UPSC IAS Prelims Exam 2020 Test -10

Rs.0.00

UPSC Civil Services Preliminary Examination-2020 daily practice test series, IAS Prelims exam 2020 mock test mcq, IAS Prelims exam 2020 daily practice question bank. Practice mcq for competitive exams.

Description

 

We have the best product in the market to ace UPSC Prelims Test Series 2020. We also have CSAT and previous-year UPSC question paper. Every test series will boost your confidence and level of knowledge so you can crack the exam with maximum score so you should join atleast two-three test series.

These are strongly recommended test series for UPSC Preparation.

  1. Forum IAS.
  2. VajiRam.
  3. Chanakya IAS.
  4. IAS Baba.
  5. Myupsc.com
  6. GS Score.
  7. Insight IAS.
  8. Apti Plus.

 

If you are new to UPSC field, we recommend you to know about UPSC CSE Prelims and UPSC CSE Mains and UPSC Optional subjects and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding.

 

 

Practice Test – 9

 

Q1. With reference to the ‘Maitree Exercise’, which of the following statements is/are true?

  1. It is a joint military exercise between Indian Army and Royal Bhutan Army.
  2. The exercise seeks to enhance the skills in joint counter insurgency and counter terrorist operations in rural and urban scenario.

Select the correct answer using the code given below:

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

 

Solution: B

STATEMENT 1 is incorrect: Exercise Maitree is a joint military exercise between Indian Army and Royal Thai Army.  It is a platoon level exercise which comprises of infantry component.

STATEMENT 2 is correct: The exercise emphasizes to hone the tactical and technical skills in joint counter insurgency and counter terrorist operations in rural and urban scenario under UN mandate. Due emphasis is laid on increasing interoperability between forces from both countries which is crucial for success of any joint operation. Approach: Military exercises are important from exam point of view.

 

Q2. Consider the following questions about ‘Exercise Pitch Black’:

  1. Pitch Black is a biennial multinational large force employment warfare exercise hosted by The Royal Australian Air Force.
  2. Indian Air Force participated for the first time with air assets in the exercise.

Select the correct answer using the code given below:

  1. a) 1 only
  2. b) 2only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Answer: C

EXERCISE PITCH BLACK

STATEMENT 1 is correct: Pitch Black is a biennial multinational large force employment warfare exercise hosted by The Royal Australian Air Force.

STATEMENT 2 is correct: Indian Air Force participated for the first time with air assets in the exercise.

Objective: to foster closer relationship between the participating friendly forces and to promote interoperability through exchange of knowledge and experience.

 

Q3. Consider the following questions about ‘Anti-tank Guided Missile HELINA’’:

  1. It is indigenously developed by DRDO.
  2. It is the helicopter launched version of NAG.
  3. It has a range of 70-80km.

Select the correct Answer using the code given below:

  1. a) 1 only
  2. b) 1 and 2 only
  3. c) 2 and 3 only
  4. d) All of the above

Solution: B

Anti-tank Guided Missile HELINA

STATEMENT 2 is correct: The Helicopter-Launched NAG (HELINA) missile is the helicopter launched version of the NAG Missile.

STATEMENT 1 is correct: It has been designed and developed indigenously by DRDO for Indian Army under Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP).It works on “fire and forget” principle.

STATEMENT 3 is incorrect: It has a range of 7-8 km. The Missile is guided by an Infrared Imaging Seeker (IIR) along with integrated avionics.

 

Q4.Consider the following statement about ‘National Security Guard’

  1. It is an Indian Special Forces unit under the Ministry of Defence.
  2. The National Security Guard (NSG) was set up in 2001 after Indian Parliament attack as a Federal Contingency Deployment Force to tackle all facets of terrorism in the country.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Solution: D

STATEMENT 1 is incorrect as it is an Indian Special Forces unit under the Ministry of Home Affairs and not under the Ministry of Defence. However, it is not categorized under the uniform nomenclature of Central Armed Police Forces. It has a Special Forces mandate, and its core operational capability is provided by the Special Action Group (SAG) which is drawn from the Indian Army.

STATEMENT 2 is incorrect as it was raised in 1984, following Operation Blue Star and the assassination of Indira Gandhi, “for combating terrorist activities with a view to protecting states against internal disturbances. It was not established after Indian Parliament attack as a Federal Contingency Deployment Force to tackle all facets of terrorism in the country.

 

Q.5 Consider the following statement about ‘Defence Research and Development Organization (DRDO)’

  1. It is under the administrative control of the Ministry of Home Affairs.
  2. It works for enhancing self-reliance in Defence Systems and production of world class weapon systems

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Solution: B

STATEMENT 1 is incorrect as DRDO is under the administrative control of the Ministry of Defence.

