Daily Current Affairs 23 March 2019

Current Affairs 23 March 2019

1. RBI declined which Bank’s proposal to name change after its merger with LIC?

 A. Dena Bank 

B.IDBI Bank  

C.Indus Ind Bank 

D.Karur Vysya Bank

Answer: B

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has turned down IDBI Bank’s proposal to change its name following the transfer of a controlling 51% stake to LIC, insurance behemoth, from the government of India.

2.Due to the squalid conditions in the Gaza Strip 40 animal were moved to the sanctuaries of ________.

 A.Israel

B.Jerusalem 

C.Jordan

D.West Bank

Answer: C

Explanation:

Forty animals, including five lions, are to be rescued from squalid conditions in the Gaza Strip, Palestinian. The animals would be taken out of a zoo in the Palestinian enclave and relocated to sanctuaries in Jordan next week.

3. Which of the following spacecraft has its mission of the asteroid Ryugu?

 A.Hayabusa

B.SELENE  

C.IKAROS 

D.Akatsuki

Answer: A

Explanation:

Japanese space agency, JAXA’s Hayabusa2 spacecraft has its mission of the asteroid Ryugu.

4.Social media platforms and _________ presented a ‘Voluntary Code of Ethics’ for the General Election 2019.

 A.Lok Sabha (House of the People)

B.Election Commission of India (ECI) 

C.Internet and Mobile Association of India (IAMAI)

D.Ministry of Information and Technology 

Answer: C

Explanation:

Social media platforms and the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) presented a ‘Voluntary Code of Ethics’ for the General Election 2019 to the Election Commission of India.

5.India Post released a special stamp cover on Ice Stupa in ________.

 A.Jammu 

B.Gulmarg  

C.Pahalgam

 D.Leh

Answer: D

Explanation:

India Post released a special stamp cover on Ice Stupa in Leh at an event in the presence of Himalayan Institute of Alternatives Ladakh founder Sonam Wangchuk who spearheaded the Ice Stupa initiative.

6.What is the position occupied by Indian shuttler PV Sindhu in the latest World Badminton Rankings?

 A.Third

B.Fourth 

C.Fifth

D.Sixth

Answer: D

Explanation:

In the women’s singles rankings, P V Sindhu and Saina Nehwal are static with Sindhu at sixth and Saina at ninth position. Japan’s Kento Momota is leading the men’s chart while Chinese Taipei’s Tai Tzu Ying is topping the women’s singles list.

7.Who is the recipient of the 2019 Templeton Prize?

 A.Gérard Mourou

B.Marcelo Gleiser 

C.Donna Strickland

D.John Templeton

Answer: B

Explanation:

Brazilian physicist and astronomer Marcelo Gleiser (60) was awarded 2019 Templeton Prize worth $1.4 million for his work on blending science and spirituality. It makes him first Latin American to win this award.

8.Power Finance Corporation (PFC) will acquire the entire 52.63 per cent shares of the government in REC for Rs __________.

 A.14,500 crore

B.12,500 crore 

C.18,500 crore

D.16,500 crore

Answer: A

Explanation:

State-owned Power Finance Corporation (PFC) will acquire the entire 52.63 per cent shares of the government in REC for Rs 14,500 crore by the month-end, a move that will help the centre to meet its disinvestment target.

9.Recently, Ministry of Defence has cleared the proposal to procure _______ lakh hand grenades for the Indian Army under its Make in India programme.

 A.20

B.10 

C.5

D.15

Answer: B

Explanation:

Ministry of Defence (MoD) has cleared the proposal to procure 10 lakh hand grenades for the Indian Army under its Make in India programme. The Rs 500 crore proposal comes shortly after the Defence Ministry cleared the acquisition of assault rifles and signed a joint venture with Russia to manufacture AK-203 rifles for the infantry units of the Indian Army.

10.Which of the following Indian shuttler placed in top 10 in the latest World Badminton Rankings?

 A.Sai Praneeth

B.Lakshya Sen 

C.Parupalli Kashyap

D.Kidambi Srikanth

Answer: D

Explanation:

Kidambi Srikanth remains static and is the best placed Indian in the men’s rankings at seventh. He is followed by Sameer Verma (14th), H S Prannoy (24th), Subhankar Dey (43rd), Parupalli Kashyap (48th), Ajay Jayram (52nd) and Sourav Verma (53rd).

11.Fitch Cuts India GDP Growth Forecast For FY20 To ———-

 A.6.8%

B.7.2% 

C.8.5%

D.3.8%

Answer: A

Explanation:

Fitch Cuts India GDP Growth Forecast For FY20 To 6.8%

12.Which country ban Assault Weapons

 A.New Zealand

B.Russia 

C.Thailand

D.Pakistan

Answer: A

Explanation:

New Zealand ban Assault Weapons.

13.—– to donate IPL opener proceeds to families of Pulwama attack

 A.CSK

B.Mumbai Indians 

C.Rajasthan Royals

D.Delhi Daredevils

Answer: A

Explanation:

CSK to donate IPL opener proceeds to families of Pulwama attack.

14.Which Ministry releases national guidelines on responsible business conduct

 A.Ministry of Coroprate Affairs

B.Ministry of Defence 

C.Ministry of External Affairs

D.Ministrey of Internal Affairs

Answer: A

Explanation:

Ministry of Coroprate Affairs releases national guidelines on responsible business conduct.

15.Which state plans to introduce caravans in major spots to boost tourism

 A.Uttarkhand

B.TamilNadu 

C.Andhra Pradesh

D.Himachal Pradesh

Answer: A

Explanation:

Uttarkhand state plans to introduce caravans in major spots to boost tourism.

Q16. The RBI’s decision to infuse rupee liquidity through long term foreign exchange swap, a first of its kind in liquidity management policy, is likely to boost investments by foreign portfolio investors under the voluntary retention route.

Which of the following statements regarding the same are true ?

1) Such a swap route has been explored by various emerging market economies as an effective tool to manage liquidity.

2) Apart from liquidity infusion, the move will boost the country’s foreign exchange reserves and is likely to support the exchange rate.

3) The objective of the regulator (RBI) is also to attract long-term and stable FPI investments in the debt market while providing FPIs with operational flexibility to manage their investments.

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3 only

C) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer: D

Q17. Consider the following pairs of hydro power projects in India and their corresponding rivers :

1) NathpaJakri :Satluj

2) Srisailam : Godavari

3) Indira sagar : Narmada

4) Dehar( Pandoh) : Ravi

5) Idukki :Periyar

Which of the above pairs are correctly matched ?

A) 1,2& 3 only

B) 3,4 & 5 only

C) 1,3 & 5 only

D) all of the above

Answer: C

Q18. Which of the following statements regarding Rajiv Gandhi Panchayat Sashaktikaran Yojana (RGPSY) are true?

1) The goals of the scheme include to strengthen Gram Sabhas to function effectively as the basic forum of people’s participation, transparency and accountability within the Panchayat system.

2) The scheme recognizes the fact that States have different needs and priorities and therefore allows for State specific planning, whereby States can choose from a menu of permissible activities.

3) This scheme is applicable to all States/ UTs except those which presently are not covered by Part IX of the Constitution.

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3 only

C) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer: A

Q19. Consider the following statements regarding RTI act & the exemptions under the act:

1) The RTI act mandates that all records that are appropriate to be computerized and within a reasonable time and subject to availability be digitized.

2) Under the act any information received under the confidence of a foreign government is deemed to be valid unless it endangers the life or physical property of a person.

3) Even though national parties are public authorities, they are exempted from RTI disclosures under section 8(1) of the RTI act.

Which of the above statements are not correct?

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3 only

C) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer: B

Q20. The books “Abhyuday Hindustan & Leader was written by which of the following Indian freedom struggle personalities?

A) Lalahardayal

B) Hakim Ajmal Khan

C) Madan Mohan Malviya

D) Arvindo ghosh

Answer: C

Leave a Reply