UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-26

MYUPSC.COM is dedicated to preparation of UPSC Civil Services and State PSC Prelims and Mains Examination 2020. we are providing here the best quality study material and Test Series for UPSC IAS Prelims and Mains Exam 2020. you can get India yearbook 2020 and State wise Current Affairs and General Knowledge Yearbook 2020. The site intends to provide free study notes, knowledge or information related to IAS/PCS exams that can help to crack these Examinations. The Study Portal has also published its Ebooks/ PDF on various aspects & dimensions of General Studies of World, India and all the Indian states. The vision of the Study Portal is to consolidate all the relevant information related to India, Indian States regarding its History, Geography, Polity, Art-Culture, Heritage, Economy, Environment & Biodiversity and Current Affairs etc. UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-26

Now you have made up your mind to become IAS officer and looking for the books and study materials to achieve your goal. Well, you are on the right page. Now We are Sharing With You UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-26

UPSC Civil Services Preliminary Exam 2020 – 60 Days Revision

All PDF which are provided here are for Education purposes only. Please utilize them for building your knowledge and don’t make them Commercial. We request you to respect our Hard Work. We are Providing Everything Free Here. MYUPSC.COM Will Not Charge Any Cost For Any Service Here.

If you are new to UPSC field, We recommend you to know about UPSC Prelims and UPSC Mains and UPSC Optionals  and Test Series [Prelims/Mains] and also Magazine for better Understanding. All our Advertisements are Decent ads [we don’t compromise in the Quality] and if anyone have any problem with website or advertisements please contact me thesupermanreturns61@gmail.com

JOIN OUR TELEGRAM CHANNEL FOR REGULAR UPDATES

UPSC Civil Services Prelims Exam 2020 Expected MCQ Part-26

1. The “World Water Development Report” is a flagship report of which organisation?

a) UN Environment Programme
b) Global Water Intelligence
c) UN-Water
d) International Water Association

Answer. (c) UN-Water

2. Which organisation or body appointed the UK Sinha committee on MSMEs?

a) Reserve Bank of India
b) Ministry of MSME
c) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
d) NITI Aayog

Answer. (a) Reserve Bank of India

3. Consider the following statements:

1. The Geological Survey of India (GSI) revealed that Arunachal Pradesh has 35% graphite deposits in India.
2. Graphite is a good conductor of electricity

Which of the following statement(s) is/are correct?

a) Only 1
b) Only 2
c) both 1 & 2
d) None of the above

Answer. (c) Both I & II

4. Which State has the cheapest Vegetarian Thali as per the Economic Survey 2019-20?

a) Punjab
b) Jharkhand
c) UP
d) Bihar

Answer. (b) Jharkhand

5. Consider the following statements:

1. The first case of Coronavirus was reported from China
2. Coronavirus is officially known as ‘COVID-19’
3. The Coronavirus is highly contagious disease, but does not spread from human to animal.

Which of the above statement(s) is/are incorrect?

a) 1 only
b) 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1 and 3 only

Answer. (b) 3 only

6. Which state has the highest forest cover as per the State of Forest Report 2019?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Meghalaya

Answer. (b) Madhya Pradesh

7. Consider the following statements with regard to PFRDA:

1. PFRDA stands for Pension Fund Regulatory and Development Agency
2. The PFRDA consists of a Chairperson and not over six members
3. PFRDA regulates the National Pension System (NPS).

Which of the given statement(s) is/are correct?

a) 1 Only
b) 3 Only
c) 1 and 2 Only
d) 2 and 3 only

Answer. (d) 2 and 3 only

8. When did India celebrate its 70th Constitution Day?

a) July 22
b) October 18
c) November 26
d) January 15

Answer. (c) November 26

9. When is the Global Handwashing Day observed every year?

a) August 12
b) September 6
c) October 15
d) November 20

Answer. (c) October 15

10. Which city hosted the COP14 to the United Nations Convention to Combat Desertification?

a) New York
b) Greater Noida
c) Moscow
d) London

Answer. (b) Greater Noida

11. Consider the following statements in context of the Citizenship Amendment Act:

1. Citizenship Amendment Act, 2019 is an amendment to the Citizenship Act, 1956.
2. The Act grants citizenship to 6 minorities from Afghanistan, Pakistan and Bangladesh who arrived in India before December 31, 2014.
3. These six minorities are Hindus, Sikhs, Christians, Buddhist, Parsis and Jains.

Which of the given statement(s) is/are incorrect?

a) 1 only
b) 2 only
c) 1 and 2 only
d) 2 and 3 only

Answer. (a) 1 Only

12. Which of the following statement(s) is/are correct in context of the Ayushman Bharat?

1. Ayushman Bharat is a flagship health insurance scheme of the Central Government to achieve Universal Health Coverage.
2. The Ministry of Health & Family Welfare is the apex body responsible for the implementation of the Ayushman Bharat scheme.
3. The scheme comprises two components – Health and Wellness Centres and Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY).

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 3
d) Both 2 and 3

Answer. (c) Both 1 and 3

13. Which organisation launched the ‘MANI’ app to help visually challenged people in identifying the currency notes?

a) Ministry of Finance
b) Reserve Bank of India
c) NITI Aayog
d) SEBI

Answer. (b) Reserve Bank of India

14. India was ranked at which position in World Bank’s Ease of Doing Business Rankings 2019?

a) 43rd 
b) 55th 
c) 60th 
d) 63rd

Answer. (d) 63rd

15. Which three banks have been merged into a single entity as the second largest public sector bank?

a) Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce, United Bank of India
b) United Bank of India, Union Bank of India, Vijaya Bank
c) Dena Bank, Vijaya Bank, Central Bank of India
d) None of the above

Answer. (a) Punjab National Bank, Oriental Bank of Commerce, United Bank of India

Q16- India is a member of which among the following?

1. Asia-Pacific Economic Cooperation
2. Association of South-East Asian Nations
3. East Asia Summit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) India is a member of none of them

Ans- b

Q17- The term ‘IndARC’, sometimes seen in the news, is the name of

(a) an indigenously developed radar system inducted into Indian Defence
(b) India’s satellite to provide services to the countries of Indian Ocean Rim
(c) a scientific establishment set up by India in Antarctic region
(d) India’s underwater observatory to scientifically study the Arctic region

Ans- d

Q18- Which one of the following countries of South-West Asia does not open out to the Mediterranean Sea?

(a) Syria
(b) Jordan
(c) Lebanon
(d) Israel

Ans- b

Q19- ‘Beijing Declaration and Platform for Action’, often seen in the news, is

(a) a strategy to tackle regional terrorism, an outcome of a meeting of the Shanghai Cooperation Organization
(b) a plan of action for sustainable economic growth in the Asia-Pacific Region, an outcome of the deliberations of the Asia-Pacific Economic Forum
(c) an agenda for women’s empowerment, an outcome of a World Conference convened by the United Nations
(d) a strategy to combat wildlife trafficking, a declaration of the East Asia Summit

Ans- c

Q20- Consider the following countries

1. China     
2. France     
3. India     
4. Israel     
5. Pakistan

Which among the above are Nuclear Weapons States as recognized by the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, commonly known as the Nuclear  Non-Proliferation Treaty (NPT)?

(a) 1 and 2 only
(b) 1, 3, 4 and 5 only
(c) 2, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans- a

UPSC Prelims 2020: Complete Revision

Current Affairs Yearbook 2020 for UPSC PSC Exams

UPSC Prelims 2020 Expected Question Bank: 500+ MCQs

UPSC Prelims 2020 Expected Question Bank: 800+ MCQs

UPSC Prelims 2020 GS Paper: Practice Test 1-10

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply