Medieval Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-5

81. Who inscribed the name of Khalifa of Baghdad on his coins?

(A) Alauddin Khilji
(B) Iltutmish
(C) Qutub-ud-din
(D) Balban

82.Kalhana’s Rajatrangini is written in which language?

(A) Persian
(B) Sanskrit
(C) Farsi
(D) Devnagri

83.Which of the following is an extremely valuable source for the history of the reign of Sultan Muhammad Bin Tughluq and Sultan Firuz Shah, in the form of letters and official documents?

(A) Tughlaqnama
(B) Qiran-us-Sadin
(C) Insha-I-Mahru
(D) Tarikh-i-Firozshahi

84.Which of the following is a political pamphlet written by Firuz Shah Tughluk to win the sympathy and cooperation of his co-religionists?

(A) Tarikh-i-Firozshahi
(B) Tughluqnama
(C) Fatuha-i-Firozeshah
(D) Tabaqat-i-Firozeshah

85. Which of the following was a contemporary of the Sayyid Sultans of Delhi?

(A) Ibn-e-Batuta
(B) Tavernier
(C) Khwaja Abd Malik Isami
(D) Yahya Bin Ahmed Bin Abdullah Sirhindi

86. Tazkirat-ul-Muluk is about which dynasty?

(A) The Nizams
(B) Sultans of Golconda
(C) the Khalji
(D) Adilshah Sultans of Bijapur

87. Abul Fazl, the author if Akbarnama, started his time in the Mughal empire as?

(A) A Subedar
(B) A Mansabdar
(C) A Courtier
(D) A Foot Soldier

88.Which of the following is a very important source for the history of the Saiyid and Lodi Sultans?

(A) Tabaqat-i-Akbari
(B) Tahkik-i-Hind
(C) Ain-i-Akbari
(D) Tarikh-i-Frishta

89.Which of the following is not another name for Jahangir’s autobiographical account Tuzuk-i-Jahangiri?

(A) Tarikh-i-Salim Shahi
(B) Kmatama-i-Jahangiri
(C) Waqiat-i-Jahangiri
(D) Ibadat-i-Jahangiri

90.Who wrote the Shahjan-Nama that covers Shah Jahan’s entire reign?

(A) Inayat Khan
(B) Muhammad Sadiq Khan
(C) Abul Hamid Lahori
(D) Muhammad Waris

91. Which of the following is the modern site of ancient Hindu Kingdom of Kapisa?

(A) Peshawar
(B) Multan
(C) Kabul
(D) Makran

92.The queen Rani Bai is associated with which of these kingdoms during early medieval India?

(A) Kabulshahi
(B) Zabul
(C) Sindh
(D) Gujarat

93.The Battle of Bahraich (1033) that resulted into complete annihilation of the Ghaznavid army thus leading a pause in the Muslim conquests in India was won by which of the following kings?

(A) Gangeyadeva
(B) Suhaldev
(C) Naravarman
(D) Bhoja

94.Who was the first Turk to invade India?

(A) Alpitigin
(B) Subuktigin
(C) Mahmud of Ghanzni
(D) Ismail Khan

95. Which of the following places were attacked and plundered by Mahmud Ghaznavid during his 17 raid on India?

1. Thanesar

2. Mathura

3. Gwalior

4. Patna

Select the correct option from the codes given below:

(A) Only 1 & 2
(B) Only 1, 2 & 3
(C) Only 1 & 3
(D) 1, 2, 3 & 4

96. Which of the following were not included in the ethnic composition of the armies Mahmud of Ghazni?

(A) Arabs
(B) Indians
(C) Tajiks
(D) Greeks

97. Most of the soldiers called “Pulwana” in Mahmud’s army were Hindus. The work of Pulwana was to __?

(A) Assist the infantry in war-fields
(B) Maintain supplies during War
(C) Elephant Drivers
(D) Cavalry Soldiers

98. Which of the following was not a regional Hindu Kingdom in power at the time of attacks of Mohammad Ghori on India?

(A) Tomars of Delhi
(B) Gahadavalas of Kannauj
(C) Solankis of Gujarat
(D) Karkotas Empire of Kashmir

99. Which of the following was the key objective of invasion of Mohammad Ghori on India?

(A) Loot and Plunder wealth of India
(B) To expand the Ghurid Empire
(C) To spread Islam by Sword
(D) To punish Rajputs who attacked his dominions

100. In his initial attacks on India from northern frontiers, Mohammad Ghori chose which of the following passes?

(A) Khyber Pass
(B) Gomal Pass
(C) Hajira Pass
(D) Bolan Pass

Answer Key:

  1. B
  2. B
  3. C
  4. C
  5. D
  6. D
  7. B
  8. A
  9. D
  10. B
  11. C
  12. C
  13. B
  14. B
  15. B
  16. D
  17. C
  18. D
  19. B
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History Question

Medieval Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-4

61.The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

(A) Cholas, Rastrakutas and Yadavas,
(B) Chalukyas, Pallavas and Pandyas
(C) Cholas, Pandyas and Chalukyas
(D) Cholas, Pandyas and Chalukyas

62.Sayana, a very important commentator of Vedas flourished in which of the following?

(A) Hoysala Empire
(B) Kakatiya dynasty
(C) Vijaynagar Empire
(D) Pandyan Empire

63.Battle of Talikota” resulted in the end of which of the following?

(A) Deccan Sultanates
(B) Madurai Sultanate
(C) Pandya Empire
(D) Vijayanagar Empire

64.Who among the following shifted the pillars from Topra and Meerut to New Delhi?

(A) Ghayasuddin Tughlaq
(B) Muhammad Bin Tughlaq
(C) Ferozshah Tughlag
(D) None of them

65.Which among the following states of India was ruled by the Ahom Dynasty in Sultanate and Mughal era?

(A) Kerala
(B) South Tamil Nadu
(C) Assam
(D) Kashmir

66.Babar died on 26th December 1530 and was laid to rest at Arambagh in Agra. Afterwards, his body was taken to and buried at which among the following places (During the times of Sher Shah)?

(A) Delhi
(B) Farghana
(C) Kabul
(D) Samarkand

67.Which among the following was not an Independent Kingdom?

(A) Bahamani Kingdom
(B) Vijayanagar Empire
(C) Madurai Sultanate
(D) Qutub Shahi of Golconda

68. As recorded by Abulfazl, Akbar, the great used to play which among the following music instruments?

(A) Dholak
(B) Tabla
(C) Nackara
(D) Mridangam

69.The area around which among the following modern cities of India, a Hindu Silhara dynasty ruled from 9th to 13th century AD?

(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) Kolkata
(D) Hyderabad

70.Who among the following rulers of Bengal had issued a coin named Zuben Murshedabad?

(A) Mir Jafar
(B) Mir Qasim
(C) Murshid Quli Khan
(D) Shuja-ud-Din Muhammad Khan

71. The silver coin which was introduced by Sher Shah and continued by the Mughals was :

(A) Rupaya
(B) Dinar
(C) Asharfi
(D) Muhar

72.Who among the following was the religious guru of Shivaji?

(A) Tukaram
(B) Eknath
(C) Jnaneshwar
(D) Ram Das

73.Who among the following rulers issued Hanuman type of coins?

(A) Harihara & Bukka
(B) Krishnadevaraya
(C) Achyuta Raya
(D) Tirumala Raya

74.How many times did Mahmud of Ghazni invaded India?

(A) 13
(B) 15
(C) 17
(D) 19

75.During the reign of which Chandella ruler Mahmud Ghazni invaded Kannauj in 1018 and Kalinjar in 1019 AD?

(A) Ganda
(B) Vidyadhara
(C) Paramdideva
(D) Nannuka

76.Who inscribed the name of Khalifa of Baghdad on his coins?

(A) Alauddin Khilji
(B) Iltutmish
(C) Qutub-ud-din
(D) Balban

77.From which original text did J. Briggs translate “Rise of the Mohammedan Power in India”?

(A) Baburnama
(B) Tarikh-i-Subuktikin
(C) Akbarnama
(D) Tarikh-i-Firishta

78.Jayasi’s ‘Padmavat’ is written in which of the following dialects and scripts respectively?

(A) Awadhi and Persian
(B) Hindi and Urdu
(C) Farsi and Urdu
(D) Awadhi and Arabi

79.Which of the following books has been written as an account of India during Mahmud’s destruction of Somnath temple?

(A) Rajatrangini
(B) Fatwa-i-Jahandari
(C) Tabaqat-i-Nasiri
(D) Tahqiq-i-Hind

80.Which of the following is important source material for the history of Gujarat from the beginning of the Muslim rule?

(A) Mirat-i-Sikanderi
(B) Tazkirat-ul-Muluk
(C) Mirat-i-Ahmadi
(D) Burhan-i-ma’asir

Answer Key:

  1. B
  2. C
  3. D
  4. C
  5. C
  6. C
  7. D
  8. C
  9. A
  10. C
  11. A
  12. D
  13. A
  14. C
  15. B
  16. B
  17. D
  18. A
  19. D
  20. C

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History MCQ

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-3

41. During the reign of which among the following Mughal rulers, maximum number of books on classical music was written?

(A) Akbar
(B) Jahanagir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

42.In the council of 8 Ministers of Shivaji which was called as Ashtapradhan , who was known as chief Minister and was responsible for General Administration?

(A) Peshwa
(B) Amatya
(C) Sachiv or Shuru Navis
(D) Majumdar

43. Hazi Ibrahim Sirhindi is known to be a Persian Writer during the reign of Akbar was translated the following Sanskrit work in Persian?

(A) Ramayana
(B) Mahabharata
(C) Atharva Veda
(D) Rigveda

44. Who among the following forbade the inscription of kalma on Coins?

(A) Akbar
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Jahangir

45. Which of the following battles helped Shershah to establish Suri Dynasty?

(A) Battle of Kanauj 1540
(B) Battle of Chausa 1539
(C) Battle of Dhariyan 1532
(D) Battle of Chandawar

46. The ryotwari system which was instituted in some parts of British India was one of the two main systems used to collect revenues from the cultivators of agricultural land. It was originally introduced by________?

(A) Akbar
(B) Shershah Suri
(C) Jahangir
(D) Humayun

47. Which among the following was a unit of Mughal Empire for the purpose of Administration and Revenue Collection?

(A) Paraganas
(B) Subahs
(C) Parauti
(D) Grama

48.Prithviraj Raso of Chand Bardai was originally written in which of these languages?

(A) Hindi
(B) Awadi
(C) Mewari
(D) Brij Bhasha

49.Amoghavarsha I was a famous king of _________?

(A) Rashtrakuta Dynasty
(B) Pratihara Dynasty
(C) Chalukya Dynasty
(D) Solanki Dynasty

50.Maritime power was a distinct character of which of the following dynasties?

