SSC GD Constable Exam 18th November 2021 All Shifts Questions | 18th November Exam Paper Answer

SSC GD Constable Exam 18th November 2021 All Shifts Questions | 18th November Exam Paper Answer. SSC GD Exam 18th November 2021 All Shifts Detailed Analysis | 18th Nov Exam Review. SSC GD Exam Analysis 2021, 18th Nov, All Shifts Detailed Exam Review: SSC GD Exam Analysis 2021. 

The Staff Selection Commission has conducted its first day 1st shift for the General Duty Constable Exam today on 18th November 2021 and thousands of candidates in various regions have attempted their exam in this shift. The candidates whose exam is scheduled for the next shifts in the coming days must be eager to know which questions were asked in the all shifts. As the shift is over, we have provided the detailed & accurate SSC GD Exam Analysis 2021 in this article to help you understand the difficulty level, type of questions, and overall good attempts for the SSC GD Exam 2021. 

SSC commences Constable (GD) online exam on November 18 at the designated centers. Below is the detailed paper analysis of the SSC GD Constable November 18 All Shift computer-based test. The analysis consists of the type, weightage, and difficulty level of the questions.

SSC GD Exam Analysis 2021

Our expert faculty has conducted a direct review session with the candidates who had their exam on 18th November 2021 and we have discussed the same in detail in this article. As per our exam analysis, the difficulty level of all shift was Easy. If you are one among waiting for the exam analysis, do not miss out on the information we have provided here as this would be really helpful if you have to exam in the next or upcoming shifts. SSC GD Exam is to be held from 16th November to 15th December 2021 for 25271 General Duty Constable posts. 

SSC GD Constable Exam Analysis- Overall Good Attempts

According to students, the computer-based test consists of 100 multiple-choice type questions divided into 4 sections namely General Intelligence & Reasoning, General Knowledge & General Awareness, Elementary Mathematics, and General English/ Hindi. The difficulty level of Elementary Mathematics and Reasoning was comparatively difficult than to the General Awareness and General Hindi/English. Each correct response awards 1 mark to the candidate while 0.25 marks get deducted for each wrong answer. 

English Language (Easy): Questions were based on topics including Synonyms/ Antonyms, Wrongly-spelt words, Idioms & Phrases, One-Word Substitution, Improvement of Sentences, Sentence Rearrangement, Cloze Passage, Fill in the Blanks, etc.

General Intelligence & Reasoning (Moderate): Questions were asked from topics including Time & Distance, Age, Numer Series, Odd & Out, Classification, Coding-Decoding, Word Formation, Blood Relations, and Non-Verbal Reasoning.

Elementary Mathematics (Moderate to Difficult): Questions were from topics including SI & CI, Profit & Loss, Mensuration, Average, Work & Time LCM & HCF, Time and Work, etc.

General Awareness (Moderate): Questions were asked from 2020-21 Current Affairs, Indian Constitution, Indian Economy, Geography Sports, International Events, Awards, etc.

1. Present Lieutenant Governor of Delhi:

Answer: Anil Baijal

2. Ranji Trophy 2019-20 winner?

Answer: Saurashtra Won with a lead in the first innings

3. Writer of Vidhi Shastra Evam Vidhik Siddhant (Jurisprudence & Legal Theory):

Answer: Dr. Vinay Narayan Mani Tripathi

4. Capital of Germany:

Answer: Berlin

5. Dandiya Dance is associated with which state:

Answer: Gujarat

6. First Prime Minister of Pakistan:

Answer: Liaquat Ali Khan, served as the first prime minister of Pakistan after independence (1947–1951).

7. Deficiency of Vitamin K:

Answer: The main symptom of a vitamin K deficiency is excessive bleeding caused by an inability to form blood clots.

8. Kaziranga National Park is located in:

Answer: Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat, Karbi Anglong, and Nagaon districts of the state of Assam, India.

9. Article 280 of the Indian Constitution is related to:

Answer: The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution, mainly to give its recommendations on the distribution of tax revenues between the Union and the States and amongst the States themselves.

10. At which river Mahakaleshwar Temple is situated?

Answer: River Shipra

11. The first female who won Arjuna Award:

Answer: Stephie D’Souza

12. Who was the first CEO of Niti Ayog?

Answer: Sindhushree Khullar

13. Who won US Open 2020?

Answer: Dominic Thiem (Men’s) and Naomi Osaka (Women’s)

14. When was Delhi announced as the capital of India?

Answer: On 12th December 1911, at the historic Delhi Durbar, George V, the Emperor of the British Empire proclaimed the shifting of the capital of India from Calcutta to Delhi.

15. Where is Bannerghatta National Park situated?

Answer: Bannerghatta National Park is a national park in India, located near Bangalore, Karnataka.

16. Who is the current CEO of Amazon?

Answer: Andrew R. Jassy

17. When did Din-e-ilahi started?

Answer: 1582

18. Who was the First President of the World Bank?

Answer: The first President of the World Bank Group was Mr. Eugene Meyer from the USA. He assumed office in 1946.

19. Which is the smallest bone of the Human Body?

Answer: stapes – At 3 mm x 2.5 mm, the “stapes” in the middle ear is the smallest named bone in the human body. The shape of a stirrup, this bone is one of three in the middle ear, collectively known as the ossicles.

20. First Prime Minister of Britain:

Answer: Robert Walpole – In 1905, the post of prime minister was officially given recognition in the order of precedence. Modern historians generally consider Sir Robert Walpole, who led the government of Great Britain for over twenty years from 1721, as the first prime minister.

21. Present Chief Marshal of Air Force:

Answer: The current CAS is Air Chief Marshal Vivek Ram Chaudhari who took office on 30 September 2021, following the retirement of Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria.

22. When did Chipko Andolan start?

Answer: April 1973 – The first Chipko protest occurred near the village of Mandal in the upper Alaknanda valley in April 1973.

23. Headquarters of Election Commission is located in:

Answer: New Delhi

24. What is the old name of Sri Lanka?

Answer: Ceylon – Ancient Greek geographers called it Taprobane. Arabs referred to it as Serendib. Later European mapmakers called it Ceylon, a name still used occasionally for trade purposes. It officially became Sri Lanka in 1972.

25. What is the duration of Zero Hour in Lok Sabha?

Answer: The maximum duration of the zero hour in Lok Sabha is 30 minutes. Each member gets three minutes to raise an issue in the Zero Hour.

Leave a Reply