(MCQs) Appointments Current Affairs 2023 | India & World Latest Appointments

Be it Pre, Mains, or Interview, knowledge of current affairs is paramount for all UPSC aspirants. As you must know, questions are also based on the latest government appointments in all competitive exams. (MCQs) Appointments Current Affairs 2023 | India & World Latest Appointments.

1) Who has been appointed as the new chief secretary of Jammu and Kashmir?

(a) Ravindra Bhatt

(b) Arun Kumar Mehta

(c) Javed Hasim

(d) Atal Dulloo

Answer: d

2) Who is the Managing Director & Chief Executive Officer of Fino Payments Bank?

(a) Rajat Kumar Jain

(b) Rishi Gupta

(c) Vivek Kumar

(d) Arun Kumar

Answer: b

3) Who has been appointed as the Chairman of Fino Payments Bank?

(a) Arun Kumar Mehta

(b) Rishi Gupta

(c) Rajat Kumar Jain

(d) Manish Prasad

Answer: c

4) When was Advocate Somasekhar Sundaresan appointed as an additional judge of the Bombay High Court?

(a) November 22, 2023

(b) November 25, 2023

(c) November 28, 2023

(d) November 23, 2023

Answer: d

5) Who administered the oath to Advocate Somasekhar Sundaresan when he was sworn in as an additional judge?

(a) K. Sundaresan

(b) D K Upadhyaya

(c) Vikas Mohan

(d) Rajasekhara

Answer: b

6) Which brand recently welcomed Ravindra Jadeja as their brand ambassador?

(a) Fino Payments Bank

(b) AS-IT-IS Nutrition

(c) Kotak Mahindra Bank

(d) South Indian Bank

Answer: b

7) Who has been appointed as High Commissioner of India to Mozambique?

(a) Kavita Nayar

(b) Ashok Vaswani

(c) Sourav Verma

(d) Robert Shetkintong

Answer: d

8) Who has become the first woman to command the Armed Forces Transfusion center?

(a) Col Anita

(b) Col Sunita

(c) Col Vijeta

(d) Col Savita

Answer: b

9) Who has been elected as the vice-chair of the UN external auditors’ panel?

(a) Rishi Gupta

(b) G.C. Murmu

(c) Anil Prasad

(d) Vinay Tonse

Answer: b

10) Who has been appointed as Additional Director of South Indian Bank?

(a) Manish Singh

(b) Ashok Vaswani

(c) Lakshmi Ramakrishna

(d) Kamlesh Kumar

Answer: c

11) Who has been named the Brand Ambassador of West Bengal?

(a) Laxmipati Balaji

(b) Vinay M Tonse

(c) Jaiyanto

(d) Sourav Ganguly

Answer: d

12) Who has been appointed as MD of State Bank of India for two years?

(a) Vinay M Tonse

(b) Ashok Vaswani

(c) Robert Shetkintong

(d) Mohan Meena

Answer: a

13) Who has become the Prime Minister of Luxembourg?

(a) Luc Frieden

(b) Charles-Mathias Simons

(c) Lambert Joseph

(d) Jules Georges

Answer: a

14) Who has been elected as the president of Argentina?

(a) Bernardino Rivadavia

(b) Casa Bernad

(c) Javier Milei

(d) Rajat Kumar

Answer: c

15) Who has been appointed as Director, Managing Director & CEO of Kotak Mahindra Bank?

(a) Amit S Telang

(b) Pankaj Malhotra

(c) Venkat Nageswar

(d) Ashok Vaswani

Answer: d

16) Who has been appointed as the Indian Ambassador to the Caribbean Community?

(a) Vinay M Tonse

(b) Hitesh Kumar

(c) Amit S Telang

(d) Ajay Kumar

Answer: c

17) Who has joined as an advisor to the Board at the US-India Strategic and Partnership Forum?

(a) Rajesh Dhankhar

(b) Ajay Kumar

(c) Luc Frieden

(d) Rishi Gupta

Answer: b

18) Who assumed command of the Eastern Fleet?

(a) S. Sundaresan

(b) Hitesh Kumar

(c) Adm Manoj Kumar

(d) Adm Rajesh Dhankhar

Answer: d

19) Recently, How many judges were appointed to the Supreme Court?

(a) Four

(b) Two

(c) Three

(d) Five

Answer: c

20) Who has been appointed as Member (Finance) at the Airports Authority of India?

(a) Pankaj Meena

(b) Rajesh Dhankhar

(c) Pankaj Malhotra

(d) Hitesh Kumar

Answer: c

21) Who has been appointed as the new chief executive of the Association of Mutual Funds in India?

(a) Luc Frieden

(b) Pankaj Malhotra

(c) Venkat Nageswar

(d) Rajesh Dhankhar

Answer: c

22) Who has been appointed as Surveyor General of India?

(a) Saroj Mehta

(b) Hitesh Kumar

(c) Neeraj Meena

(d) Amit Prakash

Answer: b

23) Who has been appointed as an Independent Director in Dabur India Limited?

(a) Sushil Chandra

(b) Vinay Gopal

(c) S.R. Chowdhury

(d) Heeralal Samariya

Answer: a

24) Who was re-elected for a third term as an Indian-origin state Senator in New Jersey?

(a) Vin Gopal

(b) Harish Chandra

(c) Sushil Chandra

(d) Kiran Choudhury

Answer: a

25) Who has been sworn-in as the Chief Information Commissioner?

(a) Punit Bansal

(b) Kartik Meena

(c) Sushil Chandra

(d) Heeralal Samariya

Answer: d

26) Who has been appointed as the Permanent Judge of Calcutta High Court?

(a) Justice Sushil Chandra

(b) Justice S.R. Choudhury

(c) Justice Gopal Narayan

(d) Justice Rajkiran Meena

Answer: b

27) Who has been re-elected at the UN Advisory Committee?

(a) Shweta singh

(b) Surendra Kumar

(c) Sushil Chandra

(d) Neha Kumar

Answer: b

28) Whose tenure as the chairman of Shree Somnath Trust has been extended?

(a) Amrendra Patel

(b) Gopal Shah

(c) Amit Shah

(d) Narendra Modi

Answer: d

29) Who has been appointed as the new Executive Director by RBI?

(a) Somnath Goyal

(b) Vinay Gopal

(c) Manoranjan Mishra

(d) Kishan Kumar

Answer: c

30) Who has been appointed as the CBI joint director?

(a) Kirti Pawar

(b) Pravin Madhukar Pawar

(c) Neeraj Pawar

(d) Vikas Sharma

Answer: b

31) Who has been appointed as the Chairman of the Armed Forces Tribunal?

(a) Justice Rajendra Menon

(b) Justice Harimohan

(c) Justice Kamalkant

(d) Justice Narottam

Answer: a

32) Who has been appointed as the CEO & MD of Tata Power Renewable Energy Limited?

(a) Sushil Chandra

(b) Neelesh Mishra

(c) Vikram Goyal

(d) Deepesh Nanda

Answer: d

33) Who has been nominated to lead the World Health Organization’s South-East Asia Region?

(a) Naseem Khan

(b) Makram

(c) Saima Wazed

(d) Vaseem Khan

Answer: c

34) Who has been appointed as the brand ambassador of State Bank of India?

(a) Sushil Chandra

(b) Virat Kohli

(c) MS Dhoni

(d) Virendra Sehwag

Answer: c

35) Who has been appointed as the National Icon of ECI?

(a) Sushil Chandra

(b) Raj Kumar Rao

(c) Ranveer Kapoor

(d) Amir Khan

Answer: b

36) Who has taken charge as DG Hospital Services in the Armed Forces?

(a) Air Marshal Sadhna

(b) Air Marshal Chandra

(c) Air Marshal Gopalnarayan

(d) Air Marshal Manoj Singh

Answer: a

37) Who has been sworn in as the 7th CJ of Manipur High Court?

(a) Justice Siddharth Mridul

(b) Justice Kiran Shah

(c) Justice Ravindra

(d) Justice Kamalkanth

Answer: a

38) Who has been appointed as the Governor of Tripura?

(a) Manisha Jaat

(b) Indra Sena Reddy

(c) Seema Mohan

(d) Anjali Seth

Answer: b

39) Who has been appointed as the Governor of Odisha?

(a) Raghubar Das

(b) Kirtesh Baghel

(c) Neelesh Patra

(d) Sandeep Meel

Answer: a

40) Who has been appointed as the new President of IACC?

(a) Harendra Kumar

(b) Pankaj Bohra

(c) Sushil Chand

(d) Vineet Goyal

Answer: b

41) Who has been roped in as JioMart’s brand ambassador?

(a) Mahendra Singh Dhoni

(b) Virat Kohli

(c) Gautam Gambhir

(d) Robin Utthappa

Answer: a

42) Whose tenure as CEO of UIDAI has been extended?

(a) Gireesh

(b) Nagendra Prasad

(c) Vineet Prakash

(d) Amit Agrawal

Answer: d

43) Recently, Who has been appointed as a member of UPSC?

(a) Harish Kumar

(b) Sushil Singh

(c) Amit Sahran

(d) Dinesh Dasa

Answer: d

44) Whose tenure as CBDT Chairman has been extended?

(a) Harish Gupta

(b) Satendra Gupta

(c) Nitin Gupta

(d) Naresh Gupta

Answer: c

45) Who has been appointed as the CFO of Cognizant?

(a) Vin Gopal

(b) Jatin Dalal

(c) Heeralal Samariya

(d) Sushil Chandra

Answer: b

46) Who has been appointed as the CEO of SBI Life Insurance?

(a) Varun Goyal

(b) Amit Jhingran

(c) Heeralal Samariya

(d) Sushil Chandra

Answer: b

47) Who has been appointed as the new Managing Director and CEO of ICICI Lombard General Insurance?

(a) Sanjeev Mantri

(b) Bhargav Dasgupta

(c) M. Rajeshwar Rao

(d) Pankaj Sharma

Answer: a

48) Who has been appointed as the Country’s Head-Wholesale Banking at Yes Bank?

(a) Kareem Khan

(b) Pankaj Sharma

(c) Gokul Subramaniam

(d) Manish Jain

Answer: d

49) Who has been elected as the Chairman of the Audit Bureau of Circulations (AB(c)?

(a) Nileema Kumar

(b) Mann Singh

(c) Srinivasan K. Swamy

(d) Gopal Baglay

Answer: c

50) Who has been appointed as the President of the Film and Television Institute of India (FTII), Pune?

(a) R Madhavan

(b) Vidhya Balan

(c) Madhuri Dixit

(d) Hrithik Roshan

Answer: a

51) Who has been appointed as the Principal Director General of the Press Information Bureau (PI(b)?

(a) Manish Desai

(b) P. R. Seshadri

(c) S. Paramesh

(d) Rahul Navin

Answer: a

52) Who has been appointed as the Vice-Chairperson of Nasscom?

(a) Sindhu Gangadharan

(b) Mridul Kumar

(c) Anwar-ul-haq Kakar

(d) Lokesh Suji

Answer: a

53) Who has been appointed as the Indian Ambassador to Nicaragua?

(a) Vishvas Vidu Sapkal

(b) Sumit Seth

(c) Anwar-ul-haq Kakar

(d) Arjun Seth

Answer: b

54) Who has been appointed as the new Country Chair of Shell India?

(a) Nihar Malaviya

(b) Neelkanth Mishra

(c) Ashutosh Dabral

(d) Mansi Madan Tripathy

Answer: d

55) Who has been appointed as the CEO of Viacom18’s digital business?

(a) Kiran Mani

(b) Manoj Kohli

(c) Lokesh Suji

(d) Hrithik Pawar

Answer: a

56) Who has been appointed as the part-time chairperson of UIDAI?

(a) Rahul Kumar

(b) Amit Singh

(c) Gokul Subramaniam

(d) Neelkanth Mishra

Answer: d

57) Who has been designated as a ‘National Icon’ by the Election Commission (E(c)?

(a) P V Sindhu

(b) Sachin Tendulkar

(c) Radhika Madan

(d) Varun Dhawan

Answer: b

58) Who has been appointed as the next Chief Justice of the Orissa High Court?

(a) Manmohan Patra

(b) Subhasis Talapatra

(c) P. R. Seshadri

(d) Manindra Singh

Answer: b

59) Who has been appointed as the Coach of the Indian Junior Men and Junior Women Hockey Teams?

(a) Herman Kruis

(b) Srinivasan K. Swamy

(c) Manshi Madan Tripathy

(d) Umesh Revankar

Answer: a

60) In which state are the Bagh Caves located?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) Gujarat

Answer: c

61) Between which centuries were the Bagh Caves carved?

(a) 4th and 6th

(b) 10th and 12th

(c) 7th and 9th

(d) 1st and 3rd

Answer: a

62) What is found in the Bagh Caves?

(a) Pottery

(b) Temples

(c) Sculptures

(d) Mural paintings

Answer: d

63) Who was appointed as the new Chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBI(c)?

(a) Surjit Bhujabal

(b) Vivek Johri

(c) Jayant Nath

(d) Sanjay Agarwal

Answer: d

64) Who has been appointed as the new Prime Minister of Cambodia?

(a) Nun Manet

(b) Viv Manet

(c) Hun Manet

(d) Norodom Sihamoni

Answer: c

65) Who has been appointed as the interim chairperson of the Delhi Electricity Regulatory Commission (DER(c)?

(a) Rajiv Gauba

(b) Surjit Bhujabal

(c) Jayant Nath

(d) Sanjay Kumar

Answer: c

66) Who has been appointed as the President of Qualcomm India?

(a) Nisha Soin

(b) Savi Soin

(c) Saleen Soin

(d) Sameer Soin

Answer: b

67) Who has been given a one-year extension as Cabinet Secretary?

(a) Surjit Bhujabal

(b) Vivek Johri

(c) Rajiv Gauba

(d) Sanjay Kumar

Answer: c

68) Who has taken over as the new Chief of Staff, Eastern Naval Command?

(a) Sameer Saxena

(b) Sanjay Vatsayan

(c) Rajesh Pendharkar

(d) Rajat Saxena

Answer: a

69) Who has taken over as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Eastern Naval Command?

(a) Arvind Kumar

(b) Vivek Singhal

(c) Rajesh Pendharkar

(d) Sameer Saxena

Answer: c

70) Who has been named as a special agent in the FBI?

(a) Shohini Sinha

(b) Sandeep Chakravorty

(c) Ravindra Banshtu

(d) Manoj Sinha

Answer: a

71) Who has been appointed as the additional DG of Military Nurse Service?

(a) Mej Narendran

(b) Maj Gen Amita Rani

(c) Mej Anjali Gopalan

(d) Mej Rakesh Pal

Answer: b

72) Who has been given additional charge of the Telecom Department?

(a) Nisha Biswal

(b) Apurva Chandra

(c) Manjusha Deshpande

(d) Rajit Sen

Answer: b

73) Who has been appointed as the Deputy Chief Executive Officer of a US finance agency?

(a) Arvind Kumar

(b) Sandeep Chakravorty

(c) Nisha Biswal

(d) Nivruti Rai

Answer: c

74) Who has been elected as the Chair of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPC(c)?

(a) Jim Skea

(b) Rajay Kumar Sinha

(c) Shah Rukh Khan

(d) Vincent Jim

Answer: a

75) Who has been re-appointed as the CEO and MD of Tata Steel?

(a) Jagdeep Dhankhar

(b) T V Narendran

(c) Divya Abhishek

(d) Ajay Kumar Sinha

Answer: b

76) Who has been extended as the tenure of Enforcement Directorate (E(d) director?

(a) Alok Kumar

(b) Sanjay Kumar Mishra

(c) Sameer Mishra

(d) Rajiv Gauba

Answer: b

77) Who has been appointed as the youngest chairperson of the Southern India Regional Council of ICAI?

(a) Manpreet Singh

(b) Divya Abhishek

(c) Jose Leon

(d) Sandeep Chakravarty

Answer: b

78) Who has been appointed as India’s next Ambassador to Syria?

(a) Namgya C Khampa

(b) Ajay Vijay Bathija

(c) Deepak Miglani

(d) Irshad Ahmad

Answer: d

79) Who has been appointed as India’s next High Commissioner to South Africa?

(a) Tamilisai Soundararajan

(b) Prabhat Kumar

(c) Rakesh Sharma

(d) Mohit Kumar Sinha

Answer: b

80) Who has been appointed as the CEO of Dentsu X India?

(a) Rajat Kumar

(b) Jose Leon

(c) Sophia

(d) Rakesh Pal

Answer: b

81) Who has been appointed as the Indian Ambassador to Sao Tome and Principe?

(a) Vincent Rajkumar

(b) Deepak Miglani

(c) Manoj Yadava

(d) Sripal Joshi

Answer: b

82) Who has been appointed as the Vice President of franchise operations for the Southwest Asia region of Coca-Cola India?

(a) Ajay Vijay Bathija

(b) Ravindra Banshtu

(c) Nisha Biswal

(d) Savita Malhotra

Answer: a

83) Who has been appointed as the President and Chief Digital and Information Officer of Tata Motors?

(a) Divya Abhishek

(b) Rajesh Kannan

(c) Jimmy Kant

(d) Ashok Sehgal

Answer: b

84) Who has been appointed as the Chief Justice of the Andhra Pradesh High Court?

(a) Vincent Rajkumar

(b) Sandhya Reddy

(c) Vijay Gautam

(d) Dhiraj Singh Thakur

Answer: d

85) Who has been appointed as the Chairman of the Bombay High Court?

(a) Dhiraj Singh Thakur

(b) Devendra Kumar Upadhyaya

(c) Manjusha Deshpande

(d) Raghvendra Upadhyaya

Answer: b

86) Who has taken oath as the Chief Justice of Telangana High Court?

(a) Javed Naseem

(b) Sandeep Chaudhary

(c) Alok Aradhe

(d) Manjusha Deshpande

Answer: c

87) Who has been appointed as India’s next Ambassador to Indonesia?

(a) Mithun Kumar

(b) Sandeep Chakravarty

(c) Vivek Meena

(d) Ajay Kumar Soni

Answer: b

88) Who has been appointed as the chairman of Uttar Pradesh Electricity Regulatory Commission?

(a) Arvind Kumar

(b) Ujjal Bhuyan

(c) Yogi Adityanath

(d) Sanjiv Puri

Answer: a

89) Who has been re-appointed as the Chairman and Managing Director of ITC Ltd?

(a) Urmila Kausal

(b) Sanjiv Puri

(c) Arvind Kumar

(d) Abhijit Verma

Answer: b

90) Who has been appointed as the chairman of UP Power Corporation Ltd (UPPCL) and the state’s Infrastructure and Industrial Development Commissioner?

(a) Arvind Kumar

(b) Saleem Khan

(c) Sanjiv Puri

(d) Uday singh

Answer: a

91) Who has been appointed as India’s next High Commissioner to Ghana?

(a) Arun Puri

(b) Arvind Kumar

(c) Manish Gupta

(d) Devesh Uttam

Answer: c

92) Who has been appointed as the MD & CEO of SBI Cards & Payment Services?

(a) Tajindra singh

(b) Kavita Malhotra

(c) Abhijit Chakravorty

(d) Sanjiv Puri

Answer: c

93) Who has been elected as one of the international members of the East-West Center’s Board of Governors?

(a) Devesh Uttam

(b) K Rajaraman

(c) Samir Saran

(d) Vrinda Grover

Answer: c

94) Who has been appointed as the new chairperson of the International Financial Services Centres Authority (IFSC(a)?

(a) Saroj Sahani

(b) Devesh Uttam

(c) K Rajaraman

(d) Manisha Gupta

Answer: c

95) Who has been appointed as the director-in-charge of the IIT Madras’ Zanzibar campus?

(a) Preeti Aghalayam

(b) Vaishali Salvi

(c) Vrinda Grover

(d) G.K. Satish

Answer: a

96) Who has been appointed as a member of the Board of Russian Energy Giant Rosneft?

(a) G.K. Satish

(b) Sanjiv Puri

(c) Ujjal Bhuyan

(d) Devesh Pareek

Answer: a

97) Who has been appointed as a member of the Independent International Commission of Inquiry on Ukraine?

(a) Vrinda Grover

(b) Vivek Sehgal

(c) K Rajaraman

(d) Devesh Singh

Answer: a

98) Who has been appointed as the new National Cyber security Coordinator?

(a) Vishal Sahni

(b) Samir Saran

(c) K Rajaraman

(d) M U Nair

Answer: d

99) Who has been appointed as the new Executive Director by the Reserve Bank of India (RBI)?

(a) Vishal Salvi

(b) Samir Saran

(c) Jatin Kamath

(d) P Vasudevan

Answer: d

100) who has been appointed as the CEO and MD of the Lloyds Technology Centre in Hyderabad, India?

(a) Devesh Uttam

(b) Manish Gupta

(c) Sirisha Voruganti

(d) K Rajaraman

Answer: c

101) Who has been appointed as the Chief Technology Officer of BharatPe?

(a) Aadhav Arjuna

(b) Pankaj Goel

(c) QU Dongyu

(d) Ajit Agarkar

Answer: b

102) Who has been elected as the president of the Basketball Federation of India (BFI)?

(a) Pankaj Goel

(b) Bharti Gupta

(c) Aadhav Arjuna

(d) Ajit Kumar

Answer: c

103) who has been appointed as the chairman of the Senior Men’s Selection Committee by the BCCI?

(a) Ajit Agarkar

(b) Jawagal Srinath

(c) Pankaj Singh

(d) V V S Laxman

Answer: a

104) Who has been re-elected for a second term as Director-General of the Food and Agriculture Organization of the United Nations?

(a) Pankaj Goel

(b) Ajit Agarkar

(c) QU Dongyu

(d) Aadhav Arjuna

Answer: c

105) who has been appointed as the new Additional Secretary of the Department of Military Affairs (DM(a)?

(a) Vice Admiral Debadatta Chand

(b) Vice Admiral Apurva Chandra

(c) Vice Admiral Atul Anand

(d) Vice Admiral Govind Kapoor

Answer: c

106) who has been appointed as the MD and CEO of Bank of Baroda (Bo(b)?

(a) Vishal Sahani

(b) Vrinda Grover

(c) G.K. Satish

(d) Debadatta Chand

Answer: d

107) who has taken charge as the CEO of the UIDAI?

(a) Amit Agrawal

(b) Vivek Agrawal

(c) Debadatta Chand

(d) Garima Sahran

Answer: a

108) who has been appointed as the CEO of the Lloyds Technology Centre in Hyderabad, India?

(a) Ruby Sinha

(b) Pankaj Kapoor

(c) Anil Kumar

(d) Sirisha Voruganti

Answer: d

109) who has been appointed as the new Chairman of the Central Bureau of Investigation (CBI)?

(a) Amit Agrawal

(b) Ajay Bhatnagar

(c) Arun Singh

(d) Debadatta Chand

Answer: b

110) Who has been re-elected for a second term as the Chairman of ATP?

(a) AP Hota

(b) Manoj Kohli

(c) Andrea Gaudenzi

(d) Ajay Bhatnagar

Answer: c

111) who has been appointed as the first Indian council member of the Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW)?

(a) Arpit Hooda

(b) Vishesh Chandiok

(c) Andrea Gaudenzi

(d) Rohan Chaudhary

Answer: b

Leave a Reply