Daily Current Affairs 11-18 April 2019

1. With reference to the widely acclaimed tiger conservation project, ‘Project Tiger’, choose the year, in which the project was launched?

a) 1981

b) 1971

c) 1973

d) 1991

Answer: c only

Explanation: Project Tiger is a tiger conservation programme launched in April 1973 by the Government of India during Prime Minister Indira Gandhi’s tenure.

2. With reference to Central Zoo Authority, which of the following are correct?

a) It was formed to bring Indian zoos up to international standards.

b) It also regulates the exchange of animals of endangered category among zoos.

Answer: both a and b

Explanation: The Central Zoo Authority (CZA) is the body of the government of India responsible for oversight of zoos. It is an affiliate member of the World Association of Zoos and Aquariums (WAZA).

3. With reference to Biosphere reserve, which of the following are statements are correct?

a) These are areas of terrestrial and coastal ecosystems promoting conservation of biodiversity.

b) They are also considered as living laboratories for testing out and demonstrating integrated management of land, water and air.

Answer: both a and b

Explanation: Biosphere reserves are areas of terrestrial and coastal ecosystems promoting solutions to reconcile the conservation of biodiversity with its sustainable use. They are internationally recognized, nominated by national governments and remain under sovereign jurisdiction of the states where they are located. They serve in some ways as ‘living laboratories’ for testing out and demonstrating integrated management of land, water and biodiversity.

4. With reference to Olive ridley sea turtle, which place in India is considered as largest breeding ground?

a) Gahirmatha Beach Odisha

b) Mahatma Gandhi Marine National Park

c) Gulf of Mannar

d) Gulf of Kutch

Answer: a only

Explanation: The Gahirmatha Beach in Kendrapara district of Odisha (India), which is now a part of the Bhitarkanika Wildlife Sanctuary, is the largest breeding ground for these turtles.

5. Name the state/states which have pleaded to central government to declare Nilgai stag as a vermin?

a) Tamil Nadu

b) Maharashtra

c) Kerala

d) West Bengal

Answer: b only

Explanation: The populations of nilgai in India are so large that farmers in the states of Bihar, Chhattisgarh, Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh have pleaded to the government to cull them.

6. Operation Madad which was recently in news, is associated which defence unit?

A) Indian Coast Guard

b) Indian Navy

c) Indian Army

d) Indian Airforce

Answer: b only

Explanation: Operation Madad is the name of rescue operations conducted by Indian Navy in various occasions within India.The word ‘madad’ in Hindi means help.

7. Name the river associated with Polavaram Project in Andhra Pradesh?

a) Godavari

b) Narmada

c) Krishna

d) Polar

Answer: a only

Explanation: Polavaram Project is an underconstruction multi-purpose irrigation project on the Godavari River in the West Godavari District and East Godavari District in Andhra Pradesh.

8. With reference to the following, which are the features of Gross Domestic Product (GDP)?

a) It refers to the monetary value of all the finished goods and services produced within a country.

b) It includes all private and public consumption, government outlays, investments, private inventories and paid-in construction costs.

c) It also includes all final goods and services produced by resources owned by that country.

d) It is used as a measure of a country’s standard of living.

Answer: a, b and d only

Explanation: GDP doesnot include all final goods and services produced by resources owned by that country. It is a total market value of the goods and services produced by a country’s economy during a specified period of time.

9. Name the state which will be housing the National Sports Stadium for differently abled in India?

a) Manipur

b) Meghalaya

c) Assam

d) West Bengal

Answer: b only

Explanation: The Indian government plans to construct an international standard stadium for the differently-abled sportspersons in Meghalaya.

10. The government scheme, SPARC which is associated with the promotion of Academic Research is related to which ministry?

a) Ministry of Science and Technology

b) Ministry of Human Resource Development

c) Ministry of Social Justice and Empowerment

d) Ministry of Electronics and IT

Answer: b only

Explanation: The Ministry of Human Resource Development has launched the web portal of the Scheme – Scheme for Promotion of Academic and Research Collaboration (SPARC) in New Delhi.

11. With reference to the purchase of T-90 tanks in the Indian Army, name the country associated with manufacturing of the armoured fighting vehicle?

a) US

b) Russia

c) France

d) Germany

Answer: b only

Explanation: India has begun talks with Russia for a multi-million dollar deal to upgrade the army’s nearly 1,000 T-90 tanks.

12. With the recent remeasurement of Mt Everest, name the country/countries involved in the task?

a) India

b) Nepal

c) US

d) China

Answer: b only

Explanation: Nepal has begun remeasuring Mount Everest to check if the height of the world’s tallest peak was altered by a powerful earthquake that struck the nation in 2015

13. Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), which is recently in the news, name the countries associated with it?

a) Iraq

b) Iran

c) Saudi Arabia

d) Kuwait

Answer: b only

Explanation: The Islamic Revolutionary Guard Corps is a branch of Iran’s Armed Forces founded after 1979 Revolution on 22 April 1979 by order of Ayatollah Khomeini.

14. With reference to National Green Tribunal (NGT), which of the following statements are correct?

a) It is a dedicated jurisdiction in environmental matters.

b) It is guided by the principles of natural justice.

Answer: both a and b

Explanation: National Green Tribunal (NGT)’s dedicated jurisdiction in environmental matters shall provide speedy environmental justice and help reduce the burden of litigation in the higher courts.

15. Global Cooling Coalition, which is in news recently, was launched in which country?

a) Denmark

b) Britain

c) Russia

d) Malaysia

Answer: a only

Explanation: Global Cooling Coalition on clean and efficient cooling was launched and concluded in Copenhagen, Denmark.

16. With reference to Current Account Deficit (CAD), which among the following are correct?

a) It is a measurement of a country’s trade where the value of the goods and services it imports exceeds the value of the products it exports.

b) The largest component of a current account deficit is the trade deficit.

c) A current account deficit is helpful to the debtor nation. Foreigners are willing to pump capital into it.

Answer: Above all

Explanation: A current account deficit is created when a country relies on foreigners for the capital to invest and spend. Depending on why the country is running the deficit, it could be a positive sign of growth. It could also be a negative sign that the country is a credit risk.

17. The term Foreign exchange reserve which is recently in news is related to.

a) These are assets which held on reserve by RBI in foreign currencies.

b) It includes banknotes, deposits, bonds, treasury bills and other government securities.

c) These reserves are used to back liabilities and influence monetary policy.

Answer: Above all

Explanation: Foreign exchange reserves are assets held on reserve by a central bank in foreign currencies. These reserves are used to back liabilities and influence monetary policy.

18. What are the functions of International Monetary Fund (IMF)?

a) It offers financial assistance to member countries with balance of payments problems.

b) It assists its member countries in designing economic policies that manage their financial situations more efficiently.

c) It strives to maintain international monetary system’s stability.

Answer: Above all

Explanation: The International Monetary Fund (IMF) was created in 1945 and is governed by and accountable to its 188 member countries. It strives to ensure the international monetary system’s stability. The IMF functions in three main areas: overseeing the economies of member countries, lending to countries with balance of payments issues and offering technical assistance to its member countries.

19. What are the features for Prime Minister’s Fellowship Scheme for Doctoral Research?

a) To encourages young, talented, enthusiastic and result-oriented scholars to take up industry-relevant research.

b) It is a public-private partnership (PPP) between Science and Engineering Research Board.

c) The Apex Council is the highest decision-making body of this scheme

Answer: Above all

Explanation: Prime Minister’s Fellowship Scheme for Doctoral Research is aimed at encouraging young and talented scholars to take up research. Under this scheme, the full-time PhD scholars get double the money that they get for doing research.

20. Which among the following are the benefits of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?

a) Interest free loan to purchase stove and refill by Oil Marketing Companies.

b) Financial support of Rs 1600 for each LPG connection to the BPL households.

c) Clean fuel to women who are below poverty line who generally use unclean cooking fuels.

Answer: Above all

Explanation: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana Scheme aims to provide clean fuel to women who are below poverty line who generally use unclean cooking fuels that does more harm than good and replace the same with LPG.

21. The Cabinet has approved the extension of duration of New Urea Policy-2015 for existing gas based urea unit.

Which of the following statements regarding the National Urea Policy-2015 are true?

1) It aims to maximise domestic urea production in the country and to make the urea sector competitive globally in terms of energy efficiency.

2) It also has the objective of rationalizing the subsidy burden on the government.

3) It will drive urea units to select better technology and different measure to reduce energy consumption.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) All the above

22. India is a signatory to which of the following international conventions/protocols?

1) UN refugee convention of 1951

2) UN convention against torture 1984

3) UN refugee protocol 1967

4) The minimum age convention 138

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 2 & 4 only

D) all of the above

23. Consider the following statements regarding the recently test fired Nirbhay cruise missile:

1) It is a supersonic cruise missile which is capable of loitering and cruising at 0.7 Mach at altitude as low as 100 metre.

2) Indigenously developed by the Defence Research Development Organisation (DRDO), the Nirbhay missile can carry warheads of up to 300 kg.

3) It can travel with a turbofan or turbojet engine and is guided by a highly advanced inertial navigation system.

Which of the above statements are true?

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

24. Which one of the following statements regarding thunderstorms is true?

1) Thunderstorms arise when layers of warm, moist air rise in a large, swift updraft to cooler regions of the atmosphere.

2) Thunderstorms are known to occur in almost every region of the world, though they are frequent in Polar Regions while infrequent at areas where latitudes are higher than 50° N and 50° S.

3) Thunderstorms are most likely in the spring and summer months and during the afternoon and evening hours, but they can occur year-round and at all hours.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

25. Which one of the following states in India does not have a tiger reserve within its territory?

a) Mizoram

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Rajasthan

26. Which of the following statements regarding the spread of antibiotic resistance across the world are true?

1) The majority of the world’s annual 5.7 million antibiotic-treatable deaths occur in low- and middle-income countries, where the mortality burden from treatable bacterial infections far exceeds the estimated annual 700,000 deaths from antibiotic-resistant infections.

2) Worldwide, the irrational use of antibiotics and poor antimicrobial stewardship lead to treatment failure and propagate the spread of drug resistance which, in turn, further narrows the available array of effective antibiotics.

3) Even after the discovery of a new antibiotic, regulatory hurdles and substandard health facilities delay or altogether prevent widespread market entry and drug availability.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

27. Sugar cane, Sunflower, Pumpkin, cucumber, bitter gourd etc are examples of which of the following types of crops?

a) Kharif crops

b) Rabi Crops

c) Zaid crops

d) Cereal crops

28. Consider the following statements regarding Unified Payments Interface (UPI):

1) Unified Payments Interface (UPI) is an instant real-time payment system developed by National Payments Corporation of India facilitating inter-bank transactions. The interface is regulated by the Reserve Bank of India and works by instantly transferring funds between two bank accounts on a mobile platform.

2) UPI is a great solution, but it has some hurdles to adoption such as linking phone numbers, linking bank account, entering debit card number, etc.

3) While some of the growth can be attributed to the low base, the astronomical increase in transactions has meant that UPI is now competing seriously with the incumbent forms of digital payments such as credit cards and debit cards.

Which of the above statements are true?

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

29. Which of the statements regarding ethanol production are true?

1) In India, ethanol production is mostly by fermenting molasses to meet the annual target of 5% blending of petrol with ethanol.

2) India has set a target of blending petrol with 20% of biofuel by 2022, without using sources such as rice and wheat straw which are considered important for addressing food inflation.

3) Lignocelluloses are the most abundantly available raw material on the Earth for the production of biofuels, mainly bio-ethanol.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) All the above

30. Which of the following countries other than Paraguay is the only landlocked country in the South American continent?

a) Peru

b) Brazil

c) Bolivia

d) Uruguay

ANSWER:

21(d), 22(c), 23(b), 24(d), 25(b), 26(d), 27(c), 28(d), 29(c), 30(c)

Source:Civilservicesindia+PIB+The Hindu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *