UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Geography Optional Test 8

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Geography Optional Test 8 English: UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for General studies: UPHESC Assistant Professor Recruitment 2021- Uttar Pradesh Higher Education Services Commission has started accepting online application form for 2003 vacancies for Assistant Professor Posts on its official website @uphesconline.org from 27th February 2021. The notice includes the dates and events for UPHESC recruitment.

U. P. HIGHER EDUCATION SERVICES COMMISSION, PRAYAGRAJ

 Syllabus – General Knowledge / General Studies – Click here – download

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for General studies – Click here – Join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Education – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Botany – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Home Science – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Geography – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Ancient History – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Commerce – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Political Science – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Mathematics – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Hindi – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Physics – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Economics – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for English – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Sociology – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Agriculture Zoology/Entomology – Click here to join


UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Psychology – Click here to join


General Studies (25 Practice Test) in English for UPHESC Assistant Professor Exam 2021


General Studies (20 Practice Test) in Hindi for UPHESC Assistant Professor Exam 2021


UPHESC Geography (Solution Test -8)

1. Bharachukki Falls are in which state of India?

[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Telangana
[D] Tamil Nadu

Answer: A [Karnataka]

Notes:
The Bharachukki Falls is situated at a distance of about 130 km from Bangalore. This waterfall is actually a part of the Shivanasamudram Falls.

2.The Narora atomic power plant is located in which district of Uttar Pradesh?

[A] Bulandshahar
[B] Barabanki
[C] Saharanpur
[D] Chanduali

Answer: A [ Bulandshahar ]

Notes:
Narora Atomic Power Station is located in Narora, Bulandshahar District in Uttar Pradesh.

3.In which of the following states, the Sharavati Project is located?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Madhya Pradesh

Answer: B [Karnataka]

Notes:
Sharavati is the name of the river that flows entirely in Karnataka. India’s famous Jog falls is created by this river.
Other name of Jog falls- Gerosoppa falls.

4.Narrow water area attached with a main land in the form of channels, known as “Kayals” are found in which among the following states of India?

[A] Karnataka
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: C [Kerala]

Notes:
The Malabar coast has got certain distinguishing features in the form of ‘Kayals’ (backwaters), which are used for fishing, inland navigation
Every year the famous Nehru Trophy Vallamkali (boat race) is held in Punnamada Kayal in Kerala.
Kochchi Port situated at the head of Vembanad Kayal

5.By which name the main branch of river Ganga is known as in Bangladesh?

[A] Jamuna
[B] Padma
[C] Meghana
[D] Kalindi

Answer: B [Padma]

6.Which among the following states produces rubber in large quantities?

[A] Assam
[B] Kerala
[C] Tamil nadu
[D] Karnataka

Answer: B [Kerala]

Notes:
Kerala accounts for more than 90 per cent of the total rubber production in the country. The total area under rubber cultivation in the state is 5.45 lakh hectares. Rest of the natural rubber is produced in Tamil Nadu and North East states.
 

7.Which of the following river is called Lifeline of Chattisgarh?

[A] Shivnath
[B] Mahanadi
[C] Rihand
[D] Son

Answer: B [Mahanadi]

8.Buckingham Canal is located in which state in India?

[A] Andhra Pradesh
[B] Tamil Nadu
[C] Both 1 & 2
[D] Karnataka

Answer: C [Both 1 & 2]

Notes:
Both The Buckingham Canal is a 420 km long salt water navigation canal, running parallel to the Coromandel Coast of South India from the vijayawada in Andhra Pradesh to Villupuram District in Tamil Nadu declared national waterway of India

9.Which of the following institute of CSIR is located in Dhanbad?

[A] Centre for Cellular & Molecular Biology
[B] Central Fuel Research Institute
[C] National Aerospace Laboratories
[D] Indian Institute of Petroleum

Answer: B [Central Fuel Research Institute]

10.Which among the following correspond to the maximum and minimum road length in India?

[A] Madhya Pradesh and Andaman & Nicobar
[B] Madhya Pradesh and Lakshdweep
[C] Maharastra and Lakshadweep
[D] Maharastra and Damn & Diu

Answer: C [Maharashtra and Lakshadweep]

11.Which among the following regions in India is largest installed capacity of electricity generation ?

[A] Northern India
[B] Western India
[C] Eastern India
[D] Southern India

Answer: B [Western India]

12.Largest brackish water lagoon of Asia is located in which of the following state?

[A] Tamil Nadu
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Orissa

Answer: D [Orissa]

13.“Indira Gandhi super thermal power project “ is located in which state?

[A] Rajasthan
[B] Haryana
[C] Punjab
[D] Uttar Pradesh

Answer: B [Haryana]

14.Chandan Ranges is located in which state ?

[A] Madhya Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Haryana
[D] Punjab

Answer: B [Rajasthan]

15.The National Rainfed Area Authority (NRAA) has been constituted to give focused attention to the problems of rainfed areas of the country. The NRAA is a / an ________?

[A] Advisory Body
[B] Constitutional Body
[C] Statutory Body
[D] None of the above

Answer: A [Advisory Body]

16.Famous tourist spots viz. Chatham Saw Mill, Wandoor Beach, Mount Harriet & Limestone Caves are located in which state?

[A] Goa
[B] Andaman & Nicobar Islands
[C] Lakshadweep
[D] Tamil Nadu

Answer: B [Andaman & Nicobar Islands]

17.Consider the following statement about the Ug99, the stem rust of wheat epidemic:

  1. Ug99 is caused by the races of a fungus known as Puccinia graminis
  2. Ug99 affects cereal crops most predominantly Wheat 
  3. It is named so because it was discovered in Uganda in 1999

Which among the above statements is / are correct?
 

[A] Only 1 is correct
[B] Only 1 & 2 are correct
[C] Only 2 & 3 are correct
[D] All are correct

Answer: D [All are correct]

18.All most all of Iron Ore Production of India (96%) is confined to which among the following five states of India?

[A] Orissa, Karnataka, Chhattisgarh, Goa and Jharkhand
[B] Orissa, Karnataka, Chhattisgarh, Andhra Pradesh and Tamil Nadu
[C] Orissa, Karnataka, Chhattisgarh, Bihar & Jharkhand
[D] Orissa, Karnataka, Chhattisgarh, West Bengal and Uttar Pradesh

Answer: A [Orissa, Karnataka, Chhattisgarh, Goa and Jharkhand]

19.Which of the following is/are correctly matched?

  1. Yellow Revolution- Eggs
  2. Golden Revolution-Oilseeds
  3. Round Revolution-Potato
  4. Grey Revolution-Fertilizers

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2
[B] 3 and 4
[C] 2, 3 and 4
[D] 1, 2 and 4

Answer: B [3 and 4]

Notes:
Yellow Revolution is for Oilseeds and Golden Revolution is related with the growth of Horticulture.

20.In which among the following Central Asian Countries, India has an airbase?

[A] Tajikistan
[B] Kazakhstan
[C] Turkmenistan
[D] Kyrgyzstan

Answer: A [Tajikistan]

Notes:
India had opened an air base in Ayni, Tajikistan in 2002 to guard against growing instability in the region , which is the only overseas airbase of India.

21.The Andaman and Nicobar Islands are submerged parts of mountain range called:

[A] Arakan Yoma
[B] Pegu Yoma
[C] Askai Chin
[D] Tien Shan

Answer: A [Arakan Yoma]

22.Consider the following statements:
1. Gujarat is the leading cotton growing state in the country
2. Maharashtra has the largest area under the cotton cultivation
3. Cotton productivity has been highest in Karnataka
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Statements 1, 2 & 3 are all correct. Gujarat is the leading cotton growing state followed by Maharashtra. Statement 2 is also correct Maharashtra has the largest area under the cotton cultivation. Statement 3 is also correct cotton productivity has been highest in Karnataka at 670 kgs, in Gujarat at 633 kgs per hectare.

23.Which of the following is best soil to grow cotton? 

[A] Black soil
[B] Alluvial Soil
[C] Laterite Soil
[D] Red Soil

Answer: A [Black soil]

Notes:
The best soil to growth cotton are Black soils of Deccan and Malwa plateau; however, cotton also grows well in alluvial soils of the Satluj-Ganga plain and red and laterite soils of the peninsular region. 

24.Which of the following statements is / are correct?
1. In India, red soils occur in Tamil Nadu, South Kamataka plateau and Kerala
2. Alluvial terraces are common in Himalayas
3. Most soils of the Indian plateau are transported ones
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: A [Only 1 & 2]

Notes:

25.Consider the following pairs:
Hills Region

  1. Kaimur : North-East India
  2. Maikal Hill : East Central
  3. Nallamalas : Western Ghats

Which of the above pairs is/are correctly matched?

[A] 2 Only
[B] 1 and 2 Only
[C] 1,2 and 3
[D] None

Answer: A [2 Only]

Notes:
Nallamalas are situated in eastern ghats whereas Kaimur forms the north central portion of country running across MP, UP and Bihar in India.

26.Which of the following project envisages better estimation of crop damage using space technology and drone-based imaging?

[A] KISAN
[B] Agrosat
[C] Agritechnet
[D] Project Hailstorm

Answer: A [KISAN]

Notes:
C(K)rop Insurance using Space technology And geoiNformatics or KISAN project will use space technology and drone-based imaging for estimating crop yield in better way. This data will enable crop insurance companies to give proper compensation to affected farmers. The experiment will help develop index-based data for insurance companies.

27.The “Indirasagar Polavaram” on river Godavari has been conceived as a part of recommendations of Godavari Water Disputes Tribunal (GWDT). In this context, consider the following states:

  1. Maharashtra
  2. Andhra Pradesh
  3. Telangana
  4. Madhya Pradesh

Which of the above share basins of both Godawari and Krishna Rivers?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] Only 1, 2, 3 & 4

Answer: C [ Only 1, 2 & 3]

Notes:

  • Godavari River Basin states are : Maharashtra, Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Odisha
  • Krishna River Basin states are: Maharashtra,  Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka

About Indirasagar Polavaram
Indirasagar Polavaram, an interstate project on river Godavari has been conceived as a part of recommendations of Godavari Water Disputes Tribunal (GWDT). The project implements Godavari-Krishna link under Interlinking of rivers project. Indira Sagar (Polavaram) project is located on river Godavari near Ramayyapet village of Polavaram Mandal of West Godavari district in Andhra Pradesh. The project is multipurpose major terminal reservoir project on river Godavari for development of Irrigation, Hydropower and drinking water facilities to East Godavari, Vishakhapatnam, West Godavari and Krishna districts of Andhra Pradesh. The project will provide irrigation to 2.91 Lakh Hectares(CCA) and hydropower with installed capacity of 960 MW apart from 23.44 TMC (663.7 MCM) drinking and industrial water supply to Vishakhapatnam township and steel plant and diversion of 80 TMC waters to river Krishna. 

28.Which of the following is / are properties of the coal that is generally available in India?

  1. It is high in silica and alumina
  2. It is lowly abrasive and has low slagging characteristics
  3. It has low ash content

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: A [Only 1]

Notes:
Indian coal is high in silica and alumina and is highly abrasive, with high slagging characteristics. Its high ash content of 35-45 per cent and the weak coal transportation system in the country mean that it is economical to locate power plants close to pit heads. Most of the pit head stations have their own dedicated coal transportation system and do not depend on India’s railways.

29.The silk worms of which among the following is / are reared on mulberry tree?

  1. Tasar
  2. Eri
  3. Muga

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2
[C] Only 2 & 3
[D] None of them

Answer: D [ None of them]

Notes:
Kindly note that Raw silk is of two kinds, viz., mulberry and non-mulberry based upon rearing of silk worms either upon mulberry leaves or on other plants. The Non-mulberry silk is also known as “Vanya Silk”.
• Majority of the silk produced in entire India is of mulberry type. However, majority of the silk produced in ONLY north east India is of Vanya type.
• Mulberry silk is produced mainly in Karnataka, West Bengal, Jammu & Kashmir, Tamil Nadu and Andhra Pradesh.
• Vanya silk is of further three types in India called Tasar, Eri and Muga.
o Tasar Silk is obtained from the cocoons of silkworms which are fed on leaves of Oak, Asan and Arjuna trees. Thus, Oak Tasar is a silk whose silk worm is reared on oak tree. In our country, the Tasar silk is mainly produced in Jharkhand, Bihar, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal & Andhra Pradesh.
o Eri Silk is obtained from the cocoons of the silkworms that are reared on castor leaves. It is produced in Assam, Bihar, Manipur, Meghalaya, Nagaland and West Bengal. The Eri silk can be identified with its natural copperish color.
o Muga Silk is produced from the silkworm cocoons that are fed on Som and Soalu plant leaves. Such silk is produced in India mainly in Assam. It can be identified with its rich golden color.

30.The river valleys of the western, central and eastern regions of the Himalayan ranges show a great variation among themselves. With this reference, consider the following statements:

  1. The valleys in the western Himalayas are deep, longitudinal & well drained; while the valleys of the eastern Himalayas are broad & relatively shallow
  2. The valleys in western Himalayas are called doons, while in eastern Himalayas are called duars

Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Answer: C [ Both 1 & 2]

Notes:
Himalayan rivers form part of the Antecedent Drainage system wherein the rivers flow in their original direction even after the upliftment of land across their course and result in deep valleys across the uplifted landmass. Most of them have their origins in Tibetan Highlands and flow across the Himalayas for considerable distance. Western Himalayas: Valleys are deep. They are longitudinal and are well-drained. e.g. Kashmir and Kathmandu etc. Eastern Himalayas Valleys are large, broad and relatively shallow due to erosion caused by rivers, raised water levels from monsoonal rains and a less resistant sedimentary rock bed lying underneath. Central Himalayas: Broad, flat and structural valleys better known as ‘duns’ in west and ‘duars’ in eastern ranges. E.g. Dehradun, Kothari Dun and Patli Dun etc.

31.Consider the following pairs of lakes with states where they are located:

  1. Tso Lhamo Lake – Sikkim
  2. Nal Sarovar – Gujarat
  3. Sheshnag Lake – Jammu & Kashmir

Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [ 1, 2 & 3]

Notes:
Tso Lhamo Lake is one of the highest lakes in the world, located at an altitude of 5,330 m in Sikkim. Sheshnag Lake is an alpine high altitude oligotrophic lake situated in Anantnag district of Jammu & Kashmir. Nal Sarovar is situated in Ahmedabad district in Gujarat.

32.Identify the state with the help of given information:

  1. The state is a landlocked state in North East India
  2. Green imperial pigeon is the state bird
  3. The state has a tropical savanna climate, designated Aw under the Koppen climate classification
  4. Most of the state lies within the Indomalaya ecozone

Select the Answer from options given below:

[A] Assam
[B] Meghalaya
[C] Tripura
[D] Sikkim

Answer: C [ Tripura]

Notes:
All given features are of Tripura state

33.  Which of the following climatic conditions leads to the optimum growth of rubber trees in India?

  1. Evenly distributed rainfall of around 250 centimetres without any dry season
  2. Temperature in the range 21-27 degrees
  3. Flat land with well drained soil
  4. High Humidity

Select the correct option from codes given below:

[A] 1, 2 & 3 Only
[B] 1, 3 & 4 Only
[C] 2, 3 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]

Notes:
The climatic conditions for optimum growth of rubber trees are:

  • Rainfall of around 250 centimeters, evenly distributed without any marked dry season and with at least 100 rainy days per year
  • Temperature range of about 20 to 34 °C, with a monthly mean of 25 to 28 °C
  • Atmospheric humidity of around 80%
  • Flat land with well drained soil

34.Gir Kesar, Mulgoba and Banganapalle are varieties of which of the following fruits?

[A] Orange
[B] Mango
[C] Pineapple
[D] Guava

Answer: B [Mango]

Notes:
Gir Kesar, Mulgoba and Banganapalle are varieties of mangoes available in India.

35.  Consider the following pairs of GI protected rice varieties in India with states where they are found:

  1. Kalanamak Rice – Chhattisgarh
  2. Pokkali Rice – Tamil Nadu
  3. Kaipad Rice – Kerala

  Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Answer: B [3 Only]

Notes:
Kalanamak rice is produced in Uttar Pradesh. It is well known for its aroma and distinct taste. It has been awarded the Geographical Indication (GI) tag in 2013. Kaipad is unique coastal wetland rice. It is saline prone and is produced  through naturally organic farming in Kerala. Pokkali Rice is again from Kerala.

36.Consider the following statements about Extensive agriculture:

  1. It is modern mechanised way of farming
  2. Area under cultivation is high but yield per hectare is low
  3. It is most predominantly practised in north-western India
  4. Usually monoculture is practised

Which of the above statements are correct?

[A] 1, 2 & 3 Only
[B] 2, 3 & 4 Only
[C] 1, 3 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [ 1, 2, 3 & 4 ]

Notes:
All given statements are correct
Extensive agriculture is modern mechanised way of farming. Area under cultivation is high but yield per hectare is low. This type of agriculture is most widely practised in Terai region northern plains and north-western India. Usually monoculture is practised in this type of farming. Wheat and Sugarcane are most common crops produced by extensive agriculture.

37.What is known as ‘Aman’ in West Bengal, ‘Sali’ in Assam, ‘Sarrad’ in Orissa, ‘Agahani’ in Bihar and Uttar Pradesh?

[A] Guavas
[B] Winter rice
[C] Pulses
[D] Castor oil seed

Answer: B [ Winter rice ]

Notes:
The main rice growing season in the country is the ‘Kharif’. It is known as winter rice as per the harvesting time. The sowing time of winter (Kharif) rice is June-July and it is harvested in November-December. Winter rice is known as ‘Aman’ in West Bengal, ‘Sali’ in Assam, ‘Sarrad’ in Orissa, ‘Agahani’ in Bihar and Uttar Pradesh, ‘Sarava’ in Andhra Pradesh, ‘Mundakan’ in Kerala and ‘Samba/Thaladi’ in Tamil Nadu. About 84% of the country’s rice crop is grown in this season and generally, medium to long duration varieties are grown in this season.

38.Consider the following statements about the Fly Ash:

  1. It is a by product created by burning pulverized coal in an electric power plant
  2. It is used in concrete to increase the life cycle expectancy and its durability
  3. Bricks made from residual fly ash are cheaper and of equivalent strength to that of conventional mud bricks

Which of the above is / are correct statements?

[A] 1 & 3 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [ 1, 2 & 3 ]

Notes:
All given statements are correct
Uses of Fly Ash

  • Fly Ash was once discarded as a waste but today, it is increasingly emerging as a major input material in several industries including cement, agriculture, construction, Paints etc.
  • Fly Ash is added as a mixture to cement for building construction, laying of roads and landfills.
  • The bricks and blocks made of fly-ash are stronger and cheaper than conventional bricks
  • Fly ash can help transform barren wasteland into lush green forests
  • Pigments extracted from Fly Ash can be very useful in manufacturing of paints

39.Identify the soil with the help of given information:

  1. It is mainly formed over basalt rocks and in the low rainfall areas
  2. The soil is rich in clay and due to this it has a high moisture retention capacity and is good for dry farming
  3. It contains high proportion of calcium and magnesium carbonates
  4. It is poor in organic matter, nitrogen and phosphorus

Select the Answer from options given below:

[A] Alluvial Soil
[B] Black Soil
[C] Red Soil
[D] Laterite Soil

Answer: B [Black Soil]

Notes:
All given features are of Black soil. It is mainly developed over volcanic rocks. The black colour of the soil is due to the presence of sesquioxides of iron and aluminium. The soil is not completely leached due to its formation in low rainfall area and the color imparting mineral compounds remain in the upper layers of the soil. Black soil belongs to the chernozem group, a soil of dark color associated with grasslands. It is also known as regur soil. Black soil occurs in vast areas in Maharashtra, Gujarat, Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu, it also occurs in small pockets in Uttar Pradesh and eastern Rajasthan. Black soil is rich in some of the soluble plant nutrients such as potash, lime, aluminum, calcium and magnesium carbonates but it is generally deficient in nitrogen, phosphorous and organic matter.

40.Consider the following statements about Organic Farming:

  1. It avoids the use of genetically modified organisms
  2. It helps to greatly improve the soil quality
  3. It promotes the use of crop rotation and cover crops

Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 2 Only
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [1, 2 & 3]

Notes:
All given statements are correctOrganic farming promotes the use of crop rotations and cover crops, and encourages balanced host/predator relationships. It avoids use of insecticides, pesticides and GMOs. It promotes the use of crop rotation and cover crops and helps in improving the soil quality.

41.Nepanagar in Madhya Pradesh is well known for which of the following?

[A] Soybean
[B] Newspaper print
[C] Hosiery
[D] Textile

Answer: B [Newspaper print]

Notes:
Nepanagar is an industrial township in Burhanpur district in the Indian state of Madhya Pradesh. Nepanagar is famous for its newsprint paper mill, Nepa Mills Limited. Earlier, it was known as The National News Print Ltd.

42.In which of the following areas, “Garba” dance form is common?

[A] Punjab
[B] Rajasthan
[C] Maharashtra
[D] Gujarat

Answer: D [Gujarat]

Notes:
Garba is a form of dance which originated in the state of Gujarat in India. The name is derived from the Sanskrit term Garbha and Deep. Many traditional garbas are performed around centrally lit lamp or a picture or statue of the Goddess Shakti.

43.Which is the oldest mountain range of India?

[A] Himalayas
[B] Nilgiris
[C] Aravallis
[D] Vindhyas

Answer: C [Aravallis]

Notes:
The Aravalli Range, an eroded stub of ancient mountains, is the oldest range of fold mountains in India. The natural history of the Aravalli Range dates back to times when the Indian Plate was separated from the Eurasian Plate by an ocean.

44.India is the world’s leading producer of which of the following minerals?

[A] Gold
[B] Silver
[C] Mica
[D] Iron

Answer: C [Mica]

Notes:
India has a near monopoly in the production of mica, producing about 60 per cent of world’s total production. Mica has been used in India since ancient times as a medicinal item in Ayurveda and is known as abhrak. With the development of electrical industry, mica found new vistas of use.

45.Which of the following is the famous ‘pear-shaped’ lake located in the Himalayas?

[A] Bhim Tal
[B] Naini Tal
[C] Nakuchia Tal
[D] Sat Tal

Answer: B [Naini Tal]

Notes:
Nainital derives its name from the pear-shaped lake which forms the heart of this hill station. It has very high mountains some of which offer an excellent view. It is a natural freshwater body, situated amidst the township of Nainital in Uttarakhand State of India.

46.Which river is located in Kolkata (Calcutta)?

[A] Adyar, Cooum
[B] Sabarmati
[C] Hooghly
[D] Godavari

Answer: C [Hooghly]

Notes:
Hooghly district is one of the districts of the state of West Bengal in India. It can alternatively be spelt Hoogli or Hugli. The district is named after the Hooghly River.

47.Which state in India produces most of the silk?

[A] Karnataka
[B] Assam
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh

Answer: A [Karnataka]

Notes:
Karnataka produces 9,000 metric tons of mulberry silk of a total of 20,000 metric tons of mulberry silk produced in the country, thus contributing to nearly 45% of the country’s total mulberry silk.

48.If anyone travels by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which the person will have to go through, including the origin and the destination?

[A] 6
[B] 7
[C] 8
[D] 9

Answer: B [7]

Notes:
The shortest route includes the following states Nagaland, Kohima- Assam- West Bengal- Odisha- Andhra Pradesh- Karnataka (or Tamilnadu)- Kerala, Kottayam.

49.Which of the following is the winter capital of Himachal Pradesh?

[A] Shimla
[B] Dharamshala
[C] Mandi
[D] Bilaspur

Answer: B [Dharamshala]

Notes:
The winter capital of Himachal Pradesh is Dharamshala and the summer capital is Shimla.

50.Which one of the following regions of India has the characteristic features of Deserts, fertile plains and moderately forested mountains? 

[A] South-Western border along Arabian Sea
[B] North-Western India
[C] North-Eastern Frontier
[D] Coromandel Coast

Answer: B [North-Western India]

Notes:
The characteristic features of Deserts, fertile plains and moderately forested mountains are found in North-Western India.

51.The famous historical point “Aliabad Sarai” is located in which of the following passes?

[A] Khardung La Pass
[B] Pir Panjal Pass
[C] Zozila Pass
[D] Bara Lachla Pass

Answer: B [Pir Panjal Pass]

Notes:
Aliabad Sarai is a rest house situated in the Pir Panjal Pass. It is said that it was built by Mughal emperor Jahangir and Ali Mardan Khan was appointed as an engineer for its construction.

52.Batasia loop, Padmaja Naidu Himalayan Zoological park, Peace Pagoda are the famous attraction of which of the following hill stations?

[A] Ranikhet
[B] Darjeeling
[C] Panchmarhi
[D] Kodaikanal

Answer: B [Darjeeling]

Notes:
Batasia loop, Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, Peace Pagoda are the famous attraction of Darjeeling hill station. It is located in the state of West Bengal.

53.Which of the following regions is the largest cold desert stretch in India?

[A] Eastern Himalayan region
[B] Western Himalayan region
[C] North-East Himalayan region
[D] None of the above

Answer: B [Western Himalayan region]

Notes:
Cold deserts are situated in high elevation in the rainshadow area of mountain range, Extremely cold winters, moderately hot summers, and arid or semi-arid conditions are found in those regions. Western Himalayan region is the largest cold desert stretch in India.

54.US missionary, John Allen Chau died during the visit of which of the following islands of India?

[A] North Sentinel Island
[B] South Sentinel Island
[C] Battimalv Island
[D] Rutland Island

Answer: A [North Sentinel Island]

Notes:
In the year 2018, US missionary, John Allen Chau died during the visit of North Sentinel Island. Sentinelese people are indigenous people in voluntary isolation who denied, even sometimes violently, interaction with the outside world.

55.St. George’s Channel is located between which of the following islands?

[A] North Andaman and Middle Andaman
[B] Little Nicobar and Great Nicobar
[C] Car Nicobar and Little Nicobar
[D] Middle Andaman and South Andaman

Answer: B [Little Nicobar and Great Nicobar]

Notes:
St. George’s Channel is located between Little Nicobar and Great Nicobar.

56.Which among the following rivers are the part of the Utkal coastal region?
1. Mahanadi River
2. Brahmani River
3. Baitarani River
4. Kaveri River
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: B [1, 2 & 3]

Notes:
Mahanadi River, Brahmani River and Baitarani River are located in Utkal coastal region. Kaveri is a part of the Coromandel Coast.

57.Campbell Bay is located in which of the following places of India?

[A] Little Andaman
[B] Little Nicobar
[C] South Andaman
[D] Great Nicobar

Answer: D [Great Nicobar]

Notes:
Campbell Bay is located in Great Nicobar island. The southernmost point of India, Indira Point is located here.

58.The Meghalaya Plateau is detached from the Indian peninsula by which of the following?

[A] Great Boundary Fault
[B] Himalayan Frontal Fault
[C] Goranghat gap
[D] Malda Gap

Answer: D [Malda Gap]

Notes:
The Meghalaya Plateau is detached from the Indian peninsula by Malda Gap. It was formed by down-faulting.

59.Rewa Plateau is separated from the Satna Plateau by which of the following?

[A] Ken Valley
[B] Nandi Valley
[C] Shipra Valley
[D] Baitarani Vallley

Answer: A [Ken Valley]

Notes:
Rewa Plateau is separated from the Satna Plateau by Ken Valley. The southern part of the Rewa plateau is a hilly region.

60.Which of the following plateau lies in the south-western part of Bihar?

[A] Bhander Plateau
[B] Rohtas Plateau
[C] Panna Plateau
[D] Rewa Plateau

Answer: B [Rohtas Plateau]

Notes:
Rohtas Plateau, also known as Kaimur plateau lies in the south-western part of Bihar. It has a total area of 2,100 sq. km.

61.Which of the following desert is located in India?

[A] Kalahari
[B] Sahara
[C] Thar
[D] Gobi

Answer: C [Thar]

Notes:
That desert is situated in the state of Rajasthan (Major part) in India. It is also a part of the territory of Pakistan.

62.Which of the following types of vegetation are found in the cold desert region of India?
1. Himalayan moist temperate forests
2. Himalayan dry temperate forests
3. Sub-alpine forests
4. Moist as well as dry alpine scrub
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 2 & 4
[C] 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
The type of vegetation found in the cold desert region of India- Himalayan moist as well as dry temperate forests, Sub-alpine forests and Moist as well as dry alpine scrub.

63.Which of the following passage separates the north Andaman Island from the smaller islands Landfall Island and East Island?

[A] Ducan Passage
[B] Coco Passage
[C] Cleugh Passage
[D] Mannar Passage

Answer: C [Cleugh Passage]

Notes:
Cleugh Passage separates the north Andaman Island from the smaller islands, Landfall Island and East Island. The passage is actually a strait of the Bay of Bengal in the Andaman Islands.

64.Aminidivi Islands and Laccadive Islands are separated by which of the following?

[A] 8° Parallel
[B] 9° Parallel
[C] 10° Parallel
[D] 11° Parallel

Answer: D [11° Parallel]

Notes:
Aminidivi Islands is the northernmost island in the Lakshadweep group of island and it is separated from Laccadive Islands by 11° Parallel (11th parallel north).

65.Which of the following area has a similar geological structure like the Meghalaya, Karbi Anglong plateau and Cachar Hills?

[A] Purvanchal Hills
[B] Siwaliks
[C] Chotanagpur Plateau
[D] Aravalli Range

Answer: C [Chotanagpur Plateau]

Notes:
Chotanagpur Plateau has a similar geological structure like the Meghalaya, Karbi Anglong plateau and Cachar Hills.

66.Damodar trough divided Ranchi Plateau in the north from which of the following plateau?

[A] Koderma Plateau
[B] Hazaribagh Plateau
[C] Singhbhum Plateau
[D] None of the above

Answer: B [Hazaribagh Plateau]

Notes:
Damodar trough divided Ranchi Plateau in the north from Hazaribagh Plateau.

67.Which one among the following Indian rivers originates in Maharashtra and flows through Karnataka and Andhra Pradesh and drains into the Bay of Bengal in Andhra coast?

[A] Godavari
[B] Krishna
[C] Mahanadi
[D] Narmada

Answer: B [Krishna]

Notes:
Krishna river (1,290km) originates in the western ghats near Mahabaleshwar (Maharashtra). It flows through the states of Maharashtra, Karnataka and Andhra Pradesh before draining in the Bay of Bengal near Hamasaladeevi in Andhra Pradesh.

68.Which among the following is the second largest river basin of India?

[A] Kaveri Basin
[B] Krishna Basin
[C] Godavari Basin
[D] Mahanadi Basin

Answer: C [Godavari Basin]

Notes:
The Godavari river (312812 Sq. km) forms the second largest basin of India. The Ganges (861452 Sq. Km) forms the largest river basin in India.

69.The rivers of the Chotanagpur plateau follow which of the following type od drainage pattern?

[A] Dendritic
[B] Barbed
[C] Deranged
[D] Trellis

Answer: D [Trellis]

Notes:
Trellis drainage pattern is majorly influenced by the structure of the rocks and it has a folded topography. The rivers of the Chotanagpur plateau follow Trellis drainage patterns.

70.Which of the following types of drainage patterns has the characteristics of outflowing rivers which is away from a central point and resembles the spokes of a wheel?

[A] Barbed Pattern
[B] Radial Pattern
[C] Annular Pattern
[D] Deranged Pattern

Answer: B [Radial Pattern]

Notes:
The Radial Pattern of drainage has the characteristics of outflowing rivers which is away from a central point and resembles the spokes of a wheel. Some of these kinds of rivers are Narmada, Tapi, Son, Mahanadi, etc.

71.The alluvial soil found along the banks of the Ganga river plain is called as which of the following?

[A] Loess
[B] Bhur
[C] Bhangar
[D] Khadar

Answer: D [Khadar]

Notes:
Khadar plains are low-lying next to a river. It consists of new alluvial deposits which is very fertile.

72.Arrange the following state as per the descending order of their soil affected area
1. Madhya Pradesh
2. Rajasthan
3. Maharashtra
4. Uttar Pradesh
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 2, 4, 1, 3
[B] 2, 4, 3, 1
[C] 2, 1, 3, 4
[D] 3, 2, 1, 4

Answer: C [2, 1, 3, 4]

Notes:
The correct descending order- Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttar Pradesh.

73.Which among the following statements is/ are correct?
1. In India, natural rubber is produced in south India only
2. Among the coffee-growing states of India, the lowest average yield per hectare of plucked coffee is found in KeralaChoose the correct option from the codes given below :

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] 1 & 2
[D] None of the above

Answer: A [1 only]

Notes:
Kerala is the largest producer of natural rubber (92 % of total rubber production). Tamil Nadu is the second largest producer.

74.Which among the following matches of the biosphere reserve and their states are correct?
1. Agasthyamalai- Kerala
2. Dibru-Saikhowa- Assam
3. Dihang Dibang- Arunachal Pradesh
4. Nokrek- Meghalaya
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 3
[B] 2 & 4
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Agasthyamalai- Kerala, Dibru-Saikhowa- Assam, Dihang Dibang- Arunachal Pradesh, Nokrek- Meghalaya.

75.The Biosphere Reserves Programme was launched in India in which year?

[A] 1986
[B] 1988
[C] 1992
[D] 1995

Answer: A [1986]

Notes:
The Biosphere Reserves Programme was launched in India in the year 1986. There are a total number of 18 biosphere reserves in India.

76.Which among the following biosphere reserve of India are included in the UNESCO network?
1. Nilgiri biosphere reserve
2. Nanda Devi biosphere reserve
3. Pachmarhi biosphere reserve
4. Dehang debang biosphere reserve
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1, 2 & 3
[D] 2, 3 & 4

Answer: C [1, 2 & 3]

Notes:
The biosphere reserve included in the UNESCO network are Nilgiri, Nanda Devi, Pachmarhi, Nokrek, Sundarban, Gulf of Mannar, Simlipal.

77.Which of the following states of India has high potentials for solar energy?

[A] West Bengal
[B] Odisha
[C] Karnataka
[D] Rajasthan

Answer: D [Rajasthan]

Notes:
Rajasthan has the high potentials for solar energy.

78.Which of the following plant is India’s largest operational onshore wind farm?

[A] Jaisalmer Wind Park
[B] Damanjodi Wind Farm
[C] Tuppadahalli Wind Farm
[D] Muppandal Wind Farm

Answer: D [Muppandal Wind Farm]

Notes:
The Muppandal Wind Farm situated in Tamil Nadu is the largest operational onshore wind farm of India. It has a total capacity of 1,500 MW.

79.Which among the following states of India ranks first in terms of the total production of biogas?

[A] Uttar Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Gujarat
[D] Karnataka

Answer: B [Maharashtra]

Notes:
The state of Maharashtra (11.90%) ranks first in terms of the total production of biogas. Maharashtra is followed by Gujarat.

80.Which of the following is the example of subsistence farming?

[A] Organic farming
[B] Commercial farming
[C] Extensive and intensive farming
[D] Shifting cultivation

Answer: D [Shifting cultivation]

Notes:
Subsistence farming is a type of farming in which nearly all of the crops are used to maintain the farmer and the farmer’s family, leaving little, if any, for trading. Shifting cultivation is an example of subsistence farming.

81.The world’s largest Fresnel type plant is located in which of the following states of India?

[A] Rajasthan
[B] Punjab
[C] Karnatak
[D] Gujarat

Answer: A [Rajasthan]

Notes:
The world’s largest Fresnel type plant is located in the state of Rajasthan at the Dhirubhai Ambani Solar Park.

82.The Deenabandhu Model is associated with which of the following types of non-conventional power Resources found in India?

[A] Solar Plant
[B] Tidal Wave Energy Plant
[C] Biogas Plant
[D] Wind Energy Plant

Answer: C [Biogas Plant]

Notes:
The Deenabandhu Model is associated with Biogas Plant which is popularly known as Gobar Gas Plant in rural India. Mainly cow dung and waste product are used to produce cooking gas.

83.Which crop is affected by the disease known as red rot?

[A] Bajra
[B] Sugarcane
[C] Wheat
[D] Maize

Answer: B [Sugarcane]

Notes:
Red rot disease is a fungal disease and sugarcane is affected by it.

84.Which among the following statements are correct?
1. Assam produces about 80% of jute in India
2. Jute grows well in the loamy soil
3. Hot and humid conditions are suitable for growing jute
4. Jute is commonly cultivated with wheat in rotation
Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: B [2 & 3]

Notes:
The state West Bengal ranks first in Jute production. It grows well in the loamy soil. Hot and humid conditions are suitable for growing jute. Usually Maize/Moong/Urd -Jute-Rice rotation of cultivation is followed.

85.Which of the following is/ are the example of Kharif crops?

[A] Groundnut
[B] Maize
[C] Paddy
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

Notes:
Kharif crops are cultivated and harvested respectively in April and October. Some of the examples of Kharif crops are Groundnut, Maize and Paddy.

86.A farmer has been using excess quantities of chemical fertilizers for a long time. The crop yield began to reduce in spite of using chemical fertilizers. Which of the following could be the possible reasons and solutions?
1. The soil has become more acidic
2. The soil has become more alkaline
3. The yield can be improved by adding slaked lime to the soil
4. The yield can be improved by adding some organic matter
5. The yields can be improved by adding common salt
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 2, 3 & 5

Answer: B [1 & 3]

Notes:
The use of excessive quantities of chemical fertilizers for a long time makes the soil acidic. Lime can be used to increase the pH of the soil.

87.Which among the following matches of the river dam and their state are correct?
1. Cheruthoni Dam– Kerala
2. Indira Sagar Dam– Madhya Pradesh
3. Krishnarajasagar Dam- Karnataka
4. Mettur Dam– Tamil Nadu
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1, 3 & 4
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Notes:
Cheruthoni Dam– Kerala
Indira Sagar Dam (Madhya Pradesh)- On the Narmada River at Narmada NagarKrishnarajasagar Dam- Karnataka
Mettur Dam– Tamil Nadu

88.Which of the following canal systems irrigate the areas of Bihar?

[A] Sharda Canal
[B] Indira Gandhi Canal
[C] Triveni Canal
[D] Upper Ganga Canal

Answer: C [Triveni Canal]

Notes:
Triveni Canal irrigates the areas of Bihar.

89.Which of the following types of irrigation is the easiest source of irrigation?

[A] Tank
[B] Canal
[C] Wells & Tubewells
[D] None of the above

Answer: C [Wells & Tubewells]

Notes:
Wells & Tubewells is the easiest source of irrigation. But it is expensive and also responsible for depleting underground water. Wells & Tubewells account for 63% of the total irrigated are of India.

90.India is the largest world producer of which of the following?

[A] Rice
[B] Cotton
[C] Milk
[D] Wheat

Answer: C [Milk]

Notes:
India is the largest world producer of Milk (127.9 million tonnes).

91.From which of the following sector, the largest quantity of cotton textiles is produced in India?

[A] Handloom
[B] Mill Sector
[C] Powerloom
[D] None of the above

Answer: C [Powerloom]

Notes:
From the Powerloom sector, the largest quantity of cotton textiles is produced in India.

92.Which among the following statements relating to Coal India Limited are correct?
1. It is designated as a ‘Maha Ratna’ company under the Ministry of Coal
2. It is the single largest coal-producing company in the world
3. The headquarters of Coal India Limited is located at Ranchi, Jharkhand
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: A [1 & 2]

Notes:
The headquarters of Coal India Limited is located at Kolkata, West Bengal.

93.Which among the following is the most important industrial region of India?

[A] Mumbai-Pune Industrial Region
[B] Kolkata-Hugli Industrial Region
[C] Ahmedabad-Vadodra Industrial Region
[D] Chotanagpur Industrial Region

Answer: A [Mumbai-Pune Industrial Region]

Notes:
Mumbai-Pune Industrial Region is the most important industrial region of India. The region is mainly developed by the British.

94.The maximum length of NH-44 lies in which of the following states?

[A] Rajasthan
[B] Madhya Pradesh
[C] Telangana
[D] Tamil Nadu

Answer: D [Tamil Nadu]

Notes:
The maximum length of NH-44 lies in the state of Tamil Nadu. The total length of NH-44 in Tamil Nadu is 627 kilometers.

95.The headquarter of Hindustan Shipyard Limited is situated in which of the following places of India?

[A] Mumbai
[B] Goa
[C] Visakhapatnam
[D] Kochin

Answer: C [Visakhapatnam]

Notes:
The headquarter of Hindustan Shipyard Limited is situated in Visakhapatnam. The former name of the organization was Scindia Shipyard. The nuclear-powered Arihant class submarine was developed here.

96.National Waterways 2 connects which of the following places of India?

[A] Prayagraj-Haldia
[B] Sadiya-Dhubri
[C] Kollam-Kozhikode
[D] Kakinada-Puducherry

Answer: B [Sadiya-Dhubri]

Notes:
National Waterways 2 connects Sadiya and Dhubri. NW-2 is a section of the Brahmaputra River with a total length of 891 kilometers.

97.As per the census 2011, which of the following Indians state/union Territories is having the lowest sex ratio?

[A] Dadra and Nagar Haveli
[B] Haryana
[C] Daman and Diu
[D] Punjab

Answer: A [Dadra and Nagar Haveli]

Notes:
As per the census 2011, Dadra and Nagar Haveli is having the lowest sex ratio (618 females per 1000).

98.The phenomenon of the ‘demographic dividend’ of a country relates to which of the following?

[A] Decline in infant mortality rate
[B] Increase in working age population
[C] Sharp decline in total population
[D] None of the above

Answer: B [Increase in working age population]

Notes:
The phenomenon of the ‘demographic dividend’ of a country relates to the increase in the working-age (15-64) population (Definition given by the United Nations Population Fund).

99.Which among the following is the most educated and wealthy religious community of India?

[A] Muslim
[B] Sikh
[C] Jain
[D] Buddhist

Answer: C [Jain]

Notes:
Jains are the most educated and wealthy religious communities of India. Muslims are the least educated community.

100.What percent of the Indian population speak Hindi?

[A] 41.03%
[B] 32.13%
[C] 28.16%
[D] 15.23%

Answer: A [41.03%]

Notes:
About 41.03% of the Indian population speaks Hindi. In India, there are a total of 122 languages and 234 mother tongues

Leave a Reply

Scroll to Top