ias-prelims-2019-important-mcq

IAS Prelims Exam 2019 Current Affairs MCQ

1. Article 16 provides that no citizen can be discriminated against or be ineligible for any employment or office under the State on grounds of only

1.         descent

2.         language

3.         place of birth

4.         race

Select the correct answer using the codes given below.

1.   1, 2 and 3 only

2.   2, 3 and 4 only

3.   3 and 4 only

4.   1, 3 and 4 only

Ans-4

2. With reference to the Armed Forces Special Powers Act (AFSPA), who among the following can declare an area as ‘disturbed area’?

1.         Governor

2.         Chief Minister

3.         Central Govt

Select the correct answer using the codes given below.

1.   1 and 3 only

2.   2 and 3 only

3.   1 and 2 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1

3. Which of the following is/are correct regarding suing public officials?

1. No criminal or civil proceedings can be started against the President and the Governors in respect of their personal acts nor can they be arrested or imprisoned.

2. The constitution grants immunity to the President, Governors and Ministers for their official acts.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-4

4.  What is tort?

1.   Civil wrong

2.   Criminal wrong

3.   Charges of accidental death or disability

4.   All of the above

Ans-Civil wrong

5. Which of the following is/are correct regarding tribunals?

1.         The original constitution did not contain provisions with respect to tribunals.

2.         The 42nd Amendment Act of 1976 added a new Part to the constitution dealing with tribunals.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

6.  Which of the following is/are correct with respect to the Central Administrative Tribunal (CAT)?

1.         The CAT exercises original jurisdiction in relation to recruitment and all service matters of public servants covered by it.

2.         Its jurisdiction extends to the All-India Services, the Central Civil Services, civil posts under the centre and civilian employees of defense services.

3.         It also covers defence forces, officers and servants of the Supreme Court and the Parliament’s secretarial staff.

1.   1 and 2 only

2.   2 and 3 only

3.   1 and 3 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1 and 2 only are correct.

7. Under Article 323B, the Parliament and the State Legislatures are authorized to provide for the establishment of tribunals for the adjudication of disputes relating to which of the following matters?

1.         Taxation

2.         Foreign exchange, import and export

3.         Industries and labour

4.         Land reforms

1.   1 and 3 only

2.   1, 2 and 3 only

3.   2 and 4 only

4.   1, 2, 3 and 4

Ans-1, 2, 3 and 4

8. Which of the following is/are true regarding National Commission for Scheduled Castes?

1. Originally the Constitution just had a Special Officer for SCs and STs.

2. The National Commission for Scheduled Castes (SCs) is a constitutional body.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

9. Which of the following is/are correct regarding election commissioners?

1. For removing other Election Commissioners, recommendation of the Chief Election Commissioner is compulsory.

2. For removing other Election Commissioners, recommendation of the Chief Election Commissioner is compulsory.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

10. Jammu and Kashmir became part of India through

1.   Instrument of Instructions

2.   J&K Peace Accord

3.   Instrument of Accession

4.   Plebiscite

Ans-Instrument of Accession

11. Which of the following is/are correct with respect to the Butler Committee of 1927?

1. It was formed to examine the relationship between the British Indian government and the princely states.

2. It recommended that British paramountcy would preserve the princely states.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both 1 and 2

4.   Neither 1 nor 2

Ans-Both are correct

12. M K Gandhi’s inspiration for civil disobedience came from the writings of?

1.   Leo Tolstoy

2.   David Ricardo

3.   Henry David Thoreau

4.   Bertrand Russell

Ans-Henry David Thoreau

13. Which of the following is/are correct regarding Mahatma Gandhi?

1. He was called ‘Mahatma’ for the first time by poet Rabindranath Tagore.

2. He was awarded the Kaiser-i-Hind in 1915 for his ambulance services in South Africa.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

14. Who composed the 15th century Bhajan ‘Vaishnav Jana To’?

1.   Narsi Mehta

2.   Kabir Das

3.   Surdas

4.   Tulsidas

Ans-Narsi Mehta (other variants of his name Narsingh Mehta or Narsi Bhagat)

15. In which of the following movements did Mahatma Gandhi first make use of the hunger strike as a weapon?

1.   Non-cooperation Movement

2.   Rowlatt Satyagraha

3.   Bardoli Satyagraha

4.   Ahmedabad Strike

Ans-Ahmedabad Strike (1918)

16. Match the following freedom fighters with slogans:

1.         Mahatma Gandhi          A. Freedom is my birthright

2.         Subhas Chandra Bose   B- Do or Die

3.         Bal Gangadhar Tilak     C. Dilli Chalo

1.   1-B, 2-C, 3-A

2.   1-B, 2-A, 3-C

3.   1-A, 2-C, 3-B

4.   1-C, 2-B, 3-A

Ans-1-B, 2-C, 3-A

17. Which of the following were recommendations of the Nehru Report (1928)?

1.         Dominion status for India within the British Commonwealth.

2.         Reservation of minority seats but no separate electorates.

3.         Bicameral legislature at the centre.

1.   1 and 3 only

2.   1 and 2 only

3.   2 and 3 only

4.   1, 2 and 3

Ans-All is correct

18. Which of the following is/are correct about the Aihole inscription?

1.         It was written by Ravikirti, the court poet of Pulakesin II, the Chalukya King.

2.         The inscription mentions the defeat of Harshavardhana by Pulakesin II.

3.         It is written in Sanskrit in the Devanagari script.

1.   1 and 2 only

2.   1 and 3 only

3.   3 and 2 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1 and 2 only are correct. It is written in Sanskrit in the old Kannada script.

19. The Battle of Hydaspes was fought between?

1.   Ambhi of Taxila and Alexander

2.   Chandragupta Maurya and Seleucus I Necator

3.   Cyrus and Bimbisara

4.   Porus and Alexander

Ans-Porus and Alexander

20. The Advaita philosophy was propagated by?

1.   Ramanuja

2.   Madhava

3.   Adi Sankara

4.   Kabir

Ans-Adi Sankara

21. When travelling from Chennai to Kolkata by road (shortest distance), what would be the sequence of occurrence of rivers?

1.   Penneru, Krishna, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha

2.   Penneru, Godavari, Krishna, Mahanadi, Subarnarekha

3.   Godavari, Penneru, Krishna, Mahanadi, Subarnarekha

4.   Penneru, Krishna, Godavari, Subarnarekha, Mahanadi

Ans-Penneru, Krishna, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha

22. Which of the following is an example of Oceanic – Continental Convergence?

1.   Formation of island arc

2.   Formation of Himalayas

3.   Formation of rift valley

4.   Formation of oceanic trenches

Ans-Formation of oceanic trenches

23. With reference to coasts in India, which of the following is incorrect?

1.   In high rocky coasts, erosional features dominate

2.   Land slopes gently into water for low sedimentary coasts

3.   West coast of India is an example of high rocky coasts whereas east coast of India is an example of low sedimentary coasts

4.   High rocky coasts are emerged coasts as against low sedimentary coasts which are submerged coasts

Ans-High rocky coasts are emerged coasts as against low sedimentary coasts which are submerged coasts

24. Which of the following is the most abundant element in the Earth’s crust?

1.   Oxygen

2.   Nitrogen

3.   Iron

4.   Sodium

Ans-Oxygen

25. Which of the following is not an erosional landform of running water?

1.   River terraces

2.   Alluvial fans and deltas

3.   Point bars and natural levees

4.   Braided streams

Ans-River terraces

26. Which of the following cities is not a part of HRIDAY?

1.   Ajmer

2.   Kolkata

3.   Warangal

4.   Mathura

Ans-Kolkata

27. Which of the following schemes is related to financial inclusion?

1.   Atal Pension Yojana

2.   Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

3.   Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

4.   MUDRA bank Yojana

Ans-Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

28. Which of the following is/are correct about the Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana?

1. This mission was announced in 2014 as a part of the National Rural Livelihood Mission.

2. This mission is the skilling and placement initiative of the Ministry of Rural Development.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

29. Which of the following is/are correct about the Beti Bachao Beti Padhao scheme?

1. It focuses on advancing education of the girl child.

2. It has provision for individual cash transfer by the GOI.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1

30. The Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana is

1.   a program for the protection of cattle and farm animals

2.   a program for the education of illiterate mothers

3.   a maternity benefit program

4.   a program for prevention of sexual harassment of women at the workplace

Ans-a maternity benefit program

31. Which of the following is/are correct about Saksham event (Sanrakshan Kshamta Mahotsav)?

1. It is an annual flagship event of Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas.

2. It is for creating focused attention on fuel conservation through people centric activities and to sensitize the masses about the conservation and efficient use of petroleum products leading to better health and environment.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

32. Which of the following is/are correctly matched?

1.         Anamudi Shola National Park – Kerala

2.         Bandhavgarh National Park – Rajasthan

3.         Betla National Park – Jharkhand

1.   1 and 2 only

2.   1 and 3 only

3.   2 and 3 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1 and 3 only Bandhavgarh National Park is in Madhya Pradesh

33. Which of the following is/are correct about the Dachigam National Park?

1.         It is the only area where the Kashmir Stag is found.

2.         It is located in the Western Himalayas.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

34. The Environment Protection Act of 1986 (EPA) came into force soon after which of the following disasters in India?

1.   Oleum Gas Leak

2.   Maline Landslide in Pune

3.   Bhopal Gas Tragedy

4.   None of the above

Ans-Bhopal Gas Tragedy

35. The Indian government has started conservation projects of which of the following species?

1.   Tiger

2.   Crocodile

3.   Hungal

4.   All of the above

Ans-All of the above

36. Which of the following is/are not included in the government portal on the Must-see Monuments and Archaeological Sites in India?

1.   India Gate at Delhi

2.   Rock shelters at Bhimbetka

3.   Group of monuments at Mahabalipuram

4.   Sun Temple at Modhera

Ans-India Gate at Delhi

37. Which of the following is/are correct regarding the Chhapeli folk dance?

1.         It is a folk dance prevalent in the Kumaon region of Uttarakhand.

2.         It is generally performed solo.

3.         It expresses the joy of romance.

1.   1 and 3 only

2.   1 and 2 only

3.   2 and 3 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1 and 3 only are correct

38. Which of the following is/are correct with respect to Indian sculpture?

1.         The Gandhara School of art had a deep Greek influence.

2.         The sculptures of Mathura were largely made with red sandstone.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

39. Which of the following is/are correct with respect to Indian sculpture?

1.         The Amaravati School of art was patronised by Satavahana rulers.

2.         Bronze was not used for making sculptures during the Chola period.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1 only is correct

40. What is the Garbhagriha with respect to Indian temple architecture?

1.   It is a stone-like disc seen at the top of the temple.

2.   It is the entrance to the temple, which could be a portico or a colonnaded hall where worshipers stand.

3.   It is a raised platform where devotees can sit and pray.

4.   It is a cave-like sanctum which houses the main icon of the temple.

Ans-It is a cave-like sanctum which houses the main icon of the temple.

41. Which of the following is/are correct with respect to India’s geographical information system ‘Bhuvan’?

1. It offers detailed imagery of Indian locations with a resolution of up to 1 m.

2. It allows users to view 2D and 3D images along with information on terrain and water resources.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

42. Consider the following statements about Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme of government:

1. It aims at reducing excess sugar in the country.

2. It focuses on reducing import bill.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct.

Ethanol Blended Petrol Programme – This intervention also seeks to reduce import dependence for energy requirements and give boost to agriculture sector. Consistent surplus of sugar production is depressing sugar price.

43. Consider the following statements regarding Bad Banks:

1. It is a bank containing significant non-performing assets (NPAs).

2. It buys these NPAs at discounted prices from other banks.

Which of the statements given above are correct?

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1 only is correct.

Explaination: A bad bank is set up to buy the bad loans of another bank with significant non-performing assets at market price. By transferring such assets to the bad bank, the original institution may clear its balance sheet.

44. Consider the following statements:

1. Brownfield Airport is modified or upgraded airports.

2. Land Availability is a major hurdle in Brownfield Airport.

3. Brownfield projects under FDI have been a cause of concern as they increase foreign monopoly without adding to capital formation.

Choose the correct code:

1.   1 only

2.   1 and 2 only

3.   1, 2 and 3

4.   2 and 3 only

Ans-All is correct.

Explaination: Brownfield Airport means the airport which is modified or upgrade as per current circumstances. Brownfield projects under FDI have been a cause of concern as they increase foreign monopoly without adding to capital formation. Land Availability and decongestion of rush in existing airports are major challenge in up gradation of airport.

45. Plants take nutrients from soil by the process called

1.   Osmosis

2.   Diffusion

3.   Transpiration

4.   Absorption

Explaination:

Osmosis is the process in which water molecules moves from the region of high concentration to a region of low concentration through a semi permeable membrane. Plant absorbs the nutrients dissolved in water and soil by osmosis where cell wall acts as membrane.

46. Exercise KAZIND-2018, a joint military exercise is conducted between

1.   India and Kazakhstan

2.   India and Pakistan

3.   India and Afghanistan

4.   India and Kyrgyzstan

Explaination:

Exercise KAZIND-2018, a joint military exercise between Indian and Kazakhstan Armies, commenced in Otar Military Area, Kazakhstan. The 14 day long joint exercise is being conducted from 10 Sep to 23 Sep 2018.

47. Recently, “Operation All-Out” was in the news. It is related to?

1.   To counter the militant violent attacks in Kashmir

2.   To evacuate Indian citizens and other foreign nationals from South Sudan

3.   Rescue operations to evacuate civilians affected by Cyclone Ockhi

4.   None of the above

Explaination:

Operation All-Out (OAO) is a joint offensive launched by Indian security forces – Indian Army, CRPF, Jammu and Kashmir Police, BSF and IB in the later half of 2017 to flush out militants and terrorists in Kashmir until there is complete peace in the state.

48. Environmental Performance Index is released by

1.   Yale and Columbia Universities

2.   WWF

3.   UNEP

4.   Society for Conservation of Nature

Ans-Yale and Columbia Universities

49. Consider the following statements about ‘Vetiver’:

1. It is a grass, which grows up to five feet and whose fragrant root reaches up to 10 feet.

2. It is used in ethanol extraction.

3. It can be used to purify polluted water bodies.

Which of the above is/are correct?

1.   Only 1

2.   Only 2 and 3

3.   Only 2

4.   1, 2 and 3

Ans-All is correct.

50. Which of the following are caused by virus?

1.         Dysentery

2.         Measles

3.         Typhoid

4.         Rabies

1.   Only 1

2.   Only 2 and 3

3.   Only 2 and 4

4.   Only 1 and 4

Ans-Only 2 and 4

51. ‘Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana’ has been launched for

1.   Providing housing loan to poor people at cheaper interest rates

2.   Promoting women’s self-help groups in backward areas

3.   Promoting financial inclusion in the country

4.   None of the above

Ans-Promoting financial inclusion in the country

52. in the ‘Index of Eight Core Industries’, which one of the following is given the highest weight?

1.   Electricity generation

2.   Coal production

3.   Fertilizer production

4.   Steel Production

Ans-Electricity generation

53. Which of the following is/are correct regarding the Global Economic Prospects Report?

1. It is published by the World Bank Group.

2. It examines global economic developments and prospects, with a special focus on emerging market and developing countries, on a semiannual basis.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

54. Which of the following is/are correct about the area called Golan Heights?

1. It is recognised as Syrian territory annexed by Israel.

2. The area was first captured by Israel in the 1967 war called the Six-Day War.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

55. In India, the steel production industry requires the import of

1.   Saltpetre

2.   Coking coal

3.   Rock phosphate

4.   All of the above

Ans-Coking coal

56. Which of the following is/are correct about the National Nutrition Week observed in India?

1. It is observed from 1st to 7th November every year.

2. The theme for 2018 was ‘Go further with food’.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-2 is only correct. It is observed from 1st to 7th September.

57. Which of the following judgements are related to section 377 of the IPC?

1. Naz Foundation v. Government of NCT of Delhi (2009)

2. Suresh Kumar Koushal v. Naz Foundation (2013) case

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

58. Which of the following is/are correct with respect to National Commission for Backward Classes (Repeal) Bill, 2017?

1. The bill is meant to upgrade the Backward Classes Commission from a statutory body to a constitutional body.

2. The Constitution (123rd Amendment) Bill, 2017, providing for setting up of a National Commission for Backward Classes, is passed by the Rajya Sabha and Lok Sabha awaiting the President’s assent.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

59. Which among the following vaccines come under Penatavalent vaccine?

1.   Diphtheria, Pertussis/whooping cough, polio, Hepatitis B and Hib vaccines

2.   Diphtheria, Pertussis/whooping cough and tetanus, Hepatitis C and Hib vaccines.

3.   Diphtheria, Pertussis/whooping cough and tetanus), Hepatitis A and Hib vaccines

4.   Diphtheria, Pertussis or whooping cough, tetanus, Hepatitis B and Hib vaccines.

Ans-Diphtheria, Pertussis or whooping cough, tetanus, Hepatitis B and Hib vaccines

60. Which of the following statements is/are provisions found in the Whistleblowers Protection (Amendment) Bill, 2015?

1. It prohibits disclosures to be made if they are covered by the Official Secrets Act, 1923.

2. It prohibits the reporting of a corruption-related disclosure if it falls under certain prohibited categories which are modelled on those under the RTI Act.

Select the correct answer using the code given below:

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

61.  Consider the following statements with reference to Egyptian vultures, which was in news recently.

1. It is the largest among all the vultures.

2. It is an endangered species as per IUCN’s Red data book.

3. It is also called white scavenger.

Choose the correct answer:

1.   1 and 3 only

2.   2 and 1 only

3.   2 and 3 only

4.   1, 2 and 3

Ans- 2 and 3 only are correct

62. Consider the following statements with reference to Bele-II experiment which was in news recently:

1. Belle-II is designed to study violations of the Standard Model of particle physics.

2. Belle-II experiment is being conducted at IISC, Bangalore.

Which of the statements given above is/are correct?

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1 only is correct

63. Which of the following is/are correct?

1. The Representation of the People Act bar political parties from receiving foreign funds.

2. The Foreign Contribution Regulation Act bar political parties from receiving foreign funds.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

64. Consider the following statements with reference to The National Pharmaceutical Pricing Authority:

1. It is a statutory body.

2. It controls the prices of Pharmaceutical drugs in India.

Choose the correct answer:

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-2 only is correct

65. Consider the following statements:

1. In Multidrug Resistant Tuberculosis, patients do not respond to second-line of drugs.

2. Drugs like Bedaquiline and Delamanid are not adequately available in India’s national healthcare system.

3. India shoulders the highest TB burden in the world.

Choose the correct answer:

1.   1 and 3 only

2.   2 and 3 only

3.   1 and 2 only

4.   All 3

Ans-2 and 3 only are correct

66. Consider the following statements:

1. Railway Development Authority would involve in policy making of Railways.

2. Railway Development Authority would involve in setting safety standards for the railways.

3. Railway Development Authority would impose tariff on Indian Railways.

Choose the correct answer:

1.   1 and 2 only

2.   3 only

3.   All are correct

4.   None are correct

Ans-None are correct

67. The Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane is approved by the

1.   Cabinet Committee on Economic Affairs

2.   Commission for Agricultural Costs and Prices

3.   Agricultural Produce Market Committee

4.   Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Agriculture

Ans-Cabinet Committee on Economic Affairs

68.  Hill Area Development Programme was initiated for

1.   Himachal Pradesh

2.   North East

3.   Darjeeling

4.   Naxal-affected areas

Ans-North East

69. With reference to Project 75I, consider the following statements:

1.         Indian Navy intends to acquire 6 diesel-electric submarines.

2.         INS Druva is the second Submarine after Kalavari.

3.         Kalavari is named after the Island fort of Maratha forces.

Select the incorrect answer using the code given below:

1.   2 and 3 only

2.   1 and 2 only

3.   1 and 3 only

4.   1, 2 and 3

Ans-2 and 3 only

70. Operation Green in Budget is related to

1.   An infrastructure corridor along the Western Ghats

2.   An operation to Plant trees in the highway to reduce Air Pollution

3.   A program for rejuvenating all rivers by stopping all development programs around them

4.   It is essentially a price fixation scheme that aims to ensure farmers are given the right price for their produce

Ans- It is essentially a price fixation scheme that aims to ensure farmers are given the right price for their produce

71. In which state is the Sela Pass located?

1.   Arunachal Pradesh

2.   Sikkim

3.   Jammu and Kashmir

4.   Himachal Pradesh

Ans-Arunachal Pradesh

72. Great Firewall is the combination of legislative actions and technologies enforced to regulate the Internet domestically by which country?

1.   Turkey

2.   Russia

3.   China

4.   Saudi Arabia

Ans-China

73. With reference to the Baltic Dry Index, consider the following statements:

1. It is an economic indicator issued daily by the London-based Baltic Exchange.

2. They are restricted to Baltic Sea Countries.

Select the correct answer using the code given below:

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1 only

74. J-curve in economics is related to

1.   It is a type of cost-of- living index that uses an expenditure function such as one used in assessing expected compensating variation

2.   The trend of a country’s trade balance following devaluation

3.   Show the relationship between tax rates and the amount of tax revenue collected by governments

4.   The inverse relationship between unemployment rate and inflation

Ans-the trend of a country’s trade balance following devaluation

75. Which of the following is/are correct about Nifty?

1.         It is based on 50 firms in India.

2.         It is regulated by the Reserve Bank of India.

3.         It does not trade in mutual funds.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1 only is correct. It is regulated by SEBI. It trades in mutual funds also.

76. Which of the following is/are correct about the KUSUM scheme?

It is used to promote the use of solar power among farmers in India.

It stands for Kisan Urja Suraksha Evam Utthaan Mahabhiyan.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

77. The SECURE Himalaya scheme has been launched by the GOI in association with?

1.   United Nations Environment Programme (UNEP)

2.   World Wide Fund for Nature (WWF)

3.   Greenpeace

4.   United Nations Development Programme (UNDP)

Ans-United Nations Development Programme (UNDP)

78. Schizophrenia is related to

1.   A hereditary disorder which leads to increase in performance of Thyroid glands

2.   A chronic and severe mental disorder that affects how a person thinks, feels, and behaves

3.   A breathing problem due to increase in pollution levels

4.   A chronic neurodegenerative disease

Ans-A chronic and severe mental disorder that affects how a person thinks, feels, and behaves

79. With reference to core of the core Schemes, consider the following statements:

1. The funding is in the ration 75:25.

2. MGNREGA is included in the classification.

3. Development of Backward Classes and other vulnerable groups are not included.

Select the correct answer using the code given below.

1.   1 and 3 only

2.   3 and 2 only

3.   1 and 2 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1 and 2 only

80. Akash vani Maitree was launched for listeners in India and which other country?

1.   Myanmar

2.   Bangladesh

3.   Sri Lanka

4.   Afghanistan

Ans-Bangladesh

81. The Sultan Bin Zayed Heritage Festival is held in which country?

1.   Kazakhstan

2.   Saudi Arabia

3.   Turkey

4.   United Arab Emirates

Ans-United Arab Emirates (festival is held in Abu Dhabi, UAE).

82. The term Mith/Mit or Mitini was recently in news. This is related to

1.   Preserving trees by forging relationship with trees

2.   Animal conservation Plan in Odisha

3.   SHG in WB to help Women in Poverty

4.   A program to send weekly messages on Child care for Mothers

Ans-Preserving trees by forging relationship with trees

83. Which of the following is/are incorrect?

1. Potassium Chlorate is a dangerous and hazardous chemical and can ignite or explode spontaneously.

2. Possession and sale of fireworks of foreign origin is illegal and punishable.

3. Till date, no license for import of fireworks has been granted under the Explosives Rules, 2008.

1.   1 and 3 only

2.   2 and 3 only

3.   All three

4.   None of them

Ans-All is correct

84. Among the following, which animal is also called ‘mountain ghost’ and has the status of ‘vulnerable’ on the IUCN Red List?

1.   Snow leopard

2.   Black bear

3.   Himalayan Tahr

4.   Nilgai

Ans-Snow leopard

85. Which of the following is/are correctly matched?

1.         Manas National Park – Assam

2.         Silent Valley National Park – Nagaland

3.         Bharatpur Bird Sanctuary – Rajasthan

1.   1 and 3 only

2.   2 and 3 only

3.   1 and 2 only

4.   1, 2 and 3

Ans-1 and 3 only, Silent Valley National Park is in Kerala.

86.  Middle income trap refers to

1.   Economic policy through which one country attempts to remedy its economic problems means that tend to worsen the economic problems of other countries

2.   A country having conflict of economic interests that arises between short-term domestic and long-term international objectives

3.   Economic development situation, where a country which attains a certain income will get stuck at that level

4.   An economic condition where the economy is ruled by Middle class because of high demand of Consumer Products

Ans- Economic development situation, where a country which attains a certain income will get stuck at that level

87. When was the Surajkund International Crafts Mela started?

1.   1987

2.   2001

3.   2015

4.   1975

Ans-1987

88. Which of the following is/are correct?

1. An inheritance is a tax paid by a person who inherits money or property or a levy on the estate (money and property) of a person who has died.

2. India does not have an inheritance tax, but a person who has inherited property may have to pay income tax, capital gains tax, wealth tax and/or property tax on the inherited property.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

89. Through which of the following states does the Mahadayi River flow?

1. Maharashtra

2. Karnataka

3. Goa

4. Andhra Pradesh

1.   1, 2 and 3 only

2.   1, 2 and 4 only

3.   1 and 3 only

4.   2 and 3 only

Ans-1, 2 and 3 only

90.  The Langkawi Declaration recently seen in news is related to

1.   ASEAN India Treaty on advancement in Science and Technology

2.   ASEAN India Treaty on Space research

3.   A declaration on the issue of environmental sustainability by Commonwealth

4.   Defence Treaty for sale of Brahmos

Ans-A declaration on the issue of environmental sustainability by Commonwealth

91.  Which of the following is/are correct?

1. The Battle of Koregaon was fought on 1 January 1818 between the British East India Company and the Peshwa faction of the Maratha Confederacy, at Koregaon Bhima.

2. This battle was a part of the Second Anglo-Maratha War.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-1 is only correct. It was part of the Third Anglo-Maratha War.

92. Which of the following is/are correct regarding the Battle of Plassey?

1. It was fought between the forces of Siraj-ud-daulah, the Nawab of Bengal and the British East India Company.

2. After the battle, Mir Jaffar was installed as the Nawab of Bengal by the British.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

93. Which of the following is/are correct about Tipu Sultan?

1. His father Hyder Ali became the de-facto ruler of the Mysore Kingdom during the reign of Krishnaraja Wodeyar II.

2. He died in the Fourth Anglo-Mysore War in 1799.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

94. Which of the following is/are correct about the Permanent Settlement of Bengal?

1. Landlords or Zamindars were recognised as the owners of the land, who were given hereditary rights of succession over the land.

2. Landlord had to pay a fixed amount as revenue to the government.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

95. Which of the following is/are correct about the Indian Councils Act 1861?

1. It introduced the portfolio system to the Governor-General’s Council wherein each member was assigned a portfolio.

2. Three Indians were nominated to the Council after it was enacted.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

96-Veerapandi Kattabomman revolt against the British was part of the

1.   Polygar Rebellions

2.   Santhal Hul

3.   Indigo Rebellion

4.   Deccan Riots

Ans-Polygar Rebellions

97. Hakka and Bukka were the founders of which empire?

1.   Vijayanagara Kingdom

2.   Bahmani Kingdom

3.   Mysore Kingdom

4.   Travancore Kingdom

Ans-Vijayanagara Empire

98. Which of the following sites of the Indus Valley Civilisation are not in India?

1.         Harappa

2.         Lothal

3.         Kalibangan

4.         Chanhudaro

1.   1 and 2 only

2.   1 and 3 only

3.   1, 2 and 4 only

4.   1 and 4 only

Ans-1 and 4 only, They are now in Pakistan.

99. Which of the following is/are correct regarding Ashoka’s Edicts?

1.         All the pillar edicts are monoliths.

2.         Language used in the edicts is only Prakrit.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Only 1 is correct.

In eastern part of the empire, Magadhi language in Brahmi script is used. (Magadhi is the dialect of Prakrit found in Magadha).

In western parts of the Mauryan Empire, Prakrit in Kharoshti script is used.

Major Rock Edict XIII contains an extract in Greek and Aramaic as well.

100. Which of the following is/are correct with respect to the Kanchi Kailasanatha Temple?

1. It was built by the Pallava King Narasimhavarman II during the late 7th century CE.

2. It was built in the Dravidian architectural style.

1.   1 only

2.   2 only

3.   Both are correct

4.   Both are incorrect

Ans-Both are correct

Leave a Reply