It was formed in 1958 by the merger of Technical Development Establishment and the Directorate of Technical Development and Production with the Defence Science Organization.

STATEMENT 2 is correct as it works for enhancing self-reliance in Defence Systems and production of world class weapon systems.

 

Q6. Consider the following statements about Draft Defence Production Policy (DProP) 2018:

  1. It proposes to increase the foreign direct investment (FDI) cap in niche technology areas to 100% under the automatic route.
  2. It also hopes to transform India into a global leader in cyberspace and AI (artificial intelligence) technologies.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Solution: B

STATEMENT 1 is incorrect as Draft Defence Production Policy (DProP) 2018 proposes to increase the foreign direct investment (FDI) cap in niche technology areas to 74% under the automatic route. Under a niche technology route, FDI was not raised to 100 %. India hopes to achieve a turnover of Rs1.7 trillion in defense goods and services by 2025. It has a goal of becoming an arms exporter to the tune of Rs. 35, 000 crore in defense goods and services by 2025.

STATEMENT 2 is correct it also hopes to transform India into a global leader in cyberspace and AI (artificial intelligence) technologies.

 

Q7.Consider the following statements about “grey” lists and “black” lists of Financial Action Task Force:

  1. Blacklisted countries are those that took weak measures to combat money laundering and terror Financing
  2. Grey Lists countries are those that are unwilling to fight money laundering and terrorist Financing

 

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Solution: D

 

STATEMENT 1 is incorrect as Blacklisted countries are those that are unwilling to fight money laundering and Terrorist Financing. Those who took weak measures are in the grey list and not in the blacklist.

STATEMENT 2 is incorrect as Grey Lists countries are those that took weak measures to combat money laundering and terror.

Information: The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions. The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system. The FATF is therefore a “policy-making body” which works to generate the necessary political will to bring about national legislative and regulatory reforms in these areas.

 

Q8. Consider the following statements about the Global Peace Index (GPI):

  1. The GPI is a report produced by the World Peace Forum.
  2. GPI measure global peace using three broad indicators like the level of societal safety and security, the extent of the ongoing domestic and international conflict and the degree of militarization

 

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Solution: B

STATEMENT 1 is incorrect as GPI is a report produced by the Australia based Institute for Economics and Peace (IEP) and developed in consultation with an international panel of peace experts from peace institutes and think tanks with data collected and collated by the Economist Intelligence Unit.

STATEMENT 2 is correct as GPI measure global peace using three broad indicators like the level of societal safety and security, extent of the ongoing domestic and international conflict and the degree of militarization. India’s rank has marginally improved in “global peacefulness”, at a time when there is an overall decline of global peace owing to an escalation of violence in West Asia and North Africa.

 

Q9.’ Vidyalakshmi Portal’ has been launched for

  1. a) To provide students with single window electronic platform for scholarships and educational loans.
  2. b) To provide easy loans to farmers
  3. c) To provide easy loans to MSME
  4. d) To provide easy loan to unemployed

Solution: A

Vidya Lakshmi is a first of its kind portal for students seeking Education Loan. This portal has been developed under the guidance of Department of Financial Services, (Ministry of Finance), Department of Higher Education (Ministry of Human Resource Development) and Indian Banks Association (IBA).

The portal has been developed and maintained by NSDL e-Governance Infrastructure Limited. Students can view, apply and track the education loan applications to banks anytime, anywhere by accessing the portal. The portal also provides linkages to National Scholarship Portal.

 

Q10. Consider the following statements regarding the ‘Global Liveability Index’:

  1. It is released by Economist Intelligence Unit.
  2. It ranks 140 cities worldwide based on 30 qualitative and quantitative factors across five broad categories of Stability, Healthcare, Culture and environment, Education and Infrastructure.

Select the correct Answer using the codes given below:

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Answer: C

STATEMENT 1 is correct: The Economist Intelligence Unit’s liveability rating quantifies the challenges that might be presented to an individual’s lifestyle in 140 cities worldwide.

STATEMENT 2 is correct: Each city is assigned a score for over 30 qualitative and quantitative factors across five broad categories of Stability, Healthcare, Culture and environment, Education and Infrastructure.

THE ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT (EIU)

The Economist Intelligence Unit (The EIU) is the world leader in global business intelligence. We help businesses, the financial sector and governments to understand how the world is changing and how that creates opportunities to be seized and risks to be managed.

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “UPSC IAS Prelims Exam 2020 Test -10”

Your email address will not be published. Required fields are marked *