(Free)Important Questions Current Affairs July – 2018

1 : Which Indian shooter clinched gold in men’s 50m Rifle 3 – Position at 2018 ISSF Shooting World Cup in Mexico ?
A. Om Prakash Mitharval
B. Shahzar Rizvi
C. Akhil Sheoran
D. Jitu Rai
Correct Answer: C
2 : Who is appointed the new head of the Press Information Bureau (PIB) ?
A. Ira Joshi
B. Sitanshu Kar
C. Frank Noroha
D. TS Baku
Correct Answer: B
3 : Which cricket team has won the 45th edition of the Deodhar Trophy 2018 ?
A. Karnataka
B. Gujarat
C. India B
D. Tamil Nadu
Correct Answer: C
4 : Which State government has launched India’s first state- led incubator for women entrepreneurs ‘WE-HUB’ ?
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Karaia
D. Odisha
Correct Answer: B
5 : Which country has won the 2018 Best Exhibitor Award (BEA) at ITB- Berlin ?l
A. India
B. Canada
C. China
D. Brazil
Correct Answer: A
6 : The first –ever crime –free zone along the international border between India and which country has launched ?
A. Sri Lanka
B. Bhutan
C. Myanmar
D. Bangladesh
Correct Answer: D
7 : Who has been conferred with the Dadasaheb Phalke Award 2017 ?
A. Shatrugha Sinha
B. Amitabh Bachchan
C. Vinod Khanna
D. Sridevi
Correct Answer: C
8: Who has become the India’s youngest –ever gold medallist at the Common wealth Games (CWG)?
A. Ajum Moudgil
B. Neeraj Kumar
C. Divya Kakran
D. Anish Bhanwala
Correct Answer: D
9 : which movie bagged the Nargis Dutt Award for Best Film on National Integration at the 65 th National Film Awards 2017 ?
A. Aalorukkam
B. Ladhakh
C. Dhappa
D. Murakhiya
Correct Answer: C
10 : Who authored the book Matmagi Manipur- The first Manipuri Feature Film ?
A. Iron Chanu Sharmila
B. MK Binodini Devi
C. Bobby Wahengbam
D. Rajen Toijamba
Correct Answer: C
11 : India has signed pach with which country to promote mineral exploration ?
A. Morocco
B. Germany
C. Francel
D. Brazil
Correct Answer: A
12 : What is the India’s rank in the latest 2018 Index of Economic Freedom ?
A. 120th
B. 125th
C. 130th
D. 119th
Correct Answer: C
13 : who has been appointed the new Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR ) ?
A. Krishna S. Pau
B. Balram Bhargava
C. Soumya Swaminathan
D. Vikram Kocheta
Correct Answer: B
14 : which State has hosted the 10th edition of a biennial exhibition of weapons and military hard ware ‘DefExpo India 2018 ?
A. Madhya Pradesh
B. Karnataka
C. Andhra Pradesh
D. Tamil Nadu
Correct Answer: C
15 : who authored the book “India’s Heritage of Gharana Music : Pandits of Gwalior ?
A. Karan Singh
B. Meeta Pandit
C. Mrinal Saxena
D. Vikram Pandit
Correct Answer: B
16 : The ISRO has successfully launched navigation satellite IRNSS-II into the orbit from which launch vehicle ?
A. PSLV- C41
B. PSLV- C43
C. PSLV- C42
D. PSLV –C44
Correct Answer: A
17 : Which Indian –origin scientist has launched the world’s first microfactory to help tackle e-waste hazard ?
A. Subhash Khot
B. Veena Sahajwalla
C. Krishna Chatterjee
D. Yadvinder Malhi
Correct Answer: B
18 : Which IIT institute has installed India’s first 5 G radio laboratory ?
A. IIT- Delhi
B. IIT –Mumbai
C. IIT- Indore
D. IIT- Roorkee
Correct Answer: A
19 : What is the India’s GDP forecast for FY20 ,according to latest Asian Development Outlook (ADO) 2018 ?
A. 7.3%
B. 7.6%
C. 7.5 %
D. 7.4 %
Correct Answer: B
20 : The world’s largest solar park will come up in which Indian State ?
A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Punjab
D. Rajasthan
Correct Answer: A
21 : Who has been appointed as the new Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19 ?
A. Rishad Premji
B. Keshav Murugesh
C. Raman Roy
D. KL Paul
Correct Answer: A
22 : India’s first high –speed electric locomotive has been flagged off from which State ?
A. Assam
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Bihar
Correct Answer: D
23 : The FSSAI has launched which project to address Vitamin- D Deficiencies (VDD) amongst youngsters ?
A. Project Sun
B. Project Sky
C. Project Dhoop
D. Project Sunlight
Correct Answer: C
24 : Which country hosted the first International conference on ‘Water Environment and Climate Change’ Knowledge Sharing and Partnership ?
A. Sri Lanka
B. India
C. Bangladesh
D. Nepal
Correct Answer: D
25 : Heena Sidhu bagged gold in the women’s which pistol event at the 21st Common wealth Games 2018 ?
A. 25 m pistol event
B. 20 m pistol event
C. 10 m pistol event
D. 5 m pistol event
Correct Answer: A
26 : Who has been appointed as the new Director General (DG) of Central Industrial Security Force (CISF) ?
A. OP Singh
B. Karambir Singh
C. Rajesh Ranjan
D. Om Prakash Mitharval
Correct Answer: D
27 : Which State has bagged the ‘State of the Year’ Award under the ‘business leader’ category at the Indian Business Leader Awards (IBLA) event ?
A. Chhattisgarh
B. Punjab
C. Haryana
D. Karnataka
Correct Answer: A
28 : The joint military exercise Desert Tiger 5 was held between UAE and which country ?
A. Malaysia
B. Vietnam
C. Indonesia
D. Denmark
Correct Answer: A
29 : Which State government has launched mobile app Bi-lingual ‘Uzhavan’ for farmers ?
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Tamil Nadu
D. Kerala
Correct Answer: C
30 : Which State has hosted the first meeting of NITI Forum for North –East ?
A. Tripura
B. Nagaland
C. Arunachal Pradesh
D. Mizoram
Correct Answer: A
31 : India has clinched its first- ever gold in badminton mixed -team event at the 21 st Commonwealth Games (CWG) by defeating which country ?
A. China
B. Australia
C. Malaysia
D. Japan
Correct Answer: C
32 : Which country has hosted the meeting of the Council of Foreign Ministers for the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) ?
A. India
B. China
C. Russia
D. South Africa
Correct Answer: B
33 : What is the theme of the 2018 World Earth Day ?
A. Save Your Earth from Plastic
B. Environmental and Climate Literacy
C. Beware from Plastic Pollution
D. End Plastic Pollution
Correct Answer: C
34 : Nabi Tajima, the world’s oldest person has passed away- She belonged to which country ?
A. Japan
B. China
C. South Korea
D. Talwan
Correct Answer: A
35 : Which football team has won the 2018 Indian Super Cup Football tournament ?
A. East Bengal FC
B. Kerala Blasters FC
C. Churchill Brothers FC
Bengaluru FC
D.
Correct Answer: C
36 : Which of the following has been declared the official mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019 ?
A. Mother of Peace
B. Qiu Qiu
C. Speed Tige
D. Son of Dreams
Correct Answer: D
37 : Who has won the 2018 Formula -1 Chinese Grand Prix tournament ?
A. Carios Sainz
B. Kimi Raikkonen
C. Daniel Ricciardo
D. Valtteri Bottas
Correct Answer: C
38 : Who has been conferred with the All India Management Association’s (AIMA’s) annual awards for lifetime contribution to media ?
A. Indu Jain
B. Karan Thapar
C. Palagummi Sainath
D. Josy Joseph
Correct Answer: A
39 : Which State is observing Khongjom Day to pay tributes to the great warriors of their State ?
A. Nagaland
B. Tripura
C. Mizoram
D. Manipur
Correct Answer: D
40 : Balantrapu Rajanikantha Rao the notes Telugu poet-composer who has passed away belonged to which state ?
A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Telangana
Correct Answer: B
41 : The government of India has celebrated 2018 Civil Services Day (CSD) on which date ?
A. April 20
B. April 22
C. April 21
D. April 23
Correct Answer: C
42 : Which country the officially changed its name to the ‘Kingdom of eSwatini ”
?
A. Swaziland
B. Switzerland
C. Sweden
D. Suriname
Correct Answer: A
43 : Which city has hosted the 2018 Secure India Conclave ?
A. Kanpur
B. Indore
C. Jaipur
D. New Delhi
Correct Answer: D
44 : The 2018 National Panchayati Raj Day (NPRD) is celebrated on which date in India ?
A. April 21
B. April 22
C. April 24
D. April 23
Correct Answer: C
45 : The Digambarpur gram panchayat has declared as the India’s best panchayat on 2018. It is located in which State ?
A. Karnataka
B. West Bengal
C. Kerala
D. Assam
Correct Answer: B
46 : The Indian Overseas Bank ( IOB) has signed Infromation Utility pact with NeSL. What does NeSL, stands for ?
A. National e-Governance Solutions Limited
B. National e-Government Services Limited
C. National e- Government Server Limited
D. National e- Government Bank Limited
Correct Answer: B
47 : Which High Court has become the first court in South India and eighth in India to introduce e-court fee payment facility?
A. Madras High Court
B. Hyderabad High Court
C. Thiruvananthapuram High Court
D. Pondicherry High Court
Correct Answer: A
48 : Union Home Minister Rajnath Singh, chaired the third meeting of the Island Development Agency (IDA) in
A. Goa
B. Andman&Nicobar Island
C. Pondicherry
D. Lakshadweep
Correct Answer: E
49 : Which bank has agreed in principle to give an aid of ₹1700 crore to Uttarakhand for infrastructure development in its urban areas?
A. Asian infrastructure investment Bank (AIIB)
B. Asian Development Bank (ADB)
C. World Bank
D. SoftBank
Correct Answer: B
50 : President and Supreme Commander of the Indian Armed Forces Ram NathKovind conferred Gallantry and Distinguished Service Awards at an event at the RashtrapatiBhawan, in New Delhi. How many KirtiChakars were awarded?
A. 24
B. 4
C. 23
D. 3
Correct Answer: D

Leave a Reply