Clear UPSC IAS Prelims 2021 through 10000 Expected MCQs: Practice Solved Test 30

Clear UPSC IAS Prelims 2021 through 10000 MCQs: Most Probable Prelims Questions – New PDF Compilations of Important MCQs Also Available for Download. These questions will be highly useful for aspirants preparing as it covers both static and current topics. Clear UPSC IAS Prelims 2021 through 10000 Expected MCQs: Practice Solved Test 30.

UPSC Prelims 2021 MCQs mainly covered from major newspapers / PIB / Yojana and analysis of previous year question papers. 10000 Most Probable Prelims Questions and Answers now available as PDF Compilation.

Important Point: Those aspirants/students joined this programme will get the answer key / detailed solution on the same day of test in the evening (between 8 PM to 10 PM).

UPSC Prelims 2021 Test Series – Click here – Join

Pick your Pen and Paper, attempt the questions exactly like UPSC Prelims (IAS Exam is not computer based). If you want to know your ranking send us your OMR / Answer Sheet to : [email protected] or in the comment section. “Be honest with yourself”


 Click here -Download OMR


Q1) Which of the following are the functions of National Tiger Conservation Authority?

1. Preparation of reserve specific tiger conservation plan.

2. Laying down audit report regarding Tiger Conservation before Parliament.

3. According approval for declaring new Tiger Reserves.

Select the correct answer code:

A) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q2) Consider the following statements regarding Alternate Investment Fund.

1. AIFs are funds established or incorporated in India for the purpose of pooling in capital from Indian and foreign investors for investing as per a pre-decided policy.

2. AIF includes funds covered under the SEBI (Mutual Funds) Regulations, 1996.

3. Venture capital funds including Angel Funds and Infrastructure funds are considered as AIF.

Which of the above statements is/are correct?

A) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q3) National Sports Day is observed in India annually on __.

(a) 26 August

(b) 27 August

(c) 28 August

(d) 29 August

Answer: d

Q4) In India, fishing cats are mainly found in

a) Mangrove forests of the Sunderbans

b) Foothills of the Himalayas

c) Western Ghats

d) All of the above

Answer: d

Q5) The ‘Restore-L Project’ sometimes seen in news is related to

a) Climate change mitigation

b) Preservation of ancient monuments

c) In-orbit satellite servicing

d) Protection of earth from Asteroids

Answer: c

Q6) Name the Prime Minister of Japan who has resigned from the post due to poor health.

(a) Yuriko Koike

(b) Hitoshi Ashadi

(c) Yoshihiko Noda

(d) Shinzo Abe

Answer: d

Q7) Consider the following statements regarding Operation Twist.

1. ‘Operation Twist’ is when the central bank uses the proceeds from sale of short-term securities to buy long-term government debt papers, leading to easing of interest rates on the long-term papers.

2. It will make savings less desirable as it doesn’t pay much interest.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: c

Q8) Consider the following statements.

1. The Resident Coordinator (RC) system encompasses all organizations of the United Nations system dealing with operational activities for development.

2. India has recently contributed a large sum to the UN Special Purpose Trust Fund for the Resident Coordinator System.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: c

Q9) Consider the following statements regarding Indian Ocean Commission.

1. Indian Ocean Commission is an intergovernmental organization that links African Indian Ocean nations.

2. China and India are the observers in the Indian Ocean Commission.

3. The Indian Ocean Commission has funded a number of regional and national conservation and alternative livelihoods projects through Regional Programme for the Sustainable Management of the Coastal Zones of the Countries of the Indian Ocean.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q10) Borneo Island is politically divided among

1. Malaysia

2. Brunei

3. Indonesia

Select the correct answer code:

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q11) Dead Sea lies between

a) Israel and Egypt

b) Israel and Jordan

c) Syria and Jordan

d) Syria and Lebanon

Answer: b

Q12) The region that is closest to the shores of both the Mediterranean Sea and Black Sea is

a) Rostov

b) Athens

c) Istanbul

d) Beirut

Answer: c

Q13) Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ravi Shankar Prasad has recently launched a Next Generation Startup Challenge Contest named .

(a) Shaurya

(b) Hausala

(c) Himmat

(d) Chunauti

Answer: d

Q14) India’s first online waste exchange platform to handle liquid waste, hazardous, and non-hazardous solid waste and air pollutants was launched by which state?

a) Tamil Nadu

b) Maharashtra

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Answer: c

Q15) Who among the following became the first bowler in cricket to scalp 500 wickets in Twenty20 matches?

(a) Sunil Narine

(b) Dwayne John Bravo

(c) Lasith Malinga

(d) Imran Tahir

Answer: b

Q16) Basel Ban Amendment sometimes seen in news is related to

a) Banning fire crackers that release dangerous toxins

b) Global ban on single use plastic

c) Regulation of banks

d) Global waste dumping prohibition

Answer: d

Q17) Which of the following products have received Geographical indication (GI) tag.

1. Kangra Tea

2. Dindigul lock

3. Kandhamal Haldi

4. Bababudangiri Arabica Coffee

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 2, 3, 4

c) 1, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: d

Q18) Consumer Protection Act, 2019 provides which of the following rights to the consumers.

1. Right to Safety

2. Right to be Informed.

3. Right to Choose.

4. Right to Consumer Education.

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4

c) 2, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: d

Q19) Internal and Extra Budgetary Resources (IEBR) sometimes seen in news is?

a) Financing received from IFC Masala bonds

b) Resources raised by the PSUs through loans and equity.

c) Monetization of deficit through Forex Reserves

d) Basel III Capitalization of Commercial Banks

Answer: b

Q20) Consider the following statements about Trans-fats.

1. Trans-fat is a type of unsaturated fat.

2. Trans fats also occur naturally.

3. Trans fats give food a desirable taste and texture.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q21) The Great Green Wall Initiative, sometimes seen in news aims to restore the degraded land in

a) India

b) Brazil

c) Africa

d) Australia

Answer: c

Q22) Consider the following statements with reference to the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA).

1. It is a statutory body.

2. A Farmer Connect Portal has been set up by APEDA for providing a platform for Farmer Producer Organisations (FPOs) and Farmer Producer Companies (FPCs) to interact with exporters.

3. It is situated under the aegis of the Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: a

  • The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) was established by the Government of India under the Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority Act 1985.
  • The Authority replaced the Processed Food Export Promotion Council (PFEPC).
  • APEDA, under the Ministry of Commerce and Industries, promotes export of agricultural and processed food products from India.
  • A Farmer Connect Portal has also been set up by APEDA on its website for providing a platform for Farmer Producer Organisations (FPOs) and Farmer Producer Companies (FPCs) to interact with exporters.

Q23) National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) acts as the Appellate Tribunal to hear and dispose of appeals against the orders passed by

1. National Company Law Tribunal(s)

2. Insolvency and Bankruptcy Board of India

3. Competition Commission of India (CCI)

Select the correct answer code:

a) 1 only

b) 1, 2

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q24) Consider the following statements regarding Special Drawing Right (SDR).

1. The Special Drawing Right (SDR) is an interest-bearing international reserve asset created by the IMF.

2. The value of the SDR is not set by IMF, rather it is directly determined by supply and demand in the market.

3. It can be held and used by member countries, private entities or individuals.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1, 2

b) 2 only

c) 2, 3

d) 1, 3

Answer: c

Q25) Housing prices index, sometimes seen in news is released by

a) Niti Ayog

b) Ministry of Housing and Urban Affairs

c) Reserve Bank of India

d) Real Estate Regulatory Authority

Answer: c

Q26) Under Priority Sector Lending guidelines, banks have to set aside a specific portion of bank lending to which of these sectors

1. Agriculture

2. Education

3. Startups

4. Housing

5. Renewable Energy

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3, 4

b) 1, 2, 4, 5

c) 1, 2, 5

d) 1, 2, 3, 4, 5

Answer: d

Q27) Consider the following statements regarding International Platform on Sustainable Finance (IPSF).

1. The IPSF is part of IPCC’s ongoing work to support a global transition to a low-carbon, more resource efficient and sustainable economy.

2. Its objective is to exchange and disseminate information to promote best practices in environmentally sustainable finance.

3. India is the member of International Platform on Sustainable Finance.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q28) India received the highest inflow of FDI from which of the following countries in the financial year 2018-19?

a) Singapore

b) United States of America

c) Japan

d) Mauritius

Answer: a

Q29) The term “Revenue neutral rate” sometimes seen in news is used in the context of

a) Goods and Services Tax (GST)

b) Foreign Direct Investment (FDI)

c) Foreign Portfolio Investment (FPI)

d) Disinvestment of Public Sector Units (PSUs)

Answer: a

Q30) Which of these types of financial companies are not regulated by the Reserve Bank of India (RBI)?

1. Merchant Banking Companies

2. Venture Capital Fund Companies

3. Insurance companies

4. Chit Fund Companies

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 2, 3, 4

c) 1, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: d

Q31) Consider the following statements regarding Serious Fraud Investigation Office (SFIO).

1. SFIO comes under the Ministry of Corporate Affairs (MCA).

2. It received statutory powers under the Companies Act, 2013.

3. Cases are assigned to the SFIO based on the scale of financial misappropriation or extent of public interest that is at stake.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 2, 3

d) 1, 3

Answer: c

Q32) Consider the following statements regarding sugarcane pricing.

1. The fair and remunerative price (FRP) is the minimum price that sugarcane farmers are legally guaranteed to get from sugar mills.

2. Major Sugarcane producing states fix their own sugarcane price called ‘state advisory prices’ (SAPs), which are usually higher than the Centre’s FRP.

Which of the above statements is/are correct?

a)1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: c

Q33) Consider the following statements regarding Green Credit scheme.

1. The scheme allows “forests” to be traded as a commodity.

2. Under the scheme, the Forest Department to outsource one of its responsibilities of reforesting to nongovernment agencies.

3. It will encourage plantation by individuals outside the traditional forest area.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q34) Consider the following statements regarding Urban heat island (UHI).

1. An urban heat island (UHI) is an urban area that is significantly warmer than its surrounding rural areas due to human activities.

2. The effect of Urban heat island is more severe during daytime than in night time.

3. The UHI decreases air quality by increasing the production of pollutants such as ozone, and decreases water quality.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q35) Consider the following statements regarding Green-Ag Project.

1. The Green-Ag Project is funded by the World Bank and it seeks to integrate biodiversity, climate change and sustainable land management objectives and practices into Indian agriculture.

2. In India, the Department of Agriculture, Cooperation, and Farmers’ Welfare (DAC&FW) is the national executing agency.

3. In India the project is implemented in all the biodiversity rich areas.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 3 only

d) 2, 3

Answer: b

Q36) Consider the following statements regarding Green India Mission.

1. Green India Mission is one of the eight missions under the National Action Plan on Climate Change (NAPCC).

2. It is aimed at protecting, restoring and enhancing India’s diminishing forest cover by a combination of adaptation and mitigation measures.

3. It aims to increase forest-based livelihood incomes.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q37) Which of the following are the contributors to nitrogen emissions in India.

1. Burning of crop residue

2. Agricultural soils

3. Sewage and fossil-fuel burning

4. Poultry industry

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4

c) 1, 2, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: d

Q38) Which of the following are the Tiger Reserves located in Arunachal Pradesh.

1. Pakke Tiger Reserve

2. Nameri Tiger Reserve

3. Namdhapa Tiger Reserve

4. Kamlang Tiger Reserve

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4

c) 1, 2, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: b

Q39) Consider the following statements regarding Irrawaddy dolphin.

1. Irrawaddy dolphins are found in coastal areas in South and Southeast Asia.

2. It lives in brackish water near coasts, river mouths, and estuaries.

3. In India, Irawaddy dolphins are found in Chilika Lake.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q40) Consider the following statements regarding Microplastics.

1. Microplastics are synthetic or semi-synthetic, solid, water insoluble plastic particles of a size range below 5 mm.

2. Because of its size, most of the microplastics are biodegradable.

3. Microplastics are also considered as airborne pollutant.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 1, 2

c) 1, 3

d) 2, 3

Answer: c

Q41) Consider the following statements regarding United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD).

1. In 2019, for the first time India hosted the Conference of Parties of United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD).

2. UNCCD is the only convention stemming from a direct recommendation of the Rio Conference’s Agenda 21.

3. To help publicise the Convention, 2019 was declared “International Year of Deserts and Desertification”.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 3

b) 2, 3

c) 1, 2

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q42) Lead is a naturally occurring toxic metal found in the Earth’s crust. Its widespread use has resulted in extensive environmental contamination, human exposure and significant public health problems in many parts of the world. Which of the following can contribute to Lead pollution?

1. Mining

2. Paints

3. Batteries of motor vehicles

4. Jewellery

Q) Cosmetics and traditional medicines

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3, 4

b) 1, 2, 3, 5

c) 1, 2, 3

d) 1, 2, 3, 4, 5

Answer: d

Q43) Consider the following statements regarding UN-REDD Programme.

1. UN-REDD Programme assists countries to develop the capacities needed to meet the UNFCCC’s REDD+ requirements, so that they can qualify to receive results-based payments under the convention.

2. UN-REDD Programme promotes the involvement of indigenous people and other forest dependent communities in national and international REDD+ implementation.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: d

Q44) Compensatory Afforestation Fund can be utilised for which of the following activities?

1. Wildlife Management

2. Forest Fire Prevention and Control Operations

3. Payment of salary and medical expenses of those working in forest areas

4. Monitoring of CAMPA works

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 2

c) 1, 2, 3, 4

d) 1, 2, 4

Answer: d

Q45) Consider the following statements regarding Sambhar Lake.

1. Sambhar Lake is India’s largest inland salt lake located in Gujarat.

2. The lake is surrounded by the Aravali hills on all sides.

3. It has been designated as a Ramsar site because it is a key wintering area for tens of thousands of pink flamingos and other birds.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q46) Consider the following statements regarding Environment Impact Assessment (EIA).

1. Environment Impact Assessment in India is statutory backed process by the Environment Impact Assessment Act, 1986.

2. It identifies the environmental, social and economic impacts of a project prior to taking a decision on its implementation.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Q47) Third generation bio fuels are bio fuel derived from

1. Algae

2. Food crops

3. Methane

Select the correct answer code:

a) 1 only

b) 1, 2

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: a

Q48) Consider the following statements regarding National Policy on Biofuels-2018.

1. The National Policy on Biofuels-2018 envisages an indicative target of 20% blending of ethanol in petrol and 5% blending of bio-diesel in diesel by 2030.

2. The Policy envisages the use of only molasses and damaged food grains for ethanol production.

3. The policy encourages biodiesel production from used cooking oil.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q49) Consider the following statements regarding Asiatic cheetah.

1. Asiatic cheetah is believed to survive today only in China.

2. It is classified as a “critically endangered” species by the IUCN Red List.

3. Asiatic cheetah which once roamed India’s vast forests and grasslands, was declared extinct in India in

1950’s

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q50) The Ministry of Environment, Forest and Climate Change notified the E-Waste Management Rules, 2016 in supersession of the e-waste (Management & Handling) Rules, 2011. Which of the following statements are correct regarding E-Waste Management Rules, 2016?

1. Pan India Extended Producer Responsibility (EPR) Authorization by CPCB has been introduced.

2. Compact Fluorescent Lamp (CFL) and mercury containing lamp has been removed under the purview of rules.

3. State Governments must ensure safety, health and skill development of the workers involved in the dismantling and recycling operations of E-Waste.

Select the correct answer code:

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q51) Consider the following statements regarding National Green Tribunal.

1. National Green Tribunal is a statutory body equipped with expertise solely for the purpose of Adjudicating environmental cases in the country.

2. The decision of the NGT is binding on the parties, unless they approach the Supreme Court in appeal.

3. NGT cannot grant relief in the form of compensation and damages to affected persons.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: a

Q52) World’s first sanctuary for White Tigers is located in which of the following states?

a) Karnataka

b) Assam

c) Madhya Pradesh

d) Uttarakhand

Answer: c

Q53) Consider the following statements regarding Integrated Development of Wildlife Habitats’ (IDWH).

1. IDWH is meant for providing support to protected areas like national parks and wildlife sanctuaries and protection of wildlife outside protected areas.

2. It includes recovery programmes for saving critically endangered species and habitats.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: d

  • Integrated Development of Wildlife Habitats (IDWH) Started in 2008-09, is meant for providing support to protected areas (national parks, wildlife sanctuaries, conservation reserves and community reserves except tiger reserves), protection of wildlife outside protected areas and recovery programmes for saving critically endangered species and habitats.

Q54) The Global Tiger Initiative (GTI) is a program of the

a) World Bank

b) International Union for the Conservation of Nature (IUCN)

c) Conservation International

d) United Nations Environmental Program

Answer: a)

Q55) Which of the following National parks are part of Nilgiri Biosphere Reserve?

1. Nagarhole National Park

2. Mudumalai National Park

3. Bandipur National Park

4. Eravikulam National Park

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4

c) 1, 2, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: a

Q56) Which of the following states have declared a state butterfly

1. Tamil Nadu

2. Uttarakhand

3. Karnataka

4. Gujarat

5. Kerala

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3, 4

b) 2, 3, 4, 5

c) 1, 2, 3, 5

d) 1, 3, 4, 5

Answer: c

Q57) FOREST PLUS 2.0, recently seen in news, is a joint initiative of

1. India’s Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC)

2. United Nations Environment Programme (UNEP)

3. US Agency for International Development (USAID)

Select the correct answer code:

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q58) Consider the following statements.

1. The 1995 Basel Ban Amendment prohibits all export of hazardous wastes from the wealthiest countries of the Organization of Economic Cooperation and Development (OECD) to non-OECD countries.

2. Basel Convention on the Control of Transboundary Movements of Hazardous Wastes and Their Disposal aims to prevent transfer of radioactive waste from developed to least developed countries (LDCs).

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2 only

d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Q59) UN Environment Programme (UNEP) member states recently adopted the “Colombo Declaration” which calls for tackling global nitrogen challenge. Consider the following statements about it.

1. It calls for halving nitrogen waste by 2030.

2. A campaign on sustainable nitrogen management called “Nitrogen for Life” is to be launched.

3. It makes the “Sustainable Nitrogen Management Resolution” (UNEP) binding on certain member nations.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2, 3

b) 2, 3

c) 1 only

d) 1, 2

Answer: d

Q60) Which of the following countries is/are members of the Conservation of Arctic Flora and Fauna (CAFF)?

1. United States

2. Japan

3. Russia

4. France

5. Sweden

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4, 5

c) 2, 4, 5

d) 1, 3, 5

Answer: d

Q61) Olive Ridley Turtles are naturally found in India in

1. Maharashtra coast

2. Odisha coast

3. Andhra Pradesh coast

Select the correct answer code:

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q62) Consider the following statements regarding Uranium contamination of groundwater in India.

1. Uranium is a naturally occurring element in ocean water.

2. Indian Standard IS 10500: 2012 for Drinking Water specification has not specified the maximum acceptable limits for Uranium in drinking water.

3. North-eastern region of India is witnessing the most Uranium contamination of groundwater in India.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1 only

Answer: d

Q63) Consider the following statements regarding New National Education Policy 2020.

1. National Education Policy 2020 is the second education policy approved by the Government after

Independence.

2. The National Education Policy has been drafted by a committee headed by former ISRO chief Kasturirangan.

3. In India, Education is a concurrent subject and both the Centre and the state governments can make laws on it.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q64) Consider the following statements regarding Jal Jeevan Mission.

1. The chief objective of the Mission is to provide piped water supply to all households by 2024.

2. It aims to create local infrastructure for rainwater harvesting, groundwater recharge and management of household waste water for reuse in agriculture.

3. Jal Jeevan Mission will converge with other Central and State Government Schemes to achieve its objectives of sustainable water supply management.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q65) Consider the following statements regarding Central Consumer Protection Authority (CCPA).

1. Central Consumer Protection Authority is a statutory body that aims to protect the rights of the consumer by cracking down on unfair trade practices.

2. CCPA can inquire or investigate into matters relating to violations of consumer rights or unfair trade practices suo motu.

3. CCPA cannot impose any penalties on endorsers or publishers of misleading advertisements.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: a

Q66) National Health Profile, 2019 was released by

a) National Sample Survey Organization (NSSO)

b) Ministry of Health and Family Welfare

c) Central Bureau of Health Intelligence (CBHI)

d) World Health Organization (WHO) – India

Answer: c

Q67) Consider the following statements regarding National Pension Scheme for Traders and Self- Employed Persons.

1. All workers in the informal sector are eligible under this pension scheme.

2. It is a voluntary scheme where the Central government and respective state governments also contribute equally.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: c

Q68) National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO) is under the aegis of

a) Ministry of Earth Sciences

b) Department of Science and Technology

c) Ministry of Home Affairs

d) Ministry of Electronics and Information Technology

Answer: b

Q69) Consider the following statements regarding the Dispute Resolution Committee of the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE).

1. Dispute Resolution Committee of the Ministry of New and Renewable Energy is tasked with resolving disputes between solar/wind power developers and NTPC/Solar Energy Corporation of India (SECI).

2. The decision of the DRC shall be binding on the parties and they can appeal only to the Supreme Court.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: a

Q70) Consider the following statements regarding Drugs (Prices Control) Order (DPCO).

1. The Drugs Prices Control Order is issued by the Government of India under Drugs and Cosmetics Act,

1940.

2. National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) has been entrusted with the task of fixation/revision of prices of pharmaceutical products and enforcement of provisions of the Drugs (Prices Control) Order.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Q71) Consider the following statements regarding National Agricultural Higher Education Project (NAHEP).

1. National Agricultural Higher Education Project aims to develop resources and mechanism for supporting infrastructure, faculty and student advancement at agricultural universities.

2. NAHEP has got financial assistance from World Bank.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: c

Q72) Government has decided to sell how much stake in Hindustan Aeronautics (HAL)?

a)25 percent

b)15 percent

c)30 percent

d)50 percent

Answer: b

Q73) Which of the following are the objective of the Khadi & Village Industries Commission (KVIC)?

1. Providing employment in rural areas.

2. Providing salable articles.

3. Creating self-reliance amongst people and building up a strong rural community spirit

4. Establishing a major khadi industry in every village

Select the correct answer code:

a) 1, 3, 4

b) 1, 2, 4

c) 1, 2, 3

d) 1, 2, 3, 4

Answer: c

Q74) Which state topped Niti Aayog’s Export Preparedness Index 2020?

a)Gujarat

b)Maharashtra

c)Tamil Nadu

d)Kerala

Answer: a

Q75) National Landslide Susceptibility Mapping is under taken by

a) Ministry of Earth Sciences (MoES)

b) Geological Survey of India

c) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)

d) Both a and b

Answer: b

Q76) As per the recent (fifth) edition of Wasteland Atlas released by the Ministry of rural development, consider the following statements.

1. One-third of the country is wasteland.

2. The per capita availability of agriculture land in India is lesser than that of world per capita agriculture land.

3. The wastelands mapping exercise was carried out using the Indian Remote Sensing Satellite data.

Which of the above statements is/are correct?

a) 2, 3

b) 1, 2

c) 1, 3

d) 3 only

Answer: a

Q77) Consider the following statements about Poliomyelitis.

1. It is a highly infectious viral disease, which mainly affects young children.

2. The virus is transmitted by person-to-person and spread through contaminated water or food.

3. With latest developments in medicine, Polio disease can be cured.

4. India became the first country globally to introduce fractional doses of IPV in childhood immunisation programme.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2, 3

b) 1, 4

c) 1, 3, 4

d) 1, 2, 4

Answer: d

Q78) Consider the following statements regarding plague:

1. Plague is a zoonotic disease transmitted by fleas from rodents to other animals and to humans.

2. Direct person-to-person transmission occurs when respiratory droplets transfer the infection from the patient to others in close contact.

3. After Independence, there are no outbreaks of Plague in India.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: a

Q79) Which nation’s Prime Minister has resigned due to worsening health condition?

a)Russia

b)China

c)South Korea

d)Japan

Answer: d

Q80)Which nation has discovered the biggest-ever natural gas reserve in the Black Sea?

a)Bulgaria

b)Turkey

c)Greece

d)Romania

Answer: b

Q81) Consider the following statements about Hepatitis C.

1. Hepatitis C is a liver disease.

2. The most common modes of infection are through exposure to small quantities of blood.

3. Hepatitis C also spreads through breast milk, food and water.

4. People with HIV infection are at increased risk of Hepatitis C virus infection.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2, 4

b) 1, 3, 4

c) 2, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: a

Q82) Which of the following are the vaccine-preventable diseases?

1. Dengue

2. Rubella

3. Haemophilia

4. Poliomyelitis

5. Common cold

Select the correct answer code:

a) 1, 2, 3, 4

b) 1, 2, 4

c) 1, 3, 4, 5

d) 1, 2, 3, 4, 5

Answer: b

Q83) Which of the following best describes the term “herd immunity”.

a) When a large percentage of a population has lost immunity to an infection.

b) Increasing the immune system in a community by providing drugs and medicines.

c) A high percentage of people in a given community is immune to a disease.

d) None of the above

Answer: c

Q84) Blue sky research, sometimes seen in news is related to

a) Research on solar geoengineering for reducing heat-trapping clouds

b) Deep oceanic study on Polymetallic nodules

c) Scientific research without a clear goal

d) None of the above

Answer: c

Q85) Consider the following statements regarding Rice Fortification.

1. Rice fortification is the practice of increasing the content of essential micronutrients in rice and to improve the nutritional quality, the look and taste of the rice.

2. Consuming fortified food can also increase the content of vitamins in breast milk.

3. In India, ‘Food Safety and Standards (Fortification of Foods) Regulations’ set the standards for food fortification, distribution, sale and consumption of fortified foods.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 3 only

d) 2, 3

Answer: d

Q86) Assisted reproductive technology (ART) includes which of the following medical procedures?

1. In-vitro fertilization

2. Cryopreservation

3. Surrogacy

Select the correct answer code:

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q87) Consider the following statements regarding Unstructured Supplementary Service Data (USSD) that is being used for service delivery in India.

1. USSD is a Long-term evolution (LTE) based service.

2. USSD can be used for mobile-money services and location-based content services.

3. USSD based services are more responsive than SMS based services.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 3 only

Answer: c

Q88) Consider the following statements regarding Japanese Encephalitis (JE).

1. JE primarily affects children.

2. Individuals cannot develop natural immunity against JE.

3. JE transmission mainly intensifies during the rainy season.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q89) The “Red Line Campaign” sometimes seen in news is related to

a) Commercial Surrogacy

b) Left Wing Extremism

c) Climate Change

d) Antibiotics

Answer: d

Q90) Consider the following statements regarding Asteroid Impact Deflection Assessment (AIDA).

1. It is a joint research mission between NASA and SpaceX.

2. It aims to study the viability of diverting an asteroid by crashing a spacecraft into its surface.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None of the above

Answer: b

Q91) Consider the following statements.

1. The Government of India has made 2030 as its target to eliminate tuberculosis (TB) from the country, based on the global target set by the UN.

2. TB is the leading cause of morbidity and mortality among People Living with HIV and those with HIV are more likely to contract TB than non-HIVs.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: b

Q92) which of the following countries are the members of ASEAN:

1. Singapore

2. Myanmar

3. Vietnam

4. Philippines

5. New Zealand

Select the correct answer code:

a) 1, 3, 4, 5

b) 1, 2, 4, 5

c) 1, 2, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4, 5

Answer: c

Q93) NASAMS air defence system will be sold by which of these countries to India?

a) Russia

b) Israel

c) USA

d) France

Answer: c

Q94) Consider the following statements.

1. The FATF monitors the progress of its members in implementing necessary measures, reviews money laundering and terrorist financing techniques.

2. Once a country is blacklisted, FATF urges all member countries to put economic sanctions on the blacklisted country.

3. Gulf Cooperation council has membership of the Financial Action Task Force (FATF).

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q95) International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) does not cover which of these rights?

a) Freedom of assembly

b) Right to fair trial

c) Electoral rights

d) Right to livelihood and employment

Answer: d

Q96) ASEAN Plus Three (APT) includes which of following nations as members?

1. China

2. India

3. Russia

4. South Korea

Select the correct answer code:

a) 1, 4

b) 1, 3, 4

c) 1, 2

d) 1, 2, 3, 4

Answer: a

  • ASEAN Plus Three is a forum that functions as a coordinator of co-operation between the ASEAN and the three East Asian nations of China, South Korea, and Japan. It was created in 1997. The ASEAN Plus Three is the latest development of Southeast Asia-East Asia regional co-operation.
  • The group became ASEAN Plus Six with Australia, New Zealand, and India.

Q97) Consider the following statements regarding International Smart Grid Action Network (ISGAN).

1. International Smart Grid Action Network, is a Technology Collaboration Programme (TCP) of the

International Energy Agency (IEA).

2. It acts as a platform for the development and exchange of knowledge and expertise on smarter, cleaner, and more flexible and resilient electricity grids.

3. India is one of the founding Member of ISGAN.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q98) Consider the following statements regarding Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP).

1. ReCAAP is the first regional government-to-government agreement to promote and enhance Cooperation against piracy and armed robbery against ships in Asia.

2. International Maritime Organization (IMO) is a partner organization of ReCAAP.

3. India is a member of ReCAAP.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q99) Which of the following pairs are correctly matched?

1. Umbrella Movement:  Political movement during the Hong Kong democracy protests.

2. Yellow vests movement:  Protest movement for economic justice that began in China.

3. Fridays for Future Movement:  Global student movement pushing for action on climate change.

Select the correct answer code:

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1 only

Answer: b

Q100) which of these have been created as Whale sanctuaries for the protection of whales in the ocean?

1. Indian Ocean Whale Sanctuary

2. Southern Ocean Whale Sanctuary

3. Pacific Ocean Whale Sanctuary

Select the correct answer code:

a) 1 only

b) 2, 3

c) 1, 2

d) 1, 2, 3

Answer: c

Leave a Reply

Scroll to Top