CURRENT AFFAIRS QUIZ APRIL-MAY2018

CURRENT AFFAIRS  MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
CURRENT AFFAIRS QUIZ

April-week-4(download here)

 

April-Week-3

Q1. The Border Roads Organisation (BRO) recently observed its Raising Day.
Answer: 58th
Explanation: The Border Roads Organisation (BRO), a leader in infrastructure development in the border areas of the country, will celebrate its 58th Raising Day on 07 May 2018.
Q2. How much amount has been sanctioned by the Government of India for the inland waterway on Godavari River?
Answer: Rs 2,000 crore
Explanation: Union Minister for Road Transport and Water Resources Nitin Gadkari announced that the Central government will sanction Rs 2,000 crore for inland waterway on Godavari River. He asked Telangana, Andhra Pradesh and Maharashtra to come forward to take 10 percent equity each in the special purpose vehicle to be formed by the ministry to execute the project.
Q3. India’s tallest flag will be installed in which of the following cities under the Smart City Mission?
Answer: Assam
Explanation: In Assam, 97.3 meter tall national flag, the tallest in the country – will be installed in Guwahati under Smart City Mission.
Q4. Which Indian state government is set to conduct the first organised census of Indus Dolphins with the help of WWF-India?
Answer: Punjab
Explanation: For the conservation of Indus dolphins – one of the world’s rarest mammals – the Punjab government along with WWF-India is conducting the first organised census on their population. Found only in India and Pakistan, the Indus dolphins are confined to only a 185 km stretch between Talwara and Harike Barrage in India’s Beas River in Punjab.
Q5. Name the celebrity who has been nominated as the Global Leadership Ambassador for Women in Public Service Project (WPSP)?
Answer: Shabana Azmi
Explanation: Veteran actress and social activist Shabana Azmi has been nominated as the Global Leadership Ambassador for Women in Public Service Project (WPSP), a Hillary Clinton-founded programme aimed at empowering the next generation of women around the world.
Q6. Who has been awarded the 2018 ONV Literary Prize?
Answer: M T Vasudevan Nair
Explanation: Jnanpith laureate M T Vasudevan Nair has won this year’s annual ONV Literary Prize, instituted in memory of iconic poet late O N V Kurup, for his overall contributions to Malayalam literature.
Q7. Market regulator Securities and Exchange Board of India has extended the timing of equity derivatives trading from current 3.30 pm to 11:55 pm with effect from .
Answer: October 1, 2018.
Explanation: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has allowed stock exchanges to extend the trading
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Session for futures and options (F&O) segment from the current 3.30 p.m. to 11.55 in the night beginning October 1, 2018.
Q8. The 15th edition of the Pravasi Bhartiya Divas 2019 will be held in which city?
Answer: Varanasi
Explanation: Pravasi Bharatiya Divas will now be celebrated every alternate year. There will be some theme-based sessions conducted in which the Ministry of External Affairs will invite about 12 people including both the nationals and the non-resident Indians. The 15th Pravasi Bhartiya Divas 2019 will be held during 21-23 Janury 2019 at Varanasi.
Q9. Star Khel Mahakumbh-a sports initiative- has been launched in which Indian city?
Answer: Dharamshala, Himachal Pradesh
Explanation: A sports initiative ‘Star Khel Mahakumbh’ was launched at Dharamshala in Himachal Pradesh in the presence of 1,500 athletes. The athletes will compete in volleyball, basketball, cricket, football, kabaddi and athletics.
Q10. Which Indian state has launched ‘Go to Village’ mission to bring inclusive development in the state?
Answer: Manipur
Explanation: Manipur Chief Minister N. Biren Singh launched ‘Go to Village’ mission throughout the state from Konuma ground. The mission is aimed at identifying the eligible and deserving beneficiaries in every corner of the state and delivering government services at their doorstep. The mission was launched on Tuesday in 60 villages of all the 60 Assembly constituencies.
Q11. According to the Asian Developments Bank’s report, India’s economy is expected to grow at percent in 2018
Answer: 7.3 Percent
Explanation: The ADB, in its Asian Development Outlook (ADO) 2018 report released in April, had claimed that the Indian economy is set to expand by 7.3 percent in fiscal year (FY) 2018 and 7.6 percent in the next fiscal i.e FY 2019. Also developing Asia grew by 6.1 percent in 2017, and we expect growth will be 6 percent in 2018.
Q12. Which Indian city is set to host 6 day long Festivals of Bharat in May 2018?
Answer: Delhi
Explanation: Delhi will host a six-day-long Festival of Bharat between May 9 and May 14 as a 21st century tribute to the majesty and depth of India’s civilization.
Q13. What is the rank of India in the AT Kearney Foreign Direct Investment Confidence Index 2018?
Answer: 11th
Explanation: India has slipped three notches to the 11th position in the AT Kearney Foreign Direct Investment Confidence Index for 2018. The US remained in the top position for investment intentions with Canada rising to the second position while Germany fell to the third.
Q14. According to the TRA’s Brand Trust Report 2018, which among the following has been ranked as the most trusted FMCG brand in India?
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Answer: Patanjali Ayurved Limited
Explanation: Patanjali Ayurved Limited has been ranked as India’s most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) brand in the TRA’s Brand Trust Report 2018. In overall brand ranking Patanjali is at 13th rank most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) brand. Samsung leads the list to become India’s Most Trusted
Brand. Sony and LG follow to retain pole positions as India’s second and third Most Trusted Brands. The fourth Most Trusted Brand is India’s leading multinational conglomerate, Tata.
Q15. Which category of Nobel Prize has been suspended from being given in the year 2018?
Answer: Literature
Explanation: The Nobel Prize in Literature, the world’s most prestigious accolade for writing, will not be awarded this year, for the first time since 1949 in the wake of a sexual and financial misconduct scandal. The Swedish Academy, that decides the Nobel Prize for Literature, will now announce the 2018 winner along with the 2019 winner next year.
Q16. Manish Raniga has recently assumed the charge of Chief Commercial Officer of which airlines?
Answer: GoAir
Explanation: Manish Raniga, former vice-president for commercial strategy with Jet Airways, has joined low fare carrier GoAir as its Chief Commercial Officer.
Q17. The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in which of the following countries?
Answer: Manila, Philippines
Explanation: The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in Manila on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB). The meeting was chaired by Finance Minister of Nepal Yuba Raj Khatiwada.
Q18. The government of India has recently signed an agreement with which country to cooperate on information exchange for narcotics drug control?
Answer: Sri Lanka
Explanation: India and Sri Lanka has agreed on cooperation on exchange of information and other aspects to tackle smuggling of drugs in both countries.
Q19. NITI Aayog has partnered with entity to make use of Artificial Intelligence (AI) in agriculture?
Answer: IBM
Explanation: NITI Aayog and IBM signed a Statement of Intent (SoI) to develop a crop yield prediction model using Artificial Intelligence (AI) to provide real time advisory to farmers in Aspirational Districts.
Q20. Recently the government has set up NWIC as a single window source of updated data on water resources. Expand NWIC.
Answer: National Water Informatics Centre
Explanation: Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation has recently set
up National Water Informatics Centre (NWIC) in New Delhi. NWIC would be a repository of nation-wide water resources data and would work as a Subordinate Office under the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation. The centre would be headed by a Joint Secretary level officer.


CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Q21. The Power Grid Corporation of India (PGCIL) has signed a pact with the Ministry of Power to incur capital expenditure of Rs crore for 2018-19
Answer: Rs.25,000 crore
Explanation: State-run Power Grid Corporation of India (PGCIL) has inked a pact with the Ministry of Power to incur capital expenditure of Rs.25,000 crore for the current fiscal.
Q22. In its 27th GST Council Meeting, the government has decided to make GSTN a complete government owned entity. Currently the central government holds stake in GSTN
Answer: 24.5%
Explanation: Finance Minister Arun Jaitley chaired the 27th GST (Goods and Services Tax) Council meeting through video conferencing in New Delhi on May 4. The Council decided to convert GSTN into a government-owned company, with the centre and states holding a 50% stake each. At present, 51% stake is held by private entities, valued at Rs 5.1 crore, with the centre and the states holding 24.5% each.
Q23. With which institution India has requested financial assistance of $ 4 billion in a move to expand its sovereign and non-sovereign operations in the country?
Answer: Asian Development Bank (ADB)
Explanation: India has requested the Asian Development Bank (ADB) to expand its sovereign and non-sovereign operations in the country by providing financial assistance worth $4 billion a year and support its sustainable growth.
Q24. The 4th Regional Conference on Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) took place in which city?
Answer: Bengaluru
Explanation: The Ministry of Finance, Government of India in collaboration with the Confederation of Indian Industry (CII), and Research and Information System for Developing Countries (RIS) organized the 4th Regional Conference on Futuristic, Resilient and Digital Infrastructure in Bengaluru on May 3rd. The 2-day Conference is a lead-up to the 3rd Annual Meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) to be hosted by the Government of India on 25th and 26th June 2018 in Mumbai.
Q25. According to the report by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), India is among the top 5 biggest military spenders of the year 2017. Which country is at the top of the list?
Answer: United States
Explanation: India has emerged as one of the five biggest military spenders in 2017, according to a report by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). According to the arms watchdog, the five top military spenders in 2017 were the US, China, Saudi Arabia, Russia and India respectively. With an expenditure of USD 63.9 billion on military in 2017, India marked a 5.5 per cent rise from the figures in 2016. The total global military spending rose to USD 1.739 trillion which is an increase of 1.1 percent compared to the expenditure in 2016.
Q26. Who has been appointed as the new head coach of the Australian National Cricket Team?
Answer: Justin Langer
Explanation: Justin Langer has been named as Australian national cricket team’s new head coach, replacing Darren
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Lehmann, who resigned in the wake of the ball-tampering scandal. He will take the reins of all three formats for the next four years.
Q27. The Government of India is soon to set up a North Eastern Cultural and Information Centre in which of the following cities?
Answer: New Delhi
Explanation: The Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C), Dr. Jitendra Singh announced that a North Eastern Cultural and Information Centre will come up in Delhi soon. The Centre will act as a cultural and convention, information hub of the North Eastern Region in Delhi.
Q28. What is the theme of the 2018 World Press Freedom Day?
Answer: Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law
Explanation: World Press Freedom Day was proclaimed by the UN General Assembly in December 1993, following the recommendation of UNESCO’s General Conference. Since then, 3 May, the anniversary of the Declaration of Windhoek, is celebrated worldwide as World Press Freedom Day. 2018 Theme: Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law.
Q29. Who has been awarded the Best Actor award (female) at the 65th National Film Awards?
Answer: Sridevi
Explanation: Actor Sridevi posthumously won the Best Actress Award for her role in Hindi film Mom while Bengali actor Riddhi Sen got the Best Actor award for Nagar Kirtan. The Best Feature Film award went to Assamese film Village Rockstars. Actor Vinod Khanna was awarded the Dadasaheb Phalke Award.
Q30. Who has been appointed as the new chief coach of Indian men’s Hockey team by the Hockey India?
Answer: Harendra Singh
Explanation: In a surprise move, women’s hockey coach Harendra Singh has been named chief coach of the Indian men’s team while incumbent men’s in-charge Sjoerd Marijne was sent back to the women’s camp. The move to switch the coaches came after both men’s and women’s team failed to clinch medals in the recently-concluded 21st edition of The Commonwealth Gamesin Gold Coast, Australia.
Q31. Idris Hassan Latif died recently at the age of 95. He was a former chief of
Answer: Indian Air Force (IAF),
Explanation: Former chief of the Indian Air Force (IAF), Air Chief Marshal Idris Hassan Latif, died. He was 95.
Q32. Which country has achieved the top spot in the latest International Cricket Council (ICC) Test team rankings released on May 1, 2018?
Answer: India
Explanation: India continued to sit atop the International Cricket Council (ICC) Test team rankings following the latest update on Tuesday, with South Africa at No.2 and Australia at the No.3 positions. India and South Africa, meanwhile, got $1 million and $500,000 respectively.
Q33. Name the newly appointed Director- General of Press Information Bureau.
Answer: Sitanshu Ranjan Kar
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Explanation: Mr Sitanshu Ranjan Kar, a 1983 batch officer of Indian Information Service, took over as the 27th Principal Spokesperson of the Government of India and Director General of Press Information Bureau in New Delhi on May 1, 2018. He succeeds Mr Frank Noronha, who superannuated on April 30, 2018.
Q34. The 9th India Japan Energy Dialogue was held in which city?
Answer: New Delhi
Explanation: The 9th India Japan Energy Dialogue was held in New Delhi on May 1, 2018. Both Japan and India, as the third and the seventh largest economies respectively, recognized that having access to reliable, clean and economical energy is critical for their economic growth and agreed on further strengthening of bilateral energy cooperation for energy development of both countries.Both countries agreed to initiate the discussion towards development of Electric Vehicles (EVs) by collaborating with “Policy dialogue on next generation/Zero emission vehicles”.
Q35. What is the theme of the International Labour Day 2018?
Answer: Uniting Workers for Social and Economic Advancement
Explanation: The International Labour Day, also known as International Worker’s Day or May Day is observed every year on May 1. The day aims to promote and encourage the international labour associations, marks the victory of workers’ movement for eight hours of work and pay tribute to workers sacrifices in achieving economic and social rights all over the world. The theme of International Labour Day 2018 is “Uniting Workers for Social and Economic Advancement”.
Q36. Eminent Marxist economist Ashok Mitra who passed away recently had served as a former finance minister of which state?
Answer: West Bengal
Explanation: Eminent Marxist economist and politician, and former finance minister of West Bengal, Ashok Mitra, died at age 89. He served as Chief Economic Adviser during Indira Gandhi’s prime ministerial tenure.
Q37. Name the player to attain the top position in the recent ISSF World Rankings in the 10m Air Pistol category?
Answer: Shahzar Rizvi
Explanation: Indian Shooter Shahzar Rizvi clinched top-spot in the latest 10m Air Pistol rankings on Tuesday (May
1) after winning the silver medal at the ISSF World Cup in Changwon, South Korea. The other Indians in the top-10 are Jitu Rai, who is sixth in the charts, and Om Prakash Mitharval, at the 12th spot
Q38. The Union Government has decided to establish India’s second biggest airport in which of the following states?
Answer: Goa
Explanation: The Union Government has announced to develop the country’s biggest airport, after only to Mumbai, in Mopa district of Goa. A joint team of the Airports Authority of India (AAI) and Commerce Logistics Department will visit Goa on May 7-8, 2018 to facilitate the development of cargo hubs at the new airport to be constructed at Mopa in Goa.
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Q39. Which country has achieved the top spot in the latest ICC ODI Team Rankings?
Answer: England
Explanation: England has overtaken India to seize the top spot in the MRF Tyres ICC ODI team rankings following the annual update, while Nepal has rejoined the T20I ratings. England, who last topped the ODI rankings in January 2013, have gained 8 points and moved to 125 points. India, who were at the top before the update, have lost a solitary point and are in second place with a total of 122 points.
Q40. The government has approved to extend the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana beyond 12th Five Year Plan for a period ending March 2020. The total expenditure for this scheme for three years is
Answer: Rs 14,832 crore
Explanation: The Cabinet gave its nod to continuation of Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana beyond 12th Five Year Plan for a period 2017-18 to 2019-20. The financial outlay for this purpose is Rs 14,832 crore. Under this 20 new AIIMS and up-gradation of 73 medical college will be undertaken.
Q41. Name the Indian state which has recently launched a month long water conservation campaign
named ‘Sujalam Sufalam Water Conservation Campaign’ to overcome the water shortage scenario in the state.
Answer: Gujarat
Explanation: The Gujarat government initiated a month-long state-wide water conservation campaign, on the occasion of the state’s Foundation Day on May 1, aiming to conserve an additional 1,100 million cubic feet of rain water. The project, named ‘Sujalam Sufalam Water Conservation Campaign’, was officially launched by Chief Minister Vijay Rupani by desalting a pond at Kosamdi village in Anklesvar tehsil of Bharuch district.
Q42. The Cabinet has approved to restructure the Multi-sectoral Development Programme (MsDP) as
for the remaining period of the 14th Finance Commission.
Answer: Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK)
Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal for renaming and restructuring of Multi-sectoral Development Programme (MsDP) as Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK). CCEA has also approved its continuation during the remaining period of the 14th Finance Commission.
Q43. Name the newly appointed Chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).
Answer: Subhash Chandra Khuntia
Explanation: The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has approved the appointment of former IAS
officer Subhash Chandra Khuntia as the new chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). His appointment will be for a period of three years or till the age of 65 years, whichever is the earliest.
Q44. The Government’s Agri umbrella scheme “Green Revolution – Krishonnati Yojana” has been extended for a period ending
Answer: March 2020
Explanation: The Cabinet has given its approval for the Umbrella Scheme, “Green Revolution – Krishonnati Yojana”
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
in agriculture sector beyond 12th Five Year Plan for the period from 2017-18 to 2019-20. The Schemes will be continued with an expenditure of Rs.33,269.976 crore from central government for three financial years, i.e., 2017-18, 2018-19 and 2019-20.The Umbrella scheme comprises of 11 Schemes/Missions.
Q45. Based on the report of the BMI Research, a Fitch group company, what is the projected growth rate of India’s GDP for the fiscal 2018-19?
Answer: 7.3%
Explanation: According to a BMI Research, a Fitch group company, the economic growth in India is expected to strengthen to 7.3% in financial year 2018-19 from 6.6 per cent in fiscal 2017-18, on the back of robust activity from construction, manufacturing, and services sectors.
Q46. The Government of India has extended the investment limit under the Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana (PMVVY) for senior citizens from Rs 7.5 lakhs to Rs lakhs.
Answer: Rs 15 lakhs
Explanation: The Union Cabinet chaired by chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for extending the investment limit from Rs 7.5 lakhs to Rs 15 lakhs under the Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana (PMVVY) as part of Government’s commitment for financial inclusion and social security. Besides, the time limits for subscription has also been extended from 4th May 2018 to 31st March, 2020. The move will provide a larger social security cover to the Senior citizens. It will enable upto Rs.10000 Pension per month for Senior Citizens.
Q47. According to the latest data by the World Health Organisation, how many Indian cities have been listed in the list of 20 most polluted cities of the world in terms of PM2.5 levels in 2016?
Answer: 14
Explanation: 14 Indian cities have been figured in a list of 20 most polluted cities in the world in terms of PM2.5 levels in 2016, according to the data released by the WHO (May 2, 2018). The Indian cities that registered very high levels of PM2.5 pollutants were Delhi, Varanasi, Kanpur, Faridabad, Gaya, Patna, Agra, Muzaffarpur, Srinagar, Gurgaon, Jaipur, Patiala and Jodhpur.
Q48. The Cabinet has approved setting up of new terminal buildings at three Indian Airports soon. Name the airports.
Answer: Guwahati, Chennai and Lucknow
Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved three major infrastructure projects – new terminal buildings at Guwahati, Chennai and Lucknow airports. The decision has been taken with regard to government’s commitment to augment the airport capacity and facilities to match the 20% passenger growth rate and for constantly improving your air-travel experience.
Q49. Name the co-founder and CEO of WhatsApp who has recently announced to quit Facebook over data privacy issues.
Answer: Jan Koum
Explanation: In a jolt to Facebook, WhatsApp co-founder and CEO Jan Koum has decided to move on amid reports that he had a difference of opinion with parent company Facebook over data privacy, encryption and other
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Issues. Koum, who sold WhatsApp to Facebook for more than $19 billion in 2014, also plans to step down from Facebook’s board of directors.
Q50. How many additional One Stop Centres have recently been approved by the government to be set up in 9 states for the benefit of the violence affected women?
Answer: 100
Explanation: The Centre has approved setting up of 100 additional One Stop Centres in 9 states to help violence affected women. The states are Haryana, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Mizoram, Nagaland, Odisha, Tamil Nadu and Uttar Pradesh. The purpose of these centres is to facilitate integrated services for violence affected women such as police assistance, medical aid, psycho-social counselling and legal aid.
Q51. With which among the given technology giants, India has signed a Statement of Intent (SoI) to enhance the growth of artificial intelligence (AI) and machine learning ecosystem in the country?
Answer: Google
Explanation: NITI Aayog has joined hands with Google to foster growth in India’s artificial intelligence (AI) and machine learning ecosystem by working together on several initiatives in the two areas.
Q52. Name the Cabinet Secretary of India whose tenure has recently been extended by one year till June 2019.
Answer: Pradeep Kumar Sinha
Explanation: Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha has been given one year extension. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his extension to the post till 12th of June 2019. In May 2015, Mr Sinha was appointed as cabinet secretary for a fixed two-year term.
Q53. How much amount of loan agreement has been signed between India and World Bank for National Nutrition Mission -POSHAN Abhiyaan?
Answer: $ 200 million
Explanation: The Centre has signed a loan agreement worth 200 million dollar with the World Bank for the National Nutrition Mission -POSHAN Abhiyaan. The loan approved will support the first phase scale up to 315 districts across all states and union territories (UTs) and help in achieving its goal of reducing stunting in children upto 6 years of age from 38.4 per cent to 25 per cent by 2022.
Q54. Which international body has tied up with NITI Aayog to help prevent any fraud or corruption in Centre’s ambitious Ayushman Bharat Scheme?
Answer: World Bank
Explanation: NITI Aayog seeks World Bank’s help to prevent fraud in healthcare insurance programme. The NITI Aayog has sought the World Bank’s assistance to provide it information and expertise on fraud detection and prevention to ensure no embezzlement of funds takes place in the Centre’s ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (AB-NHPM).
Q55. Russian President Vladimir Putin has been again sworn in as the President of the country for term.
Answer: 4th
Explanation: Vladimir Putin took the oath of office on May 7 for a fourth term as Russia’s president. Putin, who has
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Ruled Russia as prime minister or president for more than 18 years since 1999 was re-elected as President for another 6 years after 70 percent voters backed him in an election in March 2018.
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Static GK Questions Based on Current Affairs
Q1. Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Communications?
Answer: Manoj Sinha
Extra Info: He also holds the Minister of State in the Ministry of Railways.
Q2. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) came into force in which year?
Answer: 2015
Extra Info: The AIIB bank started operation after the agreement entered into force on 25 December 2015
Q3. Name the President of the Asian Development Bank.
Answer: Takehiko Nakao
Extra Info: The Asian Development Bank is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.
Q4. The headquarter of GoAir is in
Answer: Mumbai
Extra Info: GoAir is a low-cost carrier based in Mumbai, India. It is owned by the Indian business conglomerate Wadia Group.
Q5. The Indus river dolphin is world’s rarest species of mammals found only in India and
Answer: Pakistan
Extra Info: The Indus river dolphin is a subspecies of freshwater river dolphin currently only found in the Indus river of India and Pakistan. This dolphin was the first discovered side-swimming cetacean.
Q6. Who is the current President of IBM?
Answer: Ginni Rometty
Extra Info: IBM is an American multinational technology company headquartered in Armonk, New York, United States, with operations in over 170 countries.
Q7. The Asian Development Bank is situated at –
Answer: Manila, Philippines
Extra Info: President: Takehiko Nakao
Q8. Name the Chairman of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)
Answer: Ajay Tyagi
Extra Info: Headquarter: Mumbai
Q9. Who is the Chairman of the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)?
Answer: Hemant Contractor
Extra Info: Founded: August 23, 2003 Headquarter: New Delhi
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Q10. Who is the Director- General of the Border Roads Organisation (BRO)?
Answer: Lt. Gen Harpal Singh
Extra Info: The Border Roads Organisation (BRO) develops and maintains road networks in India’s border areas and friendly neighboring countries.
Q11. The headquarter of the Badminton World Federation is situated in
Answer: Kuala Lumpur, Malaysia
Extra Info: The Badminton World Federation is the international governing body for the sport of badminton recognised by the International Olympic Committee.
Other Info: Formation-1934 Headquarter: Kuala Lumpur, Malaysia President: Poul-Erik Hoyer Larsen
Q12. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is located in
Answer: Hyderabad
Extra Info: The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is an autonomous, statutory
Body tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India. It was constituted by the Insurance Regulatory and Development Authority Act, 1999, an Act of Parliament passed by the Government of India. The agency’s headquarters are in Hyderabad, Telangana, where it moved from Delhi in 2001
Q13. What is the currency of South Africa?
Answer: South African rand
Extra Info: Capitals: Cape Town
Q14. The Airports Authority of India (AAI) was founded on
Answer: April 1, 1995
Q15. The World Health Organisation is located at
Answer: Geneva, Switzerland
Extra Info: It was established on 7 April 1948 headquartered in Geneva, Switzerland.
Q16. The Press Information Bureau (PIB) was set up in which year?
Answer: 1919
Extra Info: The Press Information Bureau was established in 1919 as a small cell, which has now grown into a nationwide network of 8 regional offices and 34 branch offices
Q17. The World Asthma Day was first observed in which year?
Answer: 1998
Extra Info: The inaugural World Asthma Day was held in 1998. World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma (GINA) to improve asthma awareness and care around the world. World Asthma Day takes place on the first Tuesday of May. The inaugural World Asthma Day was held in 1998.The theme this year
Is “Never too early, never too late. It’s always the right time to address airways disease”.
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
Q18. Who is the Chairman of the Telecom Commission of India?
Answer: Aruna Sundar Rajan
Q19. What is the capital of Czech Republic?
Answer: Prague
Extra Info: Currency- Czech koruna
Q20. The 3rd South Asian Junior Athletics Championships (SAJAC) took place in which country?
Answer: Sri Lanka
Extra Info: 3rd South Asian Junior Athletics Championships (SAJAC) was held at Sugathadasa Stadium in Colombo.
Q21. What is the currency of Guatemala?
Answer: Guatemalan quetzal
Extra Info: Capital: Guatemala City
Q22. Juan Carlos Varela is the President of which country?
Answer: Panama
Extra Info: Currency: United States Dollar, Panamanian balboa Capital: Panama City
Q23. What is the capital of Peru?
Answer: Lima
Extra Info: Currency: Sol
CURRENT AFFAIRS WEEK-I MAY-2018
WWW.MYUPSC.COM
GOOD LUCK !!

Leave a Reply