Daily Current Affairs MCQ – 08-08-2020

Daily Current Affairs MCQ – 08-08-2020: It is known that civil, finance & competitive exams including UPSC, SSC, IAS, Banking, Defence, Railway & other government (central & state level recruitment exams) emphasize on ascertaining aspirants’ knowledge of recent current affairs. To develop a sound awareness of recent/latest current affairs events, reading about monthly current affairs in news or pdf format could help. Below, we have provided a daily current affairs quiz that is updated based on recent news.


  • Join our Official Telegram Channel HERE for Motivation and Fast Updates

  • Subscribe to our YouTube Channel HERE to watch Motivational and New analysis videos

Google’s Best Books for UPSC PSC Exams


Daily Current Affairs MCQ – 08-08-2020


1) Survey of villages and mapping with improvised technology in village areas (SVAMITVA), which aims to provide rural people with the right to document their residential properties, is an initiative of?

a.  Ministry of Earth Sciences

b.  Ministry of Panchayati Raj

c.  Ministry of Rural Development

d.  Ministry of Electronics and Information Technology

Answer : b

  • SVAMITVA (Survey of villages and mapping with improvised technology in village areas) scheme is an initiative of the Ministry of Panchayati Raj.
  • It aims to provide rural people with the right to document their residential properties so that they can use their property for economic purposes.
  • The scheme is for surveying the land parcels in rural inhabited area using Drone technology.
  • The survey shall be done across the country in a phase wise manner over the period of four years (2020 -2024).
  • The scheme is proposed as a Central Sector scheme with a projected outlay of Rs 79.65 crores for the pilot phase (FY 2020 -21).

2) Consider the following statements with respect to India Water Resources Information System (India-WRIS)

  1. It provides a single window solution for all water resources data and information in a standardized national GIS framework. 
  2. It is managed by the National Water Informatics Centre (NWIC), a unit of the Ministry of Jal Shakti.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The Ministry of Jal Shakti has recently launched a new version of the India Water Resources Information System (India-WRIS) with new functionalities and features.

Water Resources Information System (WRIS)

  • The generation of a database and the implementation of a web enabled Water Resources Information System popularly known as India-WRIS was initiated through a Memorandum of Understanding signed in 2008 between the Central Water Commission (CWC), Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation (now Ministry of Jal Shakti) and the Indian Space Research Organization (ISRO), Department of Space.
  • This project was funded by the Central Water Commission.
  • Under the National Hydrology Project, a central sector scheme approved by the Cabinet in 2016 with the objective to improve the state of information on water resources, India WRIS has been fundamentally revised and improved, new modules and functionalities have been added and technologies have been updated.
  • India-WRIS provides a single window solution for all water resources data and information in a standardized national GIS framework.
  • It allows users to Search, Access, Visualize, Understand and Analyse comprehensive and contextual water data for the assessment, monitoring, planning and development of water resources in the context of Integrated Water Resources Management (IWRM).
  • India WRIS is managed by the National Water Informatics Centre (NWIC), a unit of the Ministry of Jal Shakti which has been created upon Cabinet approval by the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation (now Jal Shakti) in 2018.

3) With respect to Food System Vision 2050 Prize, consider the following statements

  1. It is an initiative of Rockefeller Foundation which envisions regenerative and nourishing food futures for 2050.
  2. Naandi Foundation, a Hyderabad based non-profit organization was selected as one of the Top 10 Visionaries in the world for the Food Vision 2050 Prize.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Rockefeller Foundation has recently selected Naandi Foundation, Hyderabad-based non-profit, as one of the ‘Top 10 Visionaries’ in the world for the Food Vision 2050 Prize.
  • The recognition fetches Naandi a prize money of $200,000.
  • Naandi’s vision titled Arakunomics, a new integrated economic model that ensures profits for farmers and quality for consumers through regenerative agriculture, was based on work with tribal farmers in Araku for nearly 20 years.

Food Vision 2050 Prize

  • The Food System Vision Prize is an invitation for organizations across the globe to develop a Vision of the regenerative and nourishing food system that they aspire to create by the year 2050.
  • It is an initiative of Rockefeller Foundation, a New York based organization in partnership with SecondMuse and OpenIDEO.

4) Consider the following statements with respect to Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) 

  1. It came into existence in 1987 under the aegis of Ministry of Tribal Affairs.
  2. It is the national nodal agency works towards the socio-economic development of the tribal people from all states.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • TRIFED has recently celebrated its 33rd Foundation Day on August 6, 2020. 

Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) 

  • Registered under the then Multi-State Cooperative Societies Act 1984, TRIFED came into existence in 1987 as the national nodal agency under the aegis of Ministry of Tribal Affairs, working towards the socio-economic development of the tribal people from all states.
  • TRIFED started its operations in 1988 with its head office in New Delhi.
  • In its mission to empower these downtrodden tribal people, by promoting the economic welfare of their communities across India (through development of marketing and the sustained upgradation of their skills), TRIFED started the procurement and marketing of tribal art and craft items through its first retail outlet called TRIBES INDIA in New Delhi in 1999.

5) Business Confidence Index (BCI), which tracks the business sentiments of around 600 Indian companies, was computed by?

a.  Bombay Stock Exchange (BSE)

b.  Confederation of Indian Industry (CII)

c.  National Council of Applied Economic Research (NCAER)

d.  Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)

Answer : c

  • Business Confidence Index (BCI), an indicator of the business sentiment across the Indian industry, compiled by the National Council of Applied Economic Research (NCAER) stood at 46.4 in the first quarter of 2020-21, a drop of 40.1 per cent from its level of 77.4 in the previous quarter.
  • It fell 62 per cent in the June 2020 quarter on a year-on-year (y-o-y) basis.
  • This is the lowest that the BCI has ever fallen in the history of 113 Rounds of the NCAER Business Expectations Survey (BES).

Business Confidence Index (BCI)

  • It tracks the business sentiments of around 600 Indian companies to compute the composite index.
  • The NCAER survey elicits responses from firms across six cities to assess business sentiments in the four regions of India: Delhi-NCR represents the north; Mumbai and Pune, the west; Kolkata, the east; and Bengaluru and Chennai represent the south.
  • The Business Expectations Survey (BES) has been carried out on a quarterly basis since 1991 by NCAER.

6) Consider the following statements with respect to Priority Sector Lending (PSL)

  1. All the foreign banksin India are not mandated to follow priority sector lending norms.
  2. Certain loans to individuals for educational purposes including vocational courses are eligible for classification under PSL.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • Recently, the RBI has tweaked Priority Sector Lending (PSL) norms.
  • It has now brought startups under the purview of priority sector lending.
  • Priority Sector refers to those sectors of the economy which may not get timely and adequate credit.
  • PSL is an important role given by RBI to the banks for providing a specified portion of the bank lending to few specific sectors.
  • The PSL norms mandate foreign banks to eventually lend 40% of their total loan book to the priority sector.
  • Certain loans to individuals for educational purposes including vocational courses are eligible for classification under PSL. 

7) Consider the following statements with respect to Pokkali Rice

  1. It  is known for its saltwater resistance and flourishes in the rice paddies of Kerala coast.
  2. It is a GI-taggedrice which can help in promoting climate-resilient agriculture.   

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The Pokkali Rice seedlings travel from Kerala to the Sunderbans.
  • Saltwater resistant variety may help farmers tide over saltwater incursion caused by cyclone Amphan.
  • It is known for its saltwater resistance and flourishes in the rice paddies of coastal Alappuzha, Ernakulam and Thrissur districts.
  • The uniqueness of the rice has brought it the Geographical Indication (GI) tag and is the subject of continuing research.

8) Consider the following statements with respect to Powers of Lieutenant Governor

  1. Under President’s Rule, the Lieutenant Governor becomes full-fledged executive head of the government.
  2. The  Lieutenant Governor can promulgate ordinance if the Assembly is not in session.

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : d

  • Recently, Manoj Sinha took oath as the new Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir.
  • A Lieutenant Governor also has the same powers as like the Governor.
  • The powers a Lieutenant Governor has in the state they administer is equivalent to that of the President.
  • Under President’s Rule, the Lieutenant Governor becomes full-fledged executive head of the government.
  • The  Lieutenant Governor can promulgate ordinance if the Assembly is not in session.   

9) KV Kamath committeerecently seen in news is constituted?

a.  To Review Welfare of Tribal Schemes

b.  An expert committee to tackle COVID 19

c.  To make recommendations for restructuring of loans

d.  None of the above

Answer : c

  • Recently, RBI has formed a five member committee under the chairmanship of KV Kamath.
  • It is to make recommendations on the financial parameters to be considered in the restructuring of loans impacted by the Covid 19.

10) Consider the following statements with respect to Dhole (Asiatic wild dogs)

  1. It is present only in the Western Ghats states of Karnataka, and Maharashtra in India.
  2. Dholes as endangered in IUCN red list.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • Karnataka, Maharashtra and Madhya Pradesh rank high in the conservation of Dhole in India, according to a new study.
  • It is present in Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh and also in Andhra Pradesh, Telangana and Odisha.
  •  Dholes as endangered in IUCN red list.

Some Related Links:

How To Prepare For UPSC Prelims 2021?

UPSC CSE 2020: 75 Days Crash Course to Maximise Prelims Score

100-Days Action Plan to Clear IAS Prelims 2020

Topics-Prelims 2021

Test Series Prelims 2021

Leave a Reply

Scroll to Top