(A) Chalukyas
(B) Cholas
(C) Pandyas
(D) Rasthrakutas

51.Manyakheta (modern Malkhed) on the banks of Kagina River in Gulbarga district, Karnataka state was the capital of ______?

(A) Satvahanas
(B) Rastrakutas
(C) Hoysalas
(D) Kakatiyas

52.In which year Akbar built the Buland Darwaja  ?

(A) 1590
(B) 1600
(C) 1601
(D) 1605

53.Who among the following written Manmaul Bahrain?

(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Darashikoh
(D) Abu Fazal

54.Hindi poet Jagannath Pandit Raj was the most favorite poet of which of the following Emperors?

(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Humayun

55.Which among the following was a gold coin issued in vijayanagar empire of south India ?

(A) Tara
(B) Varaha
(C) Kakini
(D) None of the above

56.Who among the following conspired against Ibrahim Lodi and invited Babur to invade Delhi?

(A) Bahlol Lodi
(B) Daulat Khan Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) None of the above

57.”Loom ” was a central technological innovation in which of the following era?

(A) Sultanate Era
(B) Rajput Era
(C) Mughal Era
(D) None of the above

58.Which among the following was not a Landmark of the Iltutmish’s rule?

(A) Introduction of silver tanka & Copper Jetal
(B) introduction of iqtadari System
(C) Organization of Chalisa
(D) Putting forward the’ Divine Right Theory”

59.In the reign of Firuz Shah Tughalq which of the following tax was 1/6 of the booty captured during war?

(A) Kharaz
(B) Khams
(C) Jaqat
(D) Zaziya

60.The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

(A) Cholas, Rastrakutas and Yadavas,
(B) Chalukyas, Pallavas and Pandyas
(C) Cholas, Pandyas and Chalukyas
(D) Cholas, Pandyas and Chalukyas

Answer Key:

  1. D
  2. A
  3. C
  4. C
  5. B
  6. B
  7. B
  8. D
  9. A
  10. B
  11. B
  12. C
  13. C
  14. B
  15. B
  16. B
  17. A
  18. D
  19. B
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History Question

Medieval Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-2

21. The temples of Halebid and Belur were built by which among the following dynasties?

(A) Kalabhras
(B) Hoyasalas
(C) Rastrakutas
(D) Kadambas

22.The 175 grains coin issued by Iltutmish was in which among the following metals?

(A) Gold
(B) Silver
(C) Copper
(D) Bronze

23.Akbarnama was written originally in which among the following languages?

(A) Chagtai Turkic
(B) Persian
(C) Arabic
(D) Urdu

24.A manuscript titled “Sarab Gutaka” is ascribed to which among the following mystics?

(A) Bhagat Pipa
(B) Surdas
(C) Bhagat Trilochan
(D) Bhagat Namdev

25.The famous “Treaty of Purandhar” was signed between Shivaji and which among the following in 1665?

(A) Jaswant Singh
(B) Jai Singh
(C) Shaista Khan
(D) Aurangzeb

26. Who among the following has written “Kitab Ul Hind”?

(A) Al-Beruni
(B) Hakim Isapuri
(C) Jawani
(D) Malik ibn Dinar

27. Abdul Qadir Badauni”, Naib Khan & Shaikh Sultan of Thaneshwar were the scholars in which among the following Mughal emperors’ court?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

28. In which year Mohd. Ghori attacked first in India on Multan?

(A) 1172 A.D
(B) 1175 A.D
(C) 1185 A.D
(D) 1190 A.D

29.Which Mughal King sat on the throne with title of ” Padshah Gazi” ?

(A) Jahangir
(B) Shah Jahan
(C) Aurangzeb
(D) Mohammad Shah

30.In which among the following territories, Marco Polo had travels in the last decade of 13th century in India?

(A) Chola
(B) Pandya
(C) Madurai Sultanate
(D) Cheras

31.After the death of Aurangzeb , which of the following Mughals abolished jazia tax for the first time?

(A) Jahandar Shah
(B) Rafi Ul Darjat
(C) Mohammad Shah Rangila
(D) Farrukhsiyar

32.Who among the following laid the foundation of Shalimar & Nishaat Garden in Kashmir?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Nur Jahan

33.Who among the following is considered to be the teacher of Amir Khusro?

(A) Moinuddin Chishti
(B) Baba Farid
(C) Nizamuddin Auliya
(D) Bakhtiyar Kaki

34.Who among the following composed Ananga?

(A) Kabir
(B) Gyaneshwar
(C) Tukaram
(D) Raidasa

35.Surdas was a disciple of which among the following?

(A) Ramanujacharya
(B) Ramananda
(C) Vallabhacharya
(D) Gyaneshwar

36.Who among the following was the founder of Gahadvala Dynasty?

(A) Chandradev
(B) Govindchandra
(C) Madanpala
(D) Jayachandra

37.Who among the following was the writer of Tarikh-i-Firozshahi?

(A) Ziauddin Barni
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Abul Fazal
(D) Firoz Tughlaq

38.Which among the following rulers of Delhi Sultanate declared himself as Sikandar-I-Sani?

(A) Balban
(B) Kaiqubad
(C) Alauddin Khilji
(D) Firoz Tughlaq

39.Hamim Humam who was the chief of Royal School (Pathshala) adorned the court of which Mughal Emperor?

(A) Akbar
(B) Jahanagir
(C) Humayun
(D) Shahjahan

40.Babur, the founder of the mighty Mughal Empire traced his lineage from :

(A) Timur from paternal line and Chengiz Khan from Maternal Line
(B) Chengiz Khan from Paternal Line and Timur from Maternal line
(C) Chagatai Turks from paternal and maternal side.
(D) Mongoloids from paternal and Maternal side

Answer Key:

  1. B
  2. B
  3. B
  4. A
  5. B
  6. A
  7. A
  8. B
  9. A
  10. B
  11. A
  12. B
  13. C
  14. B
  15. C
  16. A
  17. A
  18. C
  19. A
  20. A
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ

Medieval Indian History MCQ Part-1


MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-1

1. The death of Mughal Emperor Aurangzeb occurred at which among the following places?

(A) Agra
(B) Bijapur
(C) Ahmednagar
(D) Pune

2. Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters?

(A) Muhammad Ghazni
(B) Muhammad Ghori
(C) Muhammad Bin Tughlaq
(D) Iltutmish

3. Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to which country?

(A) Afghanistan
(B) Morocco
(C) Iraq
(D) Iran

4. Which of the following Rajput rulers is known to have donated for the reconstruction of a mosque?

(A) Mihir Bhoja
(B) Bhoja Parmar
(C) Prithviraj III
(D) Jai Singh Siddharaj

5. The lowest in rank in the Maratha infantry was of__?

(A) Nayak
(B) Havaldar
(C) Jumladar
(D) Hazari

6. During the invasion of Mohammed Bin Kasim, many Hindus in Sindh were forcibly converted to Islam. They were reconverted to Hinduism by the authority of __?

(A) Devali Smriti
(B) Narada Smriti
(C) Vishnu Smriti
(D) Yajnavalkya Smriti

7.The irrigation tax was charged on the farmers for the first time by which among the following Sultans?

(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq

8.Who among the following Sultans of Delhi assumed the title Sikandar-i-Sani?

(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Sikandar Lodi

9.The Sayyid dynasty of the Delhi Sultanate is called so because__?

(A) Its founder and his successors adopted the title Sayyid
(B) Its founder and his successors belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan
(C) Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad
(D) Its founder was a scholar of Islamic theology

10.During the Delhi Sultanate, who among the following were called the Barids?

(A) Craftsmen
(B) Bodyguards of the Sultan
(C) Officer-in-charge of state exchequer
(D) The spy / news reporters

11.Which among the following terms was used for the Royal cavalry of the Maratha Army System?

(A) The Shiledars
(B) The Bargirs
(C) The Hazari
(D) The Subedars

12.The real name of Mughal Emperor Shah Alam II was__:

(A) Alamgir II
(B) Ahmed Shah Durrani
(C) Mirza Najaf Khan
(D) Ali Gauhar

13.Who among the following was appointed as the supreme authority in justice during the era of Mughal Emperors ?

(A) Qazi-ul-Quzat
(B) Qazi-ul-Hazat
(C) Qazi-Faiz-ul-Islam
(D) None of these

14.Who was Sultan of Delhi Sultanate when Timur invaded India in 1398?

(A) Mahmud Shah Tughluq
(B) Jalal ud din Firuz Khilji
(C) Aram Shah
(D) Ghiyas-ud-din Balban

15.“Silver Tanka” and “Copper Jital” coins were introduced by:

(A) Iltutmish
(B) Abu Bakr Shah
(C) Firuz Shah Tughlaq
(D) Sikander Lodi

16.In 1293 A.D., Marco Polo, an Italian traveller, visited which Indian Kingdom?

(A) Kakatiya
(B) Satavahana
(C) Pandyan
(D) Chera

17.Who among the following is associated with translation of Rajatarangini in Persian?

(A) Dara Shikoh
(B) Zain-ul-Abidin
(C) Abdul Razzaq Jilani
(D) Bande Nawaz

18.Which of the following rulers died in the Kalinjar Fort situated in the Bundelkhand region of central India?

(A) Mahmud of Ghazni
(B) Sher Shah Suri
(C) Humayun
(D) Jahangir

19.Which among the following Sikh Gurus had been given the “Palace of Amritsar” by Mughal Emperor Akbar?

(A) Guru Ram Das
(B) Guru Arjun Das
(C) Guru Angad
(D) Guru Hargovind

20.Which among the following building built by Shah Jahan at Agra is similar in pattern of the Saint Basil’s Cathedral in Moscow?

(A) Taj Mahal
(B) Agra fort
(C) Pearl Mosque
(D) Shah Jahani Mahal

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. B
  6. A
  7. D
  8. B
  9. C
  10. D
  11. B
  12. D
  13. A
  14. A
  15. A
  16. A
  17. B
  18. B
  19. A
  20. C
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Medieval Indian History MCQ Part-1

Ancient Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian Ancient History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian Ancient History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian Ancient History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-5

81.Which among the following river is most described in Rig-Veda?

(A) Sindhu
(B) Chenab
(C) Saraswati
(D) Ganga

82.Who among the following were also known as Tocharians?

(A) Kushanas
(B) Hunas
(C) Greeks
(D) Shakas

83.Which among the following is considered to be the official law book of the Guptas?

(A) Manusmriti
(B) Parashara Smriti
(C) Yajnavalkya Smriti
(D) Vyasa Smriti

84.Which among the ancient Indian Play has referred to the defeat of Yavanas on the bank of River Sindhu in the hands of Vasumitra?

(A) Raghuvamsa
(B) Malvikagnimitram
(C) Vikramorvashiyam
(D) Dasakumarcharita

85.Which among the following is/ are considered to be the first tangible evidence of expansion of Buddhism?

(A) Statues of Buddha
(B) Edicts of Ashoka
(C) Mahavibhasa
(D) Jataka Tales

86.The Golden age of the “Gupta Literary Renaissance” is said to be the reign of whom among the following?

(A) Chandragupta I
(B) Chandragupta II
(C) Kumaragupta
(D) Skandgupta

87.The Kadamba Dynasty was founded by whom among the following?

(A) Ishwarsena
(B) Jayasimha
(C) Mayursharman
(D) Krishanraja

88.In Vedic Era, Akhyani is the goddess of which of the following?

(A) Peace
(B) Sacrifice
(C) Forests
(D) Rivers

89.Which among the following river is most described in Rig-Veda?

(A) Sindhu
(B) Chenab
(C) Saraswati
(D) Ganga

90.Who among the following started the practice of military governships in India , by leaving the military governors called “Strategos” in India?

(A) Greeks
(B) Shakas
(C) kushans
(D) Parthians

91.As per the ancient Indian Texts, the land between which among the following two rivers has been called “Brahamavarta”?

(A) Saraswati river and Drsadvati River
(B) Saraswati river and Saryu River
(C) Sutudri (Satluj) River and Vipas (Beas) River
(D) Ganga River and Yamuna River

92.The sulbasutras of ancient Indian Scholar “Baudhayan” have reached to a most correct value of which among the following?

(A) π
(B) √2
(C) √3
(D) all of them

93.Which among the following sites of Indus Valley Civilization is located on the banks of River Indus in Larkana District of Pakistan?

(A) Harappa
(B) Mohen Jo Dero
(C) Mehrgarh
(D) Suktagendor

94. In 1837, James Princep deciphered an Inscription in Brahmi script referring to a king called ‘Devanamapiya Piyadassi’. The celebrated monarch known by this epithet was :

(A) Ashoka
(B) Akbar
(C) Kanishka
(D) Chandragupta Vikramaditya

95.Which of the following terms is not associated with a tool tradition of ancient India / World?

(A) Mousterian
(B) Acheulean
(C) Oldowan
(D) Grotian

96.Which of the following age refers to the Old Stone Age?

(A) Paleolithic
(B) Mesolithic
(C) Neolithic
(D) Chalcolithic

97.In which of the following sites, earliest evidence of settled agriculture in the Indian subcontinent is found?

(A) Dholavira
(B) Lothal
(C) Mohenjadaro
(D) Mehrgarh

98.Which of the following culture is known for Grey pottery?

(A) Malwa culture
(B) Eastern Neollithic culture
(C) Burzahom culture
(D) Jorwe culture

99.Which of the following culture is known for Brownish red pottery?

(A) Malwa culture
(B) Eastern Neolithic culture
(C) Burzahom culture
(D) Jorwe culture

100. Giak and Kiara are Neolithic sites of:

(A) Assam
(B) Madhya Pradesh
(C) Jammu & Kashmir
(D) Maharastra

Answer Key:

  1. A
  2. A
  3. C
  4. B
  5. B
  6. B
  7. C
  8. C
  9. A
  10. A
  11. A
  12. B
  13. B
  14. A
  15. D
  16. A
  17. D
  18. C
  19. B

100. C

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Indian Ancient History Question

Ancient Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian History Practice MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian History Practice MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian History Practice MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-4

61. Who among the following is propounded of Madhyamika Philosophy?

(A) Sankara
(B) Nagarjuna
(C) Basava
(D) None of the above

62.The ancient places of Badami, Dwarasamudra and Warangal are related to which of the following dynasties?

(A) Chalukyas, Hoysalas, Kaktiyas
(B) Cholas, Hoysalas, Kaktiyas
(C) Pallavas, Hoysalas, Kaktiyas
(D) None of the above

63.In ancient India, which dynasty issued the largest number of Gold coins?

(A) Guptas
(B) Mauryas
(C) Cholas
(D) Nandas

64.Four Noble Truths are one of the most fundamental truths of which of the following religion?

(A) Jainism
(B) Buddhism
(C) Islam
(D) Hinduism

65.Kumarila Bhatta , who was a Hindu philosopher and scholar from Prayag, was an acharya of which of the following ?

(A) Mimansa
(B) Samkhya
(C) Vedanata
(D) None of the above

66.The meaning of Mohenjo dero is ‘mound of the dead’. The same meaning is expressed by which of the following names ?

(A) Harappa
(B) Lothal
(C) Amri
(D) Kalibangan

67.Navanitakam is a work on which of the following ?

(A) Architecture
(B) Medicine
(C) Astrology
(D) Maths

68.What was the correct rank of ” Baladhikarana” in the Gupta Age?

(A) Head of Army
(B) Head of State Police Department
(C) Head of cavalry
(D) Head of intelligence

69.Which of the following group represents right combination of Triratnas of Jainism?

(A) Right Faith, Right Knowledge, Right Thought
(B) Right Thought, Right Action, Right Conduct
(C) Right Faith, Right Knowledge , Right Conduct
(D) None of the above

70.Which of the following was a common way of Chola kings Raj raja-1 and Rajendra 1 to commemorate their victories?

(A) Erecting Pillars
(B) Erecting Temples
(C) Erecting inscriptions
(D) issuing coins

71.Mudra Rakshas is a work of Vishakhadutta. This work was depicted which of the following?

(A) Chadragupta Maurya & Dhruva Devi
(B) Mauryas & Nandas
(C) Campaigns of Chandragupta Maurya
(D) Campaigns of Ashoka

72.Kavi Vatsal was a title assumed by a king belonging to which of the following dynasties?

(A) Pushyabhuti
(B) Pallava
(C) Maurya
(D) Satavahana

73.Which of the following two towns of Indus valley Civilization were located on the bank of Ghagghar River?

(A) Harappa & Rojari
(B) Harappa & Mohen jo Dero
(C) Kalibanga and Banwali
(D) Rangpur and Surkotda

74.Which of the following two towns of Indus valley Civilization were located on the bank of Ghagghar River?

(A) Harappa & Rojari
(B) Harappa & Mohen jo Dero
(C) Kalibanga and Banwali
(D) Rangpur and Surkotda

75.Which of the following era / communities represent Jorwe culture?

(A) Vedic Era
(B) Chalcolithic Era
(C) Palaeolithic Era
(D) Later vedic Era

76.Which among the following is the theme of “Katyayana Srauta sutra”?

(A) Cooking in vedic eras
(B) Geometry
(C) Rules of vedic sacrifices
(D) Astrology

77.Who among the following are not mentioned in Asokan Inscriptions?

(A) Cholas
(B) Satyaputras
(C) Cheras
(D) Pallavas

78.On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

(A) Sankhya
(B) Vaisheshika
(C) Yoga
(D) Uttarmimansa

79.Nakulin or Lakulin is considered to be a founder of which of the following sects?

(A) Pashupat
(B) Saiva
(C) Kapalika
(D) Kalamukhas

80.In which was the following texts of Kalidasa , Sati system has been mentioned?

(A) Raghuvamsa
(B) Kumārasambhava
(C) Ṛitusaṃhāra
(D) Meghadūta

Answer Key:

  1. B
  2. A
  3. A
  4. B
  5. A
  6. B
  7. B
  8. A
  9. C
  10. B
  11. B
  12. D
  13. C
  14. C
  15. B
  16. C
  17. D
  18. D
  19. A
  20. B
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Indian History Practice MCQ

Ancient Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Ancient Indian History Quiz

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Ancient Indian History Quiz

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Ancient Indian History Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-3

41. Which of the following are the famous temples of Gupta empire?

(A) Mukund Darra Temple, Kota
(B) Dasavtar Temple, Jhansi
(C) Vishnu Temple, Tigawa
(D) All of the above

42.Which of the following Harappan towns is divided into three parts ?

(A) Kalibanga
(B) Lothal
(C) Chanhudaro
(D) Dholavira

43.Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?

(A) Brahmagiri
(B) Chirand
(C) Mehrgarh
(D) Burzahom

44.With which among the following Vedas, the Shatapatha Brahmana is related to___?

(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda

45.Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

(A) Antiochus II
(B) Apollodotus I
(C) Apollodotus II
(D) Menander II

46.Devichandraguptam, a play by Vishakhadatta, tells story about which of the following rulers?

(A) Sri Gupta
(B) Ramagupta
(C) Bhanugupta
(D) Vishnugupta

47.Which of the following regions was called “Gedrosia” during times of Alexander, the great?

(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Punjab
(D) Baluchistan

48.Two schools, viz. Mathura School of Art and Gandhara School of Art flourished in which among the following era?

(A) Shakas
(B) Kushans
(C) Satavahanas
(D) Guptas

49.Which among the following Pala rulers is known to have founded the Vikramshila Vihara?

(A) Gopala
(B) Devpala
(C) Dharampala
(D) Mahendrapala

50.Which among the following is the correct meaning of a word “Manigramam” used in medieval India?

(A) Association of Villages
(B) Complex of various markets
(C) Association of Merchants
(D) Unit of administration in a small village

51.Ashoka called the third buddhist council at which of the following places?

(A) Magadha
(B) Pataliputra
(C) Burma
(D) Therevada

52.Which among the following ruler is known for Junagarh Rock Inscription?

(A) Rudradaman I
(B) Jivadaman
(C) Damajadasri
(D) Jayadaman

53.The construction of the Delhi Iron Pillar, now located at the Quwwat-ul-Islam mosque in New Delhi was constructed in which period?

(A) Maurya
(B) Satavahana
(C) Gupta
(D) Kushana

54.Which among the following sites near Pondicherry gives best support to the view on an ancient trade between Rome and the ancient Tamil country of India?

(A) Villianur
(B) Suttukeni
(C) Arikamedu
(D) Andiarpalayam

55.Kotada timba, which contains ruins of an ancient Harappan city is located in which among the following states?

(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Gujarath

56.Pushyamitra Shunga, who was originally a Senapati of the Mauryan Empire and assassinated the last Mauryan Emperor Brihadrath in 185 BC was a ____?

(A) Brahaman
(B) Kshatriya
(C) Vaishya
(D) Shudra

57.Tanjore , Anhilwada, Dhara & Kanauj were the capitals of respectively which among the following dynasties?

(A) Pratihara, Parmara, Solanki, Chola
(B) Chola, Solanki, Parmara, Pratihara
(C) Pandya, Solanki, Pratihara, Chola
(D) Chola, Parmara, Pratihara, Solanki

58.At which among the following places, Harshavardhana established a large Buddhist monastery?

(A) Nalanda
(B) Pataliputra
(C) Vaishali
(D) Nasik

59. Consider the following statements:

1. The rebels in the revolt 1857 had no clear perspective

2. Many leaders of the revolt were defeated because of betrayal

Which among the above statements is / are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 & 2
(D) Neither 1 nor 2

60.“Gayatri Mantra” has been mentioned in which of the Vedas?

(A) Rigveda
(B) Samaveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

Answer Key:

  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. D
  6. B
  7. D
  8. B
  9. C
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. C
  15. D
  16. A
  17. B
  18. A
  19. C
  20. A
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ Part-3

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian history practice mcq

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian history practice mcq

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian history practice mcq

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-2

21.The important trade centres of ancient India on the trade route connecting Kalyana with Vengi was__ ?

(A) Tagara
(B) Sripura
(C) Tripuri
(D) Tamralipti

22.Which one of the following archaeologists discovered the Harappa site of the Indus Valley civilisation?

(A) Rakhal Das Bannerjee
(B) Sir William Jones
(C) Vishnu Shridhar Wakankar
(D) Daya Ram Sahini

23.In the Mauryan period, the duties of Mudradhyaksha were concerned with –

(A) Forest produce
(B) Ports
(C) Commerce
(D) Passports

24.Which of the following book is considered as the ‘Odyssus of Tamil poetry’?

(A) Tirukkural
(B) Manimekalai
(C) Silappadikarma
(D) Jivaka Chintamani

25.The hymns of regveda were composed by ?

(A) Hotri
(B) Udgatri
(C) Adhvaryas
(D) Nakshotri

26.The IX mandala of the Rigveda samhita is dedicated to?

(A) Soma
(B) Purushkuta
(C) Gotra
(D) Gayatri Mantra

27.Who was the founder of Yoga philosophy?

(A) Jaimini
(B) Kapila
(C) Akshapada Gautam
(D) Patanjali

28.The ‘Battlle of Ten kings’ is depicted in which mandal of Rig Veda?

(A) seventh
(B) nineth
(C) eighth
(D) tenth

29.Which of the following is the equivalent term used for Raja in early vedic era?

(A) Gopati
(B) Gomat
(C) Gopa
(D) Gomitra

30.According to the later Vedic Era beliefs, which of the following Gods were elected democratically?

(A) Prajapati
(B) Adityas
(C) Vasus
(D) Ashvins

31.At which of the following sites, largest variety of food grains in the Chalcolithic age has been found?

(A) Navdatoli
(B) Gilund
(C) Adamgarh
(D) Banahali

32.What was the capital of Surasena Mahajanpada?

(A) Viratnagar
(B) Mathura
(C) Taxila
(D) Kashi

33.Pushkalavati was capital of which of the following acient Kingdoms?

(A) Gandhara
(B) Kosal
(C) Magadha
(D) Kashi

34.Which among the following was the royal emblem of Chera Kingdom?

(A) Tiger
(B) Bow
(C) Fish
(D) Carp

35.The word ‘Sangam’ of Sangam Age was closely associated with which of the following?

(A) Crowd
(B) Assembly
(C) Influence
(D) Source

36.Which Saka king defeated by Gautamiputra Satakarni?

(A) Moga
(B) Rudradaman -I
(C) Menander
(D) Nahapana

37.Who overthrew Saka rulers from India?

(A) Gautami putra Satakarni
(B) Kanishka
(C) Rudraraman
(D) Demetrius

38.Which of the following was capital of Guptas?

(A) Taxila
(B) Pataliputra
(C) Ujjain
(D) Mathura

39.The gold coins issued during the reign of Chandragupta Vikramaditya were known as__?

(A) Dinara
(B) Couch
(C) Archer
(D) Chhatra

40.Who among the following Gupta emperor made Ujjain as his second capital?

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumargupta I
(D) Kumargupta I

Answer Key:

  1. A
  2. D
  3. D
  4. B
  5. A
  6. A
  7. D
  8. A
  9. A
  10. A
  11. A
  12. B
  13. A
  14. B
  15. B
  16. D
  17. A
  18. B
  19. A
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Indian history practice mcq

Ancient Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Ancient Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Ancient Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Ancient Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History Part-1

1. Which among the following is the most unique feature of Dholavira site of the Indus Valley Civilization?

(A) Its cities were horizontally divided in multiple parts
(B) Its cities were unevenly divided
(C) Its cities were divided into 3 parts
(D) None of these

2.Which among the following Vakataka ruler performed all the seven sacrifices viz. Agnishtoma, Aptoryama, Ukthya, Shod sin, Triratra, Vajapeya, Brihaspatisava, Sadyaskra and four Asvamedhas ?

(A) Rudrasena-I
(B) Pravarsena-I
(C) Prithvisena-I
(D) Narendrasena-I

3.Which of the following inscription are related to Satavahana period?

(A) Nanaghat
(B) Nasik
(C) Paithan
(D) a & b

4. Which Greek ambassador set up a pillar in honour of Vishnu?

(A) Megasthenes
(B) Heliodorus
(C) Theodor us
(D) Plato

5. In the Junagarh inscription, which among the following Saka ruler achievements are highlighted?

(A) Moga
(B) Adzes
(C) Rudradaman
(D) Nahapana

6.The rulers of which among the following dynasties adopted the title Devaputra ?

(A) Maurya
(B) Sunga
(C) Kushana
(D) Saka-Kshatrapa

7.The beneficiaries of Asoka’s donations in the region of Barabar Hill were__?

(A) Buddhists
(B) Ajivikas
(C) Svetambar Jains
(D) Digambar Jains

8.In which of the following inscriptions Ashoka made his famous declaration, “All men are my children”?

(A) Minor Rock Edict (Ahraura)
(B) Pillar Edict VII
(C) Lumbini Pillar Edict
(D) Separate Kalinga Rock Edict I

9.Garuda was adopted as dynastic emblem after the imperial Guptas by ___?

(A) Rashtrakutas
(B) Western Chalukyas
(C) Shilaharas
(D) Chedis

10.In context with the Mahayana Buddhism faith, the future Buddha is ___?

(A) Krakuchanda
(B) Amitabha
(C) Maitreya
(D) Kanak Muni

11.The minister of the Gahadvala King Govindachandra and author of Kalpadruma was __?

(A) Apararka
(B) Chandesvara
(C) Lakshmidhara
(D) Vijnanesvara

12.The earliest evidence of rice cultivation comes from which among the following valleys?

(A) Central Ganga Valley
(B) Belan Valley
(C) Gomal Valley
(D) Bolan Valley

13.During whose reign the Third Buddhist Council was organized?

(A) Ashoka
(B) Kalasoka
(C) Ajatsatru
(D) Kanishka

14.What was the name of Gautam Buddha’s only son ?

(A) Rahul
(B) Channa
(C) Kanthala
(D) Chunda

15.The name of wife of Vardhaman Mahavira was __?

(A) Yashoda
(B) Chellna
(C) Trishala
(D) Mahamaya

16.Under whose leadership Shvetambara sect formed?

(A) Bhadrabahu
(B) Sthalabahu
(C) Chandragupta Maurya
(D) Ashoka

17.The grandson of Ashoka, who accepted Jainism was __?

(A) Samprati
(B) Kunala
(C) Dasharatha
(D) Salisuka

18.Which among the following play is/are written by Harshavardhan ?

(A) Nagananda
(B) Ratnavali
(C) Priyadarshika
(D) All of these

19.Who was the author of Dashkumarcharitam and at whose court did he live?

(A) Dandin, Nandivarman II
(B) Bharavi, Nandivarman II
(C) Appar, Dandivarman I
(D) Bharavi, Narsimhavarman I

20.Mathura, the famous city was the capital of which ancient Mahajanapada?

(A) Panchal
(B) Kasi
(C) Kuru
(D) Sursena

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. D
  4. B
  5. C
  6. C
  7. B
  8. D
  9. A
  10. C
  11. C
  12. B
  13. A
  14. A
  15. A
  16. B
  17. A
  18. D
  19. A
  20. D
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ

OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. STATIC GK MCQ UPSC

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. STATIC GK MCQ UPSC

These 1000-Question Answers Covered from:

Ancient Indian History

Ancient Indian History MCQ Part-5

Ancient Indian History MCQ Part-4

Ancient Indian History MCQ Part-3

Ancient Indian History MCQ Part-2

Ancient Indian History MCQ Part-1

Medieval Indian History

Medieval Indian History MCQ Part-5

Medieval Indian History MCQ Part-4

Medieval Indian History MCQ Part-3

Medieval Indian History MCQ Part-2

Medieval Indian History MCQ Part-1

Modern Indian History

Modern Indian History MCQ Part-5

Modern Indian History MCQ Part-4

Modern Indian History MCQ Part-3

Modern Indian History MCQ Part-2

Modern Indian History MCQ Part-1

Indian Geography

World Geography

Indian Polity & Constitution

Environment & Biodiversity

Indian Art & Culture

Indian Economy

STATIC GK MCQ UPSC: Objective MCQ GK GS

Click Here To Download

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis.

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Syllabus

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

State Wise:Current Affairs Yearbook 2020: Current Affairs are essential for the preparation of the UPSC CSE & PSC examination. The UPSC, State PSC prelims and mains examination demand conceptual clarity of current affairs, Clearing the UPSC CSE & State PSC examination requires a complete, holistic and comprehensive understanding of concepts in the news and current affairs which has been provided by MYUPSC.COM in very crisp and meticulous notes covering all notable and crucial State, national and international current affairs. UPSC Civil Services Syllabus

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis. UPSC Civil Services Syllabus

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

General Studies Paper 1

  • Current events of national and international importance.
  • History of India and Indian National Movement.
  • Indian and World Geography-Physical, Social, Economic Geography of India and the World.
  • Indian Polity and Governance-Constitution, Political System, Panchayati Raj, Public Policy, Rights Issues, etc.
  • Economic and Social Development-Sustainable Development, Poverty, Inclusion, Demographics, Social Sector Initiatives, etc.
  • General issues on Environmental ecology, Bio-diversity, and Climate Change – that do not require subject specialization.
  • General Science.

General Studies Paper 2

  • Interpersonal skills including communication skills.
  • Logical reasoning and analytical ability.
  • Decision making and problem-solving.
  • General mental ability.
  • Basic numeracy (numbers and their relations, orders of magnitude etc.) (Class X level).
  • Data Interpretation (charts, graphs, tables, data sufficiency etc. (Class X level).
  • English Language Comprehension skills (Class X level).
UPSC Civil Services Syllabus: Civil Services Exam 2020

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series