Daily Current Affairs Quiz/MCQ 4 January 2020

MYUPSC.COM Daily Current Affairs MCQS: 04 January 2020 covered from The Hindu, Indian Express and PIB for UPSC IAS Prelims, Mains and Other State PSC Exams. Current Affairs Daily Quiz 04 January 2020: MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/RAS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and Rajasthan, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. Daily Current Affairs MCQ 4 January 2020

UPSC IAS Prelims 2020 Online 60 Days Programme

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Current Affairs Question Bank – 4 Jan 2020

MYUPSC.COM Daily Current Affairs MCQS 04 January 2020: Latest Current GK Question Bank/ MCQS covered from The Hindu, Indian Express and PIB for UPSC IAS Prelims, Mains and Other State PSC Exams. Current Affairs Daily Quiz 04 January 2020: Daily Current Affairs Quiz for Civil Services Examination.

Q1. Which of the following statements regarding anti defection law in India stands true?

1) The anti-defection law allows the formation of a new party or “merger” with other political party if not less than two-thirds of the party’s members commit to it.

2) The 91st Constitutional Amendment introduced in 2003 deleted the provision allowing split, which occurs within a party if at least one third of the members of the legislative party defect.

3) The 91st Amendment also barred the appointment of defected legislators from contesting elections for a period of 6 years.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Answer: (a)

Q2. Arrange the following Indian states in the decreasing area of their forest cover as per the latest State of Forest Report 2019:

A) Maharashtra

B) Arunachal Pradesh

C) Odisha

D) Madhya Pradesh

a) BCDA

b) DBCA

c) BDCA

d) DACB

Answer: (b)

Q3. A basket of bonds issued by public-sector companies or any government organisation, Bharat Bond ETF will be tradable on the stock exchange soon. Which of the following statements regarding the same stands true?

1) The move will help public-sector companies raise funds through debt instruments and further develop domestic capital markets, boosting alternative sources of funding for firms.

2) Only investors holding demat account can invest in Bharat Bond ETF. Investors who do not hold a demat account have an alternative option to invest via Bharat Bond Fund of Funds having similar maturity in line with the underlying ETF.

3) This will be India’s first corporate bond issued by state-run companies to be traded on bourses.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Answer: (d)

Q4. The Wildlife Institute of India (WII) is to conduct Asiatic Lion Census in May 2020.Which of the following statements regarding the species stands true?

1) The lion is one among the 5 Pantherine Cats inhabiting in India. The other 4 pantherine cats in India are Bengal Tiger, Snow Leopard, Indian Leopard and clouded leopard.

2) Initially the lions were spread from the east of Indus River to West Bengal and also to Narmada River in Central India. However, today they are restricted to Gujarat alone.

3) They are listed as critically endangered under the IUCN red list data.

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) all of the above

Answer: (a)

Q5. “Askot wildlife sanctuary” recently in news, belongs to which of the following Indian states?

a) Himachal Pradesh

b) Sikkim

c) Uttarakhand

d) Tamilnadu

Answer: (c)

Q6. The Uttar Pradesh State Road Transport Corporation (UPSRTC) has launched a dedicated women helpline ______.

A. Damini

B. Tees

C. Kranti

D. Kosh

E. None of these

Answer: (A)

Q7. Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation how many Young Scientists Laboratories of Defence Research and Development Organisation (DRDO), in Bengaluru recently.

A. 5

B. 10

C. 15

D. 20

E. None of these

Answer: (A)

Explanation: DRDO Young Scientist Laboratories (DYSLs) are located in five cities:

1. Bengaluru

2. Mumbai

3. Chennai

4. Kolkata

5. Hyderabad

Q8. Which of the following personalities/offices is authorised to supervise the election work in the State/Union Territory subject to the overall superintendence, direction and control of the Election Commission?

a) Chief secretary

b) Speaker of assembly

c) Chief electoral officer

d) Returning officer

Answer: (c)

Q9. The country Guinea-Bissau recently in news, shares boundary with which of the following countries of Africa?

1) Sierra Leone

2) Senegal

3) Guinea

4) Mali

a) 1 & 2 only

b) 2 & 3 only

c) 1 & 3 only

d) 2 & 4 only

Answer: (b)

Q10. Which state has recently declared 2020 as the year of Artificial Intelligence (AI) and has signed MoUs with tech firms for AI research?

[A] Andhra Pradesh

[B] Telengana

[C] Odisha

[D] Assam

Answer: (B)

MYUPSC.COM Daily Current Affairs MCQS 04 January 2020: Latest Current GK Question Bank/ MCQS covered from The Hindu, Indian Express and PIB for UPSC IAS Prelims, Mains and Other State PSC Exams. Daily Current Affairs Quiz 04 January 2020:

Some Other Useful Links:

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

Indian Economy Current Affairs Yearbook 2020

Indian and World Geography Current Affairs Yearbook 2020

Indian Polity Current Affairs Yearbook 2020

Indian History: Latest Current Affairs Yearbook 2020

Important Topics: UPSC Prelims and Mains Exam 2020 Study Material: Part-1

Important Topics for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020 Part-2

(Batch-2)MOCK TEST SERIES FOR UPSC CIVIL SERVICES PRELIMINARY EXAM 2020

Current Affairs Half Yearly July-December for Civil Services Examination 2020

STUDY PORTAL MOCK TEST SERIES FOR UPSC CIVIL SERVICES PRELIMINARY EXAM 2020

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Rajasthan GK Complete Study Material in English

UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 Complete Study Material GS Paper-1

Indian Art, Culture, Heritage and Architecture for Civil Services Examination

UPSC IAS Prelims Exam 2020 Practice Solved Test – 16

UPSC IAS Prelims Exam 2020 Solved Test 1-15 for GS Paper-I

Indian Economy Question Bank: UPSC CSE Prelims 2020

India Yearbook Question Bank: UPSC CSE Prelims Exam 2020

UPSC IAS Prelims Exam 2020 Practice Test 1-12

Indian History Question Bank

Indian Geography Question Bank

Indian Polity Topic Wise Question Bank

Daily Current Affairs Quiz / Current Affairs Year Book 2020
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply