Current Affairs MCQs – 09-06-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. GRASP IAS has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the GRASP IAS is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

UPSC Prelims 2020: Revision through 6000+ MCQs Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams
UPSC Prelims Exam 2020: GS Paper-1: Complete Study Material India Yearbook 2020 New Edition Volume-1
Target PT: UPSC Prelims 2020 day 1-15 MCQs PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 16-30 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 31-45 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 46-60 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 61-70 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 71-90 MCQs
1000+ Solved MCQs: Indian History Question Bank Polity and Constitution 1000+ MCQs in Hindi PDF download
Indian Geography 1000+ MCQs in Hindi PDF download 2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank
OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download
2000 MCQ: IAS Preliminary exam 2020 Indian Geography-NCERT MCQ Compilation Class 6-12th
Physical Economic and Human Geography of India General Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams
India General Knowledge Yearbook 2020 UPSC IAS Prelims 2020 Solved Test 1-40
Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material:Part-1 Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

Current Affairs MCQs – 09-06-2020

1) Government of India has recently set up a Task Force headed by Ms. Jaya Jaitly for which of the following purposes?

a.  To examine the Inter-sectoral issues relating to the Tribal Development

b.  To examine matters pertaining to age of motherhood, imperatives of lowering MMR

c.  To assess the effectiveness of gender budgeting and suggest specific measures to ensure the fund/benefits flow to women

d.  To make a study on the status of women since 1989 and give recommendations based on the present needs of women

Answer : b

  • The Government of India has recently set up a Task Force to examine matters pertaining to age of motherhood, imperatives of lowering MMR, improvement of nutritional levels and related issues.

Terms of Reference:

  • To examine the correlation of age of marriage and motherhood with
  1. Health, medical well-being and nutritional status of mother and neonate/infant/child, during pregnancy, birth and thereafter
  2. Key parameters like Infant Mortality Rate (IMR), Maternal Mortality Rate (MMR), Total Fertility Rate (TFR), Sex Ratio at Birth (SRB), Child Sex Ratio (CSR) etc.
  3. Any other relevant points pertaining to health and nutrition in this context.
  • To suggest measures for promoting higher education among women.
  • To suggest suitable legislative instruments and/or amendments in existing laws to support the recommendations of the Task Force.

Background

  • Union Finance Minister, during her Budget Speech for 2020-21 in the Parliament stated that “Women’s age of marriage was increased from fifteen years to eighteen years in 1978, by amending erstwhile Sharda Act of 1929.
  • As India progresses further, opportunities open up for women to pursue higher education and careers.
  • There are imperatives of lowering MMR as well as improvement of nutrition levels.

2) Consider the following statements

  1. The national park is also known as tiger’s heaven and captures the scenic beauty of around 32 hills.
  2. Apart from the tigers, this national park is a home for butterflies which are smaller than a thumbnail and Indian Bison which is one of the largest bovine species in the world.
  3. Influenced by the natural habitat of this National Park, a group of elephants migrated from Odisha to this national park and are living here since October, 2018.

Identify the National Park using the above information:

a.  Simlipal National Park

b.  Sunderban National Park

c.  Bandhavgarh National Park

d.  Guru Ghasidas National Park

Answer : c

  • To showcase the mesmerizing natural beauty and eco-system of Madhya Pradesh, Ministry of Tourism presented a webinar on ‘Wild Wonders of Madhya Pradesh’ under Dekho Apna Desh webinar series.
  • The webinar provided an immersive virtual safari experience to one of the most biodiversity rich hotspots in the world: The State of Madhya Pradesh, which is also known as the heart of Incredible India.
  • Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat.

Madhya Pradesh

  • The state is an amalgamation of natural wildlife, history and mythology.

Bandhavgarh National Park

  • It is also known as tiger’s heaven.
  • This national park captures the scenic beauty of around 32 hills.
  • Bandhav means brother and Garh means fort, which revolves around the mythological story of Lord Ram who gifted the fort (which is situated at the top of the national park) to his brother Laxman and that’s how this national park got its name as Bandhavgarh National Park.
  • Apart from the tigers, this national park is a home for many other wonderful species such as butterflies which are smaller than a thumbnail and Indian Bison which is one of the largest bovine species in the world.
  • Influenced by the natural habitat of Bandhavgarh National Park, a group of elephants migrated from Odisha to this national park and are living here since October, 2018.

Other salient features

  • Apart from Bandhavgarh National Park, there are other places in the heart of India that are showcasing the bio-diversity of our country such as Sanjay Dubri National Park, Panchmari Biosphere Reserve which is famous for its scenic views and waterfalls.
  • Satpura National Park which is the only national park in India where walking safari is permitted.
  • Apart from the natural bio-diversity Madhya Pradesh is also home to many UNESCO World Heritage sites such as Bhimbetka Rock Shelters, Sanchi Stupa and Khajurao Group of temples which is next to Panna Tiger Reserve.
  • One can also witness the endangered species such as Gharial at the unexplored Son river & National Chambal River Sanctuary.

3) Which of the following is the only National Park in India where walking safari is permitted?

a.  Satpura National Park

b.  Gorumara National Park

c.  Bandhavgarh National Park

d.  Mathikettan Shola National Park

Answer : a

4) Consider the following statements with respect to Gavi Covax AMC

  1. It is a new financing instrument aimed at incentivizing vaccine manufacturers to produce sufficient quantities of eventual COVID-19 vaccines, and to ensure access for developing countries.
  2. It was launched by Gavi, the Vaccine Alliance at Global Vaccine Summit 2020.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

Gavi Covax AMC

  • Gavi Advance Market Commitment for COVID-19 Vaccines
  • It is a new financing instrument aimed at incentivising vaccine manufacturers to produce sufficient quantities of eventual COVID-19 vaccines, and to ensure access for developing countries.
  • It was launched by Gavi, the Vaccine Alliance at the Global Vaccine Summit 2020.
  • It will not be a stand-alone financing instrument but rather represents the first building block in broader efforts to develop a COVID-19 Global Vaccine Access Facility (Covax Facility) aimed at ensuring equitable access to COVID-19 vaccines for all countries, at all levels of development, that wish to participate.

5) NAIMISHA 2020, sometimes seen in the news recently, is an event organized by?

a.  Sangeet Natak Akademi

b.  National School of Drama

c.  National Gallery of Modern Art

d.  Indian Council for Cultural Relations

Answer : c

  • The National Gallery of Modern Art (NGMA), New Delhi will organize online NAIMISHA 2020- Summer Art Program from 8th June 2020 to 3rd July 2020, to reach its audiences during the Covid-19 outbreak.
  • It is an initiative to provide a chance to participants and art enthusiasts to create and learn from practicing artists.
  • The programme includes online workshops sessions on painting, sculpture, printmaking and indrajaal (an interdisciplinary creative workshop).
  • The exhibition of selected artworks from the program will be displayed on So’ham, the cultural media platform of NGMA.

So’ham

  • It is the first cultural media platform of India, under the banner of NGMA.
  • The platform aims to develop a dialogue between NGMA, artists and art enthusiasts.
  • It is inspired by the Vedic philosophy of So’ham, which stands for one’s identity and its connection to the universe.

National Gallery of Modern Art

  • NGMA was established in 1954, at the Jaipur House, New Delhi.
  • It is run and administered as a subordinate office to the Ministry of Culture, Government of India.
  • The NGMA has two branches, one at Mumbai and the other at Bengaluru.
  • One of its objectives is to acquire and preserve works of modern art from the 1850s onward.

6) Consider the following statements with respect to the Insolvency and Bankruptcy Code

  1. It applies to companies and as well as individuals.
  2. Under IBC, either the creditor or the loaner can initiate insolvency proceedings.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The Central government has issued an Ordinance to suspend the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) for 6 months, and it can be extended up to an year.
  • The pandemic has created uncertainty and stress for business for reasons beyond their control.
  • Insolvency and bankruptcy code 2016 was introduced to resolve the bankruptcy crisis in corporate sector.
  • It applies to companies and individuals. It provides for a time-bound process to resolve insolvency. 
  • When a default in repayment occurs, creditors gain control over debtor’s assets and must take decisions to resolve insolvency within a 180-day period.
  • Under IBC, either the creditor (banks) or the loaner (defaulter) can initiate insolvency proceedings.

7) Consider the following statements with respect to Forex reserves in India

  1. The majority of foreign currency reserves are held in the securities like Treasury bills of foreign countries.
  2. TheSpecial Drawing Right (SDR) of World Bank is neither a currency nor a claim.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • India’s Foreign exchange reserves are rising and are slated to hit the $500 billion mark soon.
  • In the month of May, forex reserves jumped by $12.4 billion to an all-time high of $493.48 billion (around Rs 37.30 lakh crore) for the week ended May 29.
  • Forex reserves are external assets in the form gold, SDRs (special drawing rights of the IMF) and foreign currency assets (capital inflows to the capital markets, FDI and external commercial borrowings) accumulated by India and controlled by the Reserve Bank of India.
  • The RBI Act, 1934 provides the overarching legal framework for deployment of reserves in different foreign currency assets and gold within the broad parameters of currencies, instruments, issuers and counterparties.
  • As much as 64% of the foreign currency reserves is held in the securities like Treasury bills of foreign countries, mainly the US, 28%  is deposited in foreign central banks and 7.4%  is also deposited in commercial banks abroad, according to the RBI data.
  • The SDR is an international reserve asset, created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves. 
  • The SDR is neither a currency nor a claim on the IMF.
  • Rather, it is a potential claim on the freely usable currencies of IMF members. SDRs can be exchanged for these currencies.

8) Consider the following statements with respect to National Tiger Conservation Authority (NTCA)

  1. The National Tiger Conservation Authority  is a statutory body under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change, performing functions as provided in the Environment Protection Act, 1986 .
  2. Project Tiger is a Centrally Sponsored Scheme of Government of India which was launched for in-situ conservation of wild tigers in designated tiger reserves.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • National Tiger Conservation Authority (NTCA), a statutory body of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change, stated that tigers have been brought back from the brink to an assured path of recovery.
  • The NTCA is a statutory body under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change, performing functions as provided in the Wild Life (Protection) Act, 1972 .
  • Environment Ministeris the Chairman of the NTCA.
  • Project Tiger is a Centrally Sponsored Scheme of Government of India which was launched for in-situ conservation of wild tigers in designated tiger reserves.

9) Consider the following Rivers

  1. Subarnarekha
  2. Vamsadhara
  3. Baitarani

Which of the above rivers flows through Odisha?

a.  1 and 2 only

b.  1 and 3 only

c.  2 and 3 only

d.  1, 2 and 3

Answer : d

  • Illegal sand mining rampant in Vamsadhara river at Andhra and Odisha border (AOB) areas.
  • The river starts in Odisha and passes through Srikakulam district in Andhra Pradesh.
  • There is also an ongoing river water dispute between Oidsha and Andhra Pradesh in Vamsadhara river. The Vansadhara Water Disputes Tribunal was formed to resolve the dispute.
     

10) Consider the following statements with respect to Seeding Of Rice

  1. Direct seeding of rice (DSR) is a traditional transplantation technique of paddy which is prevalent in India. 
  2. In DSR, here is no need of nursery preparation or transplantation.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • The Punjab government has decided to deploy Direct Seeding of Rice (DSR) technique  instead of the traditional transplantation of paddy this year.
  • This is due to the shortfall of agricultural labourers triggered by reverse migration in the wake of the pandemic. 
  • In Conventional transplantation, farmers prepare nursery seedbed in the 5-10% of the area to be transplanted.
  • Here, the paddy seeds are sown and raised into young plants.
  • These seedlings are then uprooted and transplanted 25-35 days later in the main field.
  • In DSR, there is no nursery preparation or transplantation.
  • The seeds are directly drilled into the field by a tractor-powered machine.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply