Medieval Indian History MCQ Part-2

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PSC exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc.  Medieval Indian History MCQ

Click Here for  UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision !

Important solved MCQ for UPSC, State PSC and Other competitive exams. Objective GK & GS Multiple Choice Questions and Answer. These are fact based quizzes written for aspirants of UPSC, IAS, PSC, SSC, SSC-CGL and State SSC exams, IBPS, Banking, Railways, CLAT, State PCS etc. exams. PDF compilation of these questions can be downloaded from MYUPSC.COM. Medieval Indian History MCQ

There is a substantial overlap expected in the static and dynamic UPSC questions asked in the IAS examination, as has been seen in the recent trends. MYUPSC.COM also links, relates and explains the static and dynamic portions of the syllabus that is, connecting the current affairs with the basic concepts for their best comprehension for better grasp and command on the knowledge for the aspirants. Medieval Indian History MCQ

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

Medieval Indian History MCQ Part-2

21. The temples of Halebid and Belur were built by which among the following dynasties?

(A) Kalabhras
(B) Hoyasalas
(C) Rastrakutas
(D) Kadambas

22.The 175 grains coin issued by Iltutmish was in which among the following metals?

(A) Gold
(B) Silver
(C) Copper
(D) Bronze

23.Akbarnama was written originally in which among the following languages?

(A) Chagtai Turkic
(B) Persian
(C) Arabic
(D) Urdu

24.A manuscript titled “Sarab Gutaka” is ascribed to which among the following mystics?

(A) Bhagat Pipa
(B) Surdas
(C) Bhagat Trilochan
(D) Bhagat Namdev

25.The famous “Treaty of Purandhar” was signed between Shivaji and which among the following in 1665?

(A) Jaswant Singh
(B) Jai Singh
(C) Shaista Khan
(D) Aurangzeb

26. Who among the following has written “Kitab Ul Hind”?

(A) Al-Beruni
(B) Hakim Isapuri
(C) Jawani
(D) Malik ibn Dinar

27. Abdul Qadir Badauni”, Naib Khan & Shaikh Sultan of Thaneshwar were the scholars in which among the following Mughal emperors’ court?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

28. In which year Mohd. Ghori attacked first in India on Multan?

(A) 1172 A.D
(B) 1175 A.D
(C) 1185 A.D
(D) 1190 A.D

29.Which Mughal King sat on the throne with title of ” Padshah Gazi” ?

(A) Jahangir
(B) Shah Jahan
(C) Aurangzeb
(D) Mohammad Shah

30.In which among the following territories, Marco Polo had travels in the last decade of 13th century in India?

(A) Chola
(B) Pandya
(C) Madurai Sultanate
(D) Cheras

31.After the death of Aurangzeb , which of the following Mughals abolished jazia tax for the first time?

(A) Jahandar Shah
(B) Rafi Ul Darjat
(C) Mohammad Shah Rangila
(D) Farrukhsiyar

32.Who among the following laid the foundation of Shalimar & Nishaat Garden in Kashmir?

(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Nur Jahan

33.Who among the following is considered to be the teacher of Amir Khusro?

(A) Moinuddin Chishti
(B) Baba Farid
(C) Nizamuddin Auliya
(D) Bakhtiyar Kaki

34.Who among the following composed Ananga?

(A) Kabir
(B) Gyaneshwar
(C) Tukaram
(D) Raidasa

35.Surdas was a disciple of which among the following?

(A) Ramanujacharya
(B) Ramananda
(C) Vallabhacharya
(D) Gyaneshwar

36.Who among the following was the founder of Gahadvala Dynasty?

(A) Chandradev
(B) Govindchandra
(C) Madanpala
(D) Jayachandra

37.Who among the following was the writer of Tarikh-i-Firozshahi?

(A) Ziauddin Barni
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Abul Fazal
(D) Firoz Tughlaq

38.Which among the following rulers of Delhi Sultanate declared himself as Sikandar-I-Sani?

(A) Balban
(B) Kaiqubad
(C) Alauddin Khilji
(D) Firoz Tughlaq

39.Hamim Humam who was the chief of Royal School (Pathshala) adorned the court of which Mughal Emperor?

(A) Akbar
(B) Jahanagir
(C) Humayun
(D) Shahjahan

40.Babur, the founder of the mighty Mughal Empire traced his lineage from :

(A) Timur from paternal line and Chengiz Khan from Maternal Line
(B) Chengiz Khan from Paternal Line and Timur from Maternal line
(C) Chagatai Turks from paternal and maternal side.
(D) Mongoloids from paternal and Maternal side

Answer Key:

  1. B
  2. B
  3. B
  4. A
  5. B
  6. A
  7. A
  8. B
  9. A
  10. B
  11. A
  12. B
  13. C
  14. B
  15. C
  16. A
  17. A
  18. C
  19. A
  20. A
Andhra Pradesh General Knowledge 2020-21: Andhra Pradesh is a state in the south-eastern coastal region of India. It is the seventh-largest state by area covering ...
Read More
Please Join in your own state group otherwise it will not be useful for your studies. Be serious and honest with your self. UPSC CSE ...
Read More
Current Affairs has become an integral part of a lot of entrance exams being conducted at the graduate and under-graduate levels. It is very important ...
Read More
Current Affairs Year Book 2021 India General Knowledge Yearbook 2020 Free PDF UPSC Prelims 2020:Important topics – Art and Culture free pdf download Current Affairs ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Current Affairs India Yearbook 2020 Vol-2, Useful for UPSC, State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the India Yearbook 2020, Useful for UPSC, State PSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
(Free PDF) Monthly Current Affairs August 2020: Current Affairs is an important section of UPSC, Banking, SSC and Railways exams and aspirants who are preparing ...
Read More
The Ministry of Housing and Urban Affairs recently released ranking of states under AMRUT scheme. Odisha has secured first position by scoring 85.67%. Highlights AMRUT ...
Read More
MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination . we are providing here the best quality study material ...
Read More
India Year Book 2020 is one of the most important source materials for UPSC IAS Preparation. The book is one source that covers all the ...
Read More
India Year Book 2020 is one of the most important source materials for UPSC IAS Preparation. The book is one source that covers all the ...
Read More
Current Affairs 2020 Important Topics: Current Affairs Year Book in English is India’s most popular General studies trending topics book covered from various news papers, ...
Read More
MYUPSC.COM – Current Affairs Yearbook 2020: Volume-3 covered from The Hindu, Indian Express, PIB, Yojana and some useful government resources for UPSC IAS Prelims, Mains ...
Read More
UPSC Prelims 2020 Complete Study Material for General Studies Paper-1 with 50-Practice Solved Test Civil Services Preliminary exam comprises of two compulsory papers of 200 ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Latest Government Schemes 2020, Useful for UPSC Prelims, Mains and all other competitive exams, this book deals ...
Read More
State Wise:Current Affairs Yearbook 2020: Current Affairs are essential for the preparation of the UPSC CSE & PSC examination. The UPSC, State PSC prelims and ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttarakhand Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UKPSC and all other competitive exams. This book deals with ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Uttar Pradesh Current Affairs Yearbook 2020, Useful for UPPSC and all other competitive exams. This book deals ...
Read More
It gives us immense pleasure in presenting the Tripura Current Affairs Yearbook 2020, Useful for Tripura State PSC and all other competitive exams. This book ...
Read More
Loading...
Ancient Indian History MCQ
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply