UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQ

Q76. Consider the following statements:

1. The normalized difference vegetation index (NDVI) is a simple indicator which tells how much of the ground is covered with vegetation.

2. It basically calculates the difference between the red and near infrared components of light reflected by objects, from, say, a satellite.

3. Since healthy vegetation strongly absorbs red and reflects near infrared light, this difference can indicate the presence of healthy vegetation and map it into a colour code.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 and 2 Only

B. 2 and 3 Only

C. All, 1, 2 and 3

D. Neither 1 nor 2 nor 3

Solution:-C

Q77. Consider the following statements:

1. National Remote Sensing Centre (NRSC) is one of the primary centres of Indian Space Research Organisation (ISRO), Department of Space (DOS).

2. NRSC has the mandate for establishment of ground stations for receiving satellite data, generation of data products, dissemination to the users, and development of techniques for remote sensing applications including disaster  management  support,  geospatial  services   for good governance and capacity building for professionals, faculty and students.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only

 B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q78. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. The blood sugar level is usually normal in children with encephalitis but is low in children with hypoglycaemic encephalopathy.

2. In encephalitis, there are more white blood cells  per unit volume of cerebrospinal fluid, which is a reflection of inflammation in the brain. In contrast, no increase in white blood cells is seen in hypoglycaemic encephalopathy as there is no inflammation in the brain.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q79. With which of the following statements does “Operation Sankalp” that was recently in the news relate to?

A. An Indian Naval Operation in the Persian Gulf and the Gulf of Oman to reassure Indian flagged vessels transiting through the area following the recent maritime incidents in the region.

B. An Indian Air Force Search Operation launched in the wake of the disappearance of the An-32 twin engine turboprop transport aircraft of the  Indian Air Force.

C. A joint operation between the Indian Army and Border Roads Organisation along the India-China border.

D. A joint military exercise between India and France

Solution:-A

Q80. Consider the following statements with respect to Pichwai:

1. It is a folk dance form.

2. It is widely practiced in the state of Rajasthan. Which of the given statement/s is/are incorrect?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q81. Consider the following statements with respect to MANAV: Human Atlas initiative:

1. Project aims to create an atlas, exclusively of the tribes in India.

2. It was launched by the Ministry of Science and Technology.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

 B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q82. Consider the following statements:

1. Black Soil is rich in Nitrogen, Phosphorus.

2. It has high water retaining capacity.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q83. Consider the following statements:

1. Loktak lake is the largest fresh water lake in North Eastern India.

2. It has the only floating national park in the world. Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q84. Consider the following statements:

1. GST council is a constitutional body.

2. In the GST council each state has one vote, irrespective of its population.

3. Centre has 1/3rdvoting rights and states have 2/3rd voting rights in the GST council.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 2 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q85. Consider the following statements:

1. Nitrification is the process by which ammonium is converted into nitrates by bacteria.

2. Nitrification is an aerobic process.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q86. Consider the following statements:

1. The period just after the question hour is called the Zero Hour.

 2. Zero Hour is an Indian innovation.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q87. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. Silicic magma is hotter than the basaltic magma.

2. The magma solidified between sedimentary rocks in a vertical position is known as dyke.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q88. Consider the following statements:

1. Motion of thanks must be passed in both of the houses.

2. Motion of Thanks is deemed to be a no-confidence motion.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q89. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. Salinity of the oceans decreases to pole wards.

2. The highest salinity is observed at the equator. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q90. Which of the following are correctly matched?

1. Kalaripayattu : Kerala

2. Silambam : Tamil Nadu

3. Huyen langlon : Assam Choose the correct answer:

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-B

Q91. Consider the following statements:

1. Saint Tukaram is known for his devotional poetry called Abhanga

 2. He is a poet of Bhakti Movement from Maharashtra

3. His poetry is dedicated to Vithoba

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q92. Which of the following is/are correct about the Hojagiri dance form?

1. It is from the state of Tripura.

2. It is performed by the Reang tribe.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q93. Which of the following is/are not an exception/s for disqualification under the anti-defection law?

1. A complete political party merging with another political party.

2. 2/3rd of the legislators of a party merging into another party.

3. A split in the political party. Choose the correct answer:

A. 1 only

B. 2 only

C. 3 only

D. 1 and 2 only

Solution:-C

Q94. Which of the following elements formed the initial atmosphere on the earth?

1. Hydrogen

2. Oxygen

Choose the correct answer:

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q95. Consider the following statements with respect  to UN Convention on Combating Desertification (UNCCD):

1. It addresses the land degradation in the dry lands.

2. It is not legally binding on the parties.  Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q96. Broad money is

A. The unaccounted money that is concealed from the tax administrator

 B. Currencies of other countries in the Indian economy

C. The total stock of money that is circulating in the economy.

D. None of the above

Solution:-C

Q97. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. Anti-dumping duty is the duty levied on such imports that are believed to have been price below their domestic price.

2. Countervailing duty is the additional duty levied by the importing country on specific goods.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q98. Consider the following statements with respect to saint Dnyaneshwar:

1. He is one of the foundations of the Varkari Bhakti movement tradition of Hinduism in Maharashtra.

2. His ideas reflected the Advaita Vedanta Philosophy.

3. His work “Dnyaneshwari” is a commentary on the Bhagavad Gita.

4. Saints Eknath, Tukaram were his contemporaries. Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 and 4 only

C. 1, 2 and 3 only

D. 1, 2, 3 and 4

Solution:-D

Q99. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. The Sun’s corona, which is like the Sun’s atmosphere, although hotter than its interior, is less dense and therefore emits fewer photons.

 2. The Sun’s magnetic field lines stretch out from the surface and permeate the corona.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q100. Consider the following statements regarding NASA’s PUNCH mission

1. PUNCH, stands for “Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere”.

2. The mission is focused on understanding the transition of particles from the Sun’s outer corona to the solar wind that fills interplanetary space. UPSC Prelims 2020 MCQ

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

 Solution:-C

Click Here To Download

Indian Modern History MCQ

Geography of India

History of India

Indian Polity

Economy of India

Art & Culture –India

Environment & Ecology

Current Affairs 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

Q51. Consider the following statements with respect to Systematic Voters’ Education and Electoral Participation program (SVEEP):

1. It is a flagship program of the Government of India.

2. The programme was launched for spreading voter awareness and promoting voter literacy in India.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q52. Paramparagat Krishi Vikas Yojanawas launched in order to

A. Boost organic farming

B. Promote the use of traditional farming methods

C. Prevent sub division of agricultural land

D. Promote shifting cultivation

Solution:-A

Q53. Consider the following statements:

1. NASA’s Voyager 2 is the first and only manmade object to exit the Heliosphere.

2. It is the only spacecraft to have visited all four gas giant planets — Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

Consider the following statements:

A. 1 only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q54. Consider the following statements:

1. Strait of Hormuz is a choke-point between the Gulf and the open ocean. With Iran on its  northern  coast and the UAE and an Omanian enclave on the south, the Strait, at its narrowest point, has a width of 34 km.

2. A third of crude oil exports transported via ships pass through the Strait, which makes it the world’s most important oil artery.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q55. Consider the following statements, regarding “Balsams”:

1. Consisting of both annual and perennial herbs, balsams are succulent plants with high endemism.

2. Because of their bright beautiful flowers, these groups of plants are of prized horticultural significance.

Which among the above statements is/are incorrect?

 A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q56. Consider the following statements:

1. A fuel cell is a device that converts chemical potential energy (energy stored in molecular bonds) into electrical energy.

2. Fuel cells which are used commercially in hydrogen fuel–based cars, require good catalysts that are efficient as well as cost-effective.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q57. Which of the following countries has been referred to as the “Last Shangri-La”?

A. Bhutan

B. Nepal

C. China

D. Japan

Solution:-A

Q58. Consider the following statements:

1. Monsoon refers to the climate associated with seasonal reversal in the direction of winds.

2. The movement of Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) plays an important role in the Indian Monsoon.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q59. The wind blowing in the northern plains in summers is known as:

A. Loo

B. Trade Wind

C. Kal Baisakhi

D. None of the above

Solution:-A

Q60. Consider the following statements:

1. North-Western part of India experiences the highest diurnal range of temperature.

2. Parts of Rajasthan, Gujarat are drought prone because they fall in the rain shadow area of the Aravalli.

Which of the following statement/s is/are incorrect?

 A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q61. Consider the following statements:

1. The Election Commission of India is a permanent and independent statutory body.

2. The body is constituted to conduct free and fair elections to the national and state legislatures and of President and Vice-President.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q62. Chief Election Commissioner is appointed by

A. The President

B. The Chief Justice of India

C. The Prime Minister

D. The Lok Sabha Speaker

Solution:-A

Q63. Consider the following statements with respect to Seva Bhoj Yojana?

1. It is a programme of the Ministry of Culture.

2. The scheme envisages lessening the burden of such Charitable Religious Institutions who provide food without any cost.

Which of the given statement/s is/are incorrect?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q64. Consider the following statements with respect to Pariwartan Scheme:

1. Under the scheme, there is a focus on warehousing stressed power projects to protect their value.

2. This scheme will be implemented by the Ministry of Ministry of Power.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q65. Consider the following statements:

1. During the Vajrayana phase of Buddhism, worship of the female form was seen.

2. The goal of spiritual practice within the Vajrayana traditions is to become a fully awakened Buddha.

Which of the given statement/s is/are correct?

 A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q66. Consider the following statements:

1. India is a member of World Meteorological Organization (WMO).

2. WMO originated from the International Meteorological Organization.

3. Its secretariat is headquartered in Geneva. Which of the statement/s is/are correct?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 2 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q67. The Gini coefficient is used to measure:

A. Inflation

B. Unemployment

C. Economic Growth

D. Income inequality

Solution:-D

Q68. Consider the following statements:

1. The Economist Intelligence Unit publishes the Democracy Index.

2. India is classified as a‘flawed democracy’in Democracy index 2018.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q69. Consider the following statements:

1. Futures and Options are types of derivatives.

2. An optiongives the buyer the right, but not the obligation, to buy or sell an asset at a specific price at any time during the life of the contract.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q70. Consider the following statements:

 1. The origin of sedition law in India is linked to the Wahabi Movement of 19th century.

2. The Sedition Act was first invoked against Jogendra Chandra Bose.

Which of the statement/s given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q71. Consider the following statements with respect to Securities and Exchange Board of India

1. SEBI is a quasi-legislative, quasi-judicial and quasi- executive body.

2. It was initially constituted as a statutory body. Which of the statement/s given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q72. Consider the following statements:

1. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter- governmental body.

2. The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q73. Consider the following statements:

1. The Indian elephant is a Schedule-I animal under the Wildlife (Protection) Act, 1972.

2. Section 9 of the Wildlife (Protection) Act, 1972 prohibits their capture from the wild.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q74. Consider the following statements:

 1. The National Tiger Conservation Authority is a statutory body under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change.

2. ‘Project Tiger’ is a Centrally Sponsored Scheme of the Environment, Forests and Climate Change, providing funding support to tiger range States, for in-situ conservation of tigers in designated tiger reserves.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q75. What is the theme of the G20 Summit scheduled to be held in Osaka, Japan?

A. “Human centred future society”

B. “Inclusive Growth for All”

C. “Technology and Innovation for All”

D. “Sustainable and Holistic Development for mankind”

Solution:-A

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Civil Services Prelims 2020

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

Q26. Which of the following is a judicial writ issued as a command to an inferior court or ordering a person to perform a public or statutory duty?

A. Quo Warranto

B. Certiorari

C. Habeas Corpus

D. Mandamus

 Solution:-D

Q27. Consider the following statements:

1. The Demands for Grants are presented to the Rajya Sabha along with the Annual Financial Statement.

2. The Speaker shall decide whether or not a cut motion is admissible.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q28. Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) mission was developed by

A. Indian Space Research Organisation (ISRO)

B. National Aeronautics and Space Administration (NASA)

C. European Space Agency (ESA)

D. Roscosmos State Corporation for Space Activities (Roscosmos)

Solution:-B

Q29. Who among the following is/are debarred from receiving Foreign Contribution under the Foreign Contribution Regulation Act (FCRA), 2010.

1. Candidate contesting an election

2. Political parties

3. Judges

Choose the correct option:

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q30. Lakhari Valley Wildlife Sanctuary is located in

A. Madhya Pradesh

B. Odisha

C. West Bengal

D. Jammu and Kashmir

Solution:-B

Q31. Consider the following statements with respect to Hague Abduction Convention

1. The Convention applies only to children under the age of 18.

2. India is a signatory to it.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q32. Consider the following statements

1. Himalayas is the youngest and highly unstable landmass of India.

2. Brahmaputra marks the eastern border of the Himalayas.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q34. Consider the following statements

1. Birsa Munda was a tribal freedom fighter

2. He converted to Christianity in order to receive an education from a missionary school.

3. Birsa declared his declaration against the British and the Dikus (outsiders) and began the Munda Rebellion

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 3 only

C. 2 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q35. Consider the following statements:

1. Ranthambore National Park is located in Madhya Pradesh.

2. The national park is bound by Chambal River to the North.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

36. Consider the following statements:

1. A biome is a large community unit, characterized by a major vegetation type and associated fauna, found in a specific climatic region.

2. An ecotone is a transitional area between two biomes or diverse ecosystems.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

 C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q37. Enforcement Directorate comes under the

A. Ministry of Home Affairs

B. Ministry of Finance

C. Ministry of Corporate Affairs

D. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Solution:-B

38. Which of the following statements are incorrect with respect to Payment Banks?

1. They can offer Credit Cards

2. They can sell Mutual Funds and insurance

3. They can accept NRI deposits choose the correct option:

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 only

D. 1 and 3 only

Solution:-D

Q39. Consider the following statements:

1. The Asian Tea Alliance was launched in India

2. It is an alliance of five tea growing and consuming countries

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q40. The “Lithium Triangle” recently in news is made of which of the following countries?

1. Argentina

2. Chile

3. Bolivia

4. Uruguay

Choose the correct option

A. 1, 2 and 3

B. 1, 3 and 4

C. 1, 2 and 4

D. 2, 3 and 4

Solution:-A

Q41. Consider the following statements:

1. P waves or Primary waves are longitudinal in nature

2. P waves cannot travel in all mediums Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

 Solution:-A

Q42. Consider the following statements:

1. Narrow money is a category of money supply that includes all physical money.

2. It only contains the most liquid financial assets. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q43. Which of the following countries border Sudan?

1. Eritrea

2. Ethiopia

3. Libya

4. Somalia

Choose the correct option.

A. 1, 2, 3, 4

B. 1, 2, 3

C. 1, 2, 4

D. 2, 3, 4

Solution:-B

Q44. Consider the following statements with respect to Polar Vortex:

1. It is a large area of low pressure and cold air surrounding the Earth’s North and South Pole.

2. There is one polar vortex in each hemisphere. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q45. Consider the following statements:

1. Duty of a Pro-tem Speaker is to administer the oath of office to new members of the house.

2. The pro-tem speaker also has same powers, privileges as that of the Speaker.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. 1 and 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q46. Consider the following statements:

1. Cost Push Inflation occurs when the general prices of the commodities decrease.

2. Demand pull inflation occurs as a result of mismatch in demand.

Which of the given statement/s is/are correct?

 A. 1 only

B. 2 only

C. 1 and 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q47. Consider the following statements:

1. A proclamation imposing President’s Rule must be approved by both the Houses of Parliament within two months from the date of its issue.

2. It can be extended for a maximum period of five years with the approval of Parliament, every six months.

3. Every resolution approving the proclamation or continuance of the President’s Rule can be passed by a simple majority.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-C

Q48. Consider the following statements:

1. The Asian golden cat is a wild cat native to the North- Eastern Indian subcontinent.

2. They are classified as vulnerable in the IUCN Red List of threatened species.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q49. Consider the following statements:

1. Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is a body involved in regulating and developing the insurance and reinsurance industry in India.

2. It was created on the recommendations of the Malhotra Committee Report.

3. It is headquartered at Delhi.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-B

50. Who is known as the Father of Communal Electorate in India?

A. Lord Ripon

B. Lord Mountbatten

C. Lord Willingdon

D. Lord Minto

 Solution:-D

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC PSC Books 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

Q1. Consider the following statements:

1. The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a proposed Free Trade Agreement between ten ASEAN member states and their six Free Trade Agreement (FTA) partners namely India, Australia, China, Japan, New Zealand and Republic of Korea.

2. The RCEP is expected to provide market access for India’s goods and services exports and encourage greater investments and technology into India.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q2. Environment Minister has called for increasing the forest cover in the country with an efficient use of Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority.

Which of the following statements regarding the CAMPA stands true?

1 The main purpose of CAMPA is to compensate the loss of forest area due to non-forest activities like mining, infrastructure development etc and to maintain the ecological balance and sustainability.

2 As per the CAMPA act there must be proper study of vegetation of a region and a proper environment impact assessment ought to be carried out before afforestation.

3 According to CAMPA act, the land selected for afforestation should preferable be contiguous to the forest being destroyed so that it is easier for the forest officials to manage it.

A 1 & 2 only

B 2 & 3 only

C 1 & 3 only

D all of the above

Solution:-C

Q3. Consider the following statements:

1. PM KISAN is a Central Sector scheme with 100% funding from Government of India.

2. Under the scheme an income support of Rs.6000/- per year in three equal installments will be provided to small and marginal farmer families having combined land holding/ownership of upto 2 hectares.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q4. Consider the following statements:

1. The Bab-el-Mandeb is a strait located between Yemen on the Arabian Peninsula, and Djibouti and Eritrea in the Horn of Africa. It connects the Red Sea to the Gulf of Aden.

2. The Strait of Hormuz is a strait between the Persian Gulf and the Gulf of Oman. The Strait of Hormuz is one of the most critical sea lanes in the world today.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

 C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q5. Consider the following statements:

1. The Bureau of Civil Aviation Security (BCAS) is the regulatory authority for civil aviation security in India.

2. The main responsibility of the BCAS are to lay down standards and measures in respect of security of civil flights at International and domestic airports in India.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q6. Consider the following statements:

1. Photoluminescence is a process in which the material absorbs light and re-emits it as a spectrum.

2. Photoluminescence properties can be used in various devices such as quantum LEDs which can be used in communication and computation.

3. Electrons in semiconductors occupy bands of energy known as valence bands.

Which among the above statements is/are incorrect?

A. 1 and 2 Only

B. 2 and 3 Only

C. All 1, 2 and 3

D. Neither 1 nor 2 nor 3

Solution:-D

Q7. Consider the following statements:

1. The Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), India, a premier national R&D organisation, is among the world’s largest publicly funded R&D organisation.

2. CSIR’s ‘Shanti Swarup Bhatnagar (SSB) Prize for Science and Technology’, instituted in 1957 is the most coveted and revered prize in science and technology in the country.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q8. Consider the following statements:

1. Genome editing (also called gene editing) is a group of technologies that give scientists the ability to change an organism’s DNA.

2. These technologies allow genetic material to be added, removed, or altered at particular locations in the genome.

 Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q9. Consider the following statements

1. Nanda Devi is the second highest mountain in India.

2. The mountain is located entirely within India.

3. Nanda Devi National Park, surrounding the mountain is a UNESCO World Heritage site.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q10. Consider the following statements with respect to Generalized System of Preferences (GSP):

1. It is a trade program designed to promote economic growth in the developing world.

2. It provides duty free entry of selected goods from GSP beneficiary countries.

3. The preferential treatment is reciprocal.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-B

Q11. Arrange the following events in chronological order with the earliest being first:

1. Second Round Table Conference

2. Salt Satyagraha

3. Quit India Movement

4. Gandhi Irwin pact Choose the correct option

A. 1-2-3-3

B. 1-4-2-3

C. 2-4-1-3

D. 2-1-4-3

Solution:-C

Q12. Which of the following is known as the metal age?

A. Paleolithic age

B. Mesolithic age

C. Neolithic age

D. Chalcolithic age

 Solution:-D

Q13. Consider the following statements:

1. Sashastra Seema Bal is under the administrative control of Ministry of Defence.

2. It is one of India’s Central Armed Police Forces. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and  2

 D Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q14. Consider the following statements:

1. Core inflation represents the long run trend in the price level.

2. Core inflation does not consider the inflation in food and fuel.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q15. Consider the following statements:

1. Montreux Recordis maintained as part of the List of Ramsar wetlands of international importance.

2. Bhitarkanika Mangroves and Chilika lake are listed under Montreux Record.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q16. Solar Radiation Management is a process through which:

1. The reflectivity of the Earth’s atmosphere is increased.

2. The efficiency of Solar Panels is increased. Choose the correct option:

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q17. Consider the following statements:

1. Bills that are introduced in the Rajya Sabha and are pending there lapse with the dissolution of the Lok Sabha.

2. Bills passed by the Lok Sabha and pending in the Rajya Sabha do not lapse with the dissolution of the Lok Sabha.

Which of the given statements are correct?

 A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q18. Which of the following are the criteria followed for determination of Particularly Vulnerable Tribal Groups?

1. A pre-agriculture level of technology

2. A declining sex ratio

3. A stagnant or declining population

4. Extremely low literacy

A. 1, 2 and 3

B. 1, 2 and 3

C. 1, 3 and 4

D. 1, 2, 3 and 4

Solution:-C

Q19. Consider the following statements:

1. The IUCN Red List Categories define the extinction risk of species assessed

2. Red List categorizes the species assessed into five categories

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q20. Consider the following statements:

1. Bird Life International is the official Red List authority for birds, for the IUCN

2. It is a worldwide alliance of nongovernmental organizations that promotes the conservation of birds and their habitats

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q21. Consider the following statements:

1. Encephalitis is caused by a virus or bacterial infection and is the inflammation of the brain.

2. Meningitis is caused by bacterial infection and is the inflammation of the meninges or tissues that surround the brain.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

 Solution:-C

Q22. Consider the following statements:

1. The Supreme Court can issue writs only for the enforcement of fundamental rights under article 32

2. High Court can issue writs for enforcement of fundamental rights along with legal rights.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q23. Consider the following statements:

1. Foreign portfolio investment (FPI) consists of securities and other financial assets held by investors in another country.

2. It provides the investor with direct ownership of a company’s assets.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q24. Consider the following statements:

1. The Western Ghats is declared an ecological hotspot.

2. The Western Ghats is a UNESCO World Natural Heritage Site.

3. The Western Ghats are older than the Himalayas. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q25. Consider the following statements:

1. River Sabarmati originates in the Aravalli Range.

2. It is a major East flowing river.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC IAS General Studies UPSC PSC Books 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC PSC Books 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

Q76. Recently, Beekeeping Development Committee was constituted under the chairmanship of:

(a) Bibek Debroy

(b) Arvind Subramanian

(c) Ashok Dalwai

(d) Rajiv Kumar

Solution:-A

Q77. Which among the following states has launched world’s first emissions trading scheme for particulate pollution?

(a) Maharashtra

(b) Gujarat

(c) Kerala

(d) Madhya Pradesh

Solution:-B

Q78. The world’s southernmost city is:

(a) Ushuaia of Argentina

(b) Dover of Tasmania

(c) Invercargill of New Zealand

(d) Puerto Williams of Chile

Solution:-D

Q79. Consider the following statements about Project SU.RE :

1. It was launched by the Union Textile Ministery.

2. It aims to contribute to the UN Sustainable Development Goals 2030.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q80. World Economic Outlook is published by:

(a) International Monetary Fund

(b) World Economic Forum

(c) World Bank

(d) None of the above

Solution:-A

Q81. Recently The State of Food Security and Nutrition in the World, 2019 was released. In this context consider the following statements:

1. It is a biannual report issued by FAO, IFAD, UNEP, WEP, and WHO.

2. For the first time, the report comes with estimates of the prevalence of moderate or severe food insecurity based on the Food Insecurity Experience Scale (FIES).

3. The report highlights that hunger is declining.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1 only

Solution:-A

Q82. Consider the following statements regarding Jnanpith Award:

1. It is awarded to Indian citizens writing only in Indian languages included in 8th Schedule of the Constitution of India.

2. Recently, Amitav Ghosh has been conferred with 54th Jnanpith Award for his outstanding contribution to the Hindi literature.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q83. Which of the following statements is/are correct regarding the Arogyapacha Plant?

1. Arogyapacha is a medicinal plant endemic to the Nilgiri hills.

2. It is known for its traditional use by the Kani tribal community to combat fatigue.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q84. Consider the following statements regarding the Sargasso Sea:

1. The growth of Sargasso seaweed algae belt is declining in Sargasso Sea.

2. It lies within the Northern Atlantic Subtropical Gyre defined only by the ocean currents.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q85. What is TEMPLATES recently seen in news?

(a) A programme to investigate how new stars are born.

(b) NASA’s mission to study the Trojan asteroids of Jupiter

(c) A study to observe and understand the Universe.

(d) A programme to study the effect of solar flares on the communication system

Solution:-A

Q86. Consider the following statements regarding Orchids:

1. Trade-in wild orchids is banned globally.

2. Terrestrial orchids are found in large numbers in the temperate and alpine region and mycoheterotrophic orchids are found in temperate regions or growing with parasites in tropical regions.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q87. Vikram and Pragyan, seen in the news recently are:

(a) Long Range Inter-Continental Ballistic Missiles (ICBMs) developed by DRDO.

(b) Lander and Rover of ISRO’s Chandrayaan-2 mission.

(c) Indigenously built Light Combat Aircrafts by HAL.

(d) Altitude long-endurance Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) by DRDO.

Solution:-B

Q88. Which of the following statements regarding Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act, 2019 is/are correct?

1. It makes any pronouncement of talaq in written or electronic form void and illegal.

2. It makes declaration of talaq a cognizable offense in any circumstance.

3. It entitles Muslim women to seek a subsistence allowance for herself in case a talaq has been declared on her.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q89. Amrabad Tiger Reserve, recently in news, is located in:

(a) Andhra Pradesh

(b) Telangana

(c) Karnataka

(d) Maharashtra

Solution:-B

Q90. Consider the following statements about the Meghdoot App :

1. It is launched by Ministry of Earth Sciences and Ministry of Agriculture.

2. It will play a critical role in agriculture operation and will advise farmers on how to take care of their crops.

3. It is available in local languages.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q91. Consider the following statements regarding Direct Tax Code (DTC):

1. It is an attempt by the Government of India (GOI) to simplify the direct tax laws in India.

2. It will replace the Income-tax Act, 1961 (ITA) only.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q92. Recently, a campaign was launched by Ministry of Housing and Urban Affairs to bring beneficiaries of PMAY (Pradhan Mantri Awas Yojna) (urban) into the fold of other central schemes such as Ujjawala and Ayushman Bharat. This campaign is known as:

(a) PARAMARSH

(b) ANGIKAAR

(c) SHAGUN

(d) NISHTHA

Solution:-B

Q93. Which of the following statements is/are correct regarding Ramanujan Machine?

1. It is an algorithm that performs an unconventional function.

2. It has developed by scientists from Israel Institution of Technology.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q94. The Unlawful Activities Prevention Act (UAPA), 1967 was recently amended with the objective of uprooting terrorism from India. In this regard, consider the following statements:

1. The amendment act expands the scope of UAPA, 1967 by providing provisions for designating an individual as terrorist.

2. The amendment act empowers the National Investigation Agency (NIA) to conduct raids anywhere without prior permission of relevant state government.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q95. Consider the following statements regarding the amendments proposed to the National Investigation Agency (NIA) Act, 2008:

1. The amendment empowers NIA to probe terror attacks targeting Indians/Indian Interests on foreign soil.

2. The amendment allows NIA to probe cases of human trafficking.

3. The amendment enables the central government to constitute special courts for NIA’s trials.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q96. Match the following:

     GI TAG                       STATE

A. Palani Panchamirtham          1. Tamil Nadu

B. Tawlhlohpuan             2. Kerala

C. Tirur                           3.Mizoram

Select the correct answer using the code given below:

A B C

(a) 1 2 3

(b) 3 1 2

(c) 1 3 2

(d) 2 1 3

Solution:-C

Q97. Global Innovation Index is published by:

(a) World Economic Forum

(b) Human Development Innovation Fund

(c) United Nations Conference on Trade and Development

(d) World Intellectual Property Organization

Solution:-D

Q98. Indrajit Gupta Committee is related to:

(a) Nexus between crime and politics

(b) State funding of elections

(c) Electoral Disqualifications

(d) None of the above

Solution:-B

Q99. Consider the following statements regarding Hydrothermal Carbonisation Technology:

1. It can convert wet municipal solid waste to biofuel, soil amendment, and absorbents.

2. This technology can be used to generate energy from solid waste with low moisture content.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q100. Consider the following statements regarding Group of Twenty or G-20:

1. The first G-20 Leaders’ Summit was held in wake of Global financial Crisis.

2. The 2019 summit was hosted by Japan for the first time.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

Q51. Recently, there has been a controversy over India’s new GDP series and its estimation methodology. Which of the following changes have been made in Indian GDP estimation in recent years?

1. Change in base year from 2004-05 to 2010-11

2. Valuation of GVA at basic prices for GDP estimation.

3. Considering GDP at market prices as headline GDP instead of GDP at factor cost

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q52. Which of the following was/were architectural features of Vijayanagara empire?

1. Fortification of agricultural hinterland and forests without the use of mortar or cementing agent.

2. Presence of chariot streets that extended from the temple gopuram in a straight line.

3. Presence of impressive platforms such as the mahanavami dibba.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q53. Recently RBI finalized the regulatory sandbox framework for innovation in Fin-Tech firms. In this context consider the following statements about regulatory sandbox:

1. It allows live testing of new products or services in a controlled or test regulatory environment.

2. Crypto currency or crypto assets services are included in the regulatory sandbox.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q54. Which of the following are the issues with Credit Rating Framework in India?

1. Credit Rating Agencies follow the ‘issuer pays model’.

2. Credit-rating market in India is monopolistic, with high barriers to entry.

3. Limited information.

4. Single regulator

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 3 and 4 only

Solution:-A

Q55. The 26th round of negotiations for the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) have concluded recently. In this context, consider the following statements:

1. RCEP is billed as the world’s biggest trade agreement.

2. It would cover every aspect of economic trade such as goods, services, investment, economic and technical cooperation, intellectual property rights (IPR), rules of origin, competition and dispute settlement.

3. India is not a member of China-proposed ASEAN+3.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q56. Which of the following countries are not the members of Quadrilateral Coordination Group (QCG)?

1. USA

2. Russia

3. India

4. Afghanistan

5. Pakistan

6. China

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 6 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 and 5 only

(d) 4 and 6 only

Solution:-B

Q57. An Empowered Expert Committee (EEC) recommended considering 15 Public institutions and 15 Private institutions for giving status of Institutions of Eminence.

Who was the Chairperson of this Committee?

(a) T.S.R. Subramanian

(b) N.K. Singh

(c) Dr. K Kasturirangan

(d) N Gopalaswami

Solution:-D

Q58. Which of the following statements is/are correct regarding CITES?

1. It is an international agreement between the governments to ensure that international trade in the specimen of wild animals and plants does not threaten their survival.

2. CITES is legally binding but not self executing.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q59. Consider the following statements regarding Common Service Centres (CSCs):

1. It is an initiative of the Ministry of Rural Development.

2. These centers act as the access points for the delivery of various digital services to villages in India.

3. Common Service Centres Scheme promotes rural entrepreneurship and the building of sustainable rural livelihoods.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q60. Constitution confers executive power of a subject in the Concurrent list to

 a) Union Government

 b) State Governments

 c) President

 d) All of the above

Solution:-B

Q61. Recently, 45th G-7 Summit was held at:

(a) Italy

(b) Japan

(c) Germany

(d) France

Solution:-D

Q62. “Global Stocktake” sometimes seen in news, is related to which of the following agreements?

a) Copenhagen Accord

b) Paris Agreement

c) Basel Accord

d) Stockholm Convention

Solution:-B

Q63. Consider the following statements regarding The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Bill:

1. The Bill fixes the maximum number of judges in the Supreme Court at 30 judges, including the Chief Justice of India.

2. Originally, the strength of the Supreme Court was fixed at eight including Chief Justice of India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q64. Consider the following statements regarding Legal Rights for Nature:

1. Giving nature legal rights means the law can see nature as a legal person.

2. Legal rights for nature enable nature to go to court to protect its rights.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q65. Recently, Gogabeel, an ox-bow lake in Bihar, has been declared as the state’s first ‘Community Reserve’. This lake is formed due to the meandering of which of the following rivers?

1. Mahananda

2. Kankhar

3. Ganga

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q66. “Utkarsh 2022”, seen in news recently refers to:

(a) A roadmap to double farmers’ income by 2022

(b) A medium-term strategy framework of RBI for evolving macro-economic environment in the country.

(c) A Railways project to develop rakes as part of upgradation of its mail/express trains

(d) NITI Aayog’s Strategy to build a New

India by 2022

Solution:-B

Q67. Chandrayaan-2 is India’s mission to explore the lunar surface. In this context, consider the following statements:

1. It is a completely indigenous mission.

2. It will be the first mission to the far side of the moon.

3. If successful, India will become the second country to soft-land on moon.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q68. India was recently granted a NATO ally-like status. In this regard, consider the following statements:

1. The status would result in increased Indo-US defense cooperation in the Indian Ocean.

2. Major non-NATO allies (MNNA) are only involved in strategic working partnerships with NATO countries.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q69. Which of the following countries became the first country to grant all of its rivers the same legal status as humans?

(a) Bangladesh

(b) India

(c) Russia

(d) New Zealand

Solution:-A

Q70. With reference to Banning of Unregulated Deposits Scheme Act, 2019, consider the following statements:

1. It provides for a single regulator to oversee various deposit-taking schemes in India.

2. Fraudulent default in a regulated deposit scheme is an offense as per the act.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q71. Consider the following statements regarding the recently announced National Manufacturing Policy:

1. It aims to enhance the technological depth and environmental sustainability of growth in the manufacturing sector.

2. At least 30% of the total land area proposed for the National Investment and Manufacturing Zones (NIMZs) will be utilized for location of manufacturing units.

3. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade is the nodal agency for NIMZ.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Solution:-D

Q72. CAFE Regulations, seen recently in news, is related with:

(a) Climate mitigation strategies

(b) Automobile sector

(c) Food processing sector

(d) Export promotion policy

Solution:-B

Q73. Which of the following statements is/are correct regarding Koshi-Mechi River Linking Project?

1. It is the country’s first river interlinking project.

2. Mechi is an important tributary of Mahanadi River

Select the correcr answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q74. Lok Sabha recently passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019. In this regard, consider the following statements:

1. It provides for a National Council for Transgender to be chaired by Union Minister of Social Justice.

2. It guarantees a right of self-identification to transgender on lines of NALSA judgment.

3. It provides for reservation in educational institutions and public employment for transgender.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 2 only

Solution:-C

Q75. Consider the following statements about the term “Eugenics” :

1. It is the science of improving the human species.

2. It encourages healthy, superior people to reproduce and discouraged the reproduction of the mentally challenged or anyone who fell outside the social norm.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

Q26. Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evem Utthan Mahabhiyan (PM KUSUM) Scheme has been launched with the objective(s) of:

(a) Installation of the grid-connected solar power plant.

(b) Solarisation of existing grid-connected agriculture water pumps.

(c) Enable the farmers to sell the surplus solar power generated to DISCOM and earn extra income.

(d) All of the above

Solution:-D

Q27. Which of the following statements regarding the Kaleshwaram Lift Irrigation Project is/are correct?

1. It will be world’s largest multi-stage, multipurpose lift irrigation.

2. It is being built across the Godavari River in Nasik district of Maharashtra.

3. The advantage of lift irrigation is the minimal land acquisition and low-water losses.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q28. Consider the following statements regarding Zero Budget Natural Farming:

1. It is a method of chemical-free agriculture based on traditional Indian practices.

2. It encourages intensive irrigation and deep ploughing of the fields.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q29. Consider the following statements regarding Arbitration and Conciliation (Amendment) Bill, 2019 in India:

1. Under the bill, parties are free to appoint their own arbitrators.

2. It provides for a time limit of 12 months to dispose international commercial arbitration matters.

3. B.N. Srikrishna Committee was set up to review institutionalization of Arbitration mechanism in India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-C

Q30. With reference to Motihari-Amlekhganj Oil Pipeline seen recently in news, consider the following statements:

1. It is a joint project between India and Bangladesh.

2. It is the first cross-border petroleum pipeline in South Asia.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q31. Consider the following statements regarding the Shanghai Cooperation Organisation (SCO):

1. SCO is a Eurasian political, economic and security organization founded in 2001.

2. Recently, the 19th SCO Summit was held in Qingdao, China.

3. Bishkek Declaration of SCO calls on the international community to promote global cooperation in combating terrorism with the central role played by the UN.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q32. Which among the following organizations develops SDG Gender Index?

