Geography of Rajasthan in Hindi: Complete Book for prelims & Mains with Topics wise MCQ

CLICK HERE TO DOWNLOAD

Important Daily Current Affairs Quiz 31th May

Que. 1 Who has been conferred with the ‘Santokbaa Humanitarian Award’ for 2018? 1.Kailash Satyarthi 2.A S Kiran Kumar 3.Baburao Hazare 4.1 and 2 5.1 and 3 Que. 2 Where will the secretariat of Global Preparedness Monitoring Board be headquartered? 1.Geneva 2.Vienna 3.Prague 4.Bordeaux 5.Oslo Que. 3 Which country initiated the digital health resolution adopted by the 71st … Read more Important Daily Current Affairs Quiz 31th May

RAS/RTS PRELIMS 2018 TEST SERIES CURRENT AFFAIRS (HINDI+ENGLISH)

                CLICK HERE TO DOWNLOAD IN HINDI   CLICK HERE TO DOWNLOAD IN ENGLISH   RAS/RTS PRELIMS-2018 CURRENT AFFAIRS SOLVED PRACTICE PAPERS IN BOTH(HINDI+ENGLISH) -MCQ BASED ON LAST ONE YEAR CURRENT AFFAIRS -THIS HIGH YIELD TEST SERIES PREPARED ON LAST YEARS RPSC PAPERS ANALYSIS. GOOD LUCK!!

RAS/RTS PRELIMS 2018 TEST SERIES (HINDI+ENGLISH)

            CLICK HERE TO DOWNLOAD IN ENGLISH   CLICK HERE TO DOWNLOAD IN HINDI   RAS/RTS-2018 PRELIMS SOLVED PRACTICE PAPERS IN BOTH HINDI AND ENGLISH. RAS-PRE TEST SERIES IN BOTH HINDI AND ENGLISH. THIS BOOK COVERED LAST ONE YEAR CURRENT AFFAIRS MCQ WITH HISTORY OF RAJASTHAN SOLVED TEST PAPERS ON … Read more RAS/RTS PRELIMS 2018 TEST SERIES (HINDI+ENGLISH)

Important Daily Current Affairs Quiz 30th May

Que. 1 Which country will present its first federal budget after completing three-tier elections held simultaneously in 2017? 1.Nepal 2.Bhutan 3.Moldova 4.Nigeria 5.Zaire Que. 2 Who propounded the concept of the pH scale? 1.Irving Langmuir 2.Soren Peder Lauritz Sorensen 3.Auguste Laurent 4.Nicolas Leblanc 5.Henry Louis Le Chatelier Que. 3 Who heads the Defence Acquisition Council … Read more Important Daily Current Affairs Quiz 30th May

UPSC CSE IAS PRELIMS-2018 PRACTICE SOLVED PAPERS

CLICK HERE TO DOWNLOAD

Important Daily Current Affairs Quiz-29th May

Que. 1 Who will serve as the interim Prime Minister of Pakistan until general elections are held on July 25, 2018? 1. Nasir ul Mulk 2.Abdul Qayyum Khan 3.Iqbal Zafar Jhaqra 4.Mir Ghazanfar Ali Khan 5.Masood Khan Que. 2 The Election Commission will follow the model of which country to allow eligible people to vote even … Read more Important Daily Current Affairs Quiz-29th May

Important Current Affairs Quiz 28th May

Important Current Affairs Quiz 26th May Que. 1 Who has been appointed as the Governor of Odisha? 1.Kummanam Rajasekharan 2.Sarbhjeet Yadav 3.Ganeshi Lal 4.Narasingha Mishra 5.Ananga Uday Singh Que. 2 Which is the first Indian company to achieve Rs 7 lakh crore market capitalisation? 1.Tata Consultancy Services 2.HDFC Bank  3.Hindustan Unilever 4.Reliance Industries 5.Larsen and Toubro Que. … Read more Important Current Affairs Quiz 28th May

(Free e-Book) Current Affairs for PSC & SSC CGL EXAM-2018

 CLICK HERE TO DOWNLOAD   National International India & The World Economy Science & Technology Sports Awards&prizes In the news (Person)

(E-Book) General Knowledge Notes for SSC CGL Exam-2018

  CLICK HERE TO DOWNLOAD         Table of Contents: Latest Edition-Updated May 2018 Indian History – Important Dates Governors Of Bengal (1757–74) Governor-generals of India (1833–58) Important Congress Session World History: Important Dates Offices Under Government of India Countries and Their Main Produces/Industries River Side Cities Important Lines and Boundaries Zonal Railways … Read more (E-Book) General Knowledge Notes for SSC CGL Exam-2018

