Test Series Prelims 2021

UPSC Prelims 2021 is an important phase of your UPSC Journey. It is the first hurdle which you need to clear in order to become an IAS Officer. If you are thinking that UPSC Prelims 2021 will be easy then you are wrong. UPSC is known for doing things differently. So, expecting an easy paper might not be a good thing.

UPSC Prelims 2021: The very nature of exam is very demanding and sometimes it tests limits of your patience. So, when you are preparing for civil services exam, you need to work both on knowledge and personality. Knowledge is available abundantly everywhere. But, to shape your personality and to help you gain confidence by providing you clear-cut right guidance, you need a trusted source(person/website/institution) whose intention is only to see you succeed and celebrate your success without owning it.

To prepare well for this exam you need a plan. To clear this exam you need a good guide and mentor in addition to your sustained hard work. When you are preparing for this exam you need someone to watch you constantly, push you consistently and take care of your doubts (and self-doubts) now and then. Even if you are very strong, bouts of demotivation and frustration are sure to affect your confidence.

Nowadays the civil services exam being conducted by UPSC is getting complex, tough and unpredictable. This exam demands from you the ability to think and take decisions on the spot. Exam papers are more inclined towards testing your common sense through tricky, subjective and vague questions. Reading books and ready made materials will give you lots of knowledge, but they will never give the skills necessary to clear this exam.

You must join these test series programs to prepare effectively for CSE-2021. Starting early gives you sufficient time to improve at your own pace – slowly but steadily. Starting early gives you time to revise all tests multiple times and remember lots of stuff for Prelims as well as for Mains-2021.

You must join these test series programs to prepare effectively for CSE-2021. Starting early gives you sufficient time to improve at your own pace – slowly but steadily. Starting early gives you time to revise all tests multiple times and remember lots of stuff for Prelims as well as for Mains-2021.

1. Textbook-wise PRELIMS TEST SERIES – 2021 (NCERT and Standard Texts Based) – Time Table

2. Subject-wise PRELIMS TEST SERIES – 2021 – Time Table

3. Current Affairs PRELIMS TEST SERIES – 2021

Course Fees: Rs. 3000/-

Click Here To Join Test Series

GRASP IAS – UPSC PRELIMS COURSE – 2021

Textbook Based Prelims Test Series 2021Subject wise Prelims Test Series 2021
Starts on3rd July 20208th July 2020
No. Of Tests50 Prelims( 38 GS+12 CSAT )50 Prelims( 38 GS+12 CSAT )
ModeOnlineOnline
MediumEnglishEnglish
PRELIMS Test Question paper & Solutions (PDF)DownloadableDownloadable
MAINS Questions Papers and Detailed Synopsis (PDF)NONO
Test mode flexibilityFlexibleFlexible
Test Timings/date flexibilityFlexibleFlexible
All India RankAvailableAvailable
Performance AnalyticsAvailableAvailable
Test Discussion Videos(Live/Recorded)Available (Prelims only)Available (Prelims only)
Tests RetakeAvailableAvailable
 Study MaterialProvided (Only Prelims Oriented)Provided (Only Prelims Oriented)
Doubts ClearanceAvailableAvailable
Fee (Both Courses) Rs. 3000/-         Buy Now

Unique Features of GRASP IAS Prelims Test Series

  1. Comprehensive coverage of entire syllabus of UPSC CSP exam through UPSC standard MCQs
  2. Sectional Tests have been designed in a manner that students can cover each subject comprehensively in sufficient time and can evaluate his/her performance through our tests
  3. Strictly adhering to UPSC pattern, the nature of questions ranges from factual to conceptual, proportionally dividing in each of the Test Papers
  4. Options of MCQs have also been arranged in such a manner that elimination tactics can be applied by students while solving questions
  5. All tests will be conducted in same manner as in real examination hall which helps in better time management and prepare students to solve MCQs correctly under exam pressure

UPSC Prelims 2021: Performance Analysis of aspirants, Section wise analysis, Difficulty Analysis, All India Rank, comparison with toppers, Integrated Score Card, Analysis of Mock Test papers based on difficulty level & nature of questions etc. will be provided to students. It will help in evaluating their performance and course correction.


Practice Question Bank


1) Chattogram and Mongla Ports, sometimes seen in the news recently, is located in which of the following?

a. Odisha

b.  Karnataka

c.  West Bengal

d.  None of the above

Answer : d

  • Union Minister of State for Shipping Shri Mansukh Mandaviya has recently flagged off the first trial container ship from Kolkata to Agartala through Chattogram Port of Bangladesh, in a virtual ceremony.
  • This has been done under the Agreement on use of Chattogram and Mongla Ports for movement of India’s transit cargo through Bangladesh.

India and Bangladesh Partnership

  • India & Bangladesh have enhanced cooperation in shipping and inland water trade in the recent years.
  • Under the Protocol on Inland Water Transit and Trade, in addition to the six existing Ports of Call, five more in each country have been added recently.
  • Dredging of inland waterway routes is ongoing under an MoU, signed by the two countries on development of fairway in selected stretches of Bangladesh waterways with the Government of India bearing 80% of the project expenditure and the balance being borne by the Government of Bangladesh.
  • Cruise services have also commenced between the two countries promoting tourism and people to people contacts.

2) Which of the places given below is/are not associated with Gautama Buddha in India?

  1. Sravasti
  2. Sarnath
  3. Lumbini
  4. Kushinagar

Select the correct answer using the codes given below:

a.  All except 3

b.  1 and 4 only

c.  All of the above

d.  None of the above

Answer : a

  • Union Minister of State (Independent Charge) for Tourism & Culture has recently inaugurated the Webinar on “Cross Border Tourism” organised by the Association of Buddhist Tour Operators.
  • Inaugurating the Webinar, the minister also listed the important sites in India related to the life of Lord Buddha.  
  • The Minister also shared the initiative of having signage in international languages  at important Buddhist sites in the country including signages in Chinese language that  have been put up at 5 Buddhist sites / monuments in Uttar Pradesh including Sarnath, Kushinagar and Sravasti.
  • Similarly, since Sanchi receives a large number of tourists from Sri Lanka, signages in Sinhalese language have been put up at the Sanchimonuments.

Gautama Budha

  • Born to a royal couple from Kapilavastu, Siddhartha who is popularly known as Gautama Buddha grew up in an environment that hid the fundamental realities of life.
  • His father never wanted his son to be touched by human sufferings and raised him luxuriously.
  • But Siddhartha was destined to detach himself from materialistic life.
  • He chose to lead a life that would inspire the world.

Major places in India that are associated with the life of Gautama Buddha are:

  • Lumbini in Nepal (Not in India) is believed to be the birthplace of Gautama.
  • Bodh Gaya in Bihar is where he is believed to have attainment enlightenment under the Mahabodhi tree.
  • Gautama delivered his first speech in Sarnath.
  • Kushinara is believed to the place where Gautama breathed his last.
  • Besides these, Sravasti, Rajgir, Sankassa and Vaishali are also closely associated with the life of Gautama.
  • Sravasti is known for his miracles; Rajgir is supposedly the place where he pacified a furious wild elephant; Sankassa is believed to be the place where Buddha returned after preaching the Adidhamma in the heaven and last but not the least Vaishali is where he set up the Bhikshuni Sangha.

3) Consider the following statements with respect to U.S.-India Strategic Energy Partnership (SEP) 

  1. India had elevated the India-US Energy dialogue into a Strategic Energy Partnership in 2018.
  2. Under the Partnership, India can store its crude oil in the Strategic Petroleum Reserves of the United States of America (USA).

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • The second India-US strategic energy partnership (SEP) Ministerial Meet was held recently.
  • The ministerial was co-chaired by India’s petroleum minister Dharmendra Pradhan and US energy secretary Dan Brouillette.
  • During the meeting, the two sides signed a Memorandum of Understanding (MOU) to begin cooperation on Strategic Petroleum Reserves operation and maintenance, including exchange of information and best practices.
  • They also discussed the possibility of India storing oil in the U.S. Strategic Petroleum Reserve as part of its energy security strategy to increase their nation’s strategic oil stockpile.
  • Such an arrangement will help India, the world’s third-largest oil importer, to tackle emergency situations and help it tide over short-term supply disruptions.
  • India has an existing storage capacity of 5.3 million tonnes —Visakhapatnam (1.33 mt), Mangaluru (1.5 mt) and Padur (2.5 mt).
  • This is operational and can support 9.5 days of net imports.
  • The Indian government has also approved the construction of an additional 6.5 mt of strategic crude oil reserves at Chandikhol (4 mt) in Odisha and Padur (2.5 mt) in Karnataka.
  • The SEP also supports USG (US government) efforts under the AsiaEDGE initiative, which establishes India as a strong energy partner in the Indo-Pacific region.

India-U.S. Strategic Energy Partnership (SEP)

  • In February 2018, India had elevated the India-US Energy dialogue into a Strategic Energy Partnership (SEP).
  • The first ministerial meet was held in New Delhi on April 17, 2018.
  • The United States and India share an all-of-the-above approach to energy security and energy access.
  • The SEP organizes inter-agency engagement on both sides across four primary pillars of cooperation:
  • Oil and Gas
  • Renewable Energy
  • Sustainable Growth
  • Power and Energy Efficiency

4) Asia EDGE initiative, sometimes seen in the news recently, is an initiative of which of the following?

a.  ASEAN

b.  World Bank

c.  U.S. Government

d.  Asian Infrastructure Investment Bank

Answer : c

Asia EDGE Initiative

  • In July 2018, U.S. Secretary Pompeo announced the Asia EDGE (Enhancing Development and Growth through Energy) initiative as part of the economic pillar of the U.S. Indo-Pacific vision.
  • The Asia EDGE initiative is a U.S. whole-of-government effort to grow sustainable and secure energy markets throughout the Indo-Pacific.
  • Asia EDGE seeks to strengthen energy security, increase energy diversification and trade, and expand energy access across the region.
  • Asia EDGE draws on the expertise and resources of the U.S. government, private sector, and international financial institutions.
  • The U.S. Department of State’s Bureau of Energy Resources leads this initiative with the support of eight other U.S. agencies.
  • The initiative establishes India as a strong energy partner in the Indo-Pacific region.

5) Consider the following statements with respect to Indian Council of Agricultural Research

  1. It is an autonomous organisation under the Department of Agricultural Research and Education (DARE).
  2. The Council is the apex body for co-ordinating, guiding and managing research and education in agriculture including horticulture, fisheries and animal sciences in the entire country.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Indian Council of Agricultural Research (ICAR) celebrated its 92nd foundation day recently.

Indian Council of Agricultural Research (ICAR)

  • It is an autonomous organisation under the Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India.
  • It was established on 16 July 1929 as a registered society under the Societies Registration Act, 1860.
  • The Council is the apex body for co-ordinating, guiding and managing research and education in agriculture including horticulture, fisheries and animal sciences in the entire country.
  • With 102 ICAR institutes and 71 agricultural universities spread across the country this is one of the largest national agricultural systems in the world.

6) Consider the following statements with respect to Plea Bargaining

  1. It is a process whereby the accused may bargain with the prosecution for a lesser punishment.
  2. The Indian code makes plea bargaining can be initiated only by the accused.
  3. It is available only to those accused of civil offences in India.  

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  3 only

c.  1 and 2 only

d.  1 and 3 only

Answer : c

  • Many members of the Tablighi Jamaat belonging to different countries have obtained release from court cases in recent days by means of Plea Bargaining.
  • It refers to a person charged with a criminal offence negotiating with the prosecution for a lesser punishment than what is provided in law by pleading guilty to a less serious offence.
  • It was introduced in 2006 as part of a set of amendments to the CrPC, containing Sections 265A to 265L.
  • In the U.S. and other countries, the prosecutor plays a key role in bargaining with the suspected offender.
  • The Indian code makes plea bargaining a process that can be initiated only by the accused.     

7) Consider the following statements with respect to the International Civil Aviation Organization (ICAO)

  1. It is a UN specialized agency, established to manage the administration and governance of Chicago Convention.
  2. The Convention on International Civil Aviation shall not be applicable to State aircraft.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • Bahrain, Saudi Arabia, Egypt and the UAE had challenged the authority of the International Civil Aviation Authority (ICAO) to adjudicate on the legality of the air blockade against Qatar in ICJ.
  • ICAO is a UN specialized agency, established by States in 1944 to manage the administration and governance of the Convention on International Civil Aviation (Chicago Convention).
  • The Convention shall be applicable only to civil aircraft, and shall not be applicable to State aircraft.
  • Aircraft used in military, customs and police services shall be deemed to be state aircraft.    

8) Consider the following statements with respect to T cells

  1. It is one of the major components of the adaptive immune system. 
  2. Memory T cells provide the immune system with memory against previously encountered antigens. 

Which of the statement(s) given above is/are not correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : d

  • Scientists have uncovered T cell immunity specific to SARS-CoV-2 in recovered Covid-19 and SARS patients and also in uninfected individuals.
  • T cells, along with antibodies, are part of the adaptive human immune response against viral infections.
  • The T cells directly target and kill infected cells.
  • Memory T cells provide the immune system with memory against previously encountered antigens. 
  • They can quickly expand to large numbers of effector T cells upon re-exposure to the antigen.
  • They inferred that infection and exposure to coronaviruses induces long-lasting Memory T cells, which could help in the management of the current pandemic.   

9) Consider the following statements with respect to Global Manufacturing Risk Index  

  1. India ranked one of the top most suitable locations for global manufacturing.
  2. The report is released by the World Economic Forum.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : a

  • India ranks third in Global Manufacturing Risk Index, a list of most-suitable locations for global manufacturing.
  • It is ranked in terms of cost competitiveness and operating conditions among 48 countries.
  • China and the U.S. retain the top two positions, while India has moved one place higher to rank third.
  • It is released by the US-based property consultant Cushman & Wakefield. 
  • The countries has been assessed in 4 key areas: Bouncebackability, Conditions, Costs and Risks.

10) Consider the following statements with respect to Bhagirathi Eco-Sensitive Zone

  1. This zone is an interwoven interdependent fragile Ganga- Himalayan basin, located in the upper Himalayas.
  2. The Eco-Sensitive Zones are fragile areas notified under Environment Protection Act 1986.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a.  1 only

b.  2 only

c.  Both 1 and 2

d.  Neither 1 nor 2

Answer : c

  • The Union Environment Ministry has approved the Zonal Master Plan for the Bhagirathi Eco-Sensitive Zone.
  • The approval of ZMP will give a boost to conservation and ecology of the area.
  • It will helps to undertake developmental activities as permitted under ZMP and it will pave way for faster execution of the Chaardhaam Project.
  • This zone is an interwoven interdependent fragile Ganga- Himalayan Basin, located in the upper Himalayas.
  • Geographically the area falls under Garhwal lesser Himalayas and Higher Himalayas.
  • The Eco-Sensitive Zones are fragile areas notified by MoEFCC under Environment Protection Act 1986.  

Google’s Best Books for UPSC PSC Exams

Some Related Links:

How To Prepare For UPSC Prelims 2021?

UPSC CSE 2020: 75 Days Crash Course to Maximise Prelims Score

100-Days Action Plan to Clear IAS Prelims 2020

Topics-Prelims 2021

Test Series Prelims 2021

Print Friendly, PDF & Email