(a) World Economic Forum

(b) UNDP

(c) Equal Measures 2030

(d) International Labour Organization

Solution:-C

Q33. Which of the following are the impacts of Circular Economy?

1. Fewer Greenhouse Gas Emissions

2. Healthy and Resilient Soils

3. Employment growth

4. Increased potential for economic growth

5. Increased volatility in the prices of raw materials

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 5 only

(b) 2, 4 and 5 only

(c) 1, 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Solution:-C

Q34. Ministry of Human Resource Development launched Paramarsh Scheme recently. In this context, consider the following statements:

1. The scheme promotes quality assurance in primary education as well as higher education.

2. It recommends the establishment of National Accreditation and Assessment Council (NAAC) as an independent and autonomous body.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q35. Consider the following statements regarding Antimicrobial Resistance:

1. According to WHO, it is a global public health threat.

2. Madhya Pradesh and Kerala are the only states in India that have developed an action plan to manage antimicrobial resistance.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q36. Consider the following statements regarding the Leverage Ratio:

1. The leverage ratio is Tier-I capital as a percentage of the bank’s exposures.

2. It is one of the indicators under the RBI’s Prompt Corrective Action (PCA) framework.

3. A cut in leverage ratio implies that banks can lend less on the same capital base.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q37. Which of the following organisations releases World Investment Report?

(a) World Bank

(b) World Economic Forum

(c) International Monetary Fund

(d) United Nations Conference on Trade and

Development

Solution:-D

Q38. Consider the following statements regarding Ozone pollution:

1. Ozone is a secondary pollutant which gets directly emitted from vehicles, industry or power plants.

2. Ozone can reduce photosynthesis and slow the plant growth.

3. Gothenburg Protocol aims to abate Acidification, Eutrophication and Ground-level Ozone.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-A

Q39. Consider the following statements about Anti- Satellite (ASAT) missile:

1. It is a part of Mission Shakti which is a joint program of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Indian Space Research Organisation (ISRO).

2. For a country to have such a capability, it must be a member of Non-Proliferation Treaty.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q40. With reference to Earth Overshoot Day, consider the following statements:

1. It is the date when humanity’s demand for ecological resources in a given year exceeds what Earth can regenerate in that year.

2. It is calculated by Global Footprint Network.

3. A country’s overshoot day is the date on which Earth Overshoot Day would fall if all of humanity consumed like the people in this country.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q41. Jaipur recently got inducted into the UNESCO’s World Heritage Site list. What are the possible benefits of World Heritage Site Status?

1. UNESCO can provide funds for restoration, preservation and training if required.

2. Sites become protected under the Geneva Convention against destruction or misuse during wartime.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q42. With reference to events which occurred during the reign of Shahjahan, which of the following statements is not correct?

(a) The capital of the mughal empire was shifted from Agra to Delhi.

(b) Monthly scale was introduced in Mansabdari system.

(c) Foreign traveler Bernier visited the Mughal court.

(d) Jats and Satnamis raised the banner of rebellion.

Solution:-D

Q43. Which of the following statements regarding Study in India Programme is/are correct?

1. It focusses on attracting foreign students from countries across South-East Asia, Middle East and Africa.

2. The programme offers fee waivers to meritorious foreign students.

3. Education Consultants India Limited (EDCIL) is the implementing agency of the programme.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q44. With reference to Surrogacy Regulation Bill, 2019, consider the following statements:

1. The bill aims to regulate commercial and altruistic surrogacy.

2. The surrogate mother must be a close relative of the couple intending for surrogacy.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q45. Arrange the following states in increasing order of the number of orchid species recorded:

1. Arunachal Pradesh

2. West Bengal

3. Sikkim

4. Kerala

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2-4-1-3

(b) 4-2-1-3

(c) 4-2-3-1

(d) 2-4-3-1

Solution:-C

Q46. Washington Convention is related to:

(a) Climate Change

(b) Wildlife Protection

(c) Nuclear Disarmament

(d) Global Financial System

Solution:-B

Q47. Which of the following statements regarding Stand-Up India Scheme is/are correct?

1. Loans under the scheme are available for Greenfield projects only.

2. It is operated by all the branches of Scheduled Commercial Banks only.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q48. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Rojgar Protsahan Yojana (PMRPY):

1. Under the scheme, the employer is incentivized by the government for increasing the employee base in the establishment through payment of EPF (Employees’ Provident Fund) contribution.

2. It is implemented by Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. Employees with salary greater than 15,000 per month are eligible under the scheme.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q49. IndSpaceEx, seen in news recently refers to:

(a) India’s first space warfare exercise.

(b) Exercise to intercept a satellite in outer space based on indigenous technology.

(c) DRDO’s exercise to clean space debris created by Anti-Satellite Missile Test.

(d) First UN-crewed experimental flight for Indian Human Spaceflight Programme.

Solution:-A

Q50. The Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India for a ‘Blue Flag’ certification. In this context consider the following statements regarding Blue Flag Certification:

1. It is run by international, nongovernmental, non-profit organization Foundation for Environmental Education.

2. If approved, beaches are given the qualification for a year and must apply annually to continue meriting the right to fly the flag at their locations.

3. Greece has the highest nunber of beaches under Blue Flag certification.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Solution:-A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

Q1. Consider the following statements regarding Food Fortification:

1. It is an addition of one or more micronutrients to food and aims to replace the current balanced diet to address malnutrition.

2. Food Safety and Standards (Fortification of Foods) Regulations, 2018 has prescribed standards for fortification of food products in India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q2. Which of the following is not correct regarding the concept of ‘Place of Effective Management (POEM)’?

(a) It aims to determine a foreign company’s residential status.

(b) It helps to assess if companies are setting up shell subsidiaries abroad to evade taxes.

(c) The shift to POEM signifies a shift from an objective criterion for tax residence to subjective criteria.

(d) POEM guidelines are not applicable in India.

Solution:-D

Q3. The central government has recently reconstituted the Cabinet Committees. In this regard consider the following statements regarding Cabinet Committees:

1. They are constitutional bodies set up by the Prime Minister according to the exigencies of the time and requirements of the situation.

2. Cabinet Committee on Investment and Growth is a newly constituted committee to identify and implement key projects involving investments of Rs 1,000 crore or more.

3. Prime Minister presides over all the Cabinet Committees.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q4. Which of the following statements regarding DNA Technology (Uses and Application) Regulation Bill, 2019 is/are correct?

1. The bill aims at strengthening the justice delivery system of the country.

2. The bill provides for the establishment of a DNA Regulatory Board chaired by the Union Minister of Science & Technology.

3. The bill provides for consent-based collection of DNA for DNA Profiling in all categories of cases.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Solution:-A

Q5. The Archeological Survey of India has been restoring the Markandeshwar group of temples for the past 2 years. In this regard, consider the following statements regarding Markandeshwar group of temples:

1. The Markandeshwar temple group is also called Khajuraho of Vidarbha.

2. The temples belong to Nagara style of architecture of North India.

3. Gopuram is an essential feature of these temples.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 only

(d) 3 only

Solution:-D

Q6. Consider the following statements regarding the Sheath Blight disease:

1. It is a bacterial disease affecting the yield of rice crop.

2. Plants are more vulnerable to sheath blight during the summer season.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q7. Proton therapy, as seen recently in news, is used in the treatment of:

(a) Cancer

(b) Tuberculosis

(c) AIDS

(d) Zika virus

Solution:-A

Q8. Consider the following pairs:

1. Dragon fly mission – NASA’s mission to Saturn

2. Cassini Mission – First spacecraft to orbit Saturn

3. Raavana-1 – Sri Lanka’s first satellite

Which of the above-given pairs is/are correctly matched?

(a) 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q9. Consider the following statements regarding Varunastra:

1. It is an indigenously-built heavyweight anti-submarine nuclear torpedo.

2. It has been developed by the Naval Science and Technology Laboratory (NTSL).

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q10. Recently, the Reserve Bank of India has set up an Expert Committee to review the current framework for the Micro, Small and Medium Enterprises. Who is the chairman of the committee?

(a) C. Rangrajan

(b) Bimal Jalan

(c) V. K. Shunglu

(d) U. K. Sinha

Solution:-D

Q11. Consider the following statements regarding Composite Water Management Index:

1. It has been launched by the Ministry of Jal Shakti.

2. The majority of Indian states are demonstrating progress on the water index.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q12. The Government of India has adopted the strategy of “Detect – Treat – Prevent – Build” (DTPB) for the elimination of:

(a) Tuberculosis

(b) AIDS

(c) Cancer

(d) None of the above

Solution:-A

Q13. With reference to E-2020 initiative, seen in news recently, consider the following statements:

1. It is a World Health Organization (WHO) supported initiative to eliminate malaria in 21 countries by 2022.

2. India is not a part of E-2020 initiative.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q14. Which of the following is not a cultural festival of Jammu and Kashmir?

(a) Mela Kheer bhawani

(b) Gang- Ngai

(c) Singhey Khababs Sindhu Festival

(d) Chamliyal Mela

Solution:-B

Q15. Consider the following pairs:

     Stupa                         States

1. Chaukhandi Stupa –    Uttar Pradesh

2. Dhamekh Stupa –        Bihar

3. Bharhut Stupa –                   Madhya Pradesh

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-D

Q16. ISRO plans to send humans to space as part of Gaganyaan Mission by 2022. In this regard, consider the following statements:

1. India will become the 3rd country after Russia and USA to launch human spaceflight mission.

2. ISRO has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with NASA for a short visit to International Space Station as a training mission.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q17. With reference to 4th cycle of All India Tiger Estimation, consider the following statements:

1. All India Tiger Estimation is done every

4 years by National Tiger Conservation Authority (NTCA).

2. Karnataka has the maximum number of tigers in India.

3. M-STRIPES Application for digital estimation of tiger population is developed by Wildlife Institute of India (WII).

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q18. Consider the following statements about the Chandipur Virus :

1. The virus spreads mainly through the bite of sand flies, and sometimes through mosquitoes.

2. The virus is discovered in 2019 for the first time.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q19. Which of the following statements regarding Great Indian Bustard is/are correct?

1. It is listed as endangered in the IUCN Red List.

2. It is a flagship species of grassland ecosystem.

3. Project Godawan was launched by Gujarat to conserve the Great Indian Bustard.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-B

Q20. Which of the following is/are correct regarding One Nation, One Ration Card Scheme?

1. Ration card – Aadhar linkage is not mandatory to access the scheme.

2. It aims to remove fake ration cardholders.

3. It will control the rising food subsidy bill.

4. It will allow the poor migrant workers to buy subsidized rice and wheat from any ration shop in the country.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Solution:-C

Q21. Strum Ataka, seen recently in news, is a:

(a) Zika virus vaccine

(b) Military exercise between India and Mongolia

(c) Anti-Submarine electric torpedo

(d) Anti-tank missile

Solution:-D

Q22. With reference to the 10th Ministerial Meeting of Mekong Ganga Cooperation (MGC). Consider the following statements:

1. The new MGC Plan of Action envisages project-based cooperation in areas like science & technology, skill development, and capacity building.

2. It was held in Bangkok, Thailand.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q23. Recently, Ocean Energy has been declared as Renewable Energy by Ministry of New & Renewable Energy. In this context, consider the following statements:

1. Currently, there is no installed ocean energy capacity in India.

2. The potential location for tidal energy in India is Khambat and Kutch region.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q24. What is Jeevamrutha?

(a) A new anti-malerial drug.

(b) A mixture used in Zero Budget Natural Farming.

(c) New Government scheme for livestock.

(d) None of the above

Solution:-B

Q25. Which of the following pairs is/are correctly matched?

River Linking Project       Benefited States

1. Ken-Betwa         :         Madhya Pradesh only

2. Koshi-Mechi      :         Bihar

3. Par-Tapi-Narmada:      Maharashtra only

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQS

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

Q76. Which of the following is/are correct with reference to the policies adopted by Bahadur Shah towards strengthening the Mughal rule?

1. He tried to conciliate the Sikhs by making peace with Guru Gobind Singh and giving him a high mansab.

2. He restored peace in the Deccan by recognizing Shahu as the rightful

Maratha King.

3. He improved the position of the state finances by following prudent economic policies.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q77. Which of the following statements are correct with respect to the British military policy during the 1880-1900s?

1. British Indian army was used for imperial pursuits in Africa and Asia.

2. Indians could be taken into the army as volunteers.

3. Military expenditure was entirely borne by the British government.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-A

Q78. In the context of the 19th and early 20th century, which of the following statements best describes the term the Great Game?

(a) It refers to an intense rivalry between the British and other colonial empires in Africa.

(b) It refers to an intense rivalry between the British and French empires to colonize India.

(c) It refers to active cooperation between the different colonial empires to safeguard their interests in China.

(d) It refers to an intense rivalry between the British and Russian empires to influence or control Central Asia.

Solution:-D

Q79. With reference to the Maratha Kingdom in the 18th century, consider the following statements:

1. Peshwa became the functional head of the Maratha Empire in the tenure of Balaji Vishwanath.

2. Maratha kings were dependent on private armies of Maratha sardars for conquest outside their original kingdom.

3. The Maratha rulers encouraged science and technology as well as promoted trade and industry based on modern developments.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q80. Who among the following were associated with judicial reforms in India?

1. Warren Hastings

2. WIlliam Bentinck

3. Lord Ripon

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q81. ‘Akademik Lomonosov’, recently seen in news is:

(a) A Russia-funded Antarctic exploration programme.

(b) A crater found on the southern pole of the moon.

(c) The world’s first floating nuclear reactor.

(d) A Planetarium software launched to educate high-school students of developing nations.

Solution:-C

Q82. Consider the following statements regarding the first session of the INC:

1. The majority of members were from the Bengal province.

2. The members were drawn from every social stratum.

3. There was no official permission granted for the session.

Which of the statements given above is/are not correct?

(a) 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q83. With reference to the Santhal tribal Rebellion, which one of the following statements is correct?

(a) The rebellion did not witness any significant violence.

(b) ‘Dikus’ were the groups formed among the tribes to attack the British establishments.

(c) Local non-tribal peasants largely remained opposed to the Santhal Rebellion.

(d) At the end of rebellion, Santhal inhabited areas were constituted into Santhal Parganas, which recognised the distinctiveness of their tribal culture and identity.

Solution:-D

Q84. With reference to the growth of local self government in India , which of the following was/were the provisions of Ripon”s Resolution of 1870?

1. The local bodies to have majority of the non-officials.

2. Non-officials to act as chairpersons of the local bodies.

3. No official executive sanction required for imposition of new taxes.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q85. With respect to the 14th Conference of Parties (COP) to the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) held recently in India, consider the following statements:

1. This was the first COP to UNCCD to have been hosted by India.

2. At this Conference, the parties for the first time endorsed the Land Degradation Neutrality (LDN) agenda for 2030 to combat desertification.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q86. “This national park is a part of the Nilgiri biosphere reserve in Tamilnadu and is located in the western corner of the Nilgiris Plateau near the popular hill station of Ooty. The vegetation, climate and appearance of the Park bear a striking resemblance to that of the Himalayas minus the snow. Recently, it reported an increase in the population of Nilgiri Tahr for the second consecutive year in a row.”

Which of the following National Parks is being described in the above passage?

(a) Silent Valley National Park

(b) Bandhavgarh National Park

(c) Eravikulam National Park

(d) Mukurthi National Park

Solution:-D

Q87. Which of the following factors contributed to the decline of Portuguese in India?

1. The rise of the Marathas

2. The religious policies of the Portuguese

3. Rivalries with Britsh and Dutch Companies

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q88. With reference to the nature of working class movement during the different phases of freedom struggle, consider the following statements:

1. During the Swadeshi Movement, there was a shift from labor struggles on purely economic questions to the involvement of the worker with the wider political issues of the day.

2. Although the nationalist mass upsurge declined temporarily after 1908, the labor movement continued with increased fervour.

3. During the Non-cooperation Movement, the working-class activity slowed down.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q89. With reference to the International Astronomical Union (IAU), consider the following statements:

1. It is a body of individual astronomers across the world.

2. It is responsible for defining fundamental astronomical and physical constants.

3. It assigns designations to celestial bodies and surface features on them.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q90. Which of the following was/were the economic impact of British rule?

1. Between 1901 and 1941 the percentage of population dependent on agriculture increased.

2. The rural artisan industries developed rapidly with the coming of the railways.

3. Indian industrial efforts shifted towards setting up of heavy or capital goods industries.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q91. In the context of British India, consider the following statements regarding the development of press:

1. The first newspaper of British India was The Bengal Gazette.

2. The first newspaper in an Indian language was the Sambad Kaumudi.

3. This first news agency was the Associated Press of India (API).

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-C

Q92. Arrange the following events in the chronological order:

1. Beginning of Sanyasi rebellion

2. Travancore rebellion led by Dewan Velu Thampi

3. Kittur uprising led by Chennamma

4. Second Anglo-Sikh War

Select the correct answer using the code given below,

(a) 1-2-3-4

(b) 2-3-4-1

(c) 1-3-2-4

(d) 3-1-2-4

Solution:-A

Q93. With reference to ‘Bombay Blood Group’, consider the following statements:

1. It is a rare type of blood group only found in certain individuals hailing from Mumbai.

2. People with this blood group can receive blood only from the O blood group.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q94. In the context of the British rule in India, the objective of the Fowler Committee was to:

(a) Suggest measures to rationalise military expenditure.

(b) Examine the currency situation in India.

(c) Recommend measures to prevent famine.

(d) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.

Solution:-B

Q96. Consider the following pairs of wars and their concluding treaties :

      War                          Treaty

1. Anglo-Bhutan:            Treaty of Yandabo

2. Anglo-Nepal:                Treaty of Sinchula

3. Anglo-Tibet:                 Treaty of Gandamak

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) None

Solution:-D

Q97. In the context of Indian national movement, the Simla Manifesto of 1838 is associated with:

(a) The demands for ensuring Indianization of Civil Services.

(b) The formal declaration of Doctrine of Lapse as British policy for annexation of Princely states.

(c) The British intervention in Afghanistan which led to the first Anglo Afghan War.

(d) The setting up of Commission for redressal of grievances of peasants in Deccan region.

Solution:-C

Q98. Consider the following statements, with reference to “Mansabdari System”:

1. This system was introduced by Akbar in order to maintain a strong army.

2. The salary of the soldiers was paid by assigning them jagirs and not in cash.

3. Mansabdars maintained horses, elephants, camels and carts under the expenditure of the state.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q99. Consider the following statements with reference to the Regulating Act of 1773:

1. It created a new body called the Board of Control to manage the work of the Directors of the East India Company.

2. It provided for the establishment of a Supreme Court of at Calcutta.

3. It successfully resolved the conflict between the Company and its opponents in England.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q100. Consider the following statements with reference to the recently launched NIRVIK Scheme:

1. The scheme aims to ease the lending process and enhance loan availability for exporters.

2. The scheme has been introduced by the Ministry of Finance.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQS

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

Q51. Which of the following statements are correct about the Wahabi movement of the 19th century?

1. It was started against Sikhs of Punjab.

2. It was inspired by the teachings of Delhi saint Shah Waliullah.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q52. Consider the following statements regarding Satya Shodhak Samaj:

1. It was founded with Mahatma Jyotiba Phule as its first secretary and Savitribai Phule as its first president.

2. A member at Satya Shodhak Samaj had to take an oath in the name of god and declare his allegiance to British rule.

3. It rejected the idea of the caste system and the basic four-fold division of society.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Solution:-C

Q53. Consider the following statements regarding Anglo-Maratha wars:

1. The first Anglo- Maratha war happened during the reign of Lord Warren Hastings.

2. The Pindaris were one of the main factors behind the Second Anglo- Maratha war.

3. The Peshwa was dethroned and pensioned after the Third Anglo- Maratha war.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q54. Which of the following were the conventions adopted by the Indian National Congress?

1. Sessions to be held only in major centers like Bengal, Bombay, and Madras.

2. The president of the session should be from a region other than the place of session.

3. The sessions to be organized in the way of a Parliament using tools like resolutions and voting on them.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q55. Which of the following were the constituents of Home Charges, which was one of the methods of Economic Drain?

1. Dividend to the shareholders of the East India Company.

2. Interest on Public Debt raised abroad.

3. Pensions and furloughs payments of British officers in the Civil and Military departments in India.

4. Interest on Foreign Capital Investments.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 4

Solution:-A

Q56. The Maxwell-Broomfield Commission was set up by the British government to

(a) To survey and report the increase in Malaria cases in the provinces.

(b) Review the status of famine in India and suggest measures for its prevention.

(c) Enquire into the increase in land revenue by the government in Bardoli taluka.

(d) Suggest reforms in the land revenue settlement system in Bengal.

Solution:-C

Q57. Which of the following statements is not correct regarding the Deccan riots of the 1870s?

(a) The areas of activity of the Deccan riots were under the Zamindari system of land revenue.

(b) Social boycott was used as a major instrument during the Deccan riots.

(c) The riots ultimately led to the passage Deccan Agriculturists’ Relief Act of 1879 which provided protection against the moneylenders.

(d) It was supported by the Poona Sarvajanik Sabha, led by Justice Ranade.

Solution:-A

Q58. With reference to the Association of World Election Bodies (A-WEB), consider the following statements:

1. It is an association of Election Management Bodies (EMBs) of all UN member nations.

2. It conducts and supervises general elections if requested by the national government.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q59. Consider the following pairs:

Governor Generals/ Viceroy      Acts Passed

1. Lord Curzon:                         Age of Consent Act 1891

2. Lord Dalhousie:           Hindu Widows’ Remarriage Act, 1856

3. Lord Northbrook:                   Female Infanticide Prevention Act, 1870

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Solution:-B

Q60. Consider the following statements with reference to the Mahalwari System:

1. It was introduced in the Gangetic valley and the North-West Provinces of India.

2. Under it, the revenue settlement was to be made in a village with heads of families who collectively claimed to be the landlords of the village.

3. In Mahalwari areas, the land revenue was periodically revised.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q61. Consider the following statements regarding the Rangpur Rebellion during the late 19th Century in Eastern India:

1. The rebellion happened in opposition to the Permanent Settlement introduced by Britishers in Bengal.

2. The rebellion acquired violent communal overtones.

3. Bakshi Jagbandhu was an important leader of the movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) None

Solution:-D

Q62. Consider the following publications:

1. Bhawani Mandir

2. Vartaman Rananiti

3. Sandhya

Which of the above journals/newspaper preached revolutionary ideas during the Indian freedom struggle?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-A

Q63. In the context of early attempts at labour reforms during the late 19th Century, consider the following statements:

1. Sasipada Banerjea set up a Workingmen’s Club in 1870 and brought out a monthly journal called Bharat Sramjeebi.

2. In Bombay, Narayan Meghajee Lokhanday brought out an Anglo- Marathi weekly called Deenbandhu.

3. G.S. Agarkar formed the Bombay Mill and Millhands’ Association in 1890 to advocate labour reforms.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q64. Who among the following leaders held the position of president of the Indian National Congress?

1. Badruddin Tyabji

2. Bal Gangadhar Tilak

3. Mahadev Govind Ranade

4. Romesh Chandra Dutt

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 2 and 4 only

Solution:-B

Q65. With reference to Wardha scheme of basic education, consider the following statements:

1. It was inspired by Gandhian ideas in his weekly “Harijan”.

2. The underlying principle behind this education was “learning through activity”.

3. It received massive support from the masses and was continued till independence.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q66. Consider the following statements regarding the economic conditions/policies during the rule of Tipu Sultan:

1. He made attempts to introduce modern industries in India by importing foreign workmen as experts and by extending state support to many industries.

2. Peasants under his rule were much more prosperous than the peasants in most other parts of India.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q67. With reference to ‘Marsiya Poetry’, recently seen in the news, consider the following statements:

1. It is the compilation of teachings of Moinuddin Chishti in the form of a book of hymns.

2. It was patronized by the nawabs of Lucknow in the nineteenth century.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q68. With reference to Press Act of 1910, consider the following statements:

1. Printing-presses had to deposit a security amount with the local government.

2. It covered vernacular newspapers and books.

3. The Magistrate was given full discretion and there was no provision for appeal against his action on printing-presses.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q69. The famous Curzon-Kitchener controversy associated with:

(a) The partition of Bengal.

(b) Ending the dual control of military affairs.

(c) Waiving off land tax during famine.

(d) Ending scholarship to Indian student in the Calcutta University.

Solution:-B

Q70. With reference to Elephant Endotheliotropic herpes viruses (EEHV), recently seen in the news, consider the following statements:

1. It is a virus that causes a fatal hemorrhagic disease in the elephants.

2. It primarily affects African elephants and is not observed in their Asian counterparts.

3. It can be transmitted to humans when they come in contact with an infected animal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-A

Q71. With reference to the stance of Congress in its initial years, towards the labour reforms, which of the following statements is/are correct?

1. They took a consistent position in favour of factory reforms which proposed to improve the living condition of labourers.

2. They organised a campaign against the exploitation of the labourers at the Assam tea gardens.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q72. With reference to an initiative called ‘The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)’ which of the following statements is/are correct?

1. It is an initiative of the G20 countries.

2. The coalition aims to help develop disaster resilient technologies and mechanism for integrating risk reduction in infrastructure financing.

3. The secretariat of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) will be established in New Delhi.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-C

Q73. Consider the following statements with respect to the Basel Ban Amendment, a global waste dumping prohibiting convention:

1. It prohibits trans boundary export of all hazardous wastes except plastic wastes.

2. Recently, India has ratified the Basel Ban Amendment.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q74. With reference to the recently announced post of Chief of Defence Staff, consider the following statement:

1. He will act as the single-point advisor to the Government of India on matters related to all the three services.

2. Senior-most among the three service chiefs will be designated as the Chief of Defence Staff.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q75. ‘Goldschmidtite’, recently seen in news, is a/an:

(a) Human fossil belonging to Mesozoic era.

(b) New crypto currency pegged against real gold.

(c) Element recently added into the periodic table.

(d) New mineral discovered from the earth’s mantle.

Solution:-D

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. IAS Prelims Exam 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

Q26. With reference to Ishwar Chandra Vidyasagar, consider the following statements:

1. His writings helped in the evolution of a modern prose style in Bengali.

2. He opened the gates of the Sanskrit college to non-Brahmin students.

3. He launched a successful movement that led to the passage of the Hindu Widows’ Remarriage Act, 1856.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q27. With reference to Indian Universities Act 1904, consider the following statements:

1. It provided more autonomy to universities.

2. It increased university control over the private colleges.

3. The act was passed during the period of Lord Curzon.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q28. In the context of the Anglo-Dutch rivalry, consider the following statements:

1. The Anglo-Dutch compromise involved the British withdrawal from Indonesia and the Dutch withdrawal from India.

2. The final collapse of the Dutch in India came with their defeat by the English in the battle of Chinsura in 1759.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q29. Consider the following statements with reference to Warren Hastings, the British governor-general in India:

1. He set up the Calcutta Madrasa to enable a regular supply of qualified Indians to help the administration of law in the British courts.

2. He experimented with the land revenue by auctioning the right to collect revenue to the highest bidders.

3. He entered into a peace agreement with Tipu Sultan by signing the Treaty of Seringapatam.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q30. Which of the following statements is not correct regarding Maharaja Ranjit Singh and his administration in Punjab?

(a) His religious policy was conservative in nature.

(b) His army was not confined to the Sikhs but also included persons from the other parts of the country.

(c) He set up modern foundries to manufacture cannon at Lahore.

(d) He continued the system of land revenue promulgated earlier by the Mughals.

Solution:-A

Q31. With reference to the recently launched “Ganga Data Collector”, consider the following statements:

1. It is an initiative of the Central Pollution Control Board to detect point sources of pollution in river Ganga.

2. It involves community volunteers designated as ‘Ganga Praharis’ to collect data on the aquatic life of river Ganga.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 Solution:-B

Q32. Recently introduced, Head on Generation Technology in the railways is related to

(a) Anti-collision technology to reduce rail accidents.

(b) Power generation from energy stored in wheels of rail coaches.

(c) New technology for improved power supply in railway coaches.

(d) Powering the railway engines through solar energy.

Solution:-C

Q33. With reference to ‘Vulture Restaurants’, consider the following statements:

1. They are feeding sites for vultures where non-toxic, poison-free meat and carcasses are provided for vultures.

2. They are unique to India and are set up by the Wildlife Institute of India across the country.

3. The first vulture restaurant was established recently in Pinjore in Haryana.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-C

Q34. Consider the following statements with respect to Swami Vivekananda:

1. He believed that Vedanta is a fully rational system.

2. He condemned emphasis on rituals and ceremonies of the Hindu social system.

3. He founded the Ramakrishna Mission with the objective of helping people to achieve personal salvation.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q35. With reference to the revolt of 1857, which of the following was/were socio-religious causes of discontent against the British?

1. Opening of western education to girls.

2. Taxing the lands belonging to temples and mosques

3. Rediscovery of India’s past by Europeans scholars

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 only

(c) 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-D

Q36. With reference to the Moplah Rebellion, consider the following statements:

1. Moplahs were mostly high caste Hindus who revolted against the Muslim landlords.

2. Bihar was the major center of the rebellion.

3. The Moplah uprisings were co-terminus with the Civil Disobedience Movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) None

Solution:-D

Q37. Consider the following statements regarding the Indian Capitalist Classes during the Indian National Movement:

1. The Indian Capitalists always stayed away from areas where the British had commercial interests.

2. The Indian capitalists never took an anti-imperialist stance.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q38. With reference to the Treaty of Purandar, 1665, consider the following statements:

1. It was signed between the Shaista Khan of Deccan and the Marathas.

2. According to this treaty, Shivaji had to accept the suzerainty of Mughal.

Which of the statements given above is/are not correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q39. With reference to the labor movement in India, consider the following:

1. All India Trade Union Federation

2. Ahmedabad Textile Labour Association

3. Social Service League

4. Girni Kamgar Union

Arrange the organisations given above in the chronological order of their formation.

(a) 3-2-4-1

(b) 1-2-3-4

(c) 4-3-2-1

(d) 2-3-4-1

Solution:-A

Q40. Which of the following leaders was/were related to Arya Mahila Samaj?

1. Margaret Cousins

2. Pandita Ramabai Saraswati

3. Sarla Devi Chaudhurani

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q41. Recently the Population Division of the UN Department of Economic and Social Affairs (DESA) has released the International Migration Stock 2019 report. With reference to its findings, consider the following statements:

1. The global number of international migrants has grown faster than the world’s population.

2. In the past ten years, North America has hosted more migrants than Europe.

3. China has the largest diaspora.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-A

Q42. Which of the following was/were the constituents of the Queen’s proclamation of 1858?

1. No further expansion of territorial possessions.

2. All treaties and agreements made between the Indian native princes and the East India Company would cease to exist with the abolition of the East India Company.

3. The British officials were ordered not to interfere in the religious affairs of the Indians.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q43. In the context of the freedom struggle of India, which of the following were the demands of the early Nationalists?

1. Complete separation of the executive and the judiciary.

2. Abolition of the Permanent Settlement system of revenue collection.

3. Right to appeal to the Standing Committee of the House of Commons against the Government of India.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q44. Consider the following statements regarding the Poligar rebellion (1799-1805):

1. Poligars were local militia in southern India who were given land in exchange for military service when called upon.

2. After crushing the revolt, the British replaced the Poligar system with the Zamindari system.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q45. Which of the following was/were the recommendations of Hunter Commission of 1882?

1. Primary education should be imparted through vernacular languages.

2. Transfer of control of primary education to district and municipal boards.

3. Universities should be completely brought under the state’s control.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-D

Q46. Consider the following statements with reference to Nawab Safdar Jang of Awadh:

1. He was the founder of the autonomous kingdom of Awadh.

2. He was constantly at struggle with the Maratha sardars and the Rajput chieftains.

3. He led an extravagant and luxurious life leading to deterioration in state finances.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Solution:-D

Q47. Consider the following statements with reference to the administration by the Nawabs of Bengal in the first half of the 18th century:

1. They granted taccavi loans to the poor cultivators to relieve their distress and to enable them to pay land revenue in time.

2. Many of the highest civil and military posts were occupied by Bengali Hindus.

3. The Nawabs of Bengal invested in building a large and strong army.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-D

Q48. Which of the following statements are correct regarding the Indian Councils Act of 1892?

1. It increased the number of non-official members in the Central and provincial legislative councils but maintained the official majority in them.

2. It empowered legislative councils for discussing the budget and addressing questions to the executive.

3. It empowered the Viceroy to issue ordinances.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q49. With reference to the proposed National Intelligence Grid (NATGRID), consider the following statements:

1. It is set up to primarily track any terror suspect and prevent terrorist attacks with real time data.

2. Data will be publicly shared to create awareness among people.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q50. With reference to the development of civil services during British rule in India, consider the following statements:

1. Cornwallis was the first to bring into existence and organise the civil services.

2. Wellesley established the College of Fort William at Calcutta for the education of young recruits to the Civil Service.

3. Lytton introduced the Statutory Civil Service with covenanted posts.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

IAS Prelims Exam 2020 Test Series

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

Q1. Consider the following statements with reference to salt production and consumption in India:

1. Gujarat is the largest producer of salt in India.

2. Tamil Nadu has the highest percentage of households consuming adequately iodized salt.

3. In India, salt production and distribution are monitored by the Food Safety and Standards Authority of India.

Which of the statements given above is/are not correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3 only

Solution:-D

Q2. Which of the following statements regarding ‘Lunar Reconnaissance Orbiter’ is correct?

(a) It is a NASA robotic spacecraft currently orbiting the moon.

(b) It imaged the area of the targeted Chandrayaan-2 landing site to help detect Vikram lander.

(c) It aims to identify safe sites for future robotic and human lunar missions

(d) All the statements (a), (b) and (c) are correct.

Solution:-D

Q3. Consider the following statements regarding government policies towards Dalit/backward castes in British India:

1. The first attempt to replace the term scheduled castes with depressed classes was made by the Councils Act of 1891.

2. The Government of India Act 1909 was the first statute to provide political representation to the depressed classes in the provincial legislature through nomination.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q4. With reference to the Asiatic Society of Bombay, consider the following statements:

1. It was created by the British to impart western education to train select Indians for administrative posts.

2. Annie Besant was elected as the first woman president of the society in 1917.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q5. Consider the following statements regarding the National Council of Women in India (NCWI):

1. The leadership and membership of the Council primarily came from the middle-class and lower-class women.

2. It primarily aimed education for women through social mobilization and awareness campaigns among women.

3. It acted as the national branch of the International Council of Women before merging into All-India Women’s Conference.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) None

Solution:-D

Q6. Which of the following is/are correct regarding the British Doctrine of Lapse policy?

1. It was an instrument used by Lord Hastings to annex Indian princely states.

2. It denied the ruler of a princely state the right to choose a successor in the absence of a natural heir.

3. It was used for annexing the kingdom of Avadh.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q7. With reference to the Bharat Bill Payment System (BBPS), consider the following statements:

1. It is a payment system launched by the National Payment Corporation of India

2. It allows payments through physical cash as well as digital modes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q8. With reference to the political associations before the birth of Indian National Congress consider the following statements:

1. Landholders’ Society was the first political organization formed to agitate against British rule.

2. Indian Association of Calcutta was founded by Dwarkanath Tagore with the objective of unifying people on a common political programme.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q9. Chittaranjan Das, famously known as Deshbandhu, was associated with:

1. Congress-Khilafat Swaraj Party

2. All India Trade Union Congress

3. Civil Disobedience Movement

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q10. UMMID, a recently launched scheme, aims to

(a) Reunite the rescued victims of human trafficking with their families

(b) Tackle inherited genetic diseases among newborn babies

(c) Provide alternative employment opportunities to manual scavengers

(d) Provide scholarships to specially-abled meritorious graduates to undertake higher studies programmes.

Solution:-B

Q11. Which of the following movements was/were revivalist in nature?

1. Ahmadiya Movement

2. Deoband Movement

3. Aligarh Movement

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q12. Consider the following pairs:

Personality                      Founder

1. Radhakanta Deb:         Widow Remarriage Association

2. Keshub Chandra Sen: Tabernacle of New Dispensation

3. Annie Beasant:           Theosophical Society

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q13. Which of the following literary works were associated with Bal Gangadhar Tilak?

1. The Arctic home in the Vedas

2. Kesari

3. Mahratta

4. Gita Rahasya

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Solution:-D

Q14. With reference to ‘Turtle Survival Alliance’, consider the following statements:

1. It is an inter-governmental body involved in the protection of marine and freshwater turtles.

2. It was established as an IUCN partner in response to the ‘Asian Turtle Crisis’.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q15. Which of the following statements is/are correct regarding the economic nationalism of India during the late 19th Century?

1. A literary critique of the economic system of the British was put forward by Dadabhai Naoroji, M.G. Ranade and R.C. Dutt.

2. One of the criticisms was that no measures were taken to arrest the falling exchange rate of the rupee.

3. The complete abolition of capitalism was put forward as a solution to Indian economic problems by the nationalists.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q16. Which of the following is not correct with reference to Nadir Shah’s invasion in India?

(a) His entry into the north-west India was met by strong opposition by the combined forces of the Rajputs and the Mughal.

(b) The Emperor Muhammad Shah was taken prisoner by the forces of Nadir Shah.

(c) A large scale massacre of the citizens of the imperial capital was ordered by Nadir Shah.

(d) The Mughal emperor was compelled to cede to him all the provinces of the Empire west of the river Indus.

Solution:-A

Q17. Consider the following statements with reference to the role of the Sayyid brothers in the 18th century India:

1. They wielded significant authority under the reign of Mughal emperor Jahandar Shah.

2. They abolished the jizyah and the pilgrim tax from a number of places.

3. They were constantly at conflict with several of the Jat and Rajput princes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 only

Solution:-D

Q18. Arrange the following business organizations in the chronological order of their formation:

1. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry

2. The Associated Chambers of Commerce and Industry of India

3. The Indian Merchants’ Chamber

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1-2-3

(b) 3-2-1

(c) 3-1-2

(d) 2-1-3

Solution:-B

Q19. Consider the following statements with reference to the Brahmo Samaj:

1. It was based on the twin pillars of reason and the Vedas and Upanishads.

2. It denied the need for a priestly class for interpreting religious writings.

3. It actively opposed the caste system and child-marriage.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q20. With reference to the revolt of 1857, consider the following statements:

1. During revolt, the Bombay and Madras armies remained loyal to the British.

2. Malabar region in the south was one of the nerve centers of the 1857 revolt.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q21. With reference to the Buddhist sangha, consider the following statements:

1. Only men were allowed into the sangha.

2. Irrespective of socio-economic background, all members were regarded as equal.

3. The decisions on debatable subjects were taken by an assembly of elders.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q22. ‘Galo’, ‘Wancho’ and ‘Adi’, often seen in news, are:

(a) Tribal communities of Arunachal Pradesh

(b) Glacial lakes located in Leh Ladakh

(c) Migratory bird species found in northeast India

(d) Buddhist monastries located in Sikkim

Solution:-A

Q23. The word ‘Cryodrakon Boreas’ is sometimes mentioned in media in reference to

(a) Fossils of a kind of dinosaurs.

(b) The largest flying animal of primaeval sky.

(c) A newly discovered species of whale in arctic waters.

(d) A tree species capable of retaining leaves in a frigid zone.

Solution:-B

Q24. With reference to Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM), consider the following statements:

1. It is a public-private partnership designed to accelerate the end of AIDS, tuberculosis and malaria.

2. India has joined it very recently to mobilize funds for National Health Mission.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q25. Which of the following features can be attributed to the socio-religious reform movements for the empowerment of women during the 19th century?

1. These movements were aimed at a radical change towards the existing patriarchal structure of society.

2. Women spearheaded most of these movements with the primary aim to alter their adverse social conditions.

3. The provision for education for girls was primarily meant to equip them to be self sufficient and independent.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) None

Solution:-D

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-3

41. During the reign of which among the following Mughal rulers, maximum number of books on classical music was written?

(A) Akbar
(B) Jahanagir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

42.In the council of 8 Ministers of Shivaji which was called as Ashtapradhan , who was known as chief Minister and was responsible for General Administration?

(A) Peshwa
(B) Amatya
(C) Sachiv or Shuru Navis
(D) Majumdar

43. Hazi Ibrahim Sirhindi is known to be a Persian Writer during the reign of Akbar was translated the following Sanskrit work in Persian?

(A) Ramayana
(B) Mahabharata
(C) Atharva Veda
(D) Rigveda

44. Who among the following forbade the inscription of kalma on Coins?

(A) Akbar
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Jahangir

45. Which of the following battles helped Shershah to establish Suri Dynasty?

(A) Battle of Kanauj 1540
(B) Battle of Chausa 1539
(C) Battle of Dhariyan 1532
(D) Battle of Chandawar

46. The ryotwari system which was instituted in some parts of British India was one of the two main systems used to collect revenues from the cultivators of agricultural land. It was originally introduced by________?

(A) Akbar
(B) Shershah Suri
(C) Jahangir
(D) Humayun

47. Which among the following was a unit of Mughal Empire for the purpose of Administration and Revenue Collection?

(A) Paraganas
(B) Subahs
(C) Parauti
(D) Grama

48.Prithviraj Raso of Chand Bardai was originally written in which of these languages?

(A) Hindi
(B) Awadi
(C) Mewari
(D) Brij Bhasha

49.Amoghavarsha I was a famous king of _________?

(A) Rashtrakuta Dynasty
(B) Pratihara Dynasty
(C) Chalukya Dynasty
(D) Solanki Dynasty

50.Maritime power was a distinct character of which of the following dynasties?

(A) Chalukyas
(B) Cholas
(C) Pandyas
(D) Rasthrakutas

51.Manyakheta (modern Malkhed) on the banks of Kagina River in Gulbarga district, Karnataka state was the capital of ______?

(A) Satvahanas
(B) Rastrakutas
(C) Hoysalas
(D) Kakatiyas

52.In which year Akbar built the Buland Darwaja  ?

(A) 1590
(B) 1600
(C) 1601
(D) 1605

53.Who among the following written Manmaul Bahrain?

(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Darashikoh
(D) Abu Fazal

54.Hindi poet Jagannath Pandit Raj was the most favorite poet of which of the following Emperors?

(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Humayun

55.Which among the following was a gold coin issued in vijayanagar empire of south India ?

(A) Tara
(B) Varaha
(C) Kakini
(D) None of the above

56.Who among the following conspired against Ibrahim Lodi and invited Babur to invade Delhi?

(A) Bahlol Lodi
(B) Daulat Khan Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) None of the above

57.”Loom ” was a central technological innovation in which of the following era?

(A) Sultanate Era
(B) Rajput Era
(C) Mughal Era
(D) None of the above

58.Which among the following was not a Landmark of the Iltutmish’s rule?

(A) Introduction of silver tanka & Copper Jetal
(B) introduction of iqtadari System
(C) Organization of Chalisa
(D) Putting forward the’ Divine Right Theory”

59.In the reign of Firuz Shah Tughalq which of the following tax was 1/6 of the booty captured during war?

(A) Kharaz
(B) Khams
(C) Jaqat
(D) Zaziya

60.The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

(A) Cholas, Rastrakutas and Yadavas,
(B) Chalukyas, Pallavas and Pandyas
(C) Cholas, Pandyas and Chalukyas
(D) Cholas, Pandyas and Chalukyas

Answer Key:

  1. D
  2. A
  3. C
  4. C
  5. B
  6. B
  7. B
  8. D
  9. A
  10. B
  11. B
  12. C
  13. C
  14. B
  15. B
  16. B
  17. A
  18. D
  19. B
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History Question

Medieval Indian History MCQ Part-1


MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-1

1. The death of Mughal Emperor Aurangzeb occurred at which among the following places?

(A) Agra
(B) Bijapur
(C) Ahmednagar
(D) Pune

2. Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters?

(A) Muhammad Ghazni
(B) Muhammad Ghori
(C) Muhammad Bin Tughlaq
(D) Iltutmish

3. Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to which country?

(A) Afghanistan
(B) Morocco
(C) Iraq
(D) Iran

4. Which of the following Rajput rulers is known to have donated for the reconstruction of a mosque?

(A) Mihir Bhoja
(B) Bhoja Parmar
(C) Prithviraj III
(D) Jai Singh Siddharaj

5. The lowest in rank in the Maratha infantry was of__?

(A) Nayak
(B) Havaldar
(C) Jumladar
(D) Hazari

6. During the invasion of Mohammed Bin Kasim, many Hindus in Sindh were forcibly converted to Islam. They were reconverted to Hinduism by the authority of __?

(A) Devali Smriti
(B) Narada Smriti
(C) Vishnu Smriti
(D) Yajnavalkya Smriti

7.The irrigation tax was charged on the farmers for the first time by which among the following Sultans?

(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq

8.Who among the following Sultans of Delhi assumed the title Sikandar-i-Sani?

(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Sikandar Lodi

9.The Sayyid dynasty of the Delhi Sultanate is called so because__?

(A) Its founder and his successors adopted the title Sayyid
(B) Its founder and his successors belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan
(C) Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad
(D) Its founder was a scholar of Islamic theology

10.During the Delhi Sultanate, who among the following were called the Barids?

(A) Craftsmen
(B) Bodyguards of the Sultan
(C) Officer-in-charge of state exchequer
(D) The spy / news reporters

11.Which among the following terms was used for the Royal cavalry of the Maratha Army System?

(A) The Shiledars
(B) The Bargirs
(C) The Hazari
(D) The Subedars

12.The real name of Mughal Emperor Shah Alam II was__:

(A) Alamgir II
(B) Ahmed Shah Durrani
(C) Mirza Najaf Khan
(D) Ali Gauhar

13.Who among the following was appointed as the supreme authority in justice during the era of Mughal Emperors ?

(A) Qazi-ul-Quzat
(B) Qazi-ul-Hazat
(C) Qazi-Faiz-ul-Islam
(D) None of these

14.Who was Sultan of Delhi Sultanate when Timur invaded India in 1398?

(A) Mahmud Shah Tughluq
(B) Jalal ud din Firuz Khilji
(C) Aram Shah
(D) Ghiyas-ud-din Balban

15.“Silver Tanka” and “Copper Jital” coins were introduced by:

(A) Iltutmish
(B) Abu Bakr Shah
(C) Firuz Shah Tughlaq
(D) Sikander Lodi

16.In 1293 A.D., Marco Polo, an Italian traveller, visited which Indian Kingdom?

(A) Kakatiya
(B) Satavahana
(C) Pandyan
(D) Chera

17.Who among the following is associated with translation of Rajatarangini in Persian?

(A) Dara Shikoh
(B) Zain-ul-Abidin
(C) Abdul Razzaq Jilani
(D) Bande Nawaz

18.Which of the following rulers died in the Kalinjar Fort situated in the Bundelkhand region of central India?

(A) Mahmud of Ghazni
(B) Sher Shah Suri
(C) Humayun
(D) Jahangir

19.Which among the following Sikh Gurus had been given the “Palace of Amritsar” by Mughal Emperor Akbar?

(A) Guru Ram Das
(B) Guru Arjun Das
(C) Guru Angad
(D) Guru Hargovind

20.Which among the following building built by Shah Jahan at Agra is similar in pattern of the Saint Basil’s Cathedral in Moscow?

(A) Taj Mahal
(B) Agra fort
(C) Pearl Mosque
(D) Shah Jahani Mahal

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. B
  6. A
  7. D
  8. B
  9. C
  10. D
  11. B
  12. D
  13. A
  14. A
  15. A
  16. A
  17. B
  18. B
  19. A
  20. C
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Medieval Indian History MCQ Part-1

Ancient Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Ancient Indian History Quiz

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Ancient Indian History Quiz

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Ancient Indian History Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-3

41. Which of the following are the famous temples of Gupta empire?

(A) Mukund Darra Temple, Kota
(B) Dasavtar Temple, Jhansi
(C) Vishnu Temple, Tigawa
(D) All of the above

42.Which of the following Harappan towns is divided into three parts ?

(A) Kalibanga
(B) Lothal
(C) Chanhudaro
(D) Dholavira

43.Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?

(A) Brahmagiri
(B) Chirand
(C) Mehrgarh
(D) Burzahom

44.With which among the following Vedas, the Shatapatha Brahmana is related to___?

(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda

45.Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

(A) Antiochus II
(B) Apollodotus I
(C) Apollodotus II
(D) Menander II

46.Devichandraguptam, a play by Vishakhadatta, tells story about which of the following rulers?

(A) Sri Gupta
(B) Ramagupta
(C) Bhanugupta
(D) Vishnugupta

47.Which of the following regions was called “Gedrosia” during times of Alexander, the great?

(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Punjab
(D) Baluchistan

48.Two schools, viz. Mathura School of Art and Gandhara School of Art flourished in which among the following era?

(A) Shakas
(B) Kushans
(C) Satavahanas
(D) Guptas

49.Which among the following Pala rulers is known to have founded the Vikramshila Vihara?

(A) Gopala
(B) Devpala
(C) Dharampala
(D) Mahendrapala

50.Which among the following is the correct meaning of a word “Manigramam” used in medieval India?

(A) Association of Villages
(B) Complex of various markets
(C) Association of Merchants
(D) Unit of administration in a small village

51.Ashoka called the third buddhist council at which of the following places?

(A) Magadha
(B) Pataliputra
(C) Burma
(D) Therevada

52.Which among the following ruler is known for Junagarh Rock Inscription?

(A) Rudradaman I
(B) Jivadaman
(C) Damajadasri
(D) Jayadaman

53.The construction of the Delhi Iron Pillar, now located at the Quwwat-ul-Islam mosque in New Delhi was constructed in which period?

(A) Maurya
(B) Satavahana
(C) Gupta
(D) Kushana

54.Which among the following sites near Pondicherry gives best support to the view on an ancient trade between Rome and the ancient Tamil country of India?

(A) Villianur
(B) Suttukeni
(C) Arikamedu
(D) Andiarpalayam

55.Kotada timba, which contains ruins of an ancient Harappan city is located in which among the following states?

(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Gujarath

56.Pushyamitra Shunga, who was originally a Senapati of the Mauryan Empire and assassinated the last Mauryan Emperor Brihadrath in 185 BC was a ____?

(A) Brahaman
(B) Kshatriya
(C) Vaishya
(D) Shudra

57.Tanjore , Anhilwada, Dhara & Kanauj were the capitals of respectively which among the following dynasties?

(A) Pratihara, Parmara, Solanki, Chola
(B) Chola, Solanki, Parmara, Pratihara
(C) Pandya, Solanki, Pratihara, Chola
(D) Chola, Parmara, Pratihara, Solanki

58.At which among the following places, Harshavardhana established a large Buddhist monastery?

(A) Nalanda
(B) Pataliputra
(C) Vaishali
(D) Nasik

59. Consider the following statements:

1. The rebels in the revolt 1857 had no clear perspective

2. Many leaders of the revolt were defeated because of betrayal

Which among the above statements is / are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 & 2
(D) Neither 1 nor 2

60.“Gayatri Mantra” has been mentioned in which of the Vedas?

(A) Rigveda
(B) Samaveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

Answer Key:

  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. D
  6. B
  7. D
  8. B
  9. C
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. C
  15. D
  16. A
  17. B
  18. A
  19. C
  20. A
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ Part-3

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian history practice mcq

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian history practice mcq

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian history practice mcq

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-2

21.The important trade centres of ancient India on the trade route connecting Kalyana with Vengi was__ ?

(A) Tagara
(B) Sripura
(C) Tripuri
(D) Tamralipti

22.Which one of the following archaeologists discovered the Harappa site of the Indus Valley civilisation?

(A) Rakhal Das Bannerjee
(B) Sir William Jones
(C) Vishnu Shridhar Wakankar
(D) Daya Ram Sahini

23.In the Mauryan period, the duties of Mudradhyaksha were concerned with –

(A) Forest produce
(B) Ports
(C) Commerce
(D) Passports

24.Which of the following book is considered as the ‘Odyssus of Tamil poetry’?

(A) Tirukkural
(B) Manimekalai
(C) Silappadikarma
(D) Jivaka Chintamani

25.The hymns of regveda were composed by ?

(A) Hotri
(B) Udgatri
(C) Adhvaryas
(D) Nakshotri

26.The IX mandala of the Rigveda samhita is dedicated to?

(A) Soma
(B) Purushkuta
(C) Gotra
(D) Gayatri Mantra

27.Who was the founder of Yoga philosophy?

(A) Jaimini
(B) Kapila
(C) Akshapada Gautam
(D) Patanjali

28.The ‘Battlle of Ten kings’ is depicted in which mandal of Rig Veda?

(A) seventh
(B) nineth
(C) eighth
(D) tenth

29.Which of the following is the equivalent term used for Raja in early vedic era?

(A) Gopati
(B) Gomat
(C) Gopa
(D) Gomitra

30.According to the later Vedic Era beliefs, which of the following Gods were elected democratically?

(A) Prajapati
(B) Adityas
(C) Vasus
(D) Ashvins

31.At which of the following sites, largest variety of food grains in the Chalcolithic age has been found?

(A) Navdatoli
(B) Gilund
(C) Adamgarh
(D) Banahali

32.What was the capital of Surasena Mahajanpada?

(A) Viratnagar
(B) Mathura
(C) Taxila
(D) Kashi

33.Pushkalavati was capital of which of the following acient Kingdoms?

(A) Gandhara
(B) Kosal
(C) Magadha
(D) Kashi

34.Which among the following was the royal emblem of Chera Kingdom?

(A) Tiger
(B) Bow
(C) Fish
(D) Carp

35.The word ‘Sangam’ of Sangam Age was closely associated with which of the following?

(A) Crowd
(B) Assembly
(C) Influence
(D) Source

36.Which Saka king defeated by Gautamiputra Satakarni?

(A) Moga
(B) Rudradaman -I
(C) Menander
(D) Nahapana

37.Who overthrew Saka rulers from India?

(A) Gautami putra Satakarni
(B) Kanishka
(C) Rudraraman
(D) Demetrius

38.Which of the following was capital of Guptas?

(A) Taxila
(B) Pataliputra
(C) Ujjain
(D) Mathura

39.The gold coins issued during the reign of Chandragupta Vikramaditya were known as__?

(A) Dinara
(B) Couch
(C) Archer
(D) Chhatra

40.Who among the following Gupta emperor made Ujjain as his second capital?

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumargupta I
(D) Kumargupta I

Answer Key:

  1. A
  2. D
  3. D
  4. B
  5. A
  6. A
  7. D
  8. A
  9. A
  10. A
  11. A
  12. B
  13. A
  14. B
  15. B
  16. D
  17. A
  18. B
  19. A
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Indian history practice mcq

OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. STATIC GK MCQ UPSC

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. STATIC GK MCQ UPSC

These 1000-Question Answers Covered from:

Ancient Indian History

Ancient Indian History MCQ Part-5

Ancient Indian History MCQ Part-4

Ancient Indian History MCQ Part-3

Ancient Indian History MCQ Part-2

Ancient Indian History MCQ Part-1

Medieval Indian History

Medieval Indian History MCQ Part-5

Medieval Indian History MCQ Part-4

Medieval Indian History MCQ Part-3

Medieval Indian History MCQ Part-2

Medieval Indian History MCQ Part-1

Modern Indian History

Modern Indian History MCQ Part-5

Modern Indian History MCQ Part-4

Modern Indian History MCQ Part-3

Modern Indian History MCQ Part-2

Modern Indian History MCQ Part-1

Indian Geography

World Geography

Indian Polity & Constitution

Environment & Biodiversity

Indian Art & Culture

Indian Economy

STATIC GK MCQ UPSC: Objective MCQ GK GS

Click Here To Download

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis.

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Syllabus

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

State Wise:Current Affairs Yearbook 2020: Current Affairs are essential for the preparation of the UPSC CSE & PSC examination. The UPSC, State PSC prelims and mains examination demand conceptual clarity of current affairs, Clearing the UPSC CSE & State PSC examination requires a complete, holistic and comprehensive understanding of concepts in the news and current affairs which has been provided by MYUPSC.COM in very crisp and meticulous notes covering all notable and crucial State, national and international current affairs. UPSC Civil Services Syllabus

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis. UPSC Civil Services Syllabus

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

General Studies Paper 1

  • Current events of national and international importance.
  • History of India and Indian National Movement.
  • Indian and World Geography-Physical, Social, Economic Geography of India and the World.
  • Indian Polity and Governance-Constitution, Political System, Panchayati Raj, Public Policy, Rights Issues, etc.
  • Economic and Social Development-Sustainable Development, Poverty, Inclusion, Demographics, Social Sector Initiatives, etc.
  • General issues on Environmental ecology, Bio-diversity, and Climate Change – that do not require subject specialization.
  • General Science.

General Studies Paper 2

  • Interpersonal skills including communication skills.
  • Logical reasoning and analytical ability.
  • Decision making and problem-solving.
  • General mental ability.
  • Basic numeracy (numbers and their relations, orders of magnitude etc.) (Class X level).
  • Data Interpretation (charts, graphs, tables, data sufficiency etc. (Class X level).
  • English Language Comprehension skills (Class X level).
UPSC Civil Services Syllabus: Civil Services Exam 2020

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS PrelimsMains and Other State PSC Exams 2020. General Awareness/ Current Affairs Yearbook 2020 is very useful book for both objective and subjective papers. This Current Affairs/General Awareness Yearbook 2020 is Prepared by experts team of MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to UPSC/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and Rajasthan, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC India Yearbook 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

This book deals with the relevant features and topics of Current affairs of India & World in a systematic and comprehensive manner by the use of simple and concise language for easy and quick understanding. Varied subjects covered are Geography, History, Art-Culture & Heritage, Polity & Administration,  Economy, Science & Technology and other trending topic related to current affairs of India & world in detailed for exams point of view. We hope that the readers will find this book user friendly and helpful in preparation of their examinations. I look forwarded to have the views, comment, suggestions and criticism from readers which would definitely help in further improvement of the Book. I would like to heartfelt thanks to all my team members for their efforts to prepare this book.

Current Affairs Yearbook Part -3 has become an integral part of a lot of entrance exams being conducted at the graduate and under-graduate levels. It is very important for students to remain updated on the current happenings in their surroundings especially those that are important from the perspective of India. Current Affairs Yearbook 2020-21, a thoroughly revised, reorganised, updated and ENLARGED edition, presents a comprehensive study of all the sections that are covered under the subject of General Knowledge. The Yearbook 2020 provides the latest information & most authentic data reference material on Current Affairs and General Knowledge. It has specially been designed to cater to aspirants of various competitive exams like UPSC and State PSC Civil services Exams across the country. The material has been written in a lucid language and prepared as per the requirements of the various competitive exams. UPSC India Yearbook 2020

Current Affairs Yearbook 2020 consists of latest news/ information about India/ World based on The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana, People, Events, Ideas and Issues across the Social, Economic & Political climate of the country. General Knowledge covers India/ World Panorama, Geography, History, Polity, Economy, General Science, Technology, Ecology and Environment, Art & Culture, Sports, Healthcare, Communication, News & Media, Education & Career, IT & Computers. UPSC India Yearbook 2020

Why should you buy this Book?

Latest and Authentic information must for All Competitive Exams – The Mega Current Affairs Yearbook 2020 provides the latest information & most authentic data reference material on current Affairs and General Knowledge. It has specially been designed to cater to aspirants of various competitive exams like Civil services, UPSC and PSC exams and across the country.

Student-Friendly Presentation – The material has been given in bulleted points wherever necessary to make the content easy to grasp. The book has ample tabular charts, mind Maps, Graphic Illustrations which further makes the learning process flexible and interesting.

Must Have for Multiple Reasons: The Current Affairs Mega Yearbook 2020 is a Must-Have book for all kinds of Objective & Descriptive Tests, Essay Writing and Group Discussions & Personal Interviews; The General Knowledge section provides crisp and to-the-point information in Geography, History, Polity, Economy, General Science, etc. which otherwise could be very exhaustive.

Click Here To Download

UPSC India Yearbook 2020

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. Monthly Affairs March 2020

UPSC Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. Monthly Affairs March 2020

IASBABA – Daily Current Affairs for IAS UPSC Exams – March-2020

Daily Current Affairs – IAS EXAM PORTAL

Current Affairs for IAS Exams – 20 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 20 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 19 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 19 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 18 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 18 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 17 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 17 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 16 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 16 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 15 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 15 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 14 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 14 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 13 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 13 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 12 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 12 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 11 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 11 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 10 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 10 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 09 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 09 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 08 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 08 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 07 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 07 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 06 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 06 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 05 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 05 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 04 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 04 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 03 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 03 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 02 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 02 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 01 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 01 March 2020

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

  1. Insights into Editorial: We need more policewomen
  2. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 20 March 2020
  3. Insights into Editorial: A dam of contention in Africa
  4. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 19 March 2020
  5. Insights into Editorial: Fight for the finite: On budgetary allocation for health
  6. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 18 March 2020
  7. Insights into Editorial: Temples of critical thinking and debate
  8. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 17 March 2020
  9. Insights into Editorial: Danger ahead: On India’s road safety record
  10. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 16 March 2020
  11. Insights into Editorial: Coronavirus: PM Modi calls for SAARC nations’ conference to build strategy
  12. Insights into Editorial: Missing at birth: on sex selective abortion and infanticide
  13. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 14 March 2020
  14. Insights into Editorial: How the country should make the most of a second oil windfall
  15. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 13 March 2020
  16. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 12 March 2020
  17. Insights into Editorial: Having an ear to Adivasi ground
  18. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 11 March 2020
  19. Insights into Editorial: UAHS develops new paddy variety resistant to blast disease
  20. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 10 March 2020
  21. Insights into Editorial: ‘Stree shakti’ is an integral part of our ‘rashtra shakti’
  22. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 9 March 2020
  23. Insights into Editorial: The role of women in developing a knowledge economy
  24. Insights into Editorial: Banking on bailouts: On Yes Bank crisis
  25. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 7 March 2020
  26. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 6 March 2020
  27. Insights into Editorial: A blow against social justice
  28. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 5 March 2020
  29. Insights into Editorial: Govt to establish Central Consumer Protection Authority; what is it?
  30. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 4 March 2020
  31. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 3 March 2020
  32. Insights into Editorial: Why is COVID-19 not a pandemic yet?
  33. Insights into Editorial: State lethargy amidst cough syrup poisoning
  34. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 2 March 2020

Daily Current Affairs – Drishti IAS

Study IQ – Daily Current Affairs March-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. Monthly Affairs March 2020: The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Monthly Affairs March 2020

Monthly Affairs March 2020

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. upsc cse prelims 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. upsc cse prelims 2020

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. upsc cse prelims 2020

GS2: Polity & Governance

Justice has prevailed, say PM and Minister(TH) Nirbhaya gangrape case: The Prime Minister’s message came soon after the execution of the four convicts

Crime and punishmen(TH) Low conviction rates and a lack of a lawful definition of crime mark criminal administration in India

Long Road to Justice (IE) The “fearless one”, as she was memorialised in death, was just another young woman in Delhi, out with a friend in the dying days of the year, to watch a film, and then take a bus back home.

Explained: Why there’s a question mark over NPR exercise after Odisha says put it off(IE) On Friday, Odisha Chief Minister Naveen Patnaik wrote to Prime Minister Narendra Modi urging that the NPR updation be postponed.

Vivad se Vishwas: Rules & forms notified; e-facility to avail scheme (IE) After March 31, an additional 10 per cent of disputed tax will have to be paid over and above the tax liability. However, disputes related to wealth tax, commodity transaction tax, securities transaction tax and equalisation levy are not covered.

Explained: In health & healthcare, where Indian stands among countries hit by COVID-19 (IE) Early research from Italy and China suggests that COVID-19 patients who died those countries were more likely to have had pre-existing health conditions, namely diabetes, chronic kidney disease, and cardiovascular diseases.

Finland is the happiest nation, India slips 7 spots, ranks 140th South Sudanese are unhappiest, says World Happiness Report
 

GS2: International Relations

Trump to host G7 meet via videoconference(TH) The decision comes as countries around the world seal their borders and ban travel to stop the fast-spreading COVID-19 pandemic that has claimed over 9,000 lives so far.

Going Regional(IE) India believes that the RCEP trade deal doesn’t provide adequate protection against possible surges of imported goods. In particular, India is concerned about cheap Chinese goods flooding the domestic market.

GS3: Economy

New definition of MSMEs soon: Gadkari (TH) Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Nitin Gadkari told the Rajya Sabha on Thursday that the government would come out with a new definition of MSMEs, which are currently defined on the basis of investment in plant and machinery, by the end of the ongoing session.

Reserve Bank charts its contingency plan(The Mint) The global tally of fiscal support and bank guarantees stands at about $1.9 trillion already

GS3: Defence & Security

Defence procurement draft released(PIB) The govt. unveiled the draft Defence Procurement Procedure (DPP) 2020 that aims at further increasing indigenous manufacturing and reducing timelines for procurement of defence equipment.

Forex reserves decline for first time in 25 weeks For the week-ended March 13, forex reserves stood at $481.89 billion and it fell $5.35 billion from the all-time high of $487.23 billion in the week-ended March 6, 2020.

LS passes Bill on national importance tag for IIIT(PIB) Lok Sabha passed the Indian Institutes of Information Technology Laws (Amendment) Bill, 2020 in New Delhi today. The Indian Institutes of Information Technology Act of 2014 and Indian Institutes of Information Technology (Public-Private Partnership) Act, 2017 are the unique initiatives of the Government of India to impart knowledge in the field of Information Technology to provide solutions to the challenges faced by the country.

GS3: Science & Technology

What is iPad Pro’s LiDAR tech and how does it work? (IE) The new iPad Pro is the first Apple device to feature a LiDAR scanner. But what is LiDAR, and why has Apple used this sensor on the new iPad?

GS2: Polity & Governance

Justice has prevailed, say PM and Minister(TH) Nirbhaya gangrape case: The Prime Minister’s message came soon after the execution of the four convicts

Crime and punishmen(TH) Low conviction rates and a lack of a lawful definition of crime mark criminal administration in India

Long Road to Justice (IE) The “fearless one”, as she was memorialised in death, was just another young woman in Delhi, out with a friend in the dying days of the year, to watch a film, and then take a bus back home.

Explained: Why there’s a question mark over NPR exercise after Odisha says put it off(IE) On Friday, Odisha Chief Minister Naveen Patnaik wrote to Prime Minister Narendra Modi urging that the NPR updation be postponed.

Vivad se Vishwas: Rules & forms notified; e-facility to avail scheme (IE) After March 31, an additional 10 per cent of disputed tax will have to be paid over and above the tax liability. However, disputes related to wealth tax, commodity transaction tax, securities transaction tax and equalisation levy are not covered.

Explained: In health & healthcare, where Indian stands among countries hit by COVID-19 (IE) Early research from Italy and China suggests that COVID-19 patients who died those countries were more likely to have had pre-existing health conditions, namely diabetes, chronic kidney disease, and cardiovascular diseases.

Finland is the happiest nation, India slips 7 spots, ranks 140th South Sudanese are unhappiest, says World Happiness Report

GS2: International Relations

Trump to host G7 meet via videoconference(TH) The decision comes as countries around the world seal their borders and ban travel to stop the fast-spreading COVID-19 pandemic that has claimed over 9,000 lives so far.

Going Regional(IE) India believes that the RCEP trade deal doesn’t provide adequate protection against possible surges of imported goods. In particular, India is concerned about cheap Chinese goods flooding the domestic market.

GS3: Economy

New definition of MSMEs soon: Gadkari (TH) Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Nitin Gadkari told the Rajya Sabha on Thursday that the government would come out with a new definition of MSMEs, which are currently defined on the basis of investment in plant and machinery, by the end of the ongoing session.

Reserve Bank charts its contingency plan(The Mint) The global tally of fiscal support and bank guarantees stands at about $1.9 trillion already

GS3: Defence & Security

Defence procurement draft released(PIB) The govt. unveiled the draft Defence Procurement Procedure (DPP) 2020 that aims at further increasing indigenous manufacturing and reducing timelines for procurement of defence equipment.

Forex reserves decline for first time in 25 weeks For the week-ended March 13, forex reserves stood at $481.89 billion and it fell $5.35 billion from the all-time high of $487.23 billion in the week-ended March 6, 2020.

LS passes Bill on national importance tag for IIIT(PIB) Lok Sabha passed the Indian Institutes of Information Technology Laws (Amendment) Bill, 2020 in New Delhi today. The Indian Institutes of Information Technology Act of 2014 and Indian Institutes of Information Technology (Public-Private Partnership) Act, 2017 are the unique initiatives of the Government of India to impart knowledge in the field of Information Technology to provide solutions to the challenges faced by the country. upsc cse prelims 2020

GS3: Science & Technology

What is iPad Pro’s LiDAR tech and how does it work? (IE) The new iPad Pro is the first Apple device to feature a LiDAR scanner. But what is LiDAR, and why has Apple used this sensor on the new iPad?

upsc cse prelims 2020

Unit-I, Part A

History, Art, Culture, Literature, Tradition & Heritage of Rajasthan-RAS Mains GS Paper-1 RAS/RTS Mains Exam Paper-I: General Knowledge and General ...
Read More

Study Notes

Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020, Trending Topics: UPSC Civil Services Examination 2020. Current Affairs Important Topics: UPSC ...
Read More

Must Read News Articles

Must Read News Articles - MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Topics-Prelims 2020

Topics UPSC Prelims 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

UPSC IAS Prelims 2020 Free Test

MYUPSC.COM - UPSC IAS Prelims Exam 2020 Mock Test for Civil Services Examination, IAS Prelims Exam 2020 Test Series for ...
Read More

Prelims Test Series 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

IASBABA

IASBABA CURRENT AFFAIRS 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

(no title)

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Art-Culture

RPSC RAS Rajasthan Art & Culture : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative ...
Read More

History

RPSC RAS Rajasthan History: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The ...
Read More

Rajasthan

Myupsc.com is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

India

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free ...
Read More

General Knowledge

Myupsc.com is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

Buy Book

UPSC Prelims 2020 Complete Revision GS Paper RPSC RAS/RTS Prelims Exam Rajasthan GK Complete Study Material in English UPSC CIVIL ...
Read More

Current Affairs-Rajasthan

Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant features ...
Read More

Important Books for Competitive Exams

General Studies of Rajasthan-All in One UPSC IAS Prelims Exam – 2020 UPSC IAS Mains Exam – 2019 RPSC RAS ...
Read More

General Studies

Myupsc.com is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

IAS Prelims Exam 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

eBook

UPSC IAS Prelims Exam Solved Test 1-15 GS Paper-I India Yearbook Question Bank: UPSC CSE Prelims Exam 2020 UPSC IAS ...
Read More

ART-CULTURE

RPSC RAS Rajasthan Art & Culture : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative ...
Read More

HISTORY

History Rajasthan Study Notes: RPSC RAS Rajasthan History: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan ...
Read More

Indian Economy

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Indian Polity

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

RAS Mains

Art Culture & Heritage of Rajasthan Economy of Rajasthan Complete Study Notes with Practice MCQ Geography of Rajasthan Complete Study ...
Read More

RAS Prelims

Myupsc.com is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

IAS Mains

The Civil Services Examination is a nationwide competitive examination in India conducted by the Union Public Service Commission for recruitment ...
Read More

IAS Prelims

Myupsc.com is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

Blog

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

RPSC

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Rajasthan GK Complete Study Material in English Art Culture & Heritage of Rajasthan Economy of Rajasthan ...
Read More

UPSC Prelims 2020 Batch 3: Complete Revision

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  IAS Prelims Exam 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

GS2: Polity & Governance

COVID19:PM calls for social distancing, people’s curfew (TH) Apart from the people’s curfew on March 22, there were nine calls to action in the Prime Minister’s address including the formation of a COVID-19 task force under Finance Minister Nirmala Sitharaman.

The prescription(IE) The restrictions concern Indian nationals wanting to return to India or go abroad, foreigners who are in India or who want to come to India, OCI Card holders, as well as of diplomats.

Giving Human Rights Commissions more teeth (TH) The Madras High Court is to decide on whether the recommendations made by such panels are binding upon the state

Drastic, but necessary (TH) Speakers must realise that deliberate inaction on defection matters is no more an option

Idea behind a nomination: Learned debate, knowledge, expertise (IE) Presidential nominees in the present Rajya Sabha are Swapan Dasgupta, Subramanian Swamy, Narendra Jadhav, Suresh Gopi, Mary Kom, Chhatrapati Sambhajiraje, Roopa Ganguly (all nominated in 2016), Rakesh Sinha, Sonal Mansingh, and Raghunath Mohapatra (all 2018).

Vivad se Vishwas: Rules & forms notified; e-facility to avail scheme (IE) After March 31, an additional 10 per cent of disputed tax will have to be paid over and above the tax liability. However, disputes related to wealth tax, commodity transaction tax, securities transaction tax and equalisation levy are not covered. IAS Prelims Exam 2020

MP floor test likely today, fate of Nath govt uncertain The trust vote was ordered by SC to put an end to political uncertainty in the state

Eklavya Model Residential Schools Attract Large Number of Tribal Children (PIB) The Ministry has requested the States to minimise transport numbers among the people, and also if it is not unavoidable, refund of fare may be considered against advance bookings. IAS Prelims Exam 2020
 

GS2: International Relations

China hits a milestone: no new local COVID19 infection (TH) According to the National Health Commission, there are no new cases reported in Wuhan — the city where the first case of the virus was reported.

GS3: Economy

New definition of MSMEs soon: Gadkari (TH) Minister flags pending payments to MSMEs by govts, PSUs

RBI to infuse ₹10,000 crore via OMO (TH) The Reserve Bank of India (RBI) has decided to infuse ₹10,000 crore liquidity in the banking system by buying government securities through open market

Rupee breaches 75 to a dollar, hits record low (TH) RBI steps in as Covid-19 uncertainty pushes rupee to historic lows

Inflation has an upside: you earn a higher interest (Mint) The Eklavya Model Residential Schools (EMRSs) have become an island of excellence in the remote tribal hinterlands attracting large number of tribal children.

IAS Prelims Exam 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. UPSC Insights IAS 2020

UPSC Prelims 2020 Batch 3: Complete Revision

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. UPSC Insights IAS 2020

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. IAS Prelims Exam 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

GS2 Polity

In Upper House nomination, a fall for aloofness (TH) The nomination of a former Chief Justice of India to the Rajya Sabha is a blow against the judiciary’s independence.

Competitive impropriety  Retired judges should not accept a Parliament seat lest it be seen as a political reward.

Breach of Trust In the last fortnight, there were two ‘off the record’ meetings convened — one by Congress president Rahul Gandhi with a group of women journalists

GS2 Governance

An SC verdict violative of minority rights (TH) The recent decision by a two-judge bench takes away autonomy of madrasas in W. Bengal

SC invokes special powers, removes Manipur Minister MARKING A first, the Supreme Court Wednesday removed Manipur Minister Thounaojam Shyamkumar Singh, against whom disqualification petitions were pending before the Speaker since 2017, from the state cabinet and restrained him “from entering the Legislative Assembly till further orders”. IAS Prelims Exam 2020

GS2 International Relations

Riyadh plans to convene virtual G20 meet to tackle Covid-19 challenge (Mint) Riyadh was “communicating with G20 countries to convene an extraordinary virtual G20 Leaders’ Summit next week to advance a coordinated response to the Covid-19 pandemic and its human and economic implications,” Saudi Arabia said.
 

GS3 Economy

RBI to infuse ₹10,000 crore via OMO (TH) The Reserve Bank of India (RBI) has decided to infuse ₹10,000 crore liquidity in the banking system by buying government securities through open market operations.

CDR collection: Govt comes under fire for ‘surveillance’ bid, saying fixing call drops The Indian Express reported Wednesday that cellphone operators had red-flagged ‘surveillance’ after local units of the Department of Telecommunications (DoT) sought call data records of all mobile subscribers across several pockets of the country for specific days over the past few months.

Explained: Why is DoT asking for call data records by the bulk? Some units of the the Telecom department are seeking huge call data records of people in some circles on a routine basis which is alleged to be in deviation.

Opinion- What the top court’s order means for virtual currencies (Mint) We should expect specific virtual currency regulations that may be tougher than those in other countries

APEDA signs MoU with SFAC (PIB) Agri Export Policy announced by Government of India with “Farmers’ Centric Approach” suggests for developing product specific clusters in the country to help improving productivity and quality of the varieties of crops with special involvement of Farm Producer Organizations(FPOs).

In a big boost to ‘Make in India’, DAC paves way for procurement of 83 indigenous Tejas fighter aircraft for IAF The Light Combat Aircraft Tejas indigenously-designed by Aircraft Development Agency (ADA) under the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and manufactured by Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is going to be the backbone of Indian Air Force in future.

GS3 Science and Technology

Explained: What is herd immunity? UK has retracted under criticism after suggesting it would allow COVID-19 to pass through the population, so that ‘herd community’ could be achieved. What is this concept, why was the strategy questionable?

Earth’s mantle, not core, might have generated planet’s magnetic field (IE) New research suggests that in the early days, it might have been the Mantle that generated Earth’s magnetic field and not the core. IAS Prelims Exam 2020

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
IAS Prelims Exam 2020

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  UPSC Prelims Exam 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Indian Culture Portal

  • Indian Culture Portal was launched in December, 2019.
  • It aims to showcase information about the rich cultural heritage of India across the globe.
  • The Indian Culture Portal is available in two languages i.e. Hindi and English.
  • The portal will create awareness about both the tangible and intangible cultural heritage of India, through the content available on the portal.
  • The portal comprises mainly of rare books, e-books, manuscripts, artefacts from museums, virtual galleries, archives, photo archives, gazetteers, Indian National Bibliography, videos etc.
  • The portal also has detailed accounts of Indian UNESCO World Heritage site, Musical Instruments of India, write-ups and beautiful pictures on cuisines, festivals, paintings, folk art and classical art from different States of India etc.

UNESCO World Heritage Sites

  • A World Heritage Site is a landmark or area, selected by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) for having cultural, historical, scientific or other form of significance, which is legally protected by international treaties.
  • The sites are judged to be important for the collective and preservative interests of humanity.
  • To be selected, a World Heritage Site must be an already-classified landmark, unique in some respect as a geographically and historically identifiable place having special cultural or physical significance.
  • It can be an ancient ruin or historical structure, building, city, complex, desert, forest, island, lake, monument, mountain, or wilderness area.
  • It may signify a remarkable accomplishment of humanity, and serve as evidence of our intellectual history on the planet.
  • The sites are intended for practical conservation for posterity, which otherwise would be subject to risk from human or animal trespassing, unmonitored/uncontrolled/unrestricted access, or threat from local administrative negligence.
  • Sites are demarcated by UNESCO as protected zones.
  • The list is maintained by the international World Heritage Program administered by the UNESCO World Heritage Committee, composed of 21 “states parties” that are elected by their General Assembly.
  • The programme catalogues, names, and conserves sites of outstanding cultural or natural importance to the common culture and heritage of humanity.
  • Under certain conditions, listed sites can obtain funds from the World Heritage Fund.
  • The programme began with the Convention Concerning the Protection of the World’s Cultural and Natural Heritage, which was adopted by the General Conference of UNESCO in 1972.
  • Since then, 193 state parties have ratified the convention, making it one of the most widely recognized international agreements and the world’s most popular cultural programme. UPSC Prelims Exam 2020

Central Sanskrit Universities Bill, 2020

  • The Central Sanskrit Universities Bill, 2020 has been passed by the Parliament after it was passed by Rajya Sabha recently.
  • This bill will convert the following universities into central Sanskrit universities
  1. Rashtriya Sanskrit Sansthan, New Delhi,
  2. Shri Lal Bahadur Shastri Rashtriya Sanskrit Vidyapeeth, New Delhi,
  3. Rashtriya Sanskrit Vidyapeeth, Tirupati.
  • These 3 universities will have more opportunities to spread the knowledge of Sanskrit language not only in India but also across the world in a better way.

Sanskrit Language

  • Sanskrit is an Indo-Aryan language of the ancient Indian subcontinent with a 3,500-year history.
  • It is the primary liturgical language of Hinduism and the predominant language of most works of Hindu philosophy as well as some of the principal texts of Buddhism and Jainism.
  • Sanskrit, in its variants and numerous dialects, was the lingua franca of ancient and medieval India.
  • In the early 1st millennium CE, along with Buddhism and Hinduism, Sanskrit migrated to Southeast Asia, parts of East Asia and Central Asia, emerging as a language of high culture and of local ruling elites in these regions.
  • Sanskrit traces its linguistic ancestry to the Proto-Indo-Aryan language, Proto-Indo-Iranian and the Proto-Indo-European languages.
  • Sanskrit is traceable to the 2nd millennium BCE in a form known as Vedic Sanskrit, with the Rigveda as the earliest-known composition.
  • A more refined and standardized grammatical form called Classical Sanskrit emerged in the mid-1st millennium BCE with the Aṣṭadhyayi treatise of Paṇini.
  •  It is the root language of many Prakrit languages, Examples include numerous, modern, North Indian, sub continental
  •  Daughter languages such as Hindi, Marathi, Bengali, Punjabi, Gujarati, Sindhi, Kashmiri, Kumaoni, Garhwali, Urdu, Dogri, Maithili, Konkani, Assamese, Odia, and Nepali.
  • The body of Sanskrit literature encompasses a rich tradition of philosophical and religious texts, as well as poetry, music, drama, scientific, technical and other texts.
  • The earliest known inscriptions in Sanskrit are from the 1st century BCE, such as the few discovered in Ayodhya and Ghosundi-Hathi bada (Chittorgarh).
  • Sanskrit is one of the 22 languages listed in the Eighth Schedule of the Constitution of India; it has only 24,821 speakers (according to 2011 Census).
  • It continues to be widely used as a ceremonial and ritual language in Hinduism and some Buddhist practices such as hymns and chants.

Communication Network in Plants

  • US researches has discovered a communication network in plants that helps them respond to a hormone involved in pest resistance.
  • This may help develop crops that can withstand insect attacks. 
  • In the study, the scientists used the plant Arabidopsis thaliana, a widely studied small flowering plant in the mustard family, whose genome has been well characterized.
  • It is observed that the hormone called jasmonic acid is particularly important for a plant’s defense response against fungi and insects.
  • The research has opened avenues to understand how environmental information and developmental information is processed, and how it ensures proper growth and development.
  • According to the scientists, the genes MYC2 and MYC3 rose to the top in their degree of importance across the system. 
  • The two genes are involved in producing proteins that regulate the activity of thousands of other genes.
  • These gene networks and sub networks could help in understand the architecture of the whole plant hormone system.
  • It also helped them to understand which genes are turned on and off during a plant’s defense response.
  • Ultimately, the process helps in identifying breeding crops that are able to better withstand attacks from pests. UPSC Prelims Exam 2020

AISHE

  • All India Survey of Higher Education was started in India in 2010-11.
  •  A task force was formed constitution representatives from HRD ministry, University Grants Commission, All India Council of Technical Education, Medical Council of India, National University of Education Planning and Administration, Distance Education Council of India and representatives of many universities.
  • Task force recommended survey making an annual exercise which was accepted and now it is a regular survey being conducted by department of Higher Education in ministry of HRD India.
  • Each institution is allotted a code known as AISHE code, There are about 50000 Institutes of Higher Education in India, out of this about 800 are universities, 12,000 are professional institutes and remaining academic colleges and institutes.
  • In survey, Data is collected about details of Institute, Students enrolled, no. and details of teachers, infrastructure available, scholarship, loans and accreditation etc.
  • As per All India Survey on Higher Education (AISHE) 2018-19, there are 39931 colleges in India, out of which 60.53% are located in rural areas.
  • Further, majority of the colleges provide higher education to both males and females and 11.04% colleges are exclusively for females.
  • Additionally, as per AISHE 2018-19, females constitute 48.6% of the total enrolment in higher education and the Gross Enrolment Ratio (GER) for females in higher education at 26.4% is higher than the national GER of boys at 26.3%.
  • Also, the Gender Parity Index (GPI) has increased during the last 5 years, from 0.92 in 2014-15 to 1 in 2018-19.

Gross Enrollment Ratio

  • Gross Enrolment Ratio (GER) or Gross Enrolment Index (GEI) is a statistical measure used in the education sector, and formerly by the UN in its Education Index.
  • It is used to determine the number of students enrolled in school at several different grade levels (like elementary, middle school and high school), and use it to show the ratio of the number of students who live in that country to those who qualify for the particular grade level.
  • The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), describes “Gross Enrolment Ratio” as the total enrolment within a country “in a specific level of education, regardless of age, expressed as a percentage of the population in the official age group corresponding to this level of education”.

Gender Parity Index

  • The Gender Parity Index (GPI) is a socioeconomic index usually designed to measure the relative access to education of males and females, released by UNESCO.
  • It is calculated as the quotient of the number of females by the number of males enrolled in a given stage of education (primary, secondary, etc.).
  • A GPI equal to one signifies equality between males and females.
  • A GPI less than one is an indication that gender parity favors males while a GPI greater than one indicates gender parity that favors females.
  • The closer a GPI is to one, the closer a country is to achieving equality of access between males and females.
  • It is used by international organizations, particularly in measuring the progress of developing countries.
  • The World Economic Forum’s Global Gender Gap Report 2016 allows users to look at and compare country GPI data. UPSC Prelims Exam 2020

Mission Solar Charkha

  • The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) has launched the Mission Solar Charkha in 2018-19 for implementation of 50 Solar Charkha Clusters across the country.
  • The aims and objectives of Mission Solar Charkha are
  1. To ensure inclusive growth by generation of employment, especially for women and youth and sustainable development through solar charkha cluster in rural areas.
  2. To boost rural economy and help in arresting migration from rural to urban areas.
  3. To leverage low-cost, innovative technologies and processes for substance.
  • As of now 10 projects have been approved under Mission Solar Charkha.
  • One Solar Charkha cluster has been identified in Andhra Pradesh.
  • The scheme envisages generating direct employment to nearly one lakh persons. UPSC Prelims Exam 2020

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

UPSC Prelims Exam 2020

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  UPSC Daily News Prescription

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

GS2: Polity & Governance

Floor test: SC asks M.P. govt. to respond today, For a floor test first Former M.P. Chief Minister and nine other BJP MLAs had sought a vote of confidence.

51 private labs will soon be allowed to conduct tests The “test, test, test” prescription of the World Health Organisation (WHO) is not for India, Director-General of the Indian Council of Medical Research (ICMR)

Make tests free, ICMR tells private labs  The Council says it is pressing into action two rapid-testing units at Odisha and Noida which can test 1,400 samples a day.

Coming to terms with biometrics in policing Modern technology has dangers, but there should be hope that care and sophistication would transform investigation

A case for more policewomen Increasing the number of women recruits alone will not be enough; institutional changes are as important

MR R Gogoi, MP(IE) Supreme Court is larger than one judge but by saying yes to government, former Chief Justice has hurt it

The Hidayatullah example(IE) Time has come to ask: Should judges stop accepting post-retirement jobs offered by government, at least for a few years after retiring?

Gogoi defends RS nomination(TH) Former Supreme Court Chief Justice Ranjan Gogoi on Tuesday justified his nomination to the Rajya Sabha but declined to elaborate the reasons

No meetings of SC, ST panels held in 25 States in 3 years The panels are meant to monitor the implementation of SC, ST (Prevention of Atrocities) Act

SC upholds right of women naval officers Denying permanent commission to women officers who have served the nation would result in a serious miscarriage of justice, it said.

Abortions till 24 weeks for special categories The “special categories of women” include rape survivors, victims of incest, the differently abled and minors, Health Minister Harsh Vardhan said moving the Bill.

Plea in HC against U.P. law on recovery of damage to property A Public Interest Litigation (PIL) petition has been filed in the Allahabad High Court seeking the suspension of or stay against the ordinance brought

GS2: International Relations

A revival of multilateralism, steered by India A leadership role by India in mobilising world collaboration would be in keeping with its traditional activism globally
 

GS3: Defence & Security

Navy to get four more P­8I aircraft from May Plans on to install encrypted communication systems on the earlier 8 P-8Is

GS3: Science & Technology

How the COVID-19 test works How does the PCR test look for the virus in swab samples? How long does it take? How many samples is India testing daily, and can it test more? If it can, why has it not scaled up yet?

Explained: Five steps to detecting the virus The process was explained to The Indian Express by Dr V Ravi, Senior Professor & Head, Department of Neurovirology, NIMHANS.

2 more monkey deaths in Kerala A disease is spreading among the Bonnet macaque population in Vadakkanchery, near Thrissur, claiming 11 animals so far. UPSC Daily News Prescription

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Modern Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

List of national parks in India

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 17 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free ...
Read More

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

India-Norway Task Force On Blue Economy

Recently, the India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development was inaugurated jointly by both the countries. This task force was ...
Read More

Insights Current Affairs Revision through Daily MCQs

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 14 Hindi with Solution

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Insight IAS Prelims 2020 Test 20 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS Prelims 2020 CSAT Test 02 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Drishti IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

GS SCORE UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

INSIGHT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vajiram & Ravi Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Shankar IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily Current Affairs 6 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Environment & Ecology: UPSC Prelims Exam 2020 Free PDf

Environment Ecology UPSC Prelims : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Important Topics For UPSC Prelims and Mains Exam 2020

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test Important Topics for UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Covered: we will ...
Read More

ISRO postpones launch of GISAT-1

ISRO announced that a New type of earth observation satellite, GISAT-1,has been postponed due to 'technical reasons'. ISRO GISAT satellite ...
Read More

Prelims 2020 Important Topics: 1-29 February

Topics UPSC Prelims 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 27 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 27 February 2020

GS2: Polity and Governance When a court pronounces a verdict, without giving reasons (TH) In a highly unusual move, a ...
Read More

Daily Current Affairs 26 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Basic Geography Concepts

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

RAS/RTS Mains Exam Paper-I:Part B: Indian History & Culture

RAS/RTS Mains Exam Paper-I: General Knowledge and General Studies Unit-I: Part B: Indian History & Culture. RPSC RAS Mains Exam ...
Read More

General Studies of Rajasthan-All in One

It gives me immense pleasure in presenting the first edition of the General studies of Rajasthan, useful for the students ...
Read More

UPSC Notification for Civil Services Examination 2020 Released: 796 Vacancies; Apply Now!

Union Public Service Commission (UPSC) has released the notification for Civil Services Examination 2020. Apply now if your ambition is ...
Read More

Daily News Prescription – 11 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Important Topics 1-10 February

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

Daily News Prescription – 7 February 2020

Daily News February 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

Daily News Prescription – 6 February 2020

Daily News February 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More
UPSC Daily News Prescription : UPSC Insights IAS 2020

Daily News Prescription – 17 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to UPSC IAS/State PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and All the States/UT, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. today daily current affairs

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

GS1: Art & Culture

India has 38 World Heritage Sites at present (PIB) At present, India has 38 World Heritage Sites. The world heritage sites are well conserved and in good shape.

GS2: Polity & Governance

Getting the hang of death penalty (TH) India is one of only 58 countries that have the death penalty on their statute book and have used it in the recent past. In 1967, the Law Commission had argued to retain capital punishment, but in 2015 it stated that ‘retribution cannot be reduced to vengeance’

Lok Sabha passes Appropriation Bill(TH) The house passed the bill after the Speaker applied ‘guillotine’ on demands of grants for various ministries.

Ranjan Gogoi nominated to Rajya Sabha (TH) Ranjan Gogoi had retired in November last year after presiding over the Supreme Court for around 13 months.

RS nod to bill to convert 3 sanskrit institutes into central varsities While the Opposition accused the government of encouraging Sanskrit at the cost of other Indian languages, the government said it aims to revive the heritage of Sanskrit through these universities.

A questionable delay(IE) MP floor test being deferred is a violation of SC principle and a reminder: Office of speaker continues to be controversial

Speaker vs Governor: In the past, Sc ruled in the favor of floor test The spotlight is back on the legal debate on the powers of the Governor and the Speaker under the Constitution.

GS2: Social issues

Closing the gender gap in science (TH) With few women in the field, the quality of science and advancement of society are both affected

GS2: International Relations

Back to SAARC PM Modi did well to engage with leaders of South Asia on combating COVID-19
 

GS3: Economy

In U­turn, govt. moots 20­year window to clear telco dues(TH) Nearly five months after winning its legal battle in the Supreme Court against telecom majors including Vodafone and Bharti Airtel for payment of Adjusted Gross Revenue.

Let telcos pay in installment over 20 years (IE) In its plea before the SC, the DoT has also suggested that the interest on the past unpaid amount, penalty and the interest on penalty with respect to past dues, may be frozen as of October 24, 2019.

RBI’s focus on liquidity is correct (TH) The messaging from the press conference of RBI Governor Shaktikanta Das is loud and clear: the central bank has an armoury of weapons
 

GS3: Environment

Arunachal puts off survey of road through tiger reserve (TH) We are committed to preserving Pakke Tiger Reserve for coming generations, says CM. today daily current affairs

today daily current affairs
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

Drishti IAS Prelims 2020 Test 15 Hindi with Solution

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies Quiz (You will find Quiz at the end of each days’ current events) on this page. Please click below links to visit current events of respective days. These current events are prepared from The HinduPIB, Business Standard, Wikipedia and other standard sources. These current events are free of cost and we request you NOT to buy these from photocopy shops which are illegally sold without our permission. Drishti IAS Prelims 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. Drishti IAS Prelims 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you.

Drishti IAS Prelims 2020 Test 15 Question – Click here

Drishti IAS Prelims 2020 Test 15 Solution- Click here

Drishti IAS Prelims 2020: UPSC Insights IAS 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Modern Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 17 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free ...
Read More

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

India-Norway Task Force On Blue Economy

Recently, the India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development was inaugurated jointly by both the countries. This task force was ...
Read More

Insights Current Affairs Revision through Daily MCQs

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 14 Hindi with Solution

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Insight IAS Prelims 2020 Test 20 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS Prelims 2020 CSAT Test 02 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Drishti IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

GS SCORE UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

INSIGHT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

NEXT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vision IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vajiram & Ravi Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Shankar IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily Current Affairs 6 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Environment & Ecology: UPSC Prelims Exam 2020 Free PDf

Environment Ecology UPSC Prelims : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Important Topics For UPSC Prelims and Mains Exam 2020

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test Important Topics for UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Covered: we will ...
Read More

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Basic Geography Concepts

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Polity: UPSC Prelims 2020 Highly Expected Questions

15- Polity & Governance Solved Test Paper: Highly Expected Questions for UPSC Civil Services Preliminary Exam General Studies Paper-1. 15-Practice ...
Read More

RAS/RTS Mains Exam Paper-I:Part B: Indian History & Culture

RAS/RTS Mains Exam Paper-I: General Knowledge and General Studies Unit-I: Part B: Indian History & Culture. RPSC RAS Mains Exam ...
Read More

PT 365 Govt Schemes for UPSC and all other exam 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other ...
Read More

UPSC Prelims 2020 Topics: 13 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Notification for Civil Services Examination 2020 Released: 796 Vacancies; Apply Now!

Union Public Service Commission (UPSC) has released the notification for Civil Services Examination 2020. Apply now if your ambition is ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Important Topics GS Paper

Important Topics for UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Covered: we will provide all the trending topics of current affairs ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Important Topics 1-10 February

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies Quiz (You will find Quiz at the end of each days’ current events) on this page. Please click below links to visit current events of respective days. These current events are prepared from The HinduPIB, Business Standard, Wikipedia and other standard sources. These current events are free of cost and we request you NOT to buy these from photocopy shops which are illegally sold without our permission. UPSC Prelims Budget 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. GS Score Environment Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. GS Score Environment Quiz

Union Budget 2020-2021

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Modern Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 17 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 15 Hindi with Solution

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Daily News Prescription – 16 March 2020

GS1: Art & Culture COVID­19: Odisha cancels annual Chaitra Jatra festival (TH) Tara Tarini Development Board has decided not to ...
Read More

India-Norway Task Force On Blue Economy

Recently, the India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development was inaugurated jointly by both the countries. This task force was ...
Read More

Insights Current Affairs Revision through Daily MCQs

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 14 Hindi with Solution

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Insight IAS Prelims 2020 Test 20 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS Prelims 2020 CSAT Test 02 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Drishti IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

GS SCORE UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

INSIGHT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

NEXT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vision IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vajiram & Ravi Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Rau’s IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Shankar IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 7 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 6 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Environment & Ecology: UPSC Prelims Exam 2020 Free PDf

Environment Ecology UPSC Prelims : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Important Topics For UPSC Prelims and Mains Exam 2020

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test Important Topics for UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Covered: we will ...
Read More

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of ...
Read More

Daily News Prescription – 4 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelim: Daily Current Affairs 02-03-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Prelims 2020 Important Topics: 1-29 February

Topics UPSC Prelims 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Rajasthan Current Affairs February 2020

Rajasthan State Current GK / Current Affairs are relevant for almost all of Rajasthan State Public Services Examinations including RPSC ...
Read More

UPSC Daily Current Affairs 25-02-2020

Daily Current Affairs for UPSC State PSC and other competitive exams 2020. The Hindu, PIB, Indian Express daily news analysis ...
Read More

Daily News Prescription – 25 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

Non-Lapsable Central Pool of Resources

NLCPR, created in 1997–98, is the accrual of the unspent balance of the mandatory 10% budgetary allocation of the Ministries/Departments.Its ...
Read More

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims Budget 2020

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies Quiz (You will find Quiz at the end of each days’ current events) on this page. Please click below links to visit current events of respective days. These current events are prepared from The HinduPIB, Business Standard, Wikipedia and other standard sources. These current events are free of cost and we request you NOT to buy these from photocopy shops which are illegally sold without our permission. GS Score Environment Quiz

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. GS Score Environment Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. GS Score Environment Quiz

GS Score Environment Quiz: Quiz  - Environment(Target PT in 100 Days): IAS Prelims 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. GS Score Environment Quiz

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 15 Hindi with Solution

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 14 Hindi with Solution

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Insight IAS Prelims 2020 Test 20 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS Prelims 2020 CSAT Test 02 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Drishti IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

GS SCORE UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

INSIGHT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

NEXT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vision IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vajiram & Ravi Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Rau’s IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Shankar IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 7 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 6 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Environment & Ecology: UPSC Prelims Exam 2020 Free PDf

Environment Ecology UPSC Prelims : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Daily News Prescription – 4 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelim: Daily Current Affairs 02-03-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Prelims 2020 Important Topics: 1-29 February

Topics UPSC Prelims 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 27 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 26 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 25 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Basic Geography Concepts

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Polity: UPSC Prelims 2020 Highly Expected Questions

15- Polity & Governance Solved Test Paper: Highly Expected Questions for UPSC Civil Services Preliminary Exam General Studies Paper-1. 15-Practice ...
Read More

UPSC Prelims Current Affairs: 15 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 16 March 2020

GS1: Art & Culture

COVID­19: Odisha cancels annual Chaitra Jatra festival (TH) Tara Tarini Development Board has decided not to allow any gathering or mass feast at the foothill

GS2: Polity & Governance

Labour Ministry yet to spend ₹2,053.59 cr. of 2019­-20 Budget (TH) ‘Utilisation percentage has been 70% and above in most schemes, while NCS recorded a low of 60.88%’

Reforming power to serve people(TH) Political parties in India pursue power without adequate transparency and accountability

SC approves Kerala slotting projects in orange category (TH) Declines to interfere in appeal filed by CREDAI against NGT

GS2: International Relations

Explained: Reading the criticism from Iran (IE) Iran has criticised India on the Delhi riots. It had also reacted to the 1992 Babri Masjid demolition and the 2002 riots, but its strong words now have caught notice. A look at the bilateral history and global context

A dam of contention in Africa (TH) International mediation over GERD is no substitute for regional cooperation

Modi calls for SAARC emergency fund  Proposal from the South Asian leaders came days after the World Health Organisation (WHO) floated the COVID-19 Solidarity Response Fund with the help of corporate bodies, foundations and the UN Foundation. 

GS3: Disaster

Explained: What is a notified disaster and how is the SDRF used (IE) The SDRF is constituted under the Disaster Management Act, 2005 and is the primary fund available with state governments for responses to notified disasters.

GS3: Science & Tech

Herd immunity: Why Britain wants 60% of its population to contract COVID-19 (IE) Herd immunity is when a large number of people are vaccinated against a disease, lowering the chances of others being infected by it.

How does soap use help in tackling COVID-19? Viruses such as coronavirus, influenza-causing viruses, Ebola, Zika have their genetic material encased in a layer of fat called the lipid envelop.

TIFR study reveals role of glucose in regulating liver functions, ageing Study shows both over-activation and under-activation of longevity factor SIRT1 can lead to diseases.

GS3: Climate Change

Heat stress may impact over 1.2 billion people annually by 2100: study Heat stress is caused by the body’s inability to cool down properly through sweating. Body temperature can rise rapidly, and high temperatures may damage the brain and other vital organs. Heat stress ranges from milder conditions like heat rash and heat cramps to heat exhaustion, the most common type. Heat stroke, the most serious heat-related illness, can kill or cause permanent disability without emergency treatment, according to the U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

GS4: Ethics and integrity

Book on Vivekananda launched (TH) Sri Ramakrishna Math President Swami Gautamananda on Sunday launched a book titled ‘The Monk who took India to the World’ on Swami Vivekanand

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Modern Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

List of national parks in India

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 17 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free ...
Read More

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

India-Norway Task Force On Blue Economy

Recently, the India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development was inaugurated jointly by both the countries. This task force was ...
Read More

Insights Current Affairs Revision through Daily MCQs

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 14 Hindi with Solution

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Insight IAS Prelims 2020 Test 20 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS Prelims 2020 CSAT Test 02 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Drishti IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

GS SCORE UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

INSIGHT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vajiram & Ravi Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Shankar IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily Current Affairs 6 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Environment & Ecology: UPSC Prelims Exam 2020 Free PDf

Environment Ecology UPSC Prelims : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Important Topics For UPSC Prelims and Mains Exam 2020

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test Important Topics for UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Covered: we will ...
Read More

ISRO postpones launch of GISAT-1

ISRO announced that a New type of earth observation satellite, GISAT-1,has been postponed due to 'technical reasons'. ISRO GISAT satellite ...
Read More

Prelims 2020 Important Topics: 1-29 February

Topics UPSC Prelims 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 27 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 27 February 2020

GS2: Polity and Governance When a court pronounces a verdict, without giving reasons (TH) In a highly unusual move, a ...
Read More

Daily Current Affairs 26 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Basic Geography Concepts

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

RAS/RTS Mains Exam Paper-I:Part B: Indian History & Culture

RAS/RTS Mains Exam Paper-I: General Knowledge and General Studies Unit-I: Part B: Indian History & Culture. RPSC RAS Mains Exam ...
Read More

General Studies of Rajasthan-All in One

It gives me immense pleasure in presenting the first edition of the General studies of Rajasthan, useful for the students ...
Read More

UPSC Notification for Civil Services Examination 2020 Released: 796 Vacancies; Apply Now!

Union Public Service Commission (UPSC) has released the notification for Civil Services Examination 2020. Apply now if your ambition is ...
Read More

Daily News Prescription – 11 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Important Topics 1-10 February

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

Daily News Prescription – 7 February 2020

Daily News February 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

Daily News Prescription – 6 February 2020

Daily News February 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

India-Norway Task Force On Blue Economy

Recently, the India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development was inaugurated jointly by both the countries. This task force was launched during the Norwegian Prime Minister’s visit to India earlier in 2019.

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

  • The two countries also commenced a new collaboration on Integrated Ocean Management & Research.

Key Points

  • The bilateral collaboration intends to manage the resources in the oceans in a sustainable manner.
  • The India-Norway cooperation in the field of oceans is based on a shared interest in the blue economy and the sustainable use of marine resources.
  • Both countries also desire to advance scientific knowledge about oceans.

India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development

  • The purpose of the task force is to develop and follow up joint initiatives between the two countries.
  • It also intends to mobilize relevant stakeholders from both Norway and India at the highest level, and ensure continued commitment and progress across ministries and agencies.

NOTE:

  • Norway is an expert on the subject of the Ocean Economy as 70% of Norway’s export is from Norway’s maritime industry.
  • Starting the bilateral ocean dialogue has added a new dimension in India-Norway relations and will help India to understand the know-how of the maritime industry.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

India-Norway Relations

  • India and Norway have been enjoying a cordial and friendly relationship since the establishment of relations in 1947.
  • The two countries respect each other for their commonly shared values such as democracy, human rights and rule of law. In recent years, both countries have been increasing their engagements in the field of trade and technology.
  • Norway has supported India’s membership to export control regimes the Missile Technology Control Regime (MTCR), the Wassenaar Arrangement (WA) and the Australia Group (AG).
  • India has signed a Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) with Norway in 1986 which was revised in February 2011.
  • Total bilateral trade between India and Norway stands around $1.1 billion in 2015-16.
  • Three Arctic Missions from India have so far visited Norway, in 2007, 2008 and 2009. India’s Polar Research Station “Himadri” is located at Ny Alesund, Spitsbergen Island, Norway.

Blue Economy

  • The concept was introduced by Gunter Pauli in his 2010 book- “The Blue Economy: 10 years, 100 innovations, 100 million jobs”.
  • It is the sustainable use of ocean resources for economic growth, improved livelihoods and jobs, and ocean ecosystem health.
  • It comprises renewable energy, fisheries, maritime transport, tourism, climate change, waste management.
  • It is also reflected in Sustainable Development Goal (SDG 14), which calls to conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable development.
  • Blue Economy can help to generate livelihoods, to achieve energy security, to build ecological resilience and to improve living standards of coastal communities.
     
    • India has a long coastline of 7,517 km covering nine states and two union territories – with an Exclusive Economic Zone (EEZ) of 2.02 mn. sq.km.

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Modern Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

List of national parks in India

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Ancient Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 17 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free ...
Read More

UPSC Prelims: Budget 2020 Highlights & Analysis

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

GS Score-Quiz – Environment IAS Prelims 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

India-Norway Task Force On Blue Economy

Recently, the India-Norway Task Force on Blue Economy for Sustainable Development was inaugurated jointly by both the countries. This task force was ...
Read More

Insights Current Affairs Revision through Daily MCQs

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies ...
Read More

Drishti IAS Prelims 2020 Test 14 Hindi with Solution

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Insight IAS Prelims 2020 Test 20 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS Prelims 2020 CSAT Test 02 With Solution PDF

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Drishti IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Forum IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

GS SCORE UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

INSIGHT IAS UPSC Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Vajiram & Ravi Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Shankar IAS Prelims 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily Current Affairs 6 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Environment & Ecology: UPSC Prelims Exam 2020 Free PDf

Environment Ecology UPSC Prelims : MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains ...
Read More

Important Topics For UPSC Prelims and Mains Exam 2020

UPSC Prelims 2020 Complete Study Material with Practice Test Important Topics for UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Covered: we will ...
Read More

ISRO postpones launch of GISAT-1

ISRO announced that a New type of earth observation satellite, GISAT-1,has been postponed due to 'technical reasons'. ISRO GISAT satellite ...
Read More

Prelims 2020 Important Topics: 1-29 February

Topics UPSC Prelims 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 28 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Prelims 2020: Current Affairs 27 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 27 February 2020

GS2: Polity and Governance When a court pronounces a verdict, without giving reasons (TH) In a highly unusual move, a ...
Read More

Daily Current Affairs 26 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Basic Geography Concepts

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

RAS/RTS Mains Exam Paper-I:Part B: Indian History & Culture

RAS/RTS Mains Exam Paper-I: General Knowledge and General Studies Unit-I: Part B: Indian History & Culture. RPSC RAS Mains Exam ...
Read More

General Studies of Rajasthan-All in One

It gives me immense pleasure in presenting the first edition of the General studies of Rajasthan, useful for the students ...
Read More

UPSC Notification for Civil Services Examination 2020 Released: 796 Vacancies; Apply Now!

Union Public Service Commission (UPSC) has released the notification for Civil Services Examination 2020. Apply now if your ambition is ...
Read More

Daily News Prescription – 11 February 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Prelims 2020: Important Topics 1-10 February

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

Daily News Prescription – 7 February 2020

Daily News February 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

Daily News Prescription – 6 February 2020

Daily News February 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination ...
Read More

Insights Current Affairs Revision through Daily MCQs

Current affairs that is needed for UPSC IAS exam preparation is updated every day (except Sundays) along with General Studies Quiz (You will find Quiz at the end of each days’ current events) on this page. Please click below links to visit current events of respective days. These current events are prepared from The HinduPIB, Business Standard, Wikipedia and other standard sources. These current events are free of cost and we request you NOT to buy these from photocopy shops which are illegally sold without our permission. Copyright @ Insightsias Insights IAS Prelims 2020 . Insights UPSC Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Batch 3: Complete Revision

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here.

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. Insights UPSC Prelims 2020

  1. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 10 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  2. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 9 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  3. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 7 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  4. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 6 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  5. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 5 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  6. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 4 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  7. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 3 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  8. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS ( 2 March 2020) REVISION THROUGH MCQS
  9. [COMPILATION] InsightsIAS Revision Through MCQs (RTM) – February 2020
  10. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (29 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  11. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (28 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  12. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (27 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  13. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (26 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  14. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (25 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  15. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (24 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  16. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (22 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  17. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (21 February 2020) REVISION THROUGH MCQS
  18. INSIGHTS CURRENT AFFAIRS (20 February 2020)