Current Affairs-IndiaDaily Current AffairsDaily MCQ

Daily Current Affairs 1-9 May 2019

Daily Current Affairs MCQ

IAS Prelims Exam 2019

RPSC RAS Prelims

RPSC RAS Mains

Current Affairs

Join our Telegram Channel for Regular Updates

1. Name the nuclear power plant which is often termed as the nuclear titanic?

a) Akademik Lomonosov

b) Chernobyl

c) Sverdlovsk Oblast

d) Zarechny

Answer: a only

Explanation: Akademik Lomonosov is to be the first of a fleet of floating nuclear power stations to be stationed in the Russian Arctic. Environmentalists have termed it as a nuclear titanic.

2. Vedanthangal sanctuary known as the oldest water bird sanctuary is located in which state?

a) Karnataka

b) Tamilnadu

c) Rajasthan

d) Andhra Pradesh

Answer: b only

Explanation: Vedanthangal Bird Sanctuary is a 30-hectare (74-acre) protected area located in the Kanchipuram District of the state of Tamil Nadu.

3. Name the river/rivers which originate and ends inside the territory of India?

a) Indus

b) Ganga

c) Brahmaputra

d) Chambal

Answer: d only

Explanation: The perennial Chambal originates at janapav, south of Mhow town, near manpur Indore. The river finishes at a meeting point of five rivers, which include the Kwari, Chambal, Sind, Yamuna, and Pahuj at Pachnanda.

4. Name the finance minister, who has presented the first budget of Independent India?

a) Moraji Desai

b) RK Shanukham Chetty

c) LK Advani

d) Jawaharlal Nehru

Answer: b only

Explanation: Shanmukham Chetty was the Finance Minister of India when the country’s first budget was tabled in Parliament on 26 November 1947.

5. With reference to the Special Economic Zone (SEZ), which of the following statements are correct?

a) It serves as a platform for economic growth offering by quality infrastructure.

b) SEZ tries to promote investment from domestic and foreign sources.

Answer: both a and b

Explanation: Special Economic Zone (SEZ) serves a foundation for economic growth and activity supported by quality infrastructure complemented by an attractive fiscal package, both at the Centre and the State level, with the minimum possible regulations.

6. Name the food items, which was decided as the base product for enhancing the production according to National Food Security Mission (NFSM)?

a) Wheat

b) Rice

c) Barley

d) Pulses

Answer: a, b and d

Explanation: National Food Security Mission (NFSM) is a Central Scheme of GOI launched in 2007 for 5 years to increase production and productivity of wheat, rice and pulses.

7. Which among the following statements are true, regarding NITI Aayog?

a) NITI Aayog is established to replace the planning commission.

b) It is an acronym for National Institution for Technology India

Answer: a only

Explanation: The NITI Aayog (National Institution for Transforming India), is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach.

8. Which among the following statements is/are true regarding Imposition of President’s Rule (Article 356) in states?

a) Article 356 can be imposed when the State Legislature is unable to elect a leader as Chief Minister.

b) President’s rule can be revoked at any time by the President and does not need the Parliament’s approval.

Answer: both a and b

Explanation: President’s rule is the suspension of state government and imposition of direct Central Government rule in a state. Under Article 356 of the Constitution of India, in the event that a state government is unable to function according to constitutional provisions, the Central government can take direct control of the state machinery.

9. With reference to the Finance Commission of India, which of the following are correct?

a) Distribution of net proceeds of taxes between Center and the States, to be divided as per their respective contributions to the taxes.

b) Any other matter related to it by the president in the interest of sound finance.

Answer: both a and b

Explanation: It was formed to define the financial relations between the central government of India and the individual state governments. The Finance Commission (Miscellaneous Provisions) Act, 1951 additionally defines the terms of qualification, appointment and disqualification, the term, eligibility and powers of the Finance Commission.

10. The National Mission for Saffron has been launched as a sub scheme for which among the following initiatives?

a) Rural Health Mission

b) Rashtriya Krishi Vikas Yojana

c) National Cash Crop Programme

d) National Horticulture Mission

Answer: b only

Explanation: National Mission for Saffron is the third sub scheme of Rashtriya Krishi Vikas Yojana. It is an economic Revival of J&K Saffron Sector with allocation of Rs. 39.43 crore for current year.

11. Name the nuclear power plant which is often termed as the nuclear titanic?

a) Akademik Lomonosov

b) Chernobyl

c) Sverdlovsk Oblast

d) Zarechny

Answer: a only

Explanation: Akademik Lomonosov is to be the first of a fleet of floating nuclear power stations to be stationed in the Russian Arctic. Environmentalists have termed it as a nuclear titanic.

12. Vedanthangal sanctuary known as the oldest water bird sanctuary is located in which state?

a) Karnataka

b) Tamilnadu

c) Rajasthan

d) Andhra Pradesh

Answer: b only

Explanation: Vedanthangal Bird Sanctuary is a 30-hectare (74-acre) protected area located in the Kanchipuram District of the state of Tamil Nadu.

13. Name the river/rivers which originate and ends inside the territory of India?

a) Indus

b) Ganga

c) Brahmaputra

d) Chambal

Answer: d only

Explanation: The perennial Chambal originates at janapav, south of Mhow town, near manpur Indore. The river finishes at a meeting point of five rivers, which include the Kwari, Chambal, Sind, Yamuna, and Pahuj at Pachnanda.

14. Name the finance minister, who has presented the first budget of Independent India?

a) Moraji Desai

b) RK Shanukham Chetty

c) LK Advani

d) Jawaharlal Nehru

Answer: b only

Explanation: Shanmukham Chetty was the Finance Minister of India when the country’s first budget was tabled in Parliament on 26 November 1947.

15. With reference to the Special Economic Zone (SEZ), which of the following statements are correct?

a) It serves as a platform for economic growth offering by quality infrastructure.

b) SEZ tries to promote investment from domestic and foreign sources.

Answer: both a and b

Explanation: Special Economic Zone (SEZ) serves a foundation for economic growth and activity supported by quality infrastructure complemented by an attractive fiscal package, both at the Centre and the State level, with the minimum possible regulations.

16. Name the food items, which was decided as the base product for enhancing the production according to National Food Security Mission (NFSM)?

a) Wheat

b) Rice

c) Barley

d) Pulses

Answer: a, b and d

Explanation: National Food Security Mission (NFSM) is a Central Scheme of GOI launched in 2007 for 5 years to increase production and productivity of wheat, rice and pulses.

17. Which among the following statements are true, regarding NITI Aayog?

a) NITI Aayog is established to replace the planning commission.

b) It is an acronym for National Institution for Technology India

Answer: a only

Explanation: The NITI Aayog (National Institution for Transforming India), is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach.

18. Which among the following statements is/are true regarding Imposition of President’s Rule (Article 356) in states?

a) Article 356 can be imposed when the State Legislature is unable to elect a leader as Chief Minister.

b) President’s rule can be revoked at any time by the President and does not need the Parliament’s approval.

Answer: both a and b

Explanation: President’s rule is the suspension of state government and imposition of direct Central Government rule in a state. Under Article 356 of the Constitution of India, in the event that a state government is unable to function according to constitutional provisions, the Central government can take direct control of the state machinery.

19. With reference to the Finance Commission of India, which of the following are correct?

a) Distribution of net proceeds of taxes between Center and the States, to be divided as per their respective contributions to the taxes.

b) Any other matter related to it by the president in the interest of sound finance.

Answer: both a and b

Explanation: It was formed to define the financial relations between the central government of India and the individual state governments. The Finance Commission (Miscellaneous Provisions) Act, 1951 additionally defines the terms of qualification, appointment and disqualification, the term, eligibility and powers of the Finance Commission.

20. The National Mission for Saffron has been launched as a sub scheme for which among the following initiatives?

a) Rural Health Mission

b) Rashtriya Krishi Vikas Yojana

c) National Cash Crop Programme

d) National Horticulture Mission

Answer: b only

Explanation: National Mission for Saffron is the third sub scheme of Rashtriya Krishi Vikas Yojana. It is an economic Revival of J&K Saffron Sector with allocation of Rs. 39.43 crore for current year.

21. With reference to the internationally renowned indoor arena ‘Madison Square Garden’, name the first Indian wrestler to participate in the game?

a) Virender Singh

b) Bajrang Punia

c) Ravi Kumar

d) Vinesh Phogat

Answer: b only

Explanation: Asian champion Punia will be the first Indian wrestler to fight at the iconic venue ‘Madison Square Garden’ New York.

22. With reference to the development of OCR system for reading Bharti Script, name the branch of IIT which developed it?

a) IIT Kharagpur

b) IIT Madras

c) IIT Kanpur

d) IIT Bombay 

Answer: b only

Explanation: IIT Madras has developed easy multi-lingual optical character recognition (OCR) schemes for reading documents in Bharati Script.

23. Name the newly launched initiative which is associated with elimination of Malaria from India by 2030?

a) MALARIA India

b) MERA India

c) ELIMINATE India

d) DEL India

Answer: b only

Explanation: ICMR launches ‘MERA India’ to eliminate malaria from India by 2030.

24. Name the two countries which have recently decided to set up a Joint Border Reaction Force (JBRF)?

a) India

b) China

c) Pakistan

d) Iran

Answer: c and d only

Explanation: Iran’s President Hassan Rouhani has announced that Iran and Pakistan has agreed to set up a joint border reaction force to counter terrorism.

25. Name the country which is planning to move its capital away to ensure more equitable development?

a) Iran

b) China

c) South Africa

d) Indonesia

Answer: d only

Explanation: Indonesia, the world’s fourth most populous country, has decided to move its capital away from Jakarta.

26. With reference to monetary policy of RBI, which of the statements are correct?

a) It is aimed at managing the quantity of money to meet the requirements of different sectors of the Economy.

b) Monetary policy is different from fiscal policy.

Answer: both a and b

Explanation: Monetary policy consists of the process of drafting, announcing and implementing the plan of actions taken by the central bank, currency board or other competent regulatory authority of a country that determines the scope and impact of the key drivers of the economic activity in that country.

27. With reference to the term, Systemically Important Banks, which of the banks are identified in such terms?

a) SBI

b) ICICI

c) HDFC

Answer: Above all

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has named State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs).

28. With reference to the National Voluntary Guidelines on social, environmental and economic responsibilities, released by Union Ministry of Corporate Affairs, which of the following are correct?

a) Businesses should provide goods and services in a manner that is sustainable and safe.

b) Businesses should respect the interests of and be responsive to all their stakeholders.

c) Businesses should respect and promote human rights.

Answer: Above all

Explanation: The Union Ministry of Corporate Affairs has released the National Guidelines on responsible business conduct and revised the National Voluntary Guidelines on social, environmental and economic responsibilities of business, 2011. These guidelines on responsible business conduct aim to urge businesses to actualise the following principles in letter and spirit.

29. Which of the following is part of Gross Development Product of a country?

a) Monetary value of all the finished goods.

b) Monetary value of all the services.

c) Value of all the finished goods and services.

d) Value of all the finished goods, services and NRI Deposits.

Answer: a, b and c only

Explanation: Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country’s borders in a specific time period.

30. With reference to the Green Field Investments, which of the following are correct?

a) It is a type of foreign direct investment.

b) It refers to a project where a company builds operations in a foreign market starting from scratch.

c) It also gets leasing existing facilities and land results in relatively lower expenses.

Answer: a and b only

Explanation: It refers to a project where a company builds operations in a foreign market starting from scratch, or a so-called green field. These projects are foreign direct investments that provide the highest degree of control for the sponsoring company when compared to other methods of FDI, such as foreign acquisitions or buying controlling stakes in a foreign company.

31. Name the two countries whose bilateral naval exercise is called Varuna?

a) India

b) France

c) Japan

A) b & c

B) a & c

C) a & b

D) None of the above

32. Which of the following has entered a strategic partnership with GE Healthcare with the objective to bring digital healthcare solutions to the market?

a) NASSCOM

b) WIPRO

c) INFOSYS

d) RELIANCE

A) a only

B) b only

C) c only

D) d only

33. Which of the following has signed a contract with defence ministry to build eight anti-submarine warfare shallow water crafts (ASWSWCs) for Indian Navy at the cost of Rs 6311.30 crore?

a) Reliance

b) GRSE

c) BHEL

d) Adani

A) a only

B) b only

C) c only

D) d only

34. Which of the following recently signed a memorandum of understanding (MoU) with Water & Power Consultancy Services (WAPCOS) Limited with the objective to jointly recognize suitable future projects and carry out geo-technical investigation and engineering consultancy in the fields like water resources, power and infrastructure, port and harbour dredging?

a) BHEL

b) Reliance

c) Adani

d) DCIL

A) a only

B) b only

C) c only

D) d only

35. Who among the following are the 6 recipients of the 2019 world’s eminent award for grassroots environmental activists the Goldman Environmental Prize?

a) Bayarjargal Agvaantseren

b) Alfred Brownell

c) Ana Colovic Lesoska

d) Alberto Curamil

A) a only

B) b only

C) both a & b

D) All the above

36. Who among the following recently became the first Japanese monarch to abdicate in 200 years?

a) Emporer Naruhito

b) Emperor Itoku

c) Emperor Akihito

d) Emperor Renzu

A) a only

B) b only

C) c only

D) None of the above

37. Which of the following recently collaborated with BGI-Shenzhen, China by sequencing 429 chickpea lines from 45 nations to identify genes that are resistant to various extreme factors?

a) ICRISAT

b) SKAUST

c) MAMRI

d) HPMRI

A) a only

B) b only

C) c only

D) d only

38. Name the mysterious animal whose footprints measuring 32×15 inches (81 centimeters by 38 centimeters) was recently found by Indian Army close to Makalu Base Camp,located in North-Eastern Himalayas on 09 April 2019?

a) Polar Bear

b) Yeti

c) Dinosaur

d) Snow Ape

A) a only

B) b only

C) c only

D) d only

39. Which day is celebrated every year as International Labour Day or Workers day?

a) 1st May

b) 2nd May

c) 3rd May

d) 4th May

A) a only

B) b only

C) c only

D) d only

40. Which of the following states celebrated its Foundation Day on 1st May?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Gujarat

d) Punjab

A) a & b only

B) b & c only

C) a & c only

D) a & d only

41.Which of the following have together signed an MoU Memorandum of Understanding for effective cooperation on different projects related to e-mobility and implement solutions for electric & trolley bus, EV Electric Vehicles chargers, battery and charger testing, etc?

a) BHEL

b) ARAI

c) TISCO

d) MARUTI

Answer: a & b

Explanation: BHEL & ARAI Bharat Heavy Electricals Limited BHEL and Automotive Research Association of India ARAI have together signed an MoU Memorandum of Understanding for effective cooperation on different projects related to e-mobility and implement solutions for electric & trolley bus, EV Electric Vehicles chargers, battery and charger testing, etc. The term electro mobility refers to full and hybrid electric vehicles as well as that using hydrogen fuel cell technology. These vehicles represent electronically driven vehicles in the future.

42. Who among the following has been named as the first non-British president of Marylebone Cricket Club MCC?

a) Kumar Sangakkara

b) Sunil Gavaskar

c) Dilip Vengsarkar

d) Steve Waugh

Answer: a only

Explanation: Kumar Sangakkara, former Sri Lanka captain has been named as the first non-British president of Marylebone Cricket Club MCC. He succeeds Anthony Wire ford. It was announced at the MCC annual general meeting at Lords on 1 May 2019. He will take up his one-year post in October. Sangakkara, 41-year-old, scored 12,400 runs in 134 tests, appears twice on the honours boards at Lords. MCC is the guardian of the Laws of the game and it was founded in 1787 and has been based at Lords, which it owns, since 1814. His responsibilities would involve the launch of The Hundred the England and Wales Cricket Boards new 100-ball cricket format and two England test matches against West Indies and Pakistan.

43. Who among the following has been appointed as the first Independent Woman Director to Bombay Stock Exchange (BSE) board?

a) Shella Kanan

b) Meghna Rai

c) M Jayshree Vyas

d) Kusum Choudhary

Answer: c only

Explanation: M Jayshree Vyas has been appointed as the first Independent Woman Director to Bombay Stock Exchange (BSE) board. Earlier, M Jayshree Vyas worked as the managing director of Shree Mahila Sewa Sahakari Bank, Ahmedabad since 1986. She had also helped in launching the first financial literacy program in Sewa bank in 2001.

44. Which of the following became the 1st operator to start optical fiber-based high-speed broadband service in Pulwama, J&K with the launch of Bharat Fibre?

a) Airtel

b) Vodafone

c) Reliance Jio

d) BSNL

Answer: d only

Explanation: BSNL Bharat Sanchar Nigam Limited became the 1st operator to start optical fiber-based high-speed broadband service in Pulwama with the launch of Bharat Fibre. The Bharat Fibre services with reliable and high-speed internet are provided on the optical fibre by FTTH fibre-to-the-home service up to the customer premises. The Bharat Fibre service has been launched on a revenue sharing basis in a business collaborative model with the local channel partner of Pulwama area. The equipment of FTTH has been installed and commissioned by the channel partner whereas the customer billing services are being provided by BSNL.

45. Name the states from where Indian archaeologists recently unearthed a life-sized stucco sculpture from a Buddhist site at Phanigiri in Suryapet?

a) Andhra Pradesh

b) Telangana

c) Kerala

d) Bihar

Answer: b only

Explanation: Telangana is the state from where Indian archaeologists recently unearthed a life-sized stucco sculpture from a Buddhist site at Phanigiri in Suryapet. As per heritage department officials, it represents one of Bhodhisattva in Jathaka Chakra.This is the largest stucco sculpture found from India till date. The sculpture is about 1.73 metres in height and 35 cm in width. It is considered to have been built at at peak of Ikshavaku dynasty. The preliminary excavation at Phanigiri was started by archaeological department official Khaja Muhammad Ahmad in 1941.

46. Who among the following became the world number one in Womens 10m Air Rifle category with 1,926 rating points according to the latest rankings released by International Shooting Sport Federation (ISSF)?

a) Anjum Moudgil

b) Apurvi Chandela

c) Anjana Singh

d) Poonam Rawat

Answer: b only

Explanation: Apurvi Chandela became the world number one in Womens 10m Air Rifle category with 1,926 rating points according to the latest rankings released by International Shooting Sport Federation (ISSF). The 26-year old Apurvi Chandela is among the five Indian shooters who have earned the Olympic quota for the Tokyo 2020. In early this year, Chandela had broken the world record after winning India’s first gold medal at the ISSF World Cup 2019 held in New Delhi. She had shot 252.9 in 10m women Air Rifle final to bag gold medal at Dr. Karni Singh Shooting Range in New Delhi. After Chandela, Anjum Moudgil is World No. 2 on ISSF rankings with 1695 rating points in the 10m Air Rifle category after she won mixed gold at the ISSF World Cup in Beijing.

47. Which of the following is celebrated every year as World Password Day?

a) 1st Thursday of May

b) 2nd Thursday of May

c) 3rd Thursday of May

d) 4th Thursday of May

Answer: a only

Explanation: 1st Thursday of May is celebrated every year as World Password Day. The Registrar of National Day Calendar has designated the first Thursday of the month of May of each year as World Password Day. This day is celebrated to promote better password habits for digital protection for online shopping, dating, banking, social media, private work, and life communications. For the very first time, security researcher, Mark Burnett encouraged people to have a password day, where they updated important passwords in his 2005 book Perfect Passwords. Inspired by his idea, Intel Security took the initiative to declare the first Thursday of May every year as World Password Day. The declaration was done in May 2013.

48. Which day was recently celebrated as World Tuna Day to highlight the importance of tuna fish and to promote more sustainable fishing practices which will help in achieving the 2030 Agenda for Sustainable Development?

a) 1st May

b) 2nd May

c) 3rd May

d) 4th May

Answer: b only

Explanation: 2nd May was recently celebrated as World Tuna Day to highlight the importance of tuna fish and to promote more sustainable fishing practices which will help in achieving the 2030 Agenda for Sustainable Development. In December 2016, the United Nations General Assembly (UNGA) officially recognized May 2 as a World Tuna Day in its resolution 71/124. After the resolution has passed, the day was first observed on May 2, 2017. Food and Agriculture Organisation (FAO) in its latest report in 2018 titled, The State of World Fisheries and Aquaculture: Meeting the Sustainable Development Goals highlights the tuna fish role in achieving the 2030 Agenda for Sustainable Development and Sustainable Development Goals (SDG) 14 which talks about conservation and sustainable use of oceans, seas and marine resources for sustainable development. Tuna is also more important for food security and nutrition. It is a high source of Selenium, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B12, Vitamin B6 and protein and also provides Vitamin D and Phosphorus.

49. Name the city where an all-women police patrol unit named Rani Abakan Force was launched to handle issues pertaining to Women and Children?

a) Bengaluru

b) Kolkata

c) Mangalore

d) Chennai

Answer: c only

Explanation: Mangalore is the city where an all-women police patrol unit named Rani Abakan Force was launched to handle issues pertaining to Women and Children. On 30th April 2019, Mangaluru Police Commissioner Sandeep Patil flagged off the all-women police patrol unit named after the 16th-century warrior of coastal Karnataka, Queen Abakan of Ulla near Mangaluru, who fought the Portuguese in the 16th century. Total 50 women policewomen have been allotted in Rani Abakan Force and each patrol team has five policewomen.

50. How many cities have been selected by MoEFCC with the objective of improving environment by reducing PM particulate matter concentration?

a) 99

b) 100

c) 101

d) 102

Answer: d only

Explanation: 102 cities have been selected by MoEFCC with the objective of improving environment by reducing PM (particulate matter) concentration. Ministry of Environment, Forest and Climate Change MoEFCC recently constituted a committee to implement the National Clean Air Program NCAP. The objective is to reduce the PM particulate matter 2.5 and PM 10 concentration by 20% to 30% in at least 102 cities by 2024. The committee will be headed by the Secretary, Union Environment Ministry. The headquarters of the committee will be in New Delhi. The other members of the committee will be Joint Secretary (Thermal), Ministry of Power; Director General, The Energy Resources Institute (TERI) and Professor Sachidananda Tripathi, IIT Kanpur. The 102 cities, across 23 states and Union Territories will be identified by the Central Pollution Control Board (CBCB). The selection criteria will be based on their ambit air quality data between 2011 and 2015. The NCAP is envisioned as a five-year action plan with 2019 as the first year. There would be a review every five years.

51. Which of the following has/have collaborated with CSC (Common Services Centre) e-Governance Services India Limited to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’?

a) IIT Kanpur

b) IIT Chennai

c) IIT Kharagpur

Answer: a only

Explanation: IIT Kanpur has collaborated with CSC (Common Services Centre) e-Governance Services India Limited to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’. CSC is a Special Purpose Vehicle under the Ministry of Electronics & IT. ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is the programme of the HRD (Human Resource Development) Ministry which is working towards achieving solutions for increasing sustainable growth in rural India. The collaboration of IIT-Kanpur with the leading institutions with CSCs would strengthen the government’s vision of Digital India.

52. Which of the following launched 5$ billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region?

a) World Bank

b) ADB

c) European Union

d) None of the above

Answer: b only

Explanation: Asian Development Bank (ADB) launched 5$ billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region. This will support ADB’s developing member countries’ efforts for achieving the Sustainable Development Goals (SDGs), inclusive of the SDG 14: Life below Water. The Healthy Oceans Action Plan was launched at the 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors, Fiji. Healthy Oceans Action Plan will expand financing and technical assistance for ocean health and marine economy projects to $5 billion from year 2019 to 2024.

53. Which of the following are some of the relaxation recommended by DPIIT (The Department for Promotion of Industry and Internal Trade) in order to facilitate fund raising by start-ups?

a) Reduce shareholding requirements of founders from 50% to 20%

b) Reduce shareholding requirements of founders from 40% to 20%

c) Reduce compulsory tenure from 5 years to 3 years

Answer: a and c only

Explanation: Reduce shareholding requirements of founders from 50% to 20%, Reduce compulsory tenure from 5 years to 3 years are some of the relaxation recommended by DPIIT(The Department for Promotion of Industry and Internal Trade) in order to facilitate fund raising by start-ups. The relaxation laws are part of the ‘Startup India Vision 2024’ that’s been prepared by the DPIIT. The DPIIT also recommended amendments in Section 54GB of the Income Tax Act, that is, capital gain on transfer of residential property not to be charged in certain cases and Section 79 that states, carry forward and set off of losses would be done for specific companies.

54. Which of the following was recently awarded 27th P.C. Chandra Puraskar, the annual national award from the P.C. Chandra Group at Biswa Bangla Convention Centre?

a) Dr. Ranga Rajan

b) Dr. Devi Prasad Shetty

c) Dr. Nirmal Khatri

d) None of the above

Answer: b only

Explanation: Dr. Devi Prasad Shetty, India’s most reputed cardiac surgeon and humanitarian, was recently awarded 27th P.C. Chandra Puraskar, the annual national award from the P.C. Chandra Group at Biswa Bangla Convention Centre. He is also known as ‘The Man with Divine Hands’. In 2003, he has won Padma Shri and Padma Bhushan for medicine in 2013.

55. Which of the following e-commerce platform recently appointed Virat Kohli and Anushka Sharma as its first ever official brand ambassadors?

a) Flipkart

b) Amazon

c) Myntra

d) Reify

Answer: both a and b

Explanation: Myntra, the Flipkart-owned fashion e-commerce platform recently appointed Virat Kohli and Anushka Sharma as its first ever official brand ambassadors. Myntra has launched an integrated campaign called ‘Go Myntra-la-la’ to promote the brand. Advertising agency McCann World group from Bengaluru has created the television campaign.

56. Name the country where a start-up Interstellar Technology Inc. has successfully launched a first privately developed rocket ‘Momo-3’ into space?

a) Japan

b) China

c) Germany

d) France

Answer: a only

Explanation: Japan is the country where a start-up Interstellar Technology Inc. has successfully launched a first privately developed rocket ‘Momo-3’ into space. The unmanned rocket was launched from its test site in Taiki on the northern Japanese island of Hokkaido and it reached about 110 km in altitude before falling into the Pacific Ocean after 10 minutes of flight time. The rocket is 10 meters in length, 50 centimeters in diameter and weighs about 1 ton. ‘Momo-3’ rocket has the capability of putting payloads into the orbit.

57. Which of the following has recently co-authored his autobiography titled, ‘Game Changer’?

a) Sunil Gavaskar

b) Shahid Afridi

c) Steve Waugh

d) Dilip Vengsarkar

Answer: b only

Explanation: Shahid Afridi, former captain of Pakistan has recently co-authored his autobiography titled, ‘Game Changer’ with journalist Wajahat S Khan. The book has been published by Harper Collin’s India. Afridi is popularly known as ‘Boom Boom’ and holds the world record for the fastest ODI (One Day International) century in 37 deliveries. He also holds the distinction of having hit the most number of sixes in the history of ODI cricket.

58. Which of the following day of May every year is celebrated as World Laughter Day?

a) 1st Sunday

b) 2nd Sunday

c) 3rd Sunday

d) 4th Sunday

Answer: a only

Explanation: 1st Sunday of May every year is celebrated as World Laughter Day. The day was first celebrated on May 10, 1998, in Mumbai and arranged by Dr. Madan Kataria, founder of the worldwide Laughter Yoga Movement. The purpose is to raise awareness about laughter and its many healing benefits. The Laughter Yoga Movement started by Dr. Kataria was a part of the facial feedback hypothesis which postulates that facial expression of a person can have an effect on their emotions. The popularity of this movement has grown exponentially and till now over 6000 laughter Clubs opened worldwide. The first World Laughter day named HAPPY-DEMIC took place outside India on January 9, 2000 in Copenhagen, Denmark.

59. Name the place where the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Defence Ministers’ Meet was organised recently?

a) Kazan

b) Chengdu

c) Bishkek

d) Nanjing

Answer: both a and b

Explanation: Bishkek in Kyrgyzstan is the place where the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Defence Ministers’ Meet was organised recently. Nirmala Sitharaman, the current Defence Minister of India held a bilateral meeting with General Wei Fenghe, Honourable Defence Minister of China, in which they discussed regional and bilateral security issues.

60. Which of the following has launched a new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to establish the annual number of violent deaths worldwide?

a) SIFRI

b) SIPRI

c) CIPRI

d) CIFRI

Answer: b only

Explanation: SIPRI which stands for Stockholm International peace research institute has launched a new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to establish the annual number of violent deaths worldwide. GReVD will count deaths caused by all forms of violence and display these in an open-source database and enable monitoring of progress on the world’s commitment to ‘significantly reduce all forms of violence and related death rates everywhere’ by 2030 as set out in the Sustainable Development Goals (SDGs)—Goal 16.

Source: Civilservicesindia+The Hindu+PIB

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives

ias prelims exam 2020

Recent Posts

Geography of Rajasthan
%d bloggers like this: