Daily Current Affairs 25-30 April 2019

Daily Current Affairs MCQ

IAS Prelims Exam 2019

RPSC RAS Prelims

RPSC RAS Mains

Join our Telegram Channel for Regular Updates

1. With reference to the Chabahar Port, name the countries associated with the project?

a) Iran

b) India

c) Afghanistan

d) Iraq

Answer: a, b and c only

Explanation: India, Afghanistan and Iran held their first trilateral meeting on Chabahar port project.

2. Name the unique mechanism discovered by Chinese scientist in the plant’s immune system?

a) Temporary sleeping mechanism

b) Death switch mechanism

c) Sleep mode mechanism

d) Ultra growth mechanism

Answer: b only

Explanation: The Chinese scientists have discovered a possible death switch mechanism in plant’s immune system that triggers infected cells to self-destruct, thus limiting the spread of the disease and keeping other parts of the plant healthy.

3. Name the Australian player appointed as the new coach for Hockey team (Men)?

a) Graham Gouch

b) Graham Reid

c) Piyush Manas

d) Romesh Pawar

Answer: b only

Explanation: Australia’s Graham Reid was on Monday named the new coach of the India men’s hockey team.

4. With reference to ‘Aber’ the common digital currency, name the banks associated with it?

a) Reserve Bank of India

b) UAE central bank

c) Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA)

d) US Federal Reserve

Answer: b and c only

Explanation: The central banks of the UAE and Saudi Arabia (SAMA) will launch a common digital currency called Aber.

5. Micro, Small and Medium Enterprises sector is associated with which ministry?

a) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

b) Ministry of Commerce

c) Ministry of Corporate Affairs

d) Ministry of Social Justice and Empowerment

Answer: a only

Explanation: The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, a branch of the Government of India, is the apex body for the formulation and administration of rules, regulations and laws relating to micro, small and medium enterprises in India

6. Erode turmeric which is considered as a medicine was recently got GI tag. Which state is associated with the herb?

a) Andhra Pradesh

b) Arunachal Pradesh

c) Madhya Pradesh

d) Tamil Nadu

Answer: d only

Explanation: The Geographical Indications Registry has accepted the application seeking a GI tag for Erode Turmeric.

7. With reference to ‘Bolo’ App, which was launched to tutor children to read in Hindi and English, name the IT Company associated with the development?

a) Google

b) Wipro

c) Apple

d) Facebook

Answer: a only

Explanation: Aiming to make it easier for kids to improve their Hindi and English reading skills, Google India has launched a new app called Bolo.

8. Recently, the tribal language Gondi was selected to be taught in school, which state government has taken the decision?

a) Rajasthan

b) Bihar

c) Chattisgarh

d) Madhya Pradesh

Answer: d only

Explanation: In Madhya Pradesh, ancient tribal language Gondi will be taught in tribal districts. The Gondi language is being spoken by the Gonds, a scheduled tribe category of people living in the hilly regions of Orissa, Chattisgarh, Jharkhand and Madhya Pradesh.

9. With reference to the new black hole coin released by United Kingdom, name the scientist on whose honour the coin was released?

a) Charles Darwin

b) Stephen Hawking

c) T Edison

d) Isaac Newton

Answer: b only

Explanation: The UK’s Royal Mint has unveiled a new commemorative 50 pence coin inspired by the late legendary British physicist Stephen Hawking’s seminal work on black holes.

10. With reference to National Centre for Good Governance, which of the following are correct?

a) To provide a platform for policy development debates and discussions.

b) To promote exchange of innovative ideas and best practices in Governance by organising, sponsoring and aiding seminars.

c) To interact with international organisations, in and outside government, engaged in research and training in subject areas of mutual interest.

Answer: Above all

Explanation: The National Centre for Good Governance (NCGG) is an autonomous institute. It was created to assist in bringing about governance reforms through studies, training, knowledge sharing and promotion of good ideas. It seeks to carry out policy relevant research and prepare case studies; curate training courses for civil servants from India and other developing countries; provide a platform for sharing of existing knowledge and pro-actively seek out and develop ideas for their implementation in the government, both at the States and the Central level.

11. With reference to Indo-Pacific Wing, which is in news recently, name the ministry associated with it?

a) Ministry of External Affairs

b) Ministry of Commerce

c) Ministry of Corporate Affairs

d) Ministry of Social Justice and Empowerment

Select the correct answer:

Answer: a only

Explanation: India has just set up an Indo-Pacific division in the foreign office (External Affairs).

12. Food regulator FSSAI has recently banned the milk and milk products from which country?

a) Pakistan

b) China

c) Malaysia

d) Indonesia

Answer: b only

Explanation: Food safety regulator under the Union Government on April 23, 2019 extended the ban on import of milk and its products, including chocolates, from China till laboratories at ports for testing the presence of toxic chemical melamine are upgraded.

13. Name the institution which is associated with development of 5G Use Cases LAb for banking and financial sector?

a) SEBI

b) RBI

c) Ministry of Finance

d) Income tax department

Answer: b only

Explanation: The Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT), which is division of Reserve Bank of India (RBI), has launched a 5G Use Cases Lab for banking and financial sector.

14. Name the sports which are associated with Santhosh Trophy?

a) Football

b) Cricket

c) Carrom

d) Kabbadi

Answer: a only

Explanation: Santosh Trophy is an annual football tournament conducted in India.

15. With reference to Indian Council of Medical Research (ICMR), consider the following statement ?

a) It is a apex body in India for the formulation, coordination and promotion of biomedical research.

b) It aims to strengthen or generate research capabilities in different geographic areas of the country.

Answer: both a and b

Explanation: ICMR is an apex body in India for the formulation, coordination and promotion of biomedical research, is one of the oldest and largest medical research bodies in the world. The ICMR is funded by the Government of India through the Department of Health Research, Ministry of Health and Family Welfare.

16. Name the government body, which gives special category statys to the disadvantaged states in the country?

a) National Labour Council

b) National Development Council

c) National Skill Development Council

d) NITI Aayog

Answer: b only

Explanation: The decision to grant special category status lies with the National Development Council. This council composed of the Prime Minster, Union Ministers, Chief Ministers and members of the Planning Commission, who guide and review the work of the Planning Commission.

17. Mention the act, which prohibits advertising, supply of distribution of cigarettes and tobacco products?

a) Cigarettes and Tobacco Control Act

b) Cigarettes Prohibition Act

c) Public Prohibition Act

d) Cigarettes and Other Tobacco Products Act

Answer: d only

Explanation: The Cigarettes and Other Tobacco Products Act, 2003 or COTPA, 2003 is an Act of Parliament of India enacted in 2003 to prohibit advertisement of, and to provide for the regulation of trade and commerce in, and production, supply and distribution of cigarettes and other tobacco products in India.

18. Name the state, which implemented the 10 per cent quota for Economically Weaker Sections?

a) Rajasthan

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Bihar

Answer: b only

Explanation: Gujarat government has implemented 10 per cent reservation in state government jobs and education for the economically weaker sections (EWS) in the general category. With this, Gujarat has become the first state in the country to implement the new provision.

19. Name the government body which recently formed the committee to boost digital payments ?

a) NITI Aayog

b) RBI

c) Ministry of Finance

d) State Bank of India

Answer: b only

Explanation: Reserve Bank of India (RBI) has constituted a High-Level Committee on Deepening of Digital Payments to encourage digitisation of payments.

20. Which of the following year, is declared as the official target for universal household electrification in India?

a) March 31, 2020

b) March 21, 2019

c) January 31, 2019

d) August 15, 2019

Answer: c only

Explanation: Government has declared that it is planning to achieve the goal of universal household electrification in the country by January 31, 2019.

21. With reference to Strategic Petroleum Reserve in India, which among the following is not place selected for storage?

a) Jaipur

b) Vishakhapatnam

c) Mangalore

d) Padur

Answer: a only

Explanation: India has strategic petroleum reserves to store crude oil under the ground these are located at Visakhapatnam (1.33 MMT), Mangalore (1.5 MMT) and Padur (2.5 MMT).

22. With reference to Ice Stupas, which among the following statements are correct?

a) Stupa made up of ice and erected like dome is known as Ice Stupa.

b) Each stupa has a capacity to store at least 30-50 lakh litres of water.

c) It is generated by freezing the stream water vertically in the form of towers.

d) These are created can be built right next to the village itself.

Answer: Above all

Explanation: stupa made up of ice and erected like dome is known as Ice Stupa. It is similar to a huge ice towers which are created by freezing the stream water vertically in the form of towers. Where water is needed these ice stupas can be built right next to the village itself.

23. The Garça Branca Ayurvedic Botanical Garden is located in which state?

a) Rajasthan

b) Manipur

c) Goa

d) Jammu and Kashmir

Answer: c only

Explanation: Garça Branca Ayurvedic Botanical Garden is located in Goa.

24. Bhitarkanika National Park is located at which state?

a) Rajasthan

b) Manipur

c) Odisha

d) Madhya Pradesh

Answer: c only

Explanation: Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located in Odisha. It is one of India’s biggest estuarine crocodile habitats and a major coastal eco-system.

25. With reference to Deep Sea Trawling, which among following are correct?

a) It is also known as the Industrial way or method fishing.

b) It is a method where large nets with heavy weight are carted across the seafloor to lift out the catch marine animals.

Answer: both a and b

Explanation: The Deep Sea Trawling is also named as Industrial method of fishing. This activity is followed by throwing with large nets with heavy weight are carted across the seafloor to lift out the catch marine creatures such as fishes, small sharks, shrimp etc.

26. Name the ministry associated with National Productivity Council which is associated with the promote productivity culture in India?

a) Ministry of Commerce and Industry

b) Ministry of Home Affairs

c) Ministry of Corporate Affairs

d) Ministry of Agriculture

Answer: a only

Explanation: National Productivity Council is associated with the Ministry of Commerce and Industry.

27. With reference to the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC), which of the following are correct?

a) Scheme aims to support concrete adaptation activities which mitigate the adverse effects of climate change.

b) It prioritizes the needs that build climate resilience in the areas identified

Answer: both a and b

Explanation: National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC) was conceived to meet the cost of adaptation to climate change for the State and Union Territories of India that are particularly vulnerable to the adverse effects of climate change

28. In the context of, ‘Defence Innovation Hubs (DIHs)’, which of the following are the features?

a) It serves has a platform where innovators can get information about needs and feedback from major defence platforms.

b) It also aims to attract more innovators to work for the defence sector in India.

Answer: both a and b

Explanation: The Innovations for Defence Excellence (iDEX) framework of the Government envisages setting up and managing independent Defence Innovation Hubs (DIHs). These DIHs will serve as platforms where innovators can get information about needs and feedback from the Services directly and create solutions for India’s major defence platforms. This structure is also geared towards attracting more innovators to work for the defence sector in India.

29. With reference to ‘National Gas Grid’, which of the following are the objectives of the scheme?

a) The scheme aims to regional imbalance within the country with regard to access of natural gas and provide clean and green fuel throughout the country.

b) It plans to connect gas sources to major demand centres and ensure availability of gas to consumers in various sectors.

Answer: both a and b

Explanation: The aims and objectives of National Gas Grid are, to remove regional imbalance within the country with regard to access of natural gas and provide clean and green fuel throughout the country. To connect gas sources to major demand centres and ensure availability of gas to consumers in various sectors, Development of City Gas Distribution Networks in various cities for supply of CNG and PNG.

30. Name the ministry or government body associated with Monetary Policy?

a) Ministry of Finance

b) Department of Income tax

c) Reserve Bank of India

d) Ministry of Commerce and Industry

Answer: c only

Explanation: Monetary policy is the process by which a central bank (Reserve Bank of India or RBI) manages money supply in the economy. One of the main objectives of monetary policy include ensuring inflation targeting and price stability, full employment and stable economic growth.

31. With reference to the Ryugu asteroid which is currently in news, name the country’s scientist who have created an artificial crater on it?

a) Japan

b) US

c) France

d) Russia

Answer: a only

Explanation: Japanese scientists have succeeded in creating first-ever artificial crater on a Ryugu asteroid.

32. Name the airborne observatory which has detected the first type of molecule ever formed in the universe?

a) Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy

b) General Observatory for International Space

c) Indian Space Research Organisation

Answer: a only

Explanation: Scientists discovered the molecule in our own galaxy using NASA’s Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), as the aircraft flew high above the Earth’s surface and pointed its sensitive instruments out into the cosmos.

33. Name the space agency, which has found that planet Mercury has found a very large solid inner core?

a) NASA

b) JAXA

c) ISRO

d) ESA

Answer: a only

34. Name of the satellite which is recently launched by Nepal?

a) NepaliSat-1

b) Nepal SAT

c) Bird-3

d) GSAT-1

Answer: a only

Explanation: Nepal realizes its dream of having its own satellite by launching the first satellite into space. The first satellite named NepaliSat-1 was launched.

35. Name the guidelines for which ISO 31000:2018 was released?

a) Materials Management

b) Risk Management

c) Bank Management

d) Air Management

Answer: a only

Explanation: ISO 31000:2018 provides guidelines on managing risk faced by organizations. It can be used throughout the life of the organization and can be applied to any activity, including decision-making at all levels.

36. With reference to the usage of bio toilets in Indian Railways, which of the following statements are correct?

a) It is the first of its kind, being used by any railroad in the world for on-board accelerated digestion of human waste.

b) The success of the project depends on the co-operation of passengers by not throwing any in-organic material like bottles, polythene, napkins.

c) The bacteria convert the human waste mainly into water and small amount of bio-gases, which escape into atmosphere.

Answer: Above all

Explanation: The bio-toilet project implemented by Indian Railways is first of its kind, being used by any railroad in the world for on-board accelerated digestion of human waste. The bio-toilets in trains are installed underneath the lavatories and the human waste discharged into them is then acted upon by a colony of anaerobic bacteria. Further to this, the bacteria converts the human waste mainly into water and small amount of bio-gases, which escape into atmosphere and waste water is discharged after chlorination onto the track.

37. With reference to the National Biogas and Manure Management Programme (NBMMP), which of the following are correct?

a) The initiative aims to setup family type biogas plants in rural and semi-urban areas of the country.

b) These biogas plants are based on cattle dung and other mixed biodegradable wastes.

c) It reducing emission of Green House Gases (GHGs).

Answer: Above all

Explanation: National Biogas and Manure Management Programme (NBMMP) is an initiative developed for setting up of family type biogas plants in rural and semi-urban areas of the country. The family type biogas plants generate clean gaseous fuel particularly for cooking and meeting lighting needs and replaces use of fuel wood, avoid cutting of trees thereby reducing pressure on forests

38. In the context of the power of the state government, which of the following activities of religious institutions can be restrained?

a) Economic

b) Political

c) Academic

Answer: Above all

Explanation: State government is permitted to regulate or restrict any economic, financial, political or other secular activity associated with religious practice but not the academic ones.

39. Foreigners living in India possess the right to

a) Education

b) Equality before law

c) Freedom of Speech

d) Freedom to start business

Answer: a only

Explanation: All Fundamental Rights guaranteed and they are available to Indian citizens. But some laws are available to foreigners; they are Equality before law and equal protection of laws, Freedom of Speech, Freedom to start business.

40. With reference to ‘Red data book’, which of the following endangered species are documented?

a) Fungi

b) Animals

c) Plants

Answer: Above all

Explanation: Red Data Book is a state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi, as well as some local subspecies.

Source: Civilservicesindia+The Hindu+PIB


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *