Blog

MYUPSC IAS Prelims Exam 2020 Mock Test – 4

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

upsc ias prelims exam 2020 test series, Civil Services Preliminary Examination Free solved Test.

Practice Mock Test – 4

Q1. Consider the following pairs.

     Governor-General                                  Events in their Rule

1. Cornwallis                                      Introduction of Civil services

2. Wellesley                                        Telegraph and postal reforms

3. William Bentinck                           Introduction of English as official language

4. Dalhousie                                       Introduction of Subsidiary Alliance

Which of the above pairs are correctly matched?

a) 2, 4

b) 1, 3

c) 1, 2, 3

d) 2, 3, 4

Answer: b)

Explaination:

Cornwallis – Europeanisation of administrative machinery and Introduction of Civil services.

Wellesley – Introduction of Subsidiary Alliance, 1798.

William Bentinck – Educational reforms and introduction of English as the official language.

Dalhousie – Telegraph (4000 miles of telegraph lines to connect Calcutta with Bombay, Madras and Peshawar) and postal (Post Office Act, 1854) reforms.

Q2. Consider the following statements.

1. Charter Act of 1813 promoted modern sciences in the country.

2. Macaulay’s Minute led to the promotion of mass education.

3. Hunter Education Commission report is considered as the ‘Magna Carta of English Education in India”.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q3. Muhammad Ali Jinnah in March 1929 gave fourteen points for safeguarding the rights and interests of the Muslims. Which of the following were included in the fourteen points?

1. Federal Constitution with residual powers to provinces.

2. One-third Muslim representation in the central legislature.

3. Separation of Sindh from Bombay.

4. Not separate electorates, but joint electorates with reserved seats for Muslims.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2, 4

b) 1, 3, 4

c) 1, 2, 3

d) 2, 3, 4

Answer: c

Q4. Which of the following is/are correct about Pathshala under British India?

1. These were institutions working on the principle of decentralized governance with minimum of rules

2. Wood’s Despatch was against the system of Pathshala.

Select the correct answer sing codes below.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Answer: a

Q5. The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because:

1. The Congress passed a resolution demanding complete independence.

2. The rift between the extremists and moderates was resolved in that Session.

3. A resolution was passed rejecting the two-nation theory in that Session

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2, 3

c) 1, 3

d) None

Answer: a

Q6. With reference to medieval kingdoms of North-eastern India what was the position of paiks?

a) They were the patrons of literature and arts.

b) They were mercenaries recruited from other kingdoms.

c) They held large amount of land and gold and donated it for public welfare.

d) They were forced to work for the state.

Answer: d

Q7. Kornish in medieval history refers to:

a) A kind of salutation.

b) A kind of revenue system.

c) A title given to the courtier

d) A kind of crop brought to India by the British.

Answer: a

Explaination:

Kornish was a form of ceremonial salutation in which the courtier placed the palm of his right hand against his forehead and bent his head. It suggested that the subject placed his head – the seat of the senses and the mind – into the hand of humility, presenting it to the royal assembly.

Q8. Which of the following statements is/are correct about Iltutmish, the medieval ruler?

1. He founded the Ilbari dynasty.

2. He introduced the Arabic Coinage into India.

3. He introduced the Persian festival of Nauroz.

Select the correct code:

a) 1, 3

b) 2, 3

c) 1, 2

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q9. Which of the following statements is/are correct?

1. Samudragupta was an ardent follower of Vaishnavism.

2. He had very little interest in music.

3. He patronized the great Buddhist scholar Vasubandu.

Select the correct answer using the codes below:

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q10. Consider the following dynasties of Medieval India.

1. Rajput

2. Lodi

3. Tughluq

4. Sayyid

The correct chronological order in which they appeared in India is?

a) 3, 1, 2, 4

b) 3, 1, 4, 2

c) 1, 3, 2, 4

d) 1, 3, 4, 2

Answer: d

Q11. Which of the following provisions are related to the Charter Act of 1813?

a) It ended the activities of the East India Company as a commercial body.

b) It introduced for the first time, local representation in the Central Legislative Council.

c) For the first time explicitly defined the constitutional position of the British territories in India.

d) It separated for the first time, the legislative and executive functions of the Governor- General’s council.

Answer: c

Explaination:

Statement a – Charter Act of 1833

Statement b and d – Charter Act of 1853

Q12. Which of the following statement is correct regarding Hunter Education Commission?

a) Government of India must assume responsibility for education of the masses.

b) Indian learning was inferior to European learning.

c) For improving university education, improving secondary education was a necessary.

d) Primary education should be imparted through vernacular.

Answer: d

Q13. By the time Gandhiji arrived in India

1. Indian National Congress (INC) was already established in India

2. He had already forged a technique of non-violent Satyagraha in South Africa

3. The first Swadeshi movement had already been waged

Select the correct code:

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q14. The partition of Bengal by Lord Curzon intended to

1. Curb Bengali influence

2. Divide people on the basis of religion

3. Achieve administration convenience

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 1, 2

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q15. Which of the following Indian activist, thinker and social reformer was famously known as Lokhitwadi?

a) Mahadev Govind Ranade

b) Akshay Kumar Dutt

c) Gopal Hari Deshmukh

d) Jyotiba Phule

Answer: C

Q16. The Sangam texts mention prominently the ports of

1. Musiri

2. Tondi

3. Korkai

4. Podouke (Arikamedu)

Which of the above statements is/are correct?

a) 2, 4

b) 1, 3

c) 1, 2, 3

d) 2, 3, 4

Answer: b

Q17. He was a follower of Jainism in the early part of his career and converted to Saivism later. He is hailed as ‘Vichitra chitta’ who constructed a temple for Brahma, Vishnu and Siva without the use of bricks, timber, metal and mortar. Who is the ruler?

a) Rajaraja Chola 1

b) Kadambas of Banavasi

c) Harihara 1

d) Mahendravarman I

Answer: d

Q18. Why did Buddhism start declining in India in the early medieval times?

1. Vaishnavism, Shaivism and other Hindu traditions became increasingly popular, and

Brahmins developed a new relationship with the state

2. The Kings of Gupta dynasty were strongly opposed to Buddhism.

Select the correct code:

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: a

Q19. Consider the following statements.

1. Most of the Ashoka’s inscriptions were in Pali language.

2. Arikamedu is a coastal settlement known for it being a site for unloading goods from distant lands.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both

d) None

Answer: b

Q20. Consider the following statements about Chalukyas

1. The Chalukya administration was highly decentralized.

2. They developed the Dravidian style in the building of structural temples.

3. Their cave temples are found in Ajanta, Ellora and Nasik.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1, 2 and 3

b) 3 only

c) 1, 3

d) 2 only

Answer: a

Must Read Books for UPSC Civil Services Examination

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 Complete Study Material GS Paper-1

UPSC IAS Mains General Studies Paper 1,2,3,4 Book PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *