Daily Current Affairs UPSC Prelims Quiz – 24-04-2020

Practice Important Current Affairs and Static Questions for IAS Prelims 2020 General Studies Paper I (GS), Are you preparing for UPSC IAS Prelims 2020? Have a look at these questions that cover sections like Current affairs, Geography, History, Polity, Economy, Science, Technology, Culture, Environment, and others. We have provided 10- Important Current Affairs and Static General Studies Model Test Paper along with their answers and explanations. Daily Current Affairs UPSC Prelims Quiz – 24-04-2020

The UPSC IAS Prelims 2020 are just around the corner! Only the books, notes and study material will not be enough now. The more one practice, the better he or she can score in the 2020 UPSC Prelims exam. This is the right time to indulge into the practice questions and test your knowledge. One gets to understand the trend of exams; tends to get more knowledge and gets updated with the latest developments by undertaking the practice papers. So, have a look at these Daily Current Affairs UPSC Prelims Quiz – 24-04-2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. Daily Current Affairs UPSC Prelims Quiz – 24-04-2020

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You Daily Current Affairs UPSC Prelims Quiz – 24-04-2020

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work.

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

Daily Current Affairs UPSC Prelims Quiz – 24-04-2020

1) Consider the following statements with respect to Nutrient-based Subsidy (NBS) Scheme

  1. Under the scheme, a fixed amount of subsidy is provided on each grade of subsidised phosphatic and potassic (P&K) fertilisers, except for urea.
  2. The subsidy will be decided biannually by the Department of Fertilizers.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  Both 1 and 2
  • d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • The Cabinet Committee of Economic Affairs (CCEA) headed by the Prime Minister has recently slashed the subsidy on non-urea fertilisers, a move that would reduce the burden on the exchequer to Rs. 22,186.55 crore in this fiscal amid the COVID-19 outbreak.
  • The CCEA also approved the inclusion of a complex fertiliser namely Ammonium Phosphate (NP 14:28:0:0) under the NBS scheme.

Nutrient Based Subsidy (NBS) Scheme

  • In 2010, the government had launched the nutrient-based subsidy (NBS) programme.
  • Under the scheme, a fixed amount of subsidy, decided on an annual basis, is provided on each grade of subsidised phosphatic and potassic (P&K) fertilisers, except for urea, based on the nutrient content present in them.
  • Retail prices of non-urea fertilisers such as Di-ammonium Phosphate (DAP), Muriate of Potash (MoP) and NPK are decontrolled and are determined by manufacturers, while Centre gives a fixed subsidy each year.
  • The government is making available fertilisers, namely urea and 21 grades of P&K fertilisers to farmers at subsidised prices through manufacturers/importers.
  • In case of urea, the government fixes the maximum retail price (MRP).
  • The difference between the production cost and the MRP is reimbursed to manufacturers.

Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams

Current Affairs Yearbook 2020 Useful for UPSC & PSC Exams

2) Consider the following statements with respect to Indian Initiative on Earth BioGenome Sequencing (IIEBS)

  1. It aims to decode the genetic information of all known species of plants and animals in India.
  2. IIEBS project was part of the Earth Bio-Genome Project, an international initiative to catalogue life on the planet.
  3. The National Institute of Plant Genome Research, New Delhi is the coordinating centre for this initiative.

Which of the statement(s) given above is/are incorrect?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  1, 2 and 3
  • d.  None

Answer : d

  • The Jawaharlal Nehru Tropical Botanic Garden and Research Institute (JNTBGRI) has been selected as one of the Biological Knowledge and Resource Centres of the Indian Initiative on Earth BioGenome Sequencing (IIEBS).

Indian Initiative on Earth BioGenome Sequencing (IIEBS)

  • It seeks to decode the genetic information of all known species of plants and animals in the country.
  • The whole genome sequencing of 1,000 species of plants and animals will be taken up in the initial phase of IIEBS to be completed over a period of five years.
  • The National Institute of Plant Genome Research, New Delhi is the coordinating centre for the nationwide project involving a total of 24 institutes.

3)  Consider the following pairs

            Observatories         – Location

  1. LIGO Observatory   – France
  2. Virgo Interferometer – Italy

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  Both 1 and 2
  • d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • In a first, a team of astronomers has detected gravitational waves emerging from the merger of two Binary Black Holes (BBH) with significantly unequal masses.
  • Named GW190412, the merger was collectively detected on April 19, 2019.
  • The highly-sensitive signals were detected using Laser Interferometer Gravitational wave Observatory (LIGO) and Virgo, located in the US and Italy, respectively.
  • It was 2015 when gravitational waves were first detected on Earth.

4) Consider the following statements with respect to Kasowal Bridge which was opened recently

  1. It is a permanent bridge on river Sutlej connecting Kasowal enclave in Punjab to the rest of the country.
  2. The bridge was built by Border Roads Task Force (BRTF) of Border Roads Organisation (BRO) under Project Chetak.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  Both 1 and 2
  • d.  Neither 1 nor 2

Answer : b

  • For the first time since independence, the Kasowal enclave in Punjab right along the Pakistan border has got a permanent link with the Indian mainland.
  • The Kasowal enclave in Punjab got connected permanently to the mainland when the Border Roads Organisation (BRO) opened the 484-metre Kasowal permanent bridge on River Ravi.
  • The bridge was built by 141 Drain Maintenance Coy of 49 Border Roads Task Force (BRTF) of Project Chetak of the Border Roads Organisation (BRO).

UPSC Prelims 2020 Expected Question Bank: 500+ MCQs

UPSC Prelims 2020 Expected Question Bank: 800+ MCQs

5) Noor, which means “light” was launched recently. It is the first military satellite of which of the following countries?

  • a.  Iran
  • b.  Oman
  • c.  Indonesia
  • d.  Saudi Arabia

Answer : a

  • Iran’s Revolutionary Guard has recently said it put the Islamic Republic’s first military satellite into orbit, a successful launch after months of failures.
  • The launch comes amid tensions between Tehran and Washington over its collapsing nuclear deal and after a US drone strike killed Guard General Qassem Soleimani in January.
  • Iran has suffered several failed satellite launches in recent months.

6) Consider the following statements with respect to Van Dhan Samajik Doori Jagrookta Abhiyaan

  1. It is an initiative of TRIFED that aims to educate tribals through 15,000 Self Help Groups under Pradhan Mantri Van Dhan Yojana spread across 28 States/UTs.
  2. UNICEF is providing the necessary Information, Education and Communication (IEC) materials for this campaign.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  Both 1 and 2
  • d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

Van Dhan Samajik Doori Jagrookta Abhiyaan

  • Educating tribals through 15,000 Self Help Groups under Pradhan Mantri Van Dhan Yojana spread across 28 States/UTs.
  • TRIFED teamed up with UNICEF and WHO for launching a digital campaign spreading awareness about the importance of social distancing amid the coronavirus crisis in India.
  • UNICEF is providing the necessary IEC materials (posters, flyers, leaflets, brochures, booklets, messages for health education sessions, radio broadcast or TV spots etc) for the campaign christened as Van Dhan Samajik Doori Jagrookta Abhiyaan OR Van Dhan Social Distancing Awareness Movement.
  • Extensive outreach through Train of Trainer Programs and Webinars focused on basic orientation on covid-19 response, key preventive behaviour, social media campaigns on social distancing, home quarantine has been initiated.

7) Consider the following statements with respect to Sugarcane Pricing in India

  1. Both the Central government and State governments have the power to fix the price of sugarcane under the Concurrent List of the Constitution.
  2. The price fixed by the state government is always higher than the minimum price fixed by the central government.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  Both 1 and 2
  • d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • The Supreme Court has recently held in its judgement that both the central government and the state governments have the power to fix the price of sugarcane under the Concurrent List of the Constitution provided the price set by the State is higher than the minimum price fixed by the Centre.
  • The judgment was passed by a five-judge constitution bench through video conferring for a plea filed by Western Uttar Pradesh Sugar Mills Association which questions the power of the state government to fix a minimum price for sugarcane when the Centre had already set a price for the same.
  • The constitutional bench observed in its judgment that the price which is fixed by the central government is the “minimum price” and the price which is fixed by the state government is the “advised price” which is always higher than the “minimum price” fixed by the central government and therefore, there is no conflict.
  • It is only in a case where the “advised price” fixed by the state government is lower than the “minimum price” fixed by the central governmentthe provisions of the central enactments will prevail and the “minimum price” fixed by the central government would prevail.
  • So long as the “advised price” fixed by the state government is higher than the “minimum price” fixed by the central government, the same cannot be said to be void as per the provisions of the Constitution of India.

8) “Anthurium”, often seen in the news recently is a/an?

  • a.  Air Purifier Plant
  • b.  Weak Radioactive Element
  • c.  Strong Radioactive Element
  • d.  Water Purifying Chemical

Answer : a

  • D Vasini Bai, a women innovator from Thiruvananthapuram, Kerala, has developed ten varieties of Anthurium, a flower with high market value, by cross-pollination.
  • Anthurium (Anthurium spp.) is a vast group of beautiful blooming plants available in a wide range of colors. The plants of the varieties are having high demands due to its use as indoor decorative plants.
  • They are beautiful but also purify the surrounding air and remove harmful airborne chemicals like formaldehyde, ammonia, toluene, xylene, and allergens.
  • Its importance of removing toxic substances from the air, NASA has placed it in the list of air purifier plants.

9) Consider the following statements with respect to VidyaDaan 2.0

  1. It is a common national programme launched by the Ministry of Human Resources Development Ministry for individuals & organizations across the country to contribute e-learning resources.
  2. The content donated will be used on the SWAYAM portal to help millions of children across the country to continue their learning anytime and anywhere.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  Both 1 and 2
  • d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • The Union Human Resource Development Minister has recently e-launched VidyaDaan 2.0 program for inviting e-learning content contributions in New Delhi.
  • The programme has been launched due to the increasing requirement  for  e-learning content for students(both school and higher education) especially  in the  backdrop of situation arising out of Covid- 19 and also due to  the urgent need to integrate digital education with schooling to augment learning.

VidyaDaan

  • It is conceptualized as a common national program for individuals & organizations across the country to donate/contribute e-learning resources for both school and higher education to ensure continuity of quality learning. 
  • The content will be used on the DIKSHA app to help millions of children across the country to continue their learning anytime and anywhere.
  • The DIKSHA Platform of MHRD has been operating since September 2017 with 30+ States/UTs leveraging DIKSHA for augmenting teaching and learning processes.

10) With respect to the recent promulgation of Ordinance to amend the Epidemic Diseases Act, 1897, consider the following statements:

  1. It aims to protect healthcare service personnel and property including their living/working premises against violence during epidemics. 
  2. The amendment makes acts of violence cognizable and non-bailable offences. 
  3. Offences shall be investigated by an officer of the rank of Inspector within a period of 30 days, and trial has to be completed in three year.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

  • a.  1 only
  • b.  2 only
  • c.  1 and 2 only
  • d.  1, 2 and 3

Answer : c

  • The Union Cabinet in its meeting held recently has approved promulgation of an Ordinance to amend the Epidemic Diseases Act, 1897 to protect healthcare service personnel and property including their living/working premises against violence during epidemics. 
  • The President has given his assent for promulgation of the Ordinance. 

Salient features of the Ordinance

  • Violence as defined in the Ordinance will include harassment and physical injury and damage to property.
  • Healthcare service personnel include public and clinical healthcare service providers such as doctors, nurses, paramedical workers and community health workers; any other persons empowered under the Act to take measures to prevent the outbreak of the disease or spread thereof; and any persons declared as such by the State Government, by notification in the Official Gazette. 
  • The penal provisions can be invoked in instances of damage to property including a clinical establishment, any facility identified for quarantine and isolation of patients, mobile medical units and any other property in which the healthcare service personnel have direct interest in relation to the epidemic.
  • The amendment makes acts of violence cognizable and non-bailable offences.
  • Commission or abetment of such acts of violence shall be punished with imprisonment for a term of three months to five years, and with fine of Rs.50,000/- to Rs.2,00,000/-. 
  • In case of causing grievous hurt, imprisonment shall be for a term six months to seven years and with fine of Rs.1,00,000/- to Rs.5,00,000/-
  • In addition, the offender shall also be liable to pay compensation to the victim and twice the fair market value for damage of property.
  • Offences shall be investigated by an officer of the rank of Inspector within a period of 30 days, and trial has to be completed in one year, unless extended by the court for reasons to be recorded in writing.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply