(MCQ) Daily Current Affairs

16 September 2018

  1. The Union Cabinet has approved which New Umbrella scheme to benefit the farmers?
  1. PM-AASHA
  2. PM-JAASH
  3. PM-FMSY
  4. PM-FRPS
  1. Which app was launched by Indian Railways to provide a platform for the Corporates and PSUs to contribute to creation of amenities at or near Railway Stations?
  1. Rail Yatri
  2. Rail Sahyog
  3. Rail Suraksha
  4. Rail Saathi
  1. Which Indian airport is set to become first in Asia to use face recognition as boarding pass?
  1. Kempegowda International Airport
  2. Indira Gandhi International Airport
  3. Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport
  4. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
  1. Bogibeel, India’s longest rail-cum-road bridge, will be built over which river?
  1. Yamuna
  2. Brahmaputra
  3. Ganga
  4. Godavari
  1. Which country will host to the 2018 Global Summit on Climate Action?
  1. Canada
  2. France
  3. United Kingdom
  4. United States
  1. Which among the following boxers, who won gold in the 18th Asian Games, has been nominated for the 2018 Arjuna awards?
  1. Amit Panghal
  2. Vikas Krishnan
  3. Shiva Thapa
  4. Gaurav Solanki
  1. India’s light combat aircraft successfully completed its first-ever mid-air refueling trial recently. What is the aircraft called?
    1. Akash
    2. Garuda
    3. Tejas
    4. Vikas
  1. Who will head the panel of secretaries to look into the issues raised on draft e-commerce policy?
  1. Bimal Jalan
  2. Sushil Modi
  3. Ramesh Abhishek
  4. Suresh Prabhu
  1. As per UN report on ‘state of food security and nutrition in the world’, which region is worst affected by hunger and under nutrition?
  1. Latin America
  2. Middle East
  3. Africa
  4. Asia

 

  1. Who has created history by becoming first Indian to win a medal in IAAF Continental Cup?
  1. Arpinder Singh
  2. Neeraj Chopra
  3. Hima Das
  4. Swapna Barman

 

  1. Which e-commerce giant’s founder and executive chairman is going to step down in September 2019?
    1. Amazon
    2. Alibaba
    3. Flipkart
    4. Walmart

 

  1. The joint military exercise ‘Nomadic Elephant – 2018’ is being held between which two countries?
  1. India and Mongolia
  2. China and Nepal
  3. India and Sri Lanka
  4. India and Bangladesh

 

Answers with Explanation

  1. (A) PM-AASHA

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved a new umbrella scheme ‘Pradhan Mantri Anna data Aay Sanrakshan Abhiyan’ (PM-AASHA).  The scheme aims to ensure that farmers get remunerative prices for their produce as announced in the Union Budget for 2018.

  1. (B) Rail Sahyog

 

Railways Minister Piyush Goyal on September 11, 2018 launched the ‘Rail Sahyog’ web portal to provide a platform for the Corporates and Public Sector Units (PSUs) to contribute to creation of amenities at or near Railway Stations through Corporate Social Responsibility funds.

  1. (A) Kempegowda International Airport

The Kempegowda International Airport (KIA) in Bengaluru is set to become the first airport in Asia to use face recognition as the boarding procedure for passengers to board flights and move across different sections of the airport.

  1. (B) Brahmaputra

The Bogibeel Bridge is a combined road and rail bridge over the Brahmaputra River in Assam, which is expected to complete at the end of 2018. The 4.94 km bridge will facilitate road and rail connectivity between the north and south banks of the Brahmaputra in the eastern part of Assam and Arunachal Pradesh.

  1. (D) United States

The 2018 Global Summit on Climate Action will be held at San Francisco in California, United States from September 12 to 14, 2018. The summit is a platform that brings together several decision makers and officials, as well as people, from around the world to discuss proposals for future action on climate change.

  1. (A) Amit Panghal

Asian Games gold medal-winning Indian boxer Amit Panghal was on September 11, 2018 nominated for this year’s Arjuna awards by the Boxing Federation of India. He joined Sonia Lather and Gaurav Bidhuri in the list of boxing nominees for the second highest sporting honour after the Khel Ratna.

 

  1. (C) Tejas

In a first, Tejas, the advanced version of India’s indigenously produced Light Combat Aircraft (LCA) was successfully refuelled mid-air by a Russian-origin Ilyushin-78 tanker. The mid-air refuelling was a part of a ‘wet contact’ trial for LCA Tejas MK-1.

  1. (C) Ramesh Abhishek

Union Government constituted a group of secretaries to look into the issues raised on some proposals of the draft e-commerce policy. The group will be chaired by Ramesh Abhishek, the secretary in the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP).

  1. (C) Africa

According to latest UN report, the share of undernourished people in the world population, the prevalence of undernourishment (PoU), is estimated to have reached 10.9 percent in 2017. Africa remains the continent with the highest prevalence of undernourishment, affecting almost 21 percent of the population (more than 256 million people).

  1. (A) Arpinder Singh

Triple jumper Arpinder Singh created history on September 8, 2018 by becoming the first Indian to win a medal in the IAAF Continental Cup at Ostrava in Czech Republic. The 25-year-old won bronze while he was representing the Asia-Pacific team in the meet, which is held once every four years.

  1. (B) Alibaba

Alibaba’s Jack Ma has announced that he would be stepping down as the head of the Chinese e-commerce giant in September 2019. He named the company CEO Daniel Zhang as his successor and said that he will work closely with him for the next 12 months to ensure a smooth transition of the chairmanship.

  1. (A) India and Mongolia

The joint military exercise between Indian and Mongolian armies, the Nomadic Elephant – 2018, began on September 11, 2018 in Mongolia. The Nomadic Elephant is an annual, bilateral exercise designed to strengthen the partnership between Indian and Mongolian Armed Force.

 

 

11 September 2018

Q1. Consider the following statements:

1) The Consumer Price Index (CPI) is a measure that examines the weighted average of prices of a basket of consumer goods only.

2) Changes in the CPI are used to assess price changes associated with the cost of living.

3) A change in the base year also makes a country comply with the international standards, like for India, it reduces the gap between the way India calculates GDP and the methodology used by the International Monetary Fund (IMF).

Which of the above statements are true regarding CPI?

  1. a) 1 & 2 only
  2. b) 2 & 3only
  3. c) 1& 3only
  4. d) All the above

Q2. Consider the following pairs of ancient temples & their locations:

1) Mundeshwaritemple: Bihar

2) Lad khan temple: Karnataka

3) Kailashanathtemple: Uttarpradesh

Which of the above pairs are not correctly matched?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) 3 only
  4. d) All are correct

Q3. Which of the following regarding Direct Air Capture (DAC) technology are true?

1) DAC is a technology that processes atmospheric air, removes CO2 and purifies it.

2) DAC plants are location-independent and so can be co-located with an oilfield operator for enhanced oil recovery (EOR).

3) As a carbon recycling tool, DAC systems can provide an important component of a circular economy, where the sky is mined for the raw inputs used in subsequent manufacturing processes.

  1. a) 1& 2 only
  2. b) 2 only
  3. c) 1 &3 only
  4. d) All are correct

Q4. “Asian development Outlook “report is published by which of the following global institutions?

  1. a) World bank
  2. b) International Monetary Fund (IMF)
  3. c) Asian development Bank (ADB)
  4. d) Asian Infrastructure Investment bank (AIIB)

Q5. Which of the following statements regarding NBA (National Board of Accreditation) are true?

1) The National Board of Accreditation (NBA) is one of the two major bodies responsible for accreditation of higher education institutions in India, along with the National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

2) NBA accredits technical programmes, such engineering and management programmes, while NAAC accredits general colleges and universities.

3) NBA was established under the AICTE act as a statutory body in 1994.

  1. a) 1 & 2 only
  2. b) 2 & 3only
  3. c) 1& 3only
  4. d) all the above

 

Answer:

1 (D), 2 (C), 3 (D), 4 (C), 5 (A)

 

 

Q1. The international Buddhist conclave 2018 is being organised by ministry of culture with which of the following states of India:

A) Maharashtra, Uttarpradesh, Bihar

B) Rajasthan, Gujarat, Maharashtra

C) Odisha, Madhyapradesh, Jharkhand

D) Bihar, WestBengal, Odisha

Q2. Consider the following statements regarding TRIFED (Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited):

1) The core objective was institutionalizing the trade of Minor Forest Produce (MFP) and Surplus Agriculture Produce (SAP) collected/cultivated by tribals as they are heavily dependent on these natural products for their livelihood.

2) TRIFED has developed its own e-commerce (electronic commerce) website i.e., tribesindia.com for sale of all its products and app to tap m-commerce (mobile commerce too).

3) TRIFED was established& continues to be underMulti State Cooperative Societies Act 1984

Which of the above statements are true?

A) 1& 2 only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All the above

Q3. The “REMIX “biological system recently developed by scientists aims to:

A) Create a system which can identify active enzymes in the body.

B) Develop a wireless ‘in-body GPS’ system that can track tumors and pinpoint the location of ingestible implants inside the body.

C) Develop a counter system to oxytocin hormone production.

D) Help maintain variable temperature inside body at higher altitudes.

Q4. Which of the following regarding Startup Academia Alliance programme are true?

1) It aims to reduce the gap between scientific research and its industrial applications in order to increase the efficacy of these technologies and widen their impact.

2) The first phase of Startup Academia Alliance was kick-started in partnership with Regional Centre for Biotechnology, The Energy and Resources Institute (TERI), Council on Energy, Environment and Water, and TERI School of Advanced Studies.

3) The programme is launched under digital India platform.

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All of the above

 

Q5.

1) The National water development agency (NWDA) is an Autonomous Society under the society’s registration act 1860, to carry out the water balance and other studies on a scientific and realistic basis for optimum utilization of water resources of the peninsular river system.

2) NWDA were further modified to undertake implementation of ILR projects and completion of water resources projects under PradhanMantriKrishiSinchaiYojana (PMKSY) and to act as a repository of borrowed fund or loan from Banks / other institutions for the execution of projects.

Which of the above statements are true?

A) 1 only

B) 2 only

C) Both are true

D) None of the above

Q6.

1) The objective of prompt corrective action framework (PCA) is to facilitate banks to take corrective measures including those prescribed by RBI, in timely manner to restore their financial health.

2) PCA framework is invoked on banks when they breach any of three key regulatory trigger points (or thresholds). They are capital to risk weighted assets(CRAR),net non-performing assets (NPA) and Return on Assets (RoA).

Which of the above statements regarding RBI’s PCA framework are true?

A) 1 only

B) 2 only

C) Both are true

D) None of the above

Q7. The national disaster management authority (NDMA) is chaired by:

A) The president of India

B) The prime minister of India

C) The cabinet secretary

D) The home minister

Q8. Consider the following statements regarding 4D printing technology:

1) It uses the same techniques of 3D printing through computer-programmed deposition of material in successive layers to create a three-dimensional object. However, 4D printing adds the dimension of transformation over time.

2) 4D printed facades would offer simplicity of installation and direct actuation caused by weather conditions, eliminating any need for a larger controlling system or input energy.

3) It is also used for making biomedical resins.

A) 1 & 2only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All of the above

 

Q9. Which of the following statements regarding world customs organisation (WCO) are true?

1) The WCO is internationally acknowledged as the global centre of customs expertise and plays a leading role in the discussion, development, promotion and implementation of modern customs systems and procedures.

2) India is an active member of the organisation

3) It is headquartered in Geneva, Switzerland

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3only

C) 1 & 3 only

D) All of the above

Q10. Which of the following rivers of Kerala are east flowing?

1) Kabani

2) Bhavani

3) Pambar

A) 1 & 2 only

B) 2 & 3 only

C) 1 & 3only

D) All of the above

 

Answer:

1 (A), 2 (D), 3 (A), 4 (A), 5 (C), 6(C), 7 (B), 8 (D), 9 (A), 10 (D)

Leave a Reply