MYUPSC IAS Prelims Exam 2020 Mock Test – 5

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

upsc ias prelims exam 2020 test series, Civil Services Preliminary Examination Free solved Test.

Practice Mock Test – 5

Q1. Which of the following adaptations is/are found in the mangrove plants?

1. Absence of stomata.

2. Turn their leaves to reduce exposure to the sunlight.

3. Pneumatophores

4. Salt glands

Select the correct code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3, 4

c) 2, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: c

Q2. Which of the following are responsible for land degradation?

1. Overgrazing

2. Salination

3. Water-logging

4. Landslides

5. Practice of Jhum cultivation

Select the correct code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 2, 3, 4

c) 1, 2, 3, 4, 5

d) 1, 2, 4, 5

Answer: c

Q3. Consider the following pairs.

Disease                       Pollutant

1. Itai-itai disease                  Cadmium

2. Minamata disease                         Mercury

3. Blue Baby Syndrome                    Arsenic

Which of the above pairs is/are correctly matched?

a) 1, 3

b) 2, 3

c) 1, 2

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q4. Which of the following pyramids can be both upright and inverted?

1. Pyramid of Biomass

2. Pyramid of Numbers

3. Pyramid of Productivity

Select the correct code:

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: a

Q5. The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperature of the atmosphere, because it absorbs

a) The water vapours of the air and retains its heat

b) Infrared part of solar radiation

c) The ultraviolet part of the solar radiation

d) All the solar radiations

Answer: b

Q6. Which of the following Ramsar site is manmade?

a) Deepor Beel

b) Wular Lake

c) Bhoj Wetland

d) Loktak Lake

Answer: c

Q7. Consider the following statements about South Asian Nitrogen Hub.

1. The Indian government has announced a research project, South Asian Nitrogen Hub.

2. The project aims to study the impact of different forms of nitrogen pollution, particularly looking at nitrogen in agriculture in eight countries of South Asia.

3. UNEP will partner with different organisations from South Asia.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2 only

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: b

Q8. With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements:

1. A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other.

2. Food chains are found within the population of a species.

3. A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 1, 2, 3

d) None

Answer: a

Q9. Consider the following statements about Wildlife Protection Society of India.

1. It is an attached office to the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC).

2. It protects endangered species and their habitats through awareness, support, and training.

3. Collaborate with state governments to monitor the illegal wildlife trade.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 1, 3

c) 2, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q10. Consider the following statements about “ECOMARK” scheme.

1. It is a Scheme on Labelling of Environment Friendly Products.

2. Provide an incentive for manufacturers and importers to reduce adverse environmental impact of products.

3. Reward initiatives by companies to reduce adverse environmental impact of their products.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: d

Q11. The composting process is dependent on which of the following micro-organisms?

1. Bacteria

2. Fungi

3. Virus

4. Actino bacteria

Select the correct code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 2

c) 1, 2, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: c

Q12. The Global Environment Facility (GEF) serves as a financial mechanism for which of the following conventions?

1. Convention on Biological Diversity (CBD)

2. Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna (CITES)

3. UN Convention to Combat Desertification (UNCCD)

4. Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer

Select the correct code:

a) 1, 2, 3

b) 1, 3

c) 1, 3, 4

d) 1, 2, 3, 4

Answer: b

Q13. Consider the following statements.

1. Bioleaching is used essentially for the recovery of copper, uranium and gold.

2. Bioaugmentation can be involved in bioremediation.

3. Biosparging can be used to reduce concentrations of petroleum constituents that are dissolved in groundwater.

Which of the above statements is/are incorrect?

a) 1 only

b) 2 only

c) 3 only

d) None

Answer: d

Q14. Consider the following statements about Mammals of India (MAOI) initiative.

1. It is an online, peer- reviewed, freely-accessible portal exclusively for mammals.

2. It is the initiative of Ministry of Environment & Forests (MoEF).

3. It provides a facility to the citizen to upload photographic observations about mammals.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2, 3

c) 1, 3

d) 1, 2, 3

Answer: c

Q15. Consider the following statements.

1. It is recognized as an Important Bird Area by BirdLife International.

2. It was declared as a World Heritage Site by UNESCO.

3. The forest region is home to world’s largest population of Indian Rhinoceros.

4. It is also a Tiger Reserve.

The above statements are related to which National Park?

a) Manas National Park

b) Nameri National Park

c) Orang National Park

d) Kaziranga National Park

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *