Current Affairs Study Notes with MCQ July-Sept 2019

Current Affair Notes/PDF/MCQ/2019

Current Affairs Study Notes with MCQ

July – August – September 2019

Useful for All Competitive Exams: 2019-20

Click Here to Download

Demo MCQ:

For Complete Study Notes + Solved MCQ

Buy This Book

Current-affairs-study-notes-with-mcq-2019

Part -I

Q1. Consider the following statements regarding occurrence of forest fires:

1) Human activities near or within forested areas are the number one cause of forest fires.

2) Lightning is the biggest natural cause of forest fires.

3) Sometime volcanic activities such as eruptions and lava flow can cause forest fires.

4) Human-caused fires constitute the greater percentage of forest fires in our forests, but natural fires constitute the great majority of the total area burned.

Which of the above statements are true?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Q2. Consider the following hill stations of India with their location states :

1) Panchgani : Madhya Pradesh

2) Chail : Himachal pradesh

3) Horsley hills : Maharashtra

4) Patnitop : Jammu & Kashmir

5) Almora :Uttarakhand

Which of the above pairs are incorrectlymatched ?

a) 1,2& 3 only

b) 3 & 5 only

c) 1 & 3 only

d) 2 & 4 only

Q3. Recently beaches in Chennai witnessed a blue shimmer on the waves. The visitors spotted a magical blue glow on the beach. Which of the following statements regarding the same stands true ?

1) According to marine experts, the blue glow is known as Bioluminescence. The phenomenon is caused by Noctilucascintillans, a type of phytoplankton that converts their chemical energy into light energy when washed ashore.

2) Similar to the sight of fireflies, bioluminescence is found in many marine organisms such as bacteria, algae, jellyfish, worms, crustaceans, sea stars, fish and sharks.

3) The occurrence of these phytoplanktons is highly beneficial to the ecosystem in the long run as they provide food for the fishes.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Q4. Consider the following statements :

1) The RBI earns money in a variety of ways like the Open market operations, wherein a central bank purchases or sells bonds in the open market in order to regulate money supply in the economy, are a major source of income for the RBI.

2) Dealings in the foreign exchange market that the RBI engages in may also contribute to the bank’s profits.

3) However, that unlike commercial banks, the primary mandate of the RBI is not to earn profits but to preserve the value of the rupee. Profit and loss are thus merely a side effect of its regular operations to shape monetary policy.

Which of the above statements stands true ?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Q5. Which of the following cities have been ranked number one in the safe city index (SCI-2019) by the economic intelligence unit ?

a) London

b) Tokyo

c) Beijing

d) Ottawa

Q6. The Centre has asked all milk cooperatives and private dairies to halve plastic usage by October 2, which of the following statements regarding the same stands true?

1) The milk industry is one of the largest users of single use plastics, with the growing use of disposable pouches replacing milk vendors and vending machines in many areas.

2) Under the Extended Producer Responsibility component of the Plastic Waste Management (PWM) Rules, revised in 2018, industries are already required to recover and recycle part of the plastic packaging they generate.

3) In case of plastic wastage in milk industry, only the packets collected by rag pickers get recycled while the rest of them end up clogging drains, rivers, lakes, creating sewage and toxic foam.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Q7. The Earth’s surface- geologically called the Lithosphere- is made up of large plates, in constant motion, travelling a few centimeters every year. The hot magma or molten rock inside the core of the earth causes convection currents which move the plates in different directions. Which of the following plates are connected with the Indian plates?

1) Nazca plate

2) Indo-Australian plate

3) Cocos plate

4) Eurasian plate

5) Arabian plate

a) 1,2 & 3 only

b) 2,4 & 5 only

c) 3,4 & 5 only

d) all of the above

Q8. Which of the following statements regarding the LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) project consortium stands true?

1) The LIGO-India project is an international collaboration between the LIGO Laboratory and three lead institutions in the LIGO-India consortium which can detect even the faintest ripples from cosmic explosions millions of light years away.

2) The project operates three gravitational-wave (GW) detectors. Two are at Hanford in the State of Washington, north-western USA, and one is at Livingston in Louisiana, south-eastern USA.

3) The project, piloted by ISRO and Department of Science and Technology (DST), reportedly costs ₹1,200 crore and is expected to be ready by 2030.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Q9. Consider the following statements regarding National Cooperative Consumers’ Federation of India (NCCF):

1) NCCF was established on 16thOctober, 1965 to function as the apex body of consumer cooperatives in the country.

2) The main objectives of the NCCF are to provide supply support to the consumer cooperatives and other distributing agencies for distribution of consumer goods at reasonable and affordable rates besides rendering technical guidance and assistance to the consumer cooperatives.

3) It is registered under the society registration at 1860.

Which of the above statements are true ?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Q10. The “Dindigul lock” and “Kandangisaree” which recently got Geographical Indication(GI) tag belongs to which of the following southern states of India ?

a) Kerala

b) Tamilnadu

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Answer:

1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5.(b) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10.(b)

Part – II

1. Amazon rainforest spans over 9 countries. In August 2019, in which country deadly fire broke out in the amazon forest?

(A) Venezuela

(B) Brazil

(C) Colombia

(D) Argentina

2. About how much amazon rainforest contained within Brazil?

(A) 40%

(B) 50%

(C) 60%

(D) 70%

3. In Russian Presidential elections 2018, Vladimir Putin elected as president for the

(A) second time

(B) third time

(C) fourth time

(D) fifth time

4. In Rio Olympics 2016 the women’s football gold was won by

(A) Brazil

(B) Germany

(C) France

(D) Italy

5. The Nobel Prize 2018 in Physiology or Medicine was won by

(A) Yoshinori Ohsumi

(B) Kazuo Ishiguro

(C) James P. Allison and Tasuku Honjo

(D) William D. Nordhaus and Paul M. Romer

6. James P. Allison and Tasuku Honjo won the Nobel Prize-2018 in the field of Physiology or Medicine for their discovery of

(A) molecular mechanisms controlling the circadian rhythm

(B) cancer therapy by inhibition of negative immune regulation

(C) mechanisms for autophagy

(D) novel therapy against malaria

7. The Paris agreement of the United Nations Framework Convention on Climate Change is to limit global warming well below

(A) 1.0 °C

(B) 1.5 °C

(C) 2.0 °C

(D) 2.5 °C

8. Recep Tayyip Erdogan was elected as president of Turkey in the presidential elections 2018 for the

(A) second time

(B) third time

(C) fourth time

(D) fifth time

9. Who is current secretary general of the United Nations?

(A) Javier Perez de Cuellar

(B) Kofi Annan

(C) Ban-Ki-Moon

(D) Antonio Guterres

10. The United Nations Framework Convention on Climate Change deals with

(A) reduction in fossil fuel usage

(B) CO2 emissions mitigation

(C) reduction in Uranium production

(D) greenhouse gases emissions mitigation

11. Antonio Guterres became secretary general of the United Nations on

(A) 1 January 2017

(B) 3 January 2017

(C) 5 January 2017

(D) 7 January 2017

12. Secretary general United Nations Antonio Guterres belongs to

(A) United States

(B) Portugal

(C) Czech Republic

(D) Germany

13. The Paris Agreement entered into force on

(A) October 25, 2016

(B) October 28, 2016

(C) November 1, 2016

(D) November 4, 2016

14. The United States presidential elections were held on

(A) November 5, 2016

(B) November 6, 2016

(C) November 7, 2016

(D) November 8, 2016

15. Barack Obama, who completed his tenure as the president of the United States belongs to

(A) Democratic Party

(B) Republican Party

(C) Libertarian Party

(D) Green Party

16. President Donald Trump was the presidential nominee of the

(A) Democratic Party

(B) Republican Party

(C) Libertarian Party

(D) Green Party

17. President Donald Trump took office of the presidency on

(A) 18 January 2017

(B) 20 January 2017

(C) 22 January 2017

(D) 24 January 2017

18. Hillary Clinton has also served as US __________ from 2009 to 2013.

(A) Vice President

(B) Foreign Minister

(C) Secretary of States

(D) Interior Minister

19. The largest museum in the world is

(A) Vatican Museums

(B) State Hermitage Museum

(C) Louvre Museum

(D) National Museum of China

20. The Louvre Museum is located in

(A) France

(B) Italy

(C) United States

(D) United Kingdom

ANSWERS:

1. B

2. C

3. C

4. B

5. C

6. B

7. C

8. A

9. D

10. D

11. A

12. B

13. D

14. D

15. A

16. B

17. B

18. C

19. C

20. A

Click Here to Download Demo PDF

Must Read Books for Competitive Exams

Some Other Useful Links:-

UPSC IAS Prelims Exam – 2020

UPSC IAS Mains Exam – 2019

RPSC RAS Prelims Exam

RPSC RAS Mains Exam

General Knowledge

Current Affairs

General Studies of Rajasthan-All in One

राजस्थान सामान्य अध्ययन:नोट्स एवं अभ्यास 1000+प्रश्नोत्तर

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *