Test 1 Solution: MYUPSC Prelims Online Test Series for UPSC CSE (IAS) 2021

Prelims Online Test Series for UPSC CSE (IAS) 2021Test Series plays most important role in clearing any competitive exam. Like other competitive exams UPSC also need more Hard Work and dedication and in fact 1000% more efforts are needed for clearing this exam.

How much you study doesn’t matter here, what matters is how much practice that you did before the exams and test series fulfill their need for this purpose. To say simply, TEST SERIES are the Key to Success and the more tests you practice, More chances of clearing the exam.

Prelims Test Series for UPSC CSE (IAS) 2021: PT Master Test Series: There will be 18 Full-length and 60 Mini / Subject wise tests enabling the aspirants to evaluate themselves at periodic intervals. These tests have been planned in a manner that a student will get sufficient time to cover the relevant section of the syllabus before the date of the test. Though, students can write tests as per their own convenience, we would, however, expect them to be punctual. There will a detailed discussion of around two hours after every test. These simulation tests will be strictly according to the UPSC pattern having 100 questions per test. The mixture of questions will be 60% static G.S. Section and 40% current affairs. PT Master: Prelims Test Series for UPSC Prelims 2021


UPSC Prelims 2021 Online Test Series Click here to join


Test 1 – Solution


Q.1 Consider the following statements with reference to Gandhara School of art:

1. This school of art developed with original regional influence.

2. It was primarily inclined to Buddhism.

3. The Mauryan rulers were the patrons of this school of art.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 2 only

d) 2 and 3 only

Solution: B

Explanation:

  • The school of art was a mixed art form with heavy influence of Greco-Roman art and regional (local) art.
  • The Kushanas were the patrons of this school of art.

Q2. Consider the following statements with reference to Buddhist councils:

1. Buddhist council      A. Hinayana and Mahayana

2. Buddhist council      B. Suttapitaka and Vinay Pitaka

3. Buddhist council      C. Abhidhamma Pitaka

4. Buddhist council      D. First schism in Buddhism

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 -A, 2 -B, 3 -C, 4 -D

b) 1 -B, 2 -D, 3 -C, 4 -A

c) 1 -C, 2 -D, 3 -B, 4 -A

d) 1 -D, 2 -C, 3 -B, 4 -A

Solution: B

Q3. Consider the following statements with reference to Al- Beruni:

1. Al- Beruni was the contemporary of Muhammad Ghori of Ghurid Empire.

2. He authored the book Tarikh al-Hind or History of India.

3. He is known as father of Indology.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 2 only

d) 2 and 3 only

Solution: B

Explanation:

  • Al- Beruni was the contemporary of Mahmud of Ghazni of Ghaznavid dynasty.
  • He is known as founder of Indology. Sir William Jones (1748-1794) who pioneered the formal study of India and the field of Indology is called father of Indology.

Q4. Consider the following statements regarding town planning of the cities of Indus Valley Civilization (IVC):

1. The society in Indus Valley Civilization was urbane in character.

2. The houses in the city followed the grid system which was divided into blocks.

3. The cities had scientific and advanced drainage system with covered drainage.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) All of the above

Solution: D

Q5. Consider the following statements with reference to Vaisheshika school of thought:

1. Vaisheshika school of thought is one among the six philosophies of Buddhist religion.

2. The school of thought is attributed to sage and philosopher Gautama.

3. It is based on the principles of metaphysics or naturalism.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 3 only

c) 1 and 2 only

d) 2 and 3 only

Solution: B

Explanation:

  • Vaisheshika school of thought is one among the six philosophies of Hinduism.
  • The school of thought is attributed to Hindu sage and philosopher Kanada.

Q6. Consider the following statements:

1. Mahabhashya by Patanjali is the first text of Sanskrit grammar.

2. Patanjali was the contemporary of Pushyamitra Sunga.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Ashtadhyayi is the first text of Sanskrit grammar written by Panini in 500BC.

Q7. Consider the following statements with reference to Ashokan pillar- ‘Sarnath’:

1. The Ashoka pillar found in Sarnath forms the official national emblem of India.

2. The pillar was built by Ashoka in commemoration of the first sermon of Gautama Buddha.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • The Abacus and the Animal part of the Sarnath pillar forms the official national emblem of India. (Not entire Ashokan pillar)

Q8. Consider the following statements with reference to Pichwai paintings:

1. Pichwai paintings having their roots in miniature paintings are popular in Rajasthan.

2. They are devotional paintings used to portray the tales of Lord Krishna.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q9. Consider the following statements with reference to Mansabdari system of Mughals:

1. Mansabdar refers to an individual who holds a mansab, meaning a position or rank in the Mughal services.

2. Mansabdars had to reside in their own jagirs and collect revenues from the peasantry.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Mansabdars did not reside in their own jagirs but used servants to collect revenues there while they themselves served in another part of the empire.

Q10. Consider the following statements with reference to Northern Black Polished Ware:

1. Northern Black Polished Ware is dated to be around the time of Harappan period.

2. It is associated with the elites and is the luxury class pottery.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Northern Black Polished Ware is dated to be around later Vedic period or the Mahajanapadas period. (Roughly 1000 BC-300 BC)

Q11. With respect to the Convention on Biological Diversity (CBD), consider the following statements:

1. CBD is an outcome of the 1992 Earth Summit.

2. The Conference of Parties of CBD meets every two years.

3. The body is headquartered in Geneva, Switzerland.

4. CBD also deals with access to Genetic Resources and the Fair and Equitable Sharing of Benefits Arising from their Utilization.

Which of the above statements is/are INCORRECT?

a) 1, 2 and 4 only

b) 3 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: B

Explanation:

  • The body is headquartered in Montreal, Canada.
  • Nagoya Protocol deals with access to Genetic Resources and the Fair and Equitable Sharing of Benefits Arising from their Utilization.

Q12. With respect to Border Roads Organisation (BRO), consider the following statements:

1. BRO is a statutory organization.

2. Its focus area is developing infrastructure in India only.

Which of the above statements is/are INCORRECT?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Explanation:

  • Border Roads Organization is not a statutory organization.
  • Currently, the organisation maintains operations in twenty-one states, one UT (Andaman and Nicobar Islands), and neighbouring countries such as Afghanistan, Bhutan, Myanmar, and Sri Lanka.

Q13. In the context of Tyre Pyrolysis, consider the following statements:

1. Tyre pyrolysis refers to a technique of breaking down used tyres in the absence of oxygen.

2. One of the outputs of Tyre Pyrolysis is scrap steel.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q14. Consider the following statements:

1. The Global Carbon Project is a Global Research Project of Future Earth and a research partner of the World Climate Research Programme.

2. The Global Carbon Project is an initiative of the commercial sector across the world focussed on tackling greenhouse gases from their products.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • The project is an initiative of the research community. The project has brought together emissions experts, earth scientists, and economists to tackle the problem of rising concentrations of greenhouse gases.

Q15. Consider the following statements:

1. Committee members are not bound by party whips.

2. Article 105 and Article 118 are provisions related to Parliamentary Committees.

3. Parliament is bound by the recommendations of its committees.

4. Standing committees are reconstituted on an annual basis.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2 and 4 only

b) 3 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: A

Explanation:

  • Parliament is not bound by the recommendations of its committees.

Q16. Consider the following statements with reference to Indian classical music:

a) Ragas form the basis of the rhythm, while the basis of the melody is Tala.

b) Ragas form the basis of the melody, while the basis of the rhythm is Tala.

c) Both Raga and Tala form the basis of rhythm in Indian classical music.

d) None of the above

Solution: B

Q17. Consider the following statements:

1. Most of Ashoka’s inscriptions were written in the Brahmi script.

2. Brahmi script was decrypted for the first time by Alexander Cunningham.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Brahmi script was decrypted for the first time in 1837 by James Prinsep.
  • He was also the first to decipher the inscriptions of Ashoka and the Brahmi script.

Q18. Consider the following statements:

1. Siddhamatrika script was one of the forms of writing Sanskrit in ancient India.

2. Modi script was one of the script used to write Marathi language.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q19. Consider the following statements:

1. Naam Japna, Kirat Karni and Vand Chakhna are three pillars of Sikhism that were given by the Guru Angad.

2. The compositions of Kabir are far more numerous than any other non-Sikh composers in Guru Granth Sahib.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Naam Japna, Kirat Karni and Vand Chakhna are three pillars of Sikhism that were given by the Guru Nanak.

Q20. Consider the following statements about Pandyan style of temple architecture:

1. Rock cut temples of Pandyan dynasty were dedicated to both Lord Siva and Vishnu.

2. Pandyan mural paintings can be seen in the Chittannavasal cave temples.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q21. Consider the following statements:

1. Manipuri Dance is one of the classical dances of India.

2. Its themes are based on Vaishnavism.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q22. Which of the following statements is/are suitable for Saka Era ruler Rudradaman-I?

1. Yavanesvara was a Greek writer lived in India during the time of Rudradaman-I.

2. He was one of the rulers who conducted the repair work of the Sudarshana Lake at Girnar.

Select the correct answer using the codes given below:

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q23. Considered the following statements in terms of the society during the time of Satvahanas:

1. The society were divided in four classes based on economic activity and status.

2. Women did not participate in religious activities at that time.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Women participated in religious activities during the time of Satvahanas.

Q24. Which of the following ruler of Rashtrakuta dynasty moved the Rashtrakuta capital from Mayurkhandi in Bidar district to Manyakheta in the Gulbarga district of Karnataka?

a) Krishna I

b) Amoghavarsha I

c) Dhruva

d) Karka

Solution: B

Q25. The terms ‘Anuvratas’, ‘Mahavrata’ and ‘Sallekhana’ are the religious practices in______.

a) Buddhism

b) Hinduism

c) Jainism

d) Sikhism

Solution: C

Q26. With respect to 5G, consider the following statements:

1. One of the key features of 5G is ultra-low latency.

2. 5G would allow 125 MBS transfer speeds.

3. A 5G Test Bed in India was established in the Indian Institute of Science (IISc) for developing applications in the broadband and low latency areas

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2 and 3

b) 1 and 2 only

c) 1 and 3 only

d) 2 and 3 only

Solution: B

Explanation:

  • A 5G Test Bed in India was established in the Indian Institute of Technology-Delhi for developing applications in the broadband and low latency areas

Q27. With respect to Virtual Autopsy, consider the following statements:

1. Virtual Autopsy uses radiations to conduct a post mortem.

2. Sri Lanka was the first country in South and Southeast Asia to carry out virtual autopsies.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • India will be the first country in South and Southeast Asia to carry out virtual autopsies.

Q28. Which of the following countries does not share a border with Kazakhstan?

a) Kyrgyzstan

b) Turkmenistan

c) Uzbekistan

d) Tajikistan

Solution: D

Q29. Consider the following statements:

1. Automotive Industry Standards-155 is an Indian standard for Microdot identifiers.

2. Microdots can only be identified through X-ray radiation.

3. Motor vehicle laws fall under provisions of Union List.

Which of the above statements is/are INCORRECT?

a) 1, 2 and 3

b) 1 and 2 only

c) 1 and 3 only

d) 2 and 3 only

Solution: D

Explanation:

  • Microdots can be identified through UV radiation.
  • Motor vehicle laws fall under provisions of Concurrent List.

Q30. The Sivaramakrishnan committee was constituted for?

a) Reforming Agriculture Marketing in India.

b) Boosting Startup Ecosystem in the country.

c) Resolving issues related to the allocation of funds between the centre and states

d) Suggesting a capital city for a state in India.

Solution: D

Explanation:

  • The Sivaramakrishnan committee was constituted to suggest the place to build the capital city of Andhra Pradesh.

Q31. Consider the following statements with reference to the guilds (Shreni) of ancient India:

1. Guilds were served as banks and received deposits from the public on a fixed rate of interest.

2. The wages, rules of work, standards and prices were fixed by the guild.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: C

Q32. Tanjore Painting shows the truth and beauty of devotion to the Lord that originated in the 16th century, under the sovereignty of the

a) Cholas

b) Cher

c) Pandya

d) Satavahana

Solution: A

Q33. Considered the following dynasties:

1. Gurjara-Pratiharas

2. Rashtrakutas

3. Palas

Which of the above was/were involved in the tripartite struggle of medieval India?

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: D

Q34. In which of the following Indian state, the Bani festival is celebrated?

a) Karnataka

b) Telangana

c) Andhra Pradesh

d) Arunachal Pradesh

Solution: C

Q35. Which of the following Mughal Ruler developed the Sulh-i-kul doctrine?

a) Aurangzeb

b) Jahangir

c) Shah Jahan

d) Akbar

Solution: D

Q36. Which of the following pairs are correctly matched in terms of contemporary ruler and the traveller who visited India at same time?

Traveller                                 Ruler

1 Marco Polo              –           Rudramma Devi

2 Ibn Batuta                –           Muhammad-bin-Thuglak

3 Abdur Razzaq                       –           Deva Raya II

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: D

Q37. Consider the following statements with reference to Dadasaheb Phalke award:

1. It is the highest official recognition (award) in Indian cinema.

2. The first recipient of the award was Birendranath Sircar.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • It was awarded for the first time to Devika Rani who is known as the ‘first lady of Indian cinema’.

Q38. The festivals named Chapchar Kut and Maotsu Mong are celebrated in which of the following pair of Indian states respectively?

a) Mizoram and Nagaland

b) Arunachal Pradesh and Manipur

c) Jharkhand and Bihar

d) Assam and West Bengal

Solution: A

Q39. Which of the following dance form is/are mentioned in the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization’s (UNESCO) List of Intangible Cultural Heritage?

1. Mudiyettu

2. Kalbelia

3. Chhau

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) All of these

Solution: D

Q40.Kundhei puppetry art belongs to which of the following Indian state?

a) Kerala

b) West Bengal

c) Karnataka

d) Odisha

Solution: D

Q41. In the context of Good Governance Index, consider the following statements:

1. Good Governance Index was launched by NITI Aayog.

2. Judicial and public security was one of the sectors assessed to formulate the index.

3. Kerala was judged as the best state in the index.

Which of the above statements is/are INCORRECT?

a) 1, 2 and 3

b) 1 and 2 only

c) 1 and 3 only

d) 2 and 3 only

Solution: C

Explanation:

  • Good Governance Index was launched by Department of Administrative Reforms and Public Grievances, and the Centre for Good Governance.
  • Apart from nine other sectors, Judicial and public security was also one of the sectors assessed to formulate the index.
  • Tamil Nadu was judged as the best state in the index.

Q42. With respect to Run Through File mechanism, consider the following statements:

1. Run Through File mechanism was introduced by the Tamil Nadu Government to speed up the clearing of files on a priority basis.

2. Under this mechanism, only the Chief Minister of the state can mark a file as Run Through File.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Run Through File mechanism was introduced by the Haryana Government to speed up the clearing of files on a priority basis.

Q43. In the context of Atal Jal Yojana, consider the following statements:

1. Atal Jal Yojana primarily focusses on supply-side management.

2. Behavioural change is one of the key components of the Yojana.

3. Atal Jal Yojana will be implemented in all the states.

4. The New Development Bank is supporting the Central Government in this initiative.

Which of the above statements is/are INCORRECT?

a) 1, 2 and 4 only

b) 3 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: A

Explanation:

  • ATAL Jal Yojana primarily focusses on demand-side management.
  • ATAL Jal Yojana will be implemented in seven states, namely, Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh.
  • The World Bank is supporting the Central Government in this initiative.

Q44. Consider the following statements:

1. Afghanistan forms a border with China.

2. The Caspian Sea forms a border with Tajikistan.

Which of the above statements is/are INCORRECT?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Tajikistan is a landlocked country.

Q45. Which committee was formed to resolve the differences between NITI Aayog and Ministry of Electronics and IT?

a) K VijayRaghavan Committee

b) Athreya Committee

c) Bhurelal Committee

d) Hanumant Rao Committee

Solution: A

Q46. Consider the following statements with reference to Kuttiyaattam theatre art form:

1. It is performed in both the Sanskrit and Dravidian languages in Hindu temples.

2. It is traditionally performed in the Karnataka state.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Koodiyattam is the traditional Sanskrit theatre art form performed in the state of Kerala.

Q47. Krishnattam is a traditional form of Sanskrit theatre mainly practiced in which state of India?

a) Odisha

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu

Solution: C

Q48. Consider the following statements about Yakshagana dance drama:

1. It is the dance form that embedded in culture of Kerala.

2. Its stories are drawn from epics belongs to only Hindu traditions.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: D

Explanation:

  • Yakshagana is the classical form of dance drama in Karnataka.
  • Its stories are drawn from Ramayana, Mahabharata, Bhagavata and other epics from both Hindu and Jain and other ancient Indic traditions.

Q49. Which of the following dance forms is/are NOT mentioned under the UNESCO’s Intangible Cultural Heritage of Humanity?

1. Dhumal dance

2. Hozagiri Dance

3. Kalbeliya Dance

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: A

Solution

Dhumal dance:

  • The Dhumal dance is one of the popular folk dances of the north Indian state of Jammu and Kashmir.
  • This dance is only performed by the men of the Wattal tribe of the region.

Hozagiri Dance:

  • Hozagiri Dance is practised by the tribal community of ‘Reangs’ residing in the northeastern Indian state of Tripura.
  • It is performed by the Reangs by placing a bottle on their heads and gently moving the lower portions of their bodies.
  • Hozagiri Dance is displayed during new harvests and for worshipping the Goddess of Wealth, Lakshmi and is basically a female dance.

Kalbelia dance:

  • Kalbeliya Dance is a folk dance of Rajasthan.
  • It is well known by other names like ‘Sapera Dance’ or ‘Snake Charmer Dance’.
  • The folk dance is mainly performed by the Kalbeliya (snake-charmer) community.
  • It is a part of the UNESCO’s Intangible Cultural Heritage of Humanity from the year 2010.

Q50. Which of the following have mentioned about the Indian Martial Arts?

1. Mahabharata

2. Ramayana

3. Sangam literature

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: D

Explanation:

Indian Martial Arts:

Origin of Indian Martial Arts:

  • The Sanskrit language term for martial arts is ‘Dhanur Veda’, derived from the terms dhanus meaning ‘bow’ and veda meaning ‘knowledge’.
  • The Agni Purana is arguably the earliest extant manual of Dhanurveda which talks about the art of war.
  • It was duly mentioned in Vedic literature like the Rig Veda, Yajur Veda and Atharva Veda.

Q51. Consider the following statements with reference to Kuchipudi dance:

1. It have roots to the ancient text of Natya Shastra.

2. Costumes of this dance look similar to Bharatnatyam.

3. Kuchipudi style was devised by Dwija Chandidas.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 2 only

d) 1, 2 and 3

Solution: A

Explanation:

  • Kuchipudi style was conceived by Siddhendra Yogi (a talented Vaishnava poet of 17th century).

Q52. Consider the following statements with reference to Classical dances of India:

1. India has ten traditional dances recognised as classical dances by Sangeet Natya academy.

2. The recognised dances have their roots in the Sanskrit text Natya Shastra.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Sangeet Natya academy, the national academy of performing arts, has recognized eight traditional dances as Indian classical dances. These dances have roots in the Sanskrit text Natya Shastra, and the religious performance arts of Hinduism.

