Medieval Indian History MCQ Part-1


MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-1

1. The death of Mughal Emperor Aurangzeb occurred at which among the following places?

(A) Agra
(B) Bijapur
(C) Ahmednagar
(D) Pune

2. Who among the following rulers had stamped the figure of Goddess Lakshmi on his coins and had his name inscribed in Nagari Characters?

(A) Muhammad Ghazni
(B) Muhammad Ghori
(C) Muhammad Bin Tughlaq
(D) Iltutmish

3. Ibn Battuta, the famous Muslim explorer who came to India during regime of Mohammad Bin Tughlaq, belonged to which country?

(A) Afghanistan
(B) Morocco
(C) Iraq
(D) Iran

4. Which of the following Rajput rulers is known to have donated for the reconstruction of a mosque?

(A) Mihir Bhoja
(B) Bhoja Parmar
(C) Prithviraj III
(D) Jai Singh Siddharaj

5. The lowest in rank in the Maratha infantry was of__?

(A) Nayak
(B) Havaldar
(C) Jumladar
(D) Hazari

6. During the invasion of Mohammed Bin Kasim, many Hindus in Sindh were forcibly converted to Islam. They were reconverted to Hinduism by the authority of __?

(A) Devali Smriti
(B) Narada Smriti
(C) Vishnu Smriti
(D) Yajnavalkya Smriti

7.The irrigation tax was charged on the farmers for the first time by which among the following Sultans?

(A) Alauddin Khilji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Mohammad Tughlaq
(D) Firoz Tughlaq

8.Who among the following Sultans of Delhi assumed the title Sikandar-i-Sani?

(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Sikandar Lodi

9.The Sayyid dynasty of the Delhi Sultanate is called so because__?

(A) Its founder and his successors adopted the title Sayyid
(B) Its founder and his successors belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan
(C) Its founder and his successors were descendant of the prophet Muhammad
(D) Its founder was a scholar of Islamic theology

10.During the Delhi Sultanate, who among the following were called the Barids?

(A) Craftsmen
(B) Bodyguards of the Sultan
(C) Officer-in-charge of state exchequer
(D) The spy / news reporters

11.Which among the following terms was used for the Royal cavalry of the Maratha Army System?

(A) The Shiledars
(B) The Bargirs
(C) The Hazari
(D) The Subedars

12.The real name of Mughal Emperor Shah Alam II was__:

(A) Alamgir II
(B) Ahmed Shah Durrani
(C) Mirza Najaf Khan
(D) Ali Gauhar

13.Who among the following was appointed as the supreme authority in justice during the era of Mughal Emperors ?

(A) Qazi-ul-Quzat
(B) Qazi-ul-Hazat
(C) Qazi-Faiz-ul-Islam
(D) None of these

14.Who was Sultan of Delhi Sultanate when Timur invaded India in 1398?

(A) Mahmud Shah Tughluq
(B) Jalal ud din Firuz Khilji
(C) Aram Shah
(D) Ghiyas-ud-din Balban

15.“Silver Tanka” and “Copper Jital” coins were introduced by:

(A) Iltutmish
(B) Abu Bakr Shah
(C) Firuz Shah Tughlaq
(D) Sikander Lodi

16.In 1293 A.D., Marco Polo, an Italian traveller, visited which Indian Kingdom?

(A) Kakatiya
(B) Satavahana
(C) Pandyan
(D) Chera

17.Who among the following is associated with translation of Rajatarangini in Persian?

(A) Dara Shikoh
(B) Zain-ul-Abidin
(C) Abdul Razzaq Jilani
(D) Bande Nawaz

18.Which of the following rulers died in the Kalinjar Fort situated in the Bundelkhand region of central India?

(A) Mahmud of Ghazni
(B) Sher Shah Suri
(C) Humayun
(D) Jahangir

19.Which among the following Sikh Gurus had been given the “Palace of Amritsar” by Mughal Emperor Akbar?

(A) Guru Ram Das
(B) Guru Arjun Das
(C) Guru Angad
(D) Guru Hargovind

20.Which among the following building built by Shah Jahan at Agra is similar in pattern of the Saint Basil’s Cathedral in Moscow?

(A) Taj Mahal
(B) Agra fort
(C) Pearl Mosque
(D) Shah Jahani Mahal

Answer Key:

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. B
  6. A
  7. D
  8. B
  9. C
  10. D
  11. B
  12. D
  13. A
  14. A
  15. A
  16. A
  17. B
  18. B
  19. A
  20. C
Bihar Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF in Hindi and English: Bihar Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such as BPSC ...
Bihar Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Bihar Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such ...
Chhattisgarh Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Chhattisgarh Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams ...
Chhattisgarh Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Chhattisgarh Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such ...
Rajasthan Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Rajasthan Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such ...
Haryana Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Haryana Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams ...
Haryana Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Haryana Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such ...
Jharkhand Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Jharkhand Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams ...
Jharkhand Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Jharkhand Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such ...
Uttarakhand Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Uttarakhand Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams such ...
Madhya Pradesh Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Madhya Pradesh Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in ...
Madhya Pradesh Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Madhya Pradesh Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive ...
Rajasthan Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Rajasthan Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams ...
Rajasthan Current Affairs Year Book 2023-2024: Rajasthan Current Affairs Yearbook 2023-2024- RPSC Rajasthan Current Affairs Year Book Useful for RPSC State PSC and all other ...
Uttarakhand Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Uttarakhand Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in competitive exams ...
Uttar Pradesh Monthly Current Affairs 2023-2024 PDF Download in English and Hindi: Uttar Pradesh Current Affairs 2023-2024 is one of the most important sections in ...
Madhya Pradesh Monthly Current Affairs July 2023 in English and Hindi PDF is available here for upcoming MPPSC and other Madhya Pradesh competitive exams. MP current ...
Madhya Pradesh Monthly Current Affairs June 2023 in English and Hindi PDF is available here for upcoming MPPSC and other Madhya Pradesh competitive exams. MP current ...
Madhya Pradesh Monthly Current Affairs May 2023 in English and Hindi PDF is available here for upcoming MPPSC and other Madhya Pradesh competitive exams. MP ...
Madhya Pradesh Monthly Current Affairs April 2023 in English and Hindi PDF is available here for upcoming MPPSC and other Madhya Pradesh competitive exams. MP current ...
Loading...
Medieval Indian History MCQ Part-1

Leave a Reply