UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-25

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-25

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-25

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here.

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me [email protected]

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-25

76. Which of the following gases is the largest component of Biogas?

a) Methane

b) Hydrogen Sulphide

c) Nitric Oxide

d) Carbon dioxide

Solution: a

77. Consider the following statements.

Assertion (A): The energy pyramid of an ecosystem is always upright and narrows to the top.

Reason (R): The biomass in the upper trophic levels is generally very high as compared to the lower trophic levels. In the context of the above, which of these is correct?

A) A is correct, and R is an appropriate explanation of A.

b) A is correct, but R is not an appropriate explanation of A.

C) A is correct, but R is incorrect.

d) Both A and R is incorrect.

Solution: c

78. Consider the following statements.

Assertion (A): Continuous passage of electric current in a circuit produces heat.

Reason (R): Electrons are consumed in an electric circuit.

In the context of the above, which of these is correct?

A) A is correct, and R is an appropriate explanation of A.

b) A is correct, but R is not an appropriate explanation of A.

C) A is correct, but R is incorrect.

d) A is incorrect, but R is correct.

Solution: c

79. Which of the following differentiate between Buddhist rock cut caves Viharas and Chaityas?

1. Viharas generally contain relics of Buddha, Chaityas do not.

2. Viharas were constructed for shelter; Chaityas were used as prayer halls.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Solution: b

80. If you stroll inside the Ajanta caves, you are likely to find which of the following famous images/sculpture there?

1. Mahaparinirvana of Buddha

2. Shiva slaying Andhaka and Wedding of Shiva

3. Padmapani and Vajra pani

4. Trimurti, Gangadhara and Ardhanarisvara

Select the correct answer using the codes below.

a) 2 and 3 only

b) 1, 2 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

Solution: c

81. Project 15B is related to the development of

a) Modern war ships

b) Drought resistant seeds

c) Solar powered spacecrafts

d) Public telecommunications spectrum

Solution: a

82. Which of the following is/are the key features of Federalism?

1. Different tiers of government govern the same citizens, but each tier has its own jurisdiction.

2. Each tier of government must draw all its financial resources independent of the other tier.

3. The existence and authority of each tier of government generally is constitutionally guaranteed.

4. Division of powers between State units cannot be arbitrarily manipulated by any one tier of government alone.

Select the correct answer using the codes below.

a) 1, 2 and 3 only

b) 1, 3 and 4 only

c) 3 and 4 only

d) 1 and 2 only

Solution: b

83. Aqua Regia is one of the few reagents that are able to dissolve gold and platinum. It is a mixture of

A) Concentrated hydrochloric acid and concentrated nitric acid

b) Milk of Magnesia and Concentrated Sodium Hydroxide

c) Magnesium Hydroxide, Sodium Bicarbonate and Potassium Chloride

d) Concentrated Chloroacetic acid and Carboxylic acid

Solution: a

84. If State laws on subjects mentioned in the Concurrent List conflict with a Central Law, which of these follows?

a) The state law prevails over the Central law if the State legislature passes it again with special majority.

b) The Central law prevails over the State law.

c) The matter is moved to the Supreme Court which decides on the validity of the respective laws in the larger national interest.

d) The matter is referred to the Governor whose decision shall be final and binding in this regard.

Solution: b

85. The Lieutenant Governor of Delhi is appointed by

a) The President on the advice of the Ministry of Home Affairs

b) The Legislative Assembly of Delhi on the advice of the UT Council of Ministers

c) The Chief Minister of Delhi after consulting a collegium consisting of the Chief Justice of the Delhi High court and other senior judges

d) The Delhi Development Authority (DDA) after obtaining consent from the President of India

Solution: a

86. Consider the following about the Merchandise Exports from India Scheme (MEIS).

1. It was launched under Foreign Trade Policy of India (FTP) 2015-20.

2. It is a sub-scheme of “Exports from India Scheme”.

3. It aims to offset infrastructural inefficiencies and associated costs involved in export of goods and products.

Select the correct answer using the codes below.

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1, 2 and 3

Solution: d

87. Consider the following statements about local self-government in India.

1. It is constitutionally mandatory to hold regular elections to local government bodies.

2. An independent institution, State Election Commission, has been created in each State to conduct panchayat and municipal elections.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Solution: c

88. The Prime Minister’s High Level Committee, popularly known as Sachar Committee was setup with a focus on

a) Curbing violence and discrimination against Dalits

b) Blockades in social and economic development of Women in India and means to empower them

c) Social, economic, and educational conditions of the Muslim community of India

d) Creating social harmony between the people of North-eastern India and the rest of India

Solution: c

89. The Dhammacakkappavattana Sutta deals with

a) Order of the Monasteries, Chaityas and Viharas

b) Chantings and prayers compiled by major Buddhist scholars in Tibet and India

c) First teaching given by Gautama Buddha after he attained enlightenment

D) Interpretations of core Buddhist teachings given in Abhidhamma Pitakas

Solution: c

90. Which of the following are legally mandatory for political parties in or political candidates fighting elections in India?

1. Giving a certain percentage of election tickets to women candidates

2. A record of the adherence of a political party to its own Constitution

3. Submit an affidavit giving details of his property and criminal cases pending against him to the concerned authority

Select the correct answer using the codes below.

A) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 3 only

d) 1 and 3 only

Solution: c

91. Plant tissue culture relies on “Totipotency” of plant cells which means the?

a) Genetic similarity across many breeds of the same plant

b) Ability to regenerate a whole plant from plant cells

c) Absence of cell walls to facilitate gene transfer mechanism

d) Native reproductive abilities of plants via pollination mechanism

Solution: b

92. With reference to Jainism, consider the following about Tirthanakars?

1. They delay their enlightenment to liberate earthly beings.

2. As per Jain legend, the birth of Tirthanakaras does not occur in human form.

3. Mahavir was the first Tirthankar.

Select the correct answer using the codes below.

A) 1 and 2 only

b) 1 and 3 only

c) 2 only

d) None of the above

Solution: d

93. Among the Pallava Period bronzes of the eighth century Shiva has been shown in the ardhaparyanka asana and achamana mudra. What do the asana and mudra suggest respectively?

1. He is about to destroy the Universe.

2. He is lifting mount Kailasha.

3. He is opening his third eye.

4. He is about to drink poison.

Select the correct answer using the codes below.

A) 1 and 3

b) 2 and 4

c) 2 and 3

d) None of the above options is correct.

Solution: d

94. in the human body significant magnetic field is produced by which of these organs?

a) Spleen and liver

b) Heart and Brain

c) Stomach and Duodenum

d) Hands and legs

Solution: b

95. With reference to the history of Ancient India, who were the Piyadassis?

a) Traders who provided services to the mid-town

b) Spies of the military department

c) King was also called as Piyadassis

d) Chroniclers who wrote genealogies

Solution: c

96. Consider the following about the famous “Objectives Resolution” proposed by Jawahar Lal Nehru.

1. It was proposed to the Constituent Assembly of India before the enactment of the Constitution.

2. It contained clear provisions to abolish Privy Purse from India.

3. It became the basis for adding the words “Socialist” and “Secular” to the Constitution in 1950.

Select the correct answer using the codes below.

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) None of the above

Solution: a

97. Consider the following statements.

1. North Korea unilaterally withdrew from the Treaty on the Non- Proliferation of Nuclear Weapons (N PT).

2. North Korea recently violated the Comprehensive Nuclear-Test- Ban Treaty (CTBT) by testing nuclear weapons despite being a signatory to the convention.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Solution: a

98. The Taj-i-Izzat invented by Humayun was

a) A burqa for subject women

b) A royal headdress

c) A set of religious instructions targeting the moral decline in the empire

d) A code for conduct for female courtesans

Solution: b

99. in the “Tribhanga” posture depicted in many famous ancient sculptures

a) The dancer turns his head towards her peers in alternate clockwise and anti-clockwise fashion

b) Head is inclined to one side while the upper and lower body takes opposite directions to each other

c) Dancer performs on a metal plate which touches one-third of his feet at any given time

d) Body stands gracefully with weight placed on one leg in a meditative posture

Solution: b

100. Consider the following statements about the legislature of Delhi.

1. The Lieutenant Governor shall from time-to-time summon the

Legislative Assembly to meet at such time and place as he thinks fit.

2. Only the President is authorized to prorogue or dissolve the Delhi Assembly.

Which of the above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) None

Solution: a

Leave a Reply

Scroll to Top