UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-24

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-24

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-24

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here.

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me [email protected]

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-24

51. Consider the following about The Incredible India Tourism Investors Summit (IITIS) 2016.

1. IITIS will provide a common platform for domestic and international investors to meet project owners from across Indian states and the private sector.

2. IITIS has been convened with a listed objective to rise funding for the “HRIDAY” scheme.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Solution: a

52. The Indus Valley civilization Sites, among the following, that belong to India are

1. Harappa

2. Lothal

3. Dholavira

4. Mohenjodaro

5. Kalibangan

Select the correct answer using the codes below.

a) 1, 2 and 4 only

b) 3, 4 and 5 only

c) 2, 3 and 5 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Solution: c

53. Consider the following about a city in Madhya Pradesh which held strategic and recreational importance during the Mughal rule.

1. Its natural defence due to Malwa and Narmada encouraged consistent habitations by Parmara Rajputs, Afghans and Mughals.

2. It was the capital city of Ghauri Dynasty founded by Hoshang Shah.

The above refers to?

a) Shahjahanabad

b) Dantel

c) Bhopal

d) Mandu

Solution: d

54. The Union Cabinet has approved the proposal of Ministry of Finance to merge the Railway budget with the General budget. How this decision will impact Indian Railways (IR)?

1. IR will cease to be a departmentally run commercial undertaking.

2. It will save Railways from the liability of payment of annual dividend to the Central government.

3. The Ministry of Railways will stop receiving Gross Budgetary Support (GBS) from the government.

Select the correct answer using the codes below.

A) 1 and 3 only

b) 1 and 2 only

c) 2 only

d) None of the above

Solution: c

55. Lapis lazuli is a rich blue semi-precious stone sometimes flecked with gold. In medieval India, it was used in ornaments and official seals. Where the stone was usually sourced from?

a) Java

B) Northern Afghanistan

c) China

d) Western Ghats, India

Solution: b

56. The East Coast Economic Corridor (ECEC) of India runs from?

a) Kolkata to Tuticorin

b) Vishakapatnam to Chennai

c) Paradip to Rameshwaram

d) Haldia to Paradip

Solution: a

57. Consider the following about the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs).

1. It is a legally binding instrument on member nations for targeting POPs.

2. The Global Environmental Facility (GEF) is the designated interim financial mechanism for the Stockholm Convention.

3. The term “Dirty Dozen” is often associated with the convention.

Select the correct answer using the codes below.

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: d

58. New York Declaration, 2016 was adopted to strengthen the regime of?

a) Refugee and migrant protection

b) Climate Change mitigation

c) Global Financial Architecture

d) Cross-border trade and investments

Solution: a

59. Which of the following statements about Barak-8 missile is INCORRECT?

a) It has been developed jointly by India and Russia.

b) It is a long-range nuclear capable ballistic missile.

c) It is capable to neutralize aerial targets.

d) None of the above

Solution: a

60. “PARAM ISHAN” recently in news is a

a) Missile interceptor

b) Supercomputer

c) Solar powered spacecraft

d) Unmanned Aerial Vehicle

Solution: b

61. “Special Category of Punishment” mentioned in a recent ruling of the Supreme Court applies to?

a) Cases where certiorari was issued

b) Arbitration cases where any one of the parties declined to accept arbitration award

c) All cases handled by fast track courts

d) Punishments more severe than life imprisonment but less severe than capital punishment

Solution: d

62. The objective of the Rotterdam Convention is to promote shared responsibility and cooperative efforts among Parties in the international trade of

a) Hazardous chemicals

b) Rare species

c) Environmental antiques

d) Carbon credit

Solution: a

63. Autotrophic Nutrition is common in

a) Plants, fungi and protozoa

b) Bacteria, Virus and Protozoa

c) Plants and blue-green algae

d) Virus and Fungi

Solution: c

64. The major international protocols that address genetically modified organisms (GMOs) is/are

1. Cartagena protocol

2. Nagoya-Kuala Lumpur Supplementary Protocol

3. Helsinki Convention

4. Geneva Protocol

Select the correct answer using the codes below.

A) 1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 4 only

Solution: a

65. What is common between Latina, Phamsana, Shekhari and Valabhi?

a) They are places visited by Buddha during his lifetime.

b) All of them host pre-historic caves made during the Pleistocene age.

c) They are styles of temple architecture of Northern India.

d) None of the above

Solution: c

66. What do you understand by the Dual nature of light?

A) Light is both a wave and a particle.

b) Light always travels in a straight line.

c) Light travels without being refracted through a transparent medium.

d) Light can exhibit wavelengths from both ends of the electromagnetic spectrum.

Solution: a

67. Search-lights and vehicle headlights get powerful parallel beams of light by using

A) Convex mirrors

b) Polar mirrors

c) Biofocal mirrors

d) Concave mirrors

Solution: d

68. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is the leading international body for the assessment of climate change. Consider the following about it.

1. Its membership is open to all member countries of the United Nations (UN).

2. It was established by the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

3. Scientists from all over the world contribute to the work of the IPCC on a voluntary basis without receiving pecuniary incentives.

4. It publishes “Assessments Reports” on an annual basis addressing climate change related issues.

Select the correct answer using the codes below.

A) 1 and 3 only

b) 2 and 4 only

c) 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: a

69. These bacteria are the most common cause of traveller’s diarrhoea as transmission usually occurs through contaminated food and water. Some of its serotypes are harmless and cause gastroenteritis in humans. It is?

a) Salmonella Typhi

b) Escherichia coli

c) Shigella

d) Listeria monocytogenes

Solution: b

70. The Sun is visible to us about 2 minutes before the actual sunrise, and about 2 minutes after the actual sunset because of?

a) Dispersion of sunlight

b) Total Internal Reflection of Sunlight

c) Atmospheric refraction

d) Constructive interference of Sun light

Solution: c

71. Nettle leaves have stinging hair, which cause painful stings when touched accidentally. Despite giving pain, stinging nettle is useful as?

a) Analgesic

b) Antioxidant

c) Antimicrobial agent

d) All of the above

Solution: d

72. Bulbs are usually filled with chemically inactive nitrogen and argon gases to

1. Prolong the life of the filament

2. Cut down the current-voltage conversion significantly in the bulb

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Solution: a

73. The Namami Gange Scheme builds over the older Ganga Action Plan. The stated objective(s) of the Ganga Action Plan was to

a) Restore the river water quality to the ‘Bathing Class’ standard

b) Restoring the river water quality to the ‘Drinking Class’ standard

c) Bring the major distributaries to ‘Industrial Class’ Standard

d) Bring the major tributaries to ‘Near Source’ standard

Solution: a

74. The material used in this school was the spotted red sandstone. This school art reached its peak during the Gupta period in 6th or 7th century. The art school was?

a) Gandhara School

b) Mathura School

c) Pahari School

d) Vaishnav School

Solution: b

75. The Green imperial pigeon is the state bird of

a) Mizoram

b) Tripura

c) Jammu & Kashmir

d) Arunachal Pradesh

Solution: b

Leave a Reply

Scroll to Top