Study Portal

Live Your Dream

UPSC IAS, PSC, SSC, Banking, LIC and other Exams Practice MCQ

Q1. India has approved the continuation of the Biomedical Research Career Programme (BRCP), and Wellcome Trust (WT) / DBT India Alliance beyond its initial 10-year term.

Which of the following statements regarding the BRC Programme are true?

1) The Programme has fulfilled its objectives of building and nurturing talent of highest global standards in cutting-edge biomedical research in India, which has led to important scientific breakthroughs and applications to meet societal needs.

2) BRCP has made it attractive for high quality Indian scientists working abroad to return to India, and has increased the number of locations geographically within India where world-class biomedical research is undertaken.

3) In the extending phase, the Programme would continue to build this capacity as also strengthen clinical research and work towards addressing important health challenges for India.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer-d

Q2. Consider the following statements:

1) TheBumpheads are the world’s largest parrotfish. Ramming its enormous green head against corals to dislodge them, a single bump head can nibble up to five tonnes of coral every year.

2) This activity by the parrot fish destroys the coral growth and keeps reef ecosystems unhealthy.

3) But the survival of the threatened bump head parrotfish in the Andaman and Nicobar Islands hinges on the persistence of coral reefs and presence of marine protected areas.

Which of the above statements are true?

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer- c

Q3. The coffee board has launched blockchain based coffee e-marketplace in India. Which of the following statements regarding the technology and the coffee production in the country are true?

1) Blockchain based market place app for trading of Indian coffees is intended to bring in transparency in the trade of Indian coffee, maintain the traceability of Indian coffee from bean to cup so as the consumer tastes real Indian coffee and the grower is paid fairly for his coffee produced.

2) India is the only country in the world where entire coffee is grown under shade, handpicked and sun dried.

3) Indian coffee is highly valued in the world market and sold as premium coffees. The share of farmers in the final returns from coffee is also high.

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer- a

Q4. Consider the following statements regarding money multiplier in India:

1) A higher value for this ratio, called the money multiplier, indicates that the banking system generates a higher money supply out of money given by central bank.

2) India has a higher money multiplier than the EU and the U.S.

3) In India, the recent push to financial inclusion has led to people holding less cash in hand (relative to deposits) leading to an increase in the money multiplier.

Which of the above statements are true?

A) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

D) all of the above

Answer-C

Q5. The recently concluded “AFINDEX 2019” field training military exercise took place between India and which of the following country/ countries?

a) Afghanistan

b) African nations

c) Maldives

d) Islands of Micronesia

Answer:-b

Q 6. —— passes resolution to combat terrorist financing

 A.UN Council

B. European Council 

C. World Affairs Councils of America

D. World Future Council

Correct Ans: A

  • UN Council passes resolution to combat terrorist financing.

Q7.Delhi government school teacher Manu Gulati honoured with ———-

 A. Martha Farrell Award 2019

B. Padma Awards 

C. Padma Bhushan

D. Padma Shri award 2019

Correct Ans: A

  • Delhi government school teacher, Manu Gulati was honoured with the Martha Farrell award for Excellence in Women’s Empowerment 2019 in the Most Promising Individual category with prize money of INR 1, 50,000 for promoting gender equality and women’s empowerment.

Q8. —— government unveiled its Digital portal for MSMEs

 A. Tamilnadu

B. Telengana 

C. Himachal Pradesh

D. Bihar

Correct Ans: B

  • Telengana government unveiled its Digital portal for MSMEs.

9. Which of the following was awarded the ‘Best Sports Federation’ award in the country?

 A. Sports Authority of India (SAI)

B. Netaji Subhash National Institute of Sports 

C.National Rifle Association of India (NRAI)

D. Sports Association of India (SAI)

Correct Ans: C

  • The National Rifle Association of India (NRAI) was awarded the ‘Best Sports Federation’ award in the country by the Association Chambers of Commerce and Industry (ASSOCHAM).

10. What is the following is the first Indian Ship between India and Bangladesh?

 A. Goa Bengal 

B. Chilika Bengal  

C. Brahmaputra Bengal 

D.R V Bengal Ganga

Correct Ans: D

  • A regular river cruise will start between Kolkata, India and Dhaka, Bangladesh for the first time in the history of the two countries. The Indian ship, R V Bengal Ganga, will start at 11 a.m. from a west Kolkata jetty.

11. Which railway station received Gold Rating for being Clean & Eco-Friendly?

 A. Chhatrapati Shivaji Terminus

B. Allahabad Junction 

C. Vijayawada Junction

D. Howrah Junction

Correct Ans: C

  • Vijayawada railway station, one of the busiest railway junctions in India, has received Gold Rating by the Indian Green Building Council (IGBC) for Green Measures.

12 .Which of the following Salt cave held the record of World’s longest salt cave before Israel’s Melham?

 A.N0 cave

B.N1 cave 

C.N2 cave

D.N3 cave

Correct Ans: D

  • In 2006, researchers mapped over 6 km of the N3 cave in southern Iran’s Qeshm Island, granting it the widely recognized status of the world’s longest salt cave.

13. Which Country recently discovered the world’s longest salt cave?

 A. Iran 

B. Israel  

C. Saudi Arabia 

D. Palestine

Correct Ans: B

  • Israeli cave explorers discovered, Malham, the world’s longest salt cave with striking stalactites near the Dead Sea. Previously, Iran’s N3 cave held the record.

14. Who can pass the Ordinance on the recommendation of the Union Cabinet?

 A. Cabinet Members

B. Prime Minister 

C. President

D.MPs

Correct Ans: C

  • Ordinances are laws that are promulgated by the President of India on the recommendation of the Union Cabinet. They can only be issued when Parliament is not in session.

15. Ordinance can be passed when _________.

 A. Parliament is not in session

B. Parliament is in session 

C. President/PM seat is vacant

D. Anytime for emergency

Correct Ans: A

  • An Ordinance can be passed when parliament is not in session matured at number 59

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *