(MCQ) Daily Current Affairs

16 September 2018

  1. The Union Cabinet has approved which New Umbrella scheme to benefit the farmers?
  1. PM-AASHA
  2. PM-JAASH
  3. PM-FMSY
  4. PM-FRPS
  1. Which app was launched by Indian Railways to provide a platform for the Corporates and PSUs to contribute to creation of amenities at or near Railway Stations?
  1. Rail Yatri
  2. Rail Sahyog
  3. Rail Suraksha
  4. Rail Saathi
  1. Which Indian airport is set to become first in Asia to use face recognition as boarding pass?
  1. Kempegowda International Airport
  2. Indira Gandhi International Airport
  3. Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport
  4. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
  1. Bogibeel, India’s longest rail-cum-road bridge, will be built over which river?
  1. Yamuna
  2. Brahmaputra
  3. Ganga
  4. Godavari
  1. Which country will host to the 2018 Global Summit on Climate Action?
  1. Canada
  2. France
  3. United Kingdom
  4. United States
  1. Which among the following boxers, who won gold in the 18th Asian Games, has been nominated for the 2018 Arjuna awards?
  1. Amit Panghal
  2. Vikas Krishnan
  3. Shiva Thapa
  4. Gaurav Solanki
  1. India’s light combat aircraft successfully completed its first-ever mid-air refueling trial recently. What is the aircraft called?
    1. Akash
    2. Garuda
    3. Tejas
    4. Vikas
  1. Who will head the panel of secretaries to look into the issues raised on draft e-commerce policy?
  1. Bimal Jalan
  2. Sushil Modi
  3. Ramesh Abhishek
  4. Suresh Prabhu
  1. As per UN report on ‘state of food security and nutrition in the world’, which region is worst affected by hunger and under nutrition?
  1. Latin America
  2. Middle East
  3. Africa
  4. Asia

 

  1. Who has created history by becoming first Indian to win a medal in IAAF Continental Cup?
  1. Arpinder Singh
  2. Neeraj Chopra
  3. Hima Das
  4. Swapna Barman

 

  1. Which e-commerce giant’s founder and executive chairman is going to step down in September 2019?
    1. Amazon
    2. Alibaba
    3. Flipkart
    4. Walmart

 

  1. The joint military exercise ‘Nomadic Elephant – 2018’ is being held between which two countries?
  1. India and Mongolia
  2. China and Nepal
  3. India and Sri Lanka
  4. India and Bangladesh

 

Answers with Explanation

  1. (A) PM-AASHA

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved a new umbrella scheme ‘Pradhan Mantri Anna data Aay Sanrakshan Abhiyan’ (PM-AASHA).  The scheme aims to ensure that farmers get remunerative prices for their produce as announced in the Union Budget for 2018.

  1. (B) Rail Sahyog

 

Railways Minister Piyush Goyal on September 11, 2018 launched the ‘Rail Sahyog’ web portal to provide a platform for the Corporates and Public Sector Units (PSUs) to contribute to creation of amenities at or near Railway Stations through Corporate Social Responsibility funds.

  1. (A) Kempegowda International Airport

The Kempegowda International Airport (KIA) in Bengaluru is set to become the first airport in Asia to use face recognition as the boarding procedure for passengers to board flights and move across different sections of the airport.

  1. (B) Brahmaputra

The Bogibeel Bridge is a combined road and rail bridge over the Brahmaputra River in Assam, which is expected to complete at the end of 2018. The 4.94 km bridge will facilitate road and rail connectivity between the north and south banks of the Brahmaputra in the eastern part of Assam and Arunachal Pradesh.

  1. (D) United States

The 2018 Global Summit on Climate Action will be held at San Francisco in California, United States from September 12 to 14, 2018. The summit is a platform that brings together several decision makers and officials, as well as people, from around the world to discuss proposals for future action on climate change.

  1. (A) Amit Panghal

Asian Games gold medal-winning Indian boxer Amit Panghal was on September 11, 2018 nominated for this year’s Arjuna awards by the Boxing Federation of India. He joined Sonia Lather and Gaurav Bidhuri in the list of boxing nominees for the second highest sporting honour after the Khel Ratna.

 

  1. (C) Tejas

In a first, Tejas, the advanced version of India’s indigenously produced Light Combat Aircraft (LCA) was successfully refuelled mid-air by a Russian-origin Ilyushin-78 tanker. The mid-air refuelling was a part of a ‘wet contact’ trial for LCA Tejas MK-1.

  1. (C) Ramesh Abhishek

Union Government constituted a group of secretaries to look into the issues raised on some proposals of the draft e-commerce policy. The group will be chaired by Ramesh Abhishek, the secretary in the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP).

  1. (C) Africa

According to latest UN report, the share of undernourished people in the world population, the prevalence of undernourishment (PoU), is estimated to have reached 10.9 percent in 2017. Africa remains the continent with the highest prevalence of undernourishment, affecting almost 21 percent of the population (more than 256 million people).

  1. (A) Arpinder Singh

Triple jumper Arpinder Singh created history on September 8, 2018 by becoming the first Indian to win a medal in the IAAF Continental Cup at Ostrava in Czech Republic. The 25-year-old won bronze while he was representing the Asia-Pacific team in the meet, which is held once every four years.

  1. (B) Alibaba

Alibaba’s Jack Ma has announced that he would be stepping down as the head of the Chinese e-commerce giant in September 2019. He named the company CEO Daniel Zhang as his successor and said that he will work closely with him for the next 12 months to ensure a smooth transition of the chairmanship.

  1. (A) India and Mongolia

The joint military exercise between Indian and Mongolian armies, the Nomadic Elephant – 2018, began on September 11, 2018 in Mongolia. The Nomadic Elephant is an annual, bilateral exercise designed to strengthen the partnership between Indian and Mongolian Armed Force.

 

 

11 September 2018

Q1. Consider the following statements:

1) The Consumer Price Index (CPI) is a measure that examines the weighted average of prices of a basket of consumer goods only.

2) Changes in the CPI are used to assess price changes associated with the cost of living.

3) A change in the base year also makes a country comply with the international standards, like for India, it reduces the gap between the way India calculates GDP and the methodology used by the International Monetary Fund (IMF).

Which of the above statements are true regarding CPI?

  1. a) 1 & 2 only
  2. b) 2 & 3only
  3. c) 1& 3only
  4. d) All the above

Q2. Consider the following pairs of ancient temples & their locations:

1) Mundeshwaritemple: Bihar

2) Lad khan temple: Karnataka

3) Kailashanathtemple: Uttarpradesh

Which of the above pairs are not correctly matched?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) 3 only
  4. d) All are correct

Q3. Which of the following regarding Direct Air Capture (DAC) technology are true?

1) DAC is a technology that processes atmospheric air, removes CO2 and purifies it.

2) DAC plants are location-independent and so can be co-located with an oilfield operator for enhanced oil recovery (EOR).

3) As a carbon recycling tool, DAC systems can provide an important component of a circular economy, where the sky is mined for the raw inputs used in subsequent manufacturing processes.

  1. a) 1& 2 only
  2. b) 2 only
  3. c) 1 &3 only
  4. d) All are correct

Q4. “Asian development Outlook “report is published by which of the following global institutions?

  1. a) World bank
  2. b) International Monetary Fund (IMF)
  3. c) Asian development Bank (ADB)
  4. d) Asian Infrastructure Investment bank (AIIB)

Q5. Which of the following statements regarding NBA (National Board of Accreditation) are true?

1) The National Board of Accreditation (NBA) is one of the two major bodies responsible for accreditation of higher education institutions in India, along with the National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

2) NBA accredits technical programmes, such engineering and management programmes, while NAAC accredits general colleges and universities.

3) NBA was established under the AICTE act as a statutory body in 1994.

  1. a) 1 & 2 only
  2. b) 2 & 3only
  3. c) 1& 3only
  4. d) all the above

 

Answer:

1 (D), 2 (C), 3 (D), 4 (C), 5 (A)

 

 

Q1. The international Buddhist conclave 2018 is being organised by ministry of culture with which of the following states of India:

A) Maharashtra, Uttarpradesh, Bihar

B) Rajasthan, Gujarat, Maharashtra

C) Odisha, Madhyapradesh, Jharkhand

D) Bihar, WestBengal, Odisha

Q2. Consider the following statements regarding TRIFED (Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited):

1) The core objective was institutionalizing the trade of Minor Forest Produce (MFP) and Surplus Agriculture Produce (SAP) collected/cultivated by tribals as they are heavily dependent on these natural products for their livelihood.

2) TRIFED has developed its own e-commerce (electronic commerce) website i.e., tribesindia.com for sale of all its products and app to tap m-commerce (mobile commerce too).

3) TRIFED was established& continues to be underMulti State Cooperative Societies Act 1984

Which of the above statements are true?

A) 1& 2 only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All the above

Q3. The “REMIX “biological system recently developed by scientists aims to:

A) Create a system which can identify active enzymes in the body.

B) Develop a wireless ‘in-body GPS’ system that can track tumors and pinpoint the location of ingestible implants inside the body.

C) Develop a counter system to oxytocin hormone production.

D) Help maintain variable temperature inside body at higher altitudes.

Q4. Which of the following regarding Startup Academia Alliance programme are true?

1) It aims to reduce the gap between scientific research and its industrial applications in order to increase the efficacy of these technologies and widen their impact.

2) The first phase of Startup Academia Alliance was kick-started in partnership with Regional Centre for Biotechnology, The Energy and Resources Institute (TERI), Council on Energy, Environment and Water, and TERI School of Advanced Studies.

3) The programme is launched under digital India platform.

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All of the above

 

Q5.

1) The National water development agency (NWDA) is an Autonomous Society under the society’s registration act 1860, to carry out the water balance and other studies on a scientific and realistic basis for optimum utilization of water resources of the peninsular river system.

2) NWDA were further modified to undertake implementation of ILR projects and completion of water resources projects under PradhanMantriKrishiSinchaiYojana (PMKSY) and to act as a repository of borrowed fund or loan from Banks / other institutions for the execution of projects.

Which of the above statements are true?

A) 1 only

B) 2 only

C) Both are true

D) None of the above

Q6.

1) The objective of prompt corrective action framework (PCA) is to facilitate banks to take corrective measures including those prescribed by RBI, in timely manner to restore their financial health.

2) PCA framework is invoked on banks when they breach any of three key regulatory trigger points (or thresholds). They are capital to risk weighted assets(CRAR),net non-performing assets (NPA) and Return on Assets (RoA).

Which of the above statements regarding RBI’s PCA framework are true?

A) 1 only

B) 2 only

C) Both are true

D) None of the above

Q7. The national disaster management authority (NDMA) is chaired by:

A) The president of India

B) The prime minister of India

C) The cabinet secretary

D) The home minister

Q8. Consider the following statements regarding 4D printing technology:

1) It uses the same techniques of 3D printing through computer-programmed deposition of material in successive layers to create a three-dimensional object. However, 4D printing adds the dimension of transformation over time.

2) 4D printed facades would offer simplicity of installation and direct actuation caused by weather conditions, eliminating any need for a larger controlling system or input energy.

3) It is also used for making biomedical resins.

A) 1 & 2only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All of the above

 

Q9. Which of the following statements regarding world customs organisation (WCO) are true?

1) The WCO is internationally acknowledged as the global centre of customs expertise and plays a leading role in the discussion, development, promotion and implementation of modern customs systems and procedures.

2) India is an active member of the organisation

3) It is headquartered in Geneva, Switzerland

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All of the above

Q10. Which of the following rivers of Kerala are east flowing?

1) Kabani

2) Bhavani

3) Pambar

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3 only

C) 1 & 3only

D) All of the above

 

Answer:

1 (A), 2 (D), 3 (A), 4 (A), 5 (C), 6(C), 7 (B), 8 (D), 9 (A), 10 (D)

WHO thumbs up for Swachh Bharat’s rural component

Swachh Bharat Mission

To accelerate the efforts to achieve universal sanitation coverage and to put focus on sanitation, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, launched the Swachh Bharat Mission on 2nd October, 2014. The Mission Coordinator shall be Secretary, Ministry of Drinking Water and Sanitation (MDWS) with two Sub-Missions – the Swachh Bharat Mission (Gramin) and the Swachh Bharat Mission (Urban). The Mission aims to achieve a Swachh Bharat by 2019, as a fitting tribute to Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary.

It is estimated that the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G) will result in preventing more than three lakh deaths due to diarrhea and protein-energy malnutrition between 2014-October 2019, World Health Organisation (WHO) report released.

The progress report on potential health impact from increased sanitation coverage through the SBM-G, conducted by the WHO for the Ministry of Drinking Water and Sanitation, said India’s rural sanitation coverage escalated to 89.07% till August 2.

The report notes that under the SBM-G, 19 States and Union Territories were declared Open Defecation Free (ODF) and 7.9 crore toilets were built, while 421 districts were declared ODF.

Also, more than 4.9 lakh villages in the country were declared ODF.

The WHO study showed that before the initiation of SBM-G, unsafe sanitation caused 199 million cases of diarrhoea annually and that by 2019, the initiative aims to achieve 100% sanitation coverage.

Union Health secretary Preeti Sudan, speaking at the release of the report, said, “WHO has only highlighted what we have known and are working towards. Sanitation and health are deeply related and the Ministry has several schemes running parallel to ensure good health coverage reaches all.”

(Reservation)Centre pushes for quota in promotion for SC/STs

Reservation:Overview


Citing “1000 of years of deprivation” suffered by Dalit communities, the government began its push for providing accelerated promotion with consequential seniority for Scheduled Castes/ Scheduled Tribes (SC/ST) members in public employment.

Following a 2006 judgment of the Supreme Court, the government cannot introduce a quota in promotion for its SC/ST employees unless they prove that the particular Dalit community is backward, inadequately represented and such a reservation in promotion would not affect the overall efficiency of public administration.

The opinion of the government should also be based on quantifiable data.

The 2006 Nagaraj judgment was pronounced by a five-judge Constitution Bench. Now, the government wants another five-judge Constitution Bench led by Chief Justice Dipak Misra to refer the 2006 verdict to a larger Bench for a re-examination. It had said that the 2006 verdict had effectively created an “impossible situation” for providing accelerated promotions with consequential seniority for SC/ST communities in government services.


Besides the Chief Justice, the Bench comprises Justices Kurian Joseph, Rohinton Nariman,Sanjay Kishan Kaul and Indu Malhotra.

Background

Attorney-General K.K. Venugopal submitted that the SC/ST communities have faced centuries of deprivation at the hands of society. They have been deprived of access to temples, schools and the basic facilities of life. Even today, Dalit grooms cannot ride horses.

“They are presumed backward,” Mr. Venugopal submitted.

The Attorney-General added that the State needs to show “affirmative action” by giving them equality of opportunity.

The government objected to a creamy layer concept among the SC/ST. “You cannot dissect the SC/ST and see those who are worthy (of quota) and those who are not,” Mr. Venugopal submitted. As far as the qualifier “inadequate representation” was concerned, Mr. Venugopal asked, “How do you establish inadequacy of representation? Who will establish it? Is it for each post or the entire department?”

Government said it wanted a total of 22.5% (15% for SC+7.5% for ST) posts reserved for promotion for SC/ST in public employment. Only this quantum would satisfy their need for adequate representation.

Mr. Venugopal said it was not possible comply in every case the conditions laid down by the Nagaraj judgment in 2006. But most States did not prepare quantifiable data to show inadequacy/adequacy of representation. Why?” asked Chief Justice Misra asked Mr. Venugopal.

The AG replied that this was because “people die, retire… data keeps fluctuating”. He said quantifiable data is not static and filling up vacancies was a dynamic and continuous process.

During the hearing, Chief Justice Misra said the three criteria — backwardness, inadequacy and administrative efficiency — were “compelling reasons” so that reservation by government was not excessive. The three qualifiers were meant to prevent reservation from making an inroad into the right of equal opportunity in public employment.

The Nagaraj judgment was mean to find “a stable equilibrium between justice to the backwards, equity for the forwards and efficiency for the entire system”. In fact, the Nagaraj judgment said the three qualifiers were meant to prevent “reverse discrimination” by State.

“It is made clear that even if the state has compelling reasons, the state will have to see that its reservation provision does not lead to excessiveness so as to breach the ceiling limit of 50% or obliterate the creamy layer or extend reservation indefinitely,” the Constitution Bench led by

then Chief Justice Y.K. Sabharwal, had observed in the Nagaraj verdict.

In November 2017, a two-judge Supreme Court Bench led by Justice Kurian Joseph, had reopened the issues of creamy layer and quota in promotions for SC/ST by referring them to a Constitution Bench.

The two-judge Bench’s referral was based on a series of questions of law, including clarity on Article 16 (4), which deals with the State’s powers for providing for appointments or posts for “any backward class of citizens”; on Article 16 (4A), which arms the state with power to make provisions for quota in promotion with consequential seniority to SC/ST communities; and

finally Article 16 (4B), which deals with unfilled vacancies of a year reserved for SC/ST kept from being filled up.

Important National Highways in India

Important National Highways in India

Here is the concise list of all important national Highways in India. The National Highways Network of India is a network of trunk roads that is managed and maintained by agencies of the Government of India. These highways measures over 116,248 km as of July 2018. Please read and let us know your comments. The total length of all the roads in India is approx. 33.3 Lakh.

 

List of Important National Highways in India:

National Highway        Route Distance covered(km)
NH-1 Jalandhar – Uri 663
NH-1A New Delhi-Ambala-Jalandhar-Amritsar 456
NH-2 Delhi-Mathura-Agra-Kanpur-Allahabad-Varanasi-Kolkata 1465
NH-3 Agra-Gwalior-Nasik-Mumbai 1161
NH-4 Thane and Chennai via Pune and Belgaun 1235
NH-5 Kolkata – Chennai 1533
NH-6 Kolkata – Dhule 1949
NH-7 Varanasi – Kanyakumari 2369
NH-8 Delhi-Mumbai-(vai Jaipur, Baroda and Ahmedabad) 1428
NH-9 Mumbai-Vijaywada 841
NH-10 Delhi-Fazilka 403
NH-11 Agra- Bikaner 582
NH-12 Jabalpur-Jaipur 890
NH-13 Sholapur-Mangalore 691
NH-15 Pathankot-Samakhiali 1526
NH-17 Panvel-Edapally 1269
NH-22 Ambala-Shipkitr 459
NH-28 Lucknow-Barauni 570
NH-31 Barhi-Guwahati 1125
NH-37 Panchratna (near Goalpara) – Saiknoaghat 680
NH-44 Shillong-Sabroom 630
NH-49 Cochin-Dhanshkodi 440
NH-52 Baihata-Junction NH-47 (near Saikhoaghat) 850
NH-58 Delhi-Mana 538
NH-65 Ambala-Pali 690
NH-75 Gwalior-Ranchi 955
NH-76 Pindwara-Allahabad 1007
NH-78 Katni-Gumla 559
NH-86 Kanpur-Dewas 674
NH-91 Ghaziabad-Kanpur 405
NH-150 Aizawl-Kohima 700
NH-200 Raipur-Chandikhal 740
NH-205 Ananthapur-Chennai 442
NH-209 Dindigul-Bengaluru 456
NH-211 Solapur-Dhule 400
NH-217 Raipur-Gopalpur 508
NH-220 Kollam (Quilon)-Teui 265

 

Himalayan Rivers: Important Notes

                  Himalayan Rivers

There are three major Himalayan rivers such as:

  1. The Ganga
  2. The Brahmaputra
  3. The Indus.

River Ganga

Length: 2350KM

Origin and Destination

  • River Ganga originates from the icy cave of Gaumukh of Gangotri Glacier on the Kumaon Himalaya in Uttaranchal.
  • Its head-stream is Bhagirathi. It travels down through a narrow gorge and joins the Alaknanda at Devprayag.
  • The Bhagirathi, on its union with the Alaknanda, becomes, the Ganga.
  • At Rudraprayag, the Ganga receives the Mandakini which originates from the Gaurikund.
  • Flowing southwards through the Nagtibba and the Siwaliks range, the Ganga descends on the plain at Haridwar.
  • The Ganga receives a large number of tributaries, such as, the Ramganga, Gomati, Sarada, Rapti, Ghaghara, Gandak, Sapt Kosi etc. from the left bank.
  • The Yamuna is the largest tributary of the Ganga.

Characteristics:

  • The Ganga basin covers an area of 9, 51,600 sq. km.
  • The plain, from Haridwar to the mouth of the Ganga is the most important agricultural land of the world.
  • A large number of great cities and towns are found on its bank; the important ones are Haridwar, Varanasi, Patna, Kanpur, Allahabad, Munger and Bhagalpur.
  • From the mouth to 1600 km upstream, the Ganga is navigable.
  • It is the largest river of India.

The Brahmaputra

Length: (2,900 km)

Origin and destination

 

 

  • The Dihang, after its union with Dibang and Lohit, acquires the name Brahmaputra.
  • After making a sharp bend towards the south, it enters into India through a deep narrow gorge in the east of Namcha Barwa in Arunachal Pradesh as the Dihang.
  • It flows along the northern slope parallel to the Himalayas towards the east for about 1,200 km as Tsangpo River.
  • The Brahmaputra originates from the Chemaung-Dung glacier near Manas sarowar in Tibet.
  • The Brahmaputra flows through the Assam Valley from the east near Sadiya to the west up to Dhubri. The Subarnsiri, Manas, Bhareli, Buridihang, Kopili, Lohit and Dhansiri are the main tributaries of the Brahmaputra.
  • The Brahmaputra takes again a sharp bend towards the south and enters into Bangladesh as Jamuna River; it joins the Padma and finally drains into the Bay of Bengal forming a great delta on its mouth.

Characteristics:

  • BrahmaPutra brings a lot of sediments and debris which fill up the river-bed.
  • The Majuli Island is such an island on the river Brahmaputra and is famous for its great size which covers an area of 1,260 sq. km-it is the largest river-island in the world.
  • The Brahmaputra is navigable up to 1,250 km upstream from the mouth.
  • Though it is 2,900 km long, its small length comprising 800 km is in India and the rest goes to China and Bangladesh.

The Indus

The Indus originates from the springs of Sengge Khabal near Lake Manas sarowar and enters in India in Ladakh. It cuts through the Himalayas in a deep gorge near Nanga Parbat and then leaves Kashmir to enter Pakistan. It finally drains into the Arabian Sea.

The mighty five tributaries on the left bank of the Indus are:

  • The Satluj (Satadru)
  • The Beas (Bipasha)
  • The Ravi (iravati)
  • The Chenab (Chandrabhaga)
  • The Jhelum (Vitasta)

Origin: All these tributaries have their sources in the snowy regions of the Himalayas.

Characteristics:

  • These five rivers have made the fertile plains of the Punjab.
  • Only about 700 km of the Indus flows through the Indian Territory.
  • Srinagar, the Capital of Jammu and Kashmir, stands on the bank of the Jhelum River.
  • The Bhakra-Nangal Project on the Satluj supplies water for irrigation and hydroelectric power generation.

Other Rivers in India

  • Betwa – It covers Madhya Pradesh and Uttar Pradesh before merging into Yamuna
  • Yamuna – Yamuna runs its most of the course parallel to Ganga before contributing its water to Ganga at Allahabad
  • Gomti – Starts near the junction of three borders viz. Nepal, Uttarakhand and UP
  • Ghaghra – Starts in Nepal near Uttarakhand
  • Son – Not Himalayan River, covers MP, UP, Jharkhand and Bihar. Largest of Ganga’s southern tributaries
  • Gandak – Starts from Nepal
  • Kosi – Starts from Bihar, near Indo-Nepal border

RAS Prelims Exam 2018 Answer Key

 RAS Prelims 2018 Question and Answers


Which was the historic meeting between US President Donald trump and North Korea leader Kim Jong Un was held in June 2018?

[1]Singapore

[2]Pyongyang

[3]Taipei

(iv)Seoul

Ans-1

The 22nd edition of Malabar Trilateral Naval exercise was held in June 2018; besides India other two countries took part in this exercise?

[1]Nepal & Vietnam

[2]Russia and Japan

[3]Japan & USA

[4]Russia & Bangladesh

Ans-3

Haryana govt has given to launched a star gram panchayat Rainbow scheme to give star rankings to Panchayat pm basis of social parameters, what star ranking given to those panchayats that make outstanding performance in improving sex ratio?

[1]Golden Star

[2]Pink Star

[3]Silver Star

[4]Green Star

Ans-3

Which state has started in scheme called ‘kanya Van Samruddhi Yojna’ to empower women and promote tree plantation?

[1]Maharastra

[2]Uttar Pradesh

[3]Rajasthan

[4]Sikkim

Ans – 1

Bangladesh has won the Women Cricket asia Cup trophy held in Malaysia in June which team was defeated in the final?

[1]Srilanka

[2]Pakistan

[3]Thailand

[4]India

Ans-4

In March 2018 Rajasthan government established First Mega Food Park.

Consider the following statements:

  1. Inaugurated by Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal.
  2. It is also named as Smart Mega Food Park.
  3. It is located at Roopangarh village near Ajmer.

(1) B only

(2) C Only

(3) A and B

(4) A and C

Ans-4

The Government of India has set a target of achieving how much solar power capacity by the year 2022?

(1) 40 Giga watt

(2) 100 Giga watt

(3) 20 Giga watt

(4) 80 Giga watt

Ans-2

Recently India’s Deepika Kumari won the gold medal in Women’s event at the Archery World cup (Stage III). Where was this World Cup Competition held?

(1) Cortina

(2) Samson

(3) Berlin

(4) Salt Lake City

Ans-4

After appointment of Justice Indu Malhotra, the number of Women Judges in the Supreme Court of India has reached two. Who is the other woman judge?

(1) Justice R. Bhanumati

(2) Justice Sangeetha Prakash

(3) Justice Rooma Paul

(4) Justice Gyan Sudha Mishra

Ans-1

Yusuf Saleem of Pakistan has been in news recently . Who is he?

(1) He is the captain of the Kabaddi team of Pakistan

(2) He is the captain of Hockey team of Pakistan

(3) He is the first ever visually impaired judge of Pakistan

(4) He is the youngest player of the Pakistan Cricket team.

Ans-3

Recently the Capital of one of the North-Eastern States has been declared as 100th Smart City by the Ministry of Housing and Urban Affairs. Which is that state?

(1) Meghalaya

(2) Manipur

(3) Mizoram

(4) Nagaland

Ans-1

On 24th June, 2018, India’s team of four Para swimmers crossed the English Channel in record time of 12 hours and 26 minutes. Out of them, one was from Rajasthan. Who was he?

(1) Jagdish Chandra

(2) Satyendra Singh

(3) Mahesh Chandra

(4) Virendra Kumar

Ans-1

Dr. Krishna Jakhar of Rajasthan has been awarded the Sahitya Akademi Prize for Rajasthani translation 2017. She is awarded this prize for which of her work of translation?

(1) Bhint

(2) Toba Tek Singh

(3) Gatha Tista Par Ri

(4) Aadane Dharyodi Aankhanya

Ans-3

23 writers have been selected for Sahitya Akademi BAL Sahitya Puraskar 2018. Who among them is selected for the Rajasthani Language?

(1) Dr. Jyoti Punj

(2) C.L.Sankhlav

(3) Dr. Chetan Swami

(4) Mohan Alok

Ans-2

Consider following statements about Electoral Bond Scheme 2018 :

(A) The aim of this scheme is to bring about transparency in the funding process of political parties

(B) Only the political parties recognized by the Election Commission which secured not less than two percent of the votes polled in the last general election to the House of People or the Legislative Assembly of the State shall be eligible to receive the Electoral Bonds.

(C) Electoral Bonds shall be valid for fifteen calendar days from the date of issue.

(D) The Electoral Bond deposited by an eligible political party in its account shall be credited on the same day.

Which of the above statements are correct?

(1) Only (A), (B) and (C)

(2) Only (A), (C) and (D)

(3) Only (A) and (B)

(4) Only (B), (C) and (D)

Ans-2

Recently which space agency successfully launched the world’s smallest satellite carrying rocket?

(1) ISRO

(2) JAXA

(3) NASA

(4) CNSA

Ans-2

Which of the following statements are not true about Shreni System of Ancient India?

[1]Shreni use to control the conduct of its members.

[2]Shreni was the organisation of traders and artisans.

[3]Shreni System was prevalent only in the Northern India.

[4]Quality & price of the produced goods was determined by the concerned Shreni.

Ans-2

Who created the department of Diwan-i-Arz in Delhi Sultanate?

[1]Alauddin Khilji

[2]Balban

[3]Firoz Tughlaq

[4] lltutmish

Ans-2

Match the following

Dynastic                                 Capital

  1. Shunga                                 i. Mahoba
  2. Satavahana                         ii. Banwasi
  3. Kadamb                              iii. Paithan
  4. Chandel                              iv. Patliputra

[1]i iv ii iii

[2]iv iii ii i

[3]i ii iii iv

[4]iv ii iii i

Ans-2

Which of the following statements about Temple Architecture are true?

(1) The freestanding (mortar & stone) temples are supposed to have originated in the Gupta period.

[2]Ladkhan, which is one of the earliest temples, belongs to Chalukya of Badami.

[3]In Khajuraho temples, all the compartments of the temple are connected internally and externally.

[4]Kailashnath temple at Kanchi is the earliest freestanding temple of Dravida style.

Choose the correct answer:

(1) (i), ([2]& (iii)

(2) (i), ([2]& (iv)

(3) ([1]& (ii)

(4) (i), ([3]& (iv)

Ans-2

Which of the following pairs is not correctly matched?

Institution                                                 Founder

(1) Social Service League –                    N.M. Joshi

(2) Social Reform Association –           Shri Ram Bajpai

(3) Servants of India Society –             G.K. Gokhale

(4) Seva Samiti –                                    H.N.Kunzru

Ans-2

The revolutionary, who was not involved in Hardinge Bomb incident?

(1) Bhagwati Charan Vohara

(2) Avadh Bihari

(3) Master Amir Chand

(4) Bhai Balmukund

Ans-1

Who played the role of mediator in Gandhi – Irwin Pact?

(1) Tej Bahadur Sapru

(2) Chintamani

(3) Motilal Nehru

(4) Annie Besant

Ans-1

The main seat (Peeth) of Varkari sect is situated at

(1) Varanasi

(2) Nadia

(3) Pandharpur

(4) Shringeri

Answer – 3

Choose the correct chronological order of the following events:

[1]Lucknow Pact

[2]Formation of Swaraj Party

[3]Jallianwala Massacre

[4]Death of Bal Gangadhar Tilak

Select the answer from the following code :

(1) (iv), (iii), [1]and (ii)

(2) (i), (ii), [3]and (iv)

(3) (i), (iv), (iii), (ii)

(4) (i), (iii), [4]and (ii)

Ans-4

Which of the following rulers does not belong to Gurjara – Pratihar dynasty?

(1) Mahendrapal – I

(2) Bharatrabhatta -I

(3) Nagabhatta-II

(4) Devapal

Ans-2

In Pre-Medieval kingdoms of Rajasthan, the designation “Naimittika” was used for

(1) Head of public health department

(2) Chief judicial officer

(3) Royal bard

(4) State astrologer

Ans-4

The revolutionary, who was convicted in the Mahant Pyarelal Murder case

(1) Shyamji Krishna Varma

(2) Vijay Singh Pathik

(3) Zorawar Singh

(4) Kesari Singh Barhat

Ans-4

Who among the following negotiated Subordinate Alliances of 1817 – 18 with Princely States of Rajputana?

(1) Charles Metcalf

(2) John George

(3) David Ochterlony

(4) Arthur Wellesley

Ans-1

Which of the following statements is/are true?

(A) After the Nagpur Session (1920) of Congress, the provincial Congress Committees were constituted on linguistic basis

(B) In 1948, Congress rejected the demand of formation of provinces on linguistic basis.

Select the correct answer from the code below:

(1) Only (B)

(2) Both (A) and (B)

(3) Only (A)

(4) Neither (A) nor (B)

Ans-2

Sixteen coins of King Menander have been found from which of the following sites?

(1) Nagari

(2) Nagar

(3) Bairat

(4) Rairh

Ans-3

Match the following :

Temple                                               District

Kameshwar Mahadev                  a. Alwar

Shitaleshwar                                 b. Jodhpur

Pipala Matta                                 c. Jhalawar

Neelkantha                                   d. Pali

Choose the correct codes:

i ii iii iv

(1) d c b a

(2) a b c d

(3) a c d b

(4) d b c a

Ans-1

Which of the following temples of the Chittorgarh Fort is a Jain temple?

(1) Saatveesh Devari

(2) Tulja Bhawani Temple

(3) Kumbh Shyam Temple

(4) Sammidheswar Temple

Ans-1

Which of the following painters does not belong to Alwar School of Painting

(1) Bakasaram

(2) Nandram

(3) Jamnadas

(4) Nanakram

Ans-4

Which among the following is not correctly matched ?

Work                                    Author

(1) Pagi –                        Chandra Prakash Deval

(2) Pagphero –               Mani Madhukar

(3) Bol Bharmali –          Yadvendra Sharma

(4) Kodmade –                Meghraj Mukul

Ans-4

The singing tradition with which Gavari Devi was associated :

(1) Mand

(2) Thumari

(3) Langa

(4) Talabandi

Ans-1

The princely state, which was not the part of Rajasthan Union formed on 25th March, 1948 ?

(1) Pratapgarh

(2) Shahpura

(3) Bundi

(4) Udaipur

Ans-4

Who was the editor of ‘Tyag Bhumi’?

(1) Jai Narayana Vyas

(2) Rishi Dutt Mehta

(3) Hari Bhau Upadhyaya

(4) Devi Dutta Tripathi

Ans-3

Consider the following statements about Vijaydan Detha :

(A) Vijayadan Detha was a famous writer of Rajasthan, whose story was adapted as Charandaas Chor play.

(B) Vijaydan Detha was a co-founder of Rupayan Sansthan.

Choose the correct answer from the code below :

(1) Only (B) is true

(2) Both (A) and (B) are true

(3) Only (A) is true

(4) Neither (A) nor (B) are true

Ans-2

Match List I with List II and select the correct answer using code given below :

List – I                                                   List -II

(Mountain Peak)                                  (Location / Country)

  1. Elbrus                                                  [1]New Zealand
  2. Kilimanjaro                                        [2]U.S.A
  3. Mt. Cook                                              [3]Tanzania
  4. McKinley                                             [4]Russia

Codes:

A   B    C   D

(1) [4][2][3](i)

(2) [3][1][4](ii)

(3) [3][4][2](i)

(4) [4][3][1](ii)

Ans-4

Among the mathematical indices for measuring bio-diversity , which one shows the mean species diversity in a habitat at a local scale?

(1) Beta Index

(2) None of these

(3) Alpha Index

(4) Gamma Index

Ans-3

Women saint Daya Bai was a disciple of

(1) Saint Nimbarkacharya

(2) Saint Ramcharan

(3) Saint Charandas

(4) Saint Raidas

Ans-3

The dance form related to Garasia Tribe is

(1) Loor

(2) Terahtali

(3) Gavari

(4) Bam

Ans-1

Which of the following mountain peak is not situated in Eastern Ghats ?

(1) Salher

(2) Madugala Konda

(3) Gali Konda

(4) Sinkram Gutta

Ans-1

Which is not a correct match?

Shifting                                                Agriculture State

(1) Masha –                                         Himachal Pradesh

(2) Jhoom –                                          Assam

(3) Pondu –                                          Odisha

(4) Poonam –                                     Kerala

Ans-1

Which is not a correct match?

Industrial Region                              Country

(1) Southern New England –              United Kingdom

(2) Kanto Plains –                                  Japan

(3) Ruhr –                                               Germany

(4) Po Valley –                                       Italy

Ans-1

Match List I with List II and select he correct answer from the codes given below :

List – I (Canal)                                 List – II (Connects)

  1. Kiel                                                  [1]Mediterranean sea & Red sea
  2. Soo                                                  [2]Elbe estuary & Baltic sea
  3. Panama                                          [3]Atlantic ocean & Pacific ocean
  4. Suez                                                [4]Lake superior & Lake Huron

Codes :

A B C D

(1) [1][2][3](iv)

(2) [3][2][1](iv)

(3) [2][4][3](i)

(4) [4][3][2](i)

Ans-3

Match List I with List II and select the correct answer using code given below:

List – I (District)                          List – II (Mountains)

  1. Jalore                                            [1]Barwada
  2. Jaipur                                          [2]Jharola
  3. Alwar                                          [3]Raghunathgarh
  4. Sikar                                          [4]Bhangarh

Codes :

A B C D

(1) ([1]([2]([3](iv)

(2) ([3]([2]([1](iv)

(3) ([2]([1]([4](iii)

(4) ([4]([3]([2](i)

Ans-3

Which of the given hills is an extension of Vindhyan ranges in Rajasthan?

(1) Dora mountain

(2) Girwa hills

(3) Mukandara hills

(4) Alwar hills

Ans-3

Match List I with List II and select the correct answer using code given below :

List – I (Protected areas of India)               List – II (Number in year 2018)

  1. Community Reserves [1]103
  2. Conservation Reserves [2]46
  3. National Parks  [3]544
  4. Wild Life Sanctuaries [4]76

Codes :

A B C D

(1) ([3]([2]([1](iv)

(2) ([3]([2]([4](i)

(3) ([2]([4]([1](iii)

(4) ([4]([3]([2](i)

Ans-3

The Bharat Electronics Ltd. (BEL) is collaborating with ISRO to develop

(1) GaAs solar cells

(2) C-DAC

(3) Agro technology

(4) Nuclear technology

Ans-1

Which statements are correct from the following?

(A) Marble development and Conservation Rule – 2002

(B) Rajasthan Mineral Policy – 2015

(C) District Mineral Foundation Trust Rules – 2016

(D) Rajasthan Minor Mineral Concession Rules (Amended upto May 2016)

Codes :

A B C D

(1) Only (A) , (B) and (D)

(2) All of these

(3) Only (A), (C) and (D)

(4) Only (A) and (D)

Ans-2

Match the following :

(Major irrigation project)                         (Beneficiary districts of irrigation projects)

  1. Sidhmukh Project [1] Jalore and Barmer
  2. Narmada Project [2] Jalore, Pali and Jodhpur
  3. Jawai Project [3] Udaipur and Pratapgarh
  4. Jakham Project [4] Hanumangarh and Churu

Codes :

A B C D

(1) [1]([4]([2](iii)

(2) [1]([2]([3](iv)

(3) [4]([1]([2](iii)

(4) [4]([1]([3](ii)

Ans-3

The dust storms originating in Rajasthan in May and June months are caused due to

(A) origin of convectional currents at few places

(B) Aravalli hills are parallel to south western winds

(C) origin of fast speedy easterly winds

(1) (A), (B) and (C)

(2) Only (A)

(3) (A) and (C)

(4) (A) and (B)

Ans-2

What is the percentage of urban population in India and Rajasthan respectively as per census 2011?

(1) 34.15% and 24.87%

(2) 31.15% and 24.87%

(3) 24.87% and 31.15%

(4) 21.87% and 34.15%

Ans-1

Which among the following are important mineral based industries in Rajasthan?

(A) Zinc smelting industry

(B) Cement industry

(C) Electronic industry

(D) Marble industry

Codes :

(1) (A), (C) and (D)

(2) (A), (B), (C) and (D)

(3) (A) and (B)

(4) (A) , (B) and (D)

Ans-4

As per 2011 census, which districts of Rajasthan are having lowest percentage of Scheduled Tribe population in their total population?

(1) Jhunjhunu and Churu

(2) Ganganagar and Hanumangarh

(3) Sikar and Dholpur

(4) Bikaner and Nagaur

Ans-4

Proposed oil refinery at Pachpadra, Barmer is a joint venture of

(1) Oil and Government of Rajasthan

(2) HPCL and Government of Rajasthan

(3) ONGCL and Government of India

(4) HPCL and Government of India

Ans-4

Rajasthan is almost a sole producer of which of the following minerals?

(A) Lead and zinc ores

(B) Copper ores

(C) Wollastonite

(D) Salenite

Codes :

(1) (A), (B) and (D)

(2) (A), (C) and (D)

(3) (A) and (C)

(4) (A) , (B) and (C)

Ans-2

From which area of Rajasthan the maximum crude oil production was received in the year 2017-18 (upto Dec. 2017)?

(1) Jaisalmer basin

(2) None of these

(3) Bikaner – Nagaur basin

(4) Barmer – Sanchore basin

Ans-4

Who has authored ‘Gandhian Constitution for Free India’?

(1) Achyut Patwardhan

(2) Humayun Kabir

(3) Aruna Asaf Ali

(4) Shriman Naryan Agarwal

Ans-4

Which of the following statements are correct in regarding to Indian Constituent Assembly?

(A) It was not based on Adult franchise.

(B) It resulted from direct elections.

(C) It was not a multiple party body.

(D) It worked through several committees.

Select the correct answer using code given below:

Codes:

(1) (A) and (B)

(2) (A), (B), (C) and (D)

(3) (A) and (D)

(4) (B) and (C)

Ans-3

The age of a Judge of the Supreme Court of India shall be determined by such authority and in such manner as Parliament may be laws provide, inserted by

(1) 16th Constitution Amendment

(2) 18th Constitution Amendment

(3) 15th Constitution Amendment

(4) 17th Constitution Amendment

Ans-3

Which is not a correct match?

District                          Mascot

(1) Churu –                      Black Buck

(2) Jaisalmer –              Great Indian Bustard

(3) Bhilwara –                Peacock

(4) Sawai Madhopur – Lion

Ans-4

Which of the following election/s of the Central Legislative Assembly was/were held under the Government of India Act, 1919?

(A) 1926 (B) 1937 (C) 1945

Select the correct answer using code given below:

Codes:

(1) (B) and (C)

(2) (A), (B) and (C)

(3) (A) only

(4) (A) and (C)

Ans-3

Which one the following pairs is not correctly matched in terms of the power of the President of India to make regulation for certain Union Territories under Article 240 of the Indian Constitution?

(1) 240(1) (b) – Lakshadweep

(2) 240(1) (d) – Daman and Diu

(3) 240(1) (a) – Andaman and Nicobar Islands

(4) 240(1) (c) – Puducherry

Ans-4

On which of the following dates the President of India, using his powers, declared by proclamation that a grave emergency existed where the security of India was threatened by internal disturbance?

(1) 3 December, 1971

(2) 26 June, 1975

(3) 26 October, 1962

(4) 25 June, 1975

Ans-4

Select the correct chronological order of the following judgments dealing with Fundamental Rights:

(A) Golaknath v/s State of Punjab

(B) Keshwanand Bharti v/s State of Kerala

(C) Minerva Mills v/s Union of India

(D) A.K. Gopalan v/s State of Madras

Select the correct answer :

(1) (A), (B), (C) , (D)

(2) (D), (C) , (B), (A)

(3) (D), (B), (C) , (A)

(4) (D), (A), (B), (C)

Ans-4

Which of the following were members of the Swaran Singh Committee (1976) ?

(A) A.R. Antulay

(B) S.S.Ray

(C) Haridev Joshi

(D) C.M. Stephen

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(1) (A), (B) and (D)

(2) (B) , (C) and (D)

(3) (A), (B), (C) and (D)

(4) (A) , (B) and (D)

Ans-4

Which of the following are Financial Committees of Indian Parliament ?

(A) Estimates Committee

(B) Public Accounts Committee

(C) Committee on Public Undertakings

(D) Joint Committee on Salaries and Allowance for Members of Parliament

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(1) (A) , (B) and (D)

(2) (B) , (C) and (D)

(3) (A),(C) and (D)

(4) (A) , (B) and (C)

Ans-4

The Comptroller and Auditor – General of India can be removed from his office in like manner as

(1) Attorney General of India

(2) Chairman of Union Public Service Commission

(3) Speaker of Lok Sabha

(4) Judge of the Supreme Court

Ans-4

Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of

(1) Kriplani Committee

(2) Administrative Reforms Commission of India

(3) Gorwala Report

(4) Santhanam Committee

Ans-4

In which country the concept of Public Interest Litigation was originated?

(1) United States of America

(2) Australia

(3) Canada

(4) United Kingdom

Ans-1

The President of India addresses the Parliament under Article 87 of the Indian Constitution

(1) in a joint meeting of both Houses of Parliament

(2) both Houses of Parliament assembled together

(3) in a joint sitting of both Houses of Parliament

(4) in a joint session of both Houses of Parliament

Ans-2

Under Rule 377 of Rules and Procedure and Conduct of Business in Lok Sabha, the maximum number of matters that can be raised by Lok Sabha members in one day are

(1) 20

(2) 22

(3) 19

(4) 21

Ans-1

Under the Provisions of the Article 368(2) of the Constitution of India, if a bill comes to Rajasthan Legislative Assembly after passing by Parliament of India for resolution to rectify ,t hen

(A) Resolution can be passed by Assembly

(B) Resolution can be rejected by Assembly

(C) No Amendment shall be proposed to such a resolution.

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(1) (B) and (C)

(2) (A) , (B) and (C)

(3) (A) only

(4) (A) and (C)

Ans-3

Which of the following terminology is/are mentioned in the Preamble of the Right to Information Act, 2005?

(A) Transparency of Information

(B) Revelation of Information

(C) Informed Citizenry

(D) Paramountcy of the democratic ideal

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(1) (A) and (B)

(2) (A), (B), (C) and (D)

(3) (A) only

(4) (A), (B) and (C)

Ans-2

Match List – I with List – II and select the correct answer from code given below :

List – I (Authors)                                  List – II (Books)

(A) Atul Kohli                                       [1] Divide and Quit

(B) Granville Austin                            [2] The Success of India’s

(C) Penderal Moon     [3] The Republic of India: Development of its Laws and Constitution

(D) Alan Gledhill        [4] Working a Democratic Constitution: A History of the Indian Experience

Codes:

(A) (B) (C) (D)

(1) [2]([1]([3](iv)

(2) [1]([2]([3](iv)

(3) [3]([4]([1](ii)

(4) [2]([4]([1](iii)

Ans-4

After receiving complaint against following office bearer/s Lokayukta, Rajasthan cannot make investigation against

(1) Chairman of the Sthyayi Samiti of Panchayat Samities

(2) Up-pramukh of Zila Parishad

(3) Pradhan and Up-Pradhan of Panchayat Samities

(4) Sarpanch and Panch

Ans-4

Which of the following Act/ Rule of Rajasthan has a provision of a joint meeting of Gram Sabha?

(1) Rajasthan Panchayati Raj Rules 1996

(2) Rajasthan Panchayati Raj (Modification of provisions in their application to the Scheduled Areas) Rules, 2011

(3) Rajasthan Panchayati Raj Act, 1994

(4) Rajasthan Panchayati Raj (Modification of provisions in their application to the Scheduled Area) Act, 1999

Ans-2

Which of the following Chief Ministers have not held the post of the leader of the opposition in Rajasthan Legislative Assembly?

(A) Haridev Joshi

(B) Shivcharan Mathur

(C) Ashok Gehlot

(D) Vasundhara Raje

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(1) (B) and (C)

(2) (A) and (D)

(3) (A), (B) and (C)

(4) (C) and (D)

Ans-1

Who among the following has held the post of Protem Speaker, Speaker and Deputy Speaker of Rajasthan Legislative Assembly?

(1) Niranjan Nath Aacharya

(2) Paras Ram Maderna

(3) Poonam Chand Vishnoi

(4) Shantilal Chaplot

Ans-3

Which of the following statements are correct in reference to rule of procedure for ‘Motion for Adjournment on a matter of Publict importance ‘ in Rajasthan Lesgislative Assembly?

(A) Speakers’ consent necessary to make motion

(B) The motion shall raise a question of privilege

(C) The motin shall be restricted to a specific matter of recent occurence.

(D) Not more than one such motion shall be made at the same sitting.

Select the correct answer using code given below :

Codes :

(1) (A), (B) and (D)

(2) (A) and (D)

(3) (A) , (B) and (C)

(4) (A), (C) and (D)

Ans-4

Which of the following statements are correct in context to Rajasthan State Human Rights Commission ?

(A) It was constittuted on 18, January, 1999 by notification issued by Government of Rajasthan.

(B) The Commission became functional from March, 2000

(C) Rajasthan Human Rights Commission is having one chairperson and 3 members in accordance with the provision of the Protection of Human Rights (Amendment) Act, 2006.

(D) One of its former Chairman’s has retired judge of Supreme Court of India.

Select the correct answer using code given below :

Codes

(1) (A), (B) and (D)

(2) (B) and (C)

(3) (A), (B) and (C)

(4) (B) , (C) and (D)

Ans-1

Which one of the following judges of Supreme Court of India has not worked in Rajasthan High Court as Judge?

(1) Justice B.S. Chouhan

(2) Justice R. C. Lahoti

(3) Justice N.M. Kasliwal

(4) Justice A.K. Mathur

Ans-2

Which of the following fixed the four percent inflation target in India with tolerance level of +/-2 percent for the period 2016 to 2021?

(1) Government of India

(2) Fourteenth Finance Commission

(3) Reserve Bank of India

(4) NITI Aayog

Ans-3

In terms of the share in Foreign Direct Investment Equity inflows , in India during 2016-17, which of the following countries is on the top?

(1) Singapore

(2) USA

(3) Mauritius

(4) Japan

Ans-3

Why companies go for business process re-engineering with the help of technology?

(1) IT being leveraged to provide competitive edge in products and services at lower costs

(2) All of these

(3) Customers demand and expectations are continuously increasing

(4) The pace of change has accelerated with the liberalisation of economies world over

Ans-2

Under the Constitutional provision on a Bill, recommendation of the Governor was required, but without recommendation of Governor it was introduced in Rajasthan Legislative Assembly and passed by it and sent ot the Governor, now

(1) The Governor can refuse to assent on the ground of the violation of Constitutional provisions

(2) The Governor or the President assents it, then the court wil declare it unconstitutional on the ground of Constiutional provisions

(3) Where assent to that Act was given by Governor shall not be invalid

(4) The Governor will send such a Bill to the absent of the President

Ans-4

What has been kept under the purview of Goods and Services Tax (GST)?

(1) Electricity

(2) Ghee

(3) Alcohol for human consumption

(4) Petroleum Products

Ans-2

Eleventh Fiver Plan emphasised on

(1) Economic Growth and Human Development

(2) Faster , sustainable and more inclusive growth

(3) Economic Growth with Social Justice

(4) Faster and more inclusive growth

Ans-4

Assertion (A) : Cost push inflation is caused by shift in aggregate supply curve.

Reason (R) : Shift in aggregate supply curve takes place because of increase in wages

(1) Both (A) and (R) are true , but (R) is not the correct explanation of (A)

(2) (A) is false , but (R) is true

(3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(4) (A) is true , but (R) is false

Ans-1

Which is the base year of Rajasthan’s general wholesale Price Index?

(1) 2005-2006

(2) 2011-2012

(3) 1999-2000

(4) 2010-2011

Ans-3

Growth rate of GSDP (Gross State Domestic Product) at constant prices (2011-12) for the year 2017-18 in Rajasthan was

(1) 0.045

(2) 0.1067

(3) 0.0716

(4) 0.0623

Ans-3

The most volatile part of the Organised Money Market in India is

(1) Commericial Bill Market

(2) Certificate of Deposit Market

(3) Government Security Market

(4) Call Money Market

Ans-4

Which one of the following is not included in the revenue account of Union Budget?

(1) Tax Receipts

(2) Small Savings

(3) Interest Receipts

(4) Profits and Dividends of Government Deparment and Public Undertakings

Ans-2

Rajasthan Government has established the first Skill University in the state. Where was it established?

(1) Sikar

(2) Jaipur

(3) Ajmer

(4) Kota

Ans-2

Which of the following is not the Unique Selling Propostion (USP) of Rajasthan in tourism sector?

(1) Forts, Palaces and Havelies

(2) Medical tourism

(3) Palace on Wheels train

(4) Fairs and Festivals

Ans-2

Which of the following is not considered as oil field of Rajasthan ?

(1) Mangla

(2) Saraswati

(3) Aishwarya

(4) Ganga

Ans-4

Which one of the following lakes of Rajasthan is not covered under National Lake Conservation Programme (NLCP) ?

(1) Nakki Lake

(2) Ana Sagar Lake

(3) Fateh Sagar Lake

(4) Swaroop Sagar Lake

Ans-4

Govt of Rajasthan Post Matric Scholarship Scheme for students of minority communaties provide financial assistance to those having combination of potential income and percentage of marks in previous examinations.

1) > 1.5 lakh – At least 45%`

2) > 2.5 lakh – At least 55%`

3) > 1 lakh – At least 40%`

4) > 2 lakh – At least 50%`

Ans-3/1

Which of the following item provide maximum revenue reciepts of rajasthan budget in recent years?

1) State Tax revenue

2) Union grant

3) Share in central taxes

4) Non tax revenue

Ans-1

Which of the following thermal power project has the highest installed power capacity?

1) Chabbra

2) Kota

3) Suratgarh

4) Kalisindh

Ans-3

Which of the following projects for the first time , sprinkler irrigation system has been made compulsury for Rajasthan ?

1) Dholpur Lift Project

2) Takli Project

3) Parwan project

4) Narmada Canal Project

Ans-4

Which of the following is an example of non cellulsic?

1)Linen

2) Nylon

3) Rayon

4) Jute

Ans-2

Which waves used in common TV remote control are

1) Ultra Violet rays

2) Gamma rays

3) X rays

4) Infra red rays

Ans-4

Which metal is generally used for coating of Brass utensils to prevent copper contamination?

1) Zinc

2) Lead

3) Tin

4) Aluminium

Ans-3

Waves of Ultra High Frequency range normally propagte by means of

1) Sky waves

2) Surface waves

3) Ground waves

4) Space waves

Ans-1

Main Objective of Swavalamban Yojana in rajasthan is

1) To impart traning for unemployed persons .

2) To provide employment in unorganised sector

3) To improve the living standards of poor women, widows, separated women and rural women

4) To impart SC ST and OBC unemployed girls

Ans-3

Mitigating Poverty in Western Rajasthan (MPoWR) Programme is supported by

(1) Japan International Co-operation Agency

(2) Canadin International Developmental Agency

(3) Asain Development Bank

(4) International Fund for Agricultural Development and Ratan Tata Trust

Ans-4

Consider the followig pairs:

ISRO Centres Locations

  1. VSSC Trivandrum (KER)
  2. URSC Bengaluru (KAR)
  3. NRSC Dehradum (UK)
  4. IIRS Hyderabad (TEL)

Which of the pairs are correctly matced?

(1) A, B and C only

(2) A, B, C and D

(3) A and B

(4) B, C and D

Ans-3

Which of the following polyherbal product has NOT been developed by the DRDO:

(1) Lukoskin

(2) Eczit

(3) Amtooth

(4) Nocdurma

Ans-4

The machine language of computer is based on

(1) Matrix Algebra

(2) Linear Algebra

(3) Anstract Algebra

(4) Boolean Algebra

Ans-4

Which of the following difference between bluetooth and wifi are correct?

(1) Bluetooth is used for Wireless Local Area Networks (WLAN) only, whereas Wi-Fi is used for Wireless Wide Area Networks (WWAN) only.

(2) Both (1) and (3) are correct

(3) Bluetooth uses 2.4 GHz radio frequency band, whereas-Wi-Fi can use 2.4 GHz or 5 GHz frequency band.

(4) When information is transmitted between two devices using Blue-tooth technology, the devices have to be in the line of sight of each other, but when Wi-Fi technology is used the devices need not be in the line of sight of each other

Ans-3

A Particle having at least one dimension less than 10^-7 metre, is known as

(1) Milli particle

(2) Macro Particle

(3) Micro particle

(4) Nano particle

Ans-4

Match the following:

Column I Column II

  1. Grape Sugar I. Fructose
  2. Fruit Sugar II. Sucrose
  3. Milk Sugar III. Natural Sweetner
  4. Table Sugar IV. Glucose
  5. Stevia V. lactose

Code:

A B C D E

(1) I III IV V II

(2) I IV V III II

(3) II IV V III I

(4) IV I V II III

Ans-4

In humans trisomy of chromosome number 21 is responsible for

(1) Klinefelter Syndrome

(2) Turner Syndrome

(3) Haemophila

(4) Down Syndrome

Ans-4

The total amount of Green House Gases prduced, to directly and indirectly support human activities, is reffered as

(1) Carbon Footprint

(2) Carbon Capture

(3) Carbon dioxide

(4) Carbon Sequestration

Ans-4

India’s first beyond visual range (BVR) air-to-air missile indegeneouly designed and developed by DRDO is

(1) Agni

(2) Akash

(3) Prithvi

(4) Astra

Ans-4

How many satellites were launched successfully by PSLV C-37 in a single flight on 15 February 2017?

(1) 104

(2) 98

(3) 80

(4) 72

Ans-1

The basis of DNA finger printing is

1) Error in Base sequence

2) DNA Polymorphism

3) The Double helix

4) DNA Replication

Ans-2

National Research Centre on Seed Spices is located at

1) Mandore, Jodhpur

2) Durgapura, Jaipur

3) Doomara, Ajmer

4) Beechwal, Bikaner

Ans-3

Which is the foloowing statements incorrect in reference to compost?

1) It is rich in organic matter and Nutrients

2) The waste material decomposed is farm waste materal like livestock excreta vegatable waste etc.

3) In this, biodegradable waste is decomposed in pits.

4) The porcess of decomposition in pits is slowed down by earthwoms

Ans-4

Solar observatory in Rajasthan is located at

1) Udaipur

2) Ajmer

3) Jaipur

4) Kota

Ans-1

Which of the following environment pollutants are responsible for acid rains?

1) Carbon monoxide & Carbon Dioxide

2) Ozone & Carbon Dioxide

3) Carbon Dioxode & Nitrogen

4) Nitrous oxide & Sulphur dioxide

Ans-4

Whcih of the following plant grown in non forest area has been omitted from the definition of trees in the Indian Forest Act 2017?

1) Canes

2) Banana

3) Palm

4) Bamboo

Ans-4

Staements: All Branches are flowers.

All Flowers are leaves.

Conclusions :

  1. All Branches are leaves.
  2. Some leaves are branches.
  3. All Flowers are branches.
  4. All leaves are branches`

1) All Follow

2) NonE Follows

3) Only III and IV follow

4) Only I & II Follow.

Ans-4

Statements: though He is fat yet he runs fast.

asssmptions:

  1. Fat people have weak muscles.
  2. Fat people geerally cannot run fast.

1) Only II is implied in the statement.

  1. Neither I nor II implied to the statement.

3) Only I is implied in the statement.

  1. Both I or II implied to the statement.

Ans-1

Statements: Should there be recruitment in government service on the basis of past academic performance rather than through competitive examinations ?

Assumptions: 1. Yes it will be benefial for those candidates who are unable to bear the expenses of competitive eaminations.

  1. No, the past academic performance cannot be made the basis of recruitment because there is no uniformity assessment by the Universities.

(1) Only II

(2) Both I & II

(3) Only I

(4) Neither I nor II

Ans-4

If 4+5-2 = 33 and 10 + 12 – 5 = 119 then 6 + 8 -3 =

(1) 85

(2) 57

(3) 73

(4) 67

Ans-3

Next term of the letter series

YB, WB, UF, SH,

— —- — —-

W S O K

 

(1) PI

H

(2) QJ

G

(3) QJ

 

 

F

(4) PK

 

 

F

Ans-2

Pick out the odd one

(1) VxYw

(2) SvUt

(3) AdCb

(4) MpOn

Ans-1

A statement with courses action is given below.

You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested course of action logically follows?

Statement : A large number of employees have gone on a mass casual leave in protest against the company’s new recruitment policy.

Course of action:

I : The company should immediately withdrew the new recruitment policy .

II : All these employees should immediately be suspended from their service.

Give Answer:

(1) Only 2 follows

(2) Both I and II follow

(3) Only I follow

(4) Neither I, nor II follows

Ans-3

The diffence between the number of triangles and number of parallelograms in the following figure is (refer your question paper for dig)

(1) 1

(2) 3

(3) 0

(4) 2

Ans-1

If x, y, z are natural numbers, then number of different solutions of the equations x+y+z=6 are

(1) 7

(2) 12

(3) 3

(4) 10

Ans-

The product of three concecutive positive numbers is divided by each of them in turn; the sum of the three quotients will be 74. What will be the sum of three numbers?

(1) 15

(2) 19

(3) 12

(4) 17

Ans-1

Two alloys are made by gold and copper in the ratio of 7:2 and 7:11 respectively. Same quantity of both alloys are mixed and third alloy is made. In this third alloy, the ratio of gold and copper is equal to:

(1) 7 : 12

(2) 2 : 11

(3) 7 : 5

(4) 14 : 13

Ans-3

On a construciton site, men, women and children are working in the ratio of 9:4:1. Their wages are in the ratio of 8:5:3. If 60 women are working on this site, the total wages of all persons is Rs 2850. Daily wages of the child is equal to:

(1) Rs 6

(2) Rs 8

(3) Rs 5

(4) Rs 7

Ans-6

In a code language,

I : ‘lew nas hsi ploy’ means ‘she is bringing coffee’

II : ‘wir sut lew ploy’ means ‘ he is bringing tea’

III: ‘sut lim nas’ means ‘tea and coffee’

Then which word is used for ‘he’?

 

(1) sut

(2) ploy

(3) wir

(4) lew

Ans-3

Mr A meets Mr B. B is the father of the son C and a daughter D. E is the mother of A. C is married and has one son. E is the daughter in law of B. How is A related to B?

(1) Grandson

(2) Nephew

(3) Uncle

(4) Son

Ans-1

A sum of amount at certain rate of compound interest doubles in 3 years. In 9 years it will be K times of the original principal. What is the value of K?

[1]6

[2]10

[3]8

[4]9

Ans-3

Which is the vehicle has increased minimum in percentage from 2000-01 to 2010-11?

[1]Truck

[2]others

[3]BUS

[4]Scotter

Ans-3

if the percentage inreased by the total no of vehicles from 2000-01 to 2010-11 is made equal to the percentage of increase of total vehicles from 1990-91 to 2000-01 , then total number of vehicles in 2010-11 would equal in lakhs?

[1]42.5

[2]43.36

[3]42

[4]48.15

Ans-1

The Population of the small city is 926100. If it increase at the rate of 5% per annum What was the population 2 year ago?

[1]840000

[2]800000

[3]760000

[4]880000

Ans-1

The difference between Compound interest and simple interest on a certain sum at 10% per annum for 2 years is rs 874 find the sum

[1]17480

[2]43450

[3]43700

[4]87400

Ans-4

The team of china has won the 2018 BWF Thomas Cup. It defeated the team of which country?

[1]Japan

[2]India

[3]Thailand

[4]France

Ans-1

An indian american woman has been named as the Chief France officer of General Motors, the largest automaker of the united states of america. what her name?

[1]Deepika Suryaburman

[2]Deepali Surlaxmi

[3]Divya Suryadevra

[4]Devika Saraswati

Ans-3

Which was Sharad Kumar former Director of NIA was in News recetly?

[1]he has appointed as Vigilance Commissioner in the Central Vigilance Commisiion

[2]he has appointed as member of the UPSC .

[3]He has appointed as advisor ro the governor of J & K.

[4]He has appointed as member of the National Human Right Commission

Ans-1

The following pie chart provide details about the breakup of the expenditure of the family under different heads and its saving under the month of June and July 2018? (See fig n the Q. Paper)

[1]39%

[2]27%

[3]45%

[4]36%

Ans-4

A new software has been launched by the Rajasthan govt for monitoring of seasonal and non-communicable diswase as well as trend of Alignment found in specific areas. What is the name of the software?

[1]Cure

[2]Sehat

[3]Upchar

[4]Nidan

Ans-4

 

India & world General Knowledge for competitive Examination

CLICK HERE TO DOWNLOAD

INDIAN GK

 

    •   INDIAN STATES – CAPITALS – CHIEF MINISTER – GOVERNOR
    •   PORTFOLIOS OF THE UNION COUNCIL OF MINISTERS
    •   NATIONAL PARKS IN INDIA
    •   TIGER RESERVES IN INDIA
    •   UNESCO WORLD HERITAGE SITES IN INDIA
    •  BIRD SANCTUARIES IN INDIA
    •   FAMOUS RESEARCH INSTITUTES OF INDIA
    •   NUCLEAR AND SPACE RESEARCH CENTRES IN INDIA
    •   SUPERLATIVES OF INDIA
    •   IMPORTANT OFFICES IN INDIA
    •   RIVERS AND DAMS
    •   SPECIAL SECURITY FORCES OF INDIA
    •   IMPORTANT LAKES OF INDIA
    •   FAMOUS TEMPLES OF INDIA
    •   FOLK DANCES OF INDIA
    •   CLASSICAL DANCES OF INDIA (BY SANGEET NATAK AKADEMI)
    •   IMPORTANT MISSILES OF INDIA
    •   CHIEFS OF ARMED FORCES
    •   RAILWAY ZONES IN INDIA
    •   IMPORTANT NATIONAL HIGHWAYS
    •   MAJOR PORTS IN INDIA
    •   WATER TRANSPORT
    • INTERNATIONAL AIRPORTS IN INDIA
    •   SOILS IN INDIA
    •  TYPES OF WRITS
    • THE SCHEDULES IN THE CONSTITUTION OF INDIA
    •  MAJOR MINERAL RESOURCES FOUND IN INDIA
    •  AGRICULTURAL SEASONS IN INDIA
    •  MAJOR IRON AND STEEL PLANTS IN INDIA
    • ALUMINIUM COMPANIES IN INDIA
    •  PUBLIC SECTOR BANKS
    •  FINANCE COMMISSIONS OF INDIA
    • PRESIDENTS OF INDIA
    •  PRIME MINISTERS OF INDIA
    •  BHARAT RATNA AWARD WINNERS

 

 

S.N. Name of the State Capital Chief Minister Governor
1. Andhra Pradesh Hyderabad Chandrababu Naidu ES Lakshmi Narasimhan
2. Arunachal Pradesh Itanagar Nabam Tuki JP Rajkhowa
3. Assam Dispur Tarun Gogoi Padmanabha

Balakrishna Acharya

4. Bihar Patna Nitish Kumar Ram Nath Kovind
5. Chhattisgarh Raipur Raman Singh Balramji Dass Tandon
6. Goa Panaji Laxmikant Parsekar Mridula Sinha
7. Gujarat Gandhinagar Anandiben Patel Om Prakash Kohli
8. Haryana Chandigarh Manohal Lal Kaptan Singh Solanki
9. Himachal Pradesh Shimla Virbhadra Singh Acharya Dev Vrat
10. Jharkhand Ranchi Raghubar Das Droupati Murmu
11. Karnataka Bengaluru Siddaramaiah Vajubhai Vala
12. Kerala Thiruvananthapuram Oommen Chandy Justice (Retd) P Sathasivam
13. Madhya Pradesh Bhopal Sivaraj Singh Chouhan Ram Naresh Yadav
14. Maharashtra Mumbai Devendra Fadnavis C Vidyasagar Rao
15. Manipur Imphal Okram Ibobi Singh Syed Ahmed
16. Meghalaya Shillong Mukul Sangma Shanmuganathan
17. Mizoram Aizawl Lal Thanhawla Lt Gen (Retd) Nirbhay Sharma
18. Nagaland Kohima TR Zeliang Padmanabha Balakrishna Acharya
19. Odisha Bhubaneshwar Naveen Patnaik SC Jamir
20. Punjab Chandigarh Prakash Singh Badal Kaptan Singh Solanki
21. Rajasthan Jaipur Vasundra Raje Kalyan Singh
22. Sikkhim Gangtok PawanKumar Chamling niwas Dadasaheb Patil
23. Tamil Nadu Chennai J Jayalalitha Dr K Rosaiah
24. Telangana Hyderabad Chandrasekhar Rao ESL Narasimhan
25. Tripura Agartala Manik Sarkar Tathagata Roy
26. Uttar Pradesh Lucknow Akhilesh Yadav Ram Naik
27. Uttarakhand Dehradun Harish Rawat Krishan Kant Paul
28. West Bengal Kolkata Mamata Banerjee Keshari Nath Tripathi
29. Jammu and Kashmir Sri Nagar (Summer) Jammu (Winter) Mufti Mohammad Sayeed NN Vohra

 

S.N. Union Territory Capital Minister/Governor Lt Governor/Administrator
1. Andaman and Nicobar Islands Port Blair Central Government Lt Gen AK Singh (Retd) (Lieutenant Governor)
2. Chandigarh Chandigarh Central Government Kaptan Singh Solank

(Administrator)

3. Dadra and Nagar Haveli Silvassa Central Government Ashish Kundra (Administrator)
4. Daman and Diu Daman Central Government Ashish Kundra (Administrator)
5. Lakshadweep Kavaratti Central Government H Rajesh Prasad (Administrator)
6. Delhi – National Capital

Territory

Delhi Arvind Kejriwal Najeeb Jung (Lieteunant Governor)
7. Puducherry (Pondicherry) Pondicherry N Rangaswamy Lt Gen AK Singh (Retd) (Lieutenant Governor)

Portfolios of the Union Council of Ministers

Prime Minister Narendra Modi Personnel, Public Grievances and Pensions Department of Atomic Energy Department of Space

All important policy issues and

All other portfolios not allocated to any Minister

Cabinet Ministers

Raj Nath Singh Home Affairs
Sushma Swaraj External Affairs Overseas Indian Affairs
Arun Jaitley Finance Corporate Affairs

Information & Broadcasting

M. Venkaiah Naidu Urban Development

Housing and Urban Poverty Alleviation Parliamentary Affairs

Nitin Jairam Gadkari Road Transport and Highways

Shipping

Manohar Parrikar Defence
Suresh Prabhu Railways
D. V. Sadananda Gowda Law and Justice
Su    Uma Bharati Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
Dr. Najma A. Heptulla Minority Affairs

 

Ramvilas Paswan Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Kalraj Mishra Micro, Small and Medium Enterprises
Maneka Sanjay Gandhi Women and Child Development
Ananthkumar Chemicals and Fertilizers
Ravi Shankar Prasad Communications and Information Technology
Jagat Prakash Nadda Health and Family Welfare
Ashok Gajapathi Raju Pusapati Civil Aviation
Anant Geete Heavy Industries and Public Enterprises
Harsimrat Kaur Badal Food Processing Industries
Narendra Singh Tomar Mines Steel
Chaudhary Birender Singh Rural Development Panchayati Raj

Drinking Water and Sanitation

Jual Oram Tribal Affairs
Radha Mohan Singh Agriculture
Thaawar Chand Gehlot Social Justice and Empowerment
Smriti Zubin Irani Human Resource Development
Dr. Harsh Vardhan Science and Technology Earth Sciences

Minister of State (Independent Charge)

General V. K. Singh Statistics and Programme Implementation (Independent Charge)

External Affairs

Overseas Indian Affairs

Inderjit Singh Rao Planning (Independent Charge) Defence
Santosh Kumar Gangwar Textiles (Independent Charge)
Bandaru Dattatreya Labour and Employment (Independent Charge)
Rajiv Pratap Rudy Skill Development & Entrepreneurship (Independent Charge)

Parliamentary Affairs

Shripad Yesso Naik AAYUSH (Independent Charge) Health & Family Welfare
Dharmendra Pradhan Petroleum and Natural Gas (Independent Charge)
Sarbananda Sonowal Youth Affairs and Sports (Independent

Charge)

Prakash Javadekar Environment, Forest and Climate Change

(Independent Charge)

 

Piyush Goyal

Power (Independent Charge) Coal (Independent Charge)

New and Renewable Energy (Independent

Charge)

 

Dr. Jitendra Singh Development of North Eastern Region (Independent Charge)

Prime Minister’s Office

Personnel, Public Grievances & Pensions Department of Atomic Energy Department of Space

Nirmala Sitharaman Commerce and Industry (Independent

Charge)

Dr. Mahesh Sharma Culture (Independent Charge) Tourism (Independent Charge) Civil Aviation

Minister of State

Ram Kripal Yadav Drinking Water and Sanitation
Mukhtar Abbas Naqvi Minority Affairs Parliamentary Affairs
Haribhai Parthibhai Chaudhary Home Affairs
Sanwar Lal Jat Water Resources

River Development and Ganga Rejuvenation

Mohanbhai Kalyanjibhai Kundariya Agriculture
Giriraj Singh Micro, Small & Medium Enterprises
Hansraj Gangaram Ahir Chemicals & Fertilizers
G. M. Siddeshwara Heavy Industries and Public Enterprises
Manoj Sinha Railways
Nihalchand Panchayati Raj
Upendra Kushwaha Human Resources Development
Radhakrishnan P Road Transport & Highways Shipping
Kiren Rijiju Home Affairs
Krishan Pal Social Justice & Empowerment
Dr. Sanjeev Kumar Balyan Agriculture
Mansukhbhai Dhanjibhai Vasava Tribal Affairs
Raosaheb Dadarao Danve Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Vishnu Deo Sai Mines

Steel

Sudarshan Bhagat Rural Development
Prof. (Dr.) Ram Shankar Katheria Human Resource Development
Y. S. Chowdary Science and Technology Earth Science
Jayant Sinha Finance

 

Col. Rajyavardhan Singh Rathore Information & Broadcasting
Babul Supria (Babul Supriyo) Baral Urban Development

Housing and Urban Poverty Alleviation

Sadhvi Niranjan Jyoti Food Processing Industries
Vijay Sampla Social Justice & Empowerment

National Parks in India

State/Union Territory Name of the National Park
Andaman and Nicobar Islands Campbell Bay National Park Galathea National Park

Mahatma Gandhi Marine National Park (previously : Wandur National Park) Middle Button Island National Park Mount Harriet National Park

North Button Island National Park Rani Jhansi Marine National Park Saddle Peak National Park

South Button Island National Park

Andhra Pradesh Kasu Brahmananda Reddy National Park Mahavir Harina Vanasthali National Park Mrugavani National Park

Sri Venkateswara National Park

Arunachal Pradesh Namdapha National Park
Assam Dibru-Saikhowa National Park Kaziranga National Park Manas National Park

Nameri National Park

Orang National Park

Bihar Valmiki National Park Kanwar Lake Bird Sanctuary

Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary

Chhattisgarh Indravati National Park

Kanger Ghati National Park (Kanger Valley)

Goa Mollem National Park
Gujarat Vansda National Park

Blackbuck National Park, Velavadar Gir National Park

Gulf of Kachchh Marine National Park

Haryana Kalesar National Park Sultanpur National Park
Himachal Pradesh Great Himalayan National Park Pin Valley National Park
Jammu and Kashmir Dachigam National Park Hemis National Park Kishtwar National Park

Salim Ali National Park

 

Jharkhand Betla National Park Dimna National Park Hazaribag National Park
Karnataka Anshi National Park

Rajiv Gandhi National Park Bandipur National Park Bannerghatta National Park Kudremukh National Park

Kerala Eravikulam National Park

Mathikettan Shola National Park Periyar National Park

Madhya Pradesh

 

Bandhavgarh National Park Mandla Plant Fossil National Park Kanha National Park

Madhav National Park Panna National Park Pench National Park Sanjay National Park Satpura National Park

Van Vihar National Park

Maharashtra Chandoli National Park Gugamal National Park Navegaon National Park Pench National Park

Sanjay Gandhi National Park or Borivili National Park

Tadoba National Park

Manipur Keibul Lamjao National Park Sirohi National Park
Meghalaya Balphakram National Park Nokrek National Park
Mizoram Murlen National Park

Phawngpui Blue Mountain National Park

Nagaland Ntangki National Park
Orissa Bhitarkanika National Park Nandankanan National Park Simlipal National Park
Punjab Harike Wetland
Rajasthan Darrah National Park Desert National Park Keoladeo National Park

Mount Abu Wildlife Sanctuary Ranthambore National Park

Sariska National Park

Uttar Pradesh Dudhwa National Park

 

Uttarakhand Corbett National Park Gangotri National Park Govind Pashu Vihar Nanda Devi National Park Rajaji National Park

Valley of Flowers National Park

Tamil Nadu Guindy National Park

Gulf of Mannar Marine National Park Indira Gandhi National Park Mudumalai National Park

Mukurthi National Park

Palani Hills National Park

Sikkhim Khangchendzonga National Park
West Bengal Buxa Tiger Reserve Gorumara National Park Neora Valley National Park Singalila National Park Sundarbans National Park

Tiger Reserves in India

SNo Name of the Tiger Reserves State
1 Bandipur Karnataka
2 Corbett Uttarakhand
Amangarh (buffer of Corbett TR) Uttar Pradesh
3 Kanha Madhya Pradesh
4 Manas Assam
5 Melghat Maharashtra
6 Palamau Jharkhand
7 Ranthambore Rajasthan
8 Similipal Odisha
9 Sunderbans West Bengal
10 Periyar Kerala
11 Sariska Rajasthan
12 Buxa West Bengal
13 Indravati Chhattisgarh
14 Namdapha Arunachal Pradesh
15 Dudhwa Uttar Pradesh
16 Kalakad-Mundanthurai Tamil Nadu
17 Valmiki Bihar
18 Pench Madhya Pradesh
19 Tadoba-Andhari Maharashtra
20 Bandhavgarh Madhya Pradesh
21 Panna Madhya Pradesh
22 Dampa Mizoram
23 Bhadra Karnataka

 

24 Pench Maharashtra
25 Pakke Arunachal Pradesh
26 Nameri Assam
27 Satpura Madhya Pradesh
28 Anamalai Tamil Nadu
29 Udanti-Sitanadi Chattisgarh
30 Satkosia Odisha
31 Kaziranga Assam
32 Achanakmar Chattisgarh
33 Dandeli-Anshi Karnataka
34 Sanjay-Dubri Madhya Pradesh
35 Mudumalai Tamil Nadu
36 Nagarahole Karnataka
37 Parambikulam Kerala
38 Sahyadri Maharashtra
39 Biligiri Ranganatha Temple Karnataka
40 Kawal Telangana
41 Sathyamangalam Tamil Nadu
42 Mukandra Hills Rajasthan
43 Nawegaon-Nagzira Maharashtra
44 Nagarjunsagar Srisailam Andhra Pradesh
45 Nagarjunasagar Srisailam Telangana
46 Pilibhit Uttar Pradesh
47 Bor Maharashtra
48 Rajaji Tiger Reserve Uttarakhand

UNESCO WORLD HERITAGE SITES IN INDIA

Name of the Site State
Kaziranga Wildlife Sanctuary Assam
Manas Wildlife Sanctuary Assam
Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya Bihar
Humayun’s Tomb Delhi
Qutub Minar Delhi
Red Fort Complex Delhi
Churches and Convents of Goa Goa
Champaner-Pavagadh Archaeological Park Gujarat
Group of Monuments at Hampi Karnataka
Group of Monuments at Pattadakal Karnataka
Buddhist Monuments at Sanchi Madhya Pradesh
Rock Shelters of Bhimpetka Madhya Pradesh
Khajuraho Group of Monuments Madhya Pradesh
Ajanta Caves Maharashtra
Ellora Caves Maharashtra
Elephanta Caves Maharashtra
Chharapati Shivaji Terminus Maharashtra

 

Sun Temple Konarak Orissa
Keoladeo National Park Rajasthan
Jantar Mantar Rajasthan
Great Living Chola Temples Tamil Nadu
Mahabalipuram Tamil Nadu
Agra Fort Uttar Pradesh
Fatehpur Sikri Uttar Pradesh
Taj Mahal Uttar Pradesh
Mountain Railways of India Darjeeling, West Bengal Nilgiri, Tamil Nadu

Kalka-Shimla, Himachal Pradesh

Nanda Devi and Valley of Flowers National Park Uttarakhand
Sundarbans National Park West Bengal
Western Ghats Covers Four states
Hill Forts Rajasthan
Rani ki vav Gujarat
Great Himalayan National Park Himachal Pradesh

BIRD SANCTUARIES IN INDIA

Bharatpur Bird Sanctuary Rajasthan
Chilka Lake Bird Sanctuary Odisha
Ghatprabha Bird Sanctuary Karnataka
Kumarakom Bird Sanctuary Kerala
Kaundinya Bird Sanctuary Andhra Pradesh
Mayani Bird Sanctuary Maharashtra
Nal Sarovar Bird Sanctuary Gujarat
Nelapattu Bird Sanctuary Andhra Pradesh
Pulicat Lake Bird Sanctuary Tamil Nadu
Ranganthittu Bird Sanctuary Karnataka
Sultanpur Bird Sanctuary Haryana
Salim Ali Bird Sanctuary Goa
Vedanthaangal Bird Sanctuary Tamil Nadu

Famous Research Institutes of India

Research Institute Place
Central Forest Research Institute Dehradun (Uttarakhand)
Indian Institute of Petroleum Dehradun
Haffkine Institute Mumbai
Indian Cancer Research Institute Mumbai
Tata Institute of Fundamental Research Mumbai
Cattle breeding Institute Hissar (Haryana)
National Dairy Research Institute Karnal (Haryana)
National Tuberculosis Institute Bengaluru
Raman Research centre Bengaluru
National Aeronautical Laboratory Bengaluru
Vallabhai Patel Chest Institute Delhi

 

National Institute of Communicable Diseases Delhi
Central Road Research Institute New Delhi
Indian Meteorological Observatory Pune and Delhi
All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) New Delhi
All India Malaria Research Institute New Delhi
Indian Agricultural Research Institute New Delhi
Central Coconut Research Institute Kerala
National Environmental Engineering Research Institute Nagpur
Central Fuel Research Institute Dhanbad
Center for Molecular and Cellular Biology Hyderabad
National Botanical Research Institute Lucknow
Central Drug Research Institute Lucknow
Industrial Toxicology Research Institute Lucknow
Central Drug Research Institute Lucknow
Indian Veterinary Research Institute Mukteshwar (Himachal Pradesh) Izzatnagar (Uttar Pradesh)
Textile Research Institute Ahmedabad
National Institution of Occupation Health Ahmedabad
Central Potato Research Institute Shimla
Central Mechanical Engineering Research Institute Durgapur
Central Leprosy Training and Research Institute Chingelpet
King Institute of Preventive Medicine Guindy (Chennai)
Central Sugarcane Research Institute Coimbatore
Central Leather Research Institute Chennai
Central Electro-Chemical Research Institute Karaikudi
Central Food Technological Research Institute Mysore (Karnataka)
Central Institute of Virology Pune (Maharashtra)
Indian Lac Research Institute Ranchi (Jharkhand)
PGI Medical Education and Research Chandigarh
Indian Institute of Chemical Biology Kolkata
Central Jute Technological Research Institute Kolkata
Archaeological Survey of India Kolkata
School of Tropical Medicine Kolkata
All India Institute of Hygiene and Public Health Kolkata
Central Glass and Ceramic Research Institute Kolkata
National Geophysics Research Institute Hyderabad
National Institute of Nutrition Hyderabad
National Geophysics Research Institute Hyderabad
High Altitude Research Laboratory Gulmarg
Central Mining Research Institute Dhanbad
Central Building Research Institute Roorkee
Central Scientific Instruments Organization Chandigarh

 

Central Salt and Marine Chemical Research Institute Bhavnagar
Central Rice Research Institute Cuttack
National Institute of Oceanography Panaji
National Sugar Research Institute Kanpur
National Sugar Research Institute Kanpur

 

NUCLEAR AND SPACE RESEARCH CENTRES IN INDIA

India Rare Earths Limited Alwaye (Kerala)
Uranium Corporation of India Jadugoda
Indian Space Research Organization Bengaluru
Atomic Energy Commission (ABC) Mumbai
Electronics Corporation of India Hyderabad
Bhabha Atomic Research Centre Trombay
Radio Astronomy Centre Ootacamund
Tata Institute of Fundamental Research Mumbai
Saha Institute of Nuclear Physics Kolkata
College of Satellite Communication Technology Ahmedabad
Vikram Sarabhai Space Centre Thiruvanandapuram
Indian Scientific Satellite Project Bengaluru
Thumba Equatorial Launching Station Thumba, Kerala
Space Commission Bengaluru
Space Application Centre Ahmedabad
Nuclear Fuel Complex Hyderabad
Nuclear Power Complex Mumbai
Centre of Earth Science Studies Trivendrum
Physical Research Laboratory Ahmedabad

SUPERLATIVES OF INDIA

Longest River The Ganga (2640 km)
Longest Canal Indira Gandhi Canal at Rajasthan
Longest Dam Hirakud Dam at Odisha
Highest Lake Devatal Lake, Uttarakhand
Largest Planetarium Birla Planetarium
Deepest River Valley Bhagirathi and Alaknanda
Longest Sea Beach Marina Beach, Chennai
Biggest River Island Majuli, Brahmaputra River, Asom
Tallest TV Tower Fazilka (Punjab)
Longest Railway Tunnel Pir Panjal Tunnel (Jammu and Kashmir) 11.2 km
Highest Dam Bhakra Dam, Sutlej River, Punjab
Highest Waterfall Jog or Garsoppa, Karnataka
Largest Zoo Kolkata Zoological Garden
Longest Corridor Corridor of Ramanathaswami Temple, Rameshwaram, Tamilnadu
Longest River Bridge Mahatma Gandhi Setu, Patna, 5.575 km

 

Largest Delta Sunderbans
State with longest coastline Gujarat
Largest Dome Gol Gumbuz, Bijapur, Karnataka
Longest sea bridge Anna Indira Gandhi Sea bridge
Biggest Stadium Yuva Bharati stadium, Kolkata
Largest Mosque Jama Masjid, Delhi
Highest Airport Leh Airport
Largest Desert Thar Desert
State with Maximum forest cover Madhya Pradesh
Longest Railway Platform Gorakhpur, Uttar Pradesh
Largest Cave Temple Kailash Temple, Maharashtra
Longest National Highway NH-7 (Varanasi to Kanyakumari)
Highest Civilian Award Bharat Ratna
Highest Gallantry Award Param Vir Chakra
Largest Gurudwara Golden Temple, Amristar
Largest cave Amarnath
Largest Public Sector bank State Bank of India
Most populous city Mumbai
Highest Peak Godwin Austin
Tallest statue Gomateswara (Karnataka)
Highest battle ground Siachen Glacier
Oldest Church St Thomas Church at Trichur, Kerala

Important Offices in India

Office Head of the Office
President of India Mr Pranab Mukherjee
Vice President of India Mohammad Hamid Ansari
Prime Minister of India Narendra Modi
Chief Justice of India HL Dattu
Speaker of Lok Sabha Sumitra Mahajan
Deputy Speaker of Lok Sabha M Thambidurai
Chairman of Rajya Sabha Mohammad Hamid Ansari
Deputy Chairman of Rajya Sabha PJ Kurien
Attorney General of India Mukul Rohatgi
Solicitor General of India Ranjit Kumar
Comptroller and Auditor-General of India Shashi Kant Sharma
Chief Election Commissioner Nasim Zaidi
Principal Secretary to the Prime Minister Nripendra Mishra
National Security Adviser Ajit Doval
Principal Scientific Adviser Dr R Chidambaram
Registrar-General and Census Commissioner Dr. C. Chandramouli
Scientific Adviser to the Defence Minister GS Reddy
Secretary General of Lok Sabha Anoop Mishra
Governor of Reserve bank of India Raghuram Rajan
Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha
Home Secretary LC Goyal
Finance Secretary Ratan P Watal

 

Defence Secretary G Mohan Kumar
Dept of Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das
Dept of Revenue Secretary Hasmukh Adhia
Secretary of AYUSH Ajit M Sharan
Surveyor General of India Rajendra Mani Tripathi
Chairman of National Highways Authority Raghav Chandra
Chairman of FSSAI Ashish Bahugana
Chairman of TRAI RS Sharma
Chairman of Engineers India Ltd Sanjay Gupta
Chairman of National Safety Council Satish Reddy
Chairman of Board for Industrial and Financial Reconstruction JP Dua
Chairman of IPL Governing Council Rajeev Shukla
Chairman of National Human Rights Commission Justice Cyriac Joseph (Acting)
Chairman of Narmada Valley Development Authority (NVDA). Rakesh Sahni
Central Vigilance Commissioner KV Chowdary
Chief Information Commissioner Vijay Sharma
Chairperson of Prasar Bharati A Surya Prakash
Chairman of UPSC Deepak Gupta
Chairman of Atomic Energy Commission Dr RK Sinha
Foreign Secretary Dr S Jaishankar
Chairperson of Central Board of Direct Taxes Anita Kapur
Chairman of Central Board of Excise and Customs Najib Shah
Chairperson of Central Board of Film Certification Pahlaj Nihalani
Chairman of NABARD Dr Harsh Kumar Bhanwala
Chairman of Central Electricity Regulatory Commission Dr. Pramod Deo
Chairman of Food Corporation of India Yogendra Tripathi
Chairman of Foreign Investment Promotion Board Shaktikanta Das
Chairman of Air India Ashwani Lohani
Chairman of ISRO AS Kiran Kumar
Chairman of Life Insurance Corporation of India SK Roy
Chairman of National Book Trust Baldev Sharma
Chairman of National Commission for Scheduled Castes Dr PL Punia
Chairman of National Commission for

Scheduled Tribes

Rameshwar Oraon
Chairman of National Commission for Women Lalitha Kumaramangalam

IMPORTANT CUPS AND TROPHIES

Sport Cup and Trophy
Polo Ezra Cup, Winchestor Cup, Radha Mohan Cup
Bridge Ruia Trophy
Rowing Wollington Trophy
Boxing Aspy Adjania Trophy
Badminton Thomas Cup (Men), Uber Cup (Women), Narang Cup, Agarwal Cup
Cricket Irani Trophy, Duleep Trophy, Ranji Trophy, Vizzy Trophy, Asia Cup, Deodhar Trophy, CK Naidu Trophy, Cooch-Behar Trophy, Vijay Merchant Trophy, Vizzy Trophy
Hockey Agha Khan Cup, Azlan Shah Cup, Nehru Trophy, Dhyanchand Trophy, Beighton Cup, Scindia Gold Cup, Modi Gold Cup, Khan Abdul Gaffar Cup, Rangaswami Cup, Rene

Frank Trophy

Lawn Tennis Davis Cup, Hamlet Cup, Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open
Table Tennis Corbillion Cup (Women), Jayalaxmi Cup (Women), Swaythling Cup (Men),Barna- Bellack Cup,
Golf Canada Cup, Muthiah Gold Cup, Ryder Cup, Walker Cup
Football Durand Cup, Nizam Gold Cup, Rovers Cup, Sanjay Gold Cup, Santosh Trophy, Subroto Mukherjee Cup, Vittal Trophy, Nehru Gold

Cup,

 

IMPORTANT FESTIVALS IN THE WORLD

Alba White Truffle Festival Alba, Italy
Baltic Herring Festival Helsinki, Finland
Chinchilla Melon Festival(Watermelon) Australia
Chocolate Festival London, UK
International Mango Festival New Delhi, India
Ivrea Orange Festival Ivrea, Italy
Maine Lobster Festival Rockland USA
Maslenitsa Festival (Pancake Festival) Moscow, Russia
Melbourne Food & Wine Festival Melbourne, Australia
Mistura Food Festival Lima, Peru
Monkey Buffet Festival Lopburi Province, Thailand
Oktoberfest Munich, Germany
Onion Eating Festival Spain
Orange Festival Poland
Pancake Festival Moscow, Russia
San Francisco Street Food Festival San Francisco, USA

 

Potato Festival – Sweden
Tomato Festival Spain
Vegetarian Festival Thailand

FAMOUS MONUMENTS AROUND THE WORLD

Name of the Monument Country
Statue of Liberty New York, USA
The Eiffel Tower Paris, France
St Basil’s Cathedral Moscow, Russia
Blue Domed Church Santorini, Greece
The Great Sphinx Giza, Egypt
Machu Pichu Peru
Big Ben London
Burj al Arab Hotel Dubai
Tower of Pisa Italy
Christ the Redeemer Rio de Janeiro, Brazil
Lascaux Cave Paintings France
Loch Ness Scotland
Mont St Michel France
Bran Castle Transylvania, Romania
Agia Sophia Istanbul, Turkey
Branderburg Gate Berlin, Germany
Acropolis Athens, Greece
Sagrada Familia Barcelona, Spain
Uluru Sandstone Australia
Mount Fuji Japan
Mount Eden Crater New Zealand
Al Aqsa Mosque Jerusalem
Angkor Wat Cambodia
St Peter’s Cathedral Vatican City
Mount Rushmore South Dakota
Victoria Falls Between Zambia and Zimbabwe
The Great Canyon Arizona
Petra Rock cut Architecture Jordan
Cape of Good Hope South Africa
Chichen Itza Mexico
Inukshuk Canada
Table Mountain Cape Town, South Africa
Golden Gate Bridge San Francisco, California
Kilimanjaro Tanzania
Forbidden City Beijing
Iguazu Falls On the border of Brazil and Argentina
The Colosseum Rome, Italy
Twyfelfontein – Ancient Rock Engravings Namibia
The Blue Mosque Istanbul
Millau Bridge France
Luxor Temple Egypt

 

 

 

 

Faisal Mosque Islamabad, Pakistan
The Empire State Building New York
Newgrange Tomb Ireland
Tilcho Lake Nepal
Pompeii Italy
The Wailing Wall Jerusalem
Abu Simbel Egypt
Middle of the Earth or The Ciudad Mitad del Mundo Ecuador
Potala Palace Llasa, Tibet
Angel Falls Venezuela
Ephesus Turkey
Twelve Apostles Australia
The National Chiang Kai-shek Memorial Hall China
The Sultan Ahmed Mosque Turkey

THE WORLD’S GREAT MOUNTAIN RANGES

Name Continent Highest Peak Peak Height (Ft)
Himalayas Asia Mount Everest 29035
Karakoram Asia K2 28251
Hindu Kush Asia Tirich Mir 25289
Pamir Asia Ismoil Somoni Peak 24590
Tien Shan Asia Jengish Chokusu 24406
Andes South America Aconcagua 22838
Alaska Range North America Denali 20322
Caucasus Europe/Asia Mount Elbrus 18510
Alps Europe Mount Blanc 15780
Transantarctic Range Antarctica Mount Kirkpatrick 14856
Rockies North America Mount Elbert 14440
Great Dividing Range Australia Mount Kosciuszko 7310
Urals Asia/Europe Mount Narodnaya 6217

MAJOR STOCK EXCHANGES IN THE WORLD

Exchange Economy Headquarters
New York Stock Exchange United States New York
NASDAQ United States New York
London Stock Exchange Group United Kingdom Italy London
Japan Exchange Group Japan Tokyo
Shanghai Exchange Group China Shanghai
Hong Kong Stock Exchange Hong Kong Hong Kong
Euro next European Union Amsterdam Brussels Lisbon Paris

 

Shenzhen Stock Exchange China Shenzhen
TMX Group Canada Toronto
Deutsche Borse Germany Frankfurt
Bombay Stock Exchange India Mumbai
National Stock Exchange of India India Mumbai
Australian Securities Exchange Australia Sydney
Korea Exchange South Korea Seoul
OMX Nordic Exchange Northern Europe Armenia Stockholm
JSE Limited South Africa Johannesburg
BME Spanish Exchanges Spain Madrid
Taiwan Stock Exchange Taiwan Taipei
BM&F Bovespa Brazil Sao Paulo

 

ALL COUNTRIES CAPITAL AND CURRENCIES

 

                                                                       Australian Dollar
Australia Canberra Australian dollar
Christmas Island Flying Fish Cove Australian dollar
Cocos (Keeling) Islands Bantam Australian dollar
Kiribati Tarawa Australian dollar
Nauru Yaren Australian dollar
Norfolk Island Kingston Australian dollar
Tuvalu Fongafale82 Australian dollar
CFA Franc
Benin Porto Novo CFA franc
Burkina Faso Ouagadougou CFA franc
Cameroon Yaoundé CFA franc
Central African Republic Bangui CFA franc
Chad N’Djamena CFA franc
Congo Brazzaville CFA franc
Côte d’Ivoire Yamoussoukro30 CFA franc
Equatorial Guinea Malabo CFA franc
Gabon Libreville CFA franc
Guinea-Bissau Bissau CFA franc
Mali Bamako CFA franc
Niger Niamey CFA franc
Senegal Dakar CFA franc
Togo Lomé CFA franc
CFP Franc
French Polynesia Papeete CFP franc
New Caledonia Nouméa CFP franc

 

Wallis and Futuna Mata-Utu CFP franc
Dinar
Algeria Algiers Algerian dinar
Bahrain Manama Bahraini dinar
Iraq Baghdad Iraqi dinar
Jordan Amman Jordanian dinar
Kuwait Kuwait City Kuwaiti dinar
Libya Tripoli Libyan dinar
Serbia and Montenegro Belgrade70 dinar (1); euro (2)
Sudan Khartoum Sudanese dinar
Tunisia Tunis Tunisian dinar

 

Dollar
The Bahamas Nassau Bahamian dollar
Barbados Bridgetown Barbados dollar
Belize Belmopan Belize dollar
Bermuda Hamilton Bermuda dollar
Brunei Bandar Seri Begawan Brunei dollar
Canada Ottawa Canadian dollar
Cayman Islands George Town Cayman Islands dollar
Fiji Suva Fiji dollar
Guyana Georgetown Guyanese dollar
Hong Kong Hong Kong dollar
Jamaica Kingston Jamaica dollar
Liberia Monrovia Liberian dollar
 

Namibia

 

Windhoek

Namibian dollar; South African rand
Singapore Singapore Singapore dollar
Solomon Islands Honiara Solomon Islands dollar
 

Trinidad and Tobago

 

Port of Spain

Trinidad and Tobago dollar
Zimbabwe Harare Zimbabwe dollar
East Caribbean Dollar
 

Anguilla

 

The Valley

Eastern Caribbean dollar
 

Antigua and Barbuda

 

St John’s

Eastern Caribbean

dollar

 

Dominica

 

Roseau

Eastern Caribbean dollar
 

Grenada

 

St George’s

Eastern Caribbean dollar
 

Montserrat

 

Plymouth

Eastern Caribbean dollar
 

Saint Kitts and Nevis

 

Basseterre

Eastern Caribbean

dollar

 

Saint Lucia

 

Castries

Eastern Caribbean dollar

 

Saint Vincent and the Grenadines Serbia and Montenegro

Andorra Austria Belgium Finland France

French Guiana Germany Greece Guadeloupe Ireland

Italy Luxembourg Martinique Mayotte Monaco Netherlands Portugal Réunion

Saint Pierre and Miquelon San Marino

Spain

The Hoy See (Vatican City State)

 

Burundi

 

Kingstown

Euro Belgrade Andorra la Vella Vienna

Brussels Helsinki Paris Cayenne Berlin Athens Basse Terre Dublin Rome Luxembourg

Fort-de-France Mamoudzou Monaco Amsterdam54 Lisbon

Saint-Denis Saint-Pierre San Marino Madrid Vatican City

Franc

Bujumbura

Eastern Caribbean dollar

 

dinar (1); euro (2) Euro

Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro Euro euro euro euro euro euro euro

 

Burundi franc

Comoros Moroni Comorian franc
Democratic Republic of the Congo Kinshasa Congolese franc
Djibouti Djibouti Djibouti franc
Guinea Conakry Guinean franc
Madagascar Antananarivo Malagasy franc
Rwanda Kigali Rwandese franc
Liechtenstein Vaduz Swiss franc
Switzerland Berne Swiss franc
Krone
 

Denmark

 

Copenhagen

Danish krone (pl. kroner)
 

Faeroe Islands

 

Thorshavn

Danish krone (pl.

kroner)

 

Greenland

 

Nuuk

Danish krone (pl. kroner)
 

Norway

 

Oslo

Norwegian krone (pl. kroner)
 

Svalbard and Jan Mayen

 

Longyearbyen

Norwegian krone (pl. kroner)

 

(MCQ) General Knowledge useful for all competitive Exams

  1. The deepest point in the world is

(A) Dead Sea

(B) South Pole

(C) Mariana Trench

(D) Sinai Peninsula

  1. The Mariana Trench is in the __________ Ocean.

(A) Atlantic

(B) Arctic

(C) Antarctic

(D) Pacific

  1. The depth of the Mariana Trench is __________ meters.

(A) 10,011

(B) 10,411

(C) 10,611

(D) 10,911

  1. Panama (a country) connects the two continents

(A) Asia and Europe

(B) Asia and Africa

(C) South America and North America

(D) Asia and Australia

  1. Turkey connects the two continents

(A) Asia and Europe

(B) Asia and Africa

(C) South America and North America

(D) Asia and Australia

  1. Egypt connects the two continents

(A) Asia and Europe

(B) Asia and Africa

(C) South America and North America

(D) Asia and Australia

  1. The Panama Canal in Panama is a man-made 77 km waterway that connects

(A) Atlantic Ocean and Pacific Ocean

(B) Atlantic Ocean and Arctic

(C) Arctic Ocean and Antarctic Ocean

(D) Pacific Ocean and Arctic Ocean

  1. The Engadin Valley is located in

(A) Switzerland

(B) Portugal

(C) Turkey

(D) Egypt

  1. The Pico Island is located in

(A) Switzerland

(B) Portugal

(C) Turkey

(D) Egypt

  1. Sultan Ahmed Mosque in Istanbul is popularly known as the

(A) Green Mosque

(B) Blue Mosque

(C) Red Mosque

(D) Yellow Mosque

  1. The Great Pyramid of Giza, the oldest of the ancient 7 wonders of the world, is located in

(A) Egypt

(B) Portugal

(C) Switzerland

(D) Turkey

  1. Lake Lucerne that has complicated shape with several sharp bends and four arms is located in

(A) Egypt

(B) Portugal

(C) Switzerland

(D) Turkey

  1. Which city is also called The City of 1,000 Minarets?

(A) Istanbul

(B) Cairo

(C) Makkah

(D) Islamabad

  1. The South Pole of the Earth is located in

(A) Norway

(B) Antarctica

(C) Arctic Ocean

(D) Pacific Ocean

  1. The North Pole of the Earth is located in

(A) Norway

(B) Antarctica

(C) Arctic Ocean

(D) Pacific Ocean

  1. Which statement is true about South and North Poles of the Earth?

(A) South Pole is warmer than the North Pole

(B) North Pole is warmer than the South Pole

(C) Both poles have equal temperature

(D) Both poles lie in the Ocean

  1. The Sinai Peninsula is located in

(A) Egypt

(B) Portugal

(C) Switzerland

(D) Turkey

  1. Augusta Raurica, a Roman archaeological site, was a/an

(A) Theater

(B) Open-air theater

(C) Museum

(D) Open-air museum

  1. Augusta Raurica is located in

(A) Egypt

(B) Portugal

(C) Switzerland

(D) Turkey

  1. The Pena Palace, a UNESCO World Heritage Site, is located in

(A) Egypt

(B) Portugal

(C) Switzerland

(D) Turkey

  1. The bridge in Istanbul, Turkey that connects Asia and Europe is called

(A) Golden Gate Bridge

(B) Akashi Kaikyo Bridge

(C) Bosphorus Bridge

(D) Royal Gorge Bridge

  1. Alexandria is a city in

(A) Turkey

(B) Egypt

(C) Jordan

(D) Greece

  1. About __________% of Antarctica is covered by ice.

(A) 97

(B) 98

(C) 99

(D) 100

  1. Ross Island in the Ross Sea is located near

(A) Greenland

(B) Norway

(C) Continent of Antarctica

(D) Continent of Australia

  1. The first European to reach India by sea was

(A) Christopher Columbus

(B) Marco Polo

(C) John Cabot

(D) Vasco da Gama

  1. Vasco da Gama was a/an __________ explorer.

(A) British

(B) French

(C) German

(D) Portuguese

  1. The World Wide Web was invented by

(A) Tim Berners-Lee

(B) Bob Kahn

(C) Steve Jobs

(D) Bill Gates

  1. The birthplace of the World Wide Web was

(A) NASA

(B) Pentagon

(C) CERN

(D) Microsoft

  1. The headquarter of the European Organization for Nuclear Research, called CERN, is located in

(A) Belgium

(B) Switzerland

(C) Germany

(D) England

  1. The book “Emile” or “On Education” was written by

(A) Rousseau

(B) Socrates

(C) Plato

(D) Aristotle

  1. The world’s longest land border between the two countries is the border between

(A) US and Canada

(B) US and Mexico

(C) India and Pakistan

(D) South Korea and North Korea

  1. The world’s largest island is

(A) Greenland

(B) Finland

(C) Indonesia

(D) United Kingdom

  1. Which country is the largest archipelagic country in the world?

(A) Greenland

(B) Finland

(C) Indonesia

(D) United Kingdom

  1. Indonesia is a country with around __________ islands.

(A) 10,000

(B) 11,000

(C) 12,000

(D) 13,000

  1. the most dispersed country in the world is

(A) Maldives

(B) Indonesia

(C) Malaysia

(D) Philippines

  1. The Maldives is spread over __________ km2.

(A) 60,000

(B) 70,000

(C) 80,000

(D) 90,000

  1. Maldives, a country in Asia, is consisting of around __________ islands.

(A) 1100

(B) 1152

(C) 1192

(D) 1212

  1. Which country is also called the “Land of the Midnight Sun”?

(A) Japan

(B) Norway

(C) Netherlands

(D) South Africa

  1. Which country is also called “Rainbow Nation”?

(A) Japan

(B) Norway

(C) Netherlands

(D) South Africa

  1. “Netherlands” literally means

(A) Ideal location

(B) Lower countries

(C) Mouth of land

(D) Land of sun set

  1. Which country contains the most volcanoes in the world?

(A) Indonesia

(B) Maldives

(C) South Africa

(D) Mexico

  1. Which country is the lowest in the world?

(A) Indonesia

(B) Maldives

(C) South Africa

(D) Netherlands

  1. Which country recognizes the highest number of official languages?

(A) Indonesia

(B) Maldives

(C) South Africa

(D) Mexico

  1. The constitution of South Africa recognizes __________ official languages.

(A) 8

(B) 9

(C) 10

(D) 11

  1. Which country is completely surrounded by South Africa?

(A) Gabon

(B) Laos

(C) Lesotho

(D) Niue

  1. The Komodo dragons are found in

(A) Indonesia

(B) Maldives

(C) South Africa

(D) Egypt

  1. Jeju Island, a UNESCO World Heritage Site, is located in

(A) Indonesia

(B) Egypt

(C) South Africa

(D) South Korea

  1. Borobudur, a UNESCO World Heritage Site is located in

(A) Indonesia

(B) Egypt

(C) South Africa

(D) South Korea

  1. The Orange River flows in

(A) Indonesia

(B) Egypt

(C) South Africa

(D) Mexico

  1. The Chapultepec Castle is located in

(A) Indonesia

(B) Egypt

(C) South Africa

(D) Mexico

 

ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

  1. C
  2. D
  3. D
  4. C
  5. A
  6. B
  7. A
  8. A
  9. B
  10. B
  11. A
  12. C
  13. B
  14. B
  15. C
  16. B
  17. A
  18. D
  19. C
  20. B
  21. C
  22. B
  23. B
  24. C
  25. D
  26. D
  27. A
  28. C
  29. B
  30. A
  31. A
  32. A
  33. C
  34. D
  35. A
  36. D
  37. C
  38. B
  39. D
  40. B
  41. A
  42. B
  43. C
  44. D
  45. C
  46. A
  47. D
  48. A
  49. C
  50. D