Important Geography Facts for all Competition Exams

                                                   

IAS PRELIMS REVISION TEST-HISTORY

1) Which of the following is/are correct about Hampi? It is located in Krishna-Cauvery basin It was the capital of Vijayanagara empire Cementing agent was excessively used by the kings for forts It is a part of HRIDAY programme a) Only 2 b) Only 1, 2 and 3 c) Only 1 and 2 d) 1, … Read more IAS PRELIMS REVISION TEST-HISTORY

Important Current Affairs Quiz 26th May

Que. 1 North Korea has carried out demolition of which nuclear test site? 1.Kumchon 2.Punggye-ri 3.Sinmak 4.Pyongyang 5.Huichon Que. 2 Which country tested its first drone-carried meteorological data monitor to undertake atmospheric observations? 1.Russia 2.India 3.China 4.Pakistan 5.Taiwan Que. 3 Which bank has launched its Digital Loans against Mutual Funds scheme? 1.HDFC Bank 2.ICICI Bank … Read more Important Current Affairs Quiz 26th May

Rajasthan : History,Arts,Culture,Literature : Useful For RAS,RJS,Lecturers Etc.

RAS/RTS 2018 EXAMINATION IMPORTANT NOTES ART AND CULTURE/HERITAGE-RAJASTHAN THIS BOOK COVERED WHOLE RPSC RAS EXAM ART AND CULTURE SYLLABUS. Rajasthan has a rich heritage of its peculiar Art Culture & Architecture. Many of these art forms have survived through ages and are even part of present culture of Rajasthan. The architectural beauty of Rajasthan is … Read more Rajasthan : History,Arts,Culture,Literature : Useful For RAS,RJS,Lecturers Etc.

Important Current Affairs Quiz 25th May

Que. 1 India ranks ________ in terms of global economy competitiveness. 1.30th 2.44th 3.65th 4.51st 5.28th Que. 2 As per ESPN World Fame 100 list, who is the most popular athlete in the world? Serena Williams Roger Federer Rory McIlroy Cristiano Ronaldo Lewis Hamilton Que. 3 When will the Election Commission launch the “Model Code … Read more Important Current Affairs Quiz 25th May

MCQ-100 CURRENT AFFAIRS TOPIC FOR UPSC IAS PRELIMS 2018

CLICK HERE TO FREE DOWNLOAD

प्राचीन इतिहास – राजस्थान (RAS/RTS-2018 NOTES HINDI)

CLICK HERE TO DOWNLOAD   CLICK HERE TO SEE PREVIEW

Important Daily Current Affairs Quiz 24rd May

Many of you have been practicing a lot for your upcoming exams. Thus, to give you a head start we thought of helping you by bringing out daily current affairs quiz on PSC,SSC,Banking, Insurance,Railways and various other exams that will help you boost up your preparation a lot more. Moreover, this quiz contains expected questions … Read more Important Daily Current Affairs Quiz 24rd May

राजस्थान का भूगोल:राजस्थान सिविल सेवा परीक्षा-2018

  CLICK HERE TO DOWNLOAD CLICK HERE TO SEE PREVIEW  

Daily Current Affairs Quiz-23 May

Que. 1  UAE has allowed foreign investors to own ________% of UAE based businesses by end of 2018. 1.95 2.100 3.80 4.60 5.75 Que. 2 Who will be conferred with the Banga Bibhushan award for 2018? Asha Bhosle 2. Ustad Ali Ahmed Hussein Khan 3. Alka Yagnik 4. Soumitra Chatterjee 5. Kamini Das Que. 3 Where … Read more Daily Current Affairs Quiz-23 May

Important Current Affairs Quiz 21th May

Que. 1 AYUSH is the acronym of the medical systems that are being practiced in India. Which among the following is not a part of AYUSH? Ayurveda Siddha Unani Naturopathy Vipassana Que. 2 Name the Indian charity that won an award at the Asian Voice Charity Awards 2018? GetVidya Jagriti Yatra Kalvialaya Helping minds Shantmanas … Read more Important Current Affairs Quiz 21th May

CURRENT AFFAIRS QUIZ:SOLVED PAPER MAY 2018

            MCQ april 2018

RAS/RTS 2018 HIGH YIELD SERIES-1

RAJASTHAN PPT I IN PDF RAS 2018 (CLICK HERE TO DOWNLOAD) Govt to restore Jhalawar’s Parsi opera theater Rajasthan government will restore the historical Parsi Opera Theater of Jhalawar considering its heritage and tourism value. The theatre, named Bhawani Natyashala, was constructed by the then Maharaja of Jhalawar Royal State Bhawani Singh in 1921. As the … Read more RAS/RTS 2018 HIGH YIELD SERIES-1

History of Rajasthan: Practice Solved Papers

    CLICK HERE TO DOWNLOAD FULL BOOK Consider the following statement and choose the right answer: It is an archaeological site of Ahar-Banas Culture located in Vallabhnagar Tehsil of Rajasthan. It is located on banks of Katar River. The site was discovered by V. N. Misra during a survey in 1962-63. This ancient site … Read more History of Rajasthan: Practice Solved Papers

Daily Current Affairs:19 May 2018

HC quashes EC’s order disqualifying M.P. Minister The Delhi High Court on Friday quashed the Election Commission’s order to disqualify Madhya Pradesh Minister Narottam Mishra for three years on charges of paid news.A Bench of Justices S. Ravindra Bhat and Sunil Gaur said there was no proof to show he incurred expenses, directly or indirectly, … Read more Daily Current Affairs:19 May 2018

Current affairs Rajasthan:May 2018 Important Topics

Fourth phase of ‘Nyay Apke Dwar’ campaign started from May 1 The fourth phase of ‘Rajasv Lok Adalat: Nyay Apke Dwar’ campaign began in Jaipur district from May 1, 2018. As a part of the campaign, revenue courts will be set up at several villages and the grievances regarding land disputes will be catered at … Read more Current affairs Rajasthan:May 2018 Important Topics

Current Affairs MCQ for UPSC/PSC Exams – 16 May 2018

SoCH awards is related to which of the following sector Community health Swachh Bharat Art & craft None of the above 2. Consider the following statements about National Biodiversity Authority It is a Statutory Body It is headquartered in New Delhi Which of the above statement(s) is/are correct? 1 only 2 only Both None 3. … Read more Current Affairs MCQ for UPSC/PSC Exams – 16 May 2018

Geography Quiz: Important for UPSC,PSC,SSC Exams

The collision between a continental lithospheric plate and an oceanic lithospheric plate leads to formation of a) A Volcanic Island arc b) A chain of coastal volcanic mountains c) A mid-oceanic ridge d) A transform fault Answer: (b) The collision of a continental plate with an oceanic plate results in the oceanic plate being subducted … Read more Geography Quiz: Important for UPSC,PSC,SSC Exams

16 May Daily Current Affairs-Rajasthan

RAJASTHAN President launches several schemes in Rajasthan   The President of India, Shri Ram Nath Kovind, addressed a civic reception hosted for him in Jaipur, Rajasthan, by the state government on May 13, 2018.   The President appreciated the Government of Rajasthan for launching the ‘Bhairon Singh Shekhawat Antyodaya Employment Scheme’ and the ‘Sunder Singh … Read more 16 May Daily Current Affairs-Rajasthan

Government Schemes:PT-365 for IAS/PSC Prelims Exams 2018

   PT 365 GOVT SCHEMES latest govt. schemes For UPSC Civil Services IAS-Prelims Examination 2018  

Daily Current Affairs: Rajasthan

RAJASTHAN Food-grains yield in state stagnant for past decade The yield of food-grains in Rajasthan has remained more or less stagnant in the past decade, latest data released by the Reserve Bank of India (RBI) has revealed. The wheat yield in Rajasthan that was 3,175 kgs per hectare in 2008-09 had registered a dip in the … Read more Daily Current Affairs: Rajasthan

CURRENT AFFAIRS QUIZ APRIL-MAY2018

CURRENT AFFAIRS  MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
CURRENT AFFAIRS QUIZ

April-week-4(download here)

 

April-Week-3

Q1. The Border Roads Organisation (BRO) recently observed its Raising Day.
Answer: 58th
Explanation: The Border Roads Organisation (BRO), a leader in infrastructure development in the border areas of the country, will celebrate its 58th Raising Day on 07 May 2018.
Q2. How much amount has been sanctioned by the Government of India for the inland waterway on Godavari River?
Answer: Rs 2,000 crore
Explanation: Union Minister for Road Transport and Water Resources Nitin Gadkari announced that the Central government will sanction Rs 2,000 crore for inland waterway on Godavari River. He asked Telangana, Andhra Pradesh and Maharashtra to come forward to take 10 percent equity each in the special purpose vehicle to be formed by the ministry to execute the project.
Q3. India’s tallest flag will be installed in which of the following cities under the Smart City Mission?
Answer: Assam
Explanation: In Assam, 97.3 meter tall national flag, the tallest in the country – will be installed in Guwahati under Smart City Mission.
Q4. Which Indian state government is set to conduct the first organised census of Indus Dolphins with the help of WWF-India?
Answer: Punjab
Explanation: For the conservation of Indus dolphins – one of the world’s rarest mammals – the Punjab government along with WWF-India is conducting the first organised census on their population. Found only in India and Pakistan, the Indus dolphins are confined to only a 185 km stretch between Talwara and Harike Barrage in India’s Beas River in Punjab.
Q5. Name the celebrity who has been nominated as the Global Leadership Ambassador for Women in Public Service Project (WPSP)?
Answer: Shabana Azmi
Explanation: Veteran actress and social activist Shabana Azmi has been nominated as the Global Leadership Ambassador for Women in Public Service Project (WPSP), a Hillary Clinton-founded programme aimed at empowering the next generation of women around the world.
Q6. Who has been awarded the 2018 ONV Literary Prize?
Answer: M T Vasudevan Nair
Explanation: Jnanpith laureate M T Vasudevan Nair has won this year’s annual ONV Literary Prize, instituted in memory of iconic poet late O N V Kurup, for his overall contributions to Malayalam literature.
Q7. Market regulator Securities and Exchange Board of India has extended the timing of equity derivatives trading from current 3.30 pm to 11:55 pm with effect from .
Answer: October 1, 2018.
Explanation: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has allowed stock exchanges to extend the trading
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Session for futures and options (F&O) segment from the current 3.30 p.m. to 11.55 in the night beginning October 1, 2018.
Q8. The 15th edition of the Pravasi Bhartiya Divas 2019 will be held in which city?
Answer: Varanasi
Explanation: Pravasi Bharatiya Divas will now be celebrated every alternate year. There will be some theme-based sessions conducted in which the Ministry of External Affairs will invite about 12 people including both the nationals and the non-resident Indians. The 15th Pravasi Bhartiya Divas 2019 will be held during 21-23 Janury 2019 at Varanasi.
Q9. Star Khel Mahakumbh-a sports initiative- has been launched in which Indian city?
Answer: Dharamshala, Himachal Pradesh
Explanation: A sports initiative ‘Star Khel Mahakumbh’ was launched at Dharamshala in Himachal Pradesh in the presence of 1,500 athletes. The athletes will compete in volleyball, basketball, cricket, football, kabaddi and athletics.
Q10. Which Indian state has launched ‘Go to Village’ mission to bring inclusive development in the state?
Answer: Manipur
Explanation: Manipur Chief Minister N. Biren Singh launched ‘Go to Village’ mission throughout the state from Konuma ground. The mission is aimed at identifying the eligible and deserving beneficiaries in every corner of the state and delivering government services at their doorstep. The mission was launched on Tuesday in 60 villages of all the 60 Assembly constituencies.
Q11. According to the Asian Developments Bank’s report, India’s economy is expected to grow at percent in 2018
Answer: 7.3 Percent
Explanation: The ADB, in its Asian Development Outlook (ADO) 2018 report released in April, had claimed that the Indian economy is set to expand by 7.3 percent in fiscal year (FY) 2018 and 7.6 percent in the next fiscal i.e FY 2019. Also developing Asia grew by 6.1 percent in 2017, and we expect growth will be 6 percent in 2018.
Q12. Which Indian city is set to host 6 day long Festivals of Bharat in May 2018?
Answer: Delhi
Explanation: Delhi will host a six-day-long Festival of Bharat between May 9 and May 14 as a 21st century tribute to the majesty and depth of India’s civilization.
Q13. What is the rank of India in the AT Kearney Foreign Direct Investment Confidence Index 2018?
Answer: 11th
Explanation: India has slipped three notches to the 11th position in the AT Kearney Foreign Direct Investment Confidence Index for 2018. The US remained in the top position for investment intentions with Canada rising to the second position while Germany fell to the third.
Q14. According to the TRA’s Brand Trust Report 2018, which among the following has been ranked as the most trusted FMCG brand in India?
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Answer: Patanjali Ayurved Limited
Explanation: Patanjali Ayurved Limited has been ranked as India’s most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) brand in the TRA’s Brand Trust Report 2018. In overall brand ranking Patanjali is at 13th rank most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) brand. Samsung leads the list to become India’s Most Trusted
Brand. Sony and LG follow to retain pole positions as India’s second and third Most Trusted Brands. The fourth Most Trusted Brand is India’s leading multinational conglomerate, Tata.
Q15. Which category of Nobel Prize has been suspended from being given in the year 2018?
Answer: Literature
Explanation: The Nobel Prize in Literature, the world’s most prestigious accolade for writing, will not be awarded this year, for the first time since 1949 in the wake of a sexual and financial misconduct scandal. The Swedish Academy, that decides the Nobel Prize for Literature, will now announce the 2018 winner along with the 2019 winner next year.
Q16. Manish Raniga has recently assumed the charge of Chief Commercial Officer of which airlines?
Answer: GoAir
Explanation: Manish Raniga, former vice-president for commercial strategy with Jet Airways, has joined low fare carrier GoAir as its Chief Commercial Officer.
Q17. The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in which of the following countries?
Answer: Manila, Philippines
Explanation: The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in Manila on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB). The meeting was chaired by Finance Minister of Nepal Yuba Raj Khatiwada.
Q18. The government of India has recently signed an agreement with which country to cooperate on information exchange for narcotics drug control?
Answer: Sri Lanka
Explanation: India and Sri Lanka has agreed on cooperation on exchange of information and other aspects to tackle smuggling of drugs in both countries.
Q19. NITI Aayog has partnered with entity to make use of Artificial Intelligence (AI) in agriculture?
Answer: IBM
Explanation: NITI Aayog and IBM signed a Statement of Intent (SoI) to develop a crop yield prediction model using Artificial Intelligence (AI) to provide real time advisory to farmers in Aspirational Districts.
Q20. Recently the government has set up NWIC as a single window source of updated data on water resources. Expand NWIC.
Answer: National Water Informatics Centre
Explanation: Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has recently set
up National Water Informatics Centre (NWIC) in New Delhi. NWIC would be a repository of nation-wide water resources data and would work as a Subordinate Office under the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation. The centre would be headed by a Joint Secretary level officer.

Read moreCURRENT AFFAIRS QUIZ APRIL-MAY2018

CURRENT AFFAIRS APRIL 2018

CLICK HERE TO DOWNLOAD

Daily Current Affairs+QUIZ: RAS/RTS And Other RPSC Exams

CLICK HERE TO DOWNLOAD Rajasthan government nod for construction on private hill land  In a first, the state government has given the go ahead for constructions on hills in private land in urban areas. The urban housing and development (UDH) department and the directorate of local bodies (DLB) have jointly framed the model bylaws for the same. The … Read more Daily Current Affairs+QUIZ: RAS/RTS And Other RPSC Exams

Daily Current Affairs for UPSC PSC & OTHER EXAMS

Madhya Pradesh Gets India’s First Smart Cities Control Centre In a major step towards realizing the centre’s smart city mission (SCM), the Madhya Pradesh government on Tuesday launched the country’s first Integrated Control and Command Centre (ICCC) for all seven smart cities of the state in Bhopal. What is ICCC: ICCC is a cloud-based Universal … Read more Daily Current Affairs for UPSC PSC & OTHER EXAMS

Daily Current Affairs:UPSC PSC SSC Exams

             Insight Mission InSight, short for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, is a Mars lander designed to give the Red Planet its first thorough checkup It is the first outer space robotic explorer to study in-depth the “inner space” of Mars: its crust, mantle, and core … Read more Daily Current Affairs:UPSC PSC SSC Exams

Daily Current Affairs: UPSC PCS SSC Exams

National security clearance policy The Home Ministry has given security clearance to more than 5,000 investment proposals, including for Foreign Direct Investment, in the last four years. Among the foreign countries, U.S., China (including Hong Kong), Mauritius, U.K. has received the green signal for the maximum number of projects at 10 each, followed by Germany … Read more Daily Current Affairs: UPSC PCS SSC Exams

Daily Current Affairs: UPSC Exams

Western Ghats forest cover vital for Tamil Nadu’s South-West monsoon rainfall Researchers have found one more reason why urgent steps have to be taken to stop deforestation in the Western Ghats. The dense vegetation in the Western Ghats determines the amount of rainfall that Tamil Nadu gets during the summer monsoon. A team from the … Read more Daily Current Affairs: UPSC Exams

Daily Current Affairs:Rajasthan

South Western Command conducts Exercise Vijay Prahar in Rajasthan About South Western Command The South Western Command of the Indian Army was established in April 2005 and became fully operational on 15 August 2005. It is headquartered at Jaipur, Rajasthan. The command’s operational units include I Corps, formerly under Central Command, and X Corps transferred … Read more Daily Current Affairs:Rajasthan

RAS Daily Current Affairs

1. D B Gupta is Rajasthan’s new chief secretary The suspense that extended till late night ,1983 batch IAS officer Devendra Bhushan Gupta was announced as the chief secretary of the Rajasthan. He succeeds Nihal Chand Goel, who retired on Monday. He is the sixth chief secretary in four years of the present BJP government. … Read more RAS Daily Current Affairs