Daily Current Affairs MCQs – 20-06-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. GRASP IAS has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the GRASP IAS is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

  • Join our Official Telegram Channel HERE for Motivation and Fast Updates
  • Subscribe to our YouTube Channel HERE to watch Motivational and New analysis videos
UPSC Prelims 2020: Revision through 6000+ MCQs Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams
UPSC Prelims Exam 2020: GS Paper-1: Complete Study Material India Yearbook 2020 New Edition Volume-1
Target PT: UPSC Prelims 2020 day 1-15 MCQs PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 16-30 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 31-45 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 46-60 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 61-70 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 71-90 MCQs
1000+ Solved MCQs: Indian History Question Bank Polity and Constitution 1000+ MCQs in Hindi PDF download
Indian Geography 1000+ MCQs in Hindi PDF download 2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank
OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download
2000 MCQ: IAS Preliminary exam 2020 Indian Geography-NCERT MCQ Compilation Class 6-12th
Physical Economic and Human Geography of India General Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams
India General Knowledge Yearbook 2020 UPSC IAS Prelims 2020 Solved Test 1-40
Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material:Part-1 Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

Daily Current Affairs MCQs – 20-06-2020

1) With respect to Sickle-Cell Disease, consider the following statements:

  1. It is an auto immune disorder that affects hemoglobin, the molecule in red blood cells that delivers oxygen to cells throughout the body.
  2. It is characterized by a modification in the shape of the red blood cell from a smooth, donut-shape into a crescent or half-moon shape.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • World Sickle Cell Day was first organised by the United Nation General Assembly in the year 2008 to recognise sickle cell disease as a public health problem.
  • After that, the UN designated 19 June to be observed as World Sickle Cell Awareness Day globally.

Sickle Cell Disease (SCD)

  • SCD is a group of inherited disorders that affects hemoglobin, the molecule in red blood cells that delivers oxygen to cells throughout the body. (Not an auto-immune disorder)
  • Healthy red blood cells are round, and they move through small blood vessels to carry oxygen to all parts of the body.
  • People with SCD have atypical hemoglobin molecules called hemoglobin S, which can distort red blood cells into a sickle, or crescent, shape.
  • The sickle cells die early, which causes a constant shortage of red blood cells.
  • Also, when they travel through small blood vessels, they get stuck and clog the blood flow.
  • This can cause pain and other serious problems such infection, acute chest syndrome and stroke.
  • Signs and symptoms of sickle cell disease usually begin in early childhood.
  • Characteristic features of this disorder include a low number of red blood cells (anemia), repeated infections, and periodic episodes of pain.

2) SATYABHAMA Portal was launched recently by which of the following Ministries?

a.  Ministry of Mines

b.  Ministry of Law and Justice

c.  Ministry of Science and Technology

d.  Ministry of Human Resources and Development

Answer : a

  • Ministry of Mines has recently launched SATYABHAMA (Science and Technology Yojana for Aatmanirbhar Bharat in Mining Advancement) Portal for Science and Technology Programme Scheme of Ministry of Mines.

Science and Technology Yojana for Aatmanirbhar Bharat in Mining Advancement Portal

  • The portal has been designed, developed and implemented by National Informatics Centre (NIC), Mines Informatics Division.
  • In contrast to present system where research proposals are submitted physically by the Scientists / Researchers, SATYABHAMA Portal allows online submission of project proposals along with monitoring of the projects and utilization of funds / grants.
  • The researchers can also submit progress reports and Final Technical Reports of the projects in the electronic format in the portal.
  • A User Manual is also available on the Portal where the stepwise procedures for submission of project proposals have been highlighted.
  • The Portal is integrated with NGO Darpan Portal of NITI Aayog.

3) Consider the following statements with respect to Science and Technology Scheme of Ministry of Mines

  1. It is a scheme launched by the Indian Bureau of Mines in collaboration with National Remote Sensing Centre (NRSC) and Department of Space for monitoring of Mining activity through satellite.
  2. Under the Scheme, Ministry of Mines provides funds to Academic institutions, universities and national institutes recognized by the Indian Space Research Organization (ISRO).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : d

Science and Technology Scheme of Ministry of Mines

  • Ministry of Mines provides funds to Academic institutions, universities, national institutes and R&D institutions recognized with the Department of Scientific and Industrial Research, Government of India for implementing R&D projects under Science and Technology Programme Scheme of Ministry of Mines.
  • The Scheme is being implemented with the vision to promote research in applied geosciences, mineral exploration, mining and allied areas, mineral processing, optimum utilization and conservation of the mineral resources of the country, for the benefit of the nation and its people.
  • The SATYABHAMA Portal, which was launched recently, will increase efficiency and effectiveness in the implementation of the Scheme.

4) Which of the following indices are compiled by the Central Statistics Office of Ministry of Statistics and Programme Implementation?

  1. CPI – Rural 
  2. CPI – Urban
  3. CPI – Rural Labourers
  4. CPI – Industrial workers
  5. CPI – Agricultural Labourers

Select the correct answer using the codes given below:

a.  All except 1 and 2

b.  All except 1 and 3

c.  All except 3, 4 and 5

d.  None

Answer : c

  • The CPI – Industrial Workers and CPI – Agricultural & Rural Labourers are occupation specific and centre specific and are compiled by Labour Bureau of Ministry of Labour and Employment.
  • Since these indices pertain to specific segment of population and does not cover all segments of population, it is difficult to ascertain the true variations in the price level.
  • To overcome this problem, CPI – Urban and CPI – Rural is being computed with a wider coverage by Central Statistics Office (CSO) under Ministry of Statistics and Programme Implementation.

5) With respect to Asian Development Bank (ADB), consider the following statements:

  1. Only regional countries are eligible for its membership.
  2. India is one of the founding members of this regional development bank.
  3. Asian Infrastructure Finance Report is an annual flagship report of Asian Development Bank (ADB).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  2 only

b.  1 and 2 only

c.  2 and 3 only

d.  None

Answer : a

Asian Development Bank

  • ADB is a regional development bank established in 1966, headquartered in Manila, Philippines.
  • It aims to promote social and economic development in Asia and the Pacific.
  • From 31 members at its establishment in 1966, ADB has grown to encompass 68 members—of which 49 are from within Asia and the Pacific (Regional Members) and 19 outside (Non-Regional Members).
  • India is one of the founding members of ADB.
  • Japan holds the largest proportion of shares in ADB followed by the USA.
  • Asian Development Outlook (ADO) is an annual flagship report of Asian Development Bank.
  • ADO was released recently and some of the highlights of recent report are as follows:
  1. According to report the Indian economy is expected to contract by 4% during the current financial year (2020-21).
  2. Earlier, in April 2020, ADB had projected India’s economy to grow at 4% in 2020-21.
  3. The report also highlighted India’s GDP slowed to 1% in the last quarter (Jan-March) of the financial year 2019-20, it is the slowest since early 2003.
  4. Growth of Developing Asia is expected around 0.1%, this is down from the 2.2% forecast in April 2020 and would be the slowest growth for the region since 1961.
  5. Developing Asia refers to a group of over 40 countries, including India that are members of the ADB.
  6. However, China is expected to record a positive growth of 1.8% in 2020-21.
  • Asian Infrastructure Finance Report is a report of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

6) Consider the following statements with respect to United Nations Security Council Presidency 

  1. The Presidency of the UN Security Council is held by each of the members in rotation for one year, following the English alphabetical order of the member states’ names.
  2. The Presidency rotates among both the Permanent and Non-Permanent member states.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • India was elected to the UNSC’s Non-Permanent membership recently and India to serve as UNSC President for August 2021.
  • The Presidency of the UN Security Council is held by each of the members in turn for one month, following the English alphabetical order of the member states’ names. 
  • The Presidency rotates among both the Permanent and Non-Permanent member states.

7) Consider the following statements with respect to Madhubani Painting

  1. It is characterized by line drawings filled in by bright colours and contrasts or patterns. 
  2. The themes of these paintings are figures from nature and mythological events.
  3. It has been accorded with the GI (Geographical Indication) status.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 and 2 only

b.  1 and 3 only

c.  2 and 3 only

d.  1, 2 and 3

Answer : d

  • Madhubani Painting to adorn government offices inBihar.
  • All government buildings at Punauradhama in Bihar, the birthplace of Sita, will now have a different look with traditional Madhubani Paintings adorning their walls.
  • Madhubani Painting, also referred to as Mithila Art (as it flourishes in the Mithila region of Bihar), is characterized by line drawings filled in by bright colours and contrasts or patterns.
  • Cotton wrapped around a bamboo stick forms the brush. 
  • The themes of these paintings are figures from nature and mythological events.
  • The themes widely painted are of Hindu deities such as Krishna, Rama, Siva, Durga, Lakshmi, Saraswati, Sun and Moon, Tulasi plant, court scenes, wedding scenes, social happenings. 
  • It has been accorded with the GI (Geographical Indication) status.

8) VG Kannan Committee sometimes seen in news was constituted for?

a.  To review the ATM charges and fee structure

b.  To reform the drug regulatory system

c.  To strengthen the border infrastructure

d.  None of the above

Answer : a

  • The Reserve Bank of India (RBI) has constituted a six-member committee under the chairmansip ofVG Kannan, to review the entire gamut of Automated Teller Machines (ATM) charges and fees.
  • The committee had recommended charging customers for every withdrawal above Rs 5,000, according to a report obtained through a Right to Information (RTI) query recently.
  • It was submitted to the central bank on 22 October, 2019, but never released.

9) Consider the following statements with respect to Micius satellite

  1. It is the world’s first quantum communications satellite.
  2. It is a project of European Space Agency to establish the most secure communication link which could be the future of wireless communication.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • Recently, China’s quantum satellite Micius, sends hack-proof password 1,120km away.
  • Satellite Micius sends particles of light to Earth to establish the world’s most secure communication link.
  • This could be the future of wireless communication and set new standards in Internet security.
  • It is also known as, Quantum Experiments at Space Scaler (QUESS) satellite.

10) Consider the following statements with respect to One-horned Rhino

  1. One-horned Rhino is the largest of the Asian rhinoceroses.
  2. The Indian Rhino Vision 2020is an ambitious effort to attain a wild population of at least 3,000 greater one-horned rhinos in Assam.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Recently, a Rhino gives birth to calf at Patna Zoo, now the zoo has 13 rhinos in all.
  • The greater one-horned rhino (or “Indian rhino”) is the largest of the Asian rhino species.
  • This species is restricted to about 11 reserves in India and Nepal.
  • It has been listed as Vulnerable in the IUCN Red List of threatened species.
  • Indian Rhino Vision 2020 is an ambitious effort to attain a wild population of at least 3,000 greater one-horned rhinos spread over seven protected areas in the Indian state of Assam by the year 2020.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply