100 Solved Question on Geography of India for IAS Prelims Exam 2019

IAS Prelims 2019: 2000 Solved MCQ for GS Paper

IAS Prelims Exam 2019 Quiz-3

UPSC IAS Prelims 2019 Quiz-2

IAS Prelims Exam 2019 Practice Test-1

Indian Geography Question Bank 1000+

History of India Question Bank

Indian Polity Question Bank

10 Practice Set-IAS Prelims Exam 2019 GS Paper-I

Indian Polity Test Series for IAS Prelims 2019

IAS Prelims 2019 Test Series: 10 Practice Set with 500+ Current Affairs MCQ

IAS Prelims Exam 2019: Current Affairs Study Notes with MCQ

IAS Prelims Exam 2019 Important Study Notes GS Paper-I

IAS Prelims Exam 2019 GS Paper-1

UPSC IAS Prelims Test Series-2019 Updated

Important Study Notes IAS Prelims 2019

Modern History of India Study Notes With MCQ

Geography of India Study Notes for Competitive Exams

IAS Prelims Exam 2019: Current Affairs Study Notes with MCQ

1.     With regard to the Western Himalayas and the Eastern Himalayas, consider the following

  1. The ranges of the Eastern Himalayas are more continuous compared to Western Himalayas
    1. The Western Himalayas receive most of the precipitation in the winter months and the Eastern Himalayas in the summer months
    1. Eastern Himalayas are much greener and dense compared to Western Himalayas

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. All of the above

Solution: 2

2. Consider the following statements

  1. The peninsular plateau is composed mainly of igneous and metamorphic rocks
  • The Garo, Khasi and Jaintia Hills form a part of peninsular block.
  • The peninsular plateau is the oldest and most stable landmass in India, devoid of earthquakes or volcanic activity.

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. All of the above Solution: 1

New Moore Island was recently in news because

  1. of the maritime dispute between India and Sri Lanka on Katchatheevu islands
  • of the maritime dispute between India and Bangladesh
  • of the alarming decline in the population of dolphins and whales there
  • of the alarming decline in the area of mangroves and coral reefs there Solution: 2

4. Peninsular rivers in India are not flooded as much as the Himalayan Rivers. The reasons can be?

  1. India’s peninsular rivers have relatively steep gradients.
  • There is little variation in flow from the dry to wet seasons.
  • Most rivers do not form deltas.

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1 and 2 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 3 only
  4. 1 only Solution: 4

5.   The Himalayan Mountains are tectonic in origin, dissected by fast-flowing rivers which are in their youthful stage. Which of the following features made by rivers can be seen there?

  1. Gorges
  2. V-shaped valleys
  3. Rapids
  4. Waterfalls

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1, 2 and 4 only
  • 1, 2 and 3 only
  • 3 and 4 only
  • All of the above Solution: 4

6. The Kashmir Himalayas are famous for Karewa formations, which are useful for the cultivation of

  1. Zafran, a local variety of saffron
  2. buckwheat, a local nutritional coarse grain
  3. turnips, a local health supplement
  4. All of the above Solution: 1

7. The British introduced tea plantations in the Darjeeling and Sikkim Himalayas looking at some of the favourable conditions which were

  1. Steep slopes
  2. thick soil cover with low organic content
  3. well distributed rainfall
  4. mild winters

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1, 2 and 4 only
  2. 1, 2 and 3 only
  3. 3 and 4 only
  4. All of the above Solution: 3

8. The Tarai region of the Northern plains supports luxurious growth of natural vegetation and varied wild life population. This is because

  1. Re-emerging rivers from Bhabhar flow in undemarcated channels here creating marshy and swampy conditions
  2. all fertile coarse load is deposited at Tarai region after rivers re-emerge from Bhabar region
  3. the Tarai region is crossed by large Himalayan rivers which regularly deposit silt and clay here
  4. Both 1 and 3 Solution: 4

9. Consider the following statements about the Western and Eastern Ghats.

  1. Western Ghats are comparatively higher in elevation than Eastern Ghats.
  • Western Ghats are more continuous than the Eastern Ghats as the latter is eroded by several east flowing rivers.
  • The Eastern and the Western Ghats meet each other at the Nilgiri hills.

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1 and 2 only
  • 2 and 3 only
  • 1 and 3 only
  • All of the above Solution: 4

10. Consider the following statements with regard to Western coastal plain

  1. The western coastal plains provides natural conditions for the development of ports and harbours
  2. The rivers flowing through western coastal plains do not form any deltas

Choose the correct answer using the codes below.

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. Both 1 and 2
  4. None of the above Solution: 3

11.  Consider the following rivers

  1. Krishna
  2. Kaveri
  3. Godavari
  4. Penganga

The correct sequence of these rivers when arranged from south to north is

1. 2, 1,3 and 4

2. 1,2,3 and 4

3.   1, 3, 4 and 2

4.   3, 2, 1 and 4

Solution: 1

12.  Assertion (A): The frequency of floods in North Indian plains has increased in recent times.

Reason (R): There has been reduction in the depth of river valleys due to deposition of silt.

  1. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  2. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
  3. A is true but R is false
  4. A is false but R is true
Solution: 1

13.  Given are the Indian Rivers and corresponding National Parks

  1. Lohit                                                                Orang National Park
  2. Chambal                                                          Rajaji National Park
  3. Narmada                                                         Kanha National Park

Select the correct match

  1. Only 2
  2. 1 and 3
  3. Only 3
  4. 1, 2 and 3

Solution: 3

Explanation: Rajaji National Park spread across Dehradun, Haridwar and Pauri districts of Uttarakhand.

Kanha National Park located in the upper reaches of Narmada and The Orang National Park, located on the north bank of the Brahmaputra River in the Darrang and Sonitpur districts of Assam.

14.  Which of the following Rivers does not pass through Tropic of Cancer?

  1. Sabarmati
  2. Mahi
  3. Damodar
  4. Luni

Solution: 4

The River Luni: In Rajasthan

  1. Amongst the following the river that passes through most number of countries?
  1. Zambezi
  2. River Severn
  3. Danube
  4. Mississippi

Solution- 3

  1. Imagine you are travelling from New Delhi towards North. If you go vertically upwards towards Jammu and Kashmir, select the correct sequence in which you will cross these rivers
    1. Ravi-Beas-Ravi-Satluj-Jhelum
    1. Satluj-Beas-Ravi-Chenab-Indus
    1. Satluj-Beas-Ravi-Chenab-Jhelum
    1. Ravi-Beas-Ravi-Satluj-Indus

Solution- 2

Explanation: If one travels vertically upward, he/she will not cross Jhelum as it flows North- West of J&K. Other rivers will come in the sequence as mentioned in option 2.

18.    Suppose you are travelling along the Eastern Ghat on Eastern Coast of India from Northern to Southern region, the sequence in which you will cross these rivers

  1. Krishna-Godavari-Mahanadi-Kaveri
    1. Mahanadi-Krishna -Godavari-Kaveri
    1. Krishna-Godavari-Mahanadi-Kaveri
    1. Mahanadi-Godavari-Krishna-Kaveri

Solution: 4

Explanation: Check the Map of India

  1. Consider the statements w.r.t Ganges Drainage System and Peninsular Drainage System
    1. Peninsular rivers bear the exception of flowing through Rift valleys, like Narmada, while Ganges Rivers have no such feature.
    1. All Peninsular rivers are characterized by fixed course, absence of meanders and non-perennial flow of water while Ganges rivers are perennial, having meanders and have non-fixed courses.

Select the correct statement/s

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Solution: 4

Explanation: Damodar River, a river Ganges River System occupies the eastern margins of the Chotanagpur Plateau where it flows through a rift valley. So, first statement is wrong.

Peninsular rivers are characterized by fixed course, absence of meanders and non-perennial flow of water. The Narmada and Tapi which flow through the rift valley are, however, exceptions. Hence none of the statements are correct.

20.  Consider the following Dams

  1. Barna Dam                                          Chambal River
  2. Pawna Dam                                         Maval River
  3. Maithoon Dam                                    Barakar River
  4. Gandhi Sagar Dam                              Chambal River

Select the correct options

1. 1, 2 and 3

2. 3 and 4

3. 1, 2, 3 and 4

4. 1, 3 and 4

Solution: 2

Explanation:

Barna Dam: Barna River in MP

Pawna Dam: Maval River in Maharashtra Maithoon Dam: Barakar River in Jharkhand

Gandhi Sagar Dam: Chambal River in MP

21.    Snow line is a line above which no vegetation grows on high altitude mountains because of permanent snow cover. This snow line is higher for Eastern Himalayas compared to that of Western Himalayas. What are the reasons?

Consider the following statements

  1. Eastern Himalayas are near to the Equator.
    1. Western Himalayas are more continental in their location thus has lesser maritime influence.
    1. Southwest monsoon winds have the moderating effect on the Western Himalayas.

Choose the correct code

  1. 1, 2 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. All the above.

Solution- 1

Snowline is a function of altitude and latitude. Higher is the latitude and altitude lower is the snowline. Eastern Himalaya’s altitude as well as latitudinal location is lower compared to Western Himalayas. Due to higher altitude as well as latitude the temperature is much less in the Western Himalaya and as a consequence the snowline in the Western Himalaya is at a lower altitude than in the Eastern Himalaya. Southwest monsoon winds bring more rainfall to Eastern Himalayas than compared to Western Himalayas. Thus monsoon winds can have moderating effect on Eastern Himalayas and in turn increasing the altitude of snowline.  Thus 3rd statement is wrong.

  • Heat waves were in news recently which killed more than 2,500 people in the year 2015 till June.

Consider the following statements regarding heat waves

  1. Heat wave’s adverse impact occurred mainly in Northern and Eastern region of India.
  2. Severe heat waves come under National Calamity just like cold waves.
  3. IMD recommended to declare a region as severe heat waves affected region if temperature reached beyond 45 degree Celsius.
  4. It is a natural calamity found in tropical regions and not in temperate regions.

Choose the correct statement/s from the code

1.   1,  3  only 2. 2, 3, 4 only 3. 1, 2, 3 only

4. All the above

Answer: 1

  • During monsoon season the ITCZ (inter tropical convergence zone) shifts almost upto 25 degree North latitude over the Indian subcontinent while it rarely crosses 15 degree North latitude in other regions. This is because
  1. Vast landmass of Eurasia located to the North of the Equator.
    1. Intense low pressure over the Northwestern region of Indian subcontinent and over the vast, high altitude Tibetan plateau pulls ITCZ Northwards.
    1. Shifting of Westerly jet streams to the North of Tibetan plateau at the end of the month of May.

Choose the correct code from the following

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All of the above.

Answer: 4

  • The frequency of the cyclones is lower in Arabian sea when compared to Bay of Bengal. This is because
    • Arabian Sea surface temperature is higher compared to that of Bay of Bengal.
    • Bay of Bengal receives the remnants of the typhoons originated in Northwestern Pacific ocean.
    • Arabian Sea receives the remnants of cyclones from Bay of Bengal.

Choose the correct code from the following

  1. 1, 2 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 3

  • Consider the following statements regarding tropical cyclone which is one of the important determining factors for the success of Indian monsoons.
    • These are termed as the heat engines, which derive their energy from the condensation of water vapor into water droplets/drops.
    • More than 50% of the energy derived is utilized to sustain the wind movement around the central eye.
    • A mature cyclone releases energy equivalent to that of 100 hydrogen bombs.

Which of the following statements are NOT TRUE?

  1. 1, 2only.
  2. 1, 3only.
  3. 2 only.
  4. None of the above. Answer: 3

The energy is derived from the condensation of water vapor into water droplets and of this only meager 3% is utilized for sustaining the wind movements.

  • Coal bed methane is released during coal mining and is generally recommended to extract it rather than letting it evaporate into the atmosphere when untapped because
    • CBM if is not extracted can cause fire hazards while mining deep areas.
    • CBM if allowed to escape into atmosphere will get converted into carbon monoxide which is a potent green house gas.

Which of the statements is/are the correct reason/s?

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Neither 1 nor 2.
  4. Both 1 and 2. Answer: 2
  • Consider the following statements regarding the production and reserves of copper in India.
  1. Rajasthan has the largest reserves of copper and is also the highest producer of copper in India.
    1. India is self sufficient in copper production and also at times it has also exportedcopper to countries like Japan, South Korea etc.
    1. Production of copper is a tedious job especially in India as the copper ore found in India as it is of the lower grade compared to International grade of the ore.

Which are the correct statements?

  1. 1 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. 3 only. Answer: 4 Explanation:
  • Consider the following statements regarding biogas which is a very important source of energy in rural areas.
    • Biogas has a higher thermal efficiency compared to charcoal, cow dung, kerosene.
    • Not only biogas serves as a source of energy in the form of fuel but also can be used as source of manure for farm crops.
    • It is slightly less environment friendly as it releases green house gases when burnt as a fuel.

Choose the incorrect code from the following

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 3 only.
  4. None of the above.

Answer: 1

  1. It as a valuable metal of which the major ore is Wolfram.
  2. It is self hardening which it imparts to the steel when alloyed with the steel.
  3. Steel when alloyed with this metal, is used in manufacturing of ammunitions, armour plates, heavy guns etc.
  4. Its alloys are heat resistant, corrosion resistant and hard facing.

Choose the correct metal from the options

  1. Tungsten
  2. Chromium
  3. Copper
  4. Titanium Answer: 1
  5. Consider the following statements regarding the atomic minerals.
  1. Uranium occurs both in the earth’s crust as well as sea water.
    1. India has one of the richest reserves of thorium in the world.
    1. US have the highest reserves of uranium in the world.

Which of the above statements are correct?

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 2, 3 only.
  4. All the above. Answer: 2

Australia has the highest reserves of uranium and not the US.

31.  Khadar soils are preferred over Bhangar soils for crop cultivation because

  1. Khadar soils are composed of fine particles than that of Bhangar soil.
    1. Bhangar soils lack in Kankar nodules.

Choose the correct reason from the codes below.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both.
  4. None of theabove.
  5. Answer: 1

32.    Why black soils are treated with cement or hydrated lime during Roadways and railways construction? Consider the reasons

  1. To overcome problems of volume changes due to alternate expansion and shrinkage of soils.
  2. To prevent soil erosion during wet season.
  3. To improve bearing capacity of the soil.

Choose the correct reason from the codes below.

  1. 1, 2 only.
    1. 2, 3 only.
    1. 1, 3 only.
    1. All the above.

Answer: 4

33.  Although laterite soils are formed in regions with high rainfall and high temperature, it requires good dosage of manures. What are the reasons?

  1. Intense leaching because of high rainfall.
  2. Lack or less availability of humus.

Choose the correct code from the following

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both
  4. None of the above.

Answer: 3

Intense leaching is caused by heavy rainfall which leaches silica and makes soil a bit acidic. High rainfall also inhibits humus formation with decreased bacterial activity.

34.   Left hand side is the region and right hand side is the major reason in that region for soil degradation.

  1. Odisha, Jharkhand — deforestation and mining.
  2. Rajasthan, Maharashtra — over irrigation.
  3. Punjab, Haryana — over-grazing.

Which are correctly matched?

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. All the above.
  4. None of the above.
  5. Answer: 1

Overgrazing is mainly the reason in the western India ie Rajasthan, Maharastra while over irrigation is the major reason in the North Western India ie Punjab, Haryana.

35.   Black soils are known for its fertility with little or no evidence of exhaustion. This is because

  1. Black soils with equal proportion of clay, gravel and coarse sand has high moisture retention capacity.
  2. Cracks developed during dry season allow oxygenation of the soils.
  3. Black soil has low level of Kankar thus supports wide variety of crops.

Choose the incorrect reason from the codes below

  1. 2 Only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 1

36.  Consider the statements regarding red and yellow soils.

  1. Soil looks yellowish when iron diffused in the soil gets hydrated.
  2. Red and yellow soils are mainly found in the deltaic regions especially in the Eastern Indian coast.
  3. Less fertile coarser soils are found in the uplands while fertile fine soils occur in the low lying regions.

Which are the correct statements?

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 1, 3 only.
  4. 2, 3 only. Answer: 3

37.  Consider the following statements regarding a particular soil

  1. Found in the summits of Western Ghats, Eastern Ghats, Vindhyas, Satpuras and Malwa plateau.
    1. Subjected to intense leaching and thus not fit for agriculture unless manures and fertilizers are used.
    1. It is the end product of weathering process and thus it is indefinitely durable.

Which is the soil that is spoken about in the above statements?

  1. Forest soil.
  2. Mountain Soil.
  3. Laterite soil.
  4. Red soil.

Answer: 3

Although first two statements ie 1 and 2 do comply with mountain soil and forest soil, the third statement is unique for laterite soil.

38.   Consider the statements regarding salinization which is a one of the major problem, reducing Indian agricultural productivity.

  1. In drier regions, capillary action can lead to salt accumulation on the surface of the land which is brought from the deep saline ground water tables.
    1. Irrigation can result in salinization of soils.
    1. It can occur both naturally as well as artificially.

Choose the correct statements from the codes given below.

  1. 1, 2 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3only.
  4. All the above.

Answer: 4

  1. In humid regions, there is enough precipitation to leach (wash) the salts below the plant root zone.
  2. In drier regions, higher temperature leads to higher evaporation of water resulting into leaving behind of salt on the surface of the soil.
  3. Soil salinization occurring due to irrigation can equally impact both humid areas as well as drier areas.

Choose the correct statement from the code given below

  1. 1, 2 only.
  2. 1 only.
  3. 2 only.
  4. 3 only. Answer: 1

40.    Laterite soils and Forest soils are acidic in nature. What is the reason for this?

  1. High rainfalls leach away the cations into sub soil region.
  2. Trees and plants absorb the cations necessary for their development.
  3. Cations are washed away along with running water and drained into sea/ocean.
  4. None of the above reasons are correct.

Answer: 1

41.  The best way to improve crop production in India is to increase the crop intensity ie by increasing gross sown area.

Which is not the hindering factor involved in improving the crop intensity?

  1. Infertile soil.
  2. Deficiency in moisture, especially in rain fed region.
  3. Insufficient usage of manures and fertilizers.
  4. Large tracts of black soil.

Answer: 4

42.     In India El Nino can have comparatively lesser impact on Sugarcane and Urad Production

What are the reasons?

  1. Sugarcane is largely grown under irrigated areas.
  2. Urad is mainly grown in regions where rainfall variability is very low.
  3. Urad is drought resistant crop.
  4. Sugarcane although a kharif crop requires very less water.

Choose the right pair of reasons from the codes below

1)   1, 2

2)   1, 3

3)   2, 4

4)   3, 4

Answer: 2

43.   Ragi, millet is currently encouraged to include in the diet to supplement nutrients to counter the malnutrition that is haunting the country.

Consider the following statements Ragi.                

  1. Ragi is rich in iron, calcium, rough phage and is mainly grown in dry regions.
  2. Among minor producers Sikkim, Arunachal Pradesh, Uttarakhand are included.
  3. It is grown as a major crop in Bengaluru-Mysuru table land from where the country’s Majority of Ragi production comes from.

Choose the correct statements from the code below.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above. Answer: 4

44.    Tea best grows in Assam, Darjeeling and Jalpaiguri districts of West Bengal. What is/are the uniqueness of this region which suits this crop?

  1. It has warm and humid climate.
  2. Showers are mainly concentrated in 4-5 months ie June to October in any year.
  3. Deep, fertile and well drained soil.
  4. Rugged topography of the relief near the Himalayan foot hills.

Choose the correct code.

1)   1, 2, 3 only

2)  1, 3 only

3)   1, 3, 4 only.

4) All the above. Answer: 2

45.  Indian agriculture is termed to be an Intensive Subsistence Farming type. What are the characteristic that has made Indian agriculture to be categorized into that type?

  1. Very high population density.
  2. Labour intensive farming.
  3. Lower yield of production in terms of per capita labour force.
  4. Very small and fragmented land holdings.
  5. Usage of farm machinery.

Choose the correct code from the following.

1) 1,   2, 3 only

2) 1,   2, 3, 4 only

3) 2, 3, 4 only

4) All the above

Answer: 2

46.   Kerala has outpaced every other state in the country in terms of Rubber production. The reasons being

  1. It has hot and humid climate with precipitation more than 200cms annually.
  2. Very small dry spell during summers for 2-3 months.
  3. Well drained red soil with gentle slope and no stagnation of water.

Choose the correct reason/s from the code below.

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 2

Kerala largely has laterite soil and not red soil.

47.   Sugarcane grown in subtropical region has lower productivity than that is grown in tropical regions.

Consider the following statements about subtropical region ie Northern India which has low productivity in sugarcane production.

  1. Frost formations.
  2. Floods and water logging.
  3. High diurnal temperature.
  4. Low humidity.

Choose the correct reason/s from the codes below.

  1. 1, 2 only
  2. 2, 3 only.
  3. 3, 4 only. 4) 1, 2, 3 only.

Answer: 1

First two statements are self explanatory.

A higher diurnal temperature and low humidity are required for a better productivity. Thus these two factors are not reducing the productivity.

48.    The productivity in the Indian agriculture has stagnated since 1990’s although the usage of fertilizers has considerably increased since then. What is/are the possible reason/s?

  1. Unscientific usage of fertilizers.
  2. Agriculture productivity in India has reached a zenith position and any further increase in the productivity cannot come through increase in the usage of fertilizers.
  3. Increasing monsoon vagaries because of Climate Change.
  4. Both 1 and 3.

Answer: 4

49.  What are the factors that have favoured the Wheat production in North West India?

  1. Western disturbances.
  2. Fertile alluvial soil brought down mainly by Indus and Ganga river system.
  3. Semi arid region.

Choose the correct code from the following.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 1

North West India does have semi arid region but that itself is not a favourable characteristic,

it’s the Western disturbance that favours Wheat production.

50.   Although green revolution brought a great success for our country during later 1960’s it also brought in few negatives. What are those negatives?

  1. Inter crop disparity.
  2. Inter personal inequalities.
  3. Environmental pollution.
  4. Regional economic disparity.
  5. Unemployment.
  6. Self sufficiency in all types of agricultural crop production.

Choose the correct code from the following.

1) 1, 2, 3 only

2) 1, 3, 4, 5 only

3)   1, 2, 3, 4, 5 only

4)   1, 2, 3, 4, 6 only

Answer: 3

51.  Consider the statements regarding a particular valley which was in the news recently.

  1. It is a part of Gangotri National Park.
  2. It is a cold desert and looks like a replica of Tibetan plateau.
  3. It is home for Snow Leopard.

Which is that valley?

  1. Nellong valley.
  2. Kashmir valley.
  3. Alaknanda valley.
  4. Bhagirathi valley.

Answer: 1

52.  Central Zoo Authority, a body set up in 1992 for the oversight of zoos. Consider the following statements regarding CZA.

  1. It is set up under the Wild Life Protection Act, 1972.
  2. It is an affiliated member of World Association of Zoos and Aquarium.
  3. It doesn’t have the power to regulate the trade of endangered species.

Choose the correct statements from the following code.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 1

It does have the power to regulate the trade of endangered species. Apart from that it also has the power to regulate and approve the exchange of animals between Indian and foreign zoos.

53.    The trees found in Western side of Western Ghats and in the Northeast region

Generally don’t shed their leaves i.e they are evergreen. What are the possible reasons?

  1. These regions do not have prolonged dry season.
  2. These regions don’t have severe winters.
  3. These regions have the humidity level beyond 75% almost throughout the year.

Choose the correct reason/s from the codes below.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. 1, 2 only.
  4. All the above.

Answer: 4

Prolonged dry season and severe winters do result in shedding of leaves by trees.

Tropical deciduous trees shed their leaves during dry season because of excess evaporation and temperate deciduous trees shed their leaves during severe winters.

54.   In Tamil Nadu region, evergreen forests are found despite hot and dry summers with temperature of about 28 degree Celsius.

What is/are the reason/s?

  1. Annual rainfall of about 100cms mostly from the North East monsoon winds during October to December.
  2. A humidity of more than 75% throughout the year.
  3. Red and yellow soil found in Tamil Nadu region can retain moisture well.
  4. Both 1 and 2. Answer: 4

Humidity is the main reason for trees not shedding their leaves during prolonged dry seasons. Red and Yellow soils are not good at retaining moisture unlike Black soil which is very good at retaining moisture.

55.   Himalayan yew is a plant found in Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh was in news recently.

Consider the following statements regarding the plant.

  1. It is a medicinal plant.
  2. A chemical compound called ‘Taxol ‘obtained from the plant is used as an effective

Anti-TB drug

Choose the incorrect statements from code below.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both are true.
  4. None of the above.

Answer: 2

56.    Enrich plantation is something in which a single commercially valuable species is extensively planted in a region and other local species are eliminated.

Consider the statements regarding Enrich plantation.

  1. Teak monoculture has damaged the natural forest majorly in Northeast India which was earlier introduced by British.
  2. Chir, Pine plantations in the Himalayas have replaced the Himalayan Oak and Rhododendron forests.

Choose the correct statements from the code below.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both.
  4. None of the above.

Answer: 2

57.  Few forests in India are protected under the name of Sacred Grooves. Consider the following statements regarding Sacred Grooves.

  1. It is a nature worship which is an age old belief based on the premise that all the creations of the mother Nature have to be protected.
  2. It is recognized under Wildlife Protection Act, 1972.

Choose the correct statement/s from the following code.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both.
  4. None of the above. Answer: 3

58.  Migration is an unavoidable worldwide phenomenon.

Which among the following is/are the not the push factors for rural to urban migration especially in India.

  1. Unemployment.
  2. Health and education facilities.
  3. Monsoon vagaries.
  4. Caste disabilities.

Answer: 2

59.   Developing countries like India has an adverse sex ratio of less than 1000 while in developed countries it is more than 1000. [Sex ratio: It is the number of females in a country for every 1000 males]

What is/are the possible reason/s with reference to India?

  1. Social disadvantages that female face like female foeticide, female infanticide, domestic violence etc.
  • Stopping at one child ie couples restrain themselves from going for second child provided the first child born is male.

Choose the correct code from the following.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both.
  4. None of the above.

Answer: 3

60.   Which is/are the country/s in the world to use Gross National Happiness to measure the progress of the country?

Consider the countries.

  1. India.
  2. Bangladesh.
  3. Sweden.
  4. Bhutan.

Choose the country/s from the code below.

  1. 1, 4 only.
  2. 2, 4 only.
  3. 3 only.
  4. 4 only. Answer: 4

61.  Consider the statements regarding our Solar System.

  1. Pluto is the largest dwarf planet revolving around the Sun.
  2. Every planet except Venus rotates from West to East just like Earth on its own axis.
  3. It is nuclear fusion which takes place within the Sun which releases huge heat energy.

Choose the correct statements from the following code.

  1. 1, 2 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. 3 only.

Answer: 4

62.   Earth although has an average density of 5.5 g/cm^3, its core has a density of more than 11 g/cm^3.

What are the possible reasons?

  1. Core is formed of materials like iron, nickel etc which has higher density.
  2. Incumbent pressure from the overlaying rocks.
  3. High temperature prevalent in the core region [more than 5000 degree Celsius].

Choose the correct code from the following.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 1

High temperature need not result into higher density.

63.  There are different discontinuities within the Earth’s internal structure. Which are the

Discontinuities that have been incorrectly matched with its/their respective locations ?

  1. Mohorvic discontinuity — boundary between Core and Mantle.
  2. Wiechert-Gutenberg discontinuity — boundary between Crust and Mantle.
  3. Conrad discontinuity – located at a depth of 15-20kms from the Earth’s surface.

Choose the correct code from the following.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 3 only.
  4. 2 only.

Answer: 1

64.  Consider the statements regarding Earth’s interior and seismic waves.

  1. Primary waves totally disappear in the core region revealing that outer core is made up of liquid.
  2. Secondary waves show changes in its speed as it travels from magma chamber to lithosphere region indicating difference in density.
  3. The speed of secondary waves is highest inside the Earth’s Core region indicating

Highest density in the Core region

Choose the correct statement/s from the code below.

  1. 1, 2 only.
  2. 2 only.
  3. 1, 3only.
  4. 2, 3 only. Answer: 2

65.  Earth experiences seasons in a rhythmic fashion. What are the causative factors?

  1. Rotation of the Earth on its own axis.
  2. Revolution of the Earth in its orbit around the Sun.
  3. Spherical shape of the Earth.
  4. Earth’s tilted axis.
  • Axial parallelism.

Choose the correct code from the following.

1)  1,  2 only. 2) 1, 2, 3 only

3)   1, 2, 4, 5 only

4)   All the above.

Answer: 4

66.   Winter solstice for Northern Hemisphere generally is on 22nd or 21st December every year.

Consider the statements regarding winter solstice in Northern Hemisphere.

  1. The circle of illumination excludes the North Pole region from Sunlight.
  2. From 66.5 degree south to 90 degree south, the Sun remains below the horizon the entire day.
  3. Arctic Circle is the Southernmost parallel in the Northern Hemisphere that experiences a 24 hour period of darkness on this day.

Choose the correct statements from the codes below.

  1. 1 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2 only.
  4. None of the above.

Answer: 2

67.  Paleomagnetism is the past magnetism of Earth stored in a rock.

Which among the following type of rocks provides most reliable readings of magnetism at a particular time?

  1. Igneous rocks.
  2. Sedimentary rocks.
  3. Metamorphic rocks.
  4. All the above rock types are equally reliable. Answer: 1

Increasing reliability of the rocks: igneous > sedimentary > metamorphic.

68.    Earth’s magnetosphere is the area around the Earth where the geomagnetic field

Stretches out into space

Consider the following statements regarding magnetosphere.

  1. It is uneven in shape as it stretches largely towards the Sun because of Sun’s magnetic field.
  2. Solar winds can have influence on the Earth’s magnetosphere.
  3. This sphere deflects the charged particles that approach the Earth’s surface.

Choose the correct statement/s from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 2

69.  Plasma is one of the four fundamental states of matter. Consider the following statements.

  1. It doesn’t have volume but has shape.
  2. It is the most abundant form of matter.
  3. Gas or air can be turned into plasma when artificially ionized.

Choose the correct statements from the codes below.

  1. 3 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. 1 only.

Answer: 3

70.  Sun spots are the one found on the outer surface of the Sun. Consider the statements regarding Sun spots.

  1. Sun spots region generally have lower temperature than the surrounding region on the Sun’s outer surface.
  2. Sun spots do not have any effect on Earth’s climate.
  3. Each period of weak Sun spot activity co-relates with the period of overall high solar

Radiation output from the Sun’s surface.

  • Sun spots generally have 11 year cycle.

Choose the correct statement/s from the following codes.

1)  1, 2 only.

2) 1, 3, 4 only. 3) 1, 2, 4 only

4) 2, 4 only.

Answer: 2

71.  Continental Drift theory by Wegener changed the perceptions about the Earth’s crust.

Consider the statements regarding this theory.

  1. Sialic masses used to float over the Sima without any resistance being offered by Sima.
  2. Earlier all land masses were united to form a massive landmass known as

‘Panthalasa’.

  • Ocean floors were considered to be stable and never moved.

Choose the correct statement/s from the following.

  1. 1 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. None of the above.

Answer: 2

72.  Consider the statements regarding different types of plates in ‘Plate Tectonic Theory’.

  1. Destructive plate boundary is one in which continuous upwelling of molten material ie lava takes place.
  2. Divergent plate boundary is one which two plates slide past one another thus neither creating nor destroying continental landmass.
  3. Convergent plate boundary is one in which one plate overrides the other plate.

Choose the correct statement/s from the following code.

  1. 1, 2 only.
  2. 2 only.
  3. 3 only.
  4. All the above.

Answer: 3

73.  Consider the statements regarding geysers which are special type of hot springs.

  1. Hot water and vapour spouts from geyser tube intermittently.
  2. It represents the minor form of broader processes of vulcancity.
  3. It is found only in tropical regions.

Choose the incorrect statement/s from the following code.

  1. 2, 3 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 2 only.
  4. 3 only.

Answer: 4

74.  Consider the statements regarding earthquake (seismology).

  1. Primary waves are analogous to sound waves and it can travel through liquid medium.
  2. Secondary waves are analogous to water ripples and it cannot pass through liquid medium.
  3. Surface waves are most destructive and slowest among the three waves (primary, secondary, surface waves).

Choose the incorrect statement/s from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. None of the above.

Answer: 4

64.  Consider the statements regarding volcanoes.

  1. More than 95% of the global volcanoes are along the plate boundaries.
  2. High intensity volcano types like Vesuvius type, Peelean type etc are concentrated in the convergent plate boundaries.
  3. Low intensity volcano like Mid Atlantic Ridge are concentrated in the divergent plate boundary regions.

Choose the correct statement/s from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 4

65.  Every relief can be classified into different types of reliefs.

Match the following.

  1. 1st Order relief — continental plates.
  2. 2nd Order relief — plains and deltas.
  3. 3rd Order relief — Fold Mountains.

Choose the correctly matched pair from the following codes.

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 1, 3 only.
  4. None of the above.

Answer: 1

66.  Weathering is the basic and first step in soil formation. Consider the statements regarding weathering.

  1. The rate of weathering increases with increasing steepness of the slope.
  2. Mechanical weathering is higher in humid regions than in drier regions.
  3. Chemical weathering is higher in drier regions than in humid regions.

Choose the correct statement/s from the codes below.

  1. 1 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 1

67.  Mass wasting or mass movement is a common phenomenon at the foothills of big, steep mountains like Himalayas, Atlas etc.

Consider the following statements regarding mass wasting.

  1. Rock debris that moves down the hill is mainly derived from weathering.
  • The rock debris moves down mainly because of earthquake, volcano, moving water etc.

Choose the correct statement/s from the following codes.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both.
  4. None of the above. Answer: 1

Rock debris move under the influence of Gravitational force and this movement is aided or triggered by volcano, earthquake, moving water etc.

68.  Natural levees are depositional landforms on either side of the banks of a river. What are the disadvantages of natural levees?

  1. Levees if breached can cause catastrophic floods.
  2. Levee forming regions cannot be used for agricultural purposes.
  3. Levee formation leads to sedimentation of river basins.

Choose the correct disadvantage/s from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 3

80.  Arcuate deltas are the most common type of deltas, example being Ganga delta, Rhine delta, Nile delta etc.

Consider the following statements regarding this type of delta.

  1. It is formed when river water is denser than sea water.
  2. It is formed when river water is as dense as sea water.
  3. It is known as growing delta.

Choose the correct statement/s from the following codes.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. 1, 3 only.
  4. 2, 3 only. Answer: 4

81.  The atmosphere is a gaseous envelope which surrounds Earth’s surface. Consider the following statements regarding the Earth’s atmosphere.

  1. Rotation of Earth helps in binding of atmosphere to Earth’s surface.
  2. It sustains life on the Earth by not allowing Earth to become too hot or too cold.
  3. Content of water vapour increases from the equator towards the poles.

Choose the correct statement/s from the following code.

  1. 1, 2 only.
  2. 2 only.
  3. 2, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 2

82.  Troposphere being the weather layer is the most important layer. Consider the statements regarding this weather layer.

  1. The height of the troposphere increases from Equator to the Poles.
  2. The height of the troposphere is comparatively more during the summer season than in the winter season.
  3. The height of the troposphere doesn’t get affected by the change in seasons.

Choose the correct statement/s from the following code.

  1. 2 only.
  2. 1, 3 only.
  3. 2, 3 only.
  4. 3 only.

Answer: 1

83.  Consider the following

  1. These clouds are one of the highest clouds in the atmosphere
  • They are also called thunderheads and produce rains, thunder and lightning

Select the correct answer based on above statements

  1. Stratocumulus
  2. Cumulonimbus
  3. Nimbostratus
  4. Cirrocumulus Answer- 2

73.   Consider the statements regarding insolation which is nothing but the radiant energy received from the Sun in the form of heat and light.

  1. Insolation received on the surface of the Earth decreases from Equator to the Poles.
  2. During Summer Solstice, maximum insolation received at the ground surface is between the 30 to 40 degree South latitudes.
  3. Insolation received is comparatively higher in the outer limit of the atmosphere than that is on the surface of the Earth.

Choose the correct statement/s from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 3

85.   Generally the incoming solar radiations are absorbed, scattered and reflected in the atmosphere. Based on the above statement which of the following is/are correctly matched?

  1. Clouds — reflection.
  2. Atmospheric gases — scattering.
  3. Dust particles, haze — absorption.

Choose the correct code from the codes below.

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above. Answer: 1

Atmospheric gases especially green house gases absorb radiations and heat up the atmosphere. Dust particles and haze are largely involved in the scattering of the light.

86.  Consider the statements regarding the cyclones.

  1. In a cyclone, the air circulation is anti-clockwise in the Northern Hemisphere and clockwise in the Southern Hemisphere.
  2. Tropical cyclones being embedded in the Trade winds, in general move from East to West.
  3. Temperate cyclones being embedded in the Westerlies, in general move from West to East.

Choose the correct statement/s from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 4

87.     The atmospheric temperature significantly varies in its distribution pattern. The factors that are the reason for this variability include

  1. Sign of latitude.
  2. Land and water distribution.
  3. Oceanic currents.

Choose the correct reason from the following codes.

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above. Answer: 4

88.   Temperature anomaly is the deviation of temperature either more or less than the average of the surrounding region.

Consider the statements regarding the same.

  1. Positive anomaly is the record of higher temperature than the normal which is identified over the land in lower latitudes during day time.
  2. Negative normally is the record of lower temperature than the normal which is identified over the sea in higher latitudes during night time.

Choose the correct statement/s from the following.

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both the above.
  4. None of the above. Answer: 1

89.   The extreme cold winters in the Central low lands of U.S.A is due to a particular polar wind.

Which is that wind?

  1. Loo.
  2. Blizzard.
  3. Harmattan.
  4. Chinook. Answer: 2.

90.  Temperature in the Stratosphere increases because of the presence of Ozone. This Ozone       the sunlight

  1. Absorbs.
  2. Scatters.
  3. Reflects.
  4. None of the above.

Answer: 1

91.  Coral reefs destruction is a major concern in the backdrop of Climate Change. Consider the statements regarding the coral reefs.

  1. Coral reefs are example of a symbiotic relation between coral polyps and photosynthetic algae.
  2. Coral reefs are confined to deep waters.
  3. Coral reefs are marine equivalent of tropical rain forest.

Which of the statement/s is/are true?

  1. 1, 2 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 3 only.
  4. All the above.

Answer: 3

92.   Continental rise is a feature found on the boundary of the continental slope. Consider the statements regarding the continental rise.

  1. Continental rise are comprised of the finer textured smaller materials.
  2. Continental rise are found only in the active boundary continental slope.

Which of the following statement/s is/are correct?

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both the above.
  4. None of the above. Answer: 1

93.  Consider the following statements.

  1. Pelagic waters are the surface waters between two shorelines extensive upto the depth of 500 meters.
  2. Benthic waters extend from the depth of 500 meters to the base of the ocean.

Which of the following statement/s is/are true?

  1. 1 only.
  2. 2 only.
  3. Both the above.
  4. None of the above. Answer: 3

94.   A particular ocean has a broad shape of ‘S’ in the North South orientation. Which is that ocean?

  1. Atlantic Ocean.
  2. Pacific Ocean.
  3. Indian Ocean.
  4. Southern Ocean. Answer: 1.

95.   In which part of the ocean does the typical example of reversal of ocean current can be observed which is guided by the planetary wind system?

  1. Northern part of Indian Ocean.
  2. Southern part of Indian Ocean.
  3. North Atlantic Ocean.
  4. South Pacific Ocean.

Answer: 1

96.  Which of the statements are true regarding Equatorial climatic conditions?

  1. It is known as latitudinal climate.
  2. Low range of temperature is mainly due to the equatorial air mass.
  3. There is no seasonality in this region or there are no distinguished seasons unlike other climatic regions.

Which among the following statement/s is/are true?

  1. 3 only.
  2. 2, 3 only.
  3. 1, 2 only.
  4. All the above.

Answer: 4

97.  Consider the statements regarding the Mediterranean climate.

  1. During summers this climatic region comes under the influence of On-shore Westerly wind.
  2. During winters this climatic region comes under the influence of Off-shore Trade wind.
  3. Atmospheric stability exists over the region during summers because of anti-cyclonic conditions.

Which of the statement/s is/are correct?

  1. 1, 2 only.
  2. 3 only.
  3. All the above.
  4. None of the above.

Answer: 2

During summers this climatic region comes under the influence of Off-shore Trade winds. During winters this climatic region comes under the influence of On-shore Westerly wind.

98.   Desert is mainly located in the tropical West margins of the continents. What is/are the possible reason/s?

  1. Existence of the perennial high pressure over this region.
  2. Prevailing On-shore winds throughout the year.
  3. Cold currents on the continental west margins add to the atmospheric stability of the region.

Choose the correct code from the following.

  1. 1 only.
  2. 1, 2 only.
  3. 1, 3 only.
  4. 2, 3 only.

Answer: 3

Second statement: it is Off-shore winds and not On-shore winds the blows over this region. This winds carry no moisture thus causes no precipitation.

Ex of cold currents: canaries current in the Atlantic East coast, West Australian current in the West continental margins of Australia etc.

99.   Atacama Desert is one of the driest deserts of the world. Apart from other reasons there is a particular current which has made it a driest desert. Which is that current?

  1. Benguela current.
  2. Okhotsk current.
  3. Peruvian current.
  4. None of the above. Answer: 3.

100.       Frank Joseph land of Russia makes the northern most limit of summer vegetation in Tundra climate. Which is the type of precipitation that occurs in this region that supports this vegetation?

  1. A very low cyclonic depression that causes light rainfall in the form of snow fall.
  2. Frontal precipitation that causes precipitation in the form of snow fall.
  3. Convectional type of precipitation.
  4. Both 1 and 2.

Answer: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *