Daily Current Affairs 11-12 April 2019

Current Affairs/General Awareness Practice Question-Answer for Competitive Exams

1. With reference to the first ever census of otters, name the state which has undertaken in the country?

a) Madhya Pradesh

b) Andhra Pradesh

c) Uttar Pradesh

d) Kerala

Answer: c only

Explanation: For the first time, Uttar Pradesh is taking a census of otters in its protected areas. The census exercise was started from Pilibhit.

2. With reference to the Representation of the People Act of 1951, name the section which concerned with the registration of political parties?

a) Section 21A

b) Section 29A

c) Section 42A

d) Section 28B

Answer: b only

Explanation: Registration of political parties under section 29A of the Representation of the People Act, 1951.

3. With reference to Nice Agreement which is sometimes seen in news, choose the sector related to it?

a) Intellectual Property

b) Economics

c) Science and Technology

d) Arts and Culture

Answer: A

Explanation: Nice Agreement establishes a classification of goods and services for the purposes of Registering trademarks and service marks.

4. With reference to National Crime Records Bureau (NCRB), which of the following are correct?

a) It is responsible for collecting and analysing crime data.

b) These laws are defined by the Indian Penal Code and Special and Local Laws.

c) National repository of fingerprints of all criminals.

Answer: Above all

Explanation: National Crime Records Bureau (NCRB) is an Indian government agency responsible for collecting and analysing crime data as defined by the Indian Penal Code (IPC) and Special and Local Laws (SLL).

5. With reference to development of ‘Combat drugs’ to reduce casualties in Pulwama type attacks, name the organisation which developed such drugs?

a) DRDO

b) AIIMS

c) ISRO

d) IIT Delhi

Answer: d only

Explanation: DRDOs medical laboratory has come up with a range of combat casualty drugs that can extend the golden hour till the trooper is shifted to hospital.

6. Indian Navy’s Information Fusion Centre which was recently inaugurated is located in which city?

a) Pune

b) Gurugram

c) New Delhi

d) Mumbai

Answer: b only

Explanation: Information Fusion Centre (IFC) has been established at the Navy Information Management and Analysis Centre (IMAC) in Gurugram.

7. With the reference to Mahila Police Volunteers Scheme (MPVS), which of the statements are correct?

a) MPVS envisages creation of a link between the police authorities and the local communities in villages through police volunteers.

b) The gap between Police and Civil society will be bridged by Mahila Police Volunteers initiative.

c) A Mahila Police Volunteer must be from the same geographical area and conversant with the local dialects.

d) A Mahila Police Volunteer should not be a member of any political party.

Answer: Above all

Explanation: The Mahila Police Volunteer was initiated by the Ministry of Women and Child Development in collaboration with the Ministry of Home Affairs. The Mahila Police Volunteers scheme is one such initiative. It envisages creation of a link between the police authorities and the local communities in villages through police volunteers who will be women specially trained for this purpose.

8. Name the state government which announced the development of Spiritual department?

a) Rajasthan

b) Madhya Pradesh

c) Andhra Pradesh

d) Karnataka

Answer: b only

Explanation: Madhya Pradesh Government said on Saturday that it is going to create an Adhyatmik Vibhag (spiritual department) by merging several existing departments.

9. Name the country which recently operated the world’s first Floating Nuclear Power Plant (FNPP)?

a) China

b) US

c) Russia

d) India

Answer: c only

Explanation: The world’s first floating nuclear power plant is currently being built at the Baltiysky Zavod shipyard in Saint Petersburg, Russia.

10. Name the government body associated with the Operation Olivia, which aims to save Olive Ridley Turtles?

a) Indian Navy

b) Indian Coast Guard

c) Indian Army

d) Indian Airforce

Answer: b only

Explanation: The Indian Coast Guard has recently launched ‘Operation Oliva’. It has been launched as the part of its annual mission to ensure the safety of Olive Ridley Turtles.

11. With reference to shipbuilding, name the organisation which became first Indian Shipyard deliver 100 warships?

a) Mazagon Dock

b) GRSE

c) Goa Shipyard

d) Cochin Shipyard

Right Answer: b only

Explanation: Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd (GRSE) on Saturday became the first Indian shipyard to build and deliver 100 warships.

12. Hump backed Mahseer which is currently in news, is found in which river?

a) Ravi

b) Narmada

c) Cauvery

d) Godavari

Right Answer: c only

Explanation: The hump-backed mahseer, found in the waters of the Cauvery, has been added to the Red List as Critically Endangered.

13. Grand Order of the King of Tomislav which is currently in news, is the honour given by which country?

a) Bulgaria

b) Croatia

c) Malaysia

d) Russia

Right Answer: b only

Explanation: President Ram Nath Kovind was conferred the Grand Order of the King of Tomislav, the highest award of the Republic of Croatia.

14. Name the country where the largest salt cave in the world is located?

a) Iran

b) India

c) Israel

d) Iraq

Right Answer: c only

Explanation: Cave explorers in Israel believe they have discovered the world’s longest salt cave, larger than the previous record-holding cave in Iran.

15. Name the regulatory authority, which is associated with the creation of sandbox for Fintech Start-Ups?

a) Department of Income Tax

b) SEBI

c) RBI

d) IRDA

Right Answer: c only

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) is looking to issue guidelines for setting up a regulatory sandbox or innovation hub for the fintech startups.

16. The term ‘National Health Agency (NHA)’ seen in the news refers to

a) Agency responsible for fixing the ceiling of premium amounts, and developing mechanisms for strategic purchase of healthcare from the private sector.

b) It tasked with building a health information technology platform, and working with the Insurance Regulatory and Development Authority.

Right Answer: both a and b

Explanation: NHA will be responsible for its operational guidelines, fixing the ceiling of premium amounts, and developing mechanisms for strategic purchase of healthcare from the private sector. It is also tasked with building a health information technology platform, and working with the Insurance Regulatory and Development Authority.

Q17. Consider the following statements regarding “Black holes” in the universe:

1) The “black hole” refers to a point in space where matter is so compressed as to create a gravity field from which even light cannot escape.

2) The more mass the smaller will be the black hole due to high compression.

3) The super massive black holes which lurk in the centres of galaxies could be the most luminous objects in the universe, claim scientists.

Which of the above statements are true?

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1& 3 only

d) all of the above

Q18. The controversial finance bill 2017 had provisions to amend which of the following tribunals in India?

1) National Highway tribunal

2) National Company Law Appellate Tribunal

3) EPF appellate tribunal

4) Central administrative tribunal

5) Cyber appellate tribunal

a) 1, 2 & 4 only

b) 1, 3 & 5 only

c) 3, 4 & 5 only

d) all of the above

Q19. India has built a 25-bed maternity hospital in Nepal. The hospital has been built under the Government of India’s Small Development Projects Scheme. Which of the following statements regarding the scheme are true?

1) Nepal’s Finance Ministry would vet projects listed by provincial and local governments and then forward them to India for potential funding. After India approves the selected projects, it must sign financing agreements with the Finance Ministry to fund them.

2) The Indian grant will not be part of budget for the fiscal year 2019-20since these-grants are based on mutual goodwill gestures and to expand mutual cooperation.

3) Currently the Indian Embassy gives grants to various projects at the local level including schools, colleges and hospitals under the SDP.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1& 3 only

d) all of the above

Q20. Which of the following statements regarding the Payment and settlement scheme in India are true?

1) The PSS Act, 2007 provides for the regulation and supervision of payment systems in India and designates the central government as the authority for that purpose and all related matters.

2)Under the act a “Payment obligation” is defined as what is owed by one participant in a payment system to another such participant which results from clearing or settlement or payment instructions relating to funds, securities or foreign exchange or derivatives or other transactions.

3) As per RBI’s latest circular all system providers in a settlement shall ensure that the entire data relating to payment systems operated by them are stored within India.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1& 3 only

d) all of the above

Q21. April 13th 2019 marks the 100th anniversary of which of the following historical events in British India?

a) Formation of INA

b) Quit India Movement

c) Shifting of capital to Delhi

d) Jallianwallahbagh massacre

ANSWER:

17(c), 18(b), 19(c), 20(b), 21(d)

Source: Civilservicesindia+ PIB+ The Hindu

Leave a Reply