Daily Current Affairs 2-5 April 2019

Current Affairs/General Awareness/Daily General Knowledge Practice MCQ

1. With reference to the mid day Meal Scheme, which of the following are correct?

a) It is a school meal programme of the Government of India designed to better the nutritional standing of school-age children nationwide.

b) It is covered by the National Food Security Act, 2013.

Answer: both a and b

Explanation: The Midday Meal Scheme is a school meal programme of the Government of India designed to better the nutritional standing of school-age children nationwide.[1] The programme supplies free lunches on working days for children in primary and upper primary classes in government, government aided, local body, Education Guarantee Scheme, and alternate innovative education centres.

2. The heritage musical instrument Ghumot, is associated with which state?

a) Madhya Pradesh

b) Goa

c) Rajasthan

d) Karnataka

Answer: b only

Explanation: Ghumot, an indigenous earthen drum is now declared as the heritage musical instrument of Goa.

3. In the context of ‘African Union’ which is currently in the news, which of the following are the features?

a) To defend the sovereignty, territorial integrity and independence of its Member States.

b) To accelerate the political and social-economic integration of the continent.

Answer: both a and b

Explanation: The African Union (AU) is a continental union consisting of several countries of the continent of Africa. It was founded on 26 May 2001 in Addis Ababa, Ethiopia.

4. Name the ministry associated with National Productivity Council which is associated with the promote productivity culture in India?

a) Ministry of Commerce and Industry

b) Ministry of Home Affairs

c) Ministry of Corporate Affairs

d) Ministry of Agriculture

Answer: a only

Explanation: National Productivity Council is associated with the Ministry of Commerce and Industry.

5. With reference to the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC), which of the following are correct?

a) Scheme aims to support concrete adaptation activities which mitigate the adverse effects of climate change.

b) It prioritizes the needs that build climate resilience in the areas identified

Answer: both a and b

Explanation: National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC) was conceived to meet the cost of adaptation to climate change for the State and Union Territories of India that are particularly vulnerable to the adverse effects of climate change.

6. With reference to Smart India Hackathon 2019, name the institution whose students have devised solution to detect fake notes?

a) IIT Madras

b) IIT Bombay

c) IIT Indore

d) IIT Kharagpur

Answer: d only

Explanation: A group of 6 students from IIT Kharagpur have developed Students Devise Solution to Detect Fake Notes.

7. With reference to the new black hole coin released by United Kingdom, name the scientist on whose honour the coin was released?

a) Charles Darwin

b) Stephen Hawking

c) T Edison

d) Isaac Newton

Answer: b only

Explanation: The UK’s Royal Mint has unveiled a new commemorative 50 pence coin inspired by the late legendary British physicist Stephen Hawking’s seminal work on black holes.

8. With reference to National Centre for Good Governance, which of the following are correct?

a) To provide a platform for policy development debates and discussions.

b) To promote exchange of innovative ideas and best practices in Governance by organising, sponsoring and aiding seminars.

c) To interact with international organisations, in and outside government, engaged in research and training in subject areas of mutual interest.

Answer: Above all

Explanation: The National Centre for Good Governance (NCGG) is an autonomous institute. It was created to assist in bringing about governance reforms through studies, training, knowledge sharing and promotion of good ideas. It seeks to carry out policy relevant research and prepare case studies; curate training courses for civil servants from India and other developing countries; provide a platform for sharing of existing knowledge and pro-actively seek out and develop ideas for their implementation in the government, both at the States and the Central level.

9. With reference to Molasses, name the state which bans the compound recently?

a) Rajasthan

b) Manipur

c) Assam

d) West Bengal

Answer: c only

Explanation: Molasses is an important component in making sulai, an intoxicating drink widely consumed in the tea garden areas of Assam. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal ordered ban on molasses in the state, after hooch tragedy killed several people.

10. With reference to Kalashnikov rifle, sometimes seen in the news media, name the country associated with it ?

a) China

b) Russia

c) Pakistan

d) United Kingdom

Answer: b only

Explanation: is any one of a series of automatic rifles based on the original design of Mikhail Kalashnikov in Soviet Union.

11. What is the percentage of women to be recruited in military police?

a) 10 per cent

b) 20 per cent

c) 15 per cent

d) 25 per cent

Answer: b only

Explanation: Women will be inducted in a graded manner to eventually comprise 20 per cent of total Corps of Military Police.

12. Name the central bank, which recently requested the RBI to allow usage of Indian Currency notes?

a) Nepal Rastra Bank

b) Bangladesh Bank

c) State Bank of Pakistan

d) Central Bank of Sri Lanka

Answer: a only

Explanation: Nepal has asked the RBI to declare newly circulated Indian currency notes of denominations higher than Rs 100 legal tender in the country.

13. Which of the following are related to legal rights of Indian citizen?

a) Live-in relationships are not illegal

b) Students below 7 years of age are exempted from criminal liability under Indian Penal Code.

c) No person can be barred from entering a public place on the basis of religion, caste, sex, etc

Answer: Above all

Explanation: Besides the Fundamental Rights, there are certain other rights contained in other parts of the Constitution. These rights are known as constitutional rights or legal rights or non-fundamental rights.

14. With reference to the governor of India, which of the following are correct ?

a) No person shall be eligible for appointment as Governor unless he is a citizen of India and has completed the age of thirty-five years.

b) He/she shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend.

c) The Governor shall hold office during the pleasure of the President.

Answer: Above all

Explanation: The Constitution vests in the governor all the executive powers of the state government. The governor appoints the chief minister, who enjoys the support of the majority in the Legislative Assembly.

15. Name the state government which has announced the setting up of anti-poaching tiger protection force?

a) Rajasthan

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Telangana

Answer: d only

Explanation: Telangana to set up armed anti-poaching tiger protection. The STPF would be constituted with 112 personnel and would be deployed in Kawal and Amrabad tiger reserve forest areas.

16. Name the first Indian woman IPS officer to complete the South Pole expedition?

a) Anita Kumari

b) Aparna Kumar

c) Vineet Phogat

d) Kareena Sharma

Answer: b only

Explanation: Aparna Kumar has become the first woman IPS DIG and Indo-Tibetan Border Police (ITBP) officer to successfully complete the South Pole expedition.

17. With reference to National Statistical Commission, which of the following are correct?

a) To identify the core statistics, which are of national importance and are critical to the development of the Economy

b) To constitute professional committees or working groups to assist the Commission on various technical issues.

c) To evolve national policies and priorities relating to the statistical system.

Answer: a, b and c only

Explanation: National Statistical Commission was established on 1 June 2005 on the recommendation of Rangarajan commission. The National Statistical Commission (NSC) of India is an autonomous body which formed in July 2005.

18. Name the female sportsperson who won the Australian Open 2019 ?

a) Serena Williams

b) Venus Williams

c) Naomi Osaka

d) Kim Cljisters

Answer: c only

Explanation: Naomi Osaka wins women’s final Australian Open 2019 after defeating Petra Kvitova in the women’s singles final.

19. Name the country, which has declared sugarcane as the national drink?

a) Orange

b) Carrot

c) Sugarcane

d) Apple

Answer: c only

Explanation: The government of Pakistan has declared sugarcane juice as the ‘national drink’ of the country.

20. Which of the following statements is/are correct regarding the Indian Petroleum Reserve?

a) Construction of strategic petroleum reserves by India is a great way to secure country’s energy security.

b) It can act like bank for India in the event of war like situation in the gulf countries or other oil importers of India.

Select the correct answer:

Answer: both a and b

Explanation: construction of strategic petroleum reserves by India is a great way to secure country’s energy security. These reserves would act like piggy bank for India in the event of war like situation in the gulf countries or other oil importers of India.

21. With Climate Change, the name the organisation/organisations associated with the recent release of ‘The State of the Global Climate’?

a) World Meteorological Organisation (WMO)

b) World Health Organisation (WHO)

c) United National Environmental Programme (UNEP)

d) International Monetary Fund (IMF)

Answer: a only

Explanation: The World Meteorological Organisation (WMO) unveiled the State of the Global Climate in 2018 Report

22. Indian President Ramnath Kovind was conferred with The Grand Order of the King of Tomislav; name the country which bestowed the honour?

a) Bulgaria

b) Bolivia

c) Croatia

d) UK

Answer: c only

Explanation: President Ram Nath Kovind receives Grand Order of the King of Tomislav the highest award of Croatia in Zagreb.

23. With reference to the critically endangered hump-backed Mahseer ‘fish’, name the river which is associated with it?

a) Godavari

b) Narmada

c) Cauvery

d) Ganga

Answer: c only

Explanation: The hump-backed mahseer-a large freshwater fish found only in the Cauvery river basin. It is also known as tiger of the water.

24. In the context of setting up of regulatory sandbox for Fintech startups, name the apex body/bodies associated with it?

a) Securities Exchange Board of India

b) Reserve Bank of India

c) Ministry of Finance

d) Insurance Regulatory Authority of India

Answer: b only

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) is looking to issue guidelines for setting up a regulatory sandbox or innovation hub for the fintech startups.

25. With reference to National Literacy Mission Programme, which of the following are not correct?

a) It aims to educate illiterate adults in the age group of 15 – 35.

b) It had many flagship programs including Total Literacy and Post literacy.

c) It seeks to create a generation which will ensure that their children are educated, to realize the dream of Education for All.

d) It imbibes values of national integration, conservation of environment, women’s equality and observance of small family norms.

Answer: b only

Explanation: The goals of the National Literacy Mission is to attain full literacy, i.e., a sustainable threshold level of 75 percent by 2007.The mission seeks to achieve this goal by imparting functional literacy to non-literates in the 15-35 age group. The National Literacy Mission (NLM) has two flagship programmes- Total literacy programmes and Post literacy Programme through which it gives shape to its aims. But with the revitalization of National Literacy Mission Programme on 30th September 1999, both the campaigns have come under one single project: ‘Literacy Campaigns an Operation Restoration’.

26. Name the person who was recently appointed as the new secretary of Finance?

a) L Narayana Jha

b) Ajay Narayan Jha

c) G K Viswanath

d) Ajay Bhushan Pandey

Answer: d only

Explanation: Ajay Bhushan Pandey, the UIDAI CEO, is appointed as the new Finance Secretary. Pandey is replacing Hasmukh Adhia of the Gujarat cadre IAS officer who is set to retire on November 30.

27. Consider the following statements:

a) National Rural Employment Guarantee Act 2005 was later renamed as the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA).

b) It aims to enhance livelihood security in rural areas by providing at least 100 days of wage employment in a financial year.

c) The largest and most ambitious social security and public works programme in the world.

d) It sets a minimum limit to the wages, to be paid with gender equality on a piece-rate basis.

Which of the statements given above is/are not correct?

Answer: b only

Explanation: National Rural Employment Guarantee Act 2005 sets a minimum limit to the wages, to be paid with gender equality, either on a time-rate basis or on a piece-rate basis.

28. Name the ministry associated with the scheme, ‘Disha‘ which is aimed at effective development coordination of almost all the programmes of Central Government?

a) Ministry of Home affairs

b) Minister of Rural Development

c) Ministry of Agriculture

d) Ministry of Social Justice and empowerment

Answer: b only

Explanation: The Centre has announced the formation of District Development Coordination and Monitoring Committee (DDCMC) to be named ‘Disha’ for effective development coordination of almost all the programmes of Central Government, whether it is for infrastructure development or Social and human resource development. Making a suo-motu statement in the Lok Sabha, the Union Minister of Rural Development, Panchayati Raj and Drinking Water and Sanitation Shri Narendra Singh Tomar said that to begin with, these Committees would monitor the implementation of 28 schemes and programmes of Ministry of Rural Development and other Ministries to promote synergy and convergence for greater impact.

29. With reference to ‘Ease of Doing Business Grand Challenge’ an initiative launched by PM Narendra Modi, which of the following are correct?

a) It invites innovative ideas based on Artificial Intelligence, Internet of Things, Blockchain and other cutting edge technologies.

b) It seeks to invite innovative ideas from individuals, startups and other enterprises to implement solutions.

c) It signifies ease of getting permission, license, registration or a service from a Government Agency.

d) It seeks to eliminate physical interface, improve service delivery, enhance transparency and reduce costs and time.

Answer: Above all

Explanation: Ease of Doing Business Grand Challenge was launched at an event in Lok Kalyan Marg in New Delhi. The objective of this challenge is to invite innovative ideas based on Artificial Intelligence, Internet of Things, Big Data Analytics, Blockchain and other cutting edge technology to reform Government processes. The platform for the Grand Challenge is the Startup India Portal.

30. Consider the following:

a) Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY) scheme, with a focus on holistic development of heritage cities

b) Hriday aims to preserve and revitalise soul of the heritage city to reflect the city’s unique character by encouraging aesthetically appealing, accessible, informative and secured environment.

Select correct statement using the code below:

Answer: a and b only

Explanation: Ministry of Urban Development, Government of India, launched the Heritage City Development and Augmentation Yojana (HRIDAY) scheme, with a focus on holistic development of heritage cities. The scheme aims to preserve and revitalise soul of the heritage city to reflect the city’s unique character by encouraging aesthetically appealing, accessible, informative & secured environment.

Source:Civilservicesindia+PIB+The Hindu

Leave a Reply