Blog

MYUPSC IAS Prelims Exam 2020 Mock Test – 3

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

upsc ias prelims exam 2020 test series, Civil Services Preliminary Examination Free solved Test.

Practice Mock Test – 3

Q1. Consider the following statements:

1. Jaimini Brahmana speaks collectively on dance only.

2. In Hindustani music, Dhrupad is the pure music without distraction of words.

3. There was no evidence of musical instruments found at the sites of Indus valley civilization.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 2 only

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2

Answer: b

Q2. Consider the following with reference to Central Indian paintings.

1. They take inspiration from Puranas and Indian folk-lore.

2. Vaishnavism, Saivism and Sakti exercised tremendous influence on these paintings.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: c

Q3. Consider the following statements with reference to Sangam Literature

1. Sangam literature dealt both with personal lives such as love and relationships as well as ethics, heroism, values and social customs.

2. Only men were allowed to compose Sangam literature.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: b

Q4. Consider the following statements

1. According to this philosophy, Vedas are eternal and possess all knowledge.

2. Religion means the fulfilment of duties prescribed by the Vedas.

3. This philosophy encompasses the Nyaya-Vaisheshika systems and emphasizes the concept of valid knowledge.

The above statements are related to?

a) Mimamsa School

b) Vedanta School

c) Yoga School

d) Samkhya School

Answer: a

Q5. Consider the following about Kalighat paintings which originated in Bengal.

1. The school produced paintings that were irreproducible by lithography.

2. The school restricted itself to the depiction of natural, nationalistic and secular themes.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Answer: d

Q6. Which of the following is/are famous for Sun temples?

1. Arasavalli

2. Amarakantak

3. Omkareshwar

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: a

Q7. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Samkhya School.

1. Samkhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul.

2. Samkhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: b

Explaination: The Samkhya School denies the existence of God. However, rebirth and transmigration of soul are inherent in the Samkhya School.  Liberation results from the disappearance of the limitations of self-awareness.

Q8. With reference to Giddha, Ghoomar and Garba, consider the following statements:

1. All three dances are primarily performed by women only

2. All three are folk dances

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: b

Q9. Which of the following are correctly matched?

Reform movement: Region of influence

1. Sri Narayana Dharma Paripalana Sabha: Karnataka

2. Sarin Sabha: Punjab

3. Paramhansa Mandali: Madhya Pradesh

4. Kayastha Sabha: Uttar Pradesh

Select from the codes below

a) 1 and 2 only

b) 2 and 4 only

c) 1, 2 and 3

d) 2, 3 and 4

Answer: b

Q10. Which of these is NOT one of the eight components of Yoga as described by Patanjali?

a) Yamas

b) Niyama

c) Asana

d) Mulahara

Answer: d

Q11. MANIYARO a variety of folk dance is of which state?

a) Assam

b) Andhra Pradesh

c) Gujarat

d) Manipur

Answer: c

Q12. Consider the following statements about National School of Drama.

1. It was set up by the Sangeet Natak Akademi as one of its constituent units in 1959.

2. It is fully financed by the Ministry of Culture, Government of India.

3. The School has two performing wings – the Repertory Company and Theatre-in- Education Company.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q13. Consider the following pairs:

Classical Dance Feature

1. Bharatanatyam Fire Dance

2. Kuchipudi Lasya and Tandava elements

3. Odissi Mobile Sculpture

4. Mohiniattam Tandava aspect is dominant

Which of the above is correctly matched?

a) 1, 2

b) 1, 2, 3

c) 1, 2, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: b

Q14. Which of the following temples have ‘Nagara Style of Architecture’?

1. Sun Temple at Konark

2. Lingaraja Temple at Bhubaneswar

3. Vishwanath Temple at Khajuraho

4. Doddabasappa temple at Dambal

Select the correct code:

a) 1, 2

b) 1, 3, 4

c) 1, 2, 3

d) 1, 2, 3, 4

Answer: c

Q15. Consider the following pairs.

     Temple                                          Country

1. Prambanan Temple                      Indonesia

2. Angkoar Vat                                   Cambodia

3. Pashupatinath Temple                 Sri Lanka

4. Munneswaram Temple                Nepal

Which of the above are correctly matched?

a) 1, 3

b) 1, 2

c) 1, 2, 3

d) 2, 3, 4

Answer: b

Explaination:

Pashupatinath Temple – Nepal

Munneswaram Temple – Sri Lanka

Q16. The prominent construction works undertaken during Akbar’s reign are:

1. Agra Fort

2. Ibadat Khana

3. Buland Darwaza

Select the correct code:

a) 2 only

b) 1, 2

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q17. Consider the following statements about Kalbelia.

1. Folk dance performed by the women of the Kalbelia community of Gujarat.

2. ‘Been’ is the popular musical instrument of this dance form.

3. The UNESCO has inscribed Kalbelia folk songs and dances in the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Explaination:

Kalbelia is a sensuous folk dance performed by the women of the Kalbelia community of Rajasthan. The costumes and dance movement are similar to that of the serpents. ‘Been’ (wind instrument played by snake charmers) is the popular musical instrument of this dance form.

The UNESCO has inscribed Kalbelia folk songs and dances in the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity in 2010.

Q18. With reference to Giddha, Gangore and Jhumar, consider the following statements:

1. All three dances are primarily performed by women only

2. All three are folk dances

Select the correct code:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: b

Q19. Which of the following is the earliest treatise on mathematics?

a) Aryabhattiya

b) Brahmasputa Siddhantika

c) Siddhanta Shiromani

d) Sulvasutra

Answer: d

Q20. Consider the following statements.

1. This Veda is also known as Brahma Veda

2. It is mostly concerned with peace and prosperity of the human society

3. It focuses on treatment of several ailments

The above statements refer to

a) Rig Veda

b) Sama Veda

c) Atharva Veda

d) Yajur Veda

Answer: c

Must Read Books for UPSC Civil Services Examination

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 Complete Study Material GS Paper-1

UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *