Blog

Featured

UPSC Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

UPSC Prelims 2020 Batch 4 : Complete Revision of Prelims through 6000+ MCQs will start on 12th February 2020. UPSC Prelims Exam 2020 GS Paper-1 Last Time Revision Notes and Practice Test / Question Bank. UPSC Prelims 2020 Revision

Highlights:

60 Days Online Revision Test Programme

  • 45 Days Concept cum Revision Daily Test
  • 17 Days Prelims Current Affairs Tests
  • Special Test on Economic Survey & Budget
  • Special Test on India Year Book & Mapping
  • Prelims Mock Test Series
  • Prelims Study Material

UPSC Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision of Prelims through 6000+ MCQs

Programme Approach

  1. UPSC Prelims is all about managing micro detailing of subjects & handling negative marking. As aspirants tend to get confused about what to study and how to study (i.e. up to what level/extent) for Civil Services Prelims, this programme has been designed to help students to cover whole syllabus effectively within a stipulated time and also have an assessment through test series.
  2. This programme covers the complete syllabus including – History, Geography, Polity, Economy, Science, Environment and Current Affairs with the correct mix of Fundamental and Advance level of study to cover micro detailing of sub-topics & current developments.
  3. 44 Days Concept cum Revision tests for covering basic concepts. In each Test there will be a test of 100 questions (based on the topics given in schedule) followed by Class to cover basic aspects of each topic and approach to handle questions.
  4. 17 days Current Affairs Test covering last 2 years current topics/issues supplemented by notes.
  5. Current Affairs Test will also include updates on Indian Year Book (IYB), PIB, Budget and Economic Survey.
  6. Special Test on Mapping (World & Indian Geography).
  7. Complete Prelims Study Material & Prelims Current Affairs Material will also be provided (It will cover Current Affairs of past 2 years). UPSC Prelims 2020 Revision

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 Complete Study Material GS Paper-1

Test Plan

TEST DATE TOPIC Sub Topics Cover
Test 1 12-Feb-2020 GOVERNANCE   Working of Ministries and Department
  Functions of Cabinet Secretariat
  Functions of Central Secretariat
  RTI
  E-Governance
  Citizen Charter
  Governing Institutions
Test 2 13-Feb-2020 GOVERNANCE   Schemes
  Programmes
  Policies
  Vulnerable sector
  Bills
Test 3 14-Feb-2020 GOVERNANCE   Full length
Test 4 15-Feb-2020 GEOGRPAHY   Climatology
  Atmosphere
  Inversion of Temp
  Insolation & Heat Budget
  Winds & Pressure Belts
  Air Mass, Fronts Cyclones & Jet Stream
  Precipitation
  Climatic Zone
Test 5 16-Feb-2020 GEOGRPAHY  Full length
Test 6 17-Feb-2020 GEOGRPAHY   The origin of the Earth
  The Evolution of the Earth
  Geological History of the Earth
  Earth
  Origin of Life
  Geological Time Scale
  Interior of the Earth
  Geology
  Earthquakes
  Volcano
  Geomorphic Processes
  Distribution of Continents & Oceans   Landforms and their Evolution
  Landforms across the world
Test 7 18-Feb-2020 GEOGRPAHY   Full length
Test 8 19-Feb-2020 GEOGRPAHY   Oceanography
  Hydrosphere
  Submarine Relief Features
  Temperature & Salinity
  Waves, Ocean Currents
  Marine Resources
  Ocean Deposits & Corals
Test 9 20-Feb-2020 GEOGRPAHY   Demography
  Human Resource
  Population growth
  Demographic Transition
  Settlements  & Urbanization
Test 10 21-Feb-2020 GEOGRPAHY   Soil
  Vegetation resources
  Basic terms related to Agriculture   Productivity of Crops and conditions for growth
Test 11 22-Feb-2020 GEOGRPAHY   Mineral resource
  Energy resources
  Industry
  Transport
Test 12 23-Feb-2020 ANCIANT HISTORY   Pre Historic Cultures In India
  Pastoral and Farming Communities   Indus Valley Civilization
  Vedic Society
  Pre Mauryan Period
Test 13 24-Feb-2020 ANCIANT HISTORY   The Mauryan Empire 
  Post-Mauryan India
  Growth of Jainism and Buddhism
  Imperial Guptas
  Harshavardhana
  The Southern Dynasties
Test 14 25-Feb-2020 ANCIANT HISTORY   Visual Art
  Architecture in Ancient India
  Indo-Islamic Architecture
  Modern Architecture
  Indian Paintings
  Pottery Tradition in India
Test 15 26-Feb-2020 INDIAN CULTURE   Music in India
  Dances in India
  Martial Arts in India
  Indian Theatre
  Indian Puppetry
  Indian Cinema
  Religions in India
  Bhakti & Sufi Movements
  Languages & Literature in India
  Miscellaneous Topics
Test 16 27-Feb-2020 MEDIVAL HISTORY   The Establishment of the North Indian Empire
  Consolidation and Expansion of the Empire – Akbar
  State and Government under Akbar   Akbar’s Religious Views
  The Deccan and the Mughals (Upto 1657)
  Foreign Policy of the Mughals
  India in the First Half of the Seventeenth Century
  Aurangzeb – Religious Policies, North India and the Rajputs
  Climax and Crisis of the Mughal Empire the Marathas and the Deccan   Society-Structure and Growth
  Economic Life-Patterns and Prospects
  Religion, Fine Arts, Science and Technology
  Northern India in the First Half of the Eighteenth Century
  The Maratha Bid for Supremacy
Test 17 28-Feb-2020 MODERN HISTROY   The Advent of Europeans In India   The English in Bengal from 1757 TO 1772
  Impact of British Administration
  The Revolt of 1857
  Administrative Changes After 1857
Test 18 29-Feb-2020 MODERN HISTROY   Social reforms in India
  Development of Indian Press
  Development of Education
  Struggle by the Masses
  Terrorist and Revolutionary Movements
Test 19 01-March-2020 MODERN HISTROY   The Early Phase of the Freedom Struggle (1900-1915)
  Middle Phase of the Freedom Struggle (1915-1930)
  Closer to Freedom (1930-1947)
Test 20 02-March-2020 ENVIRONMENT   Ecology
  Ecological Community
  Ecological Succession: Its types & Process
  Ecosystem and its dynamics
  Ecosystem: Functions, Properties and Dynamics
  Biomagnification
  Biogeochemical Cycles & its types
  Biomes: Forest, Grassland, Mountain, and Desert Ecosystems
  Aquatic Life Zones: Ocean, Rivers, Lakes, and Wetlands
Test 21 03-March-2020 ENVIRONMENT   Biodiversity Basics
  Keystone, Indicator, Invasive Species   Biodiversity distribution, uses & values
  Biodiversity Hotspots
  Ecoregion
  Bio piracy
  IUCN classification Scheme
  Biodiversity Conservation
  Ex-Situ & In-Situ
  UNESCO (MAB)
  Conventional Biological Diversity
  Important Bird Areas
Test 22 04-March-2020 ENVIRONMENT   Effect of Human Activities on Environment
  Water Resource degradation
  Water Cycle (Hydrological Cycle)
  Minerals & Environmental Degradation
  Mining and Environment
  Impact of Mining
  Deforestation
  Strategies for Reducing Deforestation   Waste Management
  Solid Waste
  Hazardous Waste
  e-Waste
  Environmental Pollution
  Air Pollution
  Water Pollution
  Thermal Pollution
  Soil Pollution or Land Degradation   Noise Pollution
  Solid Waste Management
  Coastal ecosystem management
  Mangroves
  Estuaries
  Coral Reefs
  Steps for Coastal Ecosystem Management
Test 23 05-March-2020 ENVIRONMENT   Environmental Impact Assessment   International Environmental Governance
  Urbanization and climate
  Pollution in metros and climate change
  Urban Heat Island
  Impact of agriculture on climate
  Global Warming & Health
  Ozone depletion and Human Health   Sustainable Development
Test 24 06-March-2020 ENVIRONMENT   Environmental Laws
  Environment related Institutions and Organizations
  Pollution Control Boards
  National Green Tribunal
  Forest Survey of India
  National Board for Wildlife
  Schemes
  Environment related Institutions and Organizations
Test 25 07-March-2020 POLITY   Historical evolution and features   Preamble
  Fundamental rights
  DPSP
Test 26 8-Mar-2020 POLITY   Fundamental duties
  Citizenship
  Panchayats
  The Scheduled And Tribal Areas
  Relations Between The Union And The States
Test 27 9-Mar-2020 POLITY   Services
  Tribunals
  Elections
  Special Provisions Relating To Certain Classes
  Official language provisions
  Emergency provisions
  Amendments
Test 28 10-Mar-2020 POLITY   Union and States
  The President
  Vice President
  Prime Minister
Test 29 11-Mar-2020 POLITY   Council of Ministers
  Attorney General of India
  Parliament
  The Union Judiciary
Test 30 12-Mar-2020 POLITY   Comptroller and Auditor-General of India
  The Governor
  CM
  CoM
Test 31 13-Mar-2020 POLITY   The Advocate-General for the State   State legislature
Test 32 14-Mar-2020 ECONOMY   Basic concepts in Economics
  Micro-economics
  Macro-economics
  Economic Growth
  Major Growth Models
  Harrod-Domar
  Lewis Model
  Rostow stages of growth
  Balance Growth and Big-push model   Dependency theory
  Sen’s Growth theory
  Malthus’ limits on growth, etc
  Basic Features of Indian Economy – 1   Agriculture
  Economic Reforms
Test 33 15-Mar-2020 ECONOMY   Money
  New Monetary Aggregates
  Monetary Policy
  Monetary Policy Committee
  Inflation
  Types of Inflation
  Effects of inflation
  Measures taken by RBI
  Banking
Test 34 16-Mar-2020 ECONOMY   Full length
Test 35 17-Mar-2020 ECONOMY   Indian Financial Market
  Importance of Money Market
  Types of Capital Market
  Nature and functions of a stock exchange
  Role of SEBI, IRDA
  Government Budgeting/Deficits
  Budget
  Deficit Financing
  Fiscal Policy – Revenue
  Tax-Direct Tax, Indirect Tax
  Methods of Taxation – Progressive, Regressive Proportional
Test 36 18-Mar-2020 ECONOMY   Subsidies
  Planning
  Objectives of Planning – Major Objective of Planning
  Planning History
  Investment Models
  Classification of Investment
  FDI
  Angel Investors and Start-ups
  Investment Models
  Mutual Funds
Test 37 19-Mar-2020 ECONOMY   External Sector
  Fixed Foreign Currency Market
  Float Foreign Currency Market
  Balance of Payments
  Foreign Portfolio Investment
  Exchange Market
  International Organizations
  Trade agreements
Test 38 20-Mar-2020 ECONOMY Full length
Test 39 21-Mar-2020 ECONOMY Full length
Test 40 22-Mar-2020 ECONOMY Full length
Test 41 23-Mar-2020 SCIENCE AND TECH   Mobile generations
  Telecommunication technologies
  Computer terminologies
  Supercomputer
  Government initiatives
  Policies related to science and technology
  Schemes and institutions
Test 42 24-Mar-2020 SCIENCE AND TECH   Biotechnology terminologies
  Applications of biotechnology
  Biotechnology projects
  Diseases
  Vaccines
Test 43 25-Mar-2020 SCIENCE AND TECH   Space organizations in India
  Space terminologies
  Types of satellites
  Space programmes of India
  Important space missions
  Missile system
  India’s Missile systems
  UAVs
  Submarines
  Latest Defence Updations
Test 44 26-Mar-2020 SCIENCE AND TECH   Technology related to Renewable Energy
  Nuclear technology basics
  India’s Nuclear programme
  Nuclear institutions
  Radiation technologies and applications
Test 45 27-Mar-2020 SCIENCE AND TECH   Nanotechnology terminologies
  Applications of nanotechnology
  Robotics and its types
  Applications of Robotics
Test 46 30-Mar-2020 GEOGRAPHY MAPPING   Mapping (World Geography)
Test 47 31-Mar-2020 GEOGRAPHY MAPPING   Mapping (Indian Geography)
Test 48 5 April, 2020 Polity & National Issues  
Test 49 6 April, 2020 Polity & National Issues
Test 50 7 April, 2020 International Affairs
Test 51 8 April, 2020 Indian Economy
Test 52 9 April, 2020 Indian Economy
Test 53 10 April, 2020 Indian Economy
Test 54 11 April, 2020 Indian Culture
Test 55 12 April, 2020 Environment  
Test 56 13 April, 2020 Environment
Test 57 14 April, 2020 Science & Technology
Test 58 15 April, 2020 Science & Technology
Test 59 16 April, 2020 Economic Survey  
Test 60 17 Apr, 2020 Economic Survey  
Test 61 18 Apr, 2020 Indian Budget  
Test 62 19 Apr, 2020 Governance & India Year Book  
Test 63 20 Apr, 2020 Governance & India Year Book  
Test 64 21 Apr, 2020 Governance & India Year Book  

Pay Rs. 3000 1500/-

Click Here To Join This Programme

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 Revision

MYUPSC - UPSC IAS Prelims 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQ

Q76. Consider the following statements:

1. The normalized difference vegetation index (NDVI) is a simple indicator which tells how much of the ground is covered with vegetation.

2. It basically calculates the difference between the red and near infrared components of light reflected by objects, from, say, a satellite.

3. Since healthy vegetation strongly absorbs red and reflects near infrared light, this difference can indicate the presence of healthy vegetation and map it into a colour code.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 and 2 Only

B. 2 and 3 Only

C. All, 1, 2 and 3

D. Neither 1 nor 2 nor 3

Solution:-C

Q77. Consider the following statements:

1. National Remote Sensing Centre (NRSC) is one of the primary centres of Indian Space Research Organisation (ISRO), Department of Space (DOS).

2. NRSC has the mandate for establishment of ground stations for receiving satellite data, generation of data products, dissemination to the users, and development of techniques for remote sensing applications including disaster  management  support,  geospatial  services   for good governance and capacity building for professionals, faculty and students.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only

 B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q78. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. The blood sugar level is usually normal in children with encephalitis but is low in children with hypoglycaemic encephalopathy.

2. In encephalitis, there are more white blood cells  per unit volume of cerebrospinal fluid, which is a reflection of inflammation in the brain. In contrast, no increase in white blood cells is seen in hypoglycaemic encephalopathy as there is no inflammation in the brain.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q79. With which of the following statements does “Operation Sankalp” that was recently in the news relate to?

A. An Indian Naval Operation in the Persian Gulf and the Gulf of Oman to reassure Indian flagged vessels transiting through the area following the recent maritime incidents in the region.

B. An Indian Air Force Search Operation launched in the wake of the disappearance of the An-32 twin engine turboprop transport aircraft of the  Indian Air Force.

C. A joint operation between the Indian Army and Border Roads Organisation along the India-China border.

D. A joint military exercise between India and France

Solution:-A

Q80. Consider the following statements with respect to Pichwai:

1. It is a folk dance form.

2. It is widely practiced in the state of Rajasthan. Which of the given statement/s is/are incorrect?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q81. Consider the following statements with respect to MANAV: Human Atlas initiative:

1. Project aims to create an atlas, exclusively of the tribes in India.

2. It was launched by the Ministry of Science and Technology.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

 B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q82. Consider the following statements:

1. Black Soil is rich in Nitrogen, Phosphorus.

2. It has high water retaining capacity.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q83. Consider the following statements:

1. Loktak lake is the largest fresh water lake in North Eastern India.

2. It has the only floating national park in the world. Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q84. Consider the following statements:

1. GST council is a constitutional body.

2. In the GST council each state has one vote, irrespective of its population.

3. Centre has 1/3rdvoting rights and states have 2/3rd voting rights in the GST council.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 and 3 only

C. 2 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q85. Consider the following statements:

1. Nitrification is the process by which ammonium is converted into nitrates by bacteria.

2. Nitrification is an aerobic process.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q86. Consider the following statements:

1. The period just after the question hour is called the Zero Hour.

 2. Zero Hour is an Indian innovation.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q87. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. Silicic magma is hotter than the basaltic magma.

2. The magma solidified between sedimentary rocks in a vertical position is known as dyke.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q88. Consider the following statements:

1. Motion of thanks must be passed in both of the houses.

2. Motion of Thanks is deemed to be a no-confidence motion.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q89. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. Salinity of the oceans decreases to pole wards.

2. The highest salinity is observed at the equator. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q90. Which of the following are correctly matched?

1. Kalaripayattu : Kerala

2. Silambam : Tamil Nadu

3. Huyen langlon : Assam Choose the correct answer:

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-B

Q91. Consider the following statements:

1. Saint Tukaram is known for his devotional poetry called Abhanga

 2. He is a poet of Bhakti Movement from Maharashtra

3. His poetry is dedicated to Vithoba

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q92. Which of the following is/are correct about the Hojagiri dance form?

1. It is from the state of Tripura.

2. It is performed by the Reang tribe.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q93. Which of the following is/are not an exception/s for disqualification under the anti-defection law?

1. A complete political party merging with another political party.

2. 2/3rd of the legislators of a party merging into another party.

3. A split in the political party. Choose the correct answer:

A. 1 only

B. 2 only

C. 3 only

D. 1 and 2 only

Solution:-C

Q94. Which of the following elements formed the initial atmosphere on the earth?

1. Hydrogen

2. Oxygen

Choose the correct answer:

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q95. Consider the following statements with respect  to UN Convention on Combating Desertification (UNCCD):

1. It addresses the land degradation in the dry lands.

2. It is not legally binding on the parties.  Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q96. Broad money is

A. The unaccounted money that is concealed from the tax administrator

 B. Currencies of other countries in the Indian economy

C. The total stock of money that is circulating in the economy.

D. None of the above

Solution:-C

Q97. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. Anti-dumping duty is the duty levied on such imports that are believed to have been price below their domestic price.

2. Countervailing duty is the additional duty levied by the importing country on specific goods.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q98. Consider the following statements with respect to saint Dnyaneshwar:

1. He is one of the foundations of the Varkari Bhakti movement tradition of Hinduism in Maharashtra.

2. His ideas reflected the Advaita Vedanta Philosophy.

3. His work “Dnyaneshwari” is a commentary on the Bhagavad Gita.

4. Saints Eknath, Tukaram were his contemporaries. Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 and 4 only

C. 1, 2 and 3 only

D. 1, 2, 3 and 4

Solution:-D

Q99. Consider the following statements: UPSC Prelims 2020 MCQ

1. The Sun’s corona, which is like the Sun’s atmosphere, although hotter than its interior, is less dense and therefore emits fewer photons.

 2. The Sun’s magnetic field lines stretch out from the surface and permeate the corona.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q100. Consider the following statements regarding NASA’s PUNCH mission

1. PUNCH, stands for “Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere”.

2. The mission is focused on understanding the transition of particles from the Sun’s outer corona to the solar wind that fills interplanetary space. UPSC Prelims 2020 MCQ

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

 Solution:-C

Click Here To Download

Indian Modern History MCQ

Geography of India

History of India

Indian Polity

Economy of India

Art & Culture –India

Environment & Ecology

Current Affairs 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

Q51. Consider the following statements with respect to Systematic Voters’ Education and Electoral Participation program (SVEEP):

1. It is a flagship program of the Government of India.

2. The programme was launched for spreading voter awareness and promoting voter literacy in India.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q52. Paramparagat Krishi Vikas Yojanawas launched in order to

A. Boost organic farming

B. Promote the use of traditional farming methods

C. Prevent sub division of agricultural land

D. Promote shifting cultivation

Solution:-A

Q53. Consider the following statements:

1. NASA’s Voyager 2 is the first and only manmade object to exit the Heliosphere.

2. It is the only spacecraft to have visited all four gas giant planets — Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.

Consider the following statements:

A. 1 only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q54. Consider the following statements:

1. Strait of Hormuz is a choke-point between the Gulf and the open ocean. With Iran on its  northern  coast and the UAE and an Omanian enclave on the south, the Strait, at its narrowest point, has a width of 34 km.

2. A third of crude oil exports transported via ships pass through the Strait, which makes it the world’s most important oil artery.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q55. Consider the following statements, regarding “Balsams”:

1. Consisting of both annual and perennial herbs, balsams are succulent plants with high endemism.

2. Because of their bright beautiful flowers, these groups of plants are of prized horticultural significance.

Which among the above statements is/are incorrect?

 A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q56. Consider the following statements:

1. A fuel cell is a device that converts chemical potential energy (energy stored in molecular bonds) into electrical energy.

2. Fuel cells which are used commercially in hydrogen fuel–based cars, require good catalysts that are efficient as well as cost-effective.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q57. Which of the following countries has been referred to as the “Last Shangri-La”?

A. Bhutan

B. Nepal

C. China

D. Japan

Solution:-A

Q58. Consider the following statements:

1. Monsoon refers to the climate associated with seasonal reversal in the direction of winds.

2. The movement of Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) plays an important role in the Indian Monsoon.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q59. The wind blowing in the northern plains in summers is known as:

A. Loo

B. Trade Wind

C. Kal Baisakhi

D. None of the above

Solution:-A

Q60. Consider the following statements:

1. North-Western part of India experiences the highest diurnal range of temperature.

2. Parts of Rajasthan, Gujarat are drought prone because they fall in the rain shadow area of the Aravalli.

Which of the following statement/s is/are incorrect?

 A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q61. Consider the following statements:

1. The Election Commission of India is a permanent and independent statutory body.

2. The body is constituted to conduct free and fair elections to the national and state legislatures and of President and Vice-President.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q62. Chief Election Commissioner is appointed by

A. The President

B. The Chief Justice of India

C. The Prime Minister

D. The Lok Sabha Speaker

Solution:-A

Q63. Consider the following statements with respect to Seva Bhoj Yojana?

1. It is a programme of the Ministry of Culture.

2. The scheme envisages lessening the burden of such Charitable Religious Institutions who provide food without any cost.

Which of the given statement/s is/are incorrect?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q64. Consider the following statements with respect to Pariwartan Scheme:

1. Under the scheme, there is a focus on warehousing stressed power projects to protect their value.

2. This scheme will be implemented by the Ministry of Ministry of Power.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q65. Consider the following statements:

1. During the Vajrayana phase of Buddhism, worship of the female form was seen.

2. The goal of spiritual practice within the Vajrayana traditions is to become a fully awakened Buddha.

Which of the given statement/s is/are correct?

 A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q66. Consider the following statements:

1. India is a member of World Meteorological Organization (WMO).

2. WMO originated from the International Meteorological Organization.

3. Its secretariat is headquartered in Geneva. Which of the statement/s is/are correct?

A. 1 and 2 only

B. 2 and 3 only

C. 2 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q67. The Gini coefficient is used to measure:

A. Inflation

B. Unemployment

C. Economic Growth

D. Income inequality

Solution:-D

Q68. Consider the following statements:

1. The Economist Intelligence Unit publishes the Democracy Index.

2. India is classified as a‘flawed democracy’in Democracy index 2018.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q69. Consider the following statements:

1. Futures and Options are types of derivatives.

2. An optiongives the buyer the right, but not the obligation, to buy or sell an asset at a specific price at any time during the life of the contract.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q70. Consider the following statements:

 1. The origin of sedition law in India is linked to the Wahabi Movement of 19th century.

2. The Sedition Act was first invoked against Jogendra Chandra Bose.

Which of the statement/s given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q71. Consider the following statements with respect to Securities and Exchange Board of India

1. SEBI is a quasi-legislative, quasi-judicial and quasi- executive body.

2. It was initially constituted as a statutory body. Which of the statement/s given above is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q72. Consider the following statements:

1. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter- governmental body.

2. The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q73. Consider the following statements:

1. The Indian elephant is a Schedule-I animal under the Wildlife (Protection) Act, 1972.

2. Section 9 of the Wildlife (Protection) Act, 1972 prohibits their capture from the wild.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q74. Consider the following statements:

 1. The National Tiger Conservation Authority is a statutory body under the Ministry of Environment, Forests and Climate Change.

2. ‘Project Tiger’ is a Centrally Sponsored Scheme of the Environment, Forests and Climate Change, providing funding support to tiger range States, for in-situ conservation of tigers in designated tiger reserves.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q75. What is the theme of the G20 Summit scheduled to be held in Osaka, Japan?

A. “Human centred future society”

B. “Inclusive Growth for All”

C. “Technology and Innovation for All”

D. “Sustainable and Holistic Development for mankind”

Solution:-A

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Civil Services Prelims 2020

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

Q26. Which of the following is a judicial writ issued as a command to an inferior court or ordering a person to perform a public or statutory duty?

A. Quo Warranto

B. Certiorari

C. Habeas Corpus

D. Mandamus

 Solution:-D

Q27. Consider the following statements:

1. The Demands for Grants are presented to the Rajya Sabha along with the Annual Financial Statement.

2. The Speaker shall decide whether or not a cut motion is admissible.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q28. Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) mission was developed by

A. Indian Space Research Organisation (ISRO)

B. National Aeronautics and Space Administration (NASA)

C. European Space Agency (ESA)

D. Roscosmos State Corporation for Space Activities (Roscosmos)

Solution:-B

Q29. Who among the following is/are debarred from receiving Foreign Contribution under the Foreign Contribution Regulation Act (FCRA), 2010.

1. Candidate contesting an election

2. Political parties

3. Judges

Choose the correct option:

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q30. Lakhari Valley Wildlife Sanctuary is located in

A. Madhya Pradesh

B. Odisha

C. West Bengal

D. Jammu and Kashmir

Solution:-B

Q31. Consider the following statements with respect to Hague Abduction Convention

1. The Convention applies only to children under the age of 18.

2. India is a signatory to it.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q32. Consider the following statements

1. Himalayas is the youngest and highly unstable landmass of India.

2. Brahmaputra marks the eastern border of the Himalayas.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q34. Consider the following statements

1. Birsa Munda was a tribal freedom fighter

2. He converted to Christianity in order to receive an education from a missionary school.

3. Birsa declared his declaration against the British and the Dikus (outsiders) and began the Munda Rebellion

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 3 only

C. 2 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q35. Consider the following statements:

1. Ranthambore National Park is located in Madhya Pradesh.

2. The national park is bound by Chambal River to the North.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

36. Consider the following statements:

1. A biome is a large community unit, characterized by a major vegetation type and associated fauna, found in a specific climatic region.

2. An ecotone is a transitional area between two biomes or diverse ecosystems.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

 C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q37. Enforcement Directorate comes under the

A. Ministry of Home Affairs

B. Ministry of Finance

C. Ministry of Corporate Affairs

D. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Solution:-B

38. Which of the following statements are incorrect with respect to Payment Banks?

1. They can offer Credit Cards

2. They can sell Mutual Funds and insurance

3. They can accept NRI deposits choose the correct option:

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 only

D. 1 and 3 only

Solution:-D

Q39. Consider the following statements:

1. The Asian Tea Alliance was launched in India

2. It is an alliance of five tea growing and consuming countries

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q40. The “Lithium Triangle” recently in news is made of which of the following countries?

1. Argentina

2. Chile

3. Bolivia

4. Uruguay

Choose the correct option

A. 1, 2 and 3

B. 1, 3 and 4

C. 1, 2 and 4

D. 2, 3 and 4

Solution:-A

Q41. Consider the following statements:

1. P waves or Primary waves are longitudinal in nature

2. P waves cannot travel in all mediums Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

 Solution:-A

Q42. Consider the following statements:

1. Narrow money is a category of money supply that includes all physical money.

2. It only contains the most liquid financial assets. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q43. Which of the following countries border Sudan?

1. Eritrea

2. Ethiopia

3. Libya

4. Somalia

Choose the correct option.

A. 1, 2, 3, 4

B. 1, 2, 3

C. 1, 2, 4

D. 2, 3, 4

Solution:-B

Q44. Consider the following statements with respect to Polar Vortex:

1. It is a large area of low pressure and cold air surrounding the Earth’s North and South Pole.

2. There is one polar vortex in each hemisphere. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q45. Consider the following statements:

1. Duty of a Pro-tem Speaker is to administer the oath of office to new members of the house.

2. The pro-tem speaker also has same powers, privileges as that of the Speaker.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. 1 and 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q46. Consider the following statements:

1. Cost Push Inflation occurs when the general prices of the commodities decrease.

2. Demand pull inflation occurs as a result of mismatch in demand.

Which of the given statement/s is/are correct?

 A. 1 only

B. 2 only

C. 1 and 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q47. Consider the following statements:

1. A proclamation imposing President’s Rule must be approved by both the Houses of Parliament within two months from the date of its issue.

2. It can be extended for a maximum period of five years with the approval of Parliament, every six months.

3. Every resolution approving the proclamation or continuance of the President’s Rule can be passed by a simple majority.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-C

Q48. Consider the following statements:

1. The Asian golden cat is a wild cat native to the North- Eastern Indian subcontinent.

2. They are classified as vulnerable in the IUCN Red List of threatened species.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q49. Consider the following statements:

1. Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) is a body involved in regulating and developing the insurance and reinsurance industry in India.

2. It was created on the recommendations of the Malhotra Committee Report.

3. It is headquartered at Delhi.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-B

50. Who is known as the Father of Communal Electorate in India?

A. Lord Ripon

B. Lord Mountbatten

C. Lord Willingdon

D. Lord Minto

 Solution:-D

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC PSC Books 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

Q1. Consider the following statements:

1. The Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is a proposed Free Trade Agreement between ten ASEAN member states and their six Free Trade Agreement (FTA) partners namely India, Australia, China, Japan, New Zealand and Republic of Korea.

2. The RCEP is expected to provide market access for India’s goods and services exports and encourage greater investments and technology into India.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q2. Environment Minister has called for increasing the forest cover in the country with an efficient use of Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority.

Which of the following statements regarding the CAMPA stands true?

1 The main purpose of CAMPA is to compensate the loss of forest area due to non-forest activities like mining, infrastructure development etc and to maintain the ecological balance and sustainability.

2 As per the CAMPA act there must be proper study of vegetation of a region and a proper environment impact assessment ought to be carried out before afforestation.

3 According to CAMPA act, the land selected for afforestation should preferable be contiguous to the forest being destroyed so that it is easier for the forest officials to manage it.

A 1 & 2 only

B 2 & 3 only

C 1 & 3 only

D all of the above

Solution:-C

Q3. Consider the following statements:

1. PM KISAN is a Central Sector scheme with 100% funding from Government of India.

2. Under the scheme an income support of Rs.6000/- per year in three equal installments will be provided to small and marginal farmer families having combined land holding/ownership of upto 2 hectares.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q4. Consider the following statements:

1. The Bab-el-Mandeb is a strait located between Yemen on the Arabian Peninsula, and Djibouti and Eritrea in the Horn of Africa. It connects the Red Sea to the Gulf of Aden.

2. The Strait of Hormuz is a strait between the Persian Gulf and the Gulf of Oman. The Strait of Hormuz is one of the most critical sea lanes in the world today.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. Both 1 and 2

 C. 2 only

D. Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q5. Consider the following statements:

1. The Bureau of Civil Aviation Security (BCAS) is the regulatory authority for civil aviation security in India.

2. The main responsibility of the BCAS are to lay down standards and measures in respect of security of civil flights at International and domestic airports in India.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q6. Consider the following statements:

1. Photoluminescence is a process in which the material absorbs light and re-emits it as a spectrum.

2. Photoluminescence properties can be used in various devices such as quantum LEDs which can be used in communication and computation.

3. Electrons in semiconductors occupy bands of energy known as valence bands.

Which among the above statements is/are incorrect?

A. 1 and 2 Only

B. 2 and 3 Only

C. All 1, 2 and 3

D. Neither 1 nor 2 nor 3

Solution:-D

Q7. Consider the following statements:

1. The Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), India, a premier national R&D organisation, is among the world’s largest publicly funded R&D organisation.

2. CSIR’s ‘Shanti Swarup Bhatnagar (SSB) Prize for Science and Technology’, instituted in 1957 is the most coveted and revered prize in science and technology in the country.

Which among the above statements is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q8. Consider the following statements:

1. Genome editing (also called gene editing) is a group of technologies that give scientists the ability to change an organism’s DNA.

2. These technologies allow genetic material to be added, removed, or altered at particular locations in the genome.

 Which among the above statements is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q9. Consider the following statements

1. Nanda Devi is the second highest mountain in India.

2. The mountain is located entirely within India.

3. Nanda Devi National Park, surrounding the mountain is a UNESCO World Heritage site.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q10. Consider the following statements with respect to Generalized System of Preferences (GSP):

1. It is a trade program designed to promote economic growth in the developing world.

2. It provides duty free entry of selected goods from GSP beneficiary countries.

3. The preferential treatment is reciprocal.

Which of the following statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 1 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-B

Q11. Arrange the following events in chronological order with the earliest being first:

1. Second Round Table Conference

2. Salt Satyagraha

3. Quit India Movement

4. Gandhi Irwin pact Choose the correct option

A. 1-2-3-3

B. 1-4-2-3

C. 2-4-1-3

D. 2-1-4-3

Solution:-C

Q12. Which of the following is known as the metal age?

A. Paleolithic age

B. Mesolithic age

C. Neolithic age

D. Chalcolithic age

 Solution:-D

Q13. Consider the following statements:

1. Sashastra Seema Bal is under the administrative control of Ministry of Defence.

2. It is one of India’s Central Armed Police Forces. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and  2

 D Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q14. Consider the following statements:

1. Core inflation represents the long run trend in the price level.

2. Core inflation does not consider the inflation in food and fuel.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q15. Consider the following statements:

1. Montreux Recordis maintained as part of the List of Ramsar wetlands of international importance.

2. Bhitarkanika Mangroves and Chilika lake are listed under Montreux Record.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q16. Solar Radiation Management is a process through which:

1. The reflectivity of the Earth’s atmosphere is increased.

2. The efficiency of Solar Panels is increased. Choose the correct option:

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q17. Consider the following statements:

1. Bills that are introduced in the Rajya Sabha and are pending there lapse with the dissolution of the Lok Sabha.

2. Bills passed by the Lok Sabha and pending in the Rajya Sabha do not lapse with the dissolution of the Lok Sabha.

Which of the given statements are correct?

 A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q18. Which of the following are the criteria followed for determination of Particularly Vulnerable Tribal Groups?

1. A pre-agriculture level of technology

2. A declining sex ratio

3. A stagnant or declining population

4. Extremely low literacy

A. 1, 2 and 3

B. 1, 2 and 3

C. 1, 3 and 4

D. 1, 2, 3 and 4

Solution:-C

Q19. Consider the following statements:

1. The IUCN Red List Categories define the extinction risk of species assessed

2. Red List categorizes the species assessed into five categories

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q20. Consider the following statements:

1. Bird Life International is the official Red List authority for birds, for the IUCN

2. It is a worldwide alliance of nongovernmental organizations that promotes the conservation of birds and their habitats

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q21. Consider the following statements:

1. Encephalitis is caused by a virus or bacterial infection and is the inflammation of the brain.

2. Meningitis is caused by bacterial infection and is the inflammation of the meninges or tissues that surround the brain.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

 Solution:-C

Q22. Consider the following statements:

1. The Supreme Court can issue writs only for the enforcement of fundamental rights under article 32

2. High Court can issue writs for enforcement of fundamental rights along with legal rights.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q23. Consider the following statements:

1. Foreign portfolio investment (FPI) consists of securities and other financial assets held by investors in another country.

2. It provides the investor with direct ownership of a company’s assets.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 2 only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q24. Consider the following statements:

1. The Western Ghats is declared an ecological hotspot.

2. The Western Ghats is a UNESCO World Natural Heritage Site.

3. The Western Ghats are older than the Himalayas. Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 only

B. 1 and 2 only

C. 2 and 3 only

D. 1, 2 and 3

Solution:-D

Q25. Consider the following statements:

1. River Sabarmati originates in the Aravalli Range.

2. It is a major East flowing river.

Which of the given statement/s is/are correct?

A. 1 Only

B. 2 Only

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Solution:-A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC IAS General Studies UPSC PSC Books 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC PSC Books 2020

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

Q76. Recently, Beekeeping Development Committee was constituted under the chairmanship of:

(a) Bibek Debroy

(b) Arvind Subramanian

(c) Ashok Dalwai

(d) Rajiv Kumar

Solution:-A

Q77. Which among the following states has launched world’s first emissions trading scheme for particulate pollution?

(a) Maharashtra

(b) Gujarat

(c) Kerala

(d) Madhya Pradesh

Solution:-B

Q78. The world’s southernmost city is:

(a) Ushuaia of Argentina

(b) Dover of Tasmania

(c) Invercargill of New Zealand

(d) Puerto Williams of Chile

Solution:-D

Q79. Consider the following statements about Project SU.RE :

1. It was launched by the Union Textile Ministery.

2. It aims to contribute to the UN Sustainable Development Goals 2030.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q80. World Economic Outlook is published by:

(a) International Monetary Fund

(b) World Economic Forum

(c) World Bank

(d) None of the above

Solution:-A

Q81. Recently The State of Food Security and Nutrition in the World, 2019 was released. In this context consider the following statements:

1. It is a biannual report issued by FAO, IFAD, UNEP, WEP, and WHO.

2. For the first time, the report comes with estimates of the prevalence of moderate or severe food insecurity based on the Food Insecurity Experience Scale (FIES).

3. The report highlights that hunger is declining.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1 only

Solution:-A

Q82. Consider the following statements regarding Jnanpith Award:

1. It is awarded to Indian citizens writing only in Indian languages included in 8th Schedule of the Constitution of India.

2. Recently, Amitav Ghosh has been conferred with 54th Jnanpith Award for his outstanding contribution to the Hindi literature.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q83. Which of the following statements is/are correct regarding the Arogyapacha Plant?

1. Arogyapacha is a medicinal plant endemic to the Nilgiri hills.

2. It is known for its traditional use by the Kani tribal community to combat fatigue.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q84. Consider the following statements regarding the Sargasso Sea:

1. The growth of Sargasso seaweed algae belt is declining in Sargasso Sea.

2. It lies within the Northern Atlantic Subtropical Gyre defined only by the ocean currents.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q85. What is TEMPLATES recently seen in news?

(a) A programme to investigate how new stars are born.

(b) NASA’s mission to study the Trojan asteroids of Jupiter

(c) A study to observe and understand the Universe.

(d) A programme to study the effect of solar flares on the communication system

Solution:-A

Q86. Consider the following statements regarding Orchids:

1. Trade-in wild orchids is banned globally.

2. Terrestrial orchids are found in large numbers in the temperate and alpine region and mycoheterotrophic orchids are found in temperate regions or growing with parasites in tropical regions.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q87. Vikram and Pragyan, seen in the news recently are:

(a) Long Range Inter-Continental Ballistic Missiles (ICBMs) developed by DRDO.

(b) Lander and Rover of ISRO’s Chandrayaan-2 mission.

(c) Indigenously built Light Combat Aircrafts by HAL.

(d) Altitude long-endurance Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) by DRDO.

Solution:-B

Q88. Which of the following statements regarding Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Act, 2019 is/are correct?

1. It makes any pronouncement of talaq in written or electronic form void and illegal.

2. It makes declaration of talaq a cognizable offense in any circumstance.

3. It entitles Muslim women to seek a subsistence allowance for herself in case a talaq has been declared on her.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q89. Amrabad Tiger Reserve, recently in news, is located in:

(a) Andhra Pradesh

(b) Telangana

(c) Karnataka

(d) Maharashtra

Solution:-B

Q90. Consider the following statements about the Meghdoot App :

1. It is launched by Ministry of Earth Sciences and Ministry of Agriculture.

2. It will play a critical role in agriculture operation and will advise farmers on how to take care of their crops.

3. It is available in local languages.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q91. Consider the following statements regarding Direct Tax Code (DTC):

1. It is an attempt by the Government of India (GOI) to simplify the direct tax laws in India.

2. It will replace the Income-tax Act, 1961 (ITA) only.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q92. Recently, a campaign was launched by Ministry of Housing and Urban Affairs to bring beneficiaries of PMAY (Pradhan Mantri Awas Yojna) (urban) into the fold of other central schemes such as Ujjawala and Ayushman Bharat. This campaign is known as:

(a) PARAMARSH

(b) ANGIKAAR

(c) SHAGUN

(d) NISHTHA

Solution:-B

Q93. Which of the following statements is/are correct regarding Ramanujan Machine?

1. It is an algorithm that performs an unconventional function.

2. It has developed by scientists from Israel Institution of Technology.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q94. The Unlawful Activities Prevention Act (UAPA), 1967 was recently amended with the objective of uprooting terrorism from India. In this regard, consider the following statements:

1. The amendment act expands the scope of UAPA, 1967 by providing provisions for designating an individual as terrorist.

2. The amendment act empowers the National Investigation Agency (NIA) to conduct raids anywhere without prior permission of relevant state government.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q95. Consider the following statements regarding the amendments proposed to the National Investigation Agency (NIA) Act, 2008:

1. The amendment empowers NIA to probe terror attacks targeting Indians/Indian Interests on foreign soil.

2. The amendment allows NIA to probe cases of human trafficking.

3. The amendment enables the central government to constitute special courts for NIA’s trials.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q96. Match the following:

     GI TAG                       STATE

A. Palani Panchamirtham          1. Tamil Nadu

B. Tawlhlohpuan             2. Kerala

C. Tirur                           3.Mizoram

Select the correct answer using the code given below:

A B C

(a) 1 2 3

(b) 3 1 2

(c) 1 3 2

(d) 2 1 3

Solution:-C

Q97. Global Innovation Index is published by:

(a) World Economic Forum

(b) Human Development Innovation Fund

(c) United Nations Conference on Trade and Development

(d) World Intellectual Property Organization

Solution:-D

Q98. Indrajit Gupta Committee is related to:

(a) Nexus between crime and politics

(b) State funding of elections

(c) Electoral Disqualifications

(d) None of the above

Solution:-B

Q99. Consider the following statements regarding Hydrothermal Carbonisation Technology:

1. It can convert wet municipal solid waste to biofuel, soil amendment, and absorbents.

2. This technology can be used to generate energy from solid waste with low moisture content.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q100. Consider the following statements regarding Group of Twenty or G-20:

1. The first G-20 Leaders’ Summit was held in wake of Global financial Crisis.

2. The 2019 summit was hosted by Japan for the first time.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

Q51. Recently, there has been a controversy over India’s new GDP series and its estimation methodology. Which of the following changes have been made in Indian GDP estimation in recent years?

1. Change in base year from 2004-05 to 2010-11

2. Valuation of GVA at basic prices for GDP estimation.

3. Considering GDP at market prices as headline GDP instead of GDP at factor cost

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q52. Which of the following was/were architectural features of Vijayanagara empire?

1. Fortification of agricultural hinterland and forests without the use of mortar or cementing agent.

2. Presence of chariot streets that extended from the temple gopuram in a straight line.

3. Presence of impressive platforms such as the mahanavami dibba.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q53. Recently RBI finalized the regulatory sandbox framework for innovation in Fin-Tech firms. In this context consider the following statements about regulatory sandbox:

1. It allows live testing of new products or services in a controlled or test regulatory environment.

2. Crypto currency or crypto assets services are included in the regulatory sandbox.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q54. Which of the following are the issues with Credit Rating Framework in India?

1. Credit Rating Agencies follow the ‘issuer pays model’.

2. Credit-rating market in India is monopolistic, with high barriers to entry.

3. Limited information.

4. Single regulator

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 1, 3 and 4 only

Solution:-A

Q55. The 26th round of negotiations for the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) have concluded recently. In this context, consider the following statements:

1. RCEP is billed as the world’s biggest trade agreement.

2. It would cover every aspect of economic trade such as goods, services, investment, economic and technical cooperation, intellectual property rights (IPR), rules of origin, competition and dispute settlement.

3. India is not a member of China-proposed ASEAN+3.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q56. Which of the following countries are not the members of Quadrilateral Coordination Group (QCG)?

1. USA

2. Russia

3. India

4. Afghanistan

5. Pakistan

6. China

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 6 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 and 5 only

(d) 4 and 6 only

Solution:-B

Q57. An Empowered Expert Committee (EEC) recommended considering 15 Public institutions and 15 Private institutions for giving status of Institutions of Eminence.

Who was the Chairperson of this Committee?

(a) T.S.R. Subramanian

(b) N.K. Singh

(c) Dr. K Kasturirangan

(d) N Gopalaswami

Solution:-D

Q58. Which of the following statements is/are correct regarding CITES?

1. It is an international agreement between the governments to ensure that international trade in the specimen of wild animals and plants does not threaten their survival.

2. CITES is legally binding but not self executing.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q59. Consider the following statements regarding Common Service Centres (CSCs):

1. It is an initiative of the Ministry of Rural Development.

2. These centers act as the access points for the delivery of various digital services to villages in India.

3. Common Service Centres Scheme promotes rural entrepreneurship and the building of sustainable rural livelihoods.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q60. Constitution confers executive power of a subject in the Concurrent list to

 a) Union Government

 b) State Governments

 c) President

 d) All of the above

Solution:-B

Q61. Recently, 45th G-7 Summit was held at:

(a) Italy

(b) Japan

(c) Germany

(d) France

Solution:-D

Q62. “Global Stocktake” sometimes seen in news, is related to which of the following agreements?

a) Copenhagen Accord

b) Paris Agreement

c) Basel Accord

d) Stockholm Convention

Solution:-B

Q63. Consider the following statements regarding The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Bill:

1. The Bill fixes the maximum number of judges in the Supreme Court at 30 judges, including the Chief Justice of India.

2. Originally, the strength of the Supreme Court was fixed at eight including Chief Justice of India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q64. Consider the following statements regarding Legal Rights for Nature:

1. Giving nature legal rights means the law can see nature as a legal person.

2. Legal rights for nature enable nature to go to court to protect its rights.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q65. Recently, Gogabeel, an ox-bow lake in Bihar, has been declared as the state’s first ‘Community Reserve’. This lake is formed due to the meandering of which of the following rivers?

1. Mahananda

2. Kankhar

3. Ganga

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q66. “Utkarsh 2022”, seen in news recently refers to:

(a) A roadmap to double farmers’ income by 2022

(b) A medium-term strategy framework of RBI for evolving macro-economic environment in the country.

(c) A Railways project to develop rakes as part of upgradation of its mail/express trains

(d) NITI Aayog’s Strategy to build a New

India by 2022

Solution:-B

Q67. Chandrayaan-2 is India’s mission to explore the lunar surface. In this context, consider the following statements:

1. It is a completely indigenous mission.

2. It will be the first mission to the far side of the moon.

3. If successful, India will become the second country to soft-land on moon.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q68. India was recently granted a NATO ally-like status. In this regard, consider the following statements:

1. The status would result in increased Indo-US defense cooperation in the Indian Ocean.

2. Major non-NATO allies (MNNA) are only involved in strategic working partnerships with NATO countries.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q69. Which of the following countries became the first country to grant all of its rivers the same legal status as humans?

(a) Bangladesh

(b) India

(c) Russia

(d) New Zealand

Solution:-A

Q70. With reference to Banning of Unregulated Deposits Scheme Act, 2019, consider the following statements:

1. It provides for a single regulator to oversee various deposit-taking schemes in India.

2. Fraudulent default in a regulated deposit scheme is an offense as per the act.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q71. Consider the following statements regarding the recently announced National Manufacturing Policy:

1. It aims to enhance the technological depth and environmental sustainability of growth in the manufacturing sector.

2. At least 30% of the total land area proposed for the National Investment and Manufacturing Zones (NIMZs) will be utilized for location of manufacturing units.

3. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade is the nodal agency for NIMZ.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3 only

Solution:-D

Q72. CAFE Regulations, seen recently in news, is related with:

(a) Climate mitigation strategies

(b) Automobile sector

(c) Food processing sector

(d) Export promotion policy

Solution:-B

Q73. Which of the following statements is/are correct regarding Koshi-Mechi River Linking Project?

1. It is the country’s first river interlinking project.

2. Mechi is an important tributary of Mahanadi River

Select the correcr answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q74. Lok Sabha recently passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill, 2019. In this regard, consider the following statements:

1. It provides for a National Council for Transgender to be chaired by Union Minister of Social Justice.

2. It guarantees a right of self-identification to transgender on lines of NALSA judgment.

3. It provides for reservation in educational institutions and public employment for transgender.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 2 only

Solution:-C

Q75. Consider the following statements about the term “Eugenics” :

1. It is the science of improving the human species.

2. It encourages healthy, superior people to reproduce and discouraged the reproduction of the mentally challenged or anyone who fell outside the social norm.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

Q26. Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evem Utthan Mahabhiyan (PM KUSUM) Scheme has been launched with the objective(s) of:

(a) Installation of the grid-connected solar power plant.

(b) Solarisation of existing grid-connected agriculture water pumps.

(c) Enable the farmers to sell the surplus solar power generated to DISCOM and earn extra income.

(d) All of the above

Solution:-D

Q27. Which of the following statements regarding the Kaleshwaram Lift Irrigation Project is/are correct?

1. It will be world’s largest multi-stage, multipurpose lift irrigation.

2. It is being built across the Godavari River in Nasik district of Maharashtra.

3. The advantage of lift irrigation is the minimal land acquisition and low-water losses.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q28. Consider the following statements regarding Zero Budget Natural Farming:

1. It is a method of chemical-free agriculture based on traditional Indian practices.

2. It encourages intensive irrigation and deep ploughing of the fields.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q29. Consider the following statements regarding Arbitration and Conciliation (Amendment) Bill, 2019 in India:

1. Under the bill, parties are free to appoint their own arbitrators.

2. It provides for a time limit of 12 months to dispose international commercial arbitration matters.

3. B.N. Srikrishna Committee was set up to review institutionalization of Arbitration mechanism in India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-C

Q30. With reference to Motihari-Amlekhganj Oil Pipeline seen recently in news, consider the following statements:

1. It is a joint project between India and Bangladesh.

2. It is the first cross-border petroleum pipeline in South Asia.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q31. Consider the following statements regarding the Shanghai Cooperation Organisation (SCO):

1. SCO is a Eurasian political, economic and security organization founded in 2001.

2. Recently, the 19th SCO Summit was held in Qingdao, China.

3. Bishkek Declaration of SCO calls on the international community to promote global cooperation in combating terrorism with the central role played by the UN.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q32. Which among the following organizations develops SDG Gender Index?

(a) World Economic Forum

(b) UNDP

(c) Equal Measures 2030

(d) International Labour Organization

Solution:-C

Q33. Which of the following are the impacts of Circular Economy?

1. Fewer Greenhouse Gas Emissions

2. Healthy and Resilient Soils

3. Employment growth

4. Increased potential for economic growth

5. Increased volatility in the prices of raw materials

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 3 and 5 only

(b) 2, 4 and 5 only

(c) 1, 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Solution:-C

Q34. Ministry of Human Resource Development launched Paramarsh Scheme recently. In this context, consider the following statements:

1. The scheme promotes quality assurance in primary education as well as higher education.

2. It recommends the establishment of National Accreditation and Assessment Council (NAAC) as an independent and autonomous body.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q35. Consider the following statements regarding Antimicrobial Resistance:

1. According to WHO, it is a global public health threat.

2. Madhya Pradesh and Kerala are the only states in India that have developed an action plan to manage antimicrobial resistance.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q36. Consider the following statements regarding the Leverage Ratio:

1. The leverage ratio is Tier-I capital as a percentage of the bank’s exposures.

2. It is one of the indicators under the RBI’s Prompt Corrective Action (PCA) framework.

3. A cut in leverage ratio implies that banks can lend less on the same capital base.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q37. Which of the following organisations releases World Investment Report?

(a) World Bank

(b) World Economic Forum

(c) International Monetary Fund

(d) United Nations Conference on Trade and

Development

Solution:-D

Q38. Consider the following statements regarding Ozone pollution:

1. Ozone is a secondary pollutant which gets directly emitted from vehicles, industry or power plants.

2. Ozone can reduce photosynthesis and slow the plant growth.

3. Gothenburg Protocol aims to abate Acidification, Eutrophication and Ground-level Ozone.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-A

Q39. Consider the following statements about Anti- Satellite (ASAT) missile:

1. It is a part of Mission Shakti which is a joint program of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and the Indian Space Research Organisation (ISRO).

2. For a country to have such a capability, it must be a member of Non-Proliferation Treaty.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q40. With reference to Earth Overshoot Day, consider the following statements:

1. It is the date when humanity’s demand for ecological resources in a given year exceeds what Earth can regenerate in that year.

2. It is calculated by Global Footprint Network.

3. A country’s overshoot day is the date on which Earth Overshoot Day would fall if all of humanity consumed like the people in this country.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q41. Jaipur recently got inducted into the UNESCO’s World Heritage Site list. What are the possible benefits of World Heritage Site Status?

1. UNESCO can provide funds for restoration, preservation and training if required.

2. Sites become protected under the Geneva Convention against destruction or misuse during wartime.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q42. With reference to events which occurred during the reign of Shahjahan, which of the following statements is not correct?

(a) The capital of the mughal empire was shifted from Agra to Delhi.

(b) Monthly scale was introduced in Mansabdari system.

(c) Foreign traveler Bernier visited the Mughal court.

(d) Jats and Satnamis raised the banner of rebellion.

Solution:-D

Q43. Which of the following statements regarding Study in India Programme is/are correct?

1. It focusses on attracting foreign students from countries across South-East Asia, Middle East and Africa.

2. The programme offers fee waivers to meritorious foreign students.

3. Education Consultants India Limited (EDCIL) is the implementing agency of the programme.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q44. With reference to Surrogacy Regulation Bill, 2019, consider the following statements:

1. The bill aims to regulate commercial and altruistic surrogacy.

2. The surrogate mother must be a close relative of the couple intending for surrogacy.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q45. Arrange the following states in increasing order of the number of orchid species recorded:

1. Arunachal Pradesh

2. West Bengal

3. Sikkim

4. Kerala

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2-4-1-3

(b) 4-2-1-3

(c) 4-2-3-1

(d) 2-4-3-1

Solution:-C

Q46. Washington Convention is related to:

(a) Climate Change

(b) Wildlife Protection

(c) Nuclear Disarmament

(d) Global Financial System

Solution:-B

Q47. Which of the following statements regarding Stand-Up India Scheme is/are correct?

1. Loans under the scheme are available for Greenfield projects only.

2. It is operated by all the branches of Scheduled Commercial Banks only.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q48. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Rojgar Protsahan Yojana (PMRPY):

1. Under the scheme, the employer is incentivized by the government for increasing the employee base in the establishment through payment of EPF (Employees’ Provident Fund) contribution.

2. It is implemented by Ministry of Social Justice and Empowerment.

3. Employees with salary greater than 15,000 per month are eligible under the scheme.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q49. IndSpaceEx, seen in news recently refers to:

(a) India’s first space warfare exercise.

(b) Exercise to intercept a satellite in outer space based on indigenous technology.

(c) DRDO’s exercise to clean space debris created by Anti-Satellite Missile Test.

(d) First UN-crewed experimental flight for Indian Human Spaceflight Programme.

Solution:-A

Q50. The Union Environment Ministry has selected 12 beaches in India for a ‘Blue Flag’ certification. In this context consider the following statements regarding Blue Flag Certification:

1. It is run by international, nongovernmental, non-profit organization Foundation for Environmental Education.

2. If approved, beaches are given the qualification for a year and must apply annually to continue meriting the right to fly the flag at their locations.

3. Greece has the highest nunber of beaches under Blue Flag certification.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 only

Solution:-A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

Q1. Consider the following statements regarding Food Fortification:

1. It is an addition of one or more micronutrients to food and aims to replace the current balanced diet to address malnutrition.

2. Food Safety and Standards (Fortification of Foods) Regulations, 2018 has prescribed standards for fortification of food products in India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q2. Which of the following is not correct regarding the concept of ‘Place of Effective Management (POEM)’?

(a) It aims to determine a foreign company’s residential status.

(b) It helps to assess if companies are setting up shell subsidiaries abroad to evade taxes.

(c) The shift to POEM signifies a shift from an objective criterion for tax residence to subjective criteria.

(d) POEM guidelines are not applicable in India.

Solution:-D

Q3. The central government has recently reconstituted the Cabinet Committees. In this regard consider the following statements regarding Cabinet Committees:

1. They are constitutional bodies set up by the Prime Minister according to the exigencies of the time and requirements of the situation.

2. Cabinet Committee on Investment and Growth is a newly constituted committee to identify and implement key projects involving investments of Rs 1,000 crore or more.

3. Prime Minister presides over all the Cabinet Committees.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q4. Which of the following statements regarding DNA Technology (Uses and Application) Regulation Bill, 2019 is/are correct?

1. The bill aims at strengthening the justice delivery system of the country.

2. The bill provides for the establishment of a DNA Regulatory Board chaired by the Union Minister of Science & Technology.

3. The bill provides for consent-based collection of DNA for DNA Profiling in all categories of cases.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Solution:-A

Q5. The Archeological Survey of India has been restoring the Markandeshwar group of temples for the past 2 years. In this regard, consider the following statements regarding Markandeshwar group of temples:

1. The Markandeshwar temple group is also called Khajuraho of Vidarbha.

2. The temples belong to Nagara style of architecture of North India.

3. Gopuram is an essential feature of these temples.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 only

(d) 3 only

Solution:-D

Q6. Consider the following statements regarding the Sheath Blight disease:

1. It is a bacterial disease affecting the yield of rice crop.

2. Plants are more vulnerable to sheath blight during the summer season.

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q7. Proton therapy, as seen recently in news, is used in the treatment of:

(a) Cancer

(b) Tuberculosis

(c) AIDS

(d) Zika virus

Solution:-A

Q8. Consider the following pairs:

1. Dragon fly mission – NASA’s mission to Saturn

2. Cassini Mission – First spacecraft to orbit Saturn

3. Raavana-1 – Sri Lanka’s first satellite

Which of the above-given pairs is/are correctly matched?

(a) 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q9. Consider the following statements regarding Varunastra:

1. It is an indigenously-built heavyweight anti-submarine nuclear torpedo.

2. It has been developed by the Naval Science and Technology Laboratory (NTSL).

Which of the above statements is/are incorrect?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q10. Recently, the Reserve Bank of India has set up an Expert Committee to review the current framework for the Micro, Small and Medium Enterprises. Who is the chairman of the committee?

(a) C. Rangrajan

(b) Bimal Jalan

(c) V. K. Shunglu

(d) U. K. Sinha

Solution:-D

Q11. Consider the following statements regarding Composite Water Management Index:

1. It has been launched by the Ministry of Jal Shakti.

2. The majority of Indian states are demonstrating progress on the water index.

Which of the above statement is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q12. The Government of India has adopted the strategy of “Detect – Treat – Prevent – Build” (DTPB) for the elimination of:

(a) Tuberculosis

(b) AIDS

(c) Cancer

(d) None of the above

Solution:-A

Q13. With reference to E-2020 initiative, seen in news recently, consider the following statements:

1. It is a World Health Organization (WHO) supported initiative to eliminate malaria in 21 countries by 2022.

2. India is not a part of E-2020 initiative.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q14. Which of the following is not a cultural festival of Jammu and Kashmir?

(a) Mela Kheer bhawani

(b) Gang- Ngai

(c) Singhey Khababs Sindhu Festival

(d) Chamliyal Mela

Solution:-B

Q15. Consider the following pairs:

     Stupa                         States

1. Chaukhandi Stupa –    Uttar Pradesh

2. Dhamekh Stupa –        Bihar

3. Bharhut Stupa –                   Madhya Pradesh

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-D

Q16. ISRO plans to send humans to space as part of Gaganyaan Mission by 2022. In this regard, consider the following statements:

1. India will become the 3rd country after Russia and USA to launch human spaceflight mission.

2. ISRO has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with NASA for a short visit to International Space Station as a training mission.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q17. With reference to 4th cycle of All India Tiger Estimation, consider the following statements:

1. All India Tiger Estimation is done every

4 years by National Tiger Conservation Authority (NTCA).

2. Karnataka has the maximum number of tigers in India.

3. M-STRIPES Application for digital estimation of tiger population is developed by Wildlife Institute of India (WII).

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q18. Consider the following statements about the Chandipur Virus :

1. The virus spreads mainly through the bite of sand flies, and sometimes through mosquitoes.

2. The virus is discovered in 2019 for the first time.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q19. Which of the following statements regarding Great Indian Bustard is/are correct?

1. It is listed as endangered in the IUCN Red List.

2. It is a flagship species of grassland ecosystem.

3. Project Godawan was launched by Gujarat to conserve the Great Indian Bustard.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-B

Q20. Which of the following is/are correct regarding One Nation, One Ration Card Scheme?

1. Ration card – Aadhar linkage is not mandatory to access the scheme.

2. It aims to remove fake ration cardholders.

3. It will control the rising food subsidy bill.

4. It will allow the poor migrant workers to buy subsidized rice and wheat from any ration shop in the country.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Solution:-C

Q21. Strum Ataka, seen recently in news, is a:

(a) Zika virus vaccine

(b) Military exercise between India and Mongolia

(c) Anti-Submarine electric torpedo

(d) Anti-tank missile

Solution:-D

Q22. With reference to the 10th Ministerial Meeting of Mekong Ganga Cooperation (MGC). Consider the following statements:

1. The new MGC Plan of Action envisages project-based cooperation in areas like science & technology, skill development, and capacity building.

2. It was held in Bangkok, Thailand.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q23. Recently, Ocean Energy has been declared as Renewable Energy by Ministry of New & Renewable Energy. In this context, consider the following statements:

1. Currently, there is no installed ocean energy capacity in India.

2. The potential location for tidal energy in India is Khambat and Kutch region.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q24. What is Jeevamrutha?

(a) A new anti-malerial drug.

(b) A mixture used in Zero Budget Natural Farming.

(c) New Government scheme for livestock.

(d) None of the above

Solution:-B

Q25. Which of the following pairs is/are correctly matched?

River Linking Project       Benefited States

1. Ken-Betwa         :         Madhya Pradesh only

2. Koshi-Mechi      :         Bihar

3. Par-Tapi-Narmada:      Maharashtra only

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQS

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

Q76. Which of the following is/are correct with reference to the policies adopted by Bahadur Shah towards strengthening the Mughal rule?

1. He tried to conciliate the Sikhs by making peace with Guru Gobind Singh and giving him a high mansab.

2. He restored peace in the Deccan by recognizing Shahu as the rightful

Maratha King.

3. He improved the position of the state finances by following prudent economic policies.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q77. Which of the following statements are correct with respect to the British military policy during the 1880-1900s?

1. British Indian army was used for imperial pursuits in Africa and Asia.

2. Indians could be taken into the army as volunteers.

3. Military expenditure was entirely borne by the British government.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-A

Q78. In the context of the 19th and early 20th century, which of the following statements best describes the term the Great Game?

(a) It refers to an intense rivalry between the British and other colonial empires in Africa.

(b) It refers to an intense rivalry between the British and French empires to colonize India.

(c) It refers to active cooperation between the different colonial empires to safeguard their interests in China.

(d) It refers to an intense rivalry between the British and Russian empires to influence or control Central Asia.

Solution:-D

Q79. With reference to the Maratha Kingdom in the 18th century, consider the following statements:

1. Peshwa became the functional head of the Maratha Empire in the tenure of Balaji Vishwanath.

2. Maratha kings were dependent on private armies of Maratha sardars for conquest outside their original kingdom.

3. The Maratha rulers encouraged science and technology as well as promoted trade and industry based on modern developments.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q80. Who among the following were associated with judicial reforms in India?

1. Warren Hastings

2. WIlliam Bentinck

3. Lord Ripon

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q81. ‘Akademik Lomonosov’, recently seen in news is:

(a) A Russia-funded Antarctic exploration programme.

(b) A crater found on the southern pole of the moon.

(c) The world’s first floating nuclear reactor.

(d) A Planetarium software launched to educate high-school students of developing nations.

Solution:-C

Q82. Consider the following statements regarding the first session of the INC:

1. The majority of members were from the Bengal province.

2. The members were drawn from every social stratum.

3. There was no official permission granted for the session.

Which of the statements given above is/are not correct?

(a) 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q83. With reference to the Santhal tribal Rebellion, which one of the following statements is correct?

(a) The rebellion did not witness any significant violence.

(b) ‘Dikus’ were the groups formed among the tribes to attack the British establishments.

(c) Local non-tribal peasants largely remained opposed to the Santhal Rebellion.

(d) At the end of rebellion, Santhal inhabited areas were constituted into Santhal Parganas, which recognised the distinctiveness of their tribal culture and identity.

Solution:-D

Q84. With reference to the growth of local self government in India , which of the following was/were the provisions of Ripon”s Resolution of 1870?

1. The local bodies to have majority of the non-officials.

2. Non-officials to act as chairpersons of the local bodies.

3. No official executive sanction required for imposition of new taxes.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q85. With respect to the 14th Conference of Parties (COP) to the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) held recently in India, consider the following statements:

1. This was the first COP to UNCCD to have been hosted by India.

2. At this Conference, the parties for the first time endorsed the Land Degradation Neutrality (LDN) agenda for 2030 to combat desertification.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q86. “This national park is a part of the Nilgiri biosphere reserve in Tamilnadu and is located in the western corner of the Nilgiris Plateau near the popular hill station of Ooty. The vegetation, climate and appearance of the Park bear a striking resemblance to that of the Himalayas minus the snow. Recently, it reported an increase in the population of Nilgiri Tahr for the second consecutive year in a row.”

Which of the following National Parks is being described in the above passage?

(a) Silent Valley National Park

(b) Bandhavgarh National Park

(c) Eravikulam National Park

(d) Mukurthi National Park

Solution:-D

Q87. Which of the following factors contributed to the decline of Portuguese in India?

1. The rise of the Marathas

2. The religious policies of the Portuguese

3. Rivalries with Britsh and Dutch Companies

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q88. With reference to the nature of working class movement during the different phases of freedom struggle, consider the following statements:

1. During the Swadeshi Movement, there was a shift from labor struggles on purely economic questions to the involvement of the worker with the wider political issues of the day.

2. Although the nationalist mass upsurge declined temporarily after 1908, the labor movement continued with increased fervour.

3. During the Non-cooperation Movement, the working-class activity slowed down.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q89. With reference to the International Astronomical Union (IAU), consider the following statements:

1. It is a body of individual astronomers across the world.

2. It is responsible for defining fundamental astronomical and physical constants.

3. It assigns designations to celestial bodies and surface features on them.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q90. Which of the following was/were the economic impact of British rule?

1. Between 1901 and 1941 the percentage of population dependent on agriculture increased.

2. The rural artisan industries developed rapidly with the coming of the railways.

3. Indian industrial efforts shifted towards setting up of heavy or capital goods industries.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q91. In the context of British India, consider the following statements regarding the development of press:

1. The first newspaper of British India was The Bengal Gazette.

2. The first newspaper in an Indian language was the Sambad Kaumudi.

3. This first news agency was the Associated Press of India (API).

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-C

Q92. Arrange the following events in the chronological order:

1. Beginning of Sanyasi rebellion

2. Travancore rebellion led by Dewan Velu Thampi

3. Kittur uprising led by Chennamma

4. Second Anglo-Sikh War

Select the correct answer using the code given below,

(a) 1-2-3-4

(b) 2-3-4-1

(c) 1-3-2-4

(d) 3-1-2-4

Solution:-A

Q93. With reference to ‘Bombay Blood Group’, consider the following statements:

1. It is a rare type of blood group only found in certain individuals hailing from Mumbai.

2. People with this blood group can receive blood only from the O blood group.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q94. In the context of the British rule in India, the objective of the Fowler Committee was to:

(a) Suggest measures to rationalise military expenditure.

(b) Examine the currency situation in India.

(c) Recommend measures to prevent famine.

(d) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.

Solution:-B

Q96. Consider the following pairs of wars and their concluding treaties :

      War                          Treaty

1. Anglo-Bhutan:            Treaty of Yandabo

2. Anglo-Nepal:                Treaty of Sinchula

3. Anglo-Tibet:                 Treaty of Gandamak

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) None

Solution:-D

Q97. In the context of Indian national movement, the Simla Manifesto of 1838 is associated with:

(a) The demands for ensuring Indianization of Civil Services.

(b) The formal declaration of Doctrine of Lapse as British policy for annexation of Princely states.

(c) The British intervention in Afghanistan which led to the first Anglo Afghan War.

(d) The setting up of Commission for redressal of grievances of peasants in Deccan region.

Solution:-C

Q98. Consider the following statements, with reference to “Mansabdari System”:

1. This system was introduced by Akbar in order to maintain a strong army.

2. The salary of the soldiers was paid by assigning them jagirs and not in cash.

3. Mansabdars maintained horses, elephants, camels and carts under the expenditure of the state.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q99. Consider the following statements with reference to the Regulating Act of 1773:

1. It created a new body called the Board of Control to manage the work of the Directors of the East India Company.

2. It provided for the establishment of a Supreme Court of at Calcutta.

3. It successfully resolved the conflict between the Company and its opponents in England.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q100. Consider the following statements with reference to the recently launched NIRVIK Scheme:

1. The scheme aims to ease the lending process and enhance loan availability for exporters.

2. The scheme has been introduced by the Ministry of Finance.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Prelims 2020 MCQS

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims 2020 MCQS

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

Q51. Which of the following statements are correct about the Wahabi movement of the 19th century?

1. It was started against Sikhs of Punjab.

2. It was inspired by the teachings of Delhi saint Shah Waliullah.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q52. Consider the following statements regarding Satya Shodhak Samaj:

1. It was founded with Mahatma Jyotiba Phule as its first secretary and Savitribai Phule as its first president.

2. A member at Satya Shodhak Samaj had to take an oath in the name of god and declare his allegiance to British rule.

3. It rejected the idea of the caste system and the basic four-fold division of society.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Solution:-C

Q53. Consider the following statements regarding Anglo-Maratha wars:

1. The first Anglo- Maratha war happened during the reign of Lord Warren Hastings.

2. The Pindaris were one of the main factors behind the Second Anglo- Maratha war.

3. The Peshwa was dethroned and pensioned after the Third Anglo- Maratha war.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q54. Which of the following were the conventions adopted by the Indian National Congress?

1. Sessions to be held only in major centers like Bengal, Bombay, and Madras.

2. The president of the session should be from a region other than the place of session.

3. The sessions to be organized in the way of a Parliament using tools like resolutions and voting on them.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q55. Which of the following were the constituents of Home Charges, which was one of the methods of Economic Drain?

1. Dividend to the shareholders of the East India Company.

2. Interest on Public Debt raised abroad.

3. Pensions and furloughs payments of British officers in the Civil and Military departments in India.

4. Interest on Foreign Capital Investments.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 4

Solution:-A

Q56. The Maxwell-Broomfield Commission was set up by the British government to

(a) To survey and report the increase in Malaria cases in the provinces.

(b) Review the status of famine in India and suggest measures for its prevention.

(c) Enquire into the increase in land revenue by the government in Bardoli taluka.

(d) Suggest reforms in the land revenue settlement system in Bengal.

Solution:-C

Q57. Which of the following statements is not correct regarding the Deccan riots of the 1870s?

(a) The areas of activity of the Deccan riots were under the Zamindari system of land revenue.

(b) Social boycott was used as a major instrument during the Deccan riots.

(c) The riots ultimately led to the passage Deccan Agriculturists’ Relief Act of 1879 which provided protection against the moneylenders.

(d) It was supported by the Poona Sarvajanik Sabha, led by Justice Ranade.

Solution:-A

Q58. With reference to the Association of World Election Bodies (A-WEB), consider the following statements:

1. It is an association of Election Management Bodies (EMBs) of all UN member nations.

2. It conducts and supervises general elections if requested by the national government.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q59. Consider the following pairs:

Governor Generals/ Viceroy      Acts Passed

1. Lord Curzon:                         Age of Consent Act 1891

2. Lord Dalhousie:           Hindu Widows’ Remarriage Act, 1856

3. Lord Northbrook:                   Female Infanticide Prevention Act, 1870

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Solution:-B

Q60. Consider the following statements with reference to the Mahalwari System:

1. It was introduced in the Gangetic valley and the North-West Provinces of India.

2. Under it, the revenue settlement was to be made in a village with heads of families who collectively claimed to be the landlords of the village.

3. In Mahalwari areas, the land revenue was periodically revised.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q61. Consider the following statements regarding the Rangpur Rebellion during the late 19th Century in Eastern India:

1. The rebellion happened in opposition to the Permanent Settlement introduced by Britishers in Bengal.

2. The rebellion acquired violent communal overtones.

3. Bakshi Jagbandhu was an important leader of the movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) None

Solution:-D

Q62. Consider the following publications:

1. Bhawani Mandir

2. Vartaman Rananiti

3. Sandhya

Which of the above journals/newspaper preached revolutionary ideas during the Indian freedom struggle?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-A

Q63. In the context of early attempts at labour reforms during the late 19th Century, consider the following statements:

1. Sasipada Banerjea set up a Workingmen’s Club in 1870 and brought out a monthly journal called Bharat Sramjeebi.

2. In Bombay, Narayan Meghajee Lokhanday brought out an Anglo- Marathi weekly called Deenbandhu.

3. G.S. Agarkar formed the Bombay Mill and Millhands’ Association in 1890 to advocate labour reforms.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q64. Who among the following leaders held the position of president of the Indian National Congress?

1. Badruddin Tyabji

2. Bal Gangadhar Tilak

3. Mahadev Govind Ranade

4. Romesh Chandra Dutt

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 2 and 4 only

Solution:-B

Q65. With reference to Wardha scheme of basic education, consider the following statements:

1. It was inspired by Gandhian ideas in his weekly “Harijan”.

2. The underlying principle behind this education was “learning through activity”.

3. It received massive support from the masses and was continued till independence.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q66. Consider the following statements regarding the economic conditions/policies during the rule of Tipu Sultan:

1. He made attempts to introduce modern industries in India by importing foreign workmen as experts and by extending state support to many industries.

2. Peasants under his rule were much more prosperous than the peasants in most other parts of India.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q67. With reference to ‘Marsiya Poetry’, recently seen in the news, consider the following statements:

1. It is the compilation of teachings of Moinuddin Chishti in the form of a book of hymns.

2. It was patronized by the nawabs of Lucknow in the nineteenth century.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q68. With reference to Press Act of 1910, consider the following statements:

1. Printing-presses had to deposit a security amount with the local government.

2. It covered vernacular newspapers and books.

3. The Magistrate was given full discretion and there was no provision for appeal against his action on printing-presses.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q69. The famous Curzon-Kitchener controversy associated with:

(a) The partition of Bengal.

(b) Ending the dual control of military affairs.

(c) Waiving off land tax during famine.

(d) Ending scholarship to Indian student in the Calcutta University.

Solution:-B

Q70. With reference to Elephant Endotheliotropic herpes viruses (EEHV), recently seen in the news, consider the following statements:

1. It is a virus that causes a fatal hemorrhagic disease in the elephants.

2. It primarily affects African elephants and is not observed in their Asian counterparts.

3. It can be transmitted to humans when they come in contact with an infected animal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-A

Q71. With reference to the stance of Congress in its initial years, towards the labour reforms, which of the following statements is/are correct?

1. They took a consistent position in favour of factory reforms which proposed to improve the living condition of labourers.

2. They organised a campaign against the exploitation of the labourers at the Assam tea gardens.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q72. With reference to an initiative called ‘The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)’ which of the following statements is/are correct?

1. It is an initiative of the G20 countries.

2. The coalition aims to help develop disaster resilient technologies and mechanism for integrating risk reduction in infrastructure financing.

3. The secretariat of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) will be established in New Delhi.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-C

Q73. Consider the following statements with respect to the Basel Ban Amendment, a global waste dumping prohibiting convention:

1. It prohibits trans boundary export of all hazardous wastes except plastic wastes.

2. Recently, India has ratified the Basel Ban Amendment.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q74. With reference to the recently announced post of Chief of Defence Staff, consider the following statement:

1. He will act as the single-point advisor to the Government of India on matters related to all the three services.

2. Senior-most among the three service chiefs will be designated as the Chief of Defence Staff.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q75. ‘Goldschmidtite’, recently seen in news, is a/an:

(a) Human fossil belonging to Mesozoic era.

(b) New crypto currency pegged against real gold.

(c) Element recently added into the periodic table.

(d) New mineral discovered from the earth’s mantle.

Solution:-D

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. IAS Prelims Exam 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

Q26. With reference to Ishwar Chandra Vidyasagar, consider the following statements:

1. His writings helped in the evolution of a modern prose style in Bengali.

2. He opened the gates of the Sanskrit college to non-Brahmin students.

3. He launched a successful movement that led to the passage of the Hindu Widows’ Remarriage Act, 1856.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q27. With reference to Indian Universities Act 1904, consider the following statements:

1. It provided more autonomy to universities.

2. It increased university control over the private colleges.

3. The act was passed during the period of Lord Curzon.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q28. In the context of the Anglo-Dutch rivalry, consider the following statements:

1. The Anglo-Dutch compromise involved the British withdrawal from Indonesia and the Dutch withdrawal from India.

2. The final collapse of the Dutch in India came with their defeat by the English in the battle of Chinsura in 1759.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q29. Consider the following statements with reference to Warren Hastings, the British governor-general in India:

1. He set up the Calcutta Madrasa to enable a regular supply of qualified Indians to help the administration of law in the British courts.

2. He experimented with the land revenue by auctioning the right to collect revenue to the highest bidders.

3. He entered into a peace agreement with Tipu Sultan by signing the Treaty of Seringapatam.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q30. Which of the following statements is not correct regarding Maharaja Ranjit Singh and his administration in Punjab?

(a) His religious policy was conservative in nature.

(b) His army was not confined to the Sikhs but also included persons from the other parts of the country.

(c) He set up modern foundries to manufacture cannon at Lahore.

(d) He continued the system of land revenue promulgated earlier by the Mughals.

Solution:-A

Q31. With reference to the recently launched “Ganga Data Collector”, consider the following statements:

1. It is an initiative of the Central Pollution Control Board to detect point sources of pollution in river Ganga.

2. It involves community volunteers designated as ‘Ganga Praharis’ to collect data on the aquatic life of river Ganga.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 Solution:-B

Q32. Recently introduced, Head on Generation Technology in the railways is related to

(a) Anti-collision technology to reduce rail accidents.

(b) Power generation from energy stored in wheels of rail coaches.

(c) New technology for improved power supply in railway coaches.

(d) Powering the railway engines through solar energy.

Solution:-C

Q33. With reference to ‘Vulture Restaurants’, consider the following statements:

1. They are feeding sites for vultures where non-toxic, poison-free meat and carcasses are provided for vultures.

2. They are unique to India and are set up by the Wildlife Institute of India across the country.

3. The first vulture restaurant was established recently in Pinjore in Haryana.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 only

(d) 1 and 3 only

Solution:-C

Q34. Consider the following statements with respect to Swami Vivekananda:

1. He believed that Vedanta is a fully rational system.

2. He condemned emphasis on rituals and ceremonies of the Hindu social system.

3. He founded the Ramakrishna Mission with the objective of helping people to achieve personal salvation.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q35. With reference to the revolt of 1857, which of the following was/were socio-religious causes of discontent against the British?

1. Opening of western education to girls.

2. Taxing the lands belonging to temples and mosques

3. Rediscovery of India’s past by Europeans scholars

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 only

(c) 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-D

Q36. With reference to the Moplah Rebellion, consider the following statements:

1. Moplahs were mostly high caste Hindus who revolted against the Muslim landlords.

2. Bihar was the major center of the rebellion.

3. The Moplah uprisings were co-terminus with the Civil Disobedience Movement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) None

Solution:-D

Q37. Consider the following statements regarding the Indian Capitalist Classes during the Indian National Movement:

1. The Indian Capitalists always stayed away from areas where the British had commercial interests.

2. The Indian capitalists never took an anti-imperialist stance.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q38. With reference to the Treaty of Purandar, 1665, consider the following statements:

1. It was signed between the Shaista Khan of Deccan and the Marathas.

2. According to this treaty, Shivaji had to accept the suzerainty of Mughal.

Which of the statements given above is/are not correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q39. With reference to the labor movement in India, consider the following:

1. All India Trade Union Federation

2. Ahmedabad Textile Labour Association

3. Social Service League

4. Girni Kamgar Union

Arrange the organisations given above in the chronological order of their formation.

(a) 3-2-4-1

(b) 1-2-3-4

(c) 4-3-2-1

(d) 2-3-4-1

Solution:-A

Q40. Which of the following leaders was/were related to Arya Mahila Samaj?

1. Margaret Cousins

2. Pandita Ramabai Saraswati

3. Sarla Devi Chaudhurani

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q41. Recently the Population Division of the UN Department of Economic and Social Affairs (DESA) has released the International Migration Stock 2019 report. With reference to its findings, consider the following statements:

1. The global number of international migrants has grown faster than the world’s population.

2. In the past ten years, North America has hosted more migrants than Europe.

3. China has the largest diaspora.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-A

Q42. Which of the following was/were the constituents of the Queen’s proclamation of 1858?

1. No further expansion of territorial possessions.

2. All treaties and agreements made between the Indian native princes and the East India Company would cease to exist with the abolition of the East India Company.

3. The British officials were ordered not to interfere in the religious affairs of the Indians.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q43. In the context of the freedom struggle of India, which of the following were the demands of the early Nationalists?

1. Complete separation of the executive and the judiciary.

2. Abolition of the Permanent Settlement system of revenue collection.

3. Right to appeal to the Standing Committee of the House of Commons against the Government of India.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q44. Consider the following statements regarding the Poligar rebellion (1799-1805):

1. Poligars were local militia in southern India who were given land in exchange for military service when called upon.

2. After crushing the revolt, the British replaced the Poligar system with the Zamindari system.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-C

Q45. Which of the following was/were the recommendations of Hunter Commission of 1882?

1. Primary education should be imparted through vernacular languages.

2. Transfer of control of primary education to district and municipal boards.

3. Universities should be completely brought under the state’s control.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-D

Q46. Consider the following statements with reference to Nawab Safdar Jang of Awadh:

1. He was the founder of the autonomous kingdom of Awadh.

2. He was constantly at struggle with the Maratha sardars and the Rajput chieftains.

3. He led an extravagant and luxurious life leading to deterioration in state finances.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Solution:-D

Q47. Consider the following statements with reference to the administration by the Nawabs of Bengal in the first half of the 18th century:

1. They granted taccavi loans to the poor cultivators to relieve their distress and to enable them to pay land revenue in time.

2. Many of the highest civil and military posts were occupied by Bengali Hindus.

3. The Nawabs of Bengal invested in building a large and strong army.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 2 only

Solution:-D

Q48. Which of the following statements are correct regarding the Indian Councils Act of 1892?

1. It increased the number of non-official members in the Central and provincial legislative councils but maintained the official majority in them.

2. It empowered legislative councils for discussing the budget and addressing questions to the executive.

3. It empowered the Viceroy to issue ordinances.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q49. With reference to the proposed National Intelligence Grid (NATGRID), consider the following statements:

1. It is set up to primarily track any terror suspect and prevent terrorist attacks with real time data.

2. Data will be publicly shared to create awareness among people.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q50. With reference to the development of civil services during British rule in India, consider the following statements:

1. Cornwallis was the first to bring into existence and organise the civil services.

2. Wellesley established the College of Fort William at Calcutta for the education of young recruits to the Civil Service.

3. Lytton introduced the Statutory Civil Service with covenanted posts.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

IAS Prelims Exam 2020 Test Series

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

Q1. Consider the following statements with reference to salt production and consumption in India:

1. Gujarat is the largest producer of salt in India.

2. Tamil Nadu has the highest percentage of households consuming adequately iodized salt.

3. In India, salt production and distribution are monitored by the Food Safety and Standards Authority of India.

Which of the statements given above is/are not correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3 only

Solution:-D

Q2. Which of the following statements regarding ‘Lunar Reconnaissance Orbiter’ is correct?

(a) It is a NASA robotic spacecraft currently orbiting the moon.

(b) It imaged the area of the targeted Chandrayaan-2 landing site to help detect Vikram lander.

(c) It aims to identify safe sites for future robotic and human lunar missions

(d) All the statements (a), (b) and (c) are correct.

Solution:-D

Q3. Consider the following statements regarding government policies towards Dalit/backward castes in British India:

1. The first attempt to replace the term scheduled castes with depressed classes was made by the Councils Act of 1891.

2. The Government of India Act 1909 was the first statute to provide political representation to the depressed classes in the provincial legislature through nomination.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q4. With reference to the Asiatic Society of Bombay, consider the following statements:

1. It was created by the British to impart western education to train select Indians for administrative posts.

2. Annie Besant was elected as the first woman president of the society in 1917.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-D

Q5. Consider the following statements regarding the National Council of Women in India (NCWI):

1. The leadership and membership of the Council primarily came from the middle-class and lower-class women.

2. It primarily aimed education for women through social mobilization and awareness campaigns among women.

3. It acted as the national branch of the International Council of Women before merging into All-India Women’s Conference.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) None

Solution:-D

Q6. Which of the following is/are correct regarding the British Doctrine of Lapse policy?

1. It was an instrument used by Lord Hastings to annex Indian princely states.

2. It denied the ruler of a princely state the right to choose a successor in the absence of a natural heir.

3. It was used for annexing the kingdom of Avadh.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q7. With reference to the Bharat Bill Payment System (BBPS), consider the following statements:

1. It is a payment system launched by the National Payment Corporation of India

2. It allows payments through physical cash as well as digital modes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q8. With reference to the political associations before the birth of Indian National Congress consider the following statements:

1. Landholders’ Society was the first political organization formed to agitate against British rule.

2. Indian Association of Calcutta was founded by Dwarkanath Tagore with the objective of unifying people on a common political programme.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q9. Chittaranjan Das, famously known as Deshbandhu, was associated with:

1. Congress-Khilafat Swaraj Party

2. All India Trade Union Congress

3. Civil Disobedience Movement

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-B

Q10. UMMID, a recently launched scheme, aims to

(a) Reunite the rescued victims of human trafficking with their families

(b) Tackle inherited genetic diseases among newborn babies

(c) Provide alternative employment opportunities to manual scavengers

(d) Provide scholarships to specially-abled meritorious graduates to undertake higher studies programmes.

Solution:-B

Q11. Which of the following movements was/were revivalist in nature?

1. Ahmadiya Movement

2. Deoband Movement

3. Aligarh Movement

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q12. Consider the following pairs:

Personality                      Founder

1. Radhakanta Deb:         Widow Remarriage Association

2. Keshub Chandra Sen: Tabernacle of New Dispensation

3. Annie Beasant:           Theosophical Society

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-A

Q13. Which of the following literary works were associated with Bal Gangadhar Tilak?

1. The Arctic home in the Vedas

2. Kesari

3. Mahratta

4. Gita Rahasya

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 4 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Solution:-D

Q14. With reference to ‘Turtle Survival Alliance’, consider the following statements:

1. It is an inter-governmental body involved in the protection of marine and freshwater turtles.

2. It was established as an IUCN partner in response to the ‘Asian Turtle Crisis’.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-B

Q15. Which of the following statements is/are correct regarding the economic nationalism of India during the late 19th Century?

1. A literary critique of the economic system of the British was put forward by Dadabhai Naoroji, M.G. Ranade and R.C. Dutt.

2. One of the criticisms was that no measures were taken to arrest the falling exchange rate of the rupee.

3. The complete abolition of capitalism was put forward as a solution to Indian economic problems by the nationalists.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-C

Q16. Which of the following is not correct with reference to Nadir Shah’s invasion in India?

(a) His entry into the north-west India was met by strong opposition by the combined forces of the Rajputs and the Mughal.

(b) The Emperor Muhammad Shah was taken prisoner by the forces of Nadir Shah.

(c) A large scale massacre of the citizens of the imperial capital was ordered by Nadir Shah.

(d) The Mughal emperor was compelled to cede to him all the provinces of the Empire west of the river Indus.

Solution:-A

Q17. Consider the following statements with reference to the role of the Sayyid brothers in the 18th century India:

1. They wielded significant authority under the reign of Mughal emperor Jahandar Shah.

2. They abolished the jizyah and the pilgrim tax from a number of places.

3. They were constantly at conflict with several of the Jat and Rajput princes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 only

Solution:-D

Q18. Arrange the following business organizations in the chronological order of their formation:

1. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry

2. The Associated Chambers of Commerce and Industry of India

3. The Indian Merchants’ Chamber

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1-2-3

(b) 3-2-1

(c) 3-1-2

(d) 2-1-3

Solution:-B

Q19. Consider the following statements with reference to the Brahmo Samaj:

1. It was based on the twin pillars of reason and the Vedas and Upanishads.

2. It denied the need for a priestly class for interpreting religious writings.

3. It actively opposed the caste system and child-marriage.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Solution:-D

Q20. With reference to the revolt of 1857, consider the following statements:

1. During revolt, the Bombay and Madras armies remained loyal to the British.

2. Malabar region in the south was one of the nerve centers of the 1857 revolt.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q21. With reference to the Buddhist sangha, consider the following statements:

1. Only men were allowed into the sangha.

2. Irrespective of socio-economic background, all members were regarded as equal.

3. The decisions on debatable subjects were taken by an assembly of elders.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Solution:-B

Q22. ‘Galo’, ‘Wancho’ and ‘Adi’, often seen in news, are:

(a) Tribal communities of Arunachal Pradesh

(b) Glacial lakes located in Leh Ladakh

(c) Migratory bird species found in northeast India

(d) Buddhist monastries located in Sikkim

Solution:-A

Q23. The word ‘Cryodrakon Boreas’ is sometimes mentioned in media in reference to

(a) Fossils of a kind of dinosaurs.

(b) The largest flying animal of primaeval sky.

(c) A newly discovered species of whale in arctic waters.

(d) A tree species capable of retaining leaves in a frigid zone.

Solution:-B

Q24. With reference to Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM), consider the following statements:

1. It is a public-private partnership designed to accelerate the end of AIDS, tuberculosis and malaria.

2. India has joined it very recently to mobilize funds for National Health Mission.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Solution:-A

Q25. Which of the following features can be attributed to the socio-religious reform movements for the empowerment of women during the 19th century?

1. These movements were aimed at a radical change towards the existing patriarchal structure of society.

2. Women spearheaded most of these movements with the primary aim to alter their adverse social conditions.

3. The provision for education for girls was primarily meant to equip them to be self sufficient and independent.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) None

Solution:-D

Modern Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. Indian Modern History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM.  Indian Modern History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian Modern History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Modern Indian History MCQ Part-5

81. Consider the following statements: 

1. Holders of the Bharat Ratna decoration find a place higher than Judges of Supreme Court of India in the Indian order of precedence

2. First person to get Bharat Ratna posthumously was Lal Bahadur Shastri

Which among the above statements is / are correct?

(A) Only 1 is true
(B) Only 2 is true
(C) Both are True
(D) Both are untrue

82.Which among the following was the apex court in of India during the British Era?

(A) Federal Court
(B) Presidency Supreme Court
(C) Privy Council
(D) Supreme Court of England

83.Consider the following: 

1. She is the first person of Indian origin to be canonized as a saint by the Catholic Church 

2. A commemorative coin was issued by the Government of India in her memory in 2009. 

3. She is only the second Indian to be elevated to sainthood after the 16th century martyr, Gonsalo Garcia, who was canonized in 1862

Who among the following fits in the above three criteria?

(A) Mother Teresa
(B) Saint Alphonsa
(C) Saint Paulina
(D) Gemma Galgani

84.From which of the following, East India Company aquired Bombay on a lease on 27 March 1668?

(A) British Empire
(B) Spain
(C) Portugal
(D) France

85.Which among the following was the source of money for “Clive Fund“?

(A) His salary and emoluments in the East India Company
(B) Money earned by him as gifts and bribes from the Indians
(C) Money left by Mir Jafar for him as Gift
(D) Money confiscated from the Beghum of Nawab of Awadh

86.Who among the following brought the first Printing Machine in India?

(A) Portuguese
(B) French
(C) Dutch
(D) British

87.The Treaty of Segauli defined the relations of the British India with which among the following neighbors?

(A) Bhutan
(B) Burma
(C) China
(D) Nepal

88.who among the following published leaders Sambad Kaumudi” ?

(A) Raja Rammohan Roy
(B) Dayanand Saraswati
(C) Ishwar Chandra Vidyasagar
(D) Ganga Kishore Bhattacharya

89.In which of the following years, first commercial civil aviation flight took place in India between Allahabad and Naini?

(A) 1910
(B) 1911
(C) 1912
(D) 1915

90.Consider the following events: 
1. First Round Table Conference 
2. Pakistan Declaration 
3. Poona Pact 
4. Gandhi Irwin Pact 
Which among the following represents the correct chronological order of the above events?

(A) 1 , 2, 3, 4
(B) 1, 4, 3, 2,
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 3, 4, 2, 1

91.Who among the following repealed the Vernacular Press Act ?

(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Lansdowne

92.In which year, Imperial Records Department (IRD) was established, which is now known as National Archives of India?

(A) 1885
(B) 1887
(C) 1889
(D) 1891

93.The name of which of the following women is known for working in close association with Chadra Shekhar Aazad in the famous Kakori train dacoity?

(A) Raj Kumari Gupta
(B) Kusum Agraval
(C) Prakashvati Yakshapal
(D) Basanti Devi

94.In the wake of the partition of Bengal in 1905, Bengal saw some new movements such as boycott, Swadeshi, National Education etc. Out of them, the “boycott” was inspired by most probably which among the following contemporary events?

(A) Boycott of all foreign goods by Mahatma Gandhi in South Africa
(B) Boycott of American goods by Chinese
(C) Boycott of some English Land Agents by the Irish people
(D) Boycott of Japanese products in China

95.Consider the following:

1. French

2. British

3. Portuguese

4. Dutch

The Battle of Swally Hole of 1615 was fought between which among the above?

(A) 1 & 2
(B) 2 & 3
(C) 3 & 4
(D) 1 & 4

96.” India after the war will become a running sore which will sap the strength of British Empire”
Who among the following had expressed this thought?

(A) Lord Wavell
(B) Lord Linlithgow
(C) Lord Mountbatten
(D) Sir Stafford Cripps

97.In which year, Land Holder’s society was established in India?

(A) 1806
(B) 1828
(C) 1838
(D) 1850

98.The Swaraj Party was divided into factions after the death of C.R.Das and its ‘Responsivists’ faction worked for/by:

(A) Safeguarding the hindu interests by cooperating with the British Government.
(B) Creating obstacles in legislative process by acting as dissenters.
(C) Cooperating with the No-Changers of the Congress in the favour of constructive programme of Gandhi.
(D) Maintaining a separate identity of the Party within the Congress.

99.The resolutions on Fundamental Rights and National Economic Policy were passed in which of the following sessions of the Indian National Congress?

(A) Belgaum,1934
(B) Lahore,1929
(C) Karachi,1931
(D) Faizpur,1936

100.In which year, the Danish East India company was formed?

(A) 1614
(B) 1615
(C) 1616
(D) 1617

OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER

Answer Key:

  1. B
  2. C
  3. B
  4. D
  5. B
  6. C
  7. C
  8. B
  9. A
  10. B
  11. B
  12. D
  13. A
  14. B
  15. B
  16. A
  17. C
  18. A
  19. C
  20. C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Indian Modern History MCQ

Modern Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. Modern Indian History Quiz

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM.  Modern Indian History Quiz

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Modern Indian History Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Modern Indian History MCQ Part-4

61.Seventeen Point Agreement ” was a turning point in the history of which of the following neighbors of India?

(A) Bhutan
(B) Bangaldesh
(C) Nepal
(D) Tibet

62.Which year is known for India’s Smiling Buddha?

(A) 1970
(B) 1972
(C) 1974
(D) 1975

63.In which year Calcutta Flag designed by Sachindra Prasad Bose unfurled in Calcutta?

(A) 1904
(B) 1905
(C) 1906
(D) 1907

64.The dual government of Bengal was result of a farman in 1765 by which of the following?

(A) British
(B) Shah Alam
(C) Nawab Sirajuddaula
(D) Raja Khan

65.Who among the following is known to oppose the Age of consent bill?

(A) Behramji Malabari
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Mahatma Gandhi
(D) Bipin Chandra Pal

66.Who among the following is known to organize a military force of Sikhs called Khalsa to avenge the murder of his father thus establishing Khalsa Panth ?

(A) Guru Teg Bahadur
(B) Guru Gobind Singh
(C) Banda Bahadur
(D) Guru Arjun Dev

67.Which among the following is not correctly matched?

(A) First Sikh War – Lord Hardinge
(B) Second Sikh War – Lord Dalhousie
(C) Fourth Mysore war – Lord Wellesley
(D) Permanent settlement of Benga-Lord curzon

68.Who among the following viceroys of India wrote a book ” Persia” ?

(A) Lord Elgin
(B) Lord Curzon
(C) Lord Minto
(D) Lord Irwin

69.Founding Partner of which of the following companies of India became first Finance Minister of Pakistan?

(A) Tata Motors
(B) Mahindra & Mahindra
(C) Larsen & Toubro
(D) Nicholas Piramal

70.Who among the following is known for preparing the draft of Quit India Resolution?

(A) Sardar Patel
(B) Jawahar lal Nehru
(C) Acharya Kriplani
(D) P Sitarammaiya

71.Which among the following organizations during India’s independence struggle emerged as an offshoot to Anushilan Samiti?

(A) Indian National Congress
(B) Rashtriya Swayamsevak Sangh
(C) Home Rule Movement
(D) Hindustan Republican Association

72.Who among the following has been described as ‘Jawahar of Uttarakhand’ ?

(A) Baldev Singh Arya
(B) Badri Datt Pandey
(C) Hemvati Nandan Bahuguna
(D) Jagmohan Singh Negi

73.Which among the following is the first women university in India and South Asia?

(A) Mother Teresa Women’s University
(B) SNDT University
(C) Sri Padmavati Mahila Visvavidyalayam
(D) Women’s Christian College

74.Under which act , the title of Governor General of India was substituted for that of Governor General of Bengal ?

(A) Act of 1786
(B) Charter Act 1813
(C) Charter Act 1833
(D) Charter Act 1853

75.Kleptocracy is related to which of the following Social evils?

(A) Casteism
(B) Corruption
(C) Rituals
(D) Communalism

76.What is the name of the women’s wing of the Vishva Hindu Parishad?

(A) Sewa Bharti
(B) Durga Vahini
(C) VHP Mahila Morcha
(D) Hindu Shakti

77.Arrange the Nationalist Congress Party, Rashtriya Janata Dal, Bahujan Samaj Party, Samajwadi Party in chronological order of the years they were founded:

(A) Nationalist Congress Party, Rashtriya Janata Dal, Bahujan Samaj Party, Samajwadi Party
(B) Bahujan Samaj Party, Samajwadi Party, Rastriya Janta Dal, Nationalist Congress Party
(C) Bahujan Samaj Party, Samajwadi Party, Nationalist Congress Party,Rastriya Janta Dal,
(D) Bahujan Samaj Party, Nationalist Congress Party, Rastriya Janta Dal, Samajwadi Party

78.The triumphant saying of “Attock to Cuttack” was most closely related to which of the following ?

(A) Mughals
(B) Marathas
(C) Scindhias
(D) Rajputs

79.Who among the following was elected the president of the Naval Central Strike committee of the Royal Indian Navy prior to the RIN Mutiny of 1946?

(A) M.S Khan
(B) General Shah Nawaz Khan
(C) Colonel Prem Sehgal
(D) Colonel Gurbaksh Singh Dhillon

80.Consider the following:

1. Acharya Jagadish Chandra Bose Botanical Garden

2. Asiatic Society of Bengal

3. Kolkata Alipur Zoological Gardens

Which among the following correctly represents the correct chronological order of the establishment of the above?

(A) 1,2,3
(B) 2,1,3
(C) 3,1,2
(D) 2,3,1

Answer Key:

  1. D
  2. C
  3. D
  4. B
  5. B
  6. B
  7. D
  8. B
  9. B
  10. B
  11. C
  12. C
  13. C
  14. B
  15. C
  16. B
  17. A
  18. A
  19. C
  20. C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Modern Indian History Quiz

OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER

Modern Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Modern Indian History Quiz

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM.  Modern Indian History Quiz

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Modern Indian History Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Modern Indian History MCQ Part-3

41.Who among the following was the author Mahatma-Life of Mohandas Karamchand Gandhi ?

(A) D. G. Tendulkar
(B) Colonel G. B. Singh
(C) Susheela Naiyyar
(D) None of the above

42.An organization formed in Germany in 1914 during World War I by Indian students and political activists residing in the country was

(A) Ghadar Party
(B) Indian Independence Committee
(C) Indian National Army
(D) Communist Party of India

43.Which among the following acts provided for direct control of Indian Affairs by the British Government?

(A) Government of India Act 1858
(B) Pitts India Act of 1784
(C) Government of India Act 1909
(D) Indian Councils Act 1892

44.First Round Table Conference was held during November 1930 January 1931. Who was the Viceroy of India at that time?

(A) Lord Reading
(B) Lord Irwin
(C) Lord Linlithgow
(D) Lord wavel

45.The pioneers of Ocean trade with India were______?

(A) Dutch
(B) Portuguse
(C) British
(D) French

46.Which of the following Sikh Guru collected all the work of the previous Gurus and dictated it in the form of verses ?

(A) Guru Har Govind
(B) Guru Har Kishan
(C) Guru Arjun Dev
(D) Guru Gobind

47.Indian Muslims were allotted reserved seats in the Municipal and District Boards, in the Provincial Councils and in the Imperial Legislature, in which of the following acts?

(A) Government of India Act 1909
(B) Government of India Act 1919
(C) Indian Councils Act 1861
(D) Indian Councils Act 1891

48.Who among the following referred Mahatma Gandhi as father of Nation?

(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Vallabh Bhai Patel
(C) Jawahar lal Nehru
(D) Rabindranath Tagore

49.Which of the following Charter acts abolished the monopoly of the East India Company to trade with China?

(A) Charter Act of 1793
(B) Charter Act of 1813
(C) Charter Act of 1833
(D) Charter Act of 1853

50.The second world war commenced in 1939 on the following dates?

(A) August 1
(B) September 1
(C) October 1
(D) November 1

51.The Government of India recognizes 7-9 January as the Pravasi Bharatiya Divas since 2003 . Which of the following events is known to occur on 9 January?

(A) Arrival of Mahatma Gandhi in India from South Africa.
(B) Launch of Person of Indian Origin Card (PIO Card)
(C) First Global Convention of People of Indian Origin in New York
(D) None of the above

52.During the revolt of 1857, who among the following was betrayed by a zamindar friend and captured while asleep by Britishers and put to death ?

(A) Nana Saheb
(B) Tantia Tope
(C) Khan Bahadur Khan
(D) Kunwar singh

53.Raja Wodeyar founded which of the following Kingdoms?

(A) Mysore
(B) Vellore
(C) Vijaynagar
(D) Bahamani

54.Champaran Satyagraha was the first to be started but the word Satyagraha was used for the first time in which of the following?

(A) Anti Rowlatt agitation
(B) agitation against Simon Commission
(C) Amritsar Massacre of 1919
(D) Non cooperation movement

55.Indian National Congress was founded during whose term among the following in 1885?

(A) Lord Canning
(B) Lord Dufferin
(C) Lord Curzon
(D) Lord Bentick

56.Year 1674 AD marks which of the following important events of life of Shivaji ?

(A) Shivaji’s Coronation
(B) Treaty of Purander
(C) Battle of surat
(D) None of the above

57.”Hindus and Muslims form one nation in India. They are two eyes of India; Injure one and you injure the other ” whose thoughts were these?

(A) Mahatma Gandhi
(B) Mohammed Iqbal
(C) Sir Sayed Ahmad Khan
(D) Jinnah

58.Which among the following is the leaders of China’s socio-political programs ‘Great Leap Forward’ and the ‘Cultural Revolution’?

(A) Zeng Qinghong
(B) Wang Zuo
(C) Mao Zemin
(D) Mao Zedong

59.Which among the following statements is not correct ? 

(A) Phoenix Ashram was founded by Mahatma Gandhi
(B) Life Divine is a work of Aurobindo Ghosh
(C) in 1765 British acquired the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa
(D) All are correct

60.Who among the following founded “National Herald”?

(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Mahatma Gandhi
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Indira Gandhi

Answer Key:

  1. A
  2. B
  3. A
  4. B
  5. B
  6. C
  7. A
  8. A
  9. C
  10. B
  11. A
  12. B
  13. A
  14. A
  15. B
  16. A
  17. C
  18. D
  19. D
  20. C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Modern Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Modern Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM.  Modern Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Modern Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Modern Indian History MCQ Part-2

21.Which among the following was the first establishment of Dutch in current territories of Odisha?

(A) Calcutta
(B) Chinsura
(C) Pippli
(D) Balasore

22.Who said that British established a robber state in Bengal between 1765 and 1772 ?

(A) G. W. Forrest
(B) Lord Macaulay
(C) K. M. Panikkar
(D) Nand Lal Chatterji

23.What is the correct chronological order of setting up of the following Commissions ?
1. Macdonell Commission
2. First Industrial Commission
3. First Fiscal commission

(A) 1, 2, 3
(B) 2, 3, 1
(C) 2, 1, 3
(D) 1, 3, 2

24.The Congress and Muslim League had most cordial relationships in between which among the following years?

(A) 1906 to 1916
(B) 1916 to 1922
(C) 1922 to 1928
(D) 1928 to 1934

25.Who among the following defended Aurbindo Ghosh in the Alipore conspiracy case?

(A) Tej Bahadur Sapru
(B) Motilal Nehru
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Chitranjan Das

26.With reference to the freedom struggle of India, who among the following was not a part of the “Bombay Triumvirate”?

(A) Dadabhai Naoroji
(B) K.T. Telang
(C) Pherozeshah Mehta
(D) Badruddin Tyabji

27.Which among the following was NOT a provision of Charter act of 1833? 

(A) Trading activities of the East India Company were to be abolished
(B) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor General of India in Council
(C) All law making powers to be conferred on Governor General in council
(D) An Indian to be appointed as law member in the Governor General in Council

28.The Battle of Chillianwalla was a part of? 

(A) Anglo-Maratha Wars
(B) Anglo-Carnatic Wars
(C) Anglo-French Wars
(D) Anglo-Sikh Wars

29.Who was the first Muslim President of Indian National Congress? 

(A) Hakim Azmal Khan
(B) Abul Kalam Azad
(C) Rafi Ahmad Kidwai
(D) Badruddin Taiyabji

30.In which year, Sabarmati Ashram was established?

(A) 1914
(B) 1915
(C) 1916
(D) 1917

31.Who is often called as Hindu Luther of Northern India ? 

(A) Dayanand Saraswati
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Radhakant Dev
(D) Keshav Chandra Sen

32.Which among the following acts is also known to be a beginning of the parliamentary System in India ? 

(A) Indian Councils Act 1892
(B) Indian Councils Act 1904
(C) Indian Councils Act 1909
(D) Government of India Act 1919

33.What was the number of districts in Bombay Presidency? 

(A) 23
(B) 24
(C) 25
(D) 26

34.The government of India act 1935 provided for: 
1. Provincial autonomy 
2. Establishment of federal court 
3. all India federation at the center 
Which among the above hold correct ? 

(A) 1 only
(B) 1 & 2 only
(C) 2 & 3 only
(D) all of them

35.Which among the following acts had a separate preamble? 

(A) Government of India Act 1919
(B) Indian Councils Act 1909
(C) Indian Councils Act 1904
(D) Indian Councils Act 1892

36.Which among the following organizations was started by Behramji Malabari in Bombay?

(A) Bombay Asiatic Society
(B) Seva Sadan
(C) East India Association
(D) None of the above

37.In which year, Netaji Subhash Chandra Bose was conferred Bharat Ratna?

(A) 1988
(B) 1991
(C) 1992
(D) 1996

38.The Namgyal Monarchy used to rule which among the following current states of India, once upon a time?

(A) Arunachal Pradesh
(B) Megahalaya
(C) Nagaland
(D) Sikkim

39.In which year, Sabarmati Ashram was established?

(A) 1914
(B) 1915
(C) 1916
(D) 1917

40.Who was the Last Viceroy of India?

(A) Richard Wellesley
(B) Warren Hastings
(C) Lord Mountbatten
(D) Lord Northrook

Answer Key:

  1. C
  2. C
  3. A
  4. B
  5. D
  6. A
  7. D
  8. D
  9. D
  10. B
  11. B
  12. A
  13. D
  14. D
  15. A
  16. B
  17. C
  18. D
  19. B
  20. C

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Modern Indian History MCQ

Modern Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Modern Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Modern Indian History MCQ Part-1

1. Treaty of Salbai is associated with which of the following wars?

(A) First Anglo–Mysore War
(B) First Anglo-Maratha War
(C) Second Anglo-Maratha War
(D) Second Anglo-Mysore War

2. Which Viceroy passed the Vernacular Press Act and the Arms Act of 1878?

(A) Lord Lytton
(B) Lord Mayo
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Hardinge

3.Lord Ripon appointed Hunter commission for:

(A) combating terrorism and other anti-national activities
(B) educational reforms in India
(C) appointment of Indian Judges in higher judiciary
(D) None of the Above

4.Who among the following is known to have founded the “Academic Association”?

(A) Henry Vivian Derozio
(B) Madhusudan Datta
(C) Madan Mohan Tarkalankar
(D) Surendranath Tagore

5.Who among the following was called by Jahangir as “English Khan”?

(A) Sir Thomas Roe
(B) William Hawkins
(C) Henry Middleton
(D) None of the above

6.Who among the following edited and published the newspaper Indian Mirror in 1861?

(A) Amitava Ghosh
(B) Ravindranath Tagore
(C) Sumit Ganguly
(D) Manmohan Ghosh and Devendranath Tagore

7.On which among the following dates, the Gandhi-Irwin Pact was signed?

(A) 5 March 1931
(B) 6 March 1931
(C) 7 March 1931
(D) 8 March 1931

8.On which among the following dates, execution of Bhagat Singh took place ?

(A) March 19,1931
(B) April 23, 1931
(C) March 23, 1931
(D) March 14, 1931

9.The Lucknow session of Indian National Congress that took place in 1916 was presided by__:

(A) Rashbihari Ghosh
(B) Ambika Charan Majumdar
(C) Bhupendra Nath Bose
(D) None of the above

10.Which among the following was the first registered Trade Union of India ?

(A) Hindu Mazdoor Sabha
(B) Bhartiya Mazdoor Sangh
(C) Madras Labour Union
(D) United Trade Union Congress

11. The Lucknow session of Indian National Congress that took place in 1916 was presided by__:

(A) Rashbihari Ghosh
(B) Ambika Charan Majumdar
(C) Bhupendra Nath Bose
(D) None of the above

12.Which among the following observed the Direct Action Day on August 16, 1946?

(A) Muslim League
(B) Christian League
(C) Sikh League
(D) Hindu League

13.Who among the following started Ganapati Festival in 1893 and thereby gave it national character?

(A) Ganesh Damodar Savarkar
(B) Nana Patil
(C) Lok manya Tilak
(D) Vinoba Bhave

14.Who among the following introduced the Vernacular Press Act?

(A) Sir Ashley Eden
(B) Alexander John Arbuthnot
(C) Lord Lytton
(D) Lord Stanley

15.During which among the following movements, Mahatma Gandhi remarked: “on bended knees I asked for bread and received stone instead” ?

(A) Khilafat Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Dandi March
(D) Quit India Movement

16.The Hindu Mahasabha was organized for the first time in 1914 at ___:

(A) Haridwar
(B) Allahabad
(C) Varanasi
(D) None of the above

17.Which party observed the “Black Day” on July 3, 1947 against Partition of India?

(A) Indian National Congress
(B) Forward Bloc
(C) Hindu Mahasabha
(D) Communist Party of India

18.The most important reason for collection of “Chauth” and “Sardeshmukhi” by Marathas was __?

(A) To increase the source of income
(B) To expand his territories
(C) To consolidate his political influence
(D) Because of the opposition of Muslim rulers

19.In which among the following years, Bombay transferred to the East India Company by Charles II ?

(A) 1662 A.D.
(B) 1664 A.D.
(C) 1666 A.D.
(D) 1668 A.D.

20.Who among the following was the French explorer who visited court of Emperor Shah Jahan and left a detailed account of Takht-i-Taus (Peacock throne) ?

(A) Jean-Baptiste Tavernier
(B) Geronimo Verroneo
(C) Pierre-Jean Grosley
(D) Jean-Paul Dubois

Answer Key:

  1. B
  2. A
  3. B
  4. A
  5. B
  6. D
  7. A
  8. C
  9. B
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. C
  15. C
  16. A
  17. C
  18. A
  19. D
  20. A

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Examsdaily Static GK topics for Competitive Exams

All PDF/study material which are provided in this post are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. UPSC Prelims Test Series

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. UPSC Prelims Test Series.

Static GK Question Bank

List of national parks in India

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC IAS General Studies UPSC PSC Books 2020

NameState
Anamudi Shola National ParkKerala
Anshi National ParkKarnataka
Balphakram National ParkMeghalaya
Bandhavgarh National ParkMadhya Pradesh
Bandipur National ParkKarnataka
Bannerghatta National ParkKarnataka
Betla National ParkJharkhand
Bhitarkanika National ParkOdisha
Bison (Rajbari) National ParkTripura
Blackbuck National Park, VelavadarGujarat
Buxa Tiger ReserveWest Bengal
Campbell Bay National ParkAndaman and Nicobar Islands
Chandoli National ParkMaharashtra
Clouded Leopard National ParkTripura
Dachigam National ParkJammu and Kashmir
Desert National ParkRajasthan
Dibru-Saikhowa National ParkAssam
Dudhwa National ParkUttar Pradesh
Eravikulam National ParkKerala
Galathea National ParkAndaman and Nicobar Islands
Gangotri National ParkUttarakhand
Gir Forest National ParkGujarat
Gorumara National ParkWest Bengal
Govind Pashu Vihar Wildlife SanctuaryUttarakhand
Great Himalayan National ParkHimachal Pradesh,
Gugamal National ParkMaharashtra
Guindy National ParkTamil Nadu
Gulf of Mannar Marine National ParkTamil Nadu
Guru Ghasidas (Sanjay) National ParkChhattisgarh
Hemis National ParkJammu and Kashmir
Inderkilla National ParkHimachal Pradesh
Indra Gandhi Wildlife Sanctuary and National ParkTamil Nadu
Indravati National ParkChhattisgarh
Jaldapara National ParkWest Bengal
Jim Corbett National ParkUttarakhand
Kalesar National ParkHaryana
Kanha National ParkMadhya Pradesh
Kanger Ghati National ParkChhattisgarh
Kasu Brahmananda Reddy National ParkTelangana
Kaziranga National ParkAssam
Keibul Lamjao National ParkManipur
Keoladeo National ParkRajasthan
Khangchendzonga National ParkSikkim
Khirganga National ParkHimachal Pradesh
Kishtwar National ParkJammu and Kashmir
Kudremukh National ParkKarnataka
Madhav National ParkMadhya Pradesh
Mahatma Gandhi Marine National ParkAndaman and Nicobar Islands
Mahavir Harina Vanasthali National ParkTelangana
Manas National ParkAssam
Mandla Plant Fossils National ParkMadhya Pradesh
Marine National Park, Gulf of KutchGujarat
Mathikettan Shola National ParkKerala
Middle Button Island National ParkAndaman and Nicobar Islands
Mollem National ParkGoa
Mouling National ParkArunachal Pradesh
Mount Abu Wildlife SanctuaryRajasthan
Mount Harriet National ParkAndaman and Nicobar Islands
Mrugavani National ParkTelangana
Mudumalai National ParkTamil Nadu
Mukundra Hills National ParkRajasthan
Mukurthi National ParkTamil Nadu
Murlen National ParkMizoram
Nagarhole National ParkKarnataka
Namdapha National ParkArunachal Pradesh
Nameri National ParkAssam
Nanda Devi National ParkUttarakhand
Navegaon National ParkMaharashtra
Neora Valley National ParkWest Bengal
Nokrek National ParkMeghalaya
North Button Island National ParkAndaman and Nicobar Islands
Ntangki National ParkNagaland
Orang National ParkAssam
Pambadum Shola National ParkKerala
Panna National ParkMadhya Pradesh
Papikonda National ParkAndhra Pradesh
Pench National Park [3]Madhya Pradesh
Periyar National ParkKerala
Phawngpui Blue Mountain National ParkMizoram
Pin Valley National ParkHimachal Pradesh
Rajaji National ParkUttarakhand
Rani Jhansi Marine National ParkAndaman and Nicobar Islands
Ranthambore National ParkRajasthan
Saddle Peak National ParkAndaman and Nicobar Islands
Salim Ali National ParkJammu and Kashmir
Sanjay National Park [4]Madhya Pradesh
Sanjay Gandhi National ParkMaharashtra
Sariska Tiger ReserveRajasthan
Satpura National ParkMadhya Pradesh
Silent Valley National ParkKerala
Simbalbara National ParkHimachal Pradesh
Sirohi National ParkManipur
Simlipal National ParkOdisha
Singalila National ParkWest Bengal
South Button Island National ParkAndaman and Nicobar Islands
Sri Venkateswara National ParkAndhra Pradesh
Sultanpur National ParkHaryana
Sundarbans National ParkWest Bengal
Tadoba National ParkMaharashtra
Valley of Flowers National ParkUttarakhand
Valmiki National ParkBihar
Vansda National ParkGujarat
Van Vihar National ParkMadhya Pradesh

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

List of Tiger reserves in India

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC IAS General Studies UPSC PSC Books 2020

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC PSC Books 2020

PM releases results of 4th cycle of All India Tiger Estimation – 2018

Count of Tigers in India rises to 2967

Sathyamangalam Tiger Reserve, Tamil Nadu showing the highest increment in management 
  • Nagarjunsagar-Srisailam is the largest tiger reserve in terms of Area.
  • Pench Tiger Reserve in Maharastra is minimum in area.
  • As per website of NTCA, Sunderbans in West Bengal has the largest number of Tigers.
  • Manas (Assam) , Similipal (Orissa), Sunderbans (West Bengal) are Biosphere Tiger reserves.
S.No.Tiger ReserveStateTotal Area (km2)
1BandipurKarnataka1456
2Jim CorbettUttarakhand1288
3KanhaMadhya Pradesh2052
4ManasAssam3151
5MelghatMaharashtra2769
6PalamauJharkhand1130
7RanthamboreRajasthan1411
8SimilipalOdisha2750
9SunderbansWest Bengal2585
10PeriyarKerala925
11SariskaRajasthan1213
12BuxaWest Bengal758
13IndravatiChhattisgarh2799
14NamdaphaArunachal Pradesh2053
15DudhwaUttar Pradesh2202
16Kalakkad-MundanthuraiTamil Nadu1602
17ValmikiBihar899
18PenchMadhya Pradesh1180
19TadobaMaharashtra1728
20BandhavgarhMadhya Pradesh1598
21PannaMadhya Pradesh1579
22DampaMizoram988
23BhadraKarnataka1064
24PakhuiArunachal Pradesh1198
26NameriAssam344
27SatpuraMadhya Pradesh2133
28AnamalaiTamil Nadu1480
29Udanti-SitanadiChhattisgarh1843
30SatkosiaOdisha964
31KazirangaAssam1174
32AchanakmarChhattisgarh914
33KaliKarnataka1098
34Sanjay-DubriMadhya Pradesh1675
35MudumalaiTamil Nadu689
36NagaraholeKarnataka1206
37ParambikulamKerala644
38SahyadriMaharashtra1166
39BiligirirangaKarnataka575
40KawalTelangana2019
41SathyamangalamTamil Nadu1408
42Mukandra HillsRajasthan760
43Nawegaon-NagziraMaharashtra1895
44Nagarjunsagar-SrisailamAndhra Pradesh3296
45AmrabadTelangana2611
46PilibhitUttar Pradesh730
47BorMaharashtra816
48RajajiUttarakhand1075
49OrangAssam492
50KamlangArunachal Pradesh783

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

List Of Countries And Their Capitals And Currencies

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to UPSC IAS/State PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and All the States/UT, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. India State Wise GK

COUNTRYCAPITALCURRENCY
AfghanistanKabulAfghani
AlbaniaTiraneLek
AlgeriaAlgiersAlgerian Dinar
AndorraAndorra la VellaEuro
AngolaLuandaKwanza
Antigua & BarbudaSaint John’sEast Caribbean Dollar
ArgentinaBuenos AiresArgentine Peso
ArmeniaYerevanDram
AustraliaCanberraAustralian Dollar
AustriaViennaEuro
AzerbaijanBakuManat
The BahamasNassauBahamian Dollar
Bahrain ManamaBahraini Dinar
BangladeshDhakaTaka
BarbadosBridgetownBarbadian Dollar
BelarusMinskBelarusian Ruble
BelgiumBrusselsEuro
BelizeBelmopanBelize Dollar
BeninPorto-NovoWest African CFA Franc
BhutanThimphuNgultrum
BoliviaLa Paz; SucreBoliviano
Bosnia and HerzegovinaSarajevoConvertible Mark
BotswanaGaboronePula
BrazilBrasiliaReal
BruneiBandar Seri BegawanBrunei Dollar
BulgariaSofiaLev
Burkina FasoOuagadougouWest African CFA Franc
BurundiBujumburaBurundi Franc
CambodiaPhnom PenhRiel
CameroonYaoundeCentral African CFA Franc
CanadaOttawaCanadian Dollar
Cape VerdePraiaCape Verdean Escudo
Central African RepublicBanguiCentral African CFA Franc
ChadN’DjamenaCentral African CFA Franc
ChileSantiagoChilean Peso
ChinaBeijingChinese Yuan
ColombiaBogotaColombian Peso
ComorosMoronComorian Franc
Democratic Republic Of the CongoKinshasaCongolese Franc
Republic of the CongoBrazzavilleCentral African CFA Franc
Costa RicaSan JoseColon
Cote d’Ivoire (Ivory Coast)Yamoussoukro; AbidjanWest African CFA Franc
CroatiaZagrebCroatian
CubaHavanaCuban Peso
CyprusNicosiaEuro
CzechiaPragueCzech Koruna
DenmarkCopenhagenDanish Krone
DjiboutiDjiboutiDjiboutian Franc
DominicaRosesauEast Caribbean Dollar
Dominican RepublicSanto DomingoDominican Peso
East Timor (Timor-Leste)DilliUnited States Dollar
EcuadorQuitoUnited States Dollar
EgyptCairoEgyptian Pound
El SalvadorSan SalvadorUnited States Dollar
Equitorial GuineaMalaboCentral African CFA Franc
EritreaAsmaraNakfa
EstoniaTallinnEstonian Kroon; Euro
EthiopiaAddis AbabaBirr
FijiSuvaFijian Dollar
FinlandHelsinkiEuro
FranceParisEuro; CFP Franc
GabonLibrevilleCentral African CFA Franc
The GambiaBanjulDalasi
GeorgiaTbilisiLari
GermanyBerlinEuro
GhanaAccraGhanaian Cedi
GreeceAthensEuro
GrenadaSt. George’sEast Caribbean Dollar
GuatemalaGuatemala CityQuetzal
GuineaConakryGuinean Franc
Guinea-BissauBissauWest African CFA Franc
GuyanaGeorgetownGuyanese Dollar
HaitiPort-au-PrinceGourde
HondurasTegucigalpaLempira
HungaryBudapestForint
IcelandReykjavikIcelandic Krona
IndiaNew DelhiIndian Rupee
IndonesiaJakartaRupiah
IranTehranRial
IraqBaghdadIraqi Dinar
Republic of IrelandDublinEuro
IsraelJerusalemShekel
ItalyRomeEuro
JamaicaKingstonJamaican Dollar
JapanTokyoYen
JordanAmmanJordanian Dinar
KazakhstanAstanaTenge
KenyaNairobiKenyan Shilling
KiribatiTarawa AtollKiribati Dollar
North KoreaPyongyangNorth Korean Won
South KoreaSeoulSouth Korean Won
KosovoPristinaEuro
KuwaitKuwait CityKuwaiti Dollar
KyrgyzstanBishkekSom
LaosVientianeKip
LatviaRigaLats
LebanonBeirutLebanese Pound
LesothoMaseruLoti
LiberiaMonroviaLiberian Dollar
LibyaTripoliLibyan Dinar
LiechtensteinVaduzSwiss Franc
LithuaniaVilniusLithuanian Litas
LuxembourgLuxembourgEuro
MacedoniaSkopjeMacedonian Denar
MadagascarAntananarivoMalagasy Ariary
MalawiLilongweMalawi Kwacha
MalaysiaKuala LumpurRinggit
MaldivesMaleMaldivian Rufiyaa
MaliBamakoWest African CFA Franc
MaltaVallettaEuro
Marshall IslandsMajuroUnited States Dollar
MauritaniaNouakchottOuguiya
MauritiusPort LouisMauritian Rupee
MexicoMexico CityMexican Peso
Federal States of MicronesiaPalikirUnited States Dollar
MoldovaChisinauMoldovan Leu
MonacoMonacoEuro
MongoliaUlaanbaatarTogrog
MontenegroPodgoricaEuro
MoroccoRabatMoroccan Dirham
MozambiqueMaputoMozambican Metical
Myanmar (Burma)NypyidawKyat
NamibiaWindhoekNamibian Dollar
NauruYarenAustralian Dollar
NepalKathmanduNepalese Rupee
NetherlandsAmsterdam; The HagueEuro
New ZealandWellingtonNew Zealand Dollar
NicaraguaManaguaCordoba
NigerNiameyWest African CFA Franc 
NigeriaAbujaNaira
NorwayOsloNorwegian Krone
OmanMuscatOmani Rial
PakistanIslamabadPakistani Rupee
PalauMelekeokUnited States Dollar
PanamaPanama City Balboa
Papa New GuineaPort Moresby PapaPapa New Guinean Kina
ParaguayAsuncionGuarani
PeruLimaNuevo Sol
PhillipinesManilaPhillipine Peso
PolandWarsawZloty
PortugalLisbonEuro
QatarDohaQatari Riyal
RomaniaBucharestRomanian Rupee
RussiaMoscowRuble
RwandaKigaliRwandan Franc
Saint Kitts and NevisBasseterreEast Caribbean Dollar
Saint LuciaCastriesEast Caribbean Dollar
Saint Vincent and The GrenadinesKingstown EastCaribbean Dollar
SamoaApiaTala
San MarinoSan MarinoEuro
Sao Tome and PrincipeSao TomeDobra
Saudi ArabiaRiyadhSaudi Riyal
SenegalDakarWest African CFA Franc
SerbiaBelgradeSerbian Dinar
SeychellesVictoriaSeychoellois Rupee
Sierra LeoneFreetownLeone
SingaporeSingaporeSingapore Dollar
SlovakiaBratislavaEuro
SloveniaLjubljanaEuro
Solomon IslandsHoniaraSolomon Islands Dollar
SomaliaMogadishuSomali Shilling
South AfricaPretoria; Cape Town; BloemfonteinRand
SpainMadridEuro
Sri LankaColomboSri Lankan Rupee
SudanKhartoumSudanese Pound
SurinameParamariboSurinamese Dollar
SwazilandMbabaneLilangeni
SwedenStockholmSwedish Krona
SwitzerlandBerneSwiss Franc
SyriaDamascusSyrian Pound
TaiwanTaipeiNew Taiwan Dollar
TajikistanDushanbeSomoni
TanzaniaDar es Salaam; DodomaTanzanian Schilling
ThailandBangkokThai Baht
TogoLomeWest African CFA Franc
TongaNuku’alofaPa’anga
Trinidad and TobagoPort-of-SpainTrinidad and Tobago Dollar
TunisiaTunisTunisian Dinar
TurkeyAnkaraTurkish Lira
TurkmenistanAshgabatTurkmen New Manat
TuvaluVaiakuTuvaluan Dollar
UgandaKampalaUgandan Shilling
UkraineKievHryvnia
United Arab EmiratesAbu DhabiDirham
United KingdomLondonPound Sterling
United States of AmericaWashington D.C.United States Dollar
UruguayMontevideoUruguayan Peso
UzbekistanTashkentUzbekistan Som
VanuatuPort-VilaVanuatu Vatu
Vatican CityVatican CityEuro
VenezuelaCaracasBolivar Fuerte
VietnamHanoiDong
YemenSanaaYemeni Rial
ZambiaLusakaZambian Kwacha
ZimbabweHarareUnited States Dollar

Important study materials for all competitive exams like UPSC, SSC, RRB, Bank and all state government exams like APPSC, MPSC, KPSC, TNPSC, TSPSC, RPSC, OPSC, UPPSC, WBPSC, etc,. Here we give subject wise study materials in the PDF Format also. Candidates can download the study material PDF from the below links.

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Medieval Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-5

81. Who inscribed the name of Khalifa of Baghdad on his coins?

(A) Alauddin Khilji
(B) Iltutmish
(C) Qutub-ud-din
(D) Balban

82.Kalhana’s Rajatrangini is written in which language?

(A) Persian
(B) Sanskrit
(C) Farsi
(D) Devnagri

83.Which of the following is an extremely valuable source for the history of the reign of Sultan Muhammad Bin Tughluq and Sultan Firuz Shah, in the form of letters and official documents?

(A) Tughlaqnama
(B) Qiran-us-Sadin
(C) Insha-I-Mahru
(D) Tarikh-i-Firozshahi

84.Which of the following is a political pamphlet written by Firuz Shah Tughluk to win the sympathy and cooperation of his co-religionists?

(A) Tarikh-i-Firozshahi
(B) Tughluqnama
(C) Fatuha-i-Firozeshah
(D) Tabaqat-i-Firozeshah

85. Which of the following was a contemporary of the Sayyid Sultans of Delhi?

(A) Ibn-e-Batuta
(B) Tavernier
(C) Khwaja Abd Malik Isami
(D) Yahya Bin Ahmed Bin Abdullah Sirhindi

86. Tazkirat-ul-Muluk is about which dynasty?

(A) The Nizams
(B) Sultans of Golconda
(C) the Khalji
(D) Adilshah Sultans of Bijapur

87. Abul Fazl, the author if Akbarnama, started his time in the Mughal empire as?

(A) A Subedar
(B) A Mansabdar
(C) A Courtier
(D) A Foot Soldier

88.Which of the following is a very important source for the history of the Saiyid and Lodi Sultans?

(A) Tabaqat-i-Akbari
(B) Tahkik-i-Hind
(C) Ain-i-Akbari
(D) Tarikh-i-Frishta

89.Which of the following is not another name for Jahangir’s autobiographical account Tuzuk-i-Jahangiri?

(A) Tarikh-i-Salim Shahi
(B) Kmatama-i-Jahangiri
(C) Waqiat-i-Jahangiri
(D) Ibadat-i-Jahangiri

90.Who wrote the Shahjan-Nama that covers Shah Jahan’s entire reign?

(A) Inayat Khan
(B) Muhammad Sadiq Khan
(C) Abul Hamid Lahori
(D) Muhammad Waris

91. Which of the following is the modern site of ancient Hindu Kingdom of Kapisa?

(A) Peshawar
(B) Multan
(C) Kabul
(D) Makran

92.The queen Rani Bai is associated with which of these kingdoms during early medieval India?

(A) Kabulshahi
(B) Zabul
(C) Sindh
(D) Gujarat

93.The Battle of Bahraich (1033) that resulted into complete annihilation of the Ghaznavid army thus leading a pause in the Muslim conquests in India was won by which of the following kings?

(A) Gangeyadeva
(B) Suhaldev
(C) Naravarman
(D) Bhoja

94.Who was the first Turk to invade India?

(A) Alpitigin
(B) Subuktigin
(C) Mahmud of Ghanzni
(D) Ismail Khan

95. Which of the following places were attacked and plundered by Mahmud Ghaznavid during his 17 raid on India?

1. Thanesar

2. Mathura

3. Gwalior

4. Patna

Select the correct option from the codes given below:

(A) Only 1 & 2
(B) Only 1, 2 & 3
(C) Only 1 & 3
(D) 1, 2, 3 & 4

96. Which of the following were not included in the ethnic composition of the armies Mahmud of Ghazni?

(A) Arabs
(B) Indians
(C) Tajiks
(D) Greeks

97. Most of the soldiers called “Pulwana” in Mahmud’s army were Hindus. The work of Pulwana was to __?

(A) Assist the infantry in war-fields
(B) Maintain supplies during War
(C) Elephant Drivers
(D) Cavalry Soldiers

98. Which of the following was not a regional Hindu Kingdom in power at the time of attacks of Mohammad Ghori on India?

(A) Tomars of Delhi
(B) Gahadavalas of Kannauj
(C) Solankis of Gujarat
(D) Karkotas Empire of Kashmir

99. Which of the following was the key objective of invasion of Mohammad Ghori on India?

(A) Loot and Plunder wealth of India
(B) To expand the Ghurid Empire
(C) To spread Islam by Sword
(D) To punish Rajputs who attacked his dominions

100. In his initial attacks on India from northern frontiers, Mohammad Ghori chose which of the following passes?

(A) Khyber Pass
(B) Gomal Pass
(C) Hajira Pass
(D) Bolan Pass

Answer Key:

  1. B
  2. B
  3. C
  4. C
  5. D
  6. D
  7. B
  8. A
  9. D
  10. B
  11. C
  12. C
  13. B
  14. B
  15. B
  16. D
  17. C
  18. D
  19. B
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History Question

Medieval Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-4

61.The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

(A) Cholas, Rastrakutas and Yadavas,
(B) Chalukyas, Pallavas and Pandyas
(C) Cholas, Pandyas and Chalukyas
(D) Cholas, Pandyas and Chalukyas

62.Sayana, a very important commentator of Vedas flourished in which of the following?

(A) Hoysala Empire
(B) Kakatiya dynasty
(C) Vijaynagar Empire
(D) Pandyan Empire

63.Battle of Talikota” resulted in the end of which of the following?

(A) Deccan Sultanates
(B) Madurai Sultanate
(C) Pandya Empire
(D) Vijayanagar Empire

64.Who among the following shifted the pillars from Topra and Meerut to New Delhi?

(A) Ghayasuddin Tughlaq
(B) Muhammad Bin Tughlaq
(C) Ferozshah Tughlag
(D) None of them

65.Which among the following states of India was ruled by the Ahom Dynasty in Sultanate and Mughal era?

(A) Kerala
(B) South Tamil Nadu
(C) Assam
(D) Kashmir

66.Babar died on 26th December 1530 and was laid to rest at Arambagh in Agra. Afterwards, his body was taken to and buried at which among the following places (During the times of Sher Shah)?

(A) Delhi
(B) Farghana
(C) Kabul
(D) Samarkand

67.Which among the following was not an Independent Kingdom?

(A) Bahamani Kingdom
(B) Vijayanagar Empire
(C) Madurai Sultanate
(D) Qutub Shahi of Golconda

68. As recorded by Abulfazl, Akbar, the great used to play which among the following music instruments?

(A) Dholak
(B) Tabla
(C) Nackara
(D) Mridangam

69.The area around which among the following modern cities of India, a Hindu Silhara dynasty ruled from 9th to 13th century AD?

(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) Kolkata
(D) Hyderabad

70.Who among the following rulers of Bengal had issued a coin named Zuben Murshedabad?

(A) Mir Jafar
(B) Mir Qasim
(C) Murshid Quli Khan
(D) Shuja-ud-Din Muhammad Khan

71. The silver coin which was introduced by Sher Shah and continued by the Mughals was :

(A) Rupaya
(B) Dinar
(C) Asharfi
(D) Muhar

72.Who among the following was the religious guru of Shivaji?

(A) Tukaram
(B) Eknath
(C) Jnaneshwar
(D) Ram Das

73.Who among the following rulers issued Hanuman type of coins?

(A) Harihara & Bukka
(B) Krishnadevaraya
(C) Achyuta Raya
(D) Tirumala Raya

74.How many times did Mahmud of Ghazni invaded India?

(A) 13
(B) 15
(C) 17
(D) 19

75.During the reign of which Chandella ruler Mahmud Ghazni invaded Kannauj in 1018 and Kalinjar in 1019 AD?

(A) Ganda
(B) Vidyadhara
(C) Paramdideva
(D) Nannuka

76.Who inscribed the name of Khalifa of Baghdad on his coins?

(A) Alauddin Khilji
(B) Iltutmish
(C) Qutub-ud-din
(D) Balban

77.From which original text did J. Briggs translate “Rise of the Mohammedan Power in India”?

(A) Baburnama
(B) Tarikh-i-Subuktikin
(C) Akbarnama
(D) Tarikh-i-Firishta

78.Jayasi’s ‘Padmavat’ is written in which of the following dialects and scripts respectively?

(A) Awadhi and Persian
(B) Hindi and Urdu
(C) Farsi and Urdu
(D) Awadhi and Arabi

79.Which of the following books has been written as an account of India during Mahmud’s destruction of Somnath temple?

(A) Rajatrangini
(B) Fatwa-i-Jahandari
(C) Tabaqat-i-Nasiri
(D) Tahqiq-i-Hind

80.Which of the following is important source material for the history of Gujarat from the beginning of the Muslim rule?

(A) Mirat-i-Sikanderi
(B) Tazkirat-ul-Muluk
(C) Mirat-i-Ahmadi
(D) Burhan-i-ma’asir

Answer Key:

  1. B
  2. C
  3. D
  4. C
  5. C
  6. C
  7. D
  8. C
  9. A
  10. C
  11. A
  12. D
  13. A
  14. C
  15. B
  16. B
  17. D
  18. A
  19. D
  20. C

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History MCQ

Medieval Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-3

41. During the reign of which among the following Mughal rulers, maximum number of books on classical music was written?

(A) Akbar
(B) Jahanagir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

42.In the council of 8 Ministers of Shivaji which was called as Ashtapradhan , who was known as chief Minister and was responsible for General Administration?

(A) Peshwa
(B) Amatya
(C) Sachiv or Shuru Navis
(D) Majumdar

43. Hazi Ibrahim Sirhindi is known to be a Persian Writer during the reign of Akbar was translated the following Sanskrit work in Persian?

(A) Ramayana
(B) Mahabharata
(C) Atharva Veda
(D) Rigveda

44. Who among the following forbade the inscription of kalma on Coins?

(A) Akbar
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Jahangir

45. Which of the following battles helped Shershah to establish Suri Dynasty?

(A) Battle of Kanauj 1540
(B) Battle of Chausa 1539
(C) Battle of Dhariyan 1532
(D) Battle of Chandawar

46. The ryotwari system which was instituted in some parts of British India was one of the two main systems used to collect revenues from the cultivators of agricultural land. It was originally introduced by________?

(A) Akbar
(B) Shershah Suri
(C) Jahangir
(D) Humayun

47. Which among the following was a unit of Mughal Empire for the purpose of Administration and Revenue Collection?

(A) Paraganas
(B) Subahs
(C) Parauti
(D) Grama

48.Prithviraj Raso of Chand Bardai was originally written in which of these languages?

(A) Hindi
(B) Awadi
(C) Mewari
(D) Brij Bhasha

49.Amoghavarsha I was a famous king of _________?

(A) Rashtrakuta Dynasty
(B) Pratihara Dynasty
(C) Chalukya Dynasty
(D) Solanki Dynasty

50.Maritime power was a distinct character of which of the following dynasties?

(A) Chalukyas
(B) Cholas
(C) Pandyas
(D) Rasthrakutas

51.Manyakheta (modern Malkhed) on the banks of Kagina River in Gulbarga district, Karnataka state was the capital of ______?

(A) Satvahanas
(B) Rastrakutas
(C) Hoysalas
(D) Kakatiyas

52.In which year Akbar built the Buland Darwaja  ?

(A) 1590
(B) 1600
(C) 1601
(D) 1605

53.Who among the following written Manmaul Bahrain?

(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Darashikoh
(D) Abu Fazal

54.Hindi poet Jagannath Pandit Raj was the most favorite poet of which of the following Emperors?

(A) Jahangir
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Humayun

55.Which among the following was a gold coin issued in vijayanagar empire of south India ?

(A) Tara
(B) Varaha
(C) Kakini
(D) None of the above

56.Who among the following conspired against Ibrahim Lodi and invited Babur to invade Delhi?

(A) Bahlol Lodi
(B) Daulat Khan Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) None of the above

57.”Loom ” was a central technological innovation in which of the following era?

(A) Sultanate Era
(B) Rajput Era
(C) Mughal Era
(D) None of the above

58.Which among the following was not a Landmark of the Iltutmish’s rule?

(A) Introduction of silver tanka & Copper Jetal
(B) introduction of iqtadari System
(C) Organization of Chalisa
(D) Putting forward the’ Divine Right Theory”

59.In the reign of Firuz Shah Tughalq which of the following tax was 1/6 of the booty captured during war?

(A) Kharaz
(B) Khams
(C) Jaqat
(D) Zaziya

60.The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

(A) Cholas, Rastrakutas and Yadavas,
(B) Chalukyas, Pallavas and Pandyas
(C) Cholas, Pandyas and Chalukyas
(D) Cholas, Pandyas and Chalukyas

Answer Key:

  1. D
  2. A
  3. C
  4. C
  5. B
  6. B
  7. B
  8. D
  9. A
  10. B
  11. B
  12. C
  13. C
  14. B
  15. B
  16. B
  17. A
  18. D
  19. B
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Medieval Indian History Question

Medieval Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-2

21. The temples of Halebid and Belur were built by which among the following dynasties?

(A) Kalabhras
(B) Hoyasalas
(C) Rastrakutas
(D) Kadambas

22.The 175 grains coin issued by Iltutmish was in which among the following metals?

(A) Gold
(B) Silver
(C) Copper
(D) Bronze

23.Akbarnama was written originally in which among the following languages?

(A) Chagtai Turkic
(B) Persian
(C) Arabic
(D) Urdu

24.A manuscript titled “Sarab Gutaka” is ascribed to which among the following mystics?

(A) Bhagat Pipa
(B) Surdas
(C) Bhagat Trilochan
(D) Bhagat Namdev

25.The famous “Treaty of Purandhar” was signed between Shivaji and which among the following in 1665?

(A) Jaswant Singh
(B) Jai Singh
(C) Shaista Khan
(D) Aurangzeb

26. Who among the following has written “Kitab Ul Hind”?

(A) Al-Beruni
(B) Hakim Isapuri
(C) Jawani
(D) Malik ibn Dinar

27. Abdul Qadir Badauni”, Naib Khan & Shaikh Sultan of Thaneshwar were the scholars in which among the following Mughal emperors’ court?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

28. In which year Mohd. Ghori attacked first in India on Multan?

(A) 1172 A.D
(B) 1175 A.D
(C) 1185 A.D
(D) 1190 A.D

29.Which Mughal King sat on the throne with title of ” Padshah Gazi” ?

(A) Jahangir
(B) Shah Jahan
(C) Aurangzeb
(D) Mohammad Shah

30.In which among the following territories, Marco Polo had travels in the last decade of 13th century in India?

(A) Chola
(B) Pandya
(C) Madurai Sultanate
(D) Cheras

31.After the death of Aurangzeb , which of the following Mughals abolished jazia tax for the first time?

(A) Jahandar Shah
(B) Rafi Ul Darjat
(C) Mohammad Shah Rangila
(D) Farrukhsiyar

32.Who among the following laid the foundation of Shalimar & Nishaat Garden in Kashmir?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Nur Jahan

33.Who among the following is considered to be the teacher of Amir Khusro?

(A) Moinuddin Chishti
(B) Baba Farid
(C) Nizamuddin Auliya
(D) Bakhtiyar Kaki

34.Who among the following composed Ananga?

(A) Kabir
(B) Gyaneshwar
(C) Tukaram
(D) Raidasa

35.Surdas was a disciple of which among the following?

(A) Ramanujacharya
(B) Ramananda
(C) Vallabhacharya
(D) Gyaneshwar

36.Who among the following was the founder of Gahadvala Dynasty?

(A) Chandradev
(B) Govindchandra
(C) Madanpala
(D) Jayachandra

37.Who among the following was the writer of Tarikh-i-Firozshahi?

(A) Ziauddin Barni
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Abul Fazal
(D) Firoz Tughlaq

38.Which among the following rulers of Delhi Sultanate declared himself as Sikandar-I-Sani?

(A) Balban
(B) Kaiqubad
(C) Alauddin Khilji
(D) Firoz Tughlaq

39.Hamim Humam who was the chief of Royal School (Pathshala) adorned the court of which Mughal Emperor?

(A) Akbar
(B) Jahanagir
(C) Humayun
(D) Shahjahan

40.Babur, the founder of the mighty Mughal Empire traced his lineage from :

(A) Timur from paternal line and Chengiz Khan from Maternal Line
(B) Chengiz Khan from Paternal Line and Timur from Maternal line
(C) Chagatai Turks from paternal and maternal side.
(D) Mongoloids from paternal and Maternal side

Answer Key:

  1. B
  2. B
  3. B
  4. A
  5. B
  6. A
  7. A
  8. B
  9. A
  10. B
  11. A
  12. B
  13. C
  14. B
  15. C
  16. A
  17. A
  18. C
  19. A
  20. A
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ

Medieval Indian History MCQ Part-1


MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-1

1. The death of Mughal Emperor Aurangzeb occurred at which among the following places?

(A) Agra
(B) Bijapur
(C) Ahmednagar
(D) Pune

2. Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters?

(A) Muhammad Ghazni
(B) Muhammad Ghori
(C) Muhammad Bin Tughlaq
(D) Iltutmish

3. Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to which country?

(A) Afghanistan
(B) Morocco
(C) Iraq
(D) Iran

4. Which of the following Rajput rulers is known to have donated for the reconstruction of a mosque?

(A) Mihir Bhoja
(B) Bhoja Parmar
(C) Prithviraj III
(D) Jai Singh Siddharaj

5. The lowest in rank in the Maratha infantry was of__?

(A) Nayak
(B) Havaldar
(C) Jumladar
(D) Hazari

6. During the invasion of Mohammed Bin Kasim, many Hindus in Sindh were forcibly converted to Islam. They were reconverted to Hinduism by the authority of __?

(A) Devali Smriti
(B) Narada Smriti
(C) Vishnu Smriti
(D) Yajnavalkya Smriti

7.The irrigation tax was charged on the farmers for the first time by which among the following Sultans?

(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq

8.Who among the following Sultans of Delhi assumed the title Sikandar-i-Sani?

(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Sikandar Lodi

9.The Sayyid dynasty of the Delhi Sultanate is called so because__?

(A) Its founder and his successors adopted the title Sayyid
(B) Its founder and his successors belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan
(C) Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad
(D) Its founder was a scholar of Islamic theology

10.During the Delhi Sultanate, who among the following were called the Barids?

(A) Craftsmen
(B) Bodyguards of the Sultan
(C) Officer-in-charge of state exchequer
(D) The spy / news reporters

11.Which among the following terms was used for the Royal cavalry of the Maratha Army System?

(A) The Shiledars
(B) The Bargirs
(C) The Hazari
(D) The Subedars

12.The real name of Mughal Emperor Shah Alam II was__:

(A) Alamgir II
(B) Ahmed Shah Durrani
(C) Mirza Najaf Khan
(D) Ali Gauhar

13.Who among the following was appointed as the supreme authority in justice during the era of Mughal Emperors ?

(A) Qazi-ul-Quzat
(B) Qazi-ul-Hazat
(C) Qazi-Faiz-ul-Islam
(D) None of these

14.Who was Sultan of Delhi Sultanate when Timur invaded India in 1398?

(A) Mahmud Shah Tughluq
(B) Jalal ud din Firuz Khilji
(C) Aram Shah
(D) Ghiyas-ud-din Balban

15.“Silver Tanka” and “Copper Jital” coins were introduced by:

(A) Iltutmish
(B) Abu Bakr Shah
(C) Firuz Shah Tughlaq
(D) Sikander Lodi

16.In 1293 A.D., Marco Polo, an Italian traveller, visited which Indian Kingdom?

(A) Kakatiya
(B) Satavahana
(C) Pandyan
(D) Chera

17.Who among the following is associated with translation of Rajatarangini in Persian?

(A) Dara Shikoh
(B) Zain-ul-Abidin
(C) Abdul Razzaq Jilani
(D) Bande Nawaz

18.Which of the following rulers died in the Kalinjar Fort situated in the Bundelkhand region of central India?

(A) Mahmud of Ghazni
(B) Sher Shah Suri
(C) Humayun
(D) Jahangir

19.Which among the following Sikh Gurus had been given the “Palace of Amritsar” by Mughal Emperor Akbar?

(A) Guru Ram Das
(B) Guru Arjun Das
(C) Guru Angad
(D) Guru Hargovind

20.Which among the following building built by Shah Jahan at Agra is similar in pattern of the Saint Basil’s Cathedral in Moscow?

(A) Taj Mahal
(B) Agra fort
(C) Pearl Mosque
(D) Shah Jahani Mahal

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. B
  6. A
  7. D
  8. B
  9. C
  10. D
  11. B
  12. D
  13. A
  14. A
  15. A
  16. A
  17. B
  18. B
  19. A
  20. C
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Medieval Indian History MCQ Part-1

Ancient Indian History MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian Ancient History Question

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian Ancient History Question

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian Ancient History Question

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-5

81.Which among the following river is most described in Rig-Veda?

(A) Sindhu
(B) Chenab
(C) Saraswati
(D) Ganga

82.Who among the following were also known as Tocharians?

(A) Kushanas
(B) Hunas
(C) Greeks
(D) Shakas

83.Which among the following is considered to be the official law book of the Guptas?

(A) Manusmriti
(B) Parashara Smriti
(C) Yajnavalkya Smriti
(D) Vyasa Smriti

84.Which among the ancient Indian Play has referred to the defeat of Yavanas on the bank of River Sindhu in the hands of Vasumitra?

(A) Raghuvamsa
(B) Malvikagnimitram
(C) Vikramorvashiyam
(D) Dasakumarcharita

85.Which among the following is/ are considered to be the first tangible evidence of expansion of Buddhism?

(A) Statues of Buddha
(B) Edicts of Ashoka
(C) Mahavibhasa
(D) Jataka Tales

86.The Golden age of the “Gupta Literary Renaissance” is said to be the reign of whom among the following?

(A) Chandragupta I
(B) Chandragupta II
(C) Kumaragupta
(D) Skandgupta

87.The Kadamba Dynasty was founded by whom among the following?

(A) Ishwarsena
(B) Jayasimha
(C) Mayursharman
(D) Krishanraja

88.In Vedic Era, Akhyani is the goddess of which of the following?

(A) Peace
(B) Sacrifice
(C) Forests
(D) Rivers

89.Which among the following river is most described in Rig-Veda?

(A) Sindhu
(B) Chenab
(C) Saraswati
(D) Ganga

90.Who among the following started the practice of military governships in India , by leaving the military governors called “Strategos” in India?

(A) Greeks
(B) Shakas
(C) kushans
(D) Parthians

91.As per the ancient Indian Texts, the land between which among the following two rivers has been called “Brahamavarta”?

(A) Saraswati river and Drsadvati River
(B) Saraswati river and Saryu River
(C) Sutudri (Satluj) River and Vipas (Beas) River
(D) Ganga River and Yamuna River

92.The sulbasutras of ancient Indian Scholar “Baudhayan” have reached to a most correct value of which among the following?

(A) π
(B) √2
(C) √3
(D) all of them

93.Which among the following sites of Indus Valley Civilization is located on the banks of River Indus in Larkana District of Pakistan?

(A) Harappa
(B) Mohen Jo Dero
(C) Mehrgarh
(D) Suktagendor

94. In 1837, James Princep deciphered an Inscription in Brahmi script referring to a king called ‘Devanamapiya Piyadassi’. The celebrated monarch known by this epithet was :

(A) Ashoka
(B) Akbar
(C) Kanishka
(D) Chandragupta Vikramaditya

95.Which of the following terms is not associated with a tool tradition of ancient India / World?

(A) Mousterian
(B) Acheulean
(C) Oldowan
(D) Grotian

96.Which of the following age refers to the Old Stone Age?

(A) Paleolithic
(B) Mesolithic
(C) Neolithic
(D) Chalcolithic

97.In which of the following sites, earliest evidence of settled agriculture in the Indian subcontinent is found?

(A) Dholavira
(B) Lothal
(C) Mohenjadaro
(D) Mehrgarh

98.Which of the following culture is known for Grey pottery?

(A) Malwa culture
(B) Eastern Neollithic culture
(C) Burzahom culture
(D) Jorwe culture

99.Which of the following culture is known for Brownish red pottery?

(A) Malwa culture
(B) Eastern Neolithic culture
(C) Burzahom culture
(D) Jorwe culture

100. Giak and Kiara are Neolithic sites of:

(A) Assam
(B) Madhya Pradesh
(C) Jammu & Kashmir
(D) Maharastra

Answer Key:

  1. A
  2. A
  3. C
  4. B
  5. B
  6. B
  7. C
  8. C
  9. A
  10. A
  11. A
  12. B
  13. B
  14. A
  15. D
  16. A
  17. D
  18. C
  19. B

100. C

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Indian Ancient History Question

Ancient Indian History MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian History Practice MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian History Practice MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian History Practice MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-4

61. Who among the following is propounded of Madhyamika Philosophy?

(A) Sankara
(B) Nagarjuna
(C) Basava
(D) None of the above

62.The ancient places of Badami, Dwarasamudra and Warangal are related to which of the following dynasties?

(A) Chalukyas, Hoysalas, Kaktiyas
(B) Cholas, Hoysalas, Kaktiyas
(C) Pallavas, Hoysalas, Kaktiyas
(D) None of the above

63.In ancient India, which dynasty issued the largest number of Gold coins?

(A) Guptas
(B) Mauryas
(C) Cholas
(D) Nandas

64.Four Noble Truths are one of the most fundamental truths of which of the following religion?

(A) Jainism
(B) Buddhism
(C) Islam
(D) Hinduism

65.Kumarila Bhatta , who was a Hindu philosopher and scholar from Prayag, was an acharya of which of the following ?

(A) Mimansa
(B) Samkhya
(C) Vedanata
(D) None of the above

66.The meaning of Mohenjo dero is ‘mound of the dead’. The same meaning is expressed by which of the following names ?

(A) Harappa
(B) Lothal
(C) Amri
(D) Kalibangan

67.Navanitakam is a work on which of the following ?

(A) Architecture
(B) Medicine
(C) Astrology
(D) Maths

68.What was the correct rank of ” Baladhikarana” in the Gupta Age?

(A) Head of Army
(B) Head of State Police Department
(C) Head of cavalry
(D) Head of intelligence

69.Which of the following group represents right combination of Triratnas of Jainism?

(A) Right Faith, Right Knowledge, Right Thought
(B) Right Thought, Right Action, Right Conduct
(C) Right Faith, Right Knowledge , Right Conduct
(D) None of the above

70.Which of the following was a common way of Chola kings Raj raja-1 and Rajendra 1 to commemorate their victories?

(A) Erecting Pillars
(B) Erecting Temples
(C) Erecting inscriptions
(D) issuing coins

71.Mudra Rakshas is a work of Vishakhadutta. This work was depicted which of the following?

(A) Chadragupta Maurya & Dhruva Devi
(B) Mauryas & Nandas
(C) Campaigns of Chandragupta Maurya
(D) Campaigns of Ashoka

72.Kavi Vatsal was a title assumed by a king belonging to which of the following dynasties?

(A) Pushyabhuti
(B) Pallava
(C) Maurya
(D) Satavahana

73.Which of the following two towns of Indus valley Civilization were located on the bank of Ghagghar River?

(A) Harappa & Rojari
(B) Harappa & Mohen jo Dero
(C) Kalibanga and Banwali
(D) Rangpur and Surkotda

74.Which of the following two towns of Indus valley Civilization were located on the bank of Ghagghar River?

(A) Harappa & Rojari
(B) Harappa & Mohen jo Dero
(C) Kalibanga and Banwali
(D) Rangpur and Surkotda

75.Which of the following era / communities represent Jorwe culture?

(A) Vedic Era
(B) Chalcolithic Era
(C) Palaeolithic Era
(D) Later vedic Era

76.Which among the following is the theme of “Katyayana Srauta sutra”?

(A) Cooking in vedic eras
(B) Geometry
(C) Rules of vedic sacrifices
(D) Astrology

77.Who among the following are not mentioned in Asokan Inscriptions?

(A) Cholas
(B) Satyaputras
(C) Cheras
(D) Pallavas

78.On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote commentary in 9th century AD?

(A) Sankhya
(B) Vaisheshika
(C) Yoga
(D) Uttarmimansa

79.Nakulin or Lakulin is considered to be a founder of which of the following sects?

(A) Pashupat
(B) Saiva
(C) Kapalika
(D) Kalamukhas

80.In which was the following texts of Kalidasa , Sati system has been mentioned?

(A) Raghuvamsa
(B) Kumārasambhava
(C) Ṛitusaṃhāra
(D) Meghadūta

Answer Key:

  1. B
  2. A
  3. A
  4. B
  5. A
  6. B
  7. B
  8. A
  9. C
  10. B
  11. B
  12. D
  13. C
  14. C
  15. B
  16. C
  17. D
  18. D
  19. A
  20. B
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Indian History Practice MCQ

Ancient Indian History MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Ancient Indian History Quiz

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Ancient Indian History Quiz

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Ancient Indian History Quiz

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-3

41. Which of the following are the famous temples of Gupta empire?

(A) Mukund Darra Temple, Kota
(B) Dasavtar Temple, Jhansi
(C) Vishnu Temple, Tigawa
(D) All of the above

42.Which of the following Harappan towns is divided into three parts ?

(A) Kalibanga
(B) Lothal
(C) Chanhudaro
(D) Dholavira

43.Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?

(A) Brahmagiri
(B) Chirand
(C) Mehrgarh
(D) Burzahom

44.With which among the following Vedas, the Shatapatha Brahmana is related to___?

(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda

45.Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

(A) Antiochus II
(B) Apollodotus I
(C) Apollodotus II
(D) Menander II

46.Devichandraguptam, a play by Vishakhadatta, tells story about which of the following rulers?

(A) Sri Gupta
(B) Ramagupta
(C) Bhanugupta
(D) Vishnugupta

47.Which of the following regions was called “Gedrosia” during times of Alexander, the great?

(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Punjab
(D) Baluchistan

48.Two schools, viz. Mathura School of Art and Gandhara School of Art flourished in which among the following era?

(A) Shakas
(B) Kushans
(C) Satavahanas
(D) Guptas

49.Which among the following Pala rulers is known to have founded the Vikramshila Vihara?

(A) Gopala
(B) Devpala
(C) Dharampala
(D) Mahendrapala

50.Which among the following is the correct meaning of a word “Manigramam” used in medieval India?

(A) Association of Villages
(B) Complex of various markets
(C) Association of Merchants
(D) Unit of administration in a small village

51.Ashoka called the third buddhist council at which of the following places?

(A) Magadha
(B) Pataliputra
(C) Burma
(D) Therevada

52.Which among the following ruler is known for Junagarh Rock Inscription?

(A) Rudradaman I
(B) Jivadaman
(C) Damajadasri
(D) Jayadaman

53.The construction of the Delhi Iron Pillar, now located at the Quwwat-ul-Islam mosque in New Delhi was constructed in which period?

(A) Maurya
(B) Satavahana
(C) Gupta
(D) Kushana

54.Which among the following sites near Pondicherry gives best support to the view on an ancient trade between Rome and the ancient Tamil country of India?

(A) Villianur
(B) Suttukeni
(C) Arikamedu
(D) Andiarpalayam

55.Kotada timba, which contains ruins of an ancient Harappan city is located in which among the following states?

(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C) Uttar Pradesh
(D) Gujarath

56.Pushyamitra Shunga, who was originally a Senapati of the Mauryan Empire and assassinated the last Mauryan Emperor Brihadrath in 185 BC was a ____?

(A) Brahaman
(B) Kshatriya
(C) Vaishya
(D) Shudra

57.Tanjore , Anhilwada, Dhara & Kanauj were the capitals of respectively which among the following dynasties?

(A) Pratihara, Parmara, Solanki, Chola
(B) Chola, Solanki, Parmara, Pratihara
(C) Pandya, Solanki, Pratihara, Chola
(D) Chola, Parmara, Pratihara, Solanki

58.At which among the following places, Harshavardhana established a large Buddhist monastery?

(A) Nalanda
(B) Pataliputra
(C) Vaishali
(D) Nasik

59. Consider the following statements:

1. The rebels in the revolt 1857 had no clear perspective

2. Many leaders of the revolt were defeated because of betrayal

Which among the above statements is / are correct?

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 & 2
(D) Neither 1 nor 2

60.“Gayatri Mantra” has been mentioned in which of the Vedas?

(A) Rigveda
(B) Samaveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

Answer Key:

  1. D
  2. D
  3. C
  4. B
  5. D
  6. B
  7. D
  8. B
  9. C
  10. C
  11. B
  12. A
  13. C
  14. C
  15. D
  16. A
  17. B
  18. A
  19. C
  20. A
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ Part-3

Ancient Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Indian history practice mcq

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Indian history practice mcq

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Indian history practice mcq

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History MCQ Part-2

21.The important trade centres of ancient India on the trade route connecting Kalyana with Vengi was__ ?

(A) Tagara
(B) Sripura
(C) Tripuri
(D) Tamralipti

22.Which one of the following archaeologists discovered the Harappa site of the Indus Valley civilisation?

(A) Rakhal Das Bannerjee
(B) Sir William Jones
(C) Vishnu Shridhar Wakankar
(D) Daya Ram Sahini

23.In the Mauryan period, the duties of Mudradhyaksha were concerned with –

(A) Forest produce
(B) Ports
(C) Commerce
(D) Passports

24.Which of the following book is considered as the ‘Odyssus of Tamil poetry’?

(A) Tirukkural
(B) Manimekalai
(C) Silappadikarma
(D) Jivaka Chintamani

25.The hymns of regveda were composed by ?

(A) Hotri
(B) Udgatri
(C) Adhvaryas
(D) Nakshotri

26.The IX mandala of the Rigveda samhita is dedicated to?

(A) Soma
(B) Purushkuta
(C) Gotra
(D) Gayatri Mantra

27.Who was the founder of Yoga philosophy?

(A) Jaimini
(B) Kapila
(C) Akshapada Gautam
(D) Patanjali

28.The ‘Battlle of Ten kings’ is depicted in which mandal of Rig Veda?

(A) seventh
(B) nineth
(C) eighth
(D) tenth

29.Which of the following is the equivalent term used for Raja in early vedic era?

(A) Gopati
(B) Gomat
(C) Gopa
(D) Gomitra

30.According to the later Vedic Era beliefs, which of the following Gods were elected democratically?

(A) Prajapati
(B) Adityas
(C) Vasus
(D) Ashvins

31.At which of the following sites, largest variety of food grains in the Chalcolithic age has been found?

(A) Navdatoli
(B) Gilund
(C) Adamgarh
(D) Banahali

32.What was the capital of Surasena Mahajanpada?

(A) Viratnagar
(B) Mathura
(C) Taxila
(D) Kashi

33.Pushkalavati was capital of which of the following acient Kingdoms?

(A) Gandhara
(B) Kosal
(C) Magadha
(D) Kashi

34.Which among the following was the royal emblem of Chera Kingdom?

(A) Tiger
(B) Bow
(C) Fish
(D) Carp

35.The word ‘Sangam’ of Sangam Age was closely associated with which of the following?

(A) Crowd
(B) Assembly
(C) Influence
(D) Source

36.Which Saka king defeated by Gautamiputra Satakarni?

(A) Moga
(B) Rudradaman -I
(C) Menander
(D) Nahapana

37.Who overthrew Saka rulers from India?

(A) Gautami putra Satakarni
(B) Kanishka
(C) Rudraraman
(D) Demetrius

38.Which of the following was capital of Guptas?

(A) Taxila
(B) Pataliputra
(C) Ujjain
(D) Mathura

39.The gold coins issued during the reign of Chandragupta Vikramaditya were known as__?

(A) Dinara
(B) Couch
(C) Archer
(D) Chhatra

40.Who among the following Gupta emperor made Ujjain as his second capital?

(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Kumargupta I
(D) Kumargupta I

Answer Key:

  1. A
  2. D
  3. D
  4. B
  5. A
  6. A
  7. D
  8. A
  9. A
  10. A
  11. A
  12. B
  13. A
  14. B
  15. B
  16. D
  17. A
  18. B
  19. A
  20. B

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources ...
Read More

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive ...
Read More

UPPSC Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other ...
Read More

Tripura Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all ...
Read More

TPSC Telangana Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all ...
Read More

Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC ...
Read More

Sikkim GK Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Punjab Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Odisha Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all ...
Read More

Nagaland Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Nagaland Current Affairs Yearbook 2020, Useful for NPSC and all other competitive ...
Read More

Mizoram Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other ...
Read More

General Knowledge Yearbook 2020 PDF

It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other ...
Read More

Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Meghalaya Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Manipur General Knowledge Yearbook 2020: Latest Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

KPSC Kerala Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all ...
Read More

Karnataka Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020

Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for ...
Read More

Jammu & Kashmir Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all ...
Read More

Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Himachal Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPPSC and all other ...
Read More

Haryana Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

Haryana GK Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Haryana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for HPSC ...
Read More

GPSC Gujarat Current Affairs Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Gujarat Current Affairs Yearbook 2020, Useful for GPSC and other competitive exams ...
Read More

Goa Current Affairs General Knowledge Yearbook 2020

It gives us immense pleasure in presenting the Goa Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Delhi GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Delhi Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals ...
Read More

Rajasthan GK Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Rajasthan Current Affairs Yearbook 2020, Useful for RPSC and all other competitive ...
Read More

MPPSC Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020

Madhya Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for MPPSC and all other competitive exams. This book deals with the relevant ...
Read More

CGPSC Chhattisgarh Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Chhattisgarh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for CGPSC State PSC and all ...
Read More

BPSC Bihar Yearbook 2020 : Latest And Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Bihar Current Affairs Yearbook 2020, Useful for BPSC State PSC and all ...
Read More

APSC Assam Yearbook 2020 : Latest Current Affairs

It gives us immense pleasure in presenting the Assam Current Affairs Yearbook 2020, Useful for APSC State PSC and all ...
Read More

APPSC Andhra Pradesh Yearbook 2020 : Current Affairs

APPSC Andhra Pradesh Current Affairs Yearbook 2020 Useful for APPSC State PSC and all other competitive exams. It gives us ...
Read More

General Awareness/Current Affairs Yearbook 2020

MYUPSC.COM - Current Affairs Yearbook 2020 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-12

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-11

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-10

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-9

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-8

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-7

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-6

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-5

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-4

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-3

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide ...
Read More

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t ...
Read More

Daily News Prescription – 21 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 20 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily News Prescription – 19 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More

Daily Current Affairs 18 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing ...
Read More
Indian history practice mcq

Ancient Indian History MCQ Part-1

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Ancient Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Ancient Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Ancient Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Ancient Indian History Part-1

1. Which among the following is the most unique feature of Dholavira site of the Indus Valley Civilization?

(A) Its cities were horizontally divided in multiple parts
(B) Its cities were unevenly divided
(C) Its cities were divided into 3 parts
(D) None of these

2.Which among the following Vakataka ruler performed all the seven sacrifices viz. Agnishtoma, Aptoryama, Ukthya, Shod sin, Triratra, Vajapeya, Brihaspatisava, Sadyaskra and four Asvamedhas ?

(A) Rudrasena-I
(B) Pravarsena-I
(C) Prithvisena-I
(D) Narendrasena-I

3.Which of the following inscription are related to Satavahana period?

(A) Nanaghat
(B) Nasik
(C) Paithan
(D) a & b

4. Which Greek ambassador set up a pillar in honour of Vishnu?

(A) Megasthenes
(B) Heliodorus
(C) Theodor us
(D) Plato

5. In the Junagarh inscription, which among the following Saka ruler achievements are highlighted?

(A) Moga
(B) Adzes
(C) Rudradaman
(D) Nahapana

6.The rulers of which among the following dynasties adopted the title Devaputra ?

(A) Maurya
(B) Sunga
(C) Kushana
(D) Saka-Kshatrapa

7.The beneficiaries of Asoka’s donations in the region of Barabar Hill were__?

(A) Buddhists
(B) Ajivikas
(C) Svetambar Jains
(D) Digambar Jains

8.In which of the following inscriptions Ashoka made his famous declaration, “All men are my children”?

(A) Minor Rock Edict (Ahraura)
(B) Pillar Edict VII
(C) Lumbini Pillar Edict
(D) Separate Kalinga Rock Edict I

9.Garuda was adopted as dynastic emblem after the imperial Guptas by ___?

(A) Rashtrakutas
(B) Western Chalukyas
(C) Shilaharas
(D) Chedis

10.In context with the Mahayana Buddhism faith, the future Buddha is ___?

(A) Krakuchanda
(B) Amitabha
(C) Maitreya
(D) Kanak Muni

11.The minister of the Gahadvala King Govindachandra and author of Kalpadruma was __?

(A) Apararka
(B) Chandesvara
(C) Lakshmidhara
(D) Vijnanesvara

12.The earliest evidence of rice cultivation comes from which among the following valleys?

(A) Central Ganga Valley
(B) Belan Valley
(C) Gomal Valley
(D) Bolan Valley

13.During whose reign the Third Buddhist Council was organized?

(A) Ashoka
(B) Kalasoka
(C) Ajatsatru
(D) Kanishka

14.What was the name of Gautam Buddha’s only son ?

(A) Rahul
(B) Channa
(C) Kanthala
(D) Chunda

15.The name of wife of Vardhaman Mahavira was __?

(A) Yashoda
(B) Chellna
(C) Trishala
(D) Mahamaya

16.Under whose leadership Shvetambara sect formed?

(A) Bhadrabahu
(B) Sthalabahu
(C) Chandragupta Maurya
(D) Ashoka

17.The grandson of Ashoka, who accepted Jainism was __?

(A) Samprati
(B) Kunala
(C) Dasharatha
(D) Salisuka

18.Which among the following play is/are written by Harshavardhan ?

(A) Nagananda
(B) Ratnavali
(C) Priyadarshika
(D) All of these

19.Who was the author of Dashkumarcharitam and at whose court did he live?

(A) Dandin, Nandivarman II
(B) Bharavi, Nandivarman II
(C) Appar, Dandivarman I
(D) Bharavi, Narsimhavarman I

20.Mathura, the famous city was the capital of which ancient Mahajanapada?

(A) Panchal
(B) Kasi
(C) Kuru
(D) Sursena

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. D
  4. B
  5. C
  6. C
  7. B
  8. D
  9. A
  10. C
  11. C
  12. B
  13. A
  14. A
  15. A
  16. B
  17. A
  18. D
  19. A
  20. D
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Telangana Current Affairs Yearbook 2020, Useful for TPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tamil Nadu & Puducherry Current Affairs Yearbook 2020, Useful for State PSC and all other competitive exams, ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Sikkim Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Punjab Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Odisha Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Odisha State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Mizoram Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Mizoram PSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC SSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Manipur Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Maharashtra Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Kerala Current Affairs Yearbook 2020, Useful for KPSC State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Karnataka Current Affairs Yearbook 2020, Useful for competitive exams. This book deals with the relevant features and ...
Read More
Jharkhand General Knowledge Yearbook 2020: It gives us immense pleasure in presenting the Jharkhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Jammu & Kashmir Current Affairs Yearbook 2020, Useful for JKPSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Ancient Indian History MCQ

OBJECTIVE GK & GS (UPSC/STATES PSC/ SSC) STATIC GK MCQ WITH ANSWER

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. STATIC GK MCQ UPSC

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. STATIC GK MCQ UPSC

These 1000-Question Answers Covered from:

Ancient Indian History

Ancient Indian History MCQ Part-5

Ancient Indian History MCQ Part-4

Ancient Indian History MCQ Part-3

Ancient Indian History MCQ Part-2

Ancient Indian History MCQ Part-1

Medieval Indian History

Medieval Indian History MCQ Part-5

Medieval Indian History MCQ Part-4

Medieval Indian History MCQ Part-3

Medieval Indian History MCQ Part-2

Medieval Indian History MCQ Part-1

Modern Indian History

Modern Indian History MCQ Part-5

Modern Indian History MCQ Part-4

Modern Indian History MCQ Part-3

Modern Indian History MCQ Part-2

Modern Indian History MCQ Part-1

Indian Geography

World Geography

Indian Polity & Constitution

Environment & Biodiversity

Indian Art & Culture

Indian Economy

STATIC GK MCQ UPSC: Objective MCQ GK GS

Click Here To Download

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis.

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Syllabus

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

State Wise:Current Affairs Yearbook 2020: Current Affairs are essential for the preparation of the UPSC CSE & PSC examination. The UPSC, State PSC prelims and mains examination demand conceptual clarity of current affairs, Clearing the UPSC CSE & State PSC examination requires a complete, holistic and comprehensive understanding of concepts in the news and current affairs which has been provided by MYUPSC.COM in very crisp and meticulous notes covering all notable and crucial State, national and international current affairs. UPSC Civil Services Syllabus

UPSC IAS Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants.

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

A good understanding of current affairs is central to success in the UPSC, State PSC examination for aspirants. Since it is a strenuous and gruelling task for aspirants to cover current affairs daily and revise it well, MYUPSC.COM prepares crisp and concise notes that covers the important topics relevant from UPSC CSE examination perspective by referring daily newspapers, the Press Information Bureau (PIB), reliable sources like government magazines, for example, the Yojana and the Kurukshetra, etc. It is relevant for all freshers and veterans in the examination, as it is important to cover all aspects of a current affairs topic, which is holistically and entirely covered by MYUPSC.COM daily, weekly, monthly and yearly basis. UPSC Civil Services Syllabus

UPSC Civil Services (Preliminary Examination) Syllabus

General Studies Paper 1

  • Current events of national and international importance.
  • History of India and Indian National Movement.
  • Indian and World Geography-Physical, Social, Economic Geography of India and the World.
  • Indian Polity and Governance-Constitution, Political System, Panchayati Raj, Public Policy, Rights Issues, etc.
  • Economic and Social Development-Sustainable Development, Poverty, Inclusion, Demographics, Social Sector Initiatives, etc.
  • General issues on Environmental ecology, Bio-diversity, and Climate Change – that do not require subject specialization.
  • General Science.

General Studies Paper 2

  • Interpersonal skills including communication skills.
  • Logical reasoning and analytical ability.
  • Decision making and problem-solving.
  • General mental ability.
  • Basic numeracy (numbers and their relations, orders of magnitude etc.) (Class X level).
  • Data Interpretation (charts, graphs, tables, data sufficiency etc. (Class X level).
  • English Language Comprehension skills (Class X level).
UPSC Civil Services Syllabus: Civil Services Exam 2020

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

Current Affairs 1-25 March 2020

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide Daily Current Affairs for UPSC PSC Exams 2020, free study notes, knowledge or information related to IAS/RAS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and Rajasthan, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC IAS General Studies. UPSC Prelims Exam GS

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

The foundation and idea behind myupsc.com is to address the useful and good quality study material in English medium for aspirants who are preparation for UPSC Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. UPSC PSC General Studies Must Read Books for Prelims and Mains Exam. UPSC Prelims Exam GS

UPSC Prelims Exam GS: UPSC IAS Preliminary Exam 2020 Complete Study Material

IAS Prelims Exam 2020

Topics-Prelims 2020

UPSC Prelims 2020 Test Series

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs Question Bank

UPSC Prelims Exam 2020 Test Series

Important Topics UPSC Prelims and Mains Exam 2020

Study Notes for UPSC Prelims 2020

IAS Prelims 2020 GS Paper-1 Books

UPSC Civil Services Mains Exam 2020 Study Material

State Wise Current Affairs 2020

India @ glance

RPSC RAS/RTS Prelims Exam Study Material

Rajasthan General Studies Books

Rajasthan Patwari Exam 2020 Test Series

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here.

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

Current Affairs Yearbook 2020 Volume-3

MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS PrelimsMains and Other State PSC Exams 2020. General Awareness/ Current Affairs Yearbook 2020 is very useful book for both objective and subjective papers. This Current Affairs/General Awareness Yearbook 2020 is Prepared by experts team of MYUPSC.COM is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and State PSC Exams. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to UPSC/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and Rajasthan, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC India Yearbook 2020

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

This book deals with the relevant features and topics of Current affairs of India & World in a systematic and comprehensive manner by the use of simple and concise language for easy and quick understanding. Varied subjects covered are Geography, History, Art-Culture & Heritage, Polity & Administration,  Economy, Science & Technology and other trending topic related to current affairs of India & world in detailed for exams point of view. We hope that the readers will find this book user friendly and helpful in preparation of their examinations. I look forwarded to have the views, comment, suggestions and criticism from readers which would definitely help in further improvement of the Book. I would like to heartfelt thanks to all my team members for their efforts to prepare this book.

Current Affairs Yearbook Part -3 has become an integral part of a lot of entrance exams being conducted at the graduate and under-graduate levels. It is very important for students to remain updated on the current happenings in their surroundings especially those that are important from the perspective of India. Current Affairs Yearbook 2020-21, a thoroughly revised, reorganised, updated and ENLARGED edition, presents a comprehensive study of all the sections that are covered under the subject of General Knowledge. The Yearbook 2020 provides the latest information & most authentic data reference material on Current Affairs and General Knowledge. It has specially been designed to cater to aspirants of various competitive exams like UPSC and State PSC Civil services Exams across the country. The material has been written in a lucid language and prepared as per the requirements of the various competitive exams. UPSC India Yearbook 2020

Current Affairs Yearbook 2020 consists of latest news/ information about India/ World based on The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana, People, Events, Ideas and Issues across the Social, Economic & Political climate of the country. General Knowledge covers India/ World Panorama, Geography, History, Polity, Economy, General Science, Technology, Ecology and Environment, Art & Culture, Sports, Healthcare, Communication, News & Media, Education & Career, IT & Computers. UPSC India Yearbook 2020

Why should you buy this Book?

Latest and Authentic information must for All Competitive Exams – The Mega Current Affairs Yearbook 2020 provides the latest information & most authentic data reference material on current Affairs and General Knowledge. It has specially been designed to cater to aspirants of various competitive exams like Civil services, UPSC and PSC exams and across the country.

Student-Friendly Presentation – The material has been given in bulleted points wherever necessary to make the content easy to grasp. The book has ample tabular charts, mind Maps, Graphic Illustrations which further makes the learning process flexible and interesting.

Must Have for Multiple Reasons: The Current Affairs Mega Yearbook 2020 is a Must-Have book for all kinds of Objective & Descriptive Tests, Essay Writing and Group Discussions & Personal Interviews; The General Knowledge section provides crisp and to-the-point information in Geography, History, Polity, Economy, General Science, etc. which otherwise could be very exhaustive.

Click Here To Download

UPSC India Yearbook 2020

State Wise Yearbook 2020: Latest Current Affairs

UPSC Prelims: Monthly Current Affairs March 2020

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are providing everything Free Here MYUPSC.com Will Not Charge Any Cost for Any Service Here. Monthly Affairs March 2020

UPSC Prelims 2020 Batch 4: Complete Revision

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optional and Test Series [Prelims/Mains] and also Current Affairs Yearbook 2020 for better Understanding. All our Advertisements are decent ads and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

MYUPSC.com does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the links already available on Internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly contact us. Thank you. Monthly Affairs March 2020

IASBABA – Daily Current Affairs for IAS UPSC Exams – March-2020

Daily Current Affairs – IAS EXAM PORTAL

Current Affairs for IAS Exams – 20 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 20 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 19 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 19 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 18 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 18 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 17 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 17 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 16 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 16 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 15 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 15 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 14 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 14 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 13 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 13 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 12 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 12 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 11 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 11 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 10 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 10 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 09 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 09 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 08 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 08 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 07 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 07 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 06 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 06 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 05 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 05 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 04 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 04 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 03 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 03 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 02 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 02 March 2020
Current Affairs MCQ for UPSC Exams – 01 March 2020
Current Affairs for IAS Exams – 01 March 2020

MARCH INSIGHTS IAS CURRENT AFFAIRS – 2020

  1. Insights into Editorial: We need more policewomen
  2. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 20 March 2020
  3. Insights into Editorial: A dam of contention in Africa
  4. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 19 March 2020
  5. Insights into Editorial: Fight for the finite: On budgetary allocation for health
  6. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 18 March 2020
  7. Insights into Editorial: Temples of critical thinking and debate
  8. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 17 March 2020
  9. Insights into Editorial: Danger ahead: On India’s road safety record
  10. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 16 March 2020
  11. Insights into Editorial: Coronavirus: PM Modi calls for SAARC nations’ conference to build strategy
  12. Insights into Editorial: Missing at birth: on sex selective abortion and infanticide
  13. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 14 March 2020
  14. Insights into Editorial: How the country should make the most of a second oil windfall
  15. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 13 March 2020
  16. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 12 March 2020
  17. Insights into Editorial: Having an ear to Adivasi ground
  18. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 11 March 2020
  19. Insights into Editorial: UAHS develops new paddy variety resistant to blast disease
  20. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 10 March 2020
  21. Insights into Editorial: ‘Stree shakti’ is an integral part of our ‘rashtra shakti’
  22. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 9 March 2020
  23. Insights into Editorial: The role of women in developing a knowledge economy
  24. Insights into Editorial: Banking on bailouts: On Yes Bank crisis
  25. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 7 March 2020
  26. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 6 March 2020
  27. Insights into Editorial: A blow against social justice
  28. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 5 March 2020
  29. Insights into Editorial: Govt to establish Central Consumer Protection Authority; what is it?
  30. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 4 March 2020
  31. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 3 March 2020
  32. Insights into Editorial: Why is COVID-19 not a pandemic yet?
  33. Insights into Editorial: State lethargy amidst cough syrup poisoning
  34. INSIGHTS DAILY CURRENT AFFAIRS + PIB SUMMARY- 2 March 2020

Daily Current Affairs – Drishti IAS

Study IQ – Daily Current Affairs March-2020