PRACTICE SOLVED PAPER RAS PRE-2018

ras-prelims-practice-paper/2018

 

 

 

 

CLICK HERE TO DOWNLOAD

 

SAMPLE PREVIEW:

Which of the following called Bhushan of Rajasthan?
1. Ramnath Kavya            2-Swarup Das
3. Atyudhan Mahariya   4- Surya Mal Mishran
Ans-4
Who constructed Gopinath temple inside the Churu fort?
1. Kushal Singh            2. Shiv singh
3. Surat singh               4. None of the above
Ans-2
13. Consider the following Statement and choose the right answer:
1. It is inhabited from at least the 2nd century BC.
2. It is dramatically positioned between two rivers, the Chambal and Bamani.
3. It contains five tanks, temples to Devi Bhim Chauri, Shiva, and Ganesh. The present fort is around 260 years old and was built in the 1740s.
1. Rana Kumbha Palace     2-Bhainsrorgarh Fort
3. Padmini’s Palace            4. Chittorgarh Fort
Ans-2
14. In which of the following place the brave Rani Padmini performed an act of Jauhar along with other women during an attack of Khilji?
1. Rana Kumbha Palace                  2.Bhainsrorgarh Fort
3. Padmini’s Palace                          4. Chittorgarh Fort
Ans-1
15. Consider the following Statement and choose the right answer:
1. This is the largest fort in Asia.
2. The Fort is strategically located on the top of a high hilly outcrop of the Aravallis about 180 m above the plains of the valley drained by the Berach River.
3. The fort also contains Gaumukh Reservoir, which a deep tank is fed by a spring.
1. Rana Kumbha Palace     2.Bhainsrorgarh Fort
3. Padmini’s Palace           4. Chittorgarh Fort
Ans-4
16. Which of the following place where Kipling wrote ‘Kim’?
1. Rana Kumbha Palace             2-Sukh Mahal
3. Taragarh Fort                        4.Chittorgarh Fort
Ans-2
17. Consider the following Statement and choose the right answer:
1. It was constructed by Rao raja Bair Singh in 1354 on a hilltop 1426 feet high.
2. in the centre of the fort is located Bhim Bhurj on which was once mounted a particularly large cannon called Garbh Gunjam, or ‘Thunder from the Womb’.
3. The fort includes Hazari Darwaza, Haathi Pol, Nau Dhaan, Darikhana, Chatra Mahal, and Badal Mahal & Moti Mahal.
1. Rana Kumbha Palace             2.Sukh Mahal
3. Taragarh Fort                        4.Chittorgarh Fort
32. Find out the incorrect match:
1. Teej Festival           Jaipur
2. Summer Festival    Mount Abu
3. Mahavir Ji Fair       Karauli
4. Kaila Devi Fair       Bharatpur
Ans-4
33. Chandrabhaga Fair, This three-day fair is held in November or December at which place?
1. Jhalrapatan                2. Chhabra
3. Bundi                          4. Baran
Ans-1
34. Which of the following is matching incorrectly?
1. Gair Dance             Bhil community
2. Chari Dance           Gujjar Community
3. Kachhi Ghodi               Marwar
4. Terah Taali              Kamada tribes
Ans-3
35. Which of the following Fort is associated with 2nd Jauhar?
1. Siwana Fort, Barmer
2. Lohagarh Fort, Bharatpur
3. Nahar Garh Fort, Baran
4. Shergarh Fort, Baran
Ans-1
36. Consider the Following Statement and choose the right answer:
1. The Chauhan Vanshi Dhandhel Rajput Mukutmani Dev constructed this fort in the 1521 A.D.
2. This is situated in the dense forest area on the high mountain ranges and is surrounded by Kundakoh valley, waterfalls and a lake.
3. The Topkhana (artillery) has Nawalbaan tope (cannon), Barudkhana and some temples in the forts are still secure.
1. Neemrana Fort, Alwar            2.Shergarh Fort, Baran
3. Shahbad Fort, Baran              4. Nahar Garh Fort, Baran
Ans-3
Consider the following statements and choose the right answer:
1. This art is minute painting on glass using gold.
2. Glass used is colored Belgium glass.
3. Different colors are used to make it attractive
4. The art is limited to Pratapgarh
1. Thewa Art                          2. Persian Art
3. Usta Art                             4. Mewari Art
Ans-1
A new railway line will come up in western Rajasthan. The railway line will link which places to boosting tourism?
1. Jodhpur-Jaisalmer             2. Jaisalmer-Barmer
3. Jodhpur-Barmer               4. Sirohi-Pali
12. As per Budget 2018-19 Chief Minister Smt. Raje announced a new Board?
1. Kisan Kalyan Board             2- Primary Education Board
3. Vyapari Kalyan Board         4- Tribal Welfare Board
13. Raje announces free bus travel in Budget 2018-19 to people above age of?
1. 65 year                2- 70 Year
3. 75 Year               4- 80 year
14. The state government has announced to set a mini plant for processing and distribution of which animal Milk in Jaipur.
1. Cow                    2. Sheep
3. Camel                  4. Goat

  1. The Consumer Price Indices for industrial workers are prepared and released by which Labour Bureau for Jaipur, Ajmer and Bhilwara centers of the State?
  2. Gurgaon                 2. Chandigarh
  3. Shimla                  4. Ahmedabad

Wholesale Price Index (WPI) Base year?

1999-2000              2. 2001-02

2004-05                 4. 2007-08

Share of Rajasthan state in Central Taxes:

Goods and Service Tax >Corporation Tax > Income Tax > Custom Duty

Corporation Tax >Goods and Service Tax > Union Excise Duty>Service Tax

Goods and Service Tax > Income Tax > Custom Duty >Corporation Tax

Goods and Service Tax >Corporation Tax > Income Tax > Service Tax

As per Budget 2018-19 Chief Minister Smt. Raje announced New Medical College in which district?

Bharatpur 2. Dholpur

3.Dausa 4. Sikar

Menstrual Hygiene Scheme” Launched for village Girls and women’s age up to?

17-45 year          2. 15-45 year

14-40 year         4. 18-40 year

As per Budget 2018-19 Chief Minister Smt. Raje announced “Angiojet Thrombectomy System” will be established at which place?

Jaipur                2. Jhalawar

Jodhpur          4. Ajmer

To increase the volume or level of water in Bisalpur dam Chief Minister Smt. Raje announced which Project in Budget 2018-19?

Chambal-Banas Project

Chambal-Parvati Project

Brahmani-Banas Project

All of the above

The Missing link Scheme is related to:

Girl Child

Asset

Village Panchayat

Employment

  1. The Directorate of Economics and Statistics (DES) also prepares Building Construction Cost Index for which place in Rajasthan?

Jhunjhunu            2. Chittorgarh

Jaipur                   4. Ajmer

Hint:-
The Directorate of Economics and Statistics (DES) has been collecting the wholesale and retail prices of the essential commodities regularly, since 1957 from selected centres across the State on weekly basis.
The Consumer Price Indices for industrial workers are prepared and released by the Labour Bureau, Shimla for Jaipur, Ajmer and Bhilwara centres of the State.

43. “Business Reform action Plan” the Rajasthan state consider in the list of?
1. Experience Leader Status
2. Leader Status
3. Next to Leader Status
4. Powerful Leader Status

  1. Which of the following is incorrect?

Estimated own tax revenue for 2018-19 as percentage of GSDP is 6.18%

Estimated interest payment in 2018-19 is Rs. 21412.62 crore which is 14.12% of total revenue receipts.

Establishment of State Level Road security training centers in Jaipur with provision of Rs 10 Cr.

Two major drinking water projects under Centre Water Grid namely Mahi High Level canal to Jaisamand & Bisalpur Jaipur Drinking Water project.

Question-177.which districts of Rajasthan suffer the most pollution, according to WHO report??

(A)-Jaipur Jodhpur Alwar Kota Udaipur

(b)-Bundi Kota Udaipur Ajmer Jaipur

(C)-Jodhpur Alwar Pali Sirohi Kota

(d)-Jhunjhunu Ajmer Jaipur Jodhpur Alwar

Leave a Reply