Daily Current Affairs MCQs-05-06-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. GRASP IAS has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the GRASP IAS is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. Daily Current Affairs MCQs – 05-06-2020

Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams

Current Affairs Yearbook 2020 Useful for UPSC & PSC Exams

Current Affairs Yearbook 2020: Current Affairs are essential for the preparation of the UPSC CSE & PSC examination. The UPSC, State PSC prelims and mains examination demand conceptual clarity of current affairs, Clearing the UPSC CSE & State PSC examination requires a complete, holistic and comprehensive understanding of concepts in the news and current affairs which has been provided by GRASP IAS in very crisp and meticulous notes covering all notable and crucial State, national and international current affairs. Daily Current Affairs MCQs – 05-06-2020

Daily Current Affairs MCQs-05-06-2020

  1. Consider the following statements with respect to the Gulf of Mannar
  1. The Gulf of Mannar region is enriched with productive habitats such as coral reefs, seagrasses, mangroves.
  2. The GEF-UNDP in collaboration with Government of Tamil Nadu and Government of India had initiated, Conservation and sustainable use of Gulf of Mannar Biosphere Reserve’s coastal bio-diversity, a project in securing the involvement of local communities in the conservation management in the area.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The COVID-19 lockdown has had a positive impact on the coastal ecosystems of the Gulf of Mannar.
  • study conducted by the by the Suganthi Devadason Marine Research Institute in Thoothukudi, showed an increase in the number of fish species and a reduction in the levels of plastic pollution.
  • The Gulf of Mannar region is enriched with productive habitats such as coral reefs, seagrasses, mangroves, estuaries, rocky shores and sandy beaches.
  • The diverse nature of ecosystems in the Gulf of Mannar supports a wide variety of significant species.
  • The GEF-UNDP in collaboration with Government of Tamil Nadu and Government of India initiated a new beginning under a project mode on “Conservation and sustainable use of Gulf of Mannar Biosphere Reserve’s coastal bio-diversity”.
  • Its implementation is being coordinated by a special agency, The Gulf of Mannar Biosphere Reserve Trust (GOMBRT), a registered Trust of the Government of Tamilnadu to ensure effective inter-sectoral co-ordination and facilitating main streaming of bio-diversity conservation issues into the productive sector and policy development.

2) Consider the following statements with respect to TULIP Program 

  1. It is a dedicated window to provide internship opportunities for freshgraduates  in Urban Local Bodies and in smart cities. 
  2. It is an initiative of All India Council for Technical Education (AICTE), Ministry of HRD, and Ministry of Housing and Urban Development.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The Urban Learning Internship Program (TULIP) is a program for providing fresh graduates experiential learning opportunities in the urban sector.
  • The platform is a dedicated window to internship opportunities in Urban Local Bodies/smart cities.
  • The platform will aggregate opportunities from across India for graduates on a single platform and allow them to apply for internships in the domain of urban governance.
  • It is an initiative of AICTE, Ministry of HRD, and Ministry of Housing and Urban Development.

3) Consider the following statements with respect to Periodic Labour Force Survey (PLFS)

  1. It aims to provide employment and unemployment data in the country and it is conducted by the Ministry of Labour & Employment.
  2. The definition of employment does not include those engaged in unpaid family labour.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : d

  • Recently, the government has released the Periodic Labour Force Survey (PLFS), Annual Report(July, 2018 – June, 2019).
  • PLFS is an initiative aimed at generating estimates of various labour force indicators.
  • The National Sample Survey Office (NSSO) under the Ministry of Statistics and Programme Implementation conducts the survey.
  • NSSO’s definition of ‘employment’ includes in itself ‘self-employment’ as well as ‘wage employment’.
  • Within the category of ‘self-employed’, the survey also counts those engaged in ‘unpaid family labour’.
  • Both the locational and gender dimensions are considered.

4) Consider the following statements with respect to Starlink Network Project

  1. It is joint initiative of SpaceX and NASA to provide a low-cost and reliable space-based Internet services to the world.
  2. It intends to deploy Starlink satellites in Low Earth Orbit (LEO).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • SpaceX recently launched another 60 internet-beaming Starlinksatellites, bringing the company’s constellation to around 480. 
  • The project “Starlink network” of SpaceX, is to provide a low-cost and reliable space-based Internet services to the world.
  • It intends to deploy constellation of Starlink satellites in Low Earth Orbit (LEO) in coming years.

5) Consider the following statements with respect to World Environment Day

  1. The World Environment Day is hosted by a different country every year and India is set to host it in 2020.
  2. The World Environment Day 2020’s theme is beating plastic pollution.

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • World Environment Day is the most renowned day for environmental action.
  • Since 1974, it has been celebrated every year on 5th June, engaging governments, businesses, celebrities and citizens to focus their efforts on a pressing environmental issue.
  • Every World Environment Day is hosted by a different country, in which official celebrations take place.
  • This year’s host is Colombia in partnership with Germany with the theme ‘Celebrate Biodiversity‘.
  • India hosted the 2018 World Environment Day with the theme beating plastic pollution.

6) Consider the following statements with respect to Science and Engineering Research Board (SERB) 

  1. It is a statutory body established through an Act of Parliament.
  2. The chairman of SERB is the ex-officio Principal Scientific Adviser to the Government of India.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

Science and Engineering Research Board (SERB)

  • It was established through an Act of Parliament, viz. the Science and Engineering Research Board Act, 2008.
  • The mandate is to support basic research in emerging areas of Science & Engineering.
  • Promoting basic research in Science and Engineering and to provide financial assistance to persons engaged in such research, academic institutions, research and development laboratories, industrial concerns and other agencies for such research and for matters connected therewith or incidental thereto are the primary and distinctive mandate of the Board.
  • SERB aims to build up best management systems which would match the best global practices in the area of promotion and funding of basic research.

Objectives

  • Serve as a premier agency for planning, promoting and funding of internationally competitive research in emerging areas.
  • Identify major inter-disciplinary research areas, and individuals, groups or institutions and funding them for undertaking research.
  • Assist in setting up infrastructure and environment for scientific pursuit.
  • Enable in order to achieve synergy between academic institutions, research and development laboratories and industry for promoting basic research in science and engineering.
  • Evolve a system of approach to expeditiously provide funding for research, including monitoring and evaluation, by adopting modern management practices.

7) With respect to MARPOL Convention, consider the following statements:

  1. It intends to address all the issues around ship recycling and concerns about working and environmental conditions in many of the world’s ship recycling facilities.
  2. The Convention was adopted on 1973 at International Maritime Organization (IMO).
  3. India is a party to the MARPOL convention and has ratified all of its six annexes.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  2 only

b.  1 and 3 only

c.  2 and 3 only

d.  1, 2 and 3

Answer : c

International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (MARPOL)

  • The MARPOL Convention was adopted on 2 November 1973 at IMO. 
  • The Convention includes regulations aimed at preventing and minimizing pollution from ships – both accidental pollution and that from routine operations – and currently includes six technical Annexes.
  • The MARPOL Convention has six annexes (I to VI) and it deals with prevention of Pollution from ships by Oil, Noxious liquid substances, Dangerous goods in packaged form, Sewage, Garbage and Air pollution from ships respectively.

India and MARPOL

  • India has signed the International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (MARPOL).
  • India has ratified all of its annexes (Annexes I to VI).

Hong Kong Convention

  • It is aimed at ensuring that ships, when being recycled after reaching the end of their operational lives, do not pose any unnecessary risk to human health and safety or to the environment.
  • India, one of the world’s five major ship recycling nations, also acceded to the International Maritime Organisation’s (IMO) Hong Kong Convention.
  • The Hong Kong Convention was adopted at a Diplomatic Conference held in Hong Kong, China, in May 2009 and was developed with input from IMO Member States and non governmental organizations, and in co-operation with the International Labour Organization and the Parties to the Basel Convention on the Control of Transboundary Movements of Hazardous Wastes and their Disposal. 
  • It intends to address all the issues around ship recycling, including the fact that ships sold for scrapping may contain environmentally hazardous substances such as asbestos, heavy metals, hydrocarbons, ozone depleting substances and others.
  • It will address concerns about working and environmental conditions in many of the world’s ship recycling facilities.

8) Consider the following statements with respect to Global Vaccine Summit 2020

  1. Saudi Arabia is the host country for the Global Vaccine Summit 2020.
  2. The summit raises funds to immunise 300 million more children in the world’s poorest countries against diseases like measles, polio and diphtheria by the end of 2025.

Which of the statement(s) given above is/are incorrect?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

Global Vaccine Summit 2020

  • The United Kingdom (UK) had recently organized the Global Vaccine Summit 2020.
  • The funding raised through this summit will help immunise 300 million more children in the world’s poorest countries against diseases like measles, polio and diphtheria by the end of 2025.
  • It will also support health systems to withstand the impact of coronavirus and maintain the infrastructure necessary to roll out a future COVID-19 vaccine on a global scale.
  • Gavi, the World Health Organization (WHO) and UNICEF have warned that 80 million children under the age of one are at risk of disease due to disruptions to vital immunisation programmes because of COVID-19.
  • The UK remains the Vaccine Alliance’s largest donor, pledging the equivalent of £330 million per year over the next five years.

9) Consider the following statements with respect to Gavi, the Vaccine Alliance

  1. It is a public-private international health partnership that aims to save children’s lives and improve people’s health by increasing access to vaccines in poor and developing countries.
  2. It holds a pledging conference every five years to raise funds for its next strategic period.
  3. India is the single largest donor to the Gavi, the Vaccine Alliance.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  1 and 2 only

c.  1, 2 and 3

d.  None

Answer : b

  • India has recently pledged 15 million dollars to Gavi, the international vaccine alliance while addressing the virtual Global Vaccine Summit hosted by UK Prime Minister Boris Johnson recently.
  • Over 50 countries – business leaders, UN agencies, civil society, government Ministers, and Heads of State participated in the Summit.

Gavi, the International Vaccine Alliance

  • It is a public-private international health partnership that aims to save children’s lives and improve people’s health by increasing access to vaccines in poor and developing countries.
  • UK is the single biggest donor to the international effort for finding the COVID-19 vaccine.
  • It will also remain the world’s leading donor to GAVI as it will be contributing 1.65 billion pounds over the next five years.

10) Consider the following statements with respect to Ayurveda, Siddha and Unani Drugs Technical Advisory Board (ASUDTAB)

  1. It is a statutory body under the provisions of Drugs and Cosmetics Act, 1940.
  2. It advises the central and state governments in regulatory matters of Accelerated Shelf Life Testing (ASLT) drugs.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

Ayurveda, Siddha and Unani Drugs Technical Advisory Board

  • ASUDTAB is a statutory body under the provisions of Drugs and Cosmetics Act, 1940.
  • It advises the central and state governments in regulatory matters of Accelerated Shelf Life Testing (ASLT) drugs.

Accelerated Shelf Life Testing

  • It is an indirect method of measuring and estimating the stability of a product by storing the product under controlled conditions that increase the rate of degradation occurring in the product under normal storage conditions.
  • ASLT is useful for a number of purposes like:
  1. To predict product stability including color.
  2. To determine product safety under abuse conditions.
  3. To troubleshoot in the initial stages of product development.
  4. To assess the packaging performance of a product.

Some Related Links:

UPSC Prelims 2020: Revision through 6000+ MCQs Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams
UPSC Prelims Exam 2020: GS Paper-1: Complete Study Material India Yearbook 2020 New Edition Volume-1
Target PT: UPSC Prelims 2020 day 1-15 MCQs PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 16-30 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 31-45 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 46-60 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 61-70 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 71-90 MCQs
1000+ Solved MCQs: Indian History Question Bank Polity and Constitution 1000+ MCQs in Hindi PDF download
Indian Geography 1000+ MCQs in Hindi PDF download 2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank
OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download
2000 MCQ: IAS Preliminary exam 2020 Indian Geography-NCERT MCQ Compilation Class 6-12th
Physical Economic and Human Geography of India General Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams
India General Knowledge Yearbook 2020 UPSC IAS Prelims 2020 Solved Test 1-40
Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material:Part-1 Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply