Daily Current AffairsIAS Prelims 2020Test Series

General Studies Practice Test -3

Myupsc.com is dedicated to preparation of Indian Administrative Services (UPSC) and Rajasthan Administrative Services (RPSC). The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/RAS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Test Series, Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of World, India and Rajasthan. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India and Rajasthan, regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.

UPSC IAS Prelims Exam 2020 Practice Test-Current Affairs

(Join)Test Series: UPSC IAS Prelims Exam 2020

Join our telegram channel for Regular Updates

  1. Which of the following laws are the legacies of British rule in India?                                                      1. Section 377 of the Indian Penal Code

 

  1. Section 124-A of the Indian Penal Code

 

  1. Armed Forces Special Power Act

 

  1. Section 499 and 500 of the Indian Penal

 

Select the correct answer using the codes given below.

(a)     1 and 3 only

(b)     2 and 4 only

(c)      1, 2 and 4 only

(d)     2 and 3 only

 

  1. Which of the following were the reasons for French decline in India?                                                    1. French army was no match for British army

 

  1. French monarchy had no stakes in the French company

 

  1. French were engaged in continental expansion in Europe

Select the correct answer using the codes given below:

(a)     1 and 2 only

(b)     2 and 3 only

(c)      1 only

(d)     All of these

 

  1. Consider the following with reference to “Coral reefs”.                                                                                   1. Coral reefs are symbiotic association of coral polyps and algae.

 

  1. Muddy waters are more suitable for the growth of coral reefs.

 

  1. Coral reefs are equivalent to marine of tropical rain forest.

 

  1. Lakshadweep islands are of coral origin.

Which of the statements given above is

/ are correct?

(a)     1 and 4 only

(b)     1,3 and 4 only

(c)      2 and 3 only

(d) 1,2,3 and 4

 

  1. With reference to the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI), which of the following statements is/are not correct?                                                                                                              1. BCSBI defines the benchmarks for banking services in India.

 

  1. It oversees the Scheme of Banking Ombudsman.

 

  1. It is a statutory body under the Department of Financial Services, Ministry of Finance.

Select the correct answer using the code given below.

(a)     1 only

(b)     1 and 2 only

(c)      2 and 3 only

(d)     1, 2 and 3

 

  1. Which one of the following statements about the provisions of the Constitution

of India is correct?

 

(a)     Minorities can establish and administer educational institutions of their choice

(b)     Only linguistic, ethnic and religious minorities find mention under Article 30

(c)      Every religious denomination has unfettered right to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes.

(d)     An educational institution established by a religious minority loses its minority status on receiving financial aid from the Government.

 

  1. The Peshwa accepted the Subsidiary Alliance with the British via which among the following treaties?

(a)     Treaty of Purandhar

(b)     Treaty of Bassein

(c)      Treaty of Salbai

(d)     Treaty of Surji Arjunagaon

 

  1. Consider the following statements in the context of Peruvian current.                                                      1. It is cold current

 

  1. It is responsible for fishing productivity in Peruvian coast.

 

  1. It cases dryness in Atacama Desert.

 

Which of the statements given above is/are correct

(a)     1 and 2 only

(b)     2 and 3 only

(c)      1 and 3 Only

(d)     1, 2 and 3

 

  1. With reference to the fish production in India, consider the following statements.                             1. In terms of fish production, the inland fisheries sector contributes more than that of the marine sector.

 

  1. India’s marine fisheries production is more in Gujarat as compared to other States.

 

  1. In India is the second largest fish producing country in the World. Which of the statements given above is/are correct?

(a)     1 and 2 only

(b)     2 and 3 only

(c)      1, 2 and 3 only

(d)     None of the above statements are correct

 

  1. With reference to the Asia Pacific Trade Agreement (APTA), consider the following statements. 1. It is an initiative under the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UN ESCAP) for trade expansion among developing country members of the Asia Pacific Region.

 

  1. India and Pakistan are among the founding members of this Preferential Trade Agreement.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)     1 only

(b)     2 only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

  1. Which among the following is correct with regards to the Constituent assembly of India?

(a)     Constituent assembly was democratically elected by the people of India.

(b)     The representatives of each community were elected by the members of that community itself.

(c)      Each province/princely states were allocated seats based on their geographical area.

(d)     Mahatma Gandhi was a member of the constituent assembly until he was assassinated in 1948.

 

  1. Who among the following signed the Treaty of Bassein in 1802 with the British East India Company?

(a)     Baji Rao II

(b)     Baji Rao I

(c)      Sultan Bahadur

(d)     None of the above

 

  1. Which of the following is not correct in the context of “Wildfires”?

(a)     These are controlled blazes fuelled by weather, wind, and dry underbrush etc.

(b)     They return nutrients to the soil

(c)      They act as a disinfectant.

(d)     They allow sunlight to reach the forest floor, enabling a new generation of seedlings to grow.

 

  1. In which of the following states, the indigenous beliefs “Donyi-Polo” and “Rangfra” are practiced?

(a)     Arunachal Pradesh

(b)     Mizoram

(c)      Manipur

(d)     Assam

 14. Which of the following functions were performed by the Constituent Assembly of India?                   

       1. Enactment of the ordinary laws

 

  1. Adoption of National Flag and National Anthem.

 

  1. Election of the First President of India.

Select the correct answer using the codes given below.

(a)     1 and 2 only

(b)     1 and 3 only

(c)      2 and 3 only

(d)     1, 2 and 3

 

  1. In the tenure of which Governor-General an attempt was made for the first time to codify Hindu and Muslim customary laws?

(a)     Lord Cornwallis

(b)     Warren Hastings

(c)      William Bentinck

(d)     Charles Metcalfe

 

  1. Which of the following factors is / are responsible for tides formation?                                                  1. Earth’s gravitational pull

 

  1. Moon’s gravitational pull

 

  1. Sun’s gravitational pull

 

  1. Centrifugal force due to earth’s rotation

 

Select the correct answer using the codes given below

(a)     2 and 3 only

(b)     1, 2 and 3 only

(c)      2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

 

  1. Consider the following statements regarding the Aral Sea                                                                              1. The Aral Sea was an endorheic lake

 

  1. It lies between Kazakhstan (Aktobe and Kyzylorda Regions) in the north and Uzbekistan (Karakalpakstan autonomous region) in the south. Which of the above given statements are incorrect?

 

(a)     1 only

(b)     2 only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

  1. Consider the following statements about the Lokpal in India.                                                                    1. The institution of Lokpal was first recommended by the first Administrative Reforms Commission.                                                                                                                                                                    2. Under the Lokpal Act (2013), Jurisdiction of Lokpal includes Prime Minister, Ministers, and Members of Parliament.                                                                                                                                                3. As per the Lokpal Act of 2013, Lokpal can take Suo Motu actions against any public servant.

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a)     1 only

(b)     2 and 3 only

(c)      1 and 2 only

(d)     1 and 3 only

 

  1. With reference to the recently launched “cVIGIL” mobile App, consider the following statements.                                                                                                                                                                         1. The App enables the employees of public sector undertakings to report any instances of corruption in their organization.

 

  1. The application was launched by the department of personnel and training. Which of the statements given above is/are correct?

 

(a)     1 only

(b)     2 only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

  1. Consider the following statements about the “Preamble” of the Indian Constitution                        1. It has been amended only once since its inception.

 

  1. It is not a part of the constitution. 3. It is justifiable in nature

 

Which of the statements given above is/are correct?

(a)     1 only

(b)     1 and 2 only

(c)      2 and 3 only

(d)     1, 2 and 3

 

  1. Which among the following was the first municipal corporation set up in India in the year 1687?

 

(a)     Madras Municipal Corporation

(b)     Bombay Municipal Corporation

(c)      Delhi Municipal Corporation

(d)     None of the above

 

  1. Which of the following statements is / are correct?                                                                                         1. Britain has no climate, only weather.

 

  1. Egypt has no weather, only climate. Select the correct answer using the codes given below.

(a)     1 only

(b)     2 Only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

  1. With reference to the SAARC development fund (SDF), which of the following statements is/are correct?                                                                                                                                                                                  1. SDF was setup by the World Bank to accelerate economic growth, social progress and poverty alleviation in the SAARC region.

 

  1. The headquarters of the SDF is located at the Thimpu, Bhutan. Select the correct answer using the code given below.

(a)     1 only

(b)     2 only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

  1. Consider the following statements with reference to citizens of India                                                        1. Citizens by birth as well as naturalized citizens are eligible for the office of the President of India.

 

  1. Recent ruling of Standing up for National anthem in cinema halls is applicable to all persons including foreigners.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)     1 only

(b)     2 only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

  1. Consider the following policies followed by the Governor Generals for the expansion of their dominions and consolidation of their rule during the 3 stages of the process of the growth of British Paramountcy in India:                                                                                                                                  1. Subordinate Isolation

 

  1. Policy of Ring Fence

 

  1. Policy of Subordinate Union Which of the following is the correct sequence of their adoption in the course of the establishment of British rule in India?

(a) 1 – 3 – 2

(b) 2 – 1 – 3

(c) 1 – 2 – 3

(d) 3 – 2 – 1

 

  1. Sargasso Sea is associated with which of the following ocean?

(a)     Indian ocean

(b)     Atlantic Ocean

(c)      Pacific Ocean

(d)     Arctic ocean

 

  1. Which of the following combines to form the Antarctic Sea?                                                                          1. Ross sea

 

  1. Weddel sea

 

  1. Tasman Sea

 

Choose the correct option using the codes given below:

(a)     1 and 2 only

(b)     1 and 3 only

(c)      2 and 3 only

(d)     All the above

 

  1. Consider the following statements.                                                                                                                     The election to the office of Deputy Chairperson of the Rajya sabha should be held within six months of the vacancy.

 

  1. As per the conventions of the Rajyasabha, the position of the Deputy Chairperson always goes to the members of the opposition parties. Which of the statements given above is/are correct?

(a)     1 only

(b)     2 only

(c)      Both 1 and 2

(d)     Neither 1 nor 2

 

 

  

Answer:

1.C ,2.B ,3.B ,4.C ,5.A ,6.B ,7.A ,8.C ,9.A ,10.B ,11.A ,12.A ,13.A ,14.D ,15.B ,16.C ,17.D ,18.C ,19.D ,20.A ,21.A ,22.C ,23.B ,24.A ,25.B ,26.B ,27.D ,28.D

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

IAS Prelims 2020 test series

Archives

ias prelims exam 2020

Recent Posts

Geography of Rajasthan
%d bloggers like this: