Daily Current Affairs Note 11.10.2018

Current Affairs: PDF: 11 October 2018 Current Affairs: Read daily latest current affairs 2018 & attempt current affairs quiz, questions & download pdf for upsc,psc,banking IBPS SBI RRB PO Clerk, Insurance, LIC, Air force, Indian Army, Police etc.

 

  1. Which mobile app was launched recently by the Indian Air Force to provide health related information to the Army and Indian nationals?

(A) Med watch

(B) Air watch

(C) Air India

(D) Air medicos

 

ANS-A

2. The Soviet Gold Bond Scheme is being launched from Oct. 15. This scheme is run by whom

(A) Central Government

(B) Reserve Bank of India

(C) Government of Madhya Pradesh

(D) Supreme Court

 

ANS-B

3. Recently, with whom Ukraine is organizing a joint military exercise called Clear Sky 2018

(A) BIMSTEC member countries

(B) NATO member countries

(C) India

(D) China

 

ANS-B

4.Recently, on which day World Mental Health Day has been celebrated

(A) October 8

(B) 9th October

(C) October 10

(D) October 11

 

ANS-C

Theme- Young People’s and Mental Health in a Changing World

5. In which state the country’s first Ethanol Jive Refinery Plant is being set up by Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL)

(A) Jharkhand

(B) Orissa

(C) Madhya Pradesh

(D) Uttarakhand

 

ANS-B

6. In the recently released Henley Passport Index, 2018, which country’s passport has been declared the world’s powerful passport?

(A) India

(B) China

(C) Japan

(D) America

 

ANS-C

7. American woman of Indian origin who recently resigned from the post of US Ambassador to the United Nations

(A) Carolina Marine

(B) Nikki Haley

(C) Richard Maria

(D) None of these

 

ANS-B

8. The India for Humanity Scheme has been initiated by ______FOR distributing artificial limbs free of cost to Physically Challenged people worldwide.

(A) Ministry of Environment

(B) Ministry of External Affairs

(C) Railway Ministry

(D) Ministry of Industry

 

ANS-B

9. What is the rank of India in the recently released Oxfam World Inequality Index 2018?

(A) 125

(B) 127

(C) 137

(D) 147

 

ANS-D

10. Recently Indian badminton coach Pullela Gopichand has been awarded the Outstanding Person 2018 Award by_________?

(A) Ramineni Foundation

(B) Green Peace Foundation

(C) Sudha Foundation

(D) None of these

ANS-A

11. Which state has recently been selected for Prime Minister Narendra Modi’s Clean Survey Rural Award 2018?

(A) Rajasthan

(B) Haryana

(C) Gujarat

(D) Uttar Pradesh

 

Current Affairs in हिंदी PDF: 11 OCTOBER 2018 Current gk

 

  1. हाल ही भारतीय वायु सेना ने सेना और भारतीय नागरिकों को स्वास्थ्य संबंधी जानकारी देने के लिए कौन सा मोबाइल एप लॉन्च किया

(A) मेडवॉच

(B) एयरवॉच

(C) एयर इंडिया

(D) एयरमेडिकोज

 

ANS-A

2. 15 अक्टूबर से सोवेरियन गोल्ड बॉन्ड योजना की शुरुआत की जा रही है यही योजना किसके द्वारा चलाई गई है

(A) केंद्र सरकार

(B) भारतीय रिजर्व बैंक

(C) मध्य प्रदेश सरकार

(D) सुप्रीम कोर्ट

 

ANS-B

3. हाल ही यूक्रेन किसके साथ मिलकर क्लीयर स्काई 2018 नामक संयुक्त सैन्य अभ्यास का आयोजन कर रहा है

(A) बिम्सटेक सदस्य देश

(B) नाटो सदस्य देश

(C) भारत

(D) चीन

 

ANS-B

4. हाल ही में किस दिन को विश्व मानसिक स्वास्थ्य दिवस मनाया गया है

(A) 8 अक्टूबर

(B) 9 अक्टूबर

(C) 10 अक्टूबर

(D) 11 अक्टूबर

 

ANS-C

Theme-. यंग पीपुल्स एंड मेंटल हेल्थ इन ए चेंजिंग वर्ल्ड ( एक बदलती दुनिया में युवा लोगों और मानसिक स्वास्थ्य)

5. भारत पैट्रोलियम कॉरपोरेशन लिमिटेड (BPCL) द्वारा किस राज्य में देश का पहला इथेनॉल जेव रिफाइनरी प्लांट स्थापित किया जा रहा है

(A) झारखंड

(B) उड़ीसा

(C) मध्य प्रदेश

(D) उत्तराखंड

 

ANS-B

6. हाल ही जारी हेनली पासपोर्ट इंडेक्स 2018 में किस देश के पासपोर्ट को दुनिया का शक्तिशाली पासपोर्ट घोषित किया है

(A) भारत

(B) चीन

(C) जापान

(D) अमेरिका

 

ANS-C

7. भारतीय मूल की अमेरिकी महिला जिसने हाल ही में संयुक्त राष्ट्र में अमेरिकी राजदूत के पद से इस्तीफा दे दिया है

(A) कैरोलिना मरीन

(B) निकी हेली

(C) रिचर्ड मारिया

(D) इनमें से कोई नहीं

 

ANS-B

8. विश्व भर में दिव्यांग जनों को कृत्रिम अंग निशुल्क वितरित करने के लिए किसके द्वारा इंडिया फॉर ह्यूमैनिटी योजना की शुरुआत की गई है

(A) पर्यावरण मंत्रालय

(B) विदेश मंत्रालय

(C) रेलवे मंत्रालय

(D) उद्योग मंत्रालय

 

ANS-B

9. हाल ही में जारी ऑक्सफैम विश्व असमानता सूचकांक 2018 में भारत को कौन सा रैंक प्राप्त हुआ है

(A) 125

(B) 127

(C) 137

(D) 147

 

ANS-D

10. हाल ही में भारतीय बैडमिंटन कोच पुलेला गोपीचंद को किसके द्वारा आउटस्टैंडिंग पर्सन 2018 नमक पुरस्कार से सम्मानित किया गया है

(A) रामिनेनी फाउंडेशन

(B) ग्रीन पीस फाउंडेशन

(C) सुधा फाउंडेशन

(D) इनमें से कोई नहीं

 

ANS-A

11. हाल ही में प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने स्वच्छ सर्वेक्षण ग्रामीण पुरस्कार 2018 के लिए किस राज्य को चुना है

(A) राजस्थान

(B) हरियाणा

(C) गुजरात

(D) उत्तर प्रदेश

Leave a Reply