[History Test 8] RPSC College Lecturer Exam 2021

[History Test 8] RPSC College Lecturer Exam 2021: Rajasthan Public Service Commission conducts the recruitment for Technical and Non Technical Education Department for the post of Lecture. The Rajasthan Public Service Commission has released the recruitment for Assistant Professor and lecturer (Technical Education) Posts. There are 918 vacancies for these posts. This is a big opportunity for candidates who waiting for jobs in RPSC. It is essential to know details like Exam Pattern, Syllabus, Exam Date, Previous Year Papers, and Admit Card.

Important Point: Those aspirants/students joined this programme will get the answer key / detailed solution on the same day of test in the evening (between 7 PM to 9 PM). – Click here -Join

Pick your Pen and Paper, attempt the questions exactly like RPSC (Lecturer Exam is not computer based). If you want to know your ranking send us your OMR / Answer Sheet to : [email protected] or in the comment section. “Be honest with yourself


Click here to download- OMR Sheet


QUESTION 1: Which of the following acts made provisions to grant permission to the Christian Missionaries for the propagation of religion in India?

[A] Pits India Act of 1784

[B] Charter Act of 1813

[C] Charter Act of 1833

[D] Charter Act of 1853

Answer: B

QUESTION 2: Lord Dalhousie is credited with which of the following development works?

1.  Laying of first railway line between Bombay and Thane.

2. Introduction of electric telegraph in India.

3. Setting up a separate public works department for the first time.

Select the correct answer from the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 2 only

[C] 1 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: D

QUESTION 3: With reference to Haider Ali, consider the following statements:

1. He introduced new system of coinage and new scales of weights and measures in Mysore.

2. He established a modern arsenal in Denial with the help of French experts.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] Both 1 and 2

[D] Neither 1 nor 2

Answer: B

QUESTION 4: For which of the following reasons was Lord Wellesley’s expansion. Policy was stopped by East India Company?

1. Expansion through war was costly and was reducing the profit of company.

2. Napoleon was a major threat in Europe at that time,

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] Both 1 and 2

[D] Neither 1 nor 2

Answer: C

QUESTION 5: With reference to the land revenue policy British, which of the following statements is/are correct?

1. Land revenue policies made land all over the country saleable and mortgage able.

2. Land revenue was periodically revised in rotary areas but was fixed in permanent Settlement and Mahalwari System.

3. Areas covered by Mahalwari system included North Western provinces, Parts of Punjab and district of Benares.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 only

[B] 1 and 3 only

[C] 3 only

[D] None

Answer: A

QUESTION 6: Who described Bal Gangadhar Tikal as the ‘Father of Indian Unrest’?

[A] Valentine Choral

[B] Disraeli

[C] Minot II

[D] Chelmsford

Answer: A

QUESTION 7: When did Tikal declare: ‘Swaraj is my birth right, and I will have it?

[A] 1905

[B] 1907

[C] 1814

[D] 1916

Answer: D

QUESTION 8: Match list I wish list II and choose the answer from the codes given below the lists: Person Name and its Work

               List I                                                           List II

1. Samkhya Brahmabandhab                                 Upadhyaya

2. Vande Mataram                                                Mukherjee

3. New India                                                       Bipin Chandra pal

4. Dawn                                                             Aurobindo Ghosh

Which of the above are correctly matched?

Choose the answer from the codes given below:

[A] 1 & 2

[B] 2 & 3

[C] 3 & 4

[D] 1 & 3

Answer: D

QUESTION 9: Consider list I and list II:

            List I                                               List II

A. Hindu Mahasabha                               1. 1906

B. Indian Liberal Federation                   2. 1915

C. Muslim League                                  3. 1916

D. Home Rule Leagues                          4. 1918

Which of the above are correctly matched?

Choose the answer from the codes given below:

[A] A-2, B-4, C-1, D-3

[B] A-2, B-1, C-4, D-3

[C] A-3, B-2, C-4, D-1

[D] A-4, B-1, C-3, D-2

Answer: A

QUESTION 10: Which of the following is correctly paired?

[A] Panjabi – T. parkas & M Krishna Rao

[B] Bharat Mata- Amit Singh

[C] Krishna Patria – M.G. Remade

[D] Quarterly Journal – Lappet Rai

Answer: B

QUESTION 11: Find out the correct pairing of the following lists with the help of the codes given below the lists:

Match the Correct Pairing of List-1 and List-2

List I                                                                       List II

A. Comrade                                              (I) Mrs. Annie Besant

B. Al- Hill                                                (II) Muhammad Ali

C. Zamindari                                            (III) Abu Kalama Azad

D. Commonweal                                      (IV) Zafar Ali Khan

Codes:

[A] A-I, B-II, C-IV, D-III

[B] A-III, B-II, C-IV, D-I

[C] A-II, B-III, C-IV, D-I

[D] A-I, B-III, C-IV, D-II

Answer: C

QUESTION 12: Match the following: Match List 1 with List 2

             List I                                                        List II

[A] Rabindranath Tagore                                 (I) Nil Darlan

[B] Dada Bhai Nauru                                       (II) Economic History of India

[C] Dinabandhu Mitra                                      (III) Gora

[D] R.C. Dutt                                                   (IV) Poverty and the British Rule in India

Codes:

[A] a-III, b-IV, c-II, d-I

[B] a-III, b-II, c-IV, d-I

[C] a-III, b-II, c-I, d-IV

[D] a-III, b-IV, c-I, d-II

Answer: D

QUESTION 13: Who was the founder of the secret society, Abhinav Bharat?

A. Maren Bhattacharjee

B. Jain Mukherjee

C. Ganesh Savarkar

D. Deodar Chapeau

Answer: C

QUESTION 14: Match list I wish list II and select the answer from the codes given below the lists: Table of List of Company and its Founder

                   List I                                                         List II

A. Mitra Meal (1899)                                           (I) Her Dayal

B. Anushilan Samiti of Dacca (1902)                 (II) Rash Behari Bose

C. Gadara party (1913)                                       (III) Savarkar Brothers

D. Indian Independence League (1942)                (IV) pulling Das

Codes:

[A] a-III, b-IV, c-I, d-II

[B] a-II, b-III, c-IV, d-I

[C] a-III, b-IV, c-II, d-I

[D] a-II, b-I, c-III, d-IV

Answer: A

QUESTION 15: Which one of the following is correctly matched?

A. Chapeau brothers – Day

B. Mandala Hangar Yarest – Rand & Lt.

C. Goliath Asha – Curzon Wyllie

D. Bhagwat Sing – Saunders

Answer: D

QUESTION 16: Match list I wish list II: Table of Show List the Freedom Fighter and They How to Death

             List I                                                                            List II

A. Martyrdom in jail while doing hunger strike                  (I) Chandrasekhar Azad

B. Arrest and execution by the British                                (II) Jain Mukherjee

C. Death in a shooting encounter with police in a public park (III) Jain Das

D. Arrest and transportation follies                                    (IV) Bhagwat Singh

E. Death near Balasore while fighting with the police         (V) Sachin Sandal

Codes:

A. a-II, b-V, c-III, d-I, e-IV

B. a-IV, b-V, c-I, d-III, e-II

C. a-III, b-II, c-V, d-I, e-IV

D. a-III, b-IV, c-I, d-V, e-II

Answer: D

QUESTION 17: Gandhi distinguished his technique of ‘Satyagraha’ from the extremist method of ‘passive resistance’ which of the following is/are not true about such distinction?

(I) Passive resistance is an act of expediency while ‘Satyagraha’ is a moral weapon based on the superiority of the soul- force over physical force.

(II) The former is the weapon of the week, but the latter is that of the bravest.

(III) The former is static, but the latter is dynamic.

(IV) The former is negative in approach, but the latter is positive in approach.

(V) The former aims at weaning the opponent away from error by love and patient suffering, while the latter aims at embarrassing the opponent into submission.

Select the answer from the codes below:

[A] II & III

[B] Only V

[C] II & V

[D] Only II

Answer: B

QUESTION 18: The technique of Satyagraha included various methods, which of the following. Was/were not included by Gandhi in those methods?

(I) Fasting

(II) Herat or voluntary migration

(III) Scorched – earth policy

(IV) Strikes and herbals

(V) Underground activities

Choose the answer from the codes below:

[A] III & V

[B] Only III

[C] Only V

[D] IV & V

Answer: A

QUESTION 19: Which of the following statements about the Jallianwallahbagh Bag Massacre is/are true?

(I) the crowd had gathered in the garden at Amritsar to protest against the arrest and deportation of their popular leaders, Dr. Satyapal and Dr. Ketchup.

(II) General Dyer was Lt. Governor of the Punjab at the time.

(III) Michael O’ Dwyer was the person who ordered police –firing on the unarmed crowd.

(IV) Rabindranath Tagore renounced his scare.

(V) Gandhi returned the ‘Kaiser-i- Hind medal in protest against the massacre.

Select the answer from the codes below:

[A] I, II & IV

[B] I, IV & V

[C] I, III & IV

[D] I & IV

Answer: D

QUESTION 20: Who among the following played an important role in the signing of the Gandhi Irwin pact?

(I) Motile Nehru

(II) Ten Bahadur Sapura

(III) Mahan Mohan Malaria

(IV) Kayaker

(V) Chintamani

Select the answer from the codes below:

[A] I & II

[B] II & IV

[C] II & III

[D] IV & V

Answer: B

QUESTION 21: Which of the following clauses was/were not included in the Gandhi- Irwin pact?

(I) with drawing all ordinances and ending prosecutions:

(II) Release of all kinds of political prisoners,

(III) Restoration of the confiscated property of the ‘satyagrahis:

(IV) Permitting peaceful picketing of liquor, opium and foreign cloth shops;

(V) Permitting all the Indians to collect or manufacture salt, force of duty.

Choose the answer from the codes below:

[A] II only

[B] I & II

[C] II & IV

[D] I only

Answer: C

QUESTION 22: All the established political parties and groups, except two boycotted the Simon Commission. Which were those two?

(I) Hindu Mahasabha

(II) Justice party

(II) Muslim League

(IV) Punjab Unionists

Choose the answer from the codes below:

[A] Only II

[B] Only III

[C] II & IV

[D] III & IV

Answer: C

QUESTION 23: Who among the following capitalists served as an AICC treasurer for many years and went to jail in 1930?

[A] G.D. Birla

[B] Jamaal Bajaj

[C] J.R.D. Tata

[D] Watchband Harahan

Answer: B

QUESTION 24: Who made the ‘Deepavali Declaration’ and when?

[A] Lord Linlithgow in 1940

[B] Lord Irwin 1929

[C] Gandhi in 1930

[D] Sub has Bose in 1941

Answer: A

QUESTION 25: Who said: The Muslims were fools to ask for safeguards, and the Hindus were greater fools to refuse them?

[A] Jawaharlal Nehru

[B] Abu Kalama Azad

[C] Muhammad Ali

[D] Sub has Bose

Answer: B

QUESTION 26: What is the name of the newspaper published by the Indian Muslim League?

[A] Quam

[B] Bombay Chronicle

[C] Star of India

[D] Inquilab

Answer: C

QUESTION 27: Match list I wish list II and choose the answer from the codes given below the lists: Table of Establishment and it’s Year

                         List I                                                                List II

[A] Formation of the Swaraj Party                                            (I) 1922

[B] First meeting of the All India youth Congress                   (II) 1925

[C] Foundation of the Rashtriya Riya Swayam Sevak Sangh (RSS)          (III) 1927

[D] First convention of the AISPC                                                    (IV) 1928

Codes:

[A] a-II, b-IV, c-III, d-I

[B] a-I, b-II, c-IV, d-III

[C] a-I, b-IV, c-II, d-III

[D] a-II, b-I, c-III, d-IV

Answer: C

QUESTION 28: Which of the following is correctly matched?

[A] Formation of the All India Kisan Sabha – 1935

[B] Foundation of the Congress Socialist party – 1934

[C] Foundation of the Forward Block – 1936

[D] Foundation of the Communist party of India – 1939

Question 29: Match list I and list II and select the answer from the codes given below the lists: Table of Show the List of Session and its Work

[A] Nagpur Session (1920)            (I) Changes in the constitution of the Congress

[B] Madras Session (1927)           (II) Return of Gandhi to active politics after 6 years

[C] Calcutta Session (1928)            (III) Independence Resolution passed for the first at the insistence of Jawaharlal Nehru

[D] Lahore Session (1929)             (IV) Resolution on Fundamental Rights and National Economic Policy

(E) Karachi Session (1931)            (V) Poona Swaraj Resolution

Codes:

[A] A-I, B-II, C-III, D-V, E-IV

[B] A-IV, B-II, C-III, D-V, E-I

[C] A-I, B-III, C-II, D-V, E-IV

[D] A-IV, B-III, C-II, D-V, E-I

Answer: C

QUESTION 30: Arrange the following in the chronological order:

(I) Second Round Table Conference

(II) Gandhi – Irwin pact

(III) Communal Award

(IV) Third Round Table Conference

(V) Poona pact

Select the answer from the codes below:

[A] II, I, IV, V & III

[B] II, IV, I, III & V

[C] II, III, I, IV, & V

[D] II, I, IV, III & V

Answer: D

QUESTION 30: Arrange the following in the historical sequence:

(I) Escape of Sub has Chandra Rose from India;

(II) Celebration of the ‘Deliverance Day’ by the Muslim League;

(III) Resignation of the Congress Ministries;

(IV) Lahore Resolution of the League demanding separate state for Muslims;

(V) ‘Quit India’ Resolution of the Congress.

Choose the answer from the codes below:

[A] III, IV, II, I & V

[B] III, I, II, IV & V

[C] III, II, IV, I & V

[D] III, IV, I, II & V

Answer: C

QUESTION 31: With reference to Hunter Commission of 1882-83 consider the following statements:

1. It was appointed to enquire into the state of elementary education throughout the Indian empire.

2. It was appointed to enquire into the general functioning of Indian universities.

3. It proposed separate divisions for literary and vocational education.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 1 and 3 only

[C] 2 only

[D] 2 and 3 only

Answer: B

QUESTION 32: The term ‘Base excision’ and nucleotide excision recently seen in the news is in the context of:

[A] Brain mapping

[B] Precise genetic engineering techniques

[C] Genome Editing

[D] DNA repair mechanism

Answer: D

QUESTION 33: Which among the following agreements have a bearing on IUCN red list?

1. Convention on International Trade in Endangered Species

2. Convention on Migratory Species

3. Ramsar Convention

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 1 and 3 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: D

QUESTION 34: With reference to E. V. Ramsey Nicker’s ideas on society and religion, consider the following statements:

1. He advocated the destruction of cruelties both of capitalist and religion.

2. He supported women rights and widow remarriage but opposed divorce and birth control.

3. He abandoned Hindu mythology and rejected rules of caste purity

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 and 2 only

[B] 1 and 3 only

[C] 2 and 3 only

[D] 3 only

Answer: B

QUESTION 35:  Which of the following in events coincided with the revolt of 1857, in which the British suffered serious losses?

1. American Revolution

2. First Afghan war

3. Crimean War

4. Boer wars

Select the correct answer using code given below.

[A] 3 only

[B] 2 and 3 only

[C] 1 and 4 only

[D] 1, 2, 3and 4

Answer: B

QUESTION 36:  Which of the following were the constituents of Home Charges, which was one of the methods of Economic Drain?

1. Dividend to the shareholders of the East India Company.

2. Interest on public Debt raised abroad.

3. Pensions and furloughs payments of British officers in the Civil and Military departments in India.

4. Interest on Foreign Capital Investments.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1, 2 and 3 only

[B] 2 and 3 only

[C] 3 only

[D] 1, 2, 3 and 4 only

Answer: A

QUESTION 37:  Which of the following statements are correct regarding pit’s India Act of 1784?

1. It led to formation of Board of Control to guide and control the work of court of Directors.

2. It placed the control of government of India in hands of Governor General and a council of three.

3. It subordinated the Bombay, Madras presidency to Bengal in questions of war, diplomacy and revenue.

4. Company retained its monopoly over trade in China but lost its monopoly over trade in India except for tea.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 3 only

[B] 2 and 4 only

[C] 1, 2 and 3 only

[D] 1, 2, 3 and 4

Answer: B

QUESTION 38:  Which of the following factors/ reasons led to the British conquest of Sindh?

1. Growing Anglo- French rivalry in Europe and Asia.

2. The commercial possibilities of the river Sindh.

3. To increase its influence in Afghanistan and Persia.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 3 only

[B] 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: C

QUESTION 39:  The moderates submitted its grievances/ demands in the form of petitions before the British Government. Which one of the following was not one of these early demands?

[A] Increased participation of Indians in the legislative assembly.

[B] Indianization of civil services.

[C] Provide education in vernacular language.

[D] Reduction of military expenditure and tax burden.

Answer: C

QUESTION 40:  Surendranath Banerjee was one of the founding fathers of Indian national movement. What was the reason behind his absence in the first session of Indian National Congress in 18852?

[A] He had to go abroad in connection of a legal case suit.

[B] He was against the involvement of British nationals in the Congress.

[C] Due to ideological differences he preferred ‘struggle against colonialism’ over’ struggle about colonialism’

Answer: C

QUESTION 41:  Which of the following were the attributes of the Indigo Revolt 1859-60?

1. The peasants were supported by the intelligentsia and press.

2. It was characterized by Hindu- Muslim unity.

3. The Indigo Revolt was successful in achieving its objectives.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 1 and 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: D

QUESTION 42:  Which among the following statements is/are correct about green bonds?

1. It is an equity instrument used to raise capital to fund green projects.

2. Private corporations cannot issue green bonds.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] Both 1 and 2

[D] Neither 1 nor2

Answer: D

QUESTION 43:  With reference to 1857 revolt which of the following pair is/are correctly matched?

Place and Its Leader of 1857 Revolt

Place                                     Leader

1. Lucknow                         Begum Hazard Mahlab

2. Bareilly                             Kumar Singh

3. Azizabad                         Azimulah

4. Delhi                 General Baht Khan

Select the correct answer using code given below.

[A] 1 only

[B] 2 and 3 only

[C] 1 and 4 only

[D] 1, 2, 3 and 4

Answer: A

QUESTION 44:  In the early 1860s, there was a sudden increase in access to credit for riots in the Deccan villages. Which among the following was the reason for this?

[A] Setting up of rural banks by the Bruisers.

[B] Development of Railways and means of communication increased revenue of British government.

[C] American civil war and increased demand of cotton from India.

[D] All the statements [A], [B] and [C] are correct.

Answer: C

QUESTION 45:  Consider the following statements:

1. It defer ended the British Empire from foreign rivals such as Dutch East India company army.

2. It safeguarded the British supremacy from the internal revolts.

3. It was used for extending and defending the British Empire in Africa.

Which of the above was/were the roles played by the Indian Army during British rule in India?

[A] 1 only

[B] 1 and 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3 only

Answer: D

QUESTION 46:  With reference to Ram Mohan Roy, Which of the following statements is/are not correct?

1. He did not take up political reforms as India’s nationalism had not yet matured

2. He only supported modern western ideas.

3. He did not believe in monotheism.

4. He believed in the infallibility of Vedas.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1, 3 and 4 only

[B] 2 and 3 only

[C] 1 and 4 only

[D] 1, 2, 3 and 4

Answer: A

QUESTION 47:  With regard to the reasons for the fall of Maratha powers, consider the following statements:

1. They did not give importance to science and technology for the development of modern weaponry.

2. They lacked interest in trade and industry.

3. They did not have adequate financial resources.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 and 2 only

[B] 2 and 3 only

[C] 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: A

QUESTION 48:  Which of the following is/are important factors that led to the Regulating Act of 1773?

1. The mismanaged finances made the company almost insolvent and the company was forced to apply to the British Government for a loan.

2. To strengthen the company’s army and curb the rising influence of French company.

Select the correct answer from the code given below.

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] Both 1 and 2

[D] Neither 1 nor 2

Answer: A

QUESTION 48:  With reference to Nizami of Hyderabad. Consider the following statements:

1. He had a tolerant policy towards Hindus.

2. He played a leading role in overthrowing Spayed brothers.

3. He openly declared the independence from the central government.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 2 only

[C] 1 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: A

QUESTION 49:  Which of the following kingdoms were annexed under the Doctrine of Lapse?

1. Samara

2. Tandoor

3. Mysore

4. Nagpur

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 1, 2 and 3 only

[C] 1, 2 and 4 only

[D] 2 and 3 only

Answer: C

QUESTION 50:  Which of the following statements regarding Sikh leaders is not correct?

[A] The transmission of the Sikhs into a militant fighting community look under leadership of Guru Hargobind.

[B] Under Guru Govind Singh’s Leadership Sikh community became a political and military force.

[C] The institution of Guru Ship continued even after death of Guru Govind Singh.

[D] Guru Govind Singh waged constant wars against the armies of Aurangzeb.

Answer: C

QUESTION 51:  Big Seminars of Bengal made Benjamin purchases during permanent settlement.

What can be the possible reason/ reasons behind this?

1. The rise of jotters (rich peasants).

2. High revenue demands by British

3. Depressed agricultural prices

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 only

[B] 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: D

QUESTION 52:  in the context of freedom struggle during 19th century, Azamagarh proclamation was associated with?

[A] Indigo revolt

[B] 1857 revolt

[C] Kanth uprising

[D] Kol mutiny

Answer: B

QUESTION 53:  In order to improve the condition of women, Ishtar Chandra Vidyasagar was associated with which of the following?

1. Legalizing widow remarriage.

2. Opposing polygamy.

3. Advocating higher education of women.

4. Opposing child marring.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 and 3 only

[B] 1 and 2 only

[C] 2, 3 and 4 only

[D] 1, 2, 3 and 4 only

Answer: D

QUESTION 54:  With reference to Vernacular Press Act (1878), which among the following statements is/are correct?

1. The act aimed to restrict the freedom of both Indian language and English newspapers in India.

2. Under this act the district magistrate was all- empowered to take punitive actions which cannot be appealed in the court of law.

3. The act was repealed by Lytton in 1882.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 2 only

[C] 1 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: B

QUESTION 55:  Which of the following was/ were the cause (s) of failure of the revolt of 1857?

1. The Kings of Kashmir and Nepal helped in suppressing the revolt.

2. It was mainly feudal in character.

3. Lack of coordination in the uprisings in different parts of India.

Select the correct answer using codes given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 2 and 3 only

[C] 3 only

[D] 1, 2 and 3 only

Answer: D

QUESTION 56:  Consider the following statements:

1. From the beginning, the Congress was organized in the form of a parliament.

2. The proceedings of the Congress sessions were conducted democratically.

3. The national leaders struggled for separation of judicial and executive powers.

Which of the statements give above is/ are correct?

[A] 1 and 2 only

[B] 2 and 3 only

[C] 1 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: D

QUESTION 57:  With reference to the Zamindari System. Consider the following statements:

1. The seminar was recognized as the owner of the land who could both sell and mortgage the land.

2. The seminar was held responsible by the State in case of non- payment of land revenue.

3. In Bengal both the land revenue from the seminar as well as rent from the cultivator was fixed by the State itself.

Which of the statements given above is/are not correct?

[A] 1 only

[B] 2 and 3 only

[C] 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: C

QUESTION 58:  with subsidiary Alliance/ Treaty which of the following Governor Generals is/ are associated?

1. Lord Wellesley

2. Lord Dupleix

3. Lord Cornwallis

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 1 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: D

QUESTION 59:  With reference to the imperial Legislative Council (ILC) formed under Indian Council’s Act 1861. Consider the following statements:

1. It was merely an advisory body.

2. It had no control over budget.

3. Indian was elected through indirect elections.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 1 and 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3 only

Answer: B

QUESTION 60:  With reference to Extreme Altitude Research Centre, consider the following statements:

1. It is the world’s highest terrestrial R & D centre.

2. It has been established in the state of Sikkim.

3. It will work for the conservation and propagation of endangered extreme altitude medicinal plants.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 2 and 3 only

[C] 1 and 3 only

[D] None

Answer: C

QUESTION 61:  With reference to recently proposed National Tribal Advisory Council, consider the following statements:

1. The council will be setup for effective monitoring and implementation of tribal welfare schemes.

2. The council has been setup for effective monitoring and implementation of tribal welfare schemes.

3. The council will be chaired by Union Tribal Affairs Minister.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 1 and 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1 and 3 only

Answer: A

QUESTION 62:  Who among the following Europeans were the last to pre independence India as traders?

[A] Dutch

[B] English

[C] French

[D] Portuguese

Answer: C

QUESTION 63:  Which one of the following was not an objective of the Indian National Congress in its initial years?

[A] To weld Indians into a nation.

[B] To gain independence from the British.

[C] To create a common all – India national – political leadership.

[D] To create a common political platform or programme for the countrymen for their political activities.

Answer: B

QUESTION 64:  With reference to Wood’s Dispatch, consider the following statements:

1. It made English compulsory as the medium of instruction at all levels.

2. It had provisions to encourage female education.

3. It favored secular education.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 and 2 only

[B] 1 and 3 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: C

QUESTION 65:  What was /were the objectives of the Disband movement?

1. To propagate the pure teachings of Quran and Hades.

2. To integrate English education with Islamic religious education.

3. To keep alive the spirit of jihad against foreign rule.

Select the correct answer using the code given below.

[A] 1 and 2 only

[B] 1 and 3 only

[C] 2 and 3 only

[D] 1, 2 and 3

Answer: B

QUESTION 66:  With reference to the revolt of 1857 which of the following was not the cause of discontent among the Spays?

[A] The order that they would not be given the Foreign Service allowance (batter) when serving in Sindh.

[B] The General Enlistment Service Act of 1856 required recruits to serve anywhere overseas, if ordered.

[C] The Spays were forced to wear turbans and have beards to display their caste and sectarian loyalty openly.

[D] The annihilation faced in First Anglo Afghan war.

Answer: C

QUESTION 67:  With reference to ‘Jarawa’ community of India, consider the following statements:

1. They are inhabitants of Lakshadweep Island.

2. They are mainly dependent upon hunting and gathering

3. They are kept in the category of scheduled Tribes.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 and 2 only

[B] 2 and 3 only

[C] 3 only

[D] 1, 2 and

Answer: B

QUESTION 68:  With reference to Ashtray Swasthya Bima Yojana, consider the following statements:

1. It provides for insurance of hospitalization for BPL population in unorganized sector.

2. It covers hospitalization in both public and private hospitals.

3. It is being implemented by Ministry of Labour and Employment.

Which of the statements given above is/are correct?

[A] 1 only

[B] 1 and 2 only

[C] 2 and 3 only

[D] None

Answer: B

Leave a Reply

Scroll to Top