Daily Current Affair Notes 24 October 2018

Important Topics

1.United Nations Day 73rd anniversary celebrations on 24th October 2018

2. Public sector Syndicate Bank announced capital infusion of Rs 728 crore from the government in lieu of preferential allotment of shares.

The government in its October 17th order issued that it would infuse Rs 728 crore to Syndicate Bank against preferential allotment of equity shares during 2018-19.

3. World’s longest sea bridge opens between China & Hong Kong on 24th October 2018

4. PM Modi launched “Main Nahin Hum” Portal and App for IT sector

5. US-based minority writer Sujatha Gilda wins Shakti Bhatt First Book Prize 2018

6. Four Himalayan peaks near Gangotri glacier got named after former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee

7. Tata Consultancy Services (TCS) is the only Indian company among top 10 firms to get foreign labor certification for the H-1B visas for the fiscal year 2018, according to data from the US Department of Labour.

London-headquartered Earnest and Young, a multinational professional services firm, has emerged as the top employer to have received the certification.

The H-1B visas are the most sought-after among Indian IT professionals.

8. Fali S Nariman accorded 19th Lal Bahadur Shastri National Award

9. US & UAE to commence military Exercise ‘Iron Magic’ in Dubai

10. India & Myanmar inked MoU on operationalisation of Sittwe Port

11. Russia & Pakistan joint friendship military exercise ‘Druzhba III’ in Pakistan

12. The award was presented by Armenian President Armin Sarkissian to Deepak Baglay, the CEO of Invest India, in Geneva, Switzerland.

About Investment Promotion Award

[amazon_link asins=’B07JFLVKPH’ template=’ProductCarousel’ store=’myupsc61-21′ marketplace=’IN’ link_id=’ba21efde-d74d-11e8-adbb-d50a709d6357′]

The Investment Promotion Awards, organized by UNCTAD, honors Investment Promotion Agencies and their governments for their achievements.

The Awards have been given annually since 2002 as part of UNCTAD’s investment promotion and facilitation programme.

13. India & China signed an agreement on security cooperation

14. Ahmedabad and Indore won National Tourism Award for Best Airport of 2016-17

15. China and ASEAN nations will hold their first joint maritime exercises in October 2018

16. Green Climate Fund approved the US $1 billion to assist poor countries to tackle climate change

17. Green Climate Fund approved the US $43 million to boost climate resilience for India’s coastal communities

18. Union Environment Ministry launches Harit Diwali, Swasth Diwali campaign

 

Daily Current Affairs Question Answer #Quiz

 

 1. With reference to the SAFAR (System of Air Quality and Weather Forecasting) which was inaugurated in Delhi, consider the following statements?

(A)It measures sun’s UV-Index and track ultrafine particles such as PM1, mercury and black carbon in real time.

(B)It will accelerate public awareness and preparedness of air pollution and weather extremes.

(C)It will monitor all weather parameters like temperature, rainfall, humidity, and wind speed and wind direction.

(D)It will help to understand the linkages among emissions, weather, pollution and climate.

Select the correct answer using the code given below

Answer: All the above

Explanation: The SAFAR system will accelerate public awareness and preparedness of air pollution and weather extremes. It will also lead to a better understanding of linkages among emissions, weather, pollution and climate. It will also monitor all weather parameters like temperature, rainfall, humidity, and wind speed and wind direction.

2. Name the state/states which has/have passed legislation to protect Samaritans who help accident victims?

(A) Tamilnadu

(B)Kerala

(C)Karnataka

(D)Telangana

Answer: C only

Explanation: President Ram Nath Kovind has given his assent to the Karnataka Good Samaritan and Medical Professional (Protection and Regulation during Emergency Situations) Bill, 2016. The President gave assent last week. The legislation aims to give protection to Good Samaritans, ensure immediate medical assistance for road accident victims within the ‘golden hour’, and encourage people to offer first aid to victims without the fear of legal wrangles.

 

3. Name the leaders who have been jointly awarded UN Champions of Earth Award 2018?

(A)Narendra Modi India and President Emmanuel Macron (France)

(B)Moon Jae in (South Korea and Kim Jong UN (North Korea)

(C)Donald Trump (US) and Vladimir Putin (Russia)

(D)Cyril Ramaphosa (South Africa and Robert Mugabe (Zimbabwe)

Answer: A only

Explanation: Prime Minister Narendra Modi and French President Emmanuel Macron jointly awarded 2018 Champions of the Earth award 2018.

 

4. Name the country, that isn’t a member of G-4 Nations Council?

(A)Pakistan

(B)India

(C)Japan

(D)Brazil

Answer: A only

Explanation: Pakistan is not the member of G 4 Nations. The G4 nations comprising Brazil, Germany, India, and Japan are four countries which support each other’s bids for permanent seats on the United Nations Security Council.

 

5. Name the private company related to GST which was recently converted into government owned company?

(A)National Highway Authority of India

(B)National Waterways

(C)Coal India Ltd

(D)GST Network

Answer: D only

Explanation: The Union Cabinet has cleared a proposal to convert the GST Network into a government-owned company.

6. Name the person who has been stripped of honorary Canadian citizenship?

(A)Ban Ki Moon

(B)Aung San Suu Kyi

(C)Kim Jung

(D)Bang Ziamin

Answer: B only

Explanation: Myanmar leader Aung San Suu Kyi became the first person to be stripped of honorary Canadian citizenship.

 

7. Which of the following statements is/are correct regarding ‘Udyam Abhilasha’ entrepreneurship campaign launched by SIDBI?

(A)It aims to inspire rural youth in Aspirational districts to be entrepreneurs by assisting them to set up their own enterprise.

(B)It offers to impart e commerce training to entrepreneurs across the country.

(C)It creates business opportunities for CSC Village Level Entrepreneurs (VLEs).

(D)It also encourages women aspirants to encourage entrepreneurship.

Select the correct answer using the code given below

Answer: A, C and D only

Explanation: ‘Udyam Abhilasha’ entrepreneurship campaign launched by SIDBI aims to inspire rural youth in Aspirational districts to be entrepreneurs by assisting them to set up their own enterprise. It imparts training through digital medium across the country. It helps to create business opportunities for CSC Village Level Entrepreneurs (VLEs).

8. Which countries have reached the deal to replace NAFTA in North America?

(A)Canada and Mexico

(B)US and Canada

(C)Mexico, Canada and US

(D)US and Mexico

Answer: B only

Explanation: The North American Free Trade Agreement (NAFT(A)is a three-country accord negotiated by the governments of Canada, Mexico, and the United States that entered into force in January 1994. The U.S. and Canada reached a deal to replace the NAFTA.

 

9. Consider the following statements:

(A)Financial Inclusion Index (FII) gives a snapshot of the level of financial inclusion helping to guide macro policy perspective

(B)FII enables fulfillment of G 20 Financial Inclusion Indicators requirements.

(C)FII facilitates researchers to study the impact of financial inclusion and other macro economic variables.

(D)FII will be measure of financial schemes and products

Which of the statements given above is/are correct?

Answer: A, B and C only

Explanation: Financial Inclusion Index (FII) offers a snapshot of the level of financial inclusion that would guide macro policy perspective. It also allows the fulfillment of G 20 Financial Inclusion Indicators requirements. It helps researchers to study the impact of financial inclusion and other macro economic variables.

 

10. Name the state/states chosen for establishing first multi Skills Park?

(A)Rajasthan

(B)Madhya Pradesh

(C)Maharashtra

(D)Karnataka

Answer: B only

Explanation: Asian Development Bank ADB has selected the Madhya Pradesh for establishing first Multi-skills Park. It will provide US $150 million loan for the project.

Leave a Reply