Daily Current Affairs MCQs – 22-06-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. GRASP IAS has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the GRASP IAS is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

  • Join our Official Telegram Channel HERE for Motivation and Fast Updates
  • Subscribe to our YouTube Channel HERE to watch Motivational and New analysis videos

UPSC Prelims 2021 Test Series

UPSC Prelims 2020: Revision through 6000+ MCQs Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams
UPSC Prelims Exam 2020: GS Paper-1: Complete Study Material India Yearbook 2020 New Edition Volume-1
Target PT: UPSC Prelims 2020 day 1-15 MCQs PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 16-30 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 31-45 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 46-60 MCQs
Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 61-70 MCQs Target PT 2020 in 100 days: UPSC Prelims: day 71-90 MCQs
1000+ Solved MCQs: Indian History Question Bank Polity and Constitution 1000+ MCQs in Hindi PDF download
Indian Geography 1000+ MCQs in Hindi PDF download 2500 MCQs: UPSC IAS Prelims 2020 Expected Question Bank
OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download
2000 MCQ: IAS Preliminary exam 2020 Indian Geography-NCERT MCQ Compilation Class 6-12th
Physical Economic and Human Geography of India General Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams
India General Knowledge Yearbook 2020 UPSC IAS Prelims 2020 Solved Test 1-40
Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material:Part-1 Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

1) “Kodumanal”, sometimes seen in the news recently, is an important archaeological site located in?a.  Kerala

b.  Puducherry

c.  Tamil Nadu

d.  Andhra Pradesh

Answer : c

  • Recently, the State Department of Archaeology, Chennai has identified 250 cairn-circles from the Kodumanal excavation site in Tamil Nadu.
  • A megalith is a large prehistoric stone that has been used to construct a structure or monument, either alone or together with other stones.
  • Cairn-circles are the prehistoric stone row which is a linear arrangement of parallel megalithic standing stones.

Kodumanal

  • Kodumanal is a village located in the Erode district of Tamil Nadu.
  • The place is an important archaeological site located on the northern banks of Noyyal River, a tributary of the Cauvery.
  • The earlier excavations of Kodumanal revealed that multi-ethnic groups lived in the village.
  • It also revealed that the site served as a trade-cum-industrial centre from 5th century BCE to 1st century BCE.

2) Consider the following statements with respect to Kumbhar Sashaktikaran Yojana

  1. Under this programme, clusters of traditional pottery workers are identified and provide them training and electric pottery wheels and other tools.
  2. It is an initiative of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Kumbhar Sashaktikaran Yojana is an initiative of the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) for empowerment of potters community in the remotest of locations in the country.
  • Under this programme KVIC identify the areas where clusters of traditional pottery workers are available and provide them training and electric pottery wheels and other tools like blunger, Pug Mill, etc.
  • The program reaches out to the potters in: U.P., M.P., Maharashtra, J&K, Haryana, Rajasthan, West Bengal, Assam, Gujarat, Tamil Nadu, Odisha, Telangana and Bihar.

3) Which of the following is the United Nations theme for the International Day of Yoga, 2020?

a.  Yoga for Heart

b.  Yoga for Peace

c.  Yoga for Health

d.  None of the above

Answer : d

  • The sixth International Day of Yoga was celebrated recently with great enthusiasm across the country through electronic and digital media.
  • Yoga at Home, Yoga with Family has been made the theme of this year’s IDY.
  • The United Nations theme for this year is “Yoga for Health – Yoga at Home”, which takes into account the social distancing measures announced by most countries.

4) Consider the following statements with respect to Golden Langur

  1. This species occurs only in Bhutan and north-eastern India.
  2. Mount Harriet National Park is the only protected habitat for this species in India.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • It has been listed as Endangered under the IUCN Red List.
  • This species occurs only in Bhutan and north-eastern India (Assam).
  • It is confined to a forest belt in western Assam between the Manas River in the east, Sankosh in the west and Brahmaputra in the south along the Indo-Bhutan border.
  • This species is found in moist evergreen, dipterocarp, riverine, and moist deciduous forests, and occasionally in degraded habitats with secondary growth.
  • This species is a Schedule I species in the Wildlife Protection Act (1972) and also listed on CITES Appendix I.
  • The Chakrashila Wildlife Sanctuary is the only protected habitat for this species in India.
  • Mount Harriet National Park is located in Andaman & Nicobar Islands.

5) Consider the following statements with respect to Reverse Zoonosis

  1. It is a disease caused when the pathogen is transmitted from animals to humans.
  2. Scientists have claimed that the concept is possible only in theory and there is no such evidence for this type of transmission.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : d

Reverse Zoonosis

  • Zoonosis is an infectious disease caused by a pathogen that has jumped from an animal to a human.
  • When the pathogen is transmitted from human to animals, it is known as reverse zoonosis.
  • The animal infected through the process may in turn re-transmit the infection to humans under some circumstances.
  • Recently novel coronavirus SARS-CoV-2 has begun infecting minks farms in the Netherlands.
  • It could largely have been transmitted through indirect routes such as through feed or bedding material, infectious droplets or by contaminated dust from the bedding.
  • Literature has shown that the phenomenon of reverse zoonosis can also happen in case of other pathogens such as resistant bacteria.
  • This can add to the greater spread of bacterial infections in animals.
  • It can also involve an increased use of antibiotics to treat or prevent such infections, eventually contributing to another slow pandemic of antimicrobial resistance.

Minks

  • Minks are small semi-aquatic mammals raised for their fur.
  • Mink oil is used in some medical products and cosmetics, as well as to treat, preserve and waterproof leather.
  • There are two extant species referred to as “mink” – the American mink and the European mink.

6) Consider the following statements with respect to Sec 309 in IPC (Attempt to commit suicide)

  1. Anyone who survives an attempted suicide can be booked under Section 309 in IPC.
  2. It is a cognizable and bailable offence.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • After the suicide of an actor, the conversation moved around the how the mental health should be handled.
  • One of the most archaic laws that punishes attempts to commit suicide, Section 309 of the Indian Penal Code (IPC)contrary to popular perception that it has been repealed, continues to exist in the statute book and, as per reports, is often misused.
  • The section 309 reads, “Whoever attempts to commit suicide and does any act towards the commission of such offence, shall be punished with simple imprisonment for a term which may extend to one year (or with fine, or with both)”.
  • It is a cognizable and bailable offence.
  • After the Mental Healthcare Act (MCHA), 2017, Section 309 of the IPC has become “redundant” but it still remains in law books.
  • The Mental Healthcare Act (MHCA), 2017, has significantly reduced the scope for the use of Section 309 IPC and made the attempt to commit suicide punishable only as an exception.
  • Section 115(1) of The MHCA says that, “Notwithstanding anything contained in section 309 of the Indian Penal Code any person who attempts to commit suicide shall be presumed, unless proved otherwise, to have severe stress and shall not be tried and punished under the said Code.”
  • Section 115(2) says that “The appropriate Government shall have a duty to provide care, treatment and rehabilitation to a person, having severe stress and who attempted to commit suicide, to reduce the risk of recurrence of attempt to commit suicide.”

7) Consider the following:

  1. Limpiyadhura
  2. Banbasa 
  3. Kalapani

Which of the above disputedIndian territories are added to the new political map of Nepal?

a.  1 and 2 only

b.  1 and 3 only

c.  2 and 3 only

d.  1, 2 and 3

Answer : b

  • Recently, Nepal’s Parliament passed the amendment to include the new political map featuring areas of Lipulekh, Kalapani and Limpiyadhura in the Constitution of Nepal.
  • The Lipulekh pass is a far western point near Kalapani, a disputed border area between Nepal and India.
  • Both India and Nepal claim Kalapani as an integral part of their territory, India as part of Uttarakhand’s Pithoragarh district and Nepal as part of Dharchula district.
  • India, which controls the region, a slice of land including Limpiyadhura, Lipulekh and Kalapani areas in the northwest has rejected the map.

8) Consider the following statements with respect to Assessment of Climate Change over the Indian Region

  1. It is India’s first-ever national forecast on the impact of global warming on the subcontinent in the coming century.
  2. The report has been has been published by the  Ministry of Environment, Forest and Climate Change.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • Recently, the Ministry of Earth Sciences published the Assessment of Climate Change over the Indian Region.
  •  It is India’s first-ever national forecast on the impact of global warming on the subcontinent in the coming century.
  • The study, spearheaded by climate experts at India Meteorological Department (IMD) and Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM), has considered atmospheric and ocean data for the period between 1951 and 2015.
  • It has chapters on temperature, rainfall and climate modelling.
  • The report highlights are,
  1. The report indicates a rise in worldwide average surface air temperatures by 5°C by the end of the century if human activities keep emitting GHGs at the current rate.
  2. The global average temperature in the last century has gone up by 1.1°C, according to the latest estimates by the IPCC.
  3. Another significant highlight of the assessment is the projected variability in the rainfall, especially during the monsoon season which brings 70% of the rainfall received by India and is one of the primary drivers of its rural agrarian economy.
  4. Monsoon rainfall could change by an average of 14% by 2100 that could go as high as 22.5%.
  5. It is not mentioned if this change will be an increase or a decrease but still represents variability.
  6. Overall rainfall during the monsoon season has decreased by 6% between 1950 and 2015.

9) Mt Merapiwhich was in news recently is located in?

a.  The United States of America

b.  Philippines

c.  Solomon Islands

d.  Indonesia

Answer : d

  • Recently, Indonesia’s Mount Merapi, one of the world’s most active volcanoes, erupted twice in a day.
  • It is located on the border between Central Java and Yogyakarta provinces, Indonesia.
  • Indonesia has more than 17,000 islands and islets and nearly 130 active volcanoes.
  • Indonesia sits on the Pacific Ring of Fire, a vast zone of geological instability where the collision of tectonic plates causes frequent quakes and major volcanic activity.

10) A R Dave committee sometimes seen in news was constituted for which of the following purposes?

a.  To reviews the measures for strengthening the enforcement mechanism of SEBI

b.  To assess key challenges and suggest reforms in logistics development and associated commerce

c.  To create isolation wards and to prevent the spread of COVID-19

d.  None of the above

Answer : a

  • Recently, a high-level committee led by A R Dave, submitted the report aimed to reviews the enforcement function of the Securities and Exchange Board of India (SEBI).
  • The committee identified four areas for enhancing the enforcement function.
  • It included the intermediary regulations, recovery of dues, quantification of ill-gotten gains, and synergies between the securities and insolvency laws.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply