Art & Culture MCQs Current Affairs 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. GRASP IAS has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the GRASP IAS is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

UPSC Prelims 2020: Revision through 6000+ MCQsCurrent Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams
UPSC Prelims Exam 2020: GS Paper-1: Complete Study MaterialIndia Yearbook 2020 New Edition Volume-1
Target PT: UPSC Prelims 2020 day 1-15 MCQsPT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 16-30 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 31-45 MCQsTarget PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 46-60 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 61-70 MCQsTarget PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 71-90 MCQs
1000+ Solved MCQs: Indian History Question BankPolity and Constitution 1000+ MCQs in Hindi PDF download
Indian Geography 1000+ MCQs in Hindi PDF download2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank
OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWERUPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download
2000 MCQ: IAS Preliminary exam 2020Indian Geography-NCERT MCQ Compilation Class 6-12th
Physical Economic and Human Geography of IndiaGeneral Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams
India General Knowledge Yearbook 2020UPSC IAS Prelims 2020 Solved Test 1-40
Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material:Part-1Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

Art & Culture MCQs Current Affairs 2020

1. Dhanu Jatra is currently celebrated in which state?

[A] Odisha
[B] Telangana
[C] Jharkhand
[D] Madhya Pradesh

Answer: A [Odisha]

2. The Ransthamb that was recently in the news is in which state?

[A] Bihar
[B] Maharashtra
[C] Meghalaya
[D] Uttar Pradesh

Answer: B [Maharashtra]

3. Who received the famous ‘Sangita Kalanithi’ award of the Music Academy, recently?

[A] S. Soumya
[B] Sudha Raghunathan
[C] Bombay Jayashree
[D] Aruna Sairam

Answer: A [S. Sowmya]

4. The birth anniversary of which social reformer was celebrated on January 3?

[A] Narayana Guru
[B] Vinoba Bhave
[C] Pandita Ramabhai
[D] Savitribai Phule

Answer: D [Savitribai Phule]

5. The ancient festival of ‘Lai Haraoba’ is recently celebrated in which state?

[A] Assam
[B] Himachal Pradesh
[C] Meghalaya
[D] Tripura

Answer: D [Tripura]

6. Ratna Ojha, who recently passed away, was a theatre artist and activist of which state?

[A] Odisha
[B] Meghalaya
[C] Assam
[D] West Bengal

Answer: C [Assam]

7. Nankana Sahib Gurdwara, recently seen in news is situated in which country?

[A] India
[B] Pakistan
[C] Nepal
[D] Bhutan

Answer: B [Pakistan]

8. Which state Government is to organise the tribal cultural festival called ‘Zo Kutpui’?

[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Meghalaya
[D] Mizoram

Answer: D [Mizoram]

9. Akbar Padamsee, who passed away recently, belonged to which profession?

[A] Politician
[B] Artist
[C] Writer
[D] Sportsperson

Answer: B [Artist]

10. Madhavpur Mela is a famous attraction of which state of India?

[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Madhya Pradesh
[D] Haryana

Answer: B [Gujarat]

11. Which of these festivals of other parts of India does not coincide with Makar Sankranti celebrated in North India in January?

[A] Pedda Padanga
[B] Magh Bihu
[C] Thai Pongal
[D] Vishu

Answer: D [Vishu]

12.Which Indian monument has found place in the Shanghai Cooperation Organisation’s ‘8 Wonders of SCO’ list?

[A] Taj Mahal
[B] Statue of Unity
[C] Konark Sun Temple
[D] Ajanta Caves

Answer: B [Statue of Unity]

13.The Vice President of India is to inaugurate the Centre of Excellence for studies of which Indian language, in Nellore?

[A] Kannada
[B] Telugu
[C] Tamil
[D] Malayalam

Answer: B [Telugu]

14.The Indian Prime Minister recently participated in the 50th anniversary of the ‘Thuglak’ magazine of which language?

[A] Telugu
[B] Kannada
[C] Tamil
[D] Malayalam

Answer: C [Tamil]

15.Which Indian city plays host to the ‘International Children’s Film Festival’?

[A] Mumbai
[B] Kolkata
[C] Gurugram
[D] Hyderabad

Answer: B [Kolkata]

16.When is the ‘National Girl Child Day’ celebrated annually in India?

[A] January 23
[B] January 24
[C] January 25
[D] January 26

Answer: B [January 24]

17.Russia has been selected as the focal theme country of which International Book fair of India, recently?

[A] Delhi Book Fair
[B] Kolkata Book Fair
[C] Jaipur Book Fair
[D] Mumbai Book Fair

Answer: B [Kolkata Book Fair]

18.When is the national Tourism day celebrated across the country?

[A] January 23
[B] January 24
[C] January 25
[D] January 26

Answer: C [January 25]

19.Which city plays host to the annual event ‘Bharat Parv, 2020’ which celebrates the spirit of India?

[A] Mumbai
[B] New Delhi
[C] Ahmedabad
[D] Jaipur

Answer: B [New Delhi]

20.Which web-series recently made a Guinness World Record in ‘the largest Indian Cinematic Music Band’ category?

[A] No Margin for Error
[B] Strike back
[C] The Forgotten Army
[D] Medal of Honour

Answer: C [The Forgotten Army]

21.Which state recently hosted the ‘Innovation Festival’ in collaboration with the National Innovation Foundation?

[A] Karnataka
[B] Telangana
[C] Arunachal Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer: C [Arunachal Pradesh]

22.Which Hindi word is chosen as the ‘Oxford Hindi Word of 2019’ by the Oxford University Press?

[A] Samriddhi
[B] Samvidhaan
[C] Sampriti
[D] Sammaan

Answer: B [Samvidhaan]

23.Which country recently set a Guinness World Record for the highest altitude fashion show event ever held?

[A] China
[B] Nepal
[C] India
[D] Brazil

Answer: B [Nepal]

24.Nagoba Jatara, a tribal festival is celebrated in which Indian state/ UT?

[A] Madhya Pradesh
[B] Assam
[C] Telangana
[D] Meghalaya

Answer: C [Telangana]

25.The famous arts festival called ‘Kala Ghoda Arts Festival’ is celebrated annually in which Indian city?

[A] New Delhi
[B] Mumbai
[C] Kolkata
[D] Bengaluru

Answer: B [Mumbai]

26.National Horticultural Fair, the country’s biggest horticultural fair, is set to be conducted in which city?

[A] Kanpur
[B] Bengaluru
[C] Shillong
[D] Guwahati

Answer: B [Bengaluru]

27.Udyanotsav is a famous Indian occasion, that makes which place open for general public for nearly a month?

[A] Rashtrapati Bhavan
[B] Parliament House
[C] Secretariat Building
[D] Coronation Park

Answer: A [Rashtrapati Bhavan]

28.Which Indian city was recently certified formally as a World Heritage site by UNESCO?

[A] Varanasi
[B] Ahmedabad
[C] Jaipur
[D] Nagpur

Answer: C [Jaipur]

29.Which state is set to host the Hornbill Festival this month, which was originally celebrated in Nagaland?

[A] Assam
[B] Tripura
[C] Mizoram
[D] Meghalaya

Answer: B [Tripura]

30.Seer Goverdhanpur in Uttar Pradesh is the birth place of which Bhakti saint?

[A] Kabir
[B] Dadu
[C] Ravidas
[D] Ramanand

Answer: C [Ravidas]

31.On February 8, 2020, Thaipoosam festival was celebrated by the Tamil community around the world. This festival marks birth day of which deity?

[A] Thirumal
[B] Murugan
[C] Nataraja
[D] Pavadairayan

Answer: B [Murugan]

32.Which city recently organized the Nutan International Theatre Festival (NITF)?

[A] New Delhi
[B] Chandigarh
[C] Jammu
[D] Dehradun

Answer: C [Jammu]

33.The Belum Caves festival was recently organized in which state?

[A] Maharashtra
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Tamil Nadu

Answer: B [Andhra Pradesh]

34.Which film recently won the Oscar for best picture, which is also the first non- English film to win the award?

[A] Les Misérables
[B] Irishman
[C] Parasite
[D] Border

Answer: C [Parasite]

35.Which city plays host to the first cultural festival called ‘Jerusalem-Mumbai Festival‘?

[A] Jerusalem
[B] Mumbai
[C] New Delhi
[D] Tel Aviv-Yafo

Answer: B [Mumbai]

36.Which Indian state/UT is to create French Fusion music by collaborating with the French Province Center-Val de Loire?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Puducherry
[D] Telangana

Answer: B [Tamil Nadu]

37.The National Maritime Heritage Complex (NMHC) is to be set up in which Indian state?

[A] Maharashtra
[B] Gujarat
[C] Tamil Nadu
[D] Kerala

Answer: B [Gujarat]

38.‘Kambala’, which was in news recently, is a traditional sport of which state?

[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: A [Karnataka]

39.As of 2020, how many languages in India are given the status of ‘Classical language’?

[A] 4
[B] 6
[C] 8
[D] 10

Answer: B [6]

40.‘Attukal Pongala’ is a famous annual women-festival of which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Telangana

Answer: B [Kerala]

41.The traditional festival called ‘Fagli’ is celebrated in which Indian state?

[A] Mizoram
[B] Nagaland
[C] Himachal Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer: C [Himachal Pradesh]

42.‘Hola Mohalla’ is a festival celebrated in which Indian state/UT?

[A] Andaman & Nicobar Islands
[B] Punjab
[C] Gujarat
[D] Maharashtra

Answer: B [Punjab]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply