History of India: Ancient history: Indus Valley Civilization Question Bank

Here, we have provided Multiple Choice Questions of Ancient Indian History for all competitive Exams, which have been developed from the old and new edition of NCERT book, check your level of preparation for exam by these MCQs.

Click here for subject wise complete study notes with MCQs

Click here to download Books / Yearbooks / MCQs PDF

1. Indus Civilization existed in
[UPPCS (Pre) 1996; BPSC (Pre) 1994]
(A) Pre-historical age
(B) Early historical age
(C) Historical age
(D) Later historical age

2. Indus Valley civilization was Non-
Aryan because [UPPSC (GIC) 2010]
(A) It was an Urban civilization
(B) It has its own script
(C) It has an agricultural economy
(D) It extended upto the Narmada valley

3. Human Society is unique because it
depends mainly on
[UPPCS (Spl) (Mains) 2004]
(A) Culture (B) Economy
(C) Religion (D) Science

4. Which of the following is related to
Harappa civilization?
[MPPCS (Pre) 1990]
(A) Sumerian civilization
(B) Indus Valley civilization
(C) Vedic civilization
(D) Mesopotamian civilization

5. The important reason to keep Indus-
Valley civilization before Aryan
civilization is [UPPCS (Pre) 1990]
(A) Script
(B) Town Planning
(C) Copper
(D) Potteries

6. The Indus Valley culture was different
from the Vedic Civilization
because [UPPCS (Spl) (Mains) 2004]
(A) It had the amenities of a
developed city life
(B) It has a pictographic script
(C) It had a lack of knowledge of
iron and defensive arrow
(D) All of the above

7. The source of knowledge about
Harappan culture is
[UPPCS (Pre) 1994, 96]
(A) Rock edicts
(B) Writing in terracotta seals
(C) Archaeological excavations
(D) All of the above

8. Which of the following throw light
on Harappan culture?
[UPPCS (Pre) 1993]
(A) Inscription
(B) Archaeological excavations
(C) Handwriting seals on the utensils
(D) Religious books

9. The main source of knowledge
about the inhabitants of Indus
valley civilization is the discovery
of [RAS/RTS (Pre) 1996]
(A) Seals
(B) Utensils, jewellery, weapons,
tools
(C) Temple
(D) Scripts

10. The earliest evidence of silver in
India is found in the [IAS (Pre) 1994]
(A) Harappan culture
(B) Chalcolithic cultures of Western India
(C) Vedic texts
(D) Silver Punch-marked coins

11. Which colour was commonly used
in the Harappan Pottery?
[40th BPSC (Pre) 1995]
(A) Red (B) Blue-grey
(C) Yellow (D) Blue

12. The beginning of idol worship is to
be considered in [UPPCS (Pre) 1992]
(A) Pre-Aryan
(B) Vedic Period
(C) Mauryan Period
(D) Kushan Period

13. Which one of the following animals
was not represented on the seals
and terracotta art of the Harappan
culture? [IAS (Pre) 2001]
(A) Cow (B) Elephant
(C) Rhinoceros (D) Tiger

14. Which among the following
Harappan site terracotta of ‘plough’
was found?
[60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]
(A) Dholavira (B) Banawali
(C) Kalibangan (D) Lothal
(E) None of the above/More than
one of the above

15. A ploughed field was discovered at
[UPPCS (Mains) 2005]
(A) Mohenjodaro
(B) Kalibangan
(C) Harappa
(D) Lothal

16. The Great Bath was found from the
Indus Valley civilization at
[UPPCS (Pre) 1992]
(A) Mohenjodaro
(B) Harappa
(C) Lothal
(D) Kalibangan

17. The ‘Great Bath’ was found at the
archaeological site of
[UPPSC (GIC) 2010]
(A) Ropar
(B) Harappa
(C) Mohenjodaro
(D) Kalibangan

18. Which of the following statements
about the Indus civilization is not
true? [UPPCS (Pre) 1992]
(A) Accurate drainage system in
cities
(B) Trade and commerce were in
an advanced stage
(C) Worshipping of Mother
Goddess
(D) People knew about iron

19. The excavation at Chanhudaro was
directed by [UP Lower Sub.(Pre) 2015]
(A) J.H. Mackay
(B) Sir John Marshall
(C) R.E.M. Wheeler
(D) Sir Aurel Stein

20. Which site of Indus Valley is now in
Pakistan? [UPPCS (Spl)(Pre) 1994]
(A) Kalibangan (B) Harappa
(C) Lothal (D) Alamgirpur
21. Rangpur, where the contemporary
of Harappan civilization were
found, is in [RAS/RTS (Pre) 1999]
(A) Punjab
(B) Eastern Uttar Pradesh
(C) Saurashtra
(D) Rajasthan

22. Dadheri is a late Harappan site of
[UPPCS (Mains) 2014]
(A) Jammu (B) Punjab
(C) Haryana (D) U.P.

23. Which site of Indus Valley
Civilization is located in India?
[West Bangal PSC (Pre) 2018]
(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Lothal
(D) None of the above

24. The Harappan city represented by
the archaeological site of Lothal
was situated on the river
[UPPCS (Mains) 2012]
(A) Narmada (B) Mahi
(C) Bhogava (D) Bhima

25. Harappan civilization, Lothal, is
located in
[Uttarakhand PCS (Pre) 2010
UPPCS (Mains) 2009]
(A) Gujarat (B) Punjab
(C) Rajasthan (D) Sindh

26. The port city of Indus Valley
Civilization was [UPPCS (Pre) 1999]
(A) Harappa
(B) Kalibangan
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro

27. Which of the following is a
Harappan port?
[53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]
(A) Alexandria
(B) Lothal
(C) Mahasthangarh
(D) Nagapattinam

28. Which of the following is not an
Indus Valley Civilization site?
[MPPCS (Pre) 2013]
(A) Kalibangan (B) Ropar
(C) Patliputra (D) Lothal

29. The largest site of Harappa in India
is [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]
(A) Alamgirpur (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) Rakhigarhi

30. The biggest Harappan site in India
is [Jharkhand PCS (Pre) 2016]
(A) Rakhigarhi
(B) Dholavira
(C) Kalibangan
(D) Lothal

31. The people of Indus valley believed
in [RAS/RTS (Pre) 1993]
(A) Spirit and Brahma
(B) Ritual
(C) Sacrificial system
(D) Mother Goddess

32. The Indus valley people worshipped?
[Uttarakhand PCS (Mains) 2006]
(A) Shiva
(B) Indra and Varun
(C) Brahma
(D) Vishnu

33. Who was the director of the
archaeological excavation that led
to the discovery of Harappa and
Mohenjodaro? [RAS/RTS (Pre) 1997]
(A) Lord Macaulay
(B) Sir John Marshall
(C) Clive
(D) Colonel Tad

34. Two Indians who were associated
with discovery of Indus Valley Civilization, are
[Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]
(A) Rakhal Das Banerjee and Dayaram Sahni
(B) John Marshall and Ishwari Prasad
(C) Ashirwadi Lal Srivastava and Rangnath Rao
(D) Madhosarup Vats and V.B. Rao

35. Which one of the following is not
correctly matched?
[UPPCS (Mains) 2006]
(A) Harappa – Daya Ram Sahni
(B) Lothal – S.R. Rao
(C) Surkotada – J.P. Joshi
(D) Dholavira – B.K. Thapar

36. The first archaeologist who
excavated Harappa, but could not
recognize its significance, was
[UPPCS (Mains) 2006]
(A) A. Cunningham
(B) Sir John Marshall
(C) Mortimer Wheeler
(D) George F. Dales

37. Who among the following was not
associated with the excavation of
Harappa and Mohenjodaro?
[56th to 59th BPSC (Pre) 2015]
(A) R.D. Banerjee
(B) K.N. Dikshit
(C) M.S. Vats
(D) V.A. Smith

38. From which one of the following
places, remains of wells have been
found in houses belonging to the
developed stage of the Indus Valley
Civilization? [UPPCS (Pre) 2004]
(A) Harappa (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) Mohenjodaro

39. Mohenjodaro is situated in which
of the following? [MPPCS (Pre) 2012]
(A) Gujarat state of India
(B) Punjab state of India
(C) Sindh Province in Pakistan
(D) Afghanistan

40. The first metal used by man was
[RAS/RTS (Pre) 2012]
(A) Gold (B) Silver
(C) Copper (D) Iron

41. An ivory scale in Harappan context
was found at [UPRO/ARO (Pre) 2014]
(A) Kalibangan (B) Lothal
(C) Dholavira (D) Banawali
42. Which metal has so far not been
discovered in Harappan sites?
[Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]
(A) Copper (B) Gold
(C) Silver (D) Iron

43. Which one among the following
sites is located in the valley of
Ghaggar and its associated rivers?
[RAS/RTS (Pre) 2010]
(A) Alamgirpur
(B) Lothal
(C) Mohenjodaro
(D) Banawali

44. From where the evidence of rockcut
architecture were found, with
reference to Harappa civilization?
[UPPCS (Pre) 2006]
(A) Kalibangan (B) Dholavira
(C) Kot Diji (D) Amri

45. Dholavira is located in the state of
[UPPCS (Mains) 2010]
(A) Gujarat (B) Haryana
(C) Punjab (D) Rajasthan

46. Which Harappan city is divided
into three parts?
[UPRO/ARO (Mains) 2013]
(A) Lothal (B) Kalibangan
(C) Dholavira (D) Surkotada

47. In which of the following site
remnants of three townships have
been revealed?
[Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]
(A) Mohenjodaro
(B) Sanghol
(C) Kalibangan
(D) Dholavira

48. A highly advanced water management
system of Harappan times has been unearthed at
[UPPCS (Mains) 2010]
(A) Alamgirpur (B) Dholavira
(C) Kalibangan (D) Lothal

49. Which of the following sites has
yielded evidence of a triple burial?
[UPPCS (Mains) 2016]
(A) Kuntasi (B) Dholavira
(C) Lothal (D) Kalibangan

50. Recently, from excavations of
Harappan site Sonauli what was
found? [UP Lower Sub. (Pre) 2004]
(A) Human burials
(B) Animal burials
(C) Residential building
(D) Protecting wall

51. For clothing, cotton cultivation was
first introduced in
[UPPCS (Pre) 2006]
(A) Egypt
(B) Mesopotamia
(C) Central America
(D) India

52. Which of the following characterises
/ characterise the people of Indus Civilization?
1. They possessed great places and temples.
2. They worshipped, both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct answer using the code given below.
[IAS (Pre) 2013]
(A) 1 and 2 (B) Only 2
(C) All of these (D) None of these

53. One of the following sites from
where the famous bull-seal of Indus
Valley Civilization was found.
[RAS/RTS (Pre) 2008]
(A) Harappa (B) Chanhudaro
(C) Lothal (D) Mohenjodaro

54. Which one of the following animals
is not depicted on the Harappan
seal? [UPPCS (Spl) (Mains) 2009]
(A) Bull (B) Elephant
(C) Horse (D) Sheep

55. Remains of which animal have not
been discovered in the Indus Valley Civilization?
[Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]
(A) Lion (B) Horse
(C) Cow (D) Elephant

56. A horned deity engraved on a
terracotta cake has been recovered
from [UP Lower (Spl) (Pre) 2008]
(A) Banawali (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) Surkotada

57. Which of the following civilization
flourished on the bank of River
Nile? [UPPCS (Mains) 2004]
(A) Roman Civilization
(B) Indus Valley Civilization
(C) Greek Civilization
(D) Egyptian Civilization

58. What is the correct North-
South sequence of the following
civilizations? [UPRO/ARO (Pre) 2016]
(A) Maya – Aztec – Muisca – Inca
(B) Maya – Muisca – Inca – Aztec
(C) Aztec – Muisca – Maya – Inca
(D) Aztec – Maya – Muisca – Inca

59. The first ancient civilization to develop
the art of writing in a proper system was?
[RAS/RTS (Pre) 1992]
(A) Indus (B) Egypt
(C) Sumerian (D) China

60. Which of the following match is
not correct regarding the origin of
Harappan civilization?
[RAS/RTS (Pre) (Re. Exam) 2013]
List-I
(a) M. Rafique Mughal
(b) E.J.H. Mackay
(c) Mortimer Wheeler
(d) Amalandanda Ghosh
List-II
1. Harappan civilization was
inspired by Mesopotamian
civilization
2. Migration of people from Sumer
3. Migration of ‘idea of civilization’
4. Pre-Harappan culture matured
to make Harappan civilization
(A) (a) – 1 (B) (b) – 2
(C) (c) – 3 (D) (d) – 4

Answer:

1. (B)  2. (A) 3. (A) 4. (B) 5. (D) 6. (D) 7. (C) 8. (B) 9. (B) 10. (A) 11. (A) 12. (A) 13. (A) 14. (B) 15. (B) 16. (A) 17. (C) 18. (D) 19. (A) 20. (B) 21. (C) 22. (B) 23. (C) 24. (C) 25. (A) 26. (C) 27. (B) 28. (C) 29. (D) 30. (A) 31. (D) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (D) 36. (A) 37. (D) 38. (D) 39. (C) 40. (C) 41. (B) 42. (D) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (C) 47. (D) 48. (B) 49. (C) 50. (A) 51. (D) 52. (B) 53. (D) 54. (C) 55. (A) 56. (B) 57. (D) 58. (D) 59. (C) 60. (A)

Leave a Reply

Scroll to Top