Q53. Consider the following statements with reference to Sattriya dance form:

1. The Sattriya dance is a powerful medium for propagation of Shaivism.

2. It is a popular dance form of Chhattisgarh.

3. It is included as a classical dance of India.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 3 only

c) 1 and 2 only

d) 1, 2 and 3

Solution: B

Explanation:

  • The Sattriya dance form was introduced as a powerful medium for propagation of the Vaishnava faith. The classical dance of India is associated with Assam.

Q54. Consider the following statements with reference to Odissi dance:

1. The dance expresses religious stories and spiritual ideas, particularly of Shaivism.

2. The peculiarity of the dance form from other classical dances is its Tribhanga pose.

3. The dance mostly derives its theme from Jayadeva’s Geeta Govinda.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) All of the above

Solution: C

Explanation:

  • Odissi is an ancient Indian classical dance which expresses religious stories and spiritual ideas, particularly of Vaishnavism.

Q55. Consider the following statements with reference to Thumri:

1. Thumri is a genre of classical music in India.

2. The style of singing has extreme importance and strict adherence to ragas.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: D

Explanation:

  • Thumri is a common genre of semi-classical Indian music. Thumri is characterized by its sensuality, and by a greater flexibility with the ragas.

Q56. Match the following:

Various Seas                Forms Borders with

A) Red Sea       –           1) Uzbekistan

B) Black Sea    –           2) Azerbaijan

C) Aral Sea      –           3) Eritrea

D) Caspian Sea            –           4) Georgia

Select the correct answer using the codes given below:

a) A-1, B-2, C-3, D-4

b) A-2, B-1, C-4, D-3

c) A-3, B-4, C-1, D-2

d) A-4, B-3, C-2, D-1

Solution: C

Q57. In which of the following region, the Sabang port is located?

a) Strait of Malacca

b) Strait of Hormuz

c) Strait of Gibraltar

d) Strait of Magellan

Solution: A

Q58. The Simpson Desert is located in the which of the following country?

a) South Africa

b) Angola

c) New Zealand

d) Australia

Solution: D

Q59. Which of the following countries share the border with the Somalia?

1. Ethiopia

2. Djibouti

3. Eritrea

4. Kenya

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 3 only

b) 3 and 4 only

c) 1, 2 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: C

Explanation:

  • Somalia is a country located in the Horn of Africa (The Horn of Africa is a peninsula in Africa).
  • It is bordered by Ethiopia to the west, the Gulf of Aden to the north, the Guardafui Channel and Somali Sea to the east, and Kenya to the southwest.
  • The country claims a border with Djibouti through the disputed territory of Somaliland.
  • Somalia has the longest coastline on Africa’s mainland, and its terrain consists mainly of plateaus, plains and highlands.

Q60. Consider the following statements about the Central Reserve Police Force (CRPF):

1. CRPF is the largest central armed police force in India.

2. It functions under Ministry of Defence.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Central Reserve Police Force (CRPF) functions under Ministry of Home Affairs (MHA).

Q61. Consider the following statements with reference to Sallekhana ritual:

1. It is a highly respected fasting ritual of Buddhism believed a means of destroying rebirth-influencing karma by withdrawing all physical and mental activities.

2. The ritual is only permitted to male members of the religion of upper monastic order.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: D

Explanation:

  • Sallekhana or Santhara is a highly respected fasting ritual of Jainism to face death voluntarily by reducing intake of food and liquids.
  • The ritual can be undertaken both by men and women of all economic classes in the Jain community.

Q62. Consider the following statements with reference to Mahavamsa:

1. Mahavamsa is an important chronicle which contains the history of formations of Mahayana and Hinayana Buddhism.

2. It is the chronicle dating to 3rd-4th centuries BC written in Pali language.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Mahavamsa is an important chronicle (written record) which contains the accounts of history of Buddha’s visit to Sri Lanka, Buddhist sangha and kings of Sri Lanka.

Q63. Consider the following statements with reference to Swaramela-Kalanidhi:

1. It is a musical treatise by Ramamatya, a noted musician in the court of King Krishna Deva Raya of Vijayanagara empire.

2. The couplets in the text are written in Sanskrit language.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Swaramela-Kalanidhi is a treatise on music authored by Ramamatya, a noted musician in the court of King Sadashiva Raya of Vijayanagara empire.

Q64. Consider the following statements with reference to Carnatic music:

1. Thyagaraja is considered to be the father of Carnatic music.

2. Unlike the Hindustani music, the Carnatic music has a much more flexible structure.

3. The style of music gives equal focus to instruments and vocals.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) None of the above

Solution: D

Explanation:

  • Purandardas is considered to be the father of Carnatic music.
  • The Carnatic music has a rigid structure, unlike the Hindustani music which is flexible.
  • Carnatic music gives more emphasis on the vocal music as compared to instruments.

Q65. Consider the following statements with reference to Dhrupad:

1. Dhrupad is a vocal genre in Carnatic classical music tracing its origin to Samaveda.

2. The style of singing is heroic in theme.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Dhrupad is a vocal genre in Hindustani classical music tracing its origin to Samaveda.

Q66. Consider the following statements with reference to Amir Khusrau:

1. Amir Khusrau was a Sufi musician, poet and scholar from India.

2. He is credited with printing oldest dictionary of the world dealing with Hindi and Turkish words.

3. He is the originator of the Khayal and Tarana styles of music.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 1 and 3 only

d) All of the above

Solution: C

Explanation:

  • Amir Khusrau was a Sufi musician, poet and scholar from India who is credited with printing oldest dictionary of the world dealing with Hindi and Persian words.

Q67. Consider the following statements with reference to Shabad:

1. Shabad recitation includes a Kirtan-style singing of hymns from the Guru Granth Sahib, the central text of Sikhism.

2. Shabads are the exclusive teachings of tenth guru of Sikhism – Guru Govind Singh.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Shabads are the teachings compiled in Guru Granth Sahib attributed to various Sikh gurus and many bhakti saints-poets.

Q68. Consider the following statements with reference to Pandavani:

1. Pandavani is a folk form of dramatic re-enactment of scenes/events from Mahabharata on lines of Ram Lila.

2. It is popular in central India especially the Pardhin community of Chhattisgarh.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

Explanation:

  • Pandavani is a lyrical form of narration of scenes/events from Mahabharata involving a lead singer with few instruments, popular in Central India.

Q69. Consider the following statements with reference to Ajanta Caves Paintings:

1. Ajanta cave paintings are the religious paintings depicting Buddhism, Jainism and Hinduism.

2. The caves include the mural paintings and rock-cut sculptures.

3. It is a designated UNESCO World Heritage Site.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: B

  • Ajanta cave paintings are the religious paintings entirely depicting Buddhism.

Q70. The Sittanavasal cave paintings are related to which of the following religion?

a) Buddhism

b) Jainism

c) Hinduism

d) None of the above

Solution: B

Q71. The Drake Passage is located between which of the following continents?

a) Africa and Europe

b) North America and South America

c) South America and Antarctica

d) Antarctica and Africa

Solution: C

Drake Passage:

  • The Drake Passage is the body of water between the southern tip of South America at Cape Horn, Chile and the South Shetland Islands of Antarctica.
  • It connects the southwestern part of the Atlantic Ocean with the southeastern part of the Pacific Ocean and extends into the Southern Ocean.
  • The passage between Cape Horn and Livingston Island is the shortest crossing from Antarctica to any other landmass.

Q72. Consider the following statements about Avangard missile:

1. It is developed by the China.

2. It is listed in the class of Hypersonic Glide Vehicle (HGV).

3. It has a speed of Mach 20.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1, 2 and 3

b) 1 and 2 only

c) 1 and 3 only

d) 2 and 3 only

Solution: D

  • It is developed by the Russia.

Q73. Mahajan Commission was constituted by the government of India for the state border dispute settlement between which of the following states of the India?

a) Maharashtra and Karnataka

b) Andhra Pradesh and Telangana

c) Maharashtra and Telangana

d) Chhattisgarh and Odisha

Solution: A

Q74. Which of the following island was named Shaheed by the Subhash Chandra Bose?

a) Kavaratti island in Lakshadweep

b) Camorta island in Nicobar

c) Andaman island

d) Kondul Island

Solution: C

Subhash Chandra Bose in Andaman:

  • During World War II, the Andaman and Nicobar Islands were under Japanese occupation for three years (1942-45), and were formally handed over to Bose’s Azad Hind government, although effective control remained with Japan.
  • The Andaman and Nicobar Islands are strategically located in the Indian Ocean between the Indian mainland, Myanmar, and Indonesia, and are close to important maritime routes.
  • At that time, the islands were first controlled by the Dutch, then by the British, and were taken over by the advancing Japanese military during World War II.
  • Bose, who had allied with the Japanese during the War, declared in August 1943 that the Azad Hind Fauj would be on Indian soil before the end of that year.
  • He hoisted the Indian Tricolour at the Gymkhana grounds in Port Blair.
  • The Azad Hind government was able to obtain de jure control of the islands from the Japanese.
  • He renamed Andaman as Shaheed (“Martyrs”) Island, and Nicobar as Swaraj (“Freedom”) Island.

Q75. Manasollasa, a literature form of medieval India, was written by the which of the following person?

a) Bhattabhuvandadev

b) Abu Bakr

c) Vijananeshwar

d) Someswar III

Solution: D

Q76. Consider the following statements with reference to Miniature Paintings:

1. Miniature paintings in India are inspired by the Persian Paintings of Iran.

2. The paintings stand out due to their intricate brushwork and colours derived from natural sources.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: B

  • Miniature Paintings did originate in India around 750 A.D during the Palas rule in eastern India.

Q77. Which of the following statements about Apabhramsa School of painting is/are correct?

1. The Apabhramsa School of painting flourished during 11th -15th century.

2. It was inspired by the great Ellora murals.

3. It prevailed in the region of Uttar Pradesh and Bihar.

4. The Kalpasutra and Kalakacharya-Katha are two popular themes used by Apabhramsa painters.

Select the correct answer using the codes given below

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 4 only

d) 2, 3 and 4 only

Solution: C

Explanation:

  • Apabhramsa School of painting was inspired by the great Ajanta murals.
  • It prevailed in the region of Gujarat, Rajasthan and Malwa.

Q78. With reference to Warli Paintings, consider the following statements:

1. It is a painting style belongs to Bihar.

2. It mainly depicts mythological characters.

3. The white mixture of rice mixed with water and gum is used for this painting.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1, 2 and 3

d) 3 only

Solution: D

Explanation:

  • Warli painting is practiced in Maharashtra.
  • It does not depict mythological characters.

Instead, vivid expression of daily and social events of the Warli tribe in shapes and figures are drawn and painted on wall.

Q79. With reference to the difference between the Madhubani Painting and Kalighat painting, which of the following statements is/are not correct?

1. Madhubani Painting uses extensive shading techniques whereas Kalighat painting is deprived of any shading.

2. Madhubani Painting is characterised by line drawings with no space left whereas Kalighat painting is characterised buy its smooth brushwork.

3. Madhubani Painting is done on paper scroll or cloth whereas Kalighat painting is done on walls.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 3 only

b) 3 only

c) 2 only

d) 2 and 3 only

Solution: A

Explanation:

  • Madhubani Painting has no shading whereas Kalighat painting uses extensive shading and light techniques to give 3D effect to paintings.
  • Madhubani Painting is done on walls whereas Kalighat painting is done paper scroll or cloth.

Q80. With reference to the difference between the Kangra School of painting and Tanjore Paintings, which of the following statements is/are correct?

1. Kangra Paintings includes a quality of delicacy whereas Tanjore Paintings are characterised by bold drawing techniques.

2. Kangra Paintings use rich, vivid and brilliant colours whereas Tanjore Paintings were naturalistic and employed cool, fresh colors.

Select the correct answer using the codes given below:

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Solution: A

Explanation:

  • Kangra Paintings were naturalistic and employed cool, fresh colors whereas Tanjore Paintings use rich, vivid and brilliant colours.

Q81. Which of the following rules is/are mentioned in the Flag Code of India?

1. The National Flag of India shall be made of hand spun and hand woven.

2. The damaged or dishevelled Flag shall not be displayed.

3. There shall be no restriction on the display of the National Flag by members of general public.

4. The National Flag shall be rectangular in shape.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 2, 3 and 4 only

b) 1, 2 and 3 only

c) 3 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: D

Q82. Consider the following statements:

1. The ‘Satyameva Jayate’ word is mentioned in Brihadaranyaka Upanishad.

2. The National Anthem of India was first publicly sung at the Calcutta session of Indian National Congress.

3. The National heritage animal of India is Asiatic Lion.

4. Ashadha is the first month according to the national calendar of India.

Which of the above given statements is/are correct?

a) 2 only

b) 1 and 3 only

c) 2 and 4 only

d) 1,2, 3 and 4

Solution: A

Explanation:

  • The ‘Satyameva Jayate word is mentioned in Mundaka Upanishad.
  • The National heritage animal of India is Elephant.
  • Chaitra is the first month according to the national calendar of India.

Q83. Which of the following statements is/are correct regarding the Tamil Bhakti literature ‘Tevaram’?

1. The first 10 volumes of Tirumurai is considered Tevaram.

2. It is in the praise of God Shiva.

3. It was written by two prominent Tamil poets.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 2 only

d) 1, 2 and 3

Solution: C

Explanation:

  • It is the collection of first 7 volumes of Tirumurai (it is a 12 volume literature).
  • All the seven volumes of work of Thevaram are dedicated to the works of the three most prominent Tamil Nayanars poets of the 7th century i.e. Sambandhar, Tirunaavukkarasar and Sundarar.

Q84. The Mrichchhakatika is written by which of the following person?

a) Bhasa

b) Shudraka

c) Kalidasa

d) Vishakhadatta

Solution: B

Explanation:

  • Mrichchhakatika is written by Shudraka.
  • Bhas awrote Dradiracharudatta
  • Kalidasa wrote many plays like Malavikagnimitram.
  • Vishakhadatta wrote Mudrarakshasa

Q85. With respect to ‘Tabo Monastery’, consider the following statements:

1. It is located in Ladakh.

2. It is founded by Buddhist King Rinchen Zangpo.

3. It the oldest continuously operating Buddhist enclave in India.

4. It is declared as national historic treasure of India by the Archaeological Survey of India.

Which of the statements given above is/are not correct?

a) 1 only

b) 4 only

c) 1 and 2 only

d) 2 and 3 only

Solution: C

Explanation:

  • Tabo Monastery is located in Himachal Pradesh.
  • It is founded by Buddhist King Yeshe-O and Rinchen Zangpo was a Tibetan Lama and a translator who assisted the king in building this monatery.

Q86. Consider the following pairs with reference to Ancient Buddhist Universities:

Buddhist University                 Location

1. Takshashila              –     Gandhara

2. Valabhi                    –           Saurashtra

3. Jagaddala                –           Kalinga

4. Pushpagiri               –           Varendra

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

a) 1 and 4 only

b) 1 and 2 only

c) 3 and 4 only

d) 2 and 3 only

Solution: B

Explanation:

  • Jagaddala Varendra (Bangladesh)
  • Pushpagiri Kalinga

Q87. The Kalak Tartar plateau is located in which of the following area?

a) Leh

b) Jammu

c) Ladakh

d) Gilgit-baltistan

Solution: C

Q88. The term ‘Non-Functional Financial Upgradation’ was seen in news in context of

a) A scheme of National Bank for Agriculture and Rural Development to buy the old equipment from framers at somewhat higher than market rates.

b) A set of region wise policies, produced by World Bank, to improve the financial conditions of low performing international markets.

c) A scheme to reward the Central Group Civil Service with automatic time bound pay promotions till the Higher Administrative Grade.

d) Reserve Bank of India (RBI)’s scheme to upgrade ATMs which are operating on unsupported version of the operating system.

Solution: C

Q89. Consider the following statements with reference to Basel norms:

1. The Basel I norms were criticized for the oversimplification of risk categories.

2. Due to Basel II norms, banks gave priority to investment in government securities rather than giving loans to small businesses.

3. Basel III introduced less strict capital requirements in comparison to Basel I and Basel II to revamp finical market in the wake of 2008 financial crisis.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: A

Explanation:

  • Basel III introduced tighter capital requirements in comparison to Basel I and Basel II.

Q90. The government of India is building ‘India-based Neutrino Observatory’ (INO) in which one of the following states?

a) Rajasthan

b) Meghalaya

c) Tamil Nadu

d) Andhra Pradesh

Solution: C

Q91. The World Population Day 2019 is aims at spreading awareness about

a) Family planning as a human right

b) Importance of reproductive health

c) Population and economic development

d) Migration due to population growth

Solution: B

Q92. The first teaching given by Gautama Buddha after enlightenment is compiled under which of the following?

a) Mahaparinibbana Sutta

b) Dhammacakkappavattana Sutta

c) Saccavibhaṅga Sutta

d) Satipaṭṭhana Sutta

Solution: B

Q93. Which of the statements given below is/are correct about the ‘Barabar Caves’?

1. It is located in Uttar Pradesh.

2. The famous Lomas Rishi Cave is a part of this cave.

3. The inscription referring to ‘King Piyadasi’ can be found here.

4. The Caves at Barabar mostly consist of one chamber.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 2, 3 and 4 only

b) 2 and 4 only

c) 1, 2 and 3 only

d) 2 and 3 only

Solution: D

Explanation:

  • Barabar Caves’ is located in Bihar.
  • Most caves at Barabar consist of two chambers.

Q94. With respect to Indian Forts, consider the following statements:

1. Golconda Fort is built by Kakatiya kings.

2. The famous Moti Maszid is situated in the complex of Srirangapatnam Fort.

3. The Panhala Fort overlooks a pass in the Vindhaya mountain ranges.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 2 only

d) 2 only

Solution: A

Explanation:

  • The famous Moti Maszid is situated in the complex of Red Fort.
  • The Panhala Fort overlooks a pass in the Sahyadri mountain ranges.

Q95. Which of the following architectural style was introduced by Delhi Sultanate?

1. Double dome

2. Slab and Beam method

3. Floral and geometric motifs

4. Balconies

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 4 only

b) 1, 2 and 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1,2, 3 and 4

Solution: B

Explanation:

  • Balconies were not introduced by Mughals or Delhi sultanate.

Q96. Consider the following statements:

1. Humayun’s Tomb is the first garden-tomb on Indian subcontinent.

2. The Tomb has been declared UNESCO World Heritage Site.

3. The tomb is based on Charbagh style.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) All of the above

d) 3 only

Solution: C

Q97. International Cooperation (IC) Scheme is the scheme of which one of the following Ministry?

a) Ministry of Information and Broadcasting

b) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

c) Ministry of Shipping

d) Ministry of Civil Aviation

Solution: B

Q98. The ‘Non-lapsable Central Pool of Resources scheme’ is related to

a) Disaster funding arrangements

b) Expansion of economic activities in rural areas

c) Development of North Eastern Region

d) Human Resources Development Programme in

New and Renewable Energy

Solution: C

Q99. The term ‘Referendum 2020’ as sometimes seen in news in context of

a) Hong Kong anti-extradition bill

b) Swiss Federal Council

c) United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO)

d) Sikh for Justice

Solution: D

Q100. Which one of the following is not an indicator used in calculation of Global Multidimensional Poverty Index?

a) Government’s efficiency

b) School attendance

c) Cooking fuel

d) Child mortality

Solution: A

Leave a Reply

Scroll to Top