Current Affairs Question Bank 1-13 June 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The GRASP IAS has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. 

Current Affairs Yearbook 2020: Current Affairs are essential for the preparation of the UPSC CSE & PSC examination. The UPSC, State PSC prelims and mains examination demand conceptual clarity of current affairs, Clearing the UPSC CSE & State PSC examination requires a complete, holistic and comprehensive understanding of concepts in the news and current affairs which has been provided by MYUPSC.COM in very crisp and meticulous notes covering all notable and crucial State, national and international current affairs.

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis.

UPSC Prelims 2020: Revision through 6000+ MCQs Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams
UPSC Prelims Exam 2020: GS Paper-1: Complete Study Material India Yearbook 2020 New Edition Volume-1
Target PT: UPSC Prelims 2020 day 1-15 MCQs PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 16-30 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 31-45 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 46-60 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 61-70 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 71-90 MCQs
1000+ Solved MCQs: Indian History Question Bank Polity and Constitution 1000+ MCQs in Hindi PDF download
Indian Geography 1000+ MCQs in Hindi PDF download 2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank
OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download
2000 MCQ: IAS Preliminary exam 2020 Indian Geography-NCERT MCQ Compilation Class 6-12th
Physical Economic and Human Geography of India General Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams
India General Knowledge Yearbook 2020 UPSC IAS Prelims 2020 Solved Test 1-40
Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material:Part-1 Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

Current Affairs Question Bank 1-13 June 2020

1. National Geographic channel in collaboration with Drinking Water Ministry

has released a film about which government scheme?

[A] Swachh Bharat Mission
[B] Secure Himalaya Project
[C] Green Skill Development Programme
[D] National Clean Air Programme

Answer: A [Swachh Bharat Mission]

2. Which global organisation has adopted a new voting procedure involving

secret ballots for its elections, amidst Covid-19 pandemic?

[A] European Union
[B] United Nations
[C] World Health Organisation
[D] North Atlantic Treaty Organisation

Answer: B [United Nations]

3. Which country has terminated its relationship with World Health Organization

over its handling of the Corona virus pandemic?

[A] China
[B] United States
[C] Brazil
[D] United Kingdom

Answer: B [United States]

4. Which state is to launch a project to develop 800 km roads as Herbal roads?

[A] Gujarat
[B] Uttar Pradesh
[C] Himachal Pradesh
[D] Assam

Answer: B [Uttar Pradesh]

5. Who has been nominated by the Board of Control for Cricket in India (BCCI)

for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

[A] Shikhar Dhawan
[B] Rohit Sharma
[C] Jasprit Bumrah
[D] Ravindra Jadeja

Answer: B [Rohit Sharma]

6. Which consumer electronics company has partnered with Indian start-up

incubator T-Hub to support start-up ecosystem in India?

[A] Realme
[B] OPPO
[C] Xiaomi
[D] Huawei

Answer: B [OPPO]

7. Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojna (PMBJP) scheme is

implemented under which Union Ministry?

[A] Ministry of Health and Family Welfare
[B] Ministry of Food and Consumer Affairs
[C] Ministry of Chemicals and Fertilizers
[D] Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

Answer: C [Ministry of Chemicals and Fertilizers]

8. Which state-owned organisation has developed a multi-purpose disinfection

unit named Ultra Swachh?

[A] DRDO
[B] CSIR
[C] HAL
[D] BARC

Answer: A [DRDO]

9. The recent income-tax return (ITR) forms notified for AY 2020-21,

captures information on cash deposits above which limit?

[A] Rs 10 lakh
[B] Rs 50 lakh
[C] Rs 1 crore
[D] Rs 2 crore

Answer: C [Rs 1 crore]

10. Which Union Ministry launched the schemes named

PLI, SPECS and EMC 2.0?

[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
[C] Minister for Electronics and IT
[D] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare

Answer: C [Minister for Electronics and IT]

11. Who are the beneficiaries of the newly launched scheme PM SVANIDHI?

[A] MSMEs
[B] Migrant Labourers
[C] Street vendors
[D] Textile Industries

Answer: C [Street vendors]

12. What is the name of the technology-based platform launched by the

Indian Prime Minister, for MSMEs?

[A] CHAMPIONS
[B] JEEVAN
[C] NIRBHAR
[D] UDYOG

Answer: A [CHAMPIONS]

13. Which subordinate office of Agriculture Ministry recommends the

change in minimum support price (MSP) to the Union Cabinet?

[A] Commission for Agricultural Costs & Price
[B] Mahalanobis National Crop Forecast Centre
[C] National Centre of Organic Farming
[D] Directorate of Pulses Development

Answer: A [Commission for Agricultural Costs & Price]

14. Which state recently celebrated its statehood day on June 2?

[A] Chhattisgarh
[B] Telangana
[C] Uttarakhand
[D] Jharkhand

Answer: B [Telangana]

15. Which country has announced its eleventh outbreak of

Ebola virus disease?

[A] Democratic Republic of the Congo
[B] Nigeria
[C] Rwanda
[D] Uganda

Answer: A [Democratic Republic of the Congo]

16. Which state has launched a month-long drive to spread awareness

about COVID-19 pandemic under Mission Fateh?

[A] Rajasthan
[B] Punjab
[C] Odisha
[D] Jharkhand

Answer: B [Punjab]

17. Which global organisation launched a new initiative called

COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP)?

[A] World Health Organisation
[B] World Trade Organisation
[C] UNICEF
[D] World Bank

Answer: A [World Health Organisation]

18. Which state has made Aadhaar card mandatory for services like

Salons and beauty parlours, to facilitate contact tracing?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha

Answer: B [Tamil Nadu]

19. Which association celebrated its 125th Annual session on the theme

“Building India for a New World: Lives, livelihood, growth”?

[A] Confederation of Indian Industry (CII)
[B] Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
[C] National Association of Software and Service Companies (NASSCOM)
[D] Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)

Answer: A [Confederation of Indian Industry (CII)]

20. Google’s former Chief financial officer Patrick Pickett has been appointed

as the board chairman of which major Technology Company?

[A] Amazon
[B] Apple
[C] Twitter
[D] Facebook

Answer: C [Twitter]

21. India has signed ‘Mutual Logistics Support Agreement (MLSA)’

with which country?

[A] Japan
[B] Australia
[C] Finland
[D] Germany

Answer: B [Australia]

22. Which Indian Public Sector Undertaking (PSU) signed a MoU with

Energy Efficiency Services for development of Trigeneration projects?

[A] Steel Authority of India
[B] GAIL (India)
[C] Coal India
[D] Power Finance Corporation

Answer: B [GAIL (India)]

23. Who is the only Indian to be ranked in the Forbes 2020 list of

World’s Highest-Paid Celebrities?

[A] Virat Kohli
[B] Akshay Kumar
[C] Ranveer Singh
[D] Priyanka Chopra

Answer: B [Akshay Kumar]

24. Which country is to host 2022 Asian Football Confederation (AFC)

Women’s Asian Cup for the first time?

[A] Nepal
[B] Japan
[C] India
[D] Sri Lanka

Answer: C [India]

25. In which state is the Keeladi excavation site located, where skeletal

remains of an animal have been recently unearthed?

[A] Uttar Pradesh
[B] Tamil Nadu
[C] Kerala
[D] Karnataka

Answer: B [Tamil Nadu]

26. Ambarnaya river that was seen in news recently is

located in which country?

[A] United States
[B] Russia
[C] Germany
[D] Australia

Answer: B [Russia]

27.‘#iCommit’ is a new campaign launched by which

Union Ministry of India?

[A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[B] Ministry of Power
[C] Ministry of MSMEs
[D] Ministry of Road Transport and Highways

Answer: B [Ministry of Power]

28. Which Article of the Indian constitution says, “India,

that is Bharat, shall be a union of states”?

[A] Article 1
[B] Article 2
[C] Article 3
[D] Article 4

Answer: A [Article 1]

29. What is the theme of the World Food Safety Day (WFSD) 2020?

[A] Future of Food Safety
[B] Food safety, everyone’s business
[C] Food safety, first and foremost
[D] Food safety is still far

Answer: B [Food safety, everyone’s business]

30. When was the Insolvency and Bankruptcy Code passed in India?

[A] 2014
[B] 2016
[C] 2018
[D] 2020

Answer: B [2016]

31. ‘#iCommit’ is a new campaign launched by which

Union Ministry of India?

[A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[B] Ministry of Power
[C] Ministry of MSMEs
[D] Ministry of Road Transport and Highways

Answer: B [Ministry of Power]

32. The booklet “Safe online learning in the times of COVID-19”

has been prepared by NCERT in collaboration with which global organisation?

[A] UNICEF
[B] UNESCO
[C] World Economic Forum
[D] Child Rights and You

Answer: B [UNESCO]

33. Which Article of the Indian constitution says, “India,

that is Bharat, shall be a union of states”?

[A] Article 1
[B] Article 2
[C] Article 3
[D] Article 4

Answer: A [Article 1]

34. As per the new order of Finance Ministry, all new schemes

that have been approved will remain suspended till which date?

[A] December 31, 2020
[B] March 31, 2021
[C] June 30, 2001
[D] December 31, 2021

Answer: B [March 31, 2021]

35. What is the theme of the World Food Safety Day (WFSD) 2020?

[A] Future of Food Safety
[B] Food safety, everyone’s business
[C] Food safety, first and foremost
[D] Food safety is still far

Answer: B [Food safety, everyone’s business]

36. Who is the Chairperson of the task force, set up to examine

matters regarding health and nutrition of women and children?

[A] Jaya Jaitly
[B] Vinod Paul
[C] Najma Akhtar
[D] Vasudha Kamath

Answer: A [Jaya Jaitly]

37. When was the Insolvency and Bankruptcy Code passed in India?

[A] 2014
[B] 2016
[C] 2018
[D] 2020

Answer: B [2016]

38. Who has been named the Chairperson of the re-constituted

‘Commodity Derivatives Advisory Committee’ of SEBI?

[A] Ashok Dalwani
[B] M S Sahoo
[C] Ajay Tyagi
[D] N K Singh

Answer: A [Ashok Dalwani]

39. Which international association has pledged over USD 21 billion

fund to fight against Covid-19 pandemic?

[A] European Union
[B] Commonwealth nations
[C] G 20 countries
[D] G 7 countries

Answer: C [G 20 countries]

40. Joe Biden, who was seen in news recently, is the nominee for

which country’s Presidential elections?

[A] New Zealand
[B] Brazil
[C] United States
[D] United Kingdom

Answer: C [United States]

41. Which global organisation is headed by Tijjani Muhammad-Bande?

[A] World Bank
[B] United Nations
[C] World Economic Forum
[D] International Monetary Fund

Answer: B [United Nations]

42. Baghjan oil well of Oil India Limited that was seen in news

recently is located in which state?

[A] Rajasthan
[B] Odisha
[C] Assam
[D] West Bengal

Answer: C [Assam]

43. Which Indian is the head of the cricket committee of

International Cricket Council (ICC)?

[A] Rahul Dravid
[B] Anil Kumble
[C] Saurav Ganguly
[D] Ravi Shastri

Answer: B [Anil Kumble]

44. What is the theme of World Accreditation Day (WAD) 2020?

[A] Accreditation: Improving Food Safety
[B] Food safety is everyone’s business
[C] Quality Accreditation
[D] Quality Certification

Answer: A [Accreditation: Improving Food Safety]

45. Which sector of people has been recently included in the

Ayushman Bharat scheme?

[A] Street vendors
[B] Migrant workers
[C] Micro enterprise owners
[D] Daily wage earners

Answer: B [Migrant workers]

46. Which ship builder delivered the Fast Patrol Vessel named

‘ICGS Kanaklata Barua’ for the Coast Guard?

[A] Garden Reach Shipbuilders and Engineers
[B] Cochin Shipyard
[C] Mazagon Dock Shipyard
[D] Goa Shipyard

Answer: A [Garden Reach Shipbuilders and Engineers]

47. Which Indian state/UT has launched Rozgar Setu portal to find

employment for migrant workers?

[A] Uttar Pradesh
[B] Bihar
[C] Madhya Pradesh
[D] West Bengal

Answer: C [Madhya Pradesh]

48. As per the latest Quacquarelli Symonds (QS) World University rankings,

how many Indian institutions feature among the top-200?

[A] One
[B] Three
[C] Five
[D] Seven

Answer: B [Three]

49. Which country releases the annual ‘International Religious Freedom Report’?

[A] India
[B] United States
[C] New Zealand
[D] China

Answer: B [United States]

50. Which Central Public Sector Enterprise partnered with Industrial

Training Institutes to train youths in trades and industrial skills?

[A] National Fertilizers Limited
[B] Coal India Limited
[C] Steel Authority of India
[D] National Aluminium Company

Answer: A [National Fertilizers Limited]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply