25 January 2020 – Daily Current Affairs MCQ

Daily MCQ January 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. Daily MCQ January 2020: you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. Daily MCQ January 2020: The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Daily MCQ January 2020

Important Topics For UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Current Affairs MCQ – 25 January 2020

Q1. Which of the following statements regarding the National Infrastructure Pipeline (NIP) programme stands true?

1) NIP will enable a forward outlook on infrastructure projects which will create jobs, improve ease of living, and provide equitable access to infrastructure for all, thereby making growth more inclusive.

2) It will exclude social and economic infrastructure projects though.

3) It has outlined plans to invest more than ₹102 lakh crore on infrastructure projects by 2024-25, with the Centre, States and the private sector to share the capital expenditure in a 39:39:22 formulas.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer: 1. (c)

Q2. Dharmendra Pradhan, Union Minister for Petroleum & Natural Gas and Steel has launched a volunteer scheme ‘SERVICE’ for the employees of which Indian PSU?

(A) Steel Authority of India Limited

(B) Indian Oil Corporation

(C) Coal India Limited

(D) Oil and Natural Gas Corporation

(E) Bharat Heavy Electricals Limited

Solution: (A)

The Union Minister for Petroleum & Natural Gas and Steel, Dharmendra Pradhan has launched a volunteer scheme ‘SERVICE’ and its portal on Wednesday, 22 January 2020 for the employees of the Indian public sector undertaking, Steel Authority of India Limited (SAIL).

Q3. Which Indian company has signed a MoU to assist the Petroleum Authority of Ghana?

(A) Oil and Natural Gas Corporation

(B) Indian Oil Corporation

(C) Vedanta Cairn Limited

(D) Bharat Petroleum

(E) Gail India Limited

Solution: (B)

Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) and National Petroleum Authority (NPA) of Ghana signed a MoU to expand the country’s Liquified petroleum gas (LPG) network. Indian Oil will provide assistance and share its technical expertise to implement the National LPG Promotion Policy of Ghana with the Petroleum authorities of the African country.

Q4. ‘Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana’ has been launched by which state?

(A) Rajasthan

(B) Uttar Pradesh

(C) Bihar

(D) Punjab

(E) Tamil Nadu

Solution: (B)

Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana has been launched by the government of Uttar Pradesh. This yojna will provide financial assistance to the family of farmers who die or become handicapped while working in fields.

Q5. According to the recent notification issued by the Ministry of Law and Justice, which country along with India has been declared as the ‘reciprocating territory’?

(A) Saudi Arabia

(B) Qatar

(C) Kuwait

(D) United Arab Emirates

(E) Oman

Solution: (D)

A Gazette Notification was recently issued by The Ministry of Law and Justice which declared the United Arab Emirates to be a “reciprocating territory” under Section 44A of the Civil Procedure Code, 1908. A list of courts in the UAE was also declared to be ‘Superior Courts’ under the same section of CPC.

Q6. Which of the following are the classical languages of India were added to the eighth schedule after the enactment of the constitution?

1) Manipuri

2) Santhali

3) Punjabi

4) Bodo

5) Oriya

a) 1, 2 & 3 only

b) 1, 2 & 4 only

c) 2, 3 & 5 only

d) 2 & 4 only

Answer: 2. (b)

Q7. Consider the following statements:

1) Use of advanced technological tools such as artificial intelligence, machine learning, big data analytics, natural language processing etc., that enable collection, filtering and analysis of such unstructured data will greatly augment surveillance capabilities.

2) SEBI has planned a ‘data lake’ project using tools like machine learning, artificial intelligence and big data analysis among other things to fix market manipulation especially via social Medias.

3) Data lake refers to a repository of data that is stored in a very raw or unstructured manner.

Which of the above statements stands true?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Answer: 3. (d)

Q8. Which Indian telecom service provider recently got approval from the telecom department to raise the FDI limit to 100%?

(A) Bharti Airtel

(B) Vodafone Idea

(C) Jio

(D) BSNL

(E) MTNL

Answer: A

Q9. Which country is hosting the 10th Annual Meeting of Femora?

(A) India

(B) Sri Lanka

(C) Nepal

(D) Pakistan

(E) Bangladesh

Solution: (A)

The 10th annual meeting of the Forum of the Election Management Bodies of South Asia (Femora) is being hosted by the ECI (Election Commission of India) at New Delhi on January 24, 2020. ECI will also take over as chair of Femora for 2020.

Q10. Which state has banned Autos older than 15 years?

(A) Rajasthan

(B) Uttar Pradesh

(C) Bihar

(D) Punjab

(E) Tamil Nadu

Solution: (D)

The Punjab Government on 22nd January 2020 announced a ban on three-wheelers that are older than 15 years which run on fossil fuel. Electric or compressed natural gas (CNG) engine autos will replace these Autos.

Q11. India has achieved the complete phase-out of which ozone-depleting chemical?

(A) Hydrochlorofluorocarbon-141 b

(B) 1,1,1-Trichloroethane

(C) Bromotrifluoromethane

(D) 1,2,2-trifluoroethane

(E) 1,2-Dichlorotetrafluoroethane

Solution: (A)

India has successfully achieved the complete phase-out of one of the most potent ozone-depleting chemical Hydro chlorofluorocarbon (HCFC)-141 b, which is a chemical used by foam manufacturing enterprises. Hydro chlorofluorocarbon (HCFC)-141 b is used primarily as a blowing agent in the production of rigid polyurethane (PU) foams.

Q12. The Defence Acquisition Council approved the Procurement of defense equipment worth Rs _ crore.

(A) 6000

(B) 5000

(C) 5500

(D) 4000

(E) 4500

Solution: (B)

With an aim to promote indigenization, the Defence Acquisition Council has recently approved the procurement of various defence equipment worth over Rs 5,000 crore from several indigenous sources. Rajnath Singh, defence minister of India chaired the meeting.

Q13. Which country topped the list of Democracy Index released by the Economic Intelligence Unit?

(A) India

(B) Norway

(C) United States

(D) Germany

(E) Italy

Solution: (B)

The Economic Intelligence Unit on January 22, 2020, released the Democracy Index for the year 2019. Norway topped the list followed by Iceland and Sweden at second and third positions respectively. India was at 51st rank slipping 10 positions as compared to its previous rank.

Q14. India has been ranked at the 80th position among 180 countries and territories in the Corruption Perception Index (CPI).Which of the following statements regarding the same stands true?

1) According to the report, even in democracies, such as Australia and India, unfair and opaque political financing and undue influence in decision-making and lobbying by powerful corporate interest groups, result in stagnation or decline in control of corruption.

2) Denmark and China have cornered the top spot, followed by Finland, Singapore, Sweden and Switzerland in the top ten.

3) This year’s analysis shows corruption is more pervasive in countries where big money can flow freely into electoral campaigns and where governments listen only to the voices of wealthy or well-connected individuals.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Answer: 4. (c)

Q15. “Ophichthuskailashchandrai” recently in news refers to a newly discovered snake eel species residing at the Bay of Bengal. It was found near the Gopalpur Sea belonging to which of the following Indian states?

A) West Bengal

b) Odisha

c) Andhra Pradesh

d) Chattisgarh

Answer: 5. (b)

Some Other Useful Links:

UPSC Prelims 2020 Test 1-40: IAS Test Series – Study Portal

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020 – Study Portal

Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material: Part-1 – Study Portal

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020 – Study Portal

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 Complete Study Material GS Paper-1

Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

State Wise Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

State Wise GK Current Affairs Yearbook 2020

UPSC PSC Prelims Test Series 2020

Must Read Books for UPSC PSC Exams 2020 UPSC PSC Exams

Preparation 2020 UPSC Prelims Exam 2020 Must Read Books

Daily MCQ January 2020 MYUPSC IAS Prelims 2020 Solved Test Series