General Studies Practice Test-1

Join our telegram channel for Regular Updates

UPSC CSE IAS prelims and State PSC Exams Daily Practice Questions

1. Which of the following organization has recently, tested its Crew Escape System?

(a)        NASA

(b)       ISRO

(c)        DRDO

(d)       Air India

2. Consider the following statements regarding Untouchability

1. The constitution doesn’t define untouchability and it also doesn’t prescribe any punitive punishment

2. Manual scavenging is considered as a form of untouchability and is banned by Manual Scavenging Act, 2013 which provides a blanket ban on the employment of manual scavengers.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)        1 only

(b)       2 only

(c)        Both 1 and 2

(d)       Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements:

1. The French were the last to come to India in search of trade opportunities.

2. The Portuguese were the first European community to discover a direct sea route to India.

3. Queen Elizabeth I was a share holder of the British East India Company.

Which of the statements given above is/are are correct?

(a)        1 and 2 only

(b)       2 and 3 only

(c)        1 and 3 only

(d)       All of the above

4.         Consider the Following statements:

1. Rotation of the earth is responsible for holding its atmosphere.

2. Atmosphere rotates along with earth’s rotation

3. Humidity in atmosphere increases from equator towards poles.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a)        1 and 2 Only

(b)       2 only

(c)        2 and 3 only

5. Which of the Mobile App launched by Ministry of Coal to prevent illegal coal mining?

(a)        Khan Prahari

(b)       Coal Bachao

(c)        Khan Helpline

(d)       Koyla Bachao

6. If a new state is to be created which of the following schedules should definitely be altered?

(a)        First

(b)       Second

(c)        Third

(d)       Eighth

7. Who was the Governor General of India at the time of formation of the Indian National Congress?

(a)        Lord Lytton

(b)       Lord Dufferin

(c)        Lord Elgin

(d)       Lord Minto

8. Which of the following can be tapped for electricity generation?

1.         Tidal waves

2.         Volcanoes

3.         Hot springs

4.         Earth Quakes

Select the correct answer using the codes given below:

(a)        1 and 3 only

(b)       1, 2 and 3 Only

(c)        1, 2 and 4 Only

(d)         1, 2, 3 and 4

9.         Consider the following statements

1.         Africa is the second largest continent after Asia and is ten times the size of India

2.         Also called as The Dark Continent

3.         It is the only continent that crosses the Tropic of Cancer, Equator and Tropic of Capricorn.

Which of the above given statements is/are correct?

(a)        1 and 2 only

(b)       2 and 3 only

(c)        1 only

(d)       1 and 3 only

10. Which committee was constituted by the Union Government to upgrade norms for state & district level economic data collection?

(a)        Susheel Kumar Committee

(b)       Ravindra H Dholakia Committee

(c)        Bimal Jalan Committee

(d)       S Kashyap Committee

11. Which among the following sites of Mumbai has recently been inducted into the UNESCO World Heritage Site list?

(a)        Victorian Gothic and Art Deco Ensembles of Mumbai

(b)       The Imperial Tower

(c)        1905 Prince’s Triumphal Arch Clock Tower, Mumbai

(d)       Global Vipassana Pagoda

12. Which of the following statements is/are correct?

1. Article 15 of the Constitution of India is available to both citizens of India and the foreigners.

2. Article 16 of the Constitution of India is available to the citizens of India only.

3. Article 21 of the Constitution of India is available to both citizens of India and the foreigners alike within the territory of India.

Select the correct answer using the codes given below.

(a)        1 only

(b)       2 and 3 only

(c)        3 only

(d)       1, 2 and 3

13. Which of the following statements is incorrect about “Drain of Wealth” theory in context of Indian freedom struggle?

(a)        The Drain of Wealth theory was systemically initiated by Dadabhai Naoroji.

(b)       Through this theory Naoroji sought to prove that Britain was draining money out of India.

(c)        Drain of Wealth included “Home Charges”.

(d)       All the statements are correct.

14. Which one of the following statements is / are not correct with respect to core of the earth?

1.         it’s made up of high-density materials mostly like nickel and iron

2.         Solid state of the inner core is because of the incumbent pressure.

3.         High temperature of inner core is responsible for the magnetic sphere of the earth.

Select the correct answer using the codes given below.

(a)        3 Only

(b)       2 and 3 only

(c)        1 and 2 only

(d)       1, 2 and 3

15. Which state government has launched a “happiness curriculum” for school students?

(a)        Delhi

(b)       Rajasthan

(c)        Haryana

(d)       Uttar Pradesh

16. Consider the following statements regarding Article 368 of Indian Constitution

1. If an Indian territory is to be ceded to a foreign nation then it requires a formal amendment process under Article 368

2. The settlement of boundary disputes also requires a formal amendment process under Article 368.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)        1 only

(b)       2 only

(c)        Both 1 and 2

(d)       Neither 1 nor 2

17.       Who among the following is known as “The Father of the Indian Renaissance”?

(a)        Ishwar Chandra Vidyasagar

(b)       Swami Vivekananda

(c)        Raja Ram Mohan Roy

(d)       Swami Dayanand Saraswati

18.       Which of the following is not a “Second order relief” feature?

(a)        Himalayas

(b)       Mid Atlantic Ridge

(c)        Grand Canyon

(d)       Great African Rift valley

19.       Consider the following statements

1. Africa is separated from Eurasia at three different points, Strait of Gibraltar, Suez Canal and strait of Bab-el- Mandel.

2. It joins Asia by the narrow Isthmus of Suez

Which of the above given statements is/are incorrect?

(a)        Both 1 and 2

(b)       1 only

(c)        2 only

(d)       none

20. Which ministry has launched India Smart Cities Fellowship (ISCF) and Internship (ISCI)?

(a)        Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

(b)       Ministry for Development of North Eastern Region

(c)        Ministry of Housing and Urban Affairs

(d)       Ministry of environment

21. Which of the following countries have been put in to the grey list of Financial action task force (FATF) ?

(a)        Iran

(b)       Syria

(c)        Pakistan

(d)       Afghanistan

22. Consider the following statements with regards to “Right to Education Act”

1.         “The Right of Children to Free and Compulsory Education Act” is an Act enacted by the Parliament of India and ratified by the states of India

2.         It describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 under Article 21A of the Indian Constitution.

3.         It mandates unaided schools with the exception of Minority educational schools to reserve 25% of their seats for children from weaker sections and disadvantaged groups.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)        1 only

(b)       1 and 2 only

(c)        2 and 3 only

(d)       1, 2 and 3

23. Consider the following statements about Permanent Settlement System.

  1. Permanent Settlement System was introduced by Lord Wellesley in 1793.
  2. It was introduced on the recommendations of Sir John Shore. Which of the statements given above is/are are correct?

(a)        1 only

(b)       2 only

(c)        Both 1 and 2

(d)       Neither 1 nor 2

24. Consider the following layers with reference to atmosphere of the sun

1.         Photosphere

2.         Chromo sphere

3.         Corona

Arrange the layers of atmosphere given below in order from surface towards core of the sun.

(a) 3 – 2 – 1

(b) 1 – 2 – 3

(c) 2 – 1 – 3

(d) 1 – 3 – 2

25. In the first ever India’s inter-state relocation, a tiger was shifted between which two states?

(a)        Uttarakhand & Madhya Pradesh

(b)       Madhya Pradesh & Uttar Pradesh

(c)        Madhya Pradesh & Odisha

(d)       Gujarat & Maharashtra

26. Which of the following agencies come under the definition of “State” mentioned in the Article 12 of the Indian constitution?

1.         Local bodies

2.         Public sector banks

3.         National Council of Educational Research and Training (NCERT)

4.         Board of Control for Cricket in India (BCCI)

Select the correct answer using the codes given below.

(a)        1 and 2 only

(b)       1, 2 and 4 only

(c)        1, 2 and 3 only

(d)        1, 2, 3 and 4

Answer Key:

1.B ,2.A ,3.D ,4.B ,5.A ,6.A ,7.B ,8.B ,9.B ,10.B ,11.A ,12.B ,13.C ,14.A ,15.A ,16.A ,17.C ,18.C ,19.D ,20.C ,21.C ,22.C ,23.B ,24.A ,